Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-16, 16:59   #2251
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Ale matka najwyrazniej nie jest uposledzona. Wiec skoro pierwsze urodzilo sie uposledzone, to machnęli jeszcze 2, tak dla pewnosci?
Myślę, że gigantem intelektu matka też nie jest, pewnie pogranicze normy.
Tam pewnie ani przez minutę refleksji nie było nad prokreacją, i trudno się takim ludziom dziwić.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:00   #2252
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ja nie ogarniam, że w tych wszystkich rodzinach panuje kochająca atmosfera))

30 lat i 8 dzieci, mam za mały rozumek na to.
Kurde nie wiem, oni po prostu bzykaja sie bo mają chuć, jak zwierzęta, bo a nuż się uda? jak to jest? pomijam, ze bzykaja sie przy dzieciach, bo w ktoryms opisie rodzice i spora ilosc dzieci mieszkaja w kawalerce.

ten wątek jest najlepszy na podniesienie ciśnienia

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

hehe
Nie wiadomo do dzisiaj skąd się bierze tyle dzieci. Jest to sprawa do wyjaśniania dla nauki. No chyba, ze oni je znajdują w kapuście.

A tak serio, nie ogarniam , skoro ktoś ma np. 4 dzieci, i mu nie wystarcza na życie, to po co w dzisiejszych czasach robi 5, 6, 7 itd. i to jeszcze w kawalerce
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:04   #2253
_vixen_
Zakorzenienie

Przecież to nie jest świadome "robienie dzieci"! One po prostu są prostym efektem seksu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:07   #2254
Kalini
Zakorzenienie

I przecież w tej akcji nikt nie będzie propagował antykoncepcji, w końcu to katolicka akcja. A to byłoby bardzo potrzebne, naprawdę bywa, że 40 ludzie jako metodę antykoncepcyjną używają jakiś płukanek czy przerywania i przy 10 dziecku jeszcze nie zorientowali się, że to nie działa. A z drugiej strony są osoby będące pod wpływem KK i uważające antykoncepcje po prostu za grzech, przecież mnóstwo tych rodzin zgłoszona jest przez parafie, a więc rodziny są znane przez księdza.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:09   #2255
Anex
Rozeznanie

Przykład pierwszy z brzegu z mojego miasta:
"Pani Ania (23 l.) samotnie wychowuje trójkę malutkich dzieci: Nikolę (5 l.), Fabiana (4 l.) i Aleksandrę (7 miesięcy).
Wiek dzieci pani Ani nie pozwala jej samej na podjęcie pracy, gdyż są zbyt małe i wymagają opieki mamy. Ojciec dzieci nie może jej w żaden sposób wesprzeć, gdyż przebywa w zakładzie karnym.
Czteroosobowa rodzina mieszka w dwupokojowym mieszkaniu na poddaszu. Na przychód rodziny składają się alimenty na dzieci (1000 zł) oraz zasiłki rodzinny i okresowy (611 zł). Po odliczeniu wydatków na mieszkanie (1193 zł) dochód na osobę wynosi 104 zł."

Edytowane przez Anex
Czas edycji: 2013-11-16 o 17:11
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:13   #2256
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
...
Cytat: Pani Aneta (37 l.) i pan Jacek (40 l.) wychowują sześcioro dzieci: Natalię (18 l.), Agatę (16 l.), Michała (13 l.), Marcina (9 l.), Sebastiana (8 l.) i Marię (6 l.).
10 lat temu pan Jacek stracił pracę na wskutek likwidacji zakładu, w którym pracował. Od tej pory rodzina nie ma stałego źródła dochodu. Pan Jacek nieustannie szuka i podejmuje się prac dorywczych, sezonowych, stara się pozyskiwać nowe umiejętności - ukończył kurs na wózki widłowe i magazyniera. Jednak bez przepracowanego stażu, wciąż ma problem ze znalezieniem stałej pracy. Pani Aneta nie pracuje, opiekuje się najmłodszą córką Marią (6 l.). Pozostałe dzieci są w wieku szkolnym. Trójka najstarszych dzieci stara się pomagać rodzicom i w wolnym od zajęć czasie podejmuje się różnych prac sezonowych.
Ośmioosobowa rodzina mieszka w bardzo skromnym jednopokojowym domu z kuchnią. W domu nie ma łazienki, toaleta znajduje się na zewnątrz budynku.
To ten pan Jacek nie może się zająć 6-latką?? naprawdę trzeba do tego jeszcze jednej osoby?????
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:15   #2257
lapidynka88
Raczkowanie

Dziewczyny na firefoxie jak chce wejść w "wybieram rodzinę" wyskakuje mi że nie ma takiej strony a w Explolerze wyskakuje błąd strony wie może któraś dlaczego mi się tak dzieje?Ma też tak ktoś?
lapidynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:19   #2258
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lapidynka88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny na firefoxie jak chce wejść w "wybieram rodzinę" wyskakuje mi że nie ma takiej strony a w Explolerze wyskakuje błąd strony wie może któraś dlaczego mi się tak dzieje?Ma też tak ktoś?
U mnie tak samo. W Chrome i Operze działa.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:43   #2259
201604181004
Konto usunięte

tja pani x ma 30 lat, wychowuje 8 dzieci, najstarszy Kamil - 15 lat...

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
5 lat temu zmarł mąż, z nowym ma Olę i Pawła a Paweł ma 7 lat. Magja.
matematyka poziom akademicki
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 17:49   #2260
ladylajla
Zakorzenienie

Przejrzałam rodziny z mojego regionu i w tym roku poza pojedynczymi przypadkami rodzin typu: mama i bezrobotny tatuś pijak posiadający piątkę uśmiechniętych maluchów oraz 40tysięczne zadłużenie w providencie, trudno się jakoś szczególnie czepić. Jestem zdziwiona, że w tym roku bez niepohamowanego dziecioróbstwa, wychowywania 25letnich dzieci itd. Sporo poważnie chorych ludzi, po ciężkich wypadkach z głodowymi rentami, samotnych i schorowanych, rodzin po pożarach domów, jest samotna matka, która odeszła od męża alkoholika. Prośby o ubrania, żywność, opał, garnki, przybory szkolne, używane sprzęty agd.
Ogółem bez historii w stylu: 20 letnia samotna matka pani Andżelika w ciąży z 4 dzieckiem prosi o plazmę i plejstejszyn.

Inna sprawa, czy nie łapię się na jakieś emocjonalne chwyty, bo czytając te opisy ma się wrażenie, że są ludzie, na których spadają wszystkie możliwe nieszczęścia.
Stary 2013-11-16, 17:51   #2261
201604181004
Konto usunięte

widzicie, może w końcu nasze dobroduszne społeczeństwo obudzi się że to tylko strata pieniędzy i czasu i że lepiej zamiast za 1000 zł kupować paczki dla "Pani Anieli lat 24 która ma piątkę dzieci, najstarsze Przemysław lat 8 najmłodsze roczek a szóste w drodze której nie pomaga mąż bo siedzi w zakładzie karnym", przekaże pieniądze na hospicjum dla dzieci... Bo widzicie, czawarty rok idzie akcja, a jak widać obywateli przybywa a rodziny wciąż pewnie się powtarzają

nie wiem, ze wolontariusze nie potrafią wyciągać wniosków, no przecież niektóre rodziny to są patologiczne przykłady.
Stary 2013-11-16, 18:07   #2262
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ladylajla Pokaż wiadomość
Inna sprawa, czy nie łapię się na jakieś emocjonalne chwyty, bo czytając te opisy ma się wrażenie, że są ludzie, na których spadają wszystkie możliwe nieszczęścia.
Może nie wszystkie możliwe, ale wiele. Jedna z "moich" rodzin ma taką sytuację, że póki tego nie usłyszałam i nie zobaczyłam, to nie zdawałam sobie sprawy, że tak można żyć. Ale z przyjemnością pomaga się ludziom, którzy sami starają się jak mogą, mimo że nie zawsze mogą coś więcej zrobić (bo np. samotny rodzic pracujący na budowie na umowę zlecenie przez 6 dni w tygodniu nie jest w stanie pracować więcej, a wydatki też nie zawsze da się ograniczyć jeszcze bardziej). Poza tym "góra" też daje pewne wskazówki jak zrobić opis rodziny

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Bo widzicie, czawarty rok idzie akcja, a jak widać obywateli przybywa a rodziny wciąż pewnie się powtarzają
Akcja w tym roku ma XIII edycję I rodziny nie powinny się powtarzać, a już na pewno nie więcej niż 2 razy. Jeśli rodzina wcześniej dostała już kiedyś paczkę, to wolontariusz wie, co dostali i jak na to zareagowali. Podstawą pomocy w SzP powinni być mądrzy wolontariusze, a nie wszyscy tacy są, niestety.

Stary 2013-11-16, 18:09   #2263
201604181004
Konto usunięte

Ja bym mogła otworzyć biuro porad stylistycznych, generalnie dają za mało przymiotników, jak choroba alkoholowa to koniecznie przewlekła bądź postępująca, jeśli zakład karny to rzecz jasna niesłusznie, jeśli dzieci - to cudowne, roześmiane, "rozkoszne pociechy z twarzami aniołków siedzą na starym i zniszczonym tapczanie i marzą o ciepłych bucikach na zimę"

etc

Cytat:
Akcja w tym roku ma XIII edycję I rodziny nie powinny się powtarzać, a już na pewno nie więcej niż 2 razy. Jeśli rodzina wcześniej dostała już kiedyś paczkę, to wolontariusz wie, co dostali i jak na to zareagowali. Podstawą pomocy w SzP powinni być mądrzy wolontariusze, a nie wszyscy tacy są, niestety.
naprawdę XIII edycja?
daję sobie uciąć rękę ze się powtarzają
Stary 2013-11-16, 18:10   #2264
Kalini
Zakorzenienie

Tylko co z tego, że te dzieci mają głupich rodziców. Mają z tego powodu w zimę chodzić w trampkach? Przecież Ci ludzie nie chcą wódki i papierosów, najczęściej pojawia się żywność, buty, kurtki, środki czystości... tego nie powinno się nikomu odmawiać, szczególnie dzieciom. I nie dziwę się także potrzebom takim jak odkurzacz, lodówka czy pralka, obecnie bez tych rzeczy trudno funkcjonować.
I albo takiej rodzinie się będzie pomagało, albo powinno jej się odebrać dzieci. Ale jeśli rodzina nie jest patologiczna, te dzieci naprawdę kochają swoich rodziców, więc zabieranie ich z biedy i niezaradności nie jest odpowiednie.

I ja czytałam trochę tych opisów, wybierałam kilka lokalizacji i przypadki jakie pokazujecie to tak naprawdę rzadkość, może jeden taki opis, gdzie można doszukać się winy i nieodpowiedzialności na 10 gdzie ludzie mimo starań mają przechlapane.
Stary 2013-11-16, 18:13   #2265
201604191001
Konto usunięte

Ok, sprawdzam z dwóch regionów, mojego dawnego i obecnego.
Obecny, jedna na sześć rodzin:

Cytat:
Pani Iwona (41 l.) z mężem panem Pawłem (44 l.) wychowują siedmioro dzieci: Karolinę (16 l.), Patrycję (15 l.), Magdę (13 l.), Mateusza (11 l.), Gabrielę (9 l.), Annę (5 l.) i Katarzynę (3 l.)
Rodzinie często trudno wiązać koniec z końcem ze względu na to, że jest ich dziewięcioro, a pracę ma tylko pan Paweł. Rodzina podejmuje różne aktywności, aby poprawić swoją sytuację życiową (kiedyś prowadzili sklep ze zdrową żywnością, niestety 2 lata temu musieli zawiesić działalność gospodarczą; pan Paweł prowadził też firmę usługową, ale również i ta dzialność nie okazała się rentowną). Dodatkowym obciążeniem dla domowego budżetu są koszty diety (chłopiec ma Celiakię i wymaga ścisłego stosowania diety).
Dziewięcioosobowa rodzina utrzymuje się z pensji pana Pawła (1938 zł) i zasiłków (łącznie 2100 zł). Po zapłaceniu rachunków za media (1191 zł) i zakupie produktów żywnościowych potrzebnych do utrzymania diety Mateusza (200 zł) na jedną osobę pozostaje miesięcznie 283 zł. Często brakuje pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb, nie mówiąc już o zakupie takich rzeczach jak wyprawki szkolne dla dzieci.
Rodzina najbardziej potrzebuje oleju opałowego do ogrzewania na zimę. Jego zakup pochłania dużą część domowego budżetu, którego często brakuje na podstawowe potrzeby. Bardzo przydadzą się również środki czystości oraz żywność, bo przy tak licznej rodzinie zawsze brakuję pieniędzy na takie zakupy.
jak weszłam w szczegóły...

Cytat:
Garnek o pojemności przynajmniej 16 litrów do kuchni indukcyjnej. Przy tak licznej rodzinie bardzo się przyda.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 18:13   #2266
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini
I albo takiej rodzinie się będzie pomagało, albo powinno jej się odebrać dzieci. Ale jeśli rodzina nie jest patologiczna, te dzieci naprawdę kochają swoich rodziców, więc zabieranie ich z biedy i niezaradności nie jest odpowiednie.
Jak dla ciebie rodziny alkoholików, wielodzietne, gdzie nikt nie pracuje i "wpada" do więzienia, to nie jest patologia, to ja nie wiem co jest patologią.
Stary 2013-11-16, 18:17   #2267
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Pani Barbara nie ma prawa do renty ani emerytury, ponieważ jej pracodawca nie opłacał składek na ubezpieczenie społeczne.
Ja pierdzielę...
Stary 2013-11-16, 18:17   #2268
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
naprawdę XIII edycja?
Na przykładzie mojego miasta (ok. 200 tys. mieszkańców) mogę Ci powiedzieć, że nie jest trudno znaleźć co roku nowe rodziny, bo np. w tym roku będzie prawdopodobnie około 100 rodzin. W poprzednich latach było jeszcze mniej, bo z roku na rok jest coraz więcej wolontariuszy, więc i większej liczbie rodzin udaje się pomóc. A np. pierwsza edycja SzP to było kilkadziesiąt rodzin w całej akcji (o ile dobrze kojarzę, to wtedy SzP działała tylko w Krakowie).

Stary 2013-11-16, 18:17   #2269
martyneczkaa3
Rozeznanie

Cytat:

etc

naprawdę XIII edycja?

oczywiście, ze się powtarzają, ale jak już koleżanka wspomniała, rodzina, która była w paczce jest skrupulatnie sprawdzana i często właśnie po raz kolejny odmawia się jej przyznania paczki
martyneczkaa3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 18:20   #2270
201604181004
Konto usunięte

No, dobrze, cieszę się, i tak dalej, serce roście ale chodzi mi o to że takie rodziny na 100% przez 12 edycji pojawiły się więcej niż 2 razy i to mnie dziwi - że naprawdę wolontariusze nie widzą TOTALNEGO bezsensu ich działania! Płaczą jak dzieci bo w 2008 roku ósemka dzieci pani Krysi chce buty na święta, a w 2013 roku Pani Krysia ma już dzieci 12 i trójkę wnucząt i dalej te buty chcą. No ludzie drodzy.
Stary 2013-11-16, 18:22   #2271
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla ciebie rodziny alkoholików, wielodzietne, gdzie nikt nie pracuje i "wpada" do więzienia, to nie jest patologia, to ja nie wiem co jest patologią.
Napisała, że jeśli "nie jest", a przyznaję Ci racje, że w wieku tych przypadkach powinno się rodzicom odebrać dzieci. Ale sam fakt, że rodzina jest wielodzietna to nie patologia. Owszem jak czytam o dziewięciorgu dzieci roku po roku to nóż mi się w kieszeni otwiera, ale to nie wina dzieci. I ja nie wiem jak to jest z tym brakiem pracy. Bo owszem są rejony, gdzie jej można nie znaleźć. Każdy przypadek trzeba by przeanalizować osobno. Bo jeśli ktoś dostaje pracę, a ją odrzuca- to owszem nie zasługuje na bycie rodzicem, ale uwierz, że są rodziny gdzie ojciec i matka dorabiają gdziekolwiek, aby zarobić na rodzinę, pracy szukają, ale dla niej ich nie ma. I taki osobom należy się pomoc, szczególnie w tym, aby same mogły na siebie zarobić.
Stary 2013-11-16, 18:24   #2272
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Pani Ayzan (37l.) i Pan Ismail (53l.) to kochające się małżeństwo, które los obdazył sześciorgiem dzieci: Anzorem (17l.), Luizą (15l.), Zaliną (12l.), Rozą (11l.), Ramzanem (8l.) i malutką Marchą (3 mies.).
Wojna i tragiczne warunki życia a przede wszystkim chęć zapewnienia dzieciom normalnego życia zmusiły rodzinę do ucieczki z ojczyzny. Rodzina przyjechała do Polski 8 lat temu, pozostawiając większość majątku w Czeczenii. Przez siedem lat rodzina wynajmowała jednopokojowe mieszkanie. Czynsz w wysokości 1200 zł doprowadził do znacznego pogorszenia się sytuacji rodziny. Powodem trudnej sytuacji są także problemy ze znalezieniem stałej pracy, związane z barierą językową i rosnące koszty utrzymania i edukacji licznej gromadki pociech.
Ośmioosobowa rodzina 3 miesiące temu otrzymała większe, trzypokojowe mieszkanie, jednak było ono nieumeblowane i wymagało generalnego remontu. Rodzina spała i jadła na podłodze. Pan Ismail, pracujący dorywczo jako budowlaniec, podjął się remontu mieszkania. Roza przeszła dwie poważne operacje stopy. Przychód miesięczny rodziny, na który składają się zarobki Pana Ismaila (500 zł) oraz zasiłki i świadczenie pielęgnacyjne - (2669 zł) wynosi 3169 zł. Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania 1333 zł na jednego członka rodziny przypada 229,50 zł.
Pani Ayzan jako najważniejszą potrzebę wskazała żywność. W domu brakuje także ciepłych kołder i poduszek. Pani Ayzan prosi również o wózek dla Marchy, ponieważ rodzina mogła pozwolić sobie jedynie na nosidełko.
Los. Rozumiecie.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

I obdażył. Dopiero teraz zauważyłam.
Stary 2013-11-16, 18:25   #2273
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Napisała, że jeśli "nie jest", a przyznaję Ci racje, że w wieku tych przypadkach powinno się rodzicom odebrać dzieci. Ale sam fakt, że rodzina jest wielodzietna to nie patologia. Owszem jak czytam o dziewięciorgu dzieci roku po roku to nóż mi się w kieszeni otwiera, ale to nie wina dzieci. I ja nie wiem jak to jest z tym brakiem pracy. Bo owszem są rejony, gdzie jej można nie znaleźć. Każdy przypadek trzeba by przeanalizować osobno. Bo jeśli ktoś dostaje pracę, a ją odrzuca- to owszem nie zasługuje na bycie rodzicem, ale uwierz, że są rodziny gdzie ojciec i matka dorabiają gdziekolwiek, aby zarobić na rodzinę, pracy szukają, ale dla niej ich nie ma. I taki osobom należy się pomoc, szczególnie w tym, aby same mogły na siebie zarobić.
Czy ktoś mówi że to wina dzieci? Nikt nie mówi że to wina dzieci, ale ty chyba nie rozumiesz mechanizmu - że gdy obcy przejmują odpowiedzialność za sprawowanie opieki nad dziećmi, zapewnienie im wiktu i opierunku oraz butów na zimę, działa to dla tych dysfunkcyjnych rodziców demoralizująco, bo tracą poczucie odpowiedzialności

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Los. Rozumiecie.
Judith, bardzo szlahetny ten loz, ciekawe czym mnie obdaży.
Stary 2013-11-16, 18:27   #2274
201607231707
Konto usunięte

Powiem wam, że Moje Ulubione Miasto nie jest najgorsze. Nawet jest babka, która znalazła jaja i odeszła z dziećmi od pijaka, myślałam, że tam się to nie zdarza
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 18:28   #2275
martyneczkaa3
Rozeznanie

Cytat:
No, dobrze, cieszę się, i tak dalej, serce roście ale chodzi mi o to że takie rodziny na 100% przez 12 edycji pojawiły się więcej niż 2 razy i to mnie dziwi - że naprawdę wolontariusze nie widzą TOTALNEGO bezsensu ich działania! Płaczą jak dzieci bo w 2008 roku ósemka dzieci pani Krysi chce buty na święta, a w 2013 roku Pani Krysia ma już dzieci 12 i trójkę wnucząt i dalej te buty chcą. No ludzie drodzy.
nie mogę zaprzeczyć, ze tak się nie dzieje, ale to już jest wina wolontariusza. Udzielamy mądrej pomocy, skoro rodzina raz ją dostała i nie potrafiła skorzystać, wyciągnąć wniosków itd. to wolontariusz powinien ją ODRZUCIĆ. Zasadą jest, że nie udzielamy pomocy rodzinom roszczeniowym, skoro wolontariusz nie potrafi dojść do wniosków, że skoro rodzina raz wzięła udział w paczce, teraz chce kolejny tzn. że jej ta bieda odpowiada i nie podejmują działania do jej działania! jaki wniosek? rodzina nie powinna trafić do SzP, czyli ewidentna wina nie samego projektu Paczki, tylko ludzi działających tam niestety... Paczka ma naprawdę mądrą idee, ma być to mądra pomoc ludziom, którym da bodziec do działania i poprawy swojego losu! Teraz juz tylko od wolontariusza będzie zależało, jak on tej mądrej pomocy udzieli
martyneczkaa3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 18:29   #2276
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Ale sam fakt, że rodzina jest wielodzietna to nie patologia.
Ale często się z patologią wiąże.
Dziewiątka dzieci, rok po roku, w sytuacji gdzie rodziców stać max na dwójkę to IMHO patologia i skrajny debilizm.
Stary 2013-11-16, 18:31   #2277
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez martyneczkaa3 Pokaż wiadomość
nie mogę zaprzeczyć, ze tak się nie dzieje, ale to już jest wina wolontariusza. Udzielamy mądrej pomocy, skoro rodzina raz ją dostała i nie potrafiła skorzystać, wyciągnąć wniosków itd. to wolontariusz powinien ją ODRZUCIĆ. Zasadą jest, że nie udzielamy pomocy rodzinom roszczeniowym, skoro wolontariusz nie potrafi dojść do wniosków, że skoro rodzina raz wzięła udział w paczce, teraz chce kolejny tzn. że jej ta bieda odpowiada i nie podejmują działania do jej działania! jaki wniosek? rodzina nie powinna trafić do SzP, czyli ewidentna wina nie samego projektu Paczki, tylko ludzi działających tam niestety... Paczka ma naprawdę mądrą idee, ma być to mądra pomoc ludziom, którym da bodziec do działania i poprawy swojego losu! Teraz juz tylko od wolontariusza będzie zależało, jak on tej mądrej pomocy udzieli
Otóż to, to jest ogromna odpowiedzialność bycie takim wolontariuszem, a ja nie ufam im bo jak patrzę jakie bzdury piszą w niektórych ogłoszeniach, jakie błędy walą i jakie łzawe tandetne kity wciskają, to się zastanawiam czy ktokolwiek w ogóle ich szkolił jakkolwiek. Tylko że wiesz, taki wolonatiursz nie ma dostępu do rejestru rodzin z wszystkich 12 serii i nie ma ich historii, więc raz w gminie Puck jest wolonatiusz X i X i X, a za 5 lat Y i Y i Y, którzy niekoniecznie mogą sobie zdawać sprawę że rodziny się powtarzają.
Stary 2013-11-16, 18:33   #2278
201607231707
Konto usunięte

"Pani Maria (34 l.) samotnie wychowuje swoją mała córeczkę Julię (2 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji jest to, iż Pani Maria oprócz swojej córeczki nie posiada żadnej rodziny, a co za tym idzie jest bez jakiegokolwiek wsparcia. Przez to też nie może podjąć pracy.
Rodzina mieszka w jednopokojowym skromnym mieszkaniu. Utrzymuje się tylko z alimentów na Julię oraz zasiłku rodzinnego i dopłat do mieszkania (w sumie 515 zł). Po odliczeniu kosztów za mieszkanie (377 zł), zostaje im zaledwie 69 zł na jedną osobę.
Wśród największych potrzeb Pani Maria wymienia żywność oraz ubrania. Będzie również wdzięczna za pralkę, ponieważ obecnie rodzina w ogóle jej nie posiada i pierze rzeczy u sąsiadki, korzystając z jej grzeczności, jednak nie zawsze jest to możliwe. Może być używana."
Pani Maria, widzę, bardzo przewidująca kobieta, przemyślała kwestię opieki nad dzieckiem, w dodatku zaszła w ciążę sama ze sobą, bo o ojcu nie ma ani słowa.
Stary 2013-11-16, 18:35   #2279
megi.3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Przecież to nie jest świadome "robienie dzieci"! One po prostu są prostym efektem seksu.
Właśnie dlatego jedyną rzeczą, jaką byłabym skłonna ufundować takiej rodzinie to spirala. Koszt najtańszej to ok. 50 zł , a założyć można na NFZ.

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
I przecież w tej akcji nikt nie będzie propagował antykoncepcji, w końcu to katolicka akcja. A to byłoby bardzo potrzebne, naprawdę bywa, że 40 ludzie jako metodę antykoncepcyjną używają jakiś płukanek czy przerywania i przy 10 dziecku jeszcze nie zorientowali się, że to nie działa. A z drugiej strony są osoby będące pod wpływem KK i uważające antykoncepcje po prostu za grzech, przecież mnóstwo tych rodzin zgłoszona jest przez parafie, a więc rodziny są znane przez księdza.
No niestety. I potem jest wznoszenie oczu do nieba i pytanie skąd to tyle tych dziateczek (znam takiego piekarza, ma 8 dzieci).
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 18:36   #2280
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Otóż to, to jest ogromna odpowiedzialność bycie takim wolontariuszem, a ja nie ufam im bo jak patrzę jakie bzdury piszą w niektórych ogłoszeniach, jakie błędy walą i jakie łzawe tandetne kity wciskają, to się zastanawiam czy ktokolwiek w ogóle ich szkolił jakkolwiek. Tylko że wiesz, taki wolonatiursz nie ma dostępu do rejestru rodzin z wszystkich 12 serii i nie ma ich historii, więc raz w gminie Puck jest wolonatiusz X i X i X, a za 5 lat Y i Y i Y, którzy niekoniecznie mogą sobie zdawać sprawę że rodziny się powtarzają.
Wolontariusz w momencie kiedy dostaje adres rodziny, widzi w bazie czy rodzina już brała udział w akcji, czy dostała paczkę, a jeśli dostała, to co to było i jaka była ich reakcja

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości