|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Tam pewnie ani przez minutę refleksji nie było nad prokreacją, i trudno się takim ludziom dziwić. |
|
|
|
|
#2252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No chyba, ze oni je znajdują w kapuście.A tak serio, nie ogarniam , skoro ktoś ma np. 4 dzieci, i mu nie wystarcza na życie, to po co w dzisiejszych czasach robi 5, 6, 7 itd. i to jeszcze w kawalerce
|
|
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież to nie jest świadome "robienie dzieci"! One po prostu są prostym efektem seksu.
|
|
|
|
#2254 |
|
Zakorzenienie
|
I przecież w tej akcji nikt nie będzie propagował antykoncepcji, w końcu to katolicka akcja. A to byłoby bardzo potrzebne, naprawdę bywa, że 40 ludzie jako metodę antykoncepcyjną używają jakiś płukanek czy przerywania i przy 10 dziecku jeszcze nie zorientowali się, że to nie działa. A z drugiej strony są osoby będące pod wpływem KK i uważające antykoncepcje po prostu za grzech, przecież mnóstwo tych rodzin zgłoszona jest przez parafie, a więc rodziny są znane przez księdza.
|
|
|
|
#2255 |
|
Rozeznanie
|
Przykład pierwszy z brzegu z mojego miasta:
"Pani Ania (23 l.) samotnie wychowuje trójkę malutkich dzieci: Nikolę (5 l.), Fabiana (4 l.) i Aleksandrę (7 miesięcy). Wiek dzieci pani Ani nie pozwala jej samej na podjęcie pracy, gdyż są zbyt małe i wymagają opieki mamy. Ojciec dzieci nie może jej w żaden sposób wesprzeć, gdyż przebywa w zakładzie karnym. Czteroosobowa rodzina mieszka w dwupokojowym mieszkaniu na poddaszu. Na przychód rodziny składają się alimenty na dzieci (1000 zł) oraz zasiłki rodzinny i okresowy (611 zł). Po odliczeniu wydatków na mieszkanie (1193 zł) dochód na osobę wynosi 104 zł."
Edytowane przez Anex Czas edycji: 2013-11-16 o 17:11 |
|
|
|
#2256 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2257 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny na firefoxie jak chce wejść w "wybieram rodzinę" wyskakuje mi że nie ma takiej strony a w Explolerze wyskakuje błąd strony wie może któraś dlaczego mi się tak dzieje?Ma też tak ktoś?
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2258 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie tak samo. W Chrome i Operze działa.
|
|
|
|
#2259 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
Przejrzałam rodziny z mojego regionu i w tym roku poza pojedynczymi przypadkami rodzin typu: mama i bezrobotny tatuś pijak posiadający piątkę uśmiechniętych maluchów oraz 40tysięczne zadłużenie w providencie, trudno się jakoś szczególnie czepić. Jestem zdziwiona, że w tym roku bez niepohamowanego dziecioróbstwa, wychowywania 25letnich dzieci itd. Sporo poważnie chorych ludzi, po ciężkich wypadkach z głodowymi rentami, samotnych i schorowanych, rodzin po pożarach domów, jest samotna matka, która odeszła od męża alkoholika. Prośby o ubrania, żywność, opał, garnki, przybory szkolne, używane sprzęty agd.
Ogółem bez historii w stylu: 20 letnia samotna matka pani Andżelika w ciąży z 4 dzieckiem prosi o plazmę i plejstejszyn. Inna sprawa, czy nie łapię się na jakieś emocjonalne chwyty, bo czytając te opisy ma się wrażenie, że są ludzie, na których spadają wszystkie możliwe nieszczęścia.
|
#2261 |
|
Konto usunięte
|
widzicie, może w końcu nasze dobroduszne społeczeństwo obudzi się że to tylko strata pieniędzy i czasu i że lepiej zamiast za 1000 zł kupować paczki dla "Pani Anieli lat 24 która ma piątkę dzieci, najstarsze Przemysław lat 8 najmłodsze roczek a szóste w drodze której nie pomaga mąż bo siedzi w zakładzie karnym", przekaże pieniądze na hospicjum dla dzieci... Bo widzicie, czawarty rok idzie akcja, a jak widać obywateli przybywa
a rodziny wciąż pewnie się powtarzająnie wiem, ze wolontariusze nie potrafią wyciągać wniosków, no przecież niektóre rodziny to są patologiczne przykłady. |
|
|
|
#2262 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
I rodziny nie powinny się powtarzać, a już na pewno nie więcej niż 2 razy. Jeśli rodzina wcześniej dostała już kiedyś paczkę, to wolontariusz wie, co dostali i jak na to zareagowali. Podstawą pomocy w SzP powinni być mądrzy wolontariusze, a nie wszyscy tacy są, niestety.
|
||
|
|
|
#2263 | |
|
Konto usunięte
|
Ja bym mogła otworzyć biuro porad stylistycznych, generalnie dają za mało przymiotników, jak choroba alkoholowa to koniecznie przewlekła bądź postępująca, jeśli zakład karny to rzecz jasna niesłusznie, jeśli dzieci - to cudowne, roześmiane, "rozkoszne pociechy z twarzami aniołków siedzą na starym i zniszczonym tapczanie i marzą o ciepłych bucikach na zimę"
etc ![]() Cytat:
daję sobie uciąć rękę ze się powtarzają |
|
|
|
|
#2264 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko co z tego, że te dzieci mają głupich rodziców. Mają z tego powodu w zimę chodzić w trampkach? Przecież Ci ludzie nie chcą wódki i papierosów, najczęściej pojawia się żywność, buty, kurtki, środki czystości... tego nie powinno się nikomu odmawiać, szczególnie dzieciom. I nie dziwę się także potrzebom takim jak odkurzacz, lodówka czy pralka, obecnie bez tych rzeczy trudno funkcjonować.
I albo takiej rodzinie się będzie pomagało, albo powinno jej się odebrać dzieci. Ale jeśli rodzina nie jest patologiczna, te dzieci naprawdę kochają swoich rodziców, więc zabieranie ich z biedy i niezaradności nie jest odpowiednie. I ja czytałam trochę tych opisów, wybierałam kilka lokalizacji i przypadki jakie pokazujecie to tak naprawdę rzadkość, może jeden taki opis, gdzie można doszukać się winy i nieodpowiedzialności na 10 gdzie ludzie mimo starań mają przechlapane. |
|
|
|
#2265 | ||
|
Konto usunięte
|
Ok, sprawdzam z dwóch regionów, mojego dawnego i obecnego.
Obecny, jedna na sześć rodzin: Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2266 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2267 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2268 |
|
Wtajemniczenie
|
Na przykładzie mojego miasta (ok. 200 tys. mieszkańców) mogę Ci powiedzieć, że nie jest trudno znaleźć co roku nowe rodziny, bo np. w tym roku będzie prawdopodobnie około 100 rodzin. W poprzednich latach było jeszcze mniej, bo z roku na rok jest coraz więcej wolontariuszy, więc i większej liczbie rodzin udaje się pomóc. A np. pierwsza edycja SzP to było kilkadziesiąt rodzin w całej akcji (o ile dobrze kojarzę, to wtedy SzP działała tylko w Krakowie).
|
|
|
|
#2269 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2270 |
|
Konto usunięte
|
No, dobrze, cieszę się, i tak dalej, serce roście
ale chodzi mi o to że takie rodziny na 100% przez 12 edycji pojawiły się więcej niż 2 razy i to mnie dziwi - że naprawdę wolontariusze nie widzą TOTALNEGO bezsensu ich działania! Płaczą jak dzieci bo w 2008 roku ósemka dzieci pani Krysi chce buty na święta, a w 2013 roku Pani Krysia ma już dzieci 12 i trójkę wnucząt i dalej te buty chcą. No ludzie drodzy.
|
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
Napisała, że jeśli "nie jest", a przyznaję Ci racje, że w wieku tych przypadkach powinno się rodzicom odebrać dzieci. Ale sam fakt, że rodzina jest wielodzietna to nie patologia. Owszem jak czytam o dziewięciorgu dzieci roku po roku to nóż mi się w kieszeni otwiera, ale to nie wina dzieci. I ja nie wiem jak to jest z tym brakiem pracy. Bo owszem są rejony, gdzie jej można nie znaleźć. Każdy przypadek trzeba by przeanalizować osobno. Bo jeśli ktoś dostaje pracę, a ją odrzuca- to owszem nie zasługuje na bycie rodzicem, ale uwierz, że są rodziny gdzie ojciec i matka dorabiają gdziekolwiek, aby zarobić na rodzinę, pracy szukają, ale dla niej ich nie ma. I taki osobom należy się pomoc, szczególnie w tym, aby same mogły na siebie zarobić.
|
|
|
|
#2272 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- I obdażył. Dopiero teraz zauważyłam. |
|
|
|
|
#2273 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2274 |
|
Konto usunięte
|
Powiem wam, że Moje Ulubione Miasto nie jest najgorsze. Nawet jest babka, która znalazła jaja i odeszła z dziećmi od pijaka, myślałam, że tam się to nie zdarza
|
|
|
|
#2275 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2276 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2277 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2278 |
|
Konto usunięte
|
"Pani Maria (34 l.) samotnie wychowuje swoją mała córeczkę Julię (2 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji jest to, iż Pani Maria oprócz swojej córeczki nie posiada żadnej rodziny, a co za tym idzie jest bez jakiegokolwiek wsparcia. Przez to też nie może podjąć pracy. Rodzina mieszka w jednopokojowym skromnym mieszkaniu. Utrzymuje się tylko z alimentów na Julię oraz zasiłku rodzinnego i dopłat do mieszkania (w sumie 515 zł). Po odliczeniu kosztów za mieszkanie (377 zł), zostaje im zaledwie 69 zł na jedną osobę. Wśród największych potrzeb Pani Maria wymienia żywność oraz ubrania. Będzie również wdzięczna za pralkę, ponieważ obecnie rodzina w ogóle jej nie posiada i pierze rzeczy u sąsiadki, korzystając z jej grzeczności, jednak nie zawsze jest to możliwe. Może być używana." Pani Maria, widzę, bardzo przewidująca kobieta, przemyślała kwestię opieki nad dzieckiem, w dodatku zaszła w ciążę sama ze sobą, bo o ojcu nie ma ani słowa. |
|
|
|
#2279 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2280 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.

))
No chyba, ze oni je znajdują w kapuście.