|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)
Tak czytam i mi się rzuciło : wszelkie metody tabelkowe, usypianie itepe itede Hogg i inni ( na blogu też ) doradzają odstawić jak dziecko chore bo cytuję
Cytat:
Zostawiam do dyskusji, ciekawa jestem jak to rozumiecie. Oho,. wróciło piszczydełko. |
|
|
|
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marsi : jak ci Leoś spał w dzień przed pilnowaniem spania i zapisywaniem? |
|
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Oliwka wczoraj znowu spała pod wieczór, taka mruda była więc siup ją do wózka i usnęłą od razu. Oczywiście potem po kąpaniu i jedzeniu miała ochotę na zabawę. Jak już było po 20 to mówię do niej tak poważnie: Oliwko!! koniec zabawy. Popatrzyła na mnie tak uważnie, zamknęła oczka i usnęła
Byłam wczoraj w pepcko, kupiłam Oliwce spodenki dresowe za 10 zł i bluzeczkę taką ale tunika za 12 zł, no a potem jeszcze w tesco byłam i 5-cio pak bodów za 20 zł. Dużo przecen ogólnie w tesco ale same malusie. A jeszcze dla bratanicy piżamki kupiłam z misiem ME to YOU - prześliczne. Były tez body z tej samej firmy ale na razie bez przeceny 60 zł. Poczekam jeszcze... No i byłam tez u pediatry pokazuję nóżkę a ona:"No nie wiem co tu pani poradzić..." Noż kur... przeciez lekarzem pediatrą jest. No i stanęło na tym że jeszcze tydzień mam tą maścią na oparzenie smarować a potem "jakąś z aloesem" Opieką lekarską w mojej okolicy jestem załamana ![]() Tak więc jeśli chodzi o Oliwkę to nocka spoko, jedna pobudka po jedzeniu od razu spanie; ale za to teściowa mi dała popalić i w rezultacie zaspałam do pracy a jeszcze kolegę dzisiaj brałam - masakra.
|
#3215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
według mnie wspaniały pomysł u mnie podobny problem z mężem, dla niego prezenty nie są ważne... ellmi Ty będziesz chyba robić taki kalendarz z Fifkiem, czy polecasz jakąś konkretną stronę, aukcję, sklep? Black biedna Oliwka, jak coś by się działo to tak jak piszesz masz lekarza, on wszystkie wątpliwości rozwieje... buziak dla Oliwci
|
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
Noooooooooooo toooooo żeście mi pomogły
:rolleye s:
|
#3217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, nawet w tej książce co ją polecałam to napisane jest,że metoda polecana jest po 6 miesiącu ale noworodka? rany? przecież to kruszynka totalnie bezbronna z drugiej strony moja koleżanka ktora karmi uu uczyła dziecko samodzielnego spania w swoim pokoju i swoim łóżeczku i powiem szczerze ze tak jak patrze jak jej dziecko łądnie spi teraz to podziwiam ja, ja bym nie dala rady nie spac z moim maluszkiem ![]() pytasz o drzemki- no właśnie spał do dupy, wstawał 5-6 więc drzemka była o 8 i to dość długa potem ok 12 i była też trzecia tak między 16.30 a 17 spał naprawdę róznie, od 15 min po 1,5 h nie było reguły, bałagan straszny
|
|
|
|
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...61084697_n.jpg Ta też fajna: https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/...04758469_n.jpg
Pierwszy kontakt: 04.02.09 Poznaliśmy się: 14.02.09 Jesteśmy razem: 22.03.09 Zaręczyny: 16.10.10 Data zaślubin: 02.06.2012 ![]() Ola 11.12.2012 Wojtek 14.10.2015 Edytowane przez ninagg Czas edycji: 2013-11-14 o 11:09 |
|
|
|
|
#3219 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.
Ja tak na szybko, bo mam pytanko? Czy jak pobieram zasiłek macierzyński( umowa do dnia porodu), to mam ubezpieczenie zdrowotne? Chodzi mi o to czy mogę iść normalnie do lekarza na nfz, czy muszę się dopisać np do ubezpieczenia tż? Pytam bo wydawało mi się, że skoro zus płaci mi kase to mam to ubezpieczenie, a na ztronie ZIP wyświetla mi się na czerwono, że niby nie jestem ubezpieczona. Co o tym myślicie? |
|
|
|
#3220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
Ifwka ! piękne te lalki
http://www.poppenliefde.nl/
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Debrah, a ja bym to inaczej interpretowała, w czasie choroby/gorączki moje maleństwo spało po 20 h na dobę więc to raczej o to chodzi a nie o konfort i wygodę, w trakcie choroby każdy organizm reaguje inaczej dlatego nie jesteśmy w stanie podlegać żadnym schematom - poza zaburzeniem spania także nie je się normalnie Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2013-11-14 o 11:20 |
|
|
|
|
#3226 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja to jeszcze kiedyś miałam plan żeby samej uszyć ale od porodu nawet nie wyciągnęłam maszyny bo nie mam czasu
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
nancy u nas najlepsza zabawka jest stale foremka po ciastkach i sylikonowe foremki do lunchboxu.
Bracik ugotowal gulaszowa |
|
|
|
#3228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :conf used:---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Zobaczcie nawet są chusty do noszenia lalek http://www.lalinda.pl/products-page/...oszenia-lalek/ |
|
|
|
|
#3229 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ona wygląda na taką mądrą, ułożoną dziewczynkę już nie martw się, na pewno wszystko jest ok Marsi ale Leoś już pięknie chodzi! Jak sobie radzicie? Mama się jakoś trzyma? Ściskam mocno ![]() Nawijko brawo za noc! A Ty spałaś czy z tego szoku nie umiałaś zasnąć? Fewciu mocno tulę Blanka dzielna dziewczynka, poradzi sobie w żłobku i kciuki za wizyty dzisiaj!Hope ja kupowałam celofan w arkuszach, tanio, kilkadziesiąt groszy kosztowało. Tresselleo brawo za nową umiejętność i Black dla Oliwki również ![]() Nancy niestety w służbie zdrowia rzadko można pracować na zasadzie "w zamian". Bo to dodatkowy kłopot jednak :/ co do zabawek to u nas teraz kwiatek z tesco z pszczółka i motylkiem i moja torebka wyszorowałam, co jakiś czas tam wpakuję chusteczkę czy zabawkę i Ewa ma radochę bo może przekładać i międlić kciuki za rehabilitację! Ewik brawo dla Dominisi lada moment zacznie wstawać Ifwka rozwaliło mnie, że Oliwka posłuchała i poszła spać A co do tych skłonów to moja ostatnio też tak robi, siedzi i do przodu się pochyla, czasem na brzuszek. Liczę na to, że ćwiczy do raczkowania ![]() Szaja jak mama? U nas zaś pogorszenie na rehabilitacji. Dzika histeria, nie mam już siły do tego jak przestawałam mówić to histeria nawet na piłce nie chciała skakać, a to jej się zawsze podobało
|
|
|
|
|
#3230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo ja byłam u lekarza na macierzyńskim (też umowa do dnia porodu) i przyjęli mnie bez problemu. Myślałam, że ZUS odprowadza normalnie składki. Nigdy nie myślalam, że jest inaczej. neti, może Ty bedziesz sie orientować lepiej? edit: znalazłam takie coś Zgodnie z przepisami prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywają osoby, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym. Jednocześnie, osoby te podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu oraz zdrowotnemu, a niektóre z nich również są objęte ubezpieczeniem wypadkowym. więc? i to Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu. Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego. więc chyba jesteśmy ubezpieczone, ale bez odprowadzania składek.
Być Mamą- bezcenne ![]() Edytowane przez calawdeszczu Czas edycji: 2013-11-14 o 11:31 |
|
|
|
|
#3231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie w rodzinie są dwa takie przypadki , ale może to moje psychologiczne przewrażliwienie. |
|
|
|
|
#3232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas tak sobie, mama mieszka u mnie więc wiadomo,że to wszystko jeszcze mocniej się przeżywa, ona przechodzi naprawdę przez rozne stany emocjonalne staram się nią zajmować jak tylko mogę ale muszę też patrzeć na moich chłopaków nie wiem jak to będzie, jak na to patrzę to mam ochotę się załamać,że nie wiem co będzie z nią jutro, za miesiąc, ona całe życie była księżniczką co nic nie robiła a teraz? przecież musi się jakoś usamodzielnić |
|
|
|
|
#3233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że to tylko chwilowy bunt Ewci. Duuużo siły i cierpliwości |
|
|
|
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłyśmy, szanowne panie zapomniały zadzwonić i nas poinformować, że przełożono wizytę na 12. listopada!
Tak, tak, ten dzień już był. Więc nie dość, że się nastałam godzinę z dzieckiem w kolejce, to okazało się, że w środku jest inny lekarz niż powinien być i nas nie przyjmie. Chciałam zapisać Małą na inny termin, to usłyszałam "po nowym roku". jestem cierlipwa, ale do czasu. Zrobiłam karczemną awanturę i poszłam. I nie wiem czy się umawiać na wizytę czy nie. Bo miałyśmy tylko się pokzać czy Blanka raczkuje i siedzi i siada. Robi to. Więc nie wiem. Ortopeda wieczorem. Bokeh, bo Holendrzy ubóstwiają wszelkiego rodzaju lalki. Moja siostra mówiła, że nasi znajomi kupili jakąś właśnie szmacianą dla Blanki na Święta.
|
|
|
|
#3235 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#3236 |
|
Zakorzenienie
|
fewcia to jest jakieś chore :/
![]() ![]() marsi nasze drzemki w tej chwili wyglądają identycznie jak u Was przed wprowadzeniem zmian. Np wczoraj wstał przed 15 i o godzinie 17 wyczyniał wielkie histerie, nie było opcji przetrzymać go dłużej więc usnął, obudziłam go po 30 min i już miałam w głowie nieprzespaną noc ale pobudki tylko 3 , jedna na przytulenie i smoczka, druga na pociumkanie cycysia i trzecia przed 5 na jedzenie. Spaliśmy do 7. szklanko biedna Ewcia... ale wiesz co... jak byłam we wtorek u lekarza naszego, to Kuba CAŁY czas płakał i pediatra powiedziała, że to jest normalne, bo dziecko już wie, kto jest obcy a kto swój i ma PRAWO płakać... pytanie do PPD jak Wy sprzątacie ciemne meble? :/ i czym czyścicie tv?
|
|
|
|
#3237 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W systemie nas nie ma, ale ze świadczenia możemy korzystać wg mnie. Tak by wynikało z mojej wizyty. ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
ja używam pledge i wolę go 100 razy niż pronto. Sprzątałam nim w usa i jakoś tak z tamtym okresem mi się kojarzy ![]() fewcia, ale jełopy w tej przychodni. ja pitole...
Być Mamą- bezcenne ![]() Edytowane przez calawdeszczu Czas edycji: 2013-11-14 o 11:53 |
||
|
|
|
#3238 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale często jest tak, że potem ludzie się biorą w garść i dają sobie świetnie radę, oby u Was też tak było. Tylko pewnie trzeba jeszcze trochę czasu, bo wszystko świeże. Dbaj o siebie też i w razie czego pisz tutaj Cytat:
![]() Cytat:
Bokeh bo miałam wcześniej pytać, czy ten ortopeda od bioderek kazał Wam przyjść jak Hania zacznie chodzić? Bo nam na ostatniej wizycie powiedział, żeby się pokazać i on wtedy oceni całą postawę czy jakoś tak
|
|||
|
|
|
#3239 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
10 drzemka 12-13 obiadek cz.1 14 - drzemka 16 obiadek cz.2 18 owoc 19 kaszka teraz nie karmimy sie uu i ciezko mi ustalic pory jedzenia, musze to ogarnac, drzemki ustalilam i sa jak w zegarku ale to jedzenie.... no i porcje, 3/4 kubeczka kaszki zazwyczaj, to bedzie gdzies 120ml, zwykle ok80, ja sobie waze na wadze ale nie zapisuje, musze zaczac, ale ja malo systematyczna jestem z zapisywaniem czegokolwiek ![]() obiadek to tak pol sloiczka, obiadek cz. 2 kolejne pol, zastanawiam sie, czy by nie dawac pierwszej czesci innej i drugiej innej jatez mieszam kaszki, mam teraz zmieszana babydream herbatnikowa z holle jaglan Cytat:
![]() u nas na dworze 2st, nie grzejemy, w pokoju 20st Cytat:
|
|
#3240 |
|
Konto usunięte
|
Najpierw się chwalę
![]() http://www.youtube.com/watch?v=hzqpW...ature=youtu.be Dorcia, rzecz jasna |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.

22.05.2008
14.08.2011
pokazuję nóżkę a ona:"No nie wiem co tu pani poradzić..." Noż kur...
:rolleye s:

nie było reguły, bałagan straszny

Ona wygląda na taką mądrą, ułożoną dziewczynkę już
Jak sobie radzicie? Mama się jakoś trzyma? Ściskam mocno
jak przestawałam mówić to histeria