|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku | |||
| Aldrin |
|
7 | 25,93% |
| Kakusia |
|
0 | 0% |
| Berenika_26 |
|
4 | 14,81% |
| agaaga89 |
|
2 | 7,41% |
| Ramona_85 |
|
0 | 0% |
| eweden |
|
0 | 0% |
| Prowansja88 |
|
0 | 0% |
| Pradip |
|
0 | 0% |
| Sola1 |
|
2 | 7,41% |
| pater86 |
|
6 | 22,22% |
| TroppoSensibile |
|
0 | 0% |
| sylvuniaa84 |
|
0 | 0% |
| kamilla123 |
|
0 | 0% |
| beat@ |
|
0 | 0% |
| NecroKitty |
|
0 | 0% |
| Anteria |
|
0 | 0% |
| Kucyk_Truskawkowy |
|
1 | 3,70% |
| malin30 |
|
3 | 11,11% |
| alingles |
|
0 | 0% |
| Monica80 |
|
0 | 0% |
| poziomkka |
|
0 | 0% |
| Mala_Czarno_Biala |
|
0 | 0% |
| Majkela12 |
|
1 | 3,70% |
| zaaaabcia |
|
0 | 0% |
| Sylwia__88 |
|
1 | 3,70% |
| Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Ja oliwke stosowalam po kapieli na wilgotną skórę i wtedy nie wysusza
. Ale oliwki tez trzeba przetestowac. Np. Z hippa ma fajny sklad, ale dla mnie za slabo dzialala.
Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-11-14 o 11:04 |
|
|
|
#812 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
Oliwka Babydrem fur mama byla taka bardziej tresciwa.Co prawda latem ta tlustosc doprowadzala mnie do szalu i czesciej stosowalam emulsje z tej samej serii.Ale na zime powinno byc ok.
sama planuje ja kupic. Ale wlasnie powinno sie sprawdzic na sobie, bo kazdemu odpowiada co innego i co innego sie sprawdza.
|
|
|
|
#814 |
|
Zadomowienie
|
Witam się w 8 tygodniu
Dzisiaj jakoś mnie mniej bolą piersi i zastanawiam się, czy to normalne...na szczęście mdłości mam nadal, więc nie panikuję ![]() Chyba dzisiaj wybiorę się po tą oliwkę do Rosmanna, skoro można ją stosować od 1 miesiąca ciąży to czemu nie warto spróbować. Może bliżej 4 mies zafunduję sobie jakiś droższy specyfik
|
|
|
|
#815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Monica80 Czas edycji: 2013-11-14 o 11:50 |
|
|
|
|
#816 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie rozmawiałam na ten temat z mamami z innego wątku i tak doradzały Cytat:
tym czasem wolę mieć więcej ciuszków uniseks a po poznaniu płci kupować typowo dziewczęce lub chłopięce ![]() Cytat:
ale strasznie się cieszę bo przeszły mi mdłości i odzyskałam apetyt |
|||
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny, wróciłam niedawno z wizyty i... chce mi się ryczeć... Glukoza wyszła mi kosmiczna, ale nie to jest najważniejsze... Lekarz zauważył poszerzony fałd karkowy... W samej górnej granicy normy, ale niepokojący. Kazał mi się umówić na badania prenatalne do kliniki, a tam termin mam dopiero na 27.11, dwa tygodnie długiego czekania, nie wiem jak wytrzymam, czuję się bezradna
Nie chce mi się narazie nawet wchodzić na wizaż, wybaczcie...
|
#818 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymaj się i myśl pozytywnie, jesteśmy z Tobą |
|
|
|
|
#819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie martw się, może idz do innego lekarza i niech on też sprawdzi, lekarze często się mylą i niepotrzebnie będziesz się denerwować |
|
|
|
|
#820 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo za zaproszenie
Postaram się tu do Was zaglądać
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny! Można do Was dołączyć? Termin mam na 25.06. To będzie moje drugie dziecko
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy |
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę ochłonęłam...
Jestem dobrej myśli, przeanalizowałam tą wizytę jeszcze raz na spokojnie... Wszystkie inne pomiary wyszły prawidłowe... A ten fałd wyszedł w najwyższej granicy normy i dlatego od razu wysłał mnie do kliniki na bardziej szczegółowe badania. Więc mam ogromną nadzieję, że jednak za te 2 tygodnie usłyszę, że nie ma się czym martwić
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
Ja również witam nowe mamusie
Monica80 mój gin wczoraj na wizycie wpisał mi 7tc więc nie wiem już jak to liczyć :/ chyba skoro jest 7t6d to znaczy, że tydzień 7 się kończy,a dziś 8.0 to że zaczyna się 8 tydz...tak też mi wychodzi z kalendarza. agaaga Nie stresuj się, postaraj się to skonsultować z innym lekarzem, usg na takim etapie jest często niedokładne..i przede wszystkim miej nadzieję, że będzie dobrze
|
|
|
|
#825 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj kończę 10 tygodni, czyli jutro zaczynam 11. Jeszcze tylko 28 tygodni i z górki, można rodzić ![]() Cytat:
Ja mieszkam w mieście i zgadzam się, że w takiej sytuacji lepiej kupić osobno gondolę, osobno spacerówkę. Jeśli jest taka opcja - bo niektórzy sprzedają w kompletach. Ale za to fajnie mieć fotelik który pasuje do stelaża - wygodne na zakupy. Ale jeśli ktoś mieszka w miejscu gdzie jest mało chodników, a łąki, piaski itp i na dodatek nie musimy go nosić to w sumie wózek z porządnymi kołami jest lepszy. Cytat:
Cytat:
U Ciebie jest na granicy, ale to cały czas norma. A jaki Ci ten fałd wyszedł? Słyszałam też o akcjach, że lekarz zdiagnozował jakieś nieprawidłowości, a potem dziewczyna szła do innego lekarza i okazywało się, że wszystko jest w porządku - nie wiem czy to kwestia sprzętu czy umiejętności. Wiem, że się stresujesz. Ja będę bardzo mocno trzymać kciuki, żeby było wszystko w porządku. ![]() Trzymamy za słowo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
2,4-2,5 mm..
|
#827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tego co piszesz to kończy Ci się dzisiaj 8 tydzień. A jak będziesz miała 8 tydzień i jeden dzień to zacznie Ci się 9ty. Także wszystko się zgadza. Z tym, że ja się skupiam na skończonych tygodniach, żeby mi się nie pomieszało na wizycie u lekarza ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Czyli cały czas norma. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że w niektórych krajach norma jest 3 mm, a nawet nie wiem czy nie więcej. W każdym razie z tego co pamiętam to ta znajoma miała chyba wynik jakoś dwukrotnie przekraczający normę, a i tak dziecko urodziło się zdrowe. ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Teraz jak byłam u lekarza to w poczekalni rozmawiałam z taką dziewczyną. Mówiła, że u jednego lekarza NT wyszło jej 1,7, a u drugiego do którego poszła na drugi dzień 2,4. Także te sprzęty są różne jak widać. do jednego chodzi na nfz a drugiego prywatnie. |
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie na wątku maj/czerwiec też dziewczyny mówią o normach 3 mm... Zgłupiałam. Myślałam, że gin prowadzący ma na tyle dobrą wiedzę, że nie zasieje paniki bez powodu, a tymczasem fakty faktami...
Umówiłam się na jutro prywatnie na prenatalne na 12:30 nie dałabym rady czekać tyle czasu..
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę jutro trzymać mocno kciuki
|
|
|
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Baaardzo, bardzo proszę o kciuki, mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wieściami
a póki co muszę się trochę chyba rozluźnić...
|
#831 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Nie robił, bo poszłam do przychodni na nfz, miałam mieć tylko zakładaną kartę ciąży, odebrać wyniki i umówić się na prenatalne z lepszym sprzętem prywatnie na dniach... Ale coś go natchnęło i zaproponował usg "na szybko"
![]() A glukoza (z krwi) wyszła mi 110. Z czego przed badaniami piłam gorzką herbatę i zjadłam kromkę chleba z serkiem topionym, o czym wspomniałam, ale i tak...
|
#834 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wpisac Cie na liste? Cytat:
czasami mam wrazenie,ze lekarze mowi cos specjalnie,zeby wyszli na mega wszechwiedzacych i mega dobrych.Dlaczego nie przemysla sprawy,ze kobietyw ciazy sa przewrazliwione i przezywaja to co oni powiedza tysiackrotnie.Ja tez mialam cos w pierwszej ciazy na jednej z wizyt nie tak,ale lekarz powiedzial mi tylko zebym pszyszla za 2 tygodnie i nic wiecej.Na kolejnej wizycie powiedzial,ze wszystko ok.A wczesniej nie chcial nic powiedziec,zebym sie nie zamartwiala.
|
|
#835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#836 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie ze w Niemczech nie ma picia glukozy ? I ja na pobieranie krwi nie muszę przychodzić na czczo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#838 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
USG na szybko? Nie masz co się przejmować na zapas, moim zdaniem pewnie coś nie do widział, źle pomierzył i jeszcze na wysłużonym sprzęcie... Pójdziesz jutro prywatnie lekarz się bardziej przyłoży i wszystko się wyjaśni, a stres nikomu nie pomoże Może nawet nie mów nic lekarzowi, żeby mu nie sugerować wyniku, zobaczysz ile on wymierzy. Jakby co to powiesz później żeby sprawdził dokładnie, bo u innego wyszło Ci tyle i tyle... Trzymam kciuki za maleństwo Nie mogę się już doczekać moich badań, ja jutro odbieram wyniki z krwi i moczu, zobaczymy co mi wyjdzie...
|
|
|
|
|
#839 |
|
Zakorzenienie
|
Tak
![]() Nie wiem, czy są tu jeszcze jakieś dziewczyny, które już rodziły, więc jakby co, to służę radą. W dodatku moja teściowa jest położną. Rodziłam dokładnie 4 lata i miesiąc temu. Tak na szybko napiszę o tych badaniach USG - tak, wszystko zależy od sprzętu i umiejętności lekarza. W pierwszej ciąży w 8 miesiącu byłam badana przez innego lekarza niż prowadzący (jego brat, też ginekolog, w zastępstwie) i strasznie dziwne wyniki mu wyszły, jeśli chodzi o rozmiary dziecka - od ostatniej wizyty dziwnie mało urosło. Tak się zdenerwowałam, że teściowa załatwiła mi badanie USG na oddziale. Okazało się, że wszystko jest OK, a dziecko dużo większe (a sprzęt był na pewno nie tak wypasiony jak u prywatnego ginekologa). Wiem, że jeśli chodzi o badania prenatalne, to dobrze je skonsultować z innym ginekologiem, gdy wyjdzie coś nie tak (to samo dotyczy np. chorób nowotworowych). W ciąży miałam cukrzycę. Przez 2 i pół miesiąca byłam na diecie, no i 5 razy dziennie kułam się i badałam cukier. Dzięki temu schudłam, a dziecko urodziło się zdrowe, o wadze poniżej 4 kg. Niby wszystko wiem, ale i tak jakoś bardziej się boję niż przy pierwszej ciąży. Przede wszystkim dlatego, że mam skończone 37 lat, a druga sprawa - własnie ta cukrzyca. Jeśli będę miała ją znowu, to w przyszłości może pojawić się u mnie cukrzyca typu 2. Muszę bardziej uważać na dietę.
|
#840 | |||
|
Zakorzenienie
|
O hej
fajnie, że i tu jesteś ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a lekarz nie potrzebnie Cie przestraszył
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.

. Ale oliwki tez trzeba przetestowac. Np. Z hippa ma fajny sklad, ale dla mnie za slabo dzialala.

tym czasem wolę mieć więcej ciuszków uniseks a po poznaniu płci kupować typowo dziewczęce lub chłopięce
ale strasznie się cieszę bo przeszły mi mdłości i odzyskałam apetyt 
Nie chce mi się narazie nawet wchodzić na wizaż, wybaczcie...

Postaram się tu do Was zaglądać