Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-13, 16:34   #4621
souris5
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
z tego co nam położna tłumaczyła na tych warsztatach to w szpitalu wypełnia się papierki do jakiej przychodni się będzie chodzić z dzieckiem i szpital sam wysyła informację do nich. potem położna dzwoni i umawia się na spotkanie.
tak nam to tłumaczyli jakoś
A ja tak się zastanawiam bo u mnie żeby zapisać się na sr trzeba wybrać położną. Dlatego właśnie ciągle się waham nad sr, bo nie wiem jak to będzie wyglądać. Ile razy i jak często będzie przychodzić i czy tylko na sr i po porodzie muszę się z nią widzieć.

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Ty niedobra, ty! Nie dość, że padam z głodu, nie dość, że od 4 miesięcy nie mam seksu, to jeszcze mnie dobijasz takimi wieściami! Ja chcę już 36 tydzień!!! Trudno, głodna, nie głodna, ale tż zgwałcę, choćbym miała paść trupem na mecie!!!
Ja dziś mojego w nocy przytulałam (często tak mam w nocy w sumie) bo mi się zachciało i jakoś nie miał pretensji mimo że go obudziłam więc pewnie Twój też narzekać by nie narzekał

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Bylam u poloznej dzis.
Na skonczony 31 tydz mam +11 kg.
Na bole bioder przez ktore nie moge spac dala mi kartke z wypisanymi zaleceniami o ktorych i tak wiedzialam.
Ze zelazo lekarka mi dala sie zdziwila,bo powiedziala,ze jak na ciaze mam niezly wynik i nie mam brac po trzy tabletki dziennie,tylko jedna,max dwie.
Maly ulozony glowka w dol,wielkosc ponoc dobra.
Mowilam,ze mniej sie ruszal,wiec wyslala mnie zaraz na ktg.
I wyszlo dobrze. Tak powiedzieli. Dziecku serce bilo od 135 do 170,najczesciej 150. Ktora sie zna? Dobrze to. Skurcze wychodzily mi z reguly 40,ale kilka tez bylo 80-90.
Lekarz mi mówił że norma jest 120-170.

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Ja niestety nie miałam tego w III trymestrze i pewnie mieć nie będę, jestem obecnie w 33 tc, kolejną wizytę u gina mam w 35 tc, a nie dał mi skierowania na USG, żebym sobie wykonała przed wizytą, na wizytach też ich nie robi. Zresztą po ostatnim USG u niego (w II trymestrze) nie wiedziałam, czy mam się śmiać, czy płakać, na opisie badania były może 3 zdania, zero informacji o wymiarach, czy wadze dziecka, o przepływach, pępowinie. Było tylko info o ilości wód płodowych i wymiar główki podany. Po tym USG poszłam na jeszcze jedno prywatnie i dowiedziałam się na ten czas wszystkiego, co mnie interesowało. Niestety z przyczyn finansowych muszę sobie kolejne prywatne USG odpuścić i wierzyć, że jest dobrze.
U mnie za to robi USG na każdej wizycie ale sprawdza tylko dł. kości udowej, obwód brzuszka i główki i szacuje wagę. Żadnych więcej parametrów i tak samo nie robił mi żadnego większego USG przez całą ciążę, raz poszłam w połowie na prywatne we własnym zakresie.
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 16:35   #4622
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ciamber Pokaż wiadomość
i jeszcze jedno czy któraś z Was orientuje się czy trzeba dużo wcześniej dać znać w najbliższej przychodni ze się będzie rodziło aby położna przybyła w odwiedziny?
Ja akurat wczoraj pytałam w przychodni i u mnie to tak jest - mogę się już teraz spotkać z położną jeśli mam taką potrzebę, a jeśli nie, to po porodzie wypisuję papiery w szpitalu.

U mnie to w ogóle nie wiem jak zrobić, bo pierwsze dwa tygodnie będę u rodziców - w innym mieście, wiec albo skontaktuję się z położną w mieście rodziców (mam tam lekarza rodzinnego i jakąś położną w przydziale), albo tam gdzie rzeczywiście mieszkamy - ale pierwsza wizyta będzie dopiero po dwóch tygodniach, gdy wrócę z małą do domu. Sama nie wiem

Cytat:
Cholera, a przed nami jeszcze cztery tygodnie postu... Do 36 tygodnia mam zakaz łóżkowych ekscesów... A chce mi się, że uj! O ślubnym nie wspomnę, wystarczy, że na niego spojrzę, a już sztywny się robi...
Cytat:
EVI07 ale to że ty nie możesz to nie znaczy że Twojemu ma być tak źle i samotnie zawsze możesz mu "pomóc" w inny sposób
O rany, przede mną jeszcze 2 miesiące postu. Ale jak mi już w końcu wyjmie mój lekarz pessar to....... to mam nadzieję, że ciągle będzie mi się chciało tak jak teraz
Ja tam wcale nie ukrywam, że szukamy z mężem innych sposobów Tylko ja mam zakaz wszelkich skurczy, więc co ma się chłopak męczyć... Muszę jedynie uważać, bo baaaaardzo łatwo się teraz nakręcam i niewiele emocji mi trzeba by źle to się skończyło Zresztą, całą ciążę tak jest, tym bardziej ubolewam nad sobą w tej sytuacji

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dziewczyny z Lublina i okolic też się trochę interesuje szpitalami bo mam tam rodzinę i pewnie na święta będzie mnie czekał wojaż.
W związku z tym, ze przezorny zawsze ubezpieczony to do którego właśnie szpitala się kierować w razie przedwczesnego?
W Twojej sytuacji jechałabym na Aleje Kraśnickie. To największa porodówka i z tego co wiem ma najlepszy sprzęt
Stary 2013-11-13, 16:57   #4623
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Też coraz bardziej marznę. Mam taką małą kanapę, przysunęłam ją sobie na dwa metry od kominka, i nic tylko podrzucam do ognia, żeby ciepełko waliło TŻ się śmieje że w takim tempie do nowego roku przerobię zapas drewna na całą zimę

ja cie- kominek ale super- ja to sobie mogę co najwyżej palniki w kuchni włączyć- w sumie też ogień

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

iwantyou-- gratulacje dla Dominika niech je jak najwięcej i życzę Wam z całego serca abyście święta spędzili wszyscy razem

witam nowe mamusie
Stary 2013-11-13, 16:59   #4624
gosia261282
Gang Iren

Spencer dobrze,ze ci przeszlo.
A dlaczego nie mozesz melisy? Ja czasem pije.
Stary 2013-11-13, 17:02   #4625
Spencer Hastings
Przyczajenie

Cytat:
Spencer dobrze,ze ci przeszlo.
A dlaczego nie mozesz melisy? Ja czasem pije.
Gosia, bo tam jest napisane, że się nie zaleca ze względu na brak danych czy coś takiego (tak samo jak na mięcie, rumianku, lipie itp.) i ja pytałam swojego lekarza, on powiedział, że to są mieszanki ziół, nie wiadomo, co tam w środku jest i lepiej nie pić... Ale faktycznie, pytałam o to w I trymestrze, może w III to nie jest już taki problem?
Stary 2013-11-13, 17:05   #4626
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Spencer Hastings Pokaż wiadomość
Gosia, bo tam jest napisane, że się nie zaleca ze względu na brak danych czy coś takiego (tak samo jak na mięcie, rumianku, lipie itp.) i ja pytałam swojego lekarza, on powiedział, że to są mieszanki ziół, nie wiadomo, co tam w środku jest i lepiej nie pić... Ale faktycznie, pytałam o to w I trymestrze, może w III to nie jest już taki problem?
Ja pije meliskę od poczatku. Na zalecenie poloznej, zeby przed wizyta sie nie stresowac
Stary 2013-11-13, 17:08   #4627
The light
Zadomowienie

Dziękuję Dziewczyny za informacje o szpitalach w Lublinie. Wszystko sobie zapisałam w telefonie

Co do tętna dziecka to mi gin mierzył i powiedział,ze ma 150 i, ze to górna granica.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 17:14   #4628
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Oooo to ja i miete i melise i rumianek pije. I pokrzywe jeszcze.
Nawet takie probki herbatek dostalam dla przyszlych mam z tymi ziolami...
Stary 2013-11-13, 17:25   #4629
selena85
Wtajemniczenie

Teraz moja kolej na nadrobienie tego co pisałyście.

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi odnosnie leukocyto, farby i lekarza internisty

Byłam dziś u tego lekarza rodzinnego, a pozniej zadzwonilam do swojego gina i oboje zalecili, zebym na te leukocyty w moczu narazie łykała ZURAVIT właśnie i jakiś Urosept czy cos takiego (czyli tak jak mowiliscie). Jak bede miala pieczenia.bol czy pojawia sie jakies dolegliwosci odczuwalne to wtedy antybiotyk.
I faktycznie Furagina nie za bardzo jest zalecana w 1 i 3 trymestrze.

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Uwaga! Jestem w ogromnym szoku :P Cukier wyszedł 107! To mój najniższy wieczorny cukier od początku diety Po maleńkiej kromeczce żytniego z plastrem chudej szynki i warzywami miałam po 118! Po raz kolejny nie rozumiem tej diety To samo było po dzisiejszym obiedzie, nie był dietetyczny, a cukier miałam 88
To chyba jest kwestia psychiki. Dzisiaj się wyluzowałam, nie myślałam o wynikach. Jak jadłam te dietetyczne jedzenie to myślałam tylko o wyniku, a przy przekroczeniu 120 był ryk.
To tak jak EVI pisała - po kromce z kiełbasą czasami ma niższy cukier niż po żytnim z warzywami
No to faktycznie nie źle. I jak tu kurczę prowadzić diete cukrową hmmmm... Widocznie na każdy organizm co innego działa lub nie działa. Co organizm to inny wzrost cukru po danym produkcie. No ale wiadomo - cukierkami, ciastami, smazonym, tlustym i maka pszenna to sie objadac i tak nie mozemy... : (

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Cicici Pokaż wiadomość
Ja mam leukocyty w moczu juz od jakiegos czasu i tez nie czuje zadnego zapalenia pecherza czy cos, kazali mi tylko duzo pic, ale u mnie za to pojawia sie zapalenie pochwy, jeden dzien jest drugi nie ma i tak w kolko, dlatego teraz dostalam Gynopevaryl 6..
Co do zapalenia/infekcji pochwy to ja "jadę" co jakiś czas (gdy czuję, że coś tam mi się zaczyna dziać) na NYSTATYNIE. 7 dni nystatyna na noc i jak do tej pory pomaga.

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
U mnie to samo. Zawsze byłam totalnym zmarzlakiem, a teraz w stroju kąpielowym po domu mogę śmigać. Tż mnie w nocy przykrywa, ja po chwili się odkrywam.

Myślę, że internista może coś zaradzić o ile nie trafisz na takich internistów jak ja Już 2 razy wykazali się kompletnym brakiem umiejętności leczenia ciężarnych. Raz w 7 tc, jak poszłam z bakteriami w moczu to przepisała mi furaginum (zakazane w I tr.), a jak wspomniałam, że boli mnie pęcherz to stwierdziła, że to pewnie dziecko uciska (mała miała wtedy cały centymetr więc na prawdę stawiała ogromny ucisk ). Za drugim razem jak poszłam z bolącym cyckiem to mnie na mammografie wysyłali. Ehhh.. straciłam cierpliwość do internistów

Aha apropo lekarzy pierwszego kontaktu! Położna na SR ostatnio mówiła, żeby maluszków nie zapisywać to internistów tylko koniecznie do pediatrów lub neonatologów Interniści/lekarze pierwszego kontaktu w większości nie nadają się do leczenia niemowlaków
Tak samo w przypadku chodzenia na pobierania krwi należy szukać pielęgniarek, które są przeszkolone w pobieraniu krwi u noworodków/niemowlaków, taka 'zwykła' pielęgniarka może tylko niepotrzebnie dziecku dziur i bólu narobić przy szukaniu żyły
Żeby nie było to nie są moje słowa tylko powtarzam co powiedziała położna
Oooo dobvrze, że piszesz o tym - cenne informacje. Faktycznie warto miec to na uwadze.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 17:25   #4630
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
A ja tak się zastanawiam bo u mnie żeby zapisać się na sr trzeba wybrać położną. Dlatego właśnie ciągle się waham nad sr, bo nie wiem jak to będzie wyglądać. Ile razy i jak często będzie przychodzić i czy tylko na sr i po porodzie muszę się z nią widzieć.
Ale to na czas SR tylko jest a potem mozesz zmienić.

Stary 2013-11-13, 17:27   #4631
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozkręciła się po przedpołudniowych miziankach rodziców
Także dziewczyny na nieruchliwe maluszki polecam troszkę poruszać się w łóżku
A moja ma na odwrót podczas miziania
Bujamy się i bujamy i zazwyczaj ją tak ululamy, że po całej akcji jest cicho jak myszka i chyba sobie śpi
I zawsze mówię do męża: "ładnie żeś ją ululał tatuśku"
Stary 2013-11-13, 17:27   #4632
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Do pepucha najlepszy octanisept i na Ew ranę po cięciu tez sie przyda. My sie pepucha pozbyliśmy przy kąpieli w 14 dobie.

Na pupkę u nas stosują aquastop jeśli jest delikatnie podrażnione a jeśli mocniej to sudocrem. Pani polozna nas tylko uczulala zeby nienakladac go za dużo i dobrze rozsmarowsc.
Sól fizjologiczna przydaje sie do czyszczenia oczek i buzki w środku ( bo tez trzeba to robic o czym nie wiedziałam).

A my dzisiaj przekroczylusmy magiczna granice i ważymy 1520g!
Domi dostał większa dawkę mleka i wypija juz 33ml. Mam nadzieje ze do poniedziałku sie uwinie i trafimy wreszcie do łóżeczka.
Oczywiście nadal mam ochotę zebrać kilka pielęgniarek i położnych w jednym miejscu i wrzucić tam granat ale to długa historia.

Zapowiedzialam tez pani doktor ze co by sie nie działo ja 24 grudnia wpadam na oddział i zabieram swoje dziecko i nawet niech mnie nieproboja zatrzymać.
Wspaniale że Domi już tyle urósł, dzielny duży chłopak już jest! I mam nadzieje że porwanie na gwiazdkę się uda

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość

Myślałam, że tylko ja przykręcam kaloryfer, i twierdzę że mi cały czas ciepło, za gorąco.
To chyba częste musi być w ciąży bo mi wszyscy ciągle się mądrzą że mam się cieplej ubierać, a mi ciągle tak gorąco, kaloryfera już od kilku lat nie włączam a teraz do tego przez cały prawie dzień i pół nocy mam okno otwarte i nawet mojemu mężowi się robi zimno a mi nie.

Odebrałam też wyniki cukru i mam na czczo poniżej normy stąd pewnie u mnie te zawroty głowy tak przypuszczam.
A mój synek chyba sobie zaczął na bębenkach jakiś wymyślonych grać tak dziś wewnętrznie czuję
Stary 2013-11-13, 17:28   #4633
sadlaczyca
Raczkowanie

Gosia, muszę się dorwac do karty bo nie widziałam( mam wadę wzroku i o ile widziałam ze jakieś tam skurcze są to jakie już nie). Mój mały po fenoterolu tak samo jak i ja zresztą , ma wysokie tetno150-175. Ja mam cały czas ponad 100. Ale tak to jest niestety.
Dziewczyny! Jestem w szoku, dzisiejsze menu szpitalne jest całkiem nieokropne na obiad dali buraczkowa, która miała smak i nie był to smak pomyjów(pomyji?), do tego kasza jeczmienna, kotlet i surówka z czerwonej kapusty-dobra. Ale najwiekszy szok był na,kolację, cały oddział w szoku: krokiet ze szpinakiem, dwie kromki chleba(w tym jedna ciemną), masło, plaster sera i dwie(!) surówki! Normalnie dają chleb, masło, ser i jakiś plaster padliny. Teraz boimy się czym nas "uracza" jutro..
Dziękuję za wszystkie miłe słowa i kciuki
Witam nowe mamusie
Pozdrawiam

Stary 2013-11-13, 17:29   #4634
EVI07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Ja tam nie sądzę żeby się wogóle opierał, więc gdzie tu gwałt?
Fakt, obroni się przed gwałtem-odda się sam... Kurde, już mi się chce, do kitu z takim życiem...
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 17:29   #4635
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

Ty niedobra, ty! Nie dość, że padam z głodu, nie dość, że od 4 miesięcy nie mam seksu, to jeszcze mnie dobijasz takimi wieściami! Ja chcę już 36 tydzień!!! Trudno, głodna, nie głodna, ale tż zgwałcę, choćbym miała paść trupem na mecie!!!
Daj znać czy TŻ się mocno opierał

Mój to się już boi w sumie baraszkować... No ale w sumie nie narzekam bo apetyt na igraszki miałam największy do końca 2 trymestru, teraz już niekoniecznie.. post, celibat się wkradł w życie
Stary 2013-11-13, 17:29   #4636
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Ale to na czas SR tylko jest a potem mozesz zmienić.

Udział w bezpłatnej szkole rodzenia umożliwia wypełnienie u nas deklaracji wyboru położnej środowiskowej. - taką mam informacje na stronie!
Stary 2013-11-13, 17:34   #4637
milka-pilka
Zakorzenienie

Witam się z nowymi mamusiami

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
A my dzisiaj przekroczylusmy magiczna granice i ważymy 1520g!
Domi dostał większa dawkę mleka i wypija juz 33ml. Mam nadzieje ze do poniedziałku sie uwinie i trafimy wreszcie do łóżeczka.
Oczywiście nadal mam ochotę zebrać kilka pielęgniarek i położnych w jednym miejscu i wrzucić tam granat ale to długa historia.

Zapowiedzialam tez pani doktor ze co by sie nie działo ja 24 grudnia wpadam na oddział i zabieram swoje dziecko i nawet niech mnie nieproboja zatrzymać.

Mamy taki nawal dzieci ze szok , wszystkie oddziały pękają w szwach.
Wspaniały chłopak!

Cytat:
Napisane przez zaana Pokaż wiadomość
Dziewczynka, narazie bardzo duża, bo po ostatnim USG w 3 trymestrze z wagi i wymiarów wyprzedza termin porodu aż o 3 tygodnie ( w sumie to chyba nie po mnie, bo przed ciążą ważyłam ledwo 50 kg)
Mi na razie wychodzi, że dziewczę jest wyprzedza termin o 2 tyg. ale ja jestem w 27/28 tc, może potem się coś zmieni, wyrówna? I ja też z tych mniejszych, przed ciążą ważyłam 47 kg.

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Ja jem Tardyferon - raz rano i raz w południe (nie należy brać na noc). Ja jesm po posiłku. Na czczo lepiej się wchłania, ale u mnie się to nie sprawdzało, brzuch bolał. A wieczorem jem magnez, bo nie powinno jeść się ich razem. Ktoś jeszcze pisał że wapń zmniejsza wchłanianie więc na to też warto zwrócić uwagę.
To chyba u mnie te zaburzenia żołądka były po Tardyferonie na czczo. Teraz łykam na czczo, ale od razu jem śniadanie, nie czekam z posiłkiem.

Cytat:
Ja piję rumianek i miętę.

Edytowane przez milka-pilka
Czas edycji: 2013-11-13 o 17:35
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 17:37   #4638
selena85
Wtajemniczenie

Ja również dołączam do mamuś którym jest teraz stale gorąco!
Jak jadę z mężem autem to mi się wręcz duszno robi. Rozpinam wtedy kurtkę, zdejmuję ją, wachluję sobie jakąś kartką przed nosem coby zrobić troszkę chłodnego wiatru a on się na mnie patrzy ze zdziwieniem i mówi: "no nie gadaj, że Ci tak ciepło jest" a ja cała spocona... masakra

A co do tematu przemywania/odkażania kikuta pępka. Ja również słyszałam np. od mojej siostry mieszkającej w Anglii (rodzące w Anglii pewnie potwierdzą), że tam np. nie cudują ze spirytusami i innymi cudami na ten pępuszek. I ponoć tamtejszym niemowlakom kilkut odpada po kilku dniach! a nie tak jak w Polsce po 2 tygidniach czy tam iluś....

P.S. Straszna sprawa mi się przypomniała. Niedaleko mojej miejscowości na porodówce, rodziła koleżanka z pracy i jej synkowi przy porodzie za krótko ucięli pępowinę w konsekwencji czego maluch się wykrwawił i umarł....... horror dosłownie. Była sprawa sądowa itd. ale nie wiem jaki efekt końcowy. W każdym razie widziałam na kilku filmikach na necie, że właśnie w niektórych szpitalach/krajach gdy przecinają pępowinę to na większej długości, żeby właśnie zapobiec takim sytuacjom.
Aż mi słabo jak o tym pomyślałam.....straszne to...... :/
Stary 2013-11-13, 17:38   #4639
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Gosia, muszę się dorwac do karty bo nie widziałam( mam wadę wzroku i o ile widziałam ze jakieś tam skurcze są to jakie już nie).

To jakbys sie dowiedziala,to daj prosze znac. U mnie twierdza caly czas,ze dopoki skurcze nie staja sie regularne to jest wszystko OK...
Stary 2013-11-13, 17:46   #4640
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
Witam nowe mamusie!

Bylam u poloznej dzis.
Na bole bioder przez ktore nie moge spac dala mi kartke z wypisanymi zaleceniami o ktorych i tak wiedzialam.
Ze zelazo lekarka mi dala sie zdziwila,bo powiedziala,ze jak na ciaze mam niezly wynik i nie mam brac po trzy tabletki dziennie,tylko jedna,max dwie.
I wyszlo dobrze. Tak powiedzieli. Dziecku serce bilo od 135 do 170,najczesciej 150. Ktora sie zna? Dobrze to. Skurcze wychodzily mi z reguly 40,ale kilka tez bylo 80-90.
Ja mialam dwa razy ktg w 29 tyg tetno 135-165 najczesciej 135-140, w 33 tyg 140-170 i tez najczesciej 150 ale wydaje mi sie ze mogla byc troszke niespokojna po herbacie (no przeciez teina), co do skurczow to w 29 i 33 tak samo 10-20 z tym ze czesciej 10..

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja pije meliskę od poczatku. Na zalecenie poloznej, zeby przed wizyta sie nie stresowac
Ja tez melise i rumianek. Reszty nie lubie
Cicici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 17:53   #4641
selena85
Wtajemniczenie

Odnośnie skurczy ich rodzajów i norm, dostałam od położnej środowiskowej taką ulotkę. Załączam pod spodem do wyświetlenia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0865.jpg (176,7 KB, 55 załadowań)
Stary 2013-11-13, 18:03   #4642
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Ja również dołączam do mamuś którym jest teraz stale gorąco!
Jak jadę z mężem autem to mi się wręcz duszno robi. Rozpinam wtedy kurtkę, zdejmuję ją, wachluję sobie jakąś kartką przed nosem coby zrobić troszkę chłodnego wiatru a on się na mnie patrzy ze zdziwieniem i mówi: "no nie gadaj, że Ci tak ciepło jest" a ja cała spocona... masakra

A co do tematu przemywania/odkażania kikuta pępka. Ja również słyszałam np. od mojej siostry mieszkającej w Anglii (rodzące w Anglii pewnie potwierdzą), że tam np. nie cudują ze spirytusami i innymi cudami na ten pępuszek. I ponoć tamtejszym niemowlakom kilkut odpada po kilku dniach! a nie tak jak w Polsce po 2 tygidniach czy tam iluś....

P.S. Straszna sprawa mi się przypomniała. Niedaleko mojej miejscowości na porodówce, rodziła koleżanka z pracy i jej synkowi przy porodzie za krótko ucięli pępowinę w konsekwencji czego maluch się wykrwawił i umarł....... horror dosłownie. Była sprawa sądowa itd. ale nie wiem jaki efekt końcowy. W każdym razie widziałam na kilku filmikach na necie, że właśnie w niektórych szpitalach/krajach gdy przecinają pępowinę to na większej długości, żeby właśnie zapobiec takim sytuacjom.
Aż mi słabo jak o tym pomyślałam.....straszne to...... :/
Horror... Kolejna z 3 trylionów rzeczy na które trzeba uważać.
Stary 2013-11-13, 18:11   #4643
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Witam nowe mamusie!

Bylam u poloznej dzis.
Na KTG mój Mały miał tętno między 120-160, najczęściej ok 140. A skurcze prawie nie wyszły, max 20% i to tylko kilka razy. Położna powiedział, że wszystko w porządku. To był (jest) 33tc.
Stary 2013-11-13, 18:14   #4644
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Na KTG mój Mały miał tętno między 120-160, najczęściej ok 140. A skurcze prawie nie wyszły, max 20% i to tylko kilka razy. Położna powiedział, że wszystko w porządku. To był (jest) 33tc.
Bierzesz magnez? Ja biore i zastanawiam sie czy ma to jakis wplyw na te skurcze, bo tez mialam w 33 na poziomie max 20 %..
Stary 2013-11-13, 18:18   #4645
perfuzja
Zakorzenienie

Tylko ja jeszcze nie miałam ktg?
Ciekawe czy na najbliższej wizyce mi zrobią?
Stary 2013-11-13, 18:20   #4646
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
EVI07 ale to że ty nie możesz to nie znaczy że Twojemu ma być tak źle i samotnie zawsze możesz mu "pomóc" w inny sposób
Ty matką będziesz, a takie rzeczy Ci w głowie haha

Cytat:
I co mi z tego?! Mnie też się chce... Trudno, zrobił robotę, niech teraz razem ze mną cierpi... Chociaż podobno męża się z pełnymi jajami z domu nie wypuszcza... Muszę to przemyśleć...
Ja mojemu powiedziałam, że na czas połogu kupię mu karnet do jakiegoś night klubu Niech ma biedaczek!
(oczywiście żartowałam :P)

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Cherubinko ja mialam 75d teraz wzięłam 80 d i 80 e ale one się poddają i naciagaja lepiej leży ten mniejsze, zostawia oba bo pewnie kilka mi będzie potrzebnych. No właśnie ile kupujecie ?
Ja wzięłam 2 sztuki. Szkoda mi kasy na więcej, a te tańsze są tylko miękkie. Ja miękkich nie lubię więc wzięłam tylko 2 szt. do szpitala Później wrócę do swoich

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ja cie- kominek ale super- ja to sobie mogę co najwyżej palniki w kuchni włączyć- w sumie też ogień [COLOR="Silver"]
Leżę i kwiczę!

Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
Udział w bezpłatnej szkole rodzenia umożliwia wypełnienie u nas deklaracji wyboru położnej środowiskowej. - taką mam informacje na stronie!
U mnie tak samo było. Zapytałam babeczek w rejestracji o co chodzi w tej deklaracjo to powiedziały, że to jest położna tylko na czas szkoły rodzenia, a później mogę sobie wybrać inną

Chciałam kupić tylko octanisept i bepanthem w aptece gemini, a zrobiłam zamówienie na 200 zł Od jutra oszczędzam!
Stary 2013-11-13, 18:20   #4647
Cicici
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Tylko ja jeszcze nie miałam ktg?
Ciekawe czy na najbliższej wizyce mi zrobią?
W Polsce robia dopiero pod koniec ciazy a czasem wcale chyba ze sie cos dzieje w de robia od 29 a nawet od 26. Ja mam teraz co 2 tyg wizyty i ktg..
Stary 2013-11-13, 18:28   #4648
patrycjja
Zadomowienie

Hej, witam się popołudniowo. właśnie wróciłam z centrum i czuję, że kręgosłup to mi zaraz pęknie chyba. kurczę, nic mi nie doskwiera w tej ciąży tak jak plecy.

wczoraj tak jak pisałam przeprowadziliśmy z mężem wieczorem rozmowę nt imienia dla małej. byłam zdziwiona, że nie upierał się przy Amelce, chociaż musiał wtrącić, że przecież imię wybrane więc po co kombinować póki co po pierwszej fazie dyskusji stanęło jednak na Natalii (podoba mi się to imię niesamowicie, nie wiem może to wina natalii oreiro ), ale decyzja nie jest ostateczna chociaż bardziej mi pasuje mówić tak do brzucha, niż "Amelko" - z tym czułam się tak jakoś sztucznie:confu sed:

a co do szpitali w Lublinie.
po pierwsze Lubartowska- tak jak pisałam, wrażenia dobrego na mnie nie zrobił, ale koleżanka chwaliła. dodam tylko, że miała znajomą położną, więc wiadomo, inne traktowanie aha i pamiętam, że jak urodził się mój brat cioteczny chyba z 7 lat temu to było, to w szpitalu nie było żadnego problemu żebym siedziała z wujkiem na sali. malo tego wujek poszedł zaprowadzić ciotkę pod prysznic coby nie fikneła a ja zostałam na sali sama z mamuśkami i tym moim młodym. nikt nic nie powiedział nawet.
po drugie Kraśnickie- ostatnio bardzo się poprawili. mają lepszy sprzęt, a i po ostatnim incydencie (kiedy zmarła im pacjentka podczas porodu) bardzo się pilnują. ale nie zmienia to faktu, że moja ciocia która na położnictwie pracuje polecała Staszica, o ile mamy tam kogoś znajomego. więc kraśnickie miejsce numer dwa ewentualnie. dodam jeszcze, że we wrześniu roku ubiegłego leżałam tam po poronieniu i na prawdę chwalę sobie całą opiekę (jedyne co mnie bolało to to, że położyli mnie na sali z 3 ciężarówkami)- ale wiadomo- ciocia na oddziale też robi swoje
Staszica- zacytuję wpis ze strony:

Cytat:
Klinika Położnictwa i Patologii Ciąży jest ośrodkiem referencyjnym III stopnia w dziedzinie opieki perinatalnej. W skład Kliniki Położnictwa wchodzi wyposażony w nowoczesny, spełniający światowe standardy sprzęt Oddział Neonatologii (diagnostyka USG, echokardiograficzna, radiologiczna, CT, wentylacja mechaniczna, leczenie surfaktantem, żywienie pozajelitowe). Wysokie kwalifikacje personelu oraz nowoczesny sprzęt zapewniają noworodkom opiekę na najwyższym poziomie. Wyniki leczenia noworodków należą do najlepszych w Polsce (dane z GUS dla województwa lubelskiego).
tak więc przy wcześniejszym porodzie kierowałabym się właśnie tam. na poród w terminie też będę się kierowała tam, bo bardzo kusi mnie koło porodowe, które mają na stanie. aha! i żeby była jasność- też znajdzie się tam moja znajoma położna, bo inaczej decydowałabym się na Kraśnickie "z ciocią".

w ogóle odebrałam dziś paczki z dozu i od sprzedawcy all okularki_com. koszula- jak na taką za 18zł jest całkiem ok. wydawać więcej nie chciałam, bo i tak mi się nie przyda później i tak ale mam juz na stanie szczoteczke i grzebyczek (na początek do masowania główki, bo przecież nie do czesania), zestaw do pazurków z canpola polecany przez Gosię i kilka innych pierdółek.
i powiem Wam że jedyne co mnie zaskoczyło to wkłady bella mamma nie wiedziałam, że są taaaak wielkie
Stary 2013-11-13, 18:28   #4649
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce robia dopiero pod koniec ciazy a czasem wcale chyba ze sie cos dzieje w de robia od 29 a nawet od 26. Ja mam teraz co 2 tyg wizyty i ktg..
Ja mam najbliższa wizyte w poniedziałek, będę miec skończony 34 tydzien. Ciekawe ile wizyt jeszcze mi zostało przed porodem, dwie, trzy?
Stary 2013-11-13, 18:39   #4650
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Bierzesz magnez? Ja biore i zastanawiam sie czy ma to jakis wplyw na te skurcze, bo tez mialam w 33 na poziomie max 20 %..
Nie biorę. Czy to znaczy, że mam leniwą macicę?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości