|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poradźcie!
Mam problem z wypadającymi włosami, który pojawił się w tegoroczne wakacje. Wiadomo, każdemu włosy wypadają i nie ma w tym nic dziwnego, ale własnie w tamtym czasie zauważyłam nasilenie tego zjawiska, a co za tym idzie, przerzedzenie mojej czupryny...
Może zacznę od początku... Mam włosy w kolorze ciemnego blondu, od zawsze były to 'pióra', których miałam stosunkowo dużo, ale które były cienkie i delikatne. Niestety nigdy też jakoś specjalnie o nie nie dbałam. Jakiś drogeryjny szampon z SLS, a odżywka to chyba tylko od święta o ile w ogóle... Za to muszę się przyznać, że maltretowałam moje biedne włoski. I to jak! Wszystko zaczęło się w gimnazjum, kiedy to dzień w dzień prostowałam, suszyłam, pamiętam też, że miałam okres wzmożonego tapirowania włosów. Koszmar... W liceum nadal nie rozstawałam się z prostownicą i suszarką, ale oprócz zniszczonych (mega zniszczonych) końcówek jakoś nic mnie w moich włosach nie irytowało. Były dosyć długie (do zapięcia od biustonosza), takie napuszone, co mi bardzo odpowiadało, bo wtedy wyglądały na bardziej puszyste. A to, że były matowe i łamliwe jakoś mi nie przeszkadzało. Dodam, że do fryzjera chadzałam średnio tak raz na rok, żeby podciąć końcówki. Tyle. Wreszcie w te wakacje nadszedł przełom! Zaczęłam regularnie nakładać odżywkę, używam szamponu bez SLS, a od 30 września nie używam prostownicy i rzadko suszarki. Przestraszyłam się, kiedy podczas mycia w mojej dłoni znajdowało się nie kilka, ale kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt włosów, które razem tworzyły pokaźny kłaczek. Tłumaczyłam to sobie jednak w ten sposób, że skoro zaczęłam je odżywiać to wypadają te, które sa totalnie zniszczone, by zrobić miejsce nowym. Z tym, że taki stan utrzymuje się do dnia dzisiejszego. Oczywiscie nie wypada mi ich aż tyle, ale czuję, ze mam zdecydowanie mniej włosów, niż jeszcze parę miesięcy temu ;// Dlatego zwracam się z pytaniem do Was, drogie Włosomaniaczki: Czy to normalne? Czy powinnam się martwić? Planuję jeszcze spróbować wody brzozowej, ale jeśli to nie pomoże... nie wiem, doradźcie mi co mam robić, oceńcie, proszę! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Poradźcie!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
To ja inaczej spytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;43689063]Spróbuj policzyć ile włosów Ci wypada dziennie. Norma to ponoć do ok. 150. Co to za szampon bez SLS, którego używasz? Może Ci szkodzić któryś jego składnik. Mnie np. włosy mocniej leciały po takich szamponach jak Babydream. Czy nakładasz odżywkę / maski na skalp? Jeśli tak, to jak długo je trzymasz? Wzmożone wypadanie to nigdy normalne nie jest jeśli przekracza dzienną normę. Na wszelki wypadek wypada zrobić zestaw podstawowych badań (podstawowa morfologia, TSH, hormony itd.), by wykluczyć przyczyny zdrowotne.[/QUOTE]
Używam szamponu Alterry z granatem, z tym, ze kiedy zaobserwowałam, ze wypada mi więcej włosów, używałam jeszcze zwykłego szamponu z SLS. Do mojej pielęgnacji wprowadziłam wtedy tylko odżywkę L'Oreal: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ie-wlosow.html Zazwyczaj wszelkiego rodzaju odżywki/maski nakładam na całe włosy i skalp na ok. 15 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;43702149]Bogowie, silikonowe odżywki też nakładasz na skalp? Biedny łeb... porzuć ten zwyczaj na dłuższy czas i kontroluj ilośc wypadających włosów. Odżywki kładzione na skalp, podobnie jak oleje, mogą u niektórych przyczyniać się do wzmożonego wypadania.[/QUOTE]
Ahaaa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.