Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-14, 18:35   #4981
Akkma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
napisz jeden post pod drugim. dopóki nie znajdzie się wszystko co trzeba obiecujemy nic nie pisać
Tylko, że właśnie łączą mi się w jeden długaśny

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Teraz to już chyba tylko moderator może zmienić tytuł. Może Mezaga pomoże, jak się odezwie.

A co do postów, to niestety nie wiem.
Udało mi się zmienić cyferkę
Stary 2013-11-14, 18:37   #4982
pilotka86
Rozeznanie

ooo nowy wątek będzie, to dobrze, bo mam parę rzeczy zapisanych

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]

Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania

Tak się cieszę!! Mam nadzieję że nie będzie wielu zastrzeżeń i będziemy mogli zacząć wszystko robić. Cel jest taki aby do końca roku się wprowadzić więc ambitnie.

Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA
[/QUOTE]
GRATULACJE!!!!

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
4. Każda kobieta musi wypełnić deklarację o wyborze lekarza rodzinnego (to akurat i facet musi ) i położnej. Jak się zapisywałaś do przychodni na pewno taką deklarację podpisywałaś (pewnie nawet nie pamiętasz). Jak wychodzisz ze szpitala pytają się ciebie do jakiej przychodni należysz i szpital wysyła tam informację, że zostałaś wypisana z noworodkiem. Przychodnia ma obowiązek wysłać do ciebie położną środowiskową. Takich wizyt powinno być co najmniej 4, ale zdarza się, że położna przychodzi raz, są one obowiązkowe, bo ta położna ponosi odpowiedzialność za stan twojego dziecka przez pierwsze dni po porodzie. Sprawdza warunki bytowe, to w jakim stanie jest dziecko, czy przybiera na wadze, zagląda też w twoje krocze lub sprawdza ranę po CC. No i jest skarbnicą wiedzy, powinna odpowiedzieć na twoje wszystkie pytania i rozwiać wątpliwości zw. z opieką nad noworodkiem.
Aha! Położną środowiskową można zmienić bezpłatnie chyba 2 razy w roku. Jeśli znasz jakąś fajną położną i chcesz, by to ona odwiedzała cię po porodzie musisz podpisać z nią deklarację (wtedy ta poprzednia automatycznie wygasa). Wychodząc ze szpitala podajesz wtedy bezpośredni numer do tej położnej i szpital ma obowiązek ją poinformować o wypisie.
z tymi położnymi to różnie bywa, niektóre są strasznie ciekawskie a wizytę traktują na odwal się

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Miałam się pochwalić moją córą.
Byłam dziś w szkole na rozmowie z nauczycielką (tutaj są takie indywidualne spotkania) i bardzo Wiki chwaliła. Mówi,że z angielskim radzi sobie świetnie i z czytaniem i z pisaniem. Powiedziała,że jest na wyższym poziomie niż część angielskich dzieci ,a ona uczy się dopiero 3 lata. I z matematyki powiedziała,że jest w pierwszej trójce najlepszych. Poza tym chwaliła,że jest bardzo sprawna fizycznie. A ja z radości aż się poryczałam. Ach ta ciąża
super, brawo dla córki klaski:
aż rośnie serce jak się takie coś czyta o rodakach na emigracji!

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Zgadzam się..
Niestety zbyt wiele kobiet myśli, że tak można..
Moja przyjaciółka mając praktyki na oddziale patologii ciąży, wiele się naoglądała. Panie z brzuchami, wymykające się tylnym wyjściem, albo kopcące w WC :/

Żona mojego kuzyna, karmi piersią 1,5 roczne dziecko, i pali paczkę fajek dziennie !
ja też widziałam palące w ciąży przed szpitalami.
a z tym karmieniem i paleniem to nie wiem jak to w końcu jest
niby przy większości leków można karmić, bo niby nie przenikają do pokarmu albo nie są toksyczne, niby dieta matki karmiącej to mit więc dlaczego palenie jest tak szkodliwe? istnieją jakieś badania składu pokarmu po paleniu?

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Chyba bym na głowę upadła, żebym musiała specjalnie o mojego TŻ dwa obiady gotować. On by tylko jadł mięcho, sos i ziemniaki. Ewentualnie pizze. Ja nie będę non stop jadła ziemniaków bo nie przepadam za nimi. Jutro nie gotuję, ani mi się śni...
hehe ja też no sorry dwa obiady raz na jakiś czas to jeszcze rozumiem, ale ciągle
zresztą... ja w ogóle nie gotuję dań których nie lubię, bo nie umiem określić czy dobre
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:37   #4983
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
A przesylka jest gratis?

Na 1 jeszcze nie patrzylam jak wychodza,ale jak na promocji kupuje pampki dla Eryka to wychodza z reguly po 0,11-0,12 za sztuke. A jakies marketowe,np wyrob tesco po... 0,16
Tak znalazłam z przesyłką gratis, dlatego zamawiałam jeszcze inne rzeczy: prześcieradełka do kosza i łóżeczka, Lansinoh, wkładki laktacyjne. Przyszło wprawdzie na dwa razy, ale nie czekałam długo

gosia tu masz linka

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-11-14 o 18:40
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:38   #4984
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
W tytule?
To nie wiedzialam,ze mozna...
Stary 2013-11-14, 18:38   #4985
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
ani mi się śni gotować jutro, jak mu nie pasi, to kanapeczki niech je jaśnie pan
Skończy się na jakimś świństwie na mieście Też im się powywracało w głowach, zdrowe domowe jedzenie im nie pasuje. A jak dziecko będziesz karmić brokułami to też będzie wybrzydzał zamiast dawać dobry przykład?

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Żona mojego kuzyna, karmi piersią 1,5 roczne dziecko, i pali paczkę fajek dziennie !

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
A co do nowego wątku-jak najbardziej możesz to być Ty, ale sugerowałabym, żeby nie zmieniać nazwy...
Jestem za. Żadnych słodkopierdzących rymowanek

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Ah oczywiście ze to ściema. Ja tez rzucalam zaraz po zobaczenia dwóch kresek.
Najbardziej u palaczem cierpią płuca i lozysko. W sensie robi sie bardzo ciemne bo przechwytuje to co nie dobre.
A jeśli chodzi o karmienie to najlepiej odstawić wiadomo ale spotkałam sie z opinia ze niby mozna od czasu do czasu ale należy po tym odciągnąć mleko i wylać.
Ja tez patrzę na mamy na patologii z brzucholami które pala przed szpitalem. Masakra!!
Mnie położna strzaszyła że przy porodzie wiadomo czy w ciąży będę palić, bo właśnie po łożysku i wodach widać.

Cytat:
U nas też jest kampania, dziewczyny z fajkami i wieeeelkimi brzuchami na telebimach. A reklama strasznie sugestywna, dobrze.
Stary 2013-11-14, 18:38   #4986
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
no to nie wiem w sumie raz jak się pisze post pod postem to się łączą, a raz nie.
kto by pomyślał, ze to takie skomplikowane

a może spróbuj cytować swój poprzedni post i później cytat usunąć ?

Edytowane przez patrycjja
Czas edycji: 2013-11-14 o 18:45
patrycjja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:39   #4987
Roane
Wtajemniczenie

To ja od razu poproszę o uzupełnienie w nowym wątku, że czekam na synusia Mikołaja, a termin mam przesunięty na 21.02
Stary 2013-11-14, 18:42   #4988
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
To ja od razu poproszę o uzupełnienie w nowym wątku, że czekam na synusia Mikołaja, a termin mam przesunięty na 21.02

moja przyjaciółka urodziła się 21/02
Stary 2013-11-14, 18:42   #4989
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
a Tobie Justi gratuluję nowego mieszkanka
Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
GRATULACJE!!!!
Dzięki dziewczyny

Odnośnie nowego wątku - może niech ktoś inny stworzy tego drugiego posta?
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:44   #4990
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
a z tym karmieniem i paleniem to nie wiem jak to w końcu jest
niby przy większości leków można karmić, bo niby nie przenikają do pokarmu albo nie są toksyczne, niby dieta matki karmiącej to mit więc dlaczego palenie jest tak szkodliwe? istnieją jakieś badania składu pokarmu po paleniu?
Kiedys wnikalam w temat i trafilam na artykuly,badania,ze wplywa to zle na dziecko. Bezpieczniejsze jest wypicie alkoholu od zapalenia. Bo alkohol (mowie o niewielkich ilosciach np szklanka piwa) szybciej ulotni sie z organizmu (a tym samym i z mleka) szybciej niz nikotyna.
Stary 2013-11-14, 18:48   #4991
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Kiedys wnikalam w temat i trafilam na artykuly,badania,ze wplywa to zle na dziecko. Bezpieczniejsze jest wypicie alkoholu od zapalenia. Bo alkohol (mowie o niewielkich ilosciach np szklanka piwa) szybciej ulotni sie z organizmu (a tym samym i z mleka) szybciej niz nikotyna.
Taki, też o tym czytałam Poza tym - abstrahując od tematu ciąży - alkohol może mieć dobry wpływ na organizm w określonych przypadkach, czego o papierosach w ogóle nie można powiedzieć.
Stary 2013-11-14, 18:48   #4992
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Skończy się na jakimś świństwie na mieście Też im się powywracało w głowach, zdrowe domowe jedzenie im nie pasuje. A jak dziecko będziesz karmić brokułami to też będzie wybrzydzał zamiast dawać dobry przykład?

Jestem za. Żadnych słodkopierdzących rymowanek

Mnie położna strzaszyła że przy porodzie wiadomo czy w ciąży będę palić, bo właśnie po łożysku i wodach widać.

U nas też jest kampania, dziewczyny z fajkami i wieeeelkimi brzuchami na telebimach. A reklama strasznie sugestywna, dobrze.
I miała racje lozysko ma zupełnie inny kolor i jest zazwyczaj mniejsze niz normalne.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:50   #4993
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
u mnie 2 miesiące z hakiem jeszcze takiego męczenia się. a już się łapię w nocy na tym, że jak sie przekręcam to jęczę jak pani starsza
Skąd ja to znam.

Cytat:
O, zdolna bestia.
Stary 2013-11-14, 18:52   #4994
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie o alkoholu słyszałam, że można karmić po iluś tam godzinach(nie pamiętam), ale wcześniej najlepiej ściągnąć i wylać.
Tylko tak zastanawiam o to przenikanie, bo wychodzi na to, że jedne przenikają a drugie nie
więc jeżeli nikotyna i alkohol przenika to szkodliwe substancje z jedzenia też więc ta dieta matki karmiącej nie jest wcale tak jednoznacza

apropo karmienia po picu hmm przypomniało mi się jak moja ciotka (karmiąca syna do 3 r.ż) opowiadała, że raz na imprezie czy weselu upiła się i na drugi dzień wieczorem karmiła syna i ten później wyglądał jak pijany i trochę zataczał się nie wiem czy to może być prawda???

o tym łożysku to kiedyś czytałam, że u palaczki jest czarne i małe!

oglądam właśnie wydarzenia, widziałyście ten pożar???!!!!

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-11-14 o 18:56
Stary 2013-11-14, 18:55   #4995
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
u mnie 2 miesiące z hakiem jeszcze takiego męczenia się. a już się łapię w nocy na tym, że jak sie przekręcam to jęczę jak pani starsza

U mnie identycznie!

Jak się kładę do łózka i muszę unieść nogi z bolącymi pachwinami to już na starcie jęcze mężowi: "oj, ała" ojej, uch!" i jak leżę to mi niewygodnie bo zawsze coś ciagnie lub dusi lub dostaję raptem kataru lub kłuje mnie gdzieś tam lub swędzi itd. I marudzę też jak poobijana... Masakra... jak stara babcia....

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:

Akkma: Ty nasz hakerze
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:57   #4996
vacuity
Rozeznanie

No Dziewczynki, piszcie coś raz dwa i przenosimy interes
Stary 2013-11-14, 18:59   #4997
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

ciekawe czy u czynnej palaczki czy też u takiej osoby jak ja, która paliła e szluga i rzuciła jak się dowiedziała o ciąży to też łożysko będzie inne
Stary 2013-11-14, 19:04   #4998
pilotka86
Rozeznanie

elektronicznego nie, ani przed ciążą
tylko u takiej, która paliła w ciąży, kiedy było już wytworzone łożysko albo tworzyło się
Stary 2013-11-14, 19:05   #4999
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie o alkoholu słyszałam, że można karmić po iluś tam godzinach(nie pamiętam), ale wcześniej najlepiej ściągnąć i wylać.
Tylko tak zastanawiam o to przenikanie, bo wychodzi na to, że jedne przenikają a drugie nie
więc jeżeli nikotyna i alkohol przenika to szkodliwe substancje z jedzenia też więc ta dieta matki karmiącej nie jest wcale tak jednoznacza
Ale jakie szkodliwe substancje? Matka karmiąca może jeść wszystko (jeśli oczywiście dziecku to "pasuje"), ale powinna też jeść zdrowo.
Stary 2013-11-14, 19:06   #5000
Akkma
Zadomowienie

Udało mi się zająć kolejne 2 posty

Jeżeli chcecie to mozecie się już przenieść
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post43718450

Ja powoli będę ulepszała pierwsze 3 posty Na 20 mam SR więc gdybym nie zdążyła, a jest z tym sporo zabawy to dokończę później

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2013-11-14 o 19:12
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 19:07   #5001
Soleil_Rouge
Rozeznanie

jeeeenyyyy!!
juz 7 czesc przygotowujecie... szybke jestescie ale przynajmniej jest co czytac. juz niedlugo bede na zwolnieniu, wiec moze bede miala wiecej czasu na watek
Stary 2013-11-14, 19:10   #5002
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
U mnie identycznie!

Jak się kładę do łózka i muszę unieść nogi z bolącymi pachwinami to już na starcie jęcze mężowi: "oj, ała" ojej, uch!" i jak leżę to mi niewygodnie bo zawsze coś ciagnie lub dusi lub dostaję raptem kataru lub kłuje mnie gdzieś tam lub swędzi itd. I marudzę też jak poobijana... Masakra... jak stara babcia....:
Też zaczęłam jęczeć. Na poczatku TŻ reagował, myślał że coś się złego dzieje czy coś. Teraz chyba już przywykł że jęczę i skrzeczę i trzeszczę, bo już mniej reaguje
Stary 2013-11-14, 19:13   #5003
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Ale jakie szkodliwe substancje? Matka karmiąca może jeść wszystko (jeśli oczywiście dziecku to "pasuje"), ale powinna też jeść zdrowo.
yyy jak to jakie? chyba mało kto ma dostęp do ekologicznego, czystego jedzenia.
konserwanty, polepszacze, hormony i cała chemia, która jest w nim zawarta - to miałam na myśli.
Stary 2013-11-14, 19:34   #5004
souris5
Raczkowanie

magnusia ja też będę kupować taki na podczerwień, ale jeszcze nie mam wybranego.

Cytat:
A co do tego łożyska to znajoma miała dokładnie takie samo jak u palaczki, mimo że całe życie nie paląca, dlatego że pracowała przy chemii czyli w szkodliwych warunkach. Ale to była jej firma, więc na własne życzenie
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 19:34   #5005
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ciekawe czy u czynnej palaczki czy też u takiej osoby jak ja, która paliła e szluga i rzuciła jak się dowiedziała o ciąży to też łożysko będzie inne
Ja paliłam do 7 tygodnia bo wtedy sie dowiedziałam i po lozysku nie było widać bo pytałam czy to mogło mieć wpływ.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 19:50   #5006
Messsuah
Raczkowanie

Cześć dziewczyny! Witam się w 35 tc, mało pisze ale was podczytuje na okrągło

u mnie dobrze, czuje się świetnie jak na razie, wyniki też super, nie wiem jak ja daje rade bo sama siebie podziwiam, na tym etapie ciągle w rozjazdach (tylko już znacznie mniejszych niż wcześniej) i jeszcze druga firme zakładam

podysłam fajny artykul do przeczytania o PROGRAMOWANIU WĘWNATRZMACICZNYM - http://www.imed.pl/index.php?PAGE=te...eturn=archives

dzisiaj znalazłam go przez przypadek a jeszcze przed ciążą wspominał mi o tym mój gin który do ciąży mnie przygotowywal

ściskam was mocno i jeszcze się odezwe
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 19:58   #5007
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

apropo karmienia po picu hmm przypomniało mi się jak moja ciotka (karmiąca syna do 3 r.ż) opowiadała, że raz na imprezie czy weselu upiła się i na drugi dzień wieczorem karmiła syna i ten później wyglądał jak pijany i trochę zataczał się nie wiem czy to może być prawda???
!
To by chyba musiala miec bardzo duze stezenie tego alkoholu.
Watpie czy po tylu godzinach tak by zadzialalo. Alkohol przenika do mleka mniej niz do krwi,chyba w 1/20 czy jakos tak.
Stary 2013-11-14, 20:08   #5008
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angeldz21 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
Mam pytanie-co w ciąży można wziąść na spuchniete nogi? jestem w 29 tyg i wiem ze Furaginy wziaść mi nie wolno, a nogi mam tak spuchniete ze kostki nie widać i boli sciąga jak nie wiem. Może ktoraś z was tez ma podobne dolegliwości i mi cos dobrego poleci.
A probowalas brać nogi do góry dwa razy dziennie i stopami robić koleczka . Pomaga polecam
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 20:09   #5009
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Też zaczęłam jęczeć. Na poczatku TŻ reagował, myślał że coś się złego dzieje czy coś. Teraz chyba już przywykł że jęczę i skrzeczę i trzeszczę, bo już mniej reaguje
Mój jeszcze czasami reaguje i pyta: "Co Ci jest?" i jak zaczynam mu opowiadać to stwoerdza, że normalka i w mgnieniu oka zasypia głośno chrapiąc A ja się wtedy wściekam, że on sobie śpi tak smacznie i jeszcze mi tu hałasuje....

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Witam się w 35 tc, mało pisze ale was podczytuje na okrągło

u mnie dobrze, czuje się świetnie jak na razie, wyniki też super, nie wiem jak ja daje rade bo sama siebie podziwiam, na tym etapie ciągle w rozjazdach (tylko już znacznie mniejszych niż wcześniej) i jeszcze druga firme zakładam

podysłam fajny artykul do przeczytania o PROGRAMOWANIU WĘWNATRZMACICZNYM - http://www.imed.pl/index.php?PAGE=te...eturn=archives

dzisiaj znalazłam go przez przypadek a jeszcze przed ciążą wspominał mi o tym mój gin który do ciąży mnie przygotowywal

ściskam was mocno i jeszcze się odezwe
Zaraz odpalam i czytam
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 20:30   #5010
senira666
Zakorzenienie

Zapraszamy do nowej części! !

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości