Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI) - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-14, 10:57   #3211
Debrah
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)

Tak czytam i mi się rzuciło : wszelkie metody tabelkowe, usypianie itepe itede Hogg i inni ( na blogu też ) doradzają odstawić jak dziecko chore bo cytuję
Cytat:
Nie mówię tu o sytuacji, kiedy maluszek zachoruje. Wtedy jedyne co robimy to dbamy o jego komfort i dopóki nie poczuje się lepiej całą tabelę odkładamy na bok.
- no własnie, wtedy komfort jest najważniejszy, a co z czasem poza chorobą? już nie?
Zostawiam do dyskusji, ciekawa jestem jak to rozumiecie.

Oho,. wróciło piszczydełko.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 10:57   #3212
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Niom w poniedziałęk Ola skończyła 11 miesięcy, więc miesiąc zleci.
A roczek jako taki będę robić dopiero w święta, więc mniej więcej z pozostałymi dziewczynami z grudnia. Szwagier, a chrzestny Oli wyjechał dopiero w niedzielę do Francji i wróci przed samymi świętami.

Zastanawiam się nad prezentem dla Oli. Chciałabym jej kupić coś takiego co będzie pamiątką na długi czas. Zabawkę to rzuci w kąt po jakimś czasie.
Szwagier mi mówi, żeby jej kupić jako pamiątkę butelkę dobrego szampana i dać na 18
Ja też myślę o sesji zdjęciowej
I myślałam ręcznie szytej lalce.
http://pyzulki.blogspot.com/search?u...&max-results=7
Jak podjęłam temat z mężem ostatnio to rozmowa ucichła, no ale nie mam co się dziwić oni nie są przyzwyczajeni z bratem do dawania prezentów. Niestety oni prezentów nie dostawali, więc nie wiedzą jaka to jest radość.
W temacie zostałam sama i nie wiem co wymyślić.
Ja chrześniakowi kupię na roczek srebrną łyżeczkę właśnie żeby miał na pamiątkę, a na Święta zamówię mu misia Wilhelma tez pamiatkowy (miś ma na sweterku metryczkę wyhaftowaną). Oliwce mojej jak będe mieć kase chciałabym taką lalkę : http://www.lalinda.pl/galeria-2/ ale to zależy jak kasowo będę stała.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:00   #3213
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
no jak będziesz chciała, mi to pokazało,że było wiele chaosu, z drugiej strony też zauważyłam,że mały prawie nie płacze w dzień - na początku tabelki było tego mnostwo, także wyciągnęłam z tego inne wnioski
co do układania dziecka pod tabelke to co mowi Hogg w tym temacie że nie chcesz się zgodzić z jej teorią? bo nic nie słyszałam o jej(jego? ) metodach
Jej, mówię o Tracy Hogg, nie zgadzam się zupełnie. Ona właśnie promuje układanie planu dnia, już od noworodka (!) coby się dziecko nauczyło od razu kto ma władzę i o co tu choo (w tym karmienie co 3 godziny wg rozpiski, zabójstwo dla laktacji..), mnóstwo rodziców czyta i niestety stosuje.

Marsi : jak ci Leoś spał w dzień przed pilnowaniem spania i zapisywaniem?
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:01   #3214
Ifwka
Zakorzenienie

Moja Oliwka wczoraj znowu spała pod wieczór, taka mruda była więc siup ją do wózka i usnęłą od razu. Oczywiście potem po kąpaniu i jedzeniu miała ochotę na zabawę. Jak już było po 20 to mówię do niej tak poważnie: Oliwko!! koniec zabawy. Popatrzyła na mnie tak uważnie, zamknęła oczka i usnęła

Byłam wczoraj w pepcko, kupiłam Oliwce spodenki dresowe za 10 zł i bluzeczkę taką ale tunika za 12 zł, no a potem jeszcze w tesco byłam i 5-cio pak bodów za 20 zł. Dużo przecen ogólnie w tesco ale same malusie. A jeszcze dla bratanicy piżamki kupiłam z misiem ME to YOU - prześliczne. Były tez body z tej samej firmy ale na razie bez przeceny 60 zł. Poczekam jeszcze...

No i byłam tez u pediatry pokazuję nóżkę a ona:"No nie wiem co tu pani poradzić..." Noż kur... przeciez lekarzem pediatrą jest. No i stanęło na tym że jeszcze tydzień mam tą maścią na oparzenie smarować a potem "jakąś z aloesem"
Opieką lekarską w mojej okolicy jestem załamana

Tak więc jeśli chodzi o Oliwkę to nocka spoko, jedna pobudka po jedzeniu od razu spanie; ale za to teściowa mi dała popalić i w rezultacie zaspałam do pracy a jeszcze kolegę dzisiaj brałam - masakra.
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2013-11-14, 11:02   #3215
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Niom w poniedziałęk Ola skończyła 11 miesięcy, więc miesiąc zleci.
A roczek jako taki będę robić dopiero w święta, więc mniej więcej z pozostałymi dziewczynami z grudnia. Szwagier, a chrzestny Oli wyjechał dopiero w niedzielę do Francji i wróci przed samymi świętami.

Zastanawiam się nad prezentem dla Oli. Chciałabym jej kupić coś takiego co będzie pamiątką na długi czas. Zabawkę to rzuci w kąt po jakimś czasie.
Szwagier mi mówi, żeby jej kupić jako pamiątkę butelkę dobrego szampana i dać na 18
Ja też myślę o sesji zdjęciowej
I myślałam ręcznie szytej lalce.
http://pyzulki.blogspot.com/search?u...&max-results=7
Jak podjęłam temat z mężem ostatnio to rozmowa ucichła, no ale nie mam co się dziwić oni nie są przyzwyczajeni z bratem do dawania prezentów. Niestety oni prezentów nie dostawali, więc nie wiedzą jaka to jest radość.
W temacie zostałam sama i nie wiem co wymyślić.
piękne te lalki i te co pokazywała Bokeh też śliczne
według mnie wspaniały pomysł
u mnie podobny problem z mężem, dla niego prezenty nie są ważne...

ellmi Ty będziesz chyba robić taki kalendarz z Fifkiem, czy polecasz jakąś konkretną stronę, aukcję, sklep?

Black biedna Oliwka, jak coś by się działo to tak jak piszesz masz lekarza, on wszystkie wątpliwości rozwieje... buziak dla Oliwci
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:07   #3216
mala_19kw
Zakorzenienie

Noooooooooooo toooooo żeście mi pomogły :rolleye s:
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:07   #3217
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Jej, mówię o Tracy Hogg, nie zgadzam się zupełnie. Ona właśnie promuje układanie planu dnia, już od noworodka (!) coby się dziecko nauczyło od razu kto ma władzę i o co tu choo (w tym karmienie co 3 godziny wg rozpiski, zabójstwo dla laktacji..), mnóstwo rodziców czyta i niestety stosuje.

Marsi : jak ci Leoś spał w dzień przed pilnowaniem spania i zapisywaniem?
ojej, od urodzenia????
nie, nawet w tej książce co ją polecałam to napisane jest,że metoda polecana jest po 6 miesiącu ale noworodka? rany? przecież to kruszynka totalnie bezbronna

z drugiej strony moja koleżanka ktora karmi uu uczyła dziecko samodzielnego spania w swoim pokoju i swoim łóżeczku i powiem szczerze ze tak jak patrze jak jej dziecko łądnie spi teraz to podziwiam ja, ja bym nie dala rady nie spac z moim maluszkiem

pytasz o drzemki- no właśnie spał do dupy, wstawał 5-6 więc drzemka była o 8 i to dość długa potem ok 12 i była też trzecia tak między 16.30 a 17
spał naprawdę róznie, od 15 min po 1,5 h nie było reguły, bałagan straszny
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:08   #3218
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Ja chrześniakowi kupię na roczek srebrną łyżeczkę właśnie żeby miał na pamiątkę, a na Święta zamówię mu misia Wilhelma tez pamiatkowy (miś ma na sweterku metryczkę wyhaftowaną). Oliwce mojej jak będe mieć kase chciałabym taką lalkę : http://www.lalinda.pl/galeria-2/ ale to zależy jak kasowo będę stała.
Mi z pyzulek się podobają takie:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...61084697_n.jpg

Ta też fajna:
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/...04758469_n.jpg
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015

Edytowane przez ninagg
Czas edycji: 2013-11-14 o 11:09
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:08   #3219
karusia_2007
Raczkowanie

Hej dziewczyny.
Ja tak na szybko, bo mam pytanko?
Czy jak pobieram zasiłek macierzyński( umowa do dnia porodu), to mam ubezpieczenie zdrowotne? Chodzi mi o to czy mogę iść normalnie do lekarza na nfz, czy muszę się dopisać np do ubezpieczenia tż? Pytam bo wydawało mi się, że skoro zus płaci mi kase to mam to ubezpieczenie, a na ztronie ZIP wyświetla mi się na czerwono, że niby nie jestem ubezpieczona. Co o tym myślicie?
karusia_2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:10   #3220
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Dziewczynki...ja tak na szybko bo za sprzątanie się wzięłam.... Trochę długi filmik- zanim jest akcja, alem pierwszy raz udało mi się ująć tańczącego Antonia, ale zawsze gdy to robi mam za słabą baterię by go nagrać
http://www.youtube.com/watch?v=-xts0O_EmEs

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
Czołem

Można?
Stary 2013-11-14, 11:12   #3221
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Tak czytam i mi się rzuciło : wszelkie metody tabelkowe, usypianie itepe itede Hogg i inni ( na blogu też ) doradzają odstawić jak dziecko chore bo cytuję - no własnie, wtedy komfort jest najważniejszy, a co z czasem poza chorobą? już nie?

Wiadomo, ze przy dziecku jest potrzebny pewien rytm, ale nie mam zamiaru byc niewolnikiem zegarka. Wszyscy beda przez to nieszczesliwi, a dla mnie liczy sie komfort zarowno Yae jak i nasz. W dodatku szkoda czasu na takie scisle prowadzone obserwacje, dziecko rozwija sie dynamicznie. Raz potrzebuje wiecej snu, raz mniej.
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:12   #3222
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...09025609_n.jpg

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/...77325588_n.jpg

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2013-11-14, 11:13   #3223
bokeh
Zakorzenienie

Ifwka ! piękne te lalki jeszcze weszłam na inną strone i się zakochałam ! ale 300 ojro http://www.poppenliefde.nl/
Stary 2013-11-14, 11:17   #3224
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez karusia_2007 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Ja tak na szybko, bo mam pytanko?
Czy jak pobieram zasiłek macierzyński( umowa do dnia porodu), to mam ubezpieczenie zdrowotne? Chodzi mi o to czy mogę iść normalnie do lekarza na nfz, czy muszę się dopisać np do ubezpieczenia tż? Pytam bo wydawało mi się, że skoro zus płaci mi kase to mam to ubezpieczenie, a na ztronie ZIP wyświetla mi się na czerwono, że niby nie jestem ubezpieczona. Co o tym myślicie?
Nie nie jesteś ubezpieczona. Nikt skłądki zdrowotnej za Ciebie nie odprowadza, bo nie pracujesz nie masz umowy. Zus płaci Ci tylko zasiłek macierzyński. Ja jak prowadzę firmę to pomimo tego, że byłam na macierzyńskim to musiałam płacić składkę zdrowotną.

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2013-11-14, 11:17   #3225
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Tak czytam i mi się rzuciło : wszelkie metody tabelkowe, usypianie itepe itede Hogg i inni ( na blogu też ) doradzają odstawić jak dziecko chore bo cytuję - no własnie, wtedy komfort jest najważniejszy, a co z czasem poza chorobą? już nie?

Debrah, a ja bym to inaczej interpretowała, w czasie choroby/gorączki moje maleństwo spało po 20 h na dobę więc to raczej o to chodzi a nie o konfort i wygodę, w trakcie choroby każdy organizm reaguje inaczej dlatego nie jesteśmy w stanie podlegać żadnym schematom - poza zaburzeniem spania także nie je się normalnie

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2013-11-14 o 11:20
Stary 2013-11-14, 11:18   #3226
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość

Wita Was zombie , kawa nie pomogła oczy mi się zamykają.
Blanka obudziła się o 23 i płakała, potem nie mogła zasnąć i chodziłam i ją lulałam potem zasnęła mi na klacie i tak spałyśmy (ja w opakowaniu,brudna:brzydal o 5 się obudziłam żeby się przebrać w piżamę a potem ona się obudziła z takim wielkim rykiem, pomyślałam że mocno głodna bo zawsze tak wściekle płacze na głód, ale dałam butle to jeszcze bardziej się wkurzyła i tak mocno płakała aż się zanosiła, oboje z tż ją uspokajaliśmy , a potem ona aż drgawki miała od tego płaczu, cała zasmarkana biedna, ale kataru chyba nie ma . Nie mam pojęcia o co może chodzić, ale na szczęście się uspokoiła i zasnęła ale tylko na pół godz i teraz rano już była normalna . Nie wiem kurczę o co może chodzić
Współćzuję
Cytat:
ojej, od urodzenia????
nie, nawet w tej książce co ją polecałam to napisane jest,że metoda polecana jest po 6 miesiącu ale noworodka? rany? przecież to kruszynka totalnie bezbronna

z drugiej strony moja koleżanka ktora karmi uu uczyła dziecko samodzielnego spania w swoim pokoju i swoim łóżeczku i powiem szczerze ze tak jak patrze jak jej dziecko łądnie spi teraz to podziwiam ja, ja bym nie dala rady nie spac z moim maluszkiem

pytasz o drzemki- no właśnie spał do dupy, wstawał 5-6 więc drzemka była o 8 i to dość długa potem ok 12 i była też trzecia tak między 16.30 a 17
Ja na począttku spałam z MAłą, ale oboje z mężemm byliśmy nie wyspani. Więć usypiała przy cycku i siup do łóżeczka, na karmienie wstawałam, a koło 3 brałam już do łóżka. Jak przestałam karmić zaczęłam usypiać włóżeczku i jakoś tak szybko się udało.
Cytat:
Ta druga śliczna.
Ja to jeszcze kiedyś miałam plan żeby samej uszyć ale od porodu nawet nie wyciągnęłam maszyny bo nie mam czasu
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2013-11-14, 11:18   #3227
meneq
Zakorzenienie

nancy u nas najlepsza zabawka jest stale foremka po ciastkach i sylikonowe foremki do lunchboxu.
Bracik ugotowal gulaszowa a tz jeszcze nie ma na kolacje
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:21   #3228
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Ifwka ! piękne te lalki jeszcze weszłam na inną strone i się zakochałam ! ale 300 ojro http://www.poppenliefde.nl/
Teraz to już namieszałyście mi w głowie. Już wiem napewno będzie lalka tylko która :conf used:

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Zobaczcie nawet są chusty do noszenia lalek
http://www.lalinda.pl/products-page/...oszenia-lalek/

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
Stary 2013-11-14, 11:26   #3229
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
To w sumie Hania podobnie...

Rano pokazała trochę paluszkiem na lampę. Normalnie cieszyłam sie jak z pierwszego kroku.

A martwi mnie ze zachowuje sie często tak hmmm indywidualnie, nie wiem jak to opisać.
Bokeh bo Hania to indywidualistka Ona wygląda na taką mądrą, ułożoną dziewczynkę już nie martw się, na pewno wszystko jest ok

Marsi ale Leoś już pięknie chodzi! Jak sobie radzicie? Mama się jakoś trzyma? Ściskam mocno

Nawijko brawo za noc! A Ty spałaś czy z tego szoku nie umiałaś zasnąć?

Fewciu mocno tulę Blanka dzielna dziewczynka, poradzi sobie w żłobku i kciuki za wizyty dzisiaj!

Hope ja kupowałam celofan w arkuszach, tanio, kilkadziesiąt groszy kosztowało.

Tresselleo brawo za nową umiejętność i Black dla Oliwki również

Nancy niestety w służbie zdrowia rzadko można pracować na zasadzie "w zamian". Bo to dodatkowy kłopot jednak :/ co do zabawek to u nas teraz kwiatek z tesco z pszczółka i motylkiem i moja torebka wyszorowałam, co jakiś czas tam wpakuję chusteczkę czy zabawkę i Ewa ma radochę bo może przekładać i międlić kciuki za rehabilitację!

Ewik brawo dla Dominisi lada moment zacznie wstawać

Ifwka rozwaliło mnie, że Oliwka posłuchała i poszła spać A co do tych skłonów to moja ostatnio też tak robi, siedzi i do przodu się pochyla, czasem na brzuszek. Liczę na to, że ćwiczy do raczkowania

Szaja jak mama?

U nas zaś pogorszenie na rehabilitacji. Dzika histeria, nie mam już siły do tego Ewa nie dała się dotknąć, chciała tylko leżeć na pleckach i musiałam ją trzymać za rękę i opowiadać o lampce jak przestawałam mówić to histeria nawet na piłce nie chciała skakać, a to jej się zawsze podobało
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:27   #3230
calawdeszczu
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie nie jesteś ubezpieczona. Nikt skłądki zdrowotnej za Ciebie nie odprowadza, bo nie pracujesz nie masz umowy. Zus płaci Ci tylko zasiłek macierzyński. Ja jak prowadzę firmę to pomimo tego, że byłam na macierzyńskim to musiałam płacić składkę zdrowotną.
a to dziwne bo ja byłam u lekarza na macierzyńskim (też umowa do dnia porodu) i przyjęli mnie bez problemu.
Myślałam, że ZUS odprowadza normalnie składki.
Nigdy nie myślalam, że jest inaczej.

neti, może Ty bedziesz sie orientować lepiej?

edit:

znalazłam takie coś
Zgodnie z przepisami prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywają osoby, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym. Jednocześnie, osoby te podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu oraz zdrowotnemu, a niektóre z nich również są objęte ubezpieczeniem wypadkowym.

więc?

i to

Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu.

Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego.

więc chyba jesteśmy ubezpieczone, ale bez odprowadzania składek.

Edytowane przez calawdeszczu
Czas edycji: 2013-11-14 o 11:31
calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:28   #3231
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja bym się bała tego, że wykształce przez to u dziecka schemat- jestem chory ->mama się o mnie bardziej troszczy więc będę chory częsciej by zwrócić na siebie uwagę.
U mnie w rodzinie są dwa takie przypadki , ale może to moje psychologiczne przewrażliwienie.
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:35   #3232
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
Bokeh bo Hania to indywidualistka Ona wygląda na taką mądrą, ułożoną dziewczynkę już nie martw się, na pewno wszystko jest ok

Marsi ale Leoś już pięknie chodzi! Jak sobie radzicie? Mama się jakoś trzyma? Ściskam mocno

(
dziękuję kochana myślałam dziś rano o Was
u nas tak sobie, mama mieszka u mnie więc wiadomo,że to wszystko jeszcze mocniej się przeżywa, ona przechodzi naprawdę przez rozne stany emocjonalne
staram się nią zajmować jak tylko mogę ale muszę też patrzeć na moich chłopaków
nie wiem jak to będzie, jak na to patrzę to mam ochotę się załamać,że nie wiem co będzie z nią jutro, za miesiąc, ona całe życie była księżniczką co nic nie robiła a teraz? przecież musi się jakoś usamodzielnić
Stary 2013-11-14, 11:37   #3233
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
[
Ewik brawo dla Dominisi lada moment zacznie wstawać

U nas zaś pogorszenie na rehabilitacji. Dzika histeria, nie mam już siły do tego Ewa nie dała się dotknąć, chciała tylko leżeć na pleckach i musiałam ją trzymać za rękę i opowiadać o lampce jak przestawałam mówić to histeria nawet na piłce nie chciała skakać, a to jej się zawsze podobało
Dziękuję

Mam nadzieję, że to tylko chwilowy bunt Ewci. Duuużo siły i cierpliwości

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:38   #3234
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Wróciłyśmy, szanowne panie zapomniały zadzwonić i nas poinformować, że przełożono wizytę na 12. listopada! Tak, tak, ten dzień już był. Więc nie dość, że się nastałam godzinę z dzieckiem w kolejce, to okazało się, że w środku jest inny lekarz niż powinien być i nas nie przyjmie. Chciałam zapisać Małą na inny termin, to usłyszałam "po nowym roku". jestem cierlipwa, ale do czasu. Zrobiłam karczemną awanturę i poszłam. Jak to jest możliwe powiedzcie mi bo nie rozumiem?????
I nie wiem czy się umawiać na wizytę czy nie. Bo miałyśmy tylko się pokzać czy Blanka raczkuje i siedzi i siada. Robi to. Więc nie wiem.

Ortopeda wieczorem.

Bokeh, bo Holendrzy ubóstwiają wszelkiego rodzaju lalki. Moja siostra mówiła, że nasi znajomi kupili jakąś właśnie szmacianą dla Blanki na Święta. Pamiętam, Ci nasi znajomi to mieli całą kolekcję pięknych lalek, ale nie wiem co się z nimi stało. Zapytam
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:41   #3235
karusia_2007
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
a to dziwne bo ja byłam u lekarza na macierzyńskim (też umowa do dnia porodu) i przyjęli mnie bez problemu.
Myślałam, że ZUS odprowadza normalnie składki.
Nigdy nie myślalam, że jest inaczej.

neti, może Ty bedziesz sie orientować lepiej?

edit:

znalazłam takie coś
Zgodnie z przepisami prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywają osoby, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym. Jednocześnie, osoby te podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu oraz zdrowotnemu, a niektóre z nich również są objęte ubezpieczeniem wypadkowym.

więc?

i to

Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu.

Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego.

więc chyba jesteśmy ubezpieczone, ale bez odprowadzania składek.
No właśnie niby wynikałoby, ze powinnyśmy być ubezpieczone. Ale to jest jakieś niejasne dla mnie I chyba jednak nina ma rację, no bo jednak w rejestrze jest, ze nie mam ubezpieczenia. Chyba wyślę tż żeby mnie zgłosił u siebie w pracy
karusia_2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:46   #3236
nancykenator
Zakorzenienie

fewcia to jest jakieś chore :/

marsi nasze drzemki w tej chwili wyglądają identycznie jak u Was przed wprowadzeniem zmian.
Np wczoraj wstał przed 15 i o godzinie 17 wyczyniał wielkie histerie, nie było opcji przetrzymać go dłużej więc usnął, obudziłam go po 30 min i już miałam w głowie nieprzespaną noc ale pobudki tylko 3 , jedna na przytulenie i smoczka, druga na pociumkanie cycysia i trzecia przed 5 na jedzenie. Spaliśmy do 7.

szklanko biedna Ewcia...
ale wiesz co... jak byłam we wtorek u lekarza naszego, to Kuba CAŁY czas płakał i pediatra powiedziała, że to jest normalne, bo dziecko już wie, kto jest obcy a kto swój i ma PRAWO płakać...

pytanie do PPD jak Wy sprzątacie ciemne meble? :/ i czym czyścicie tv?
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:49   #3237
calawdeszczu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karusia_2007 Pokaż wiadomość
No właśnie niby wynikałoby, ze powinnyśmy być ubezpieczone. Ale to jest jakieś niejasne dla mnie I chyba jednak nina ma rację, no bo jednak w rejestrze jest, ze nie mam ubezpieczenia. Chyba wyślę tż żeby mnie zgłosił u siebie w pracy
ja byłam u gina na nfz i kazali mi tylko podpisać jakiś papierek, że przebywam na macierzyńskim- dlatego , że własnie system pokazywał mnie jako osoby ubezpieczonej i normalnie zostałam przyjęta.
W systemie nas nie ma, ale ze świadczenia możemy korzystać wg mnie.
Tak by wynikało z mojej wizyty.

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość

pytanie do PPD jak Wy sprzątacie ciemne meble? :/ i czym czyścicie tv?

ja używam pledge i wolę go 100 razy niż pronto.
Sprzątałam nim w usa i jakoś tak z tamtym okresem mi się kojarzy

fewcia
, ale jełopy w tej przychodni. ja pitole...

Edytowane przez calawdeszczu
Czas edycji: 2013-11-14 o 11:53
calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:52   #3238
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
dziękuję kochana myślałam dziś rano o Was
u nas tak sobie, mama mieszka u mnie więc wiadomo,że to wszystko jeszcze mocniej się przeżywa, ona przechodzi naprawdę przez rozne stany emocjonalne
staram się nią zajmować jak tylko mogę ale muszę też patrzeć na moich chłopaków
nie wiem jak to będzie, jak na to patrzę to mam ochotę się załamać,że nie wiem co będzie z nią jutro, za miesiąc, ona całe życie była księżniczką co nic nie robiła a teraz? przecież musi się jakoś usamodzielnić
Ojej, szkoda, że mama nie ma jakiejś odskoczni, to dużo zmian ją czeka w życiu, bo tak jak piszesz, trzeba się jakoś usamodzielnić Ale często jest tak, że potem ludzie się biorą w garść i dają sobie świetnie radę, oby u Was też tak było. Tylko pewnie trzeba jeszcze trochę czasu, bo wszystko świeże. Dbaj o siebie też i w razie czego pisz tutaj

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Dziękuję

Mam nadzieję, że to tylko chwilowy bunt Ewci. Duuużo siły i cierpliwości
Ja też mam taka nadzieję

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Wróciłyśmy, szanowne panie zapomniały zadzwonić i nas poinformować, że przełożono wizytę na 12. listopada! Tak, tak, ten dzień już był. Więc nie dość, że się nastałam godzinę z dzieckiem w kolejce, to okazało się, że w środku jest inny lekarz niż powinien być i nas nie przyjmie. Chciałam zapisać Małą na inny termin, to usłyszałam "po nowym roku". jestem cierlipwa, ale do czasu. Zrobiłam karczemną awanturę i poszłam. Jak to jest możliwe powiedzcie mi bo nie rozumiem?????
I nie wiem czy się umawiać na wizytę czy nie. Bo miałyśmy tylko się pokzać czy Blanka raczkuje i siedzi i siada. Robi to. Więc nie wiem.
O kurde co za idiotyzm Może pogadaj z ortopedą, jak on to widzi?

Bokeh bo miałam wcześniej pytać, czy ten ortopeda od bioderek kazał Wam przyjść jak Hania zacznie chodzić? Bo nam na ostatniej wizycie powiedział, żeby się pokazać i on wtedy oceni całą postawę czy jakoś tak
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:54   #3239
LadyWhisper
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo Lady, przypomniałaś mi!

Jakie wy dajecie dzieciom porcje?

Lady: w jakich godzinach Piotruś je posiłki stałe? Jakie kaszki?

Amelcia dziś rano zjadła 80ml kaszki (raz w życiu zjadła 100, a tak to 80 to maks u niej, ale ona z drugiej strony często je uu..), potem podejście pierwsze pt "obiadek" - lipa, podejście 2gie - lipa. Koło 17 stwierdziłam, że długa przerwa od uu była, celowe działanie moje, bo się jeszcze nie dopominała.. i co? ZJADŁA O_O
Czyli, że co, jak moje dziecko nie chce tzn że głodne nie jest?? , masakra, książkę o rozszerzaniu diety mogłabym napisać..
Potem, przed kąpielą, w ramach kolacji znowu kaszka (ale inna, rano malinowa, wieczorem wielozbożowa wieloowocowa na dobranic) - zjadła znowu te 80ml - nie wiem czy ona ma jakiś miernik zainstalowany czy co..
Się wycfaniłam bo do kaszek bobovity daję jedną łyżkę Holle - i moje sumienie czystsze jest:P
W międzyczasie cały czas uu, pić nic nie chce.

Tylko nie wiem co zrobić bo..moje dziecię nie lubi owoców innych niż banan. Żadnego słoiczka się nie chwyci i z ręki też niet. Tzn weźmie jabłko i chwilę pociumka i rzuca w kąt. Przejdzie?
9 kaszka
10 drzemka
12-13 obiadek cz.1
14 - drzemka
16 obiadek cz.2
18 owoc
19 kaszka

teraz nie karmimy sie uu i ciezko mi ustalic pory jedzenia, musze to ogarnac, drzemki ustalilam i sa jak w zegarku ale to jedzenie....
no i porcje, 3/4 kubeczka kaszki zazwyczaj, to bedzie gdzies 120ml, zwykle ok80, ja sobie waze na wadze ale nie zapisuje, musze zaczac, ale ja malo systematyczna jestem z zapisywaniem czegokolwiek
obiadek to tak pol sloiczka, obiadek cz. 2 kolejne pol, zastanawiam sie, czy by nie dawac pierwszej czesci innej i drugiej innej
jatez mieszam kaszki, mam teraz zmieszana babydream herbatnikowa z holle jaglan

Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
hejka laski ...
mloda pospala do 9 prawie ... przeraza mnie to bo pewnie znow spanie przestawi ... 1 drzemke miala kolo 10 zawsze ale to bylo jak wstawala o 7 ... mloda juz zaczela proby chodzenia ... musialam schowac pchacza bo kurde on nie ma hamulca zadnego i mloda to biegnie przy nim praktycznie ... boje sie ze wyrznie glowa w podloge ...

ale zimnica dzis 0 stopni ... 2 raz wlaczylam konwektor z rana ...
bylas biegac w koncu?
u nas na dworze 2st, nie grzejemy, w pokoju 20st

Cytat:
ojej, od urodzenia????

u nas tak samo z drzemkami bylo nigdy nie wiedzialam ile moze pospac i o ktorej sie obudzi rano, teraz w okolicy 7.30 sie budzi

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 11:56   #3240
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Najpierw się chwalę

http://www.youtube.com/watch?v=hzqpW...ature=youtu.be Dorcia, rzecz jasna
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości