Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-16, 19:27   #2311
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Jak napisałam nie wiem. I ja nie napisałam o kawiorze, szampanie i pomarańczach. Nie chcę nikomu dawać apartamentu i BMW. Ale danie kobiecie karnetu do fryzjera i kilku lepszych ciuchów, może mieć pozytywny efekt.
Ale zarzucanie rozmówcy w dyskusji z dziecięcą naiwnością argumentem jakim zarzuciłaś, jest lekko niepoważne.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 19:33   #2312
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ale zarzucanie rozmówcy w dyskusji z dziecięcą naiwnością argumentem jakim zarzuciłaś, jest lekko niepoważne.
To był argument ku temu, że ten lepszy wygląd naprawdę może pomoc. Bo być może on naprawdę może być często jakąś siłą napędową do wyjścia z biedy. Być może wewnętrznie wiele daje. Ty twierdzisz, że to pogorszy sytuację, ja że to może pomóc. Pewnie się nigdy nie zgodzimy.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 19:35   #2313
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Laptopy zazwyczaj są tańsze może dlatego tak napisali, ewentualnie z jakiegoś powodu musi się z nim poruszać. Nie wiadomo. Ja nie czepiałabym się takiej potrzeby.
Tańsze? Gdzie?
Z tego co ja wiem to wcale nie są.
I gdzie musi się z nim poruszać? Do gimnazjum?

Cytat:
Nie dostają pracy bo wyglądają mniej atrakcyjnie, mniej schludnie, niż inne kandydatki. One nie mają w czym iść na rozmowę kwalifikacyjną, kilka lat nie były u fryzjera itd. Pisałam wyżej o projekcie, który kiedyś w ramach studiów analizowałam, cześć go widziałam. Co wpłynęło na to, że kobiety znalazły pracę i uwierzyły w siebie? Sprawienie, że nie wyglądały już na biedne i zaniedbane, zwykła wizyta u fryzjera i kosmetyki i kilka nowych ubrań.
Straszne. To ja nie wiem jakim cudem ja funkcjonuję, skoro nie byłam kilka lat u fryzjera, nie maluję się a ciuchy mam zwykle z wyprzedaży i lumpów ..

Aaa, u kosmetyczki nigdy.

Kto mnie zgłosi do szlachetnej?

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2013-11-16 o 19:37
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 19:37   #2314
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
To był argument ku temu, że ten lepszy wygląd naprawdę może pomoc. Bo być może on naprawdę może być często jakąś siłą napędową do wyjścia z biedy. Być może wewnętrznie wiele daje. Ty twierdzisz, że to pogorszy sytuację, ja że to może pomóc. Pewnie się nigdy nie zgodzimy.
Nie, to był niezbyt trafny argument próbujący zdeprecjonować mnie jako drugą stronę dyskusji

Wyjaśnij mi w jaki sposób przytoczone przez ciebie kosmetyki i lepsze ciuchy pomogą wielodzietnej rodzinie z problemem alkoholowym w której głowa rodziny siedzi w więzieniu, stać się rodziną bez dysfunkcji

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS
Straszne. To ja nie wiem jakim cudem ja funkcjonuję, skoro nie byłam kilka lat u fryzjera, nie maluję się a ciuchy mam zwykle z wyprzedaży i lumpów ..
idąc teorią Kalini już kilka lat temu dotknął cię ostracyzm społeczny
Stary 2013-11-16, 19:45   #2315
Kalini
Zakorzenienie

W przypadku nowych i używanych taniej da się kupić laptopa. Oczywiście mowa o komputer ze wszystkimi funkcjami jakie ma laptop; monitor, głośniki, klawiatura

Cytat:

Aaa, u kosmetyczki nigdy.

Kto mnie zgłosi do szlachetnej?
Ale zapewne nie wyglądasz na biedną i zaniedbaną. Chodzi o to, aby ta osoba wyglądała zgodnie z obecnymi standardami. Poza tym zadziała pewnie efekt aureoli, zadbanej i ładnej osobie przypisujesz pozytywne cechy, zaniedbanej negatywne.

Cytat:
Wyjaśnij mi w jaki sposób przytoczone przez ciebie kosmetyki i lepsze ciuchy pomogą wielodzietnej rodzinie z problemem alkoholowym w której głowa rodziny siedzi w więzieniu, stać się rodziną bez dysfunkcji
Jeśli kobieta twierdzi, że szuka pracy, takie działanie może pomóc. tak wierzę w to, że da jej to pewność siebie, lepiej wypadnie na rozmowie kwalifikacyjnej, otworzą się dla niej zawody w który obcuje się z klientem.

O własnie mówią w wiadomościach o SP.
Stary 2013-11-16, 19:46   #2316
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini
Jeśli kobieta twierdzi, że szuka pracy, takie działanie może pomóc. tak wierzę w to, że da jej to pewność siebie, lepiej wypadnie na rozmowie kwalifikacyjnej, otworzą się dla niej zawody w który obcuje się z klientem.
Aha, bo wiesz, wolontariusze piszą wprost że:

Cytat:
Przyczyną trudnej sytuacji jest nieporadność życiowa rodziny. Brak odpowiedniego wykształcenia i kwalifikacji utrudnia znalezienie stałej pracy.
no ale skoro mówisz że fryzjer pomoże, to ok.
Stary 2013-11-16, 19:51   #2317
Kalini
Zakorzenienie

Fryzjer nie jest dobry na wszystko, ale w niektórzy przypadkach MOŻE pomóc. Bez wykształcenia i kwalifikacji można pracować na kasie, ale wtedy nie można straszyć wyglądem. Jeśli coś może komuś pomóc znaleźć pracę, czemu by nie próbować. Chyba pomoc powinna polegać na tym, aby w przyszłości nie musieć pomagać.
Stary 2013-11-16, 19:54   #2318
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
W przypadku nowych i używanych taniej da się kupić laptopa. Oczywiście mowa o komputer ze wszystkimi funkcjami jakie ma laptop; monitor, głośniki, klawiatura
Jesteś pewna?

http://allegro.pl/komputer-pc-rok-gw...710233725.html

Cytat:
Ale zapewne nie wyglądasz na biedną i zaniedbaną. Chodzi o to, aby ta osoba wyglądała zgodnie z obecnymi standardami. Poza tym zadziała pewnie efekt aureoli, zadbanej i ładnej osobie przypisujesz pozytywne cechy, zaniedbanej negatywne.
No raczej, myję się ...

Cytat:
.
Tak, wystarczy lepsza fryzura i pani na pewno stanie się bardziej elokwentna ..
Stary 2013-11-16, 19:55   #2319
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Tak naprawdę to obie strony mają rację.

Wieloletnie siedzenie w domu, z kasą spadającą z nieba (zasiłki), zaniedbanie, bierność - tak, to są czynniki które pogrążają całe rodziny.
Ale sorry, skądś to się wzięło. Dzieci w liczbie prawie dwucyfrowej też się skądś wzięły.
Zakłady karne, samotne matki wiatropylne to też nie pożar ani powódź

Zaskakuje mnie poziom wolontariuszy. Jest denny, błędy, opisy które brzmią jak jakieś parodie... kto ich dopuścił do takiej roboty?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 19:58   #2320
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mikia20
Zaskakuje mnie poziom wolontariuszy. Jest denny, błędy, opisy które brzmią jak jakieś parodie... kto ich dopuścił do takiej roboty?
moje osobiste kwiatki
-płatki do mleka, cacao, miód, mleko
-(...) w bardzo trudnej sytuacji z powodu braku ofert pracy.
-Jest pierwszą osobą we własnej rodzinie, która przełamała stereotyp "alkoholika i nieroba"
Stary 2013-11-16, 20:03   #2321
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
moje osobiste kwiatki
-płatki do mleka, cacao, miód, mleko
-(...) w bardzo trudnej sytuacji z powodu braku ofert pracy.
-Jest pierwszą osobą we własnej rodzinie, która przełamała stereotyp "alkoholika i nieroba"
Zastanawiam się... czy wolontariusze nie "przeglądały" własnych rodzin

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Matko, jaka publika - prawie 80 osób. Polecam czytanie wątku od początku... tam to dopiero kwiatki znajdziecie.
Stary 2013-11-16, 20:07   #2322
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Pani Wiesława (56 l.) wychowuje samotnie dwójkę dzieci: Mikołaja (14 l.) i Jakuba (14 l.).
Samodzielnie utrzymuje Rodzinę odkąd 10 lat temu zmarł jej mąż. Brak wsparcia ze strony rodziny zmusił ją do wyprowadzenia się do oddzielnego mieszkania.
Po śmierci męża Pani Wiesława wraz z synami zamieszkała w trzypokojowym, wynajmowanym mieszkaniu.
A może by tak wynająć mniejsze mieszkanie?

Kandydatka na rekordzistkę:
Cytat:
Pani Alicja (23 l.) wraz z mężem Januszem (38 l.) wychowują cztery wspaniałe córeczki: Maję (5 l.), Wiktorię (4 l.), Aleksandrę (3 l.) i Emilkę (1l.), wkrótce na świat przyjdzie piąta pociecha.
A tutaj padłam:
Cytat:
Kilka lat temu Pani Halina rozwiodła się ze swoim mężem. Ze łzami w oczach przyznała, że jeszcze 2 lata temu mieszkała w szczerym polu, bez dachu nad głową. Aktualnie udało jej się zaciągnąć kredyt i zakupić mieszkanie, w którym rodzina czuje się bezpiecznie.
No magia, ze szczerego pola do banku po kredyt. Na ratę stać, na wynajem nie było ..

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2013-11-16 o 20:16
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 20:20   #2323
yoona
Zakorzenienie

mam kwiatka, gdzie 3 osoby plus dzieciak maja lacznie 4 koła,mama dzieciaka studiuje zaocznie, wsrod potrzeb wymieniaja plyny do prania, biurko, farbki, papier do ksero i soki owocowe koniecznie ze zwierzątkami ( i tylko to, chyba gdzies tam jeszcze cukier b yl), a upominki:
Cytat:
Natalia - Płyta cd Poluzjanci "3 metry ponad ziemią", Julka - klocki "Duplo", Kacper - książka A. Sapkowski "Sezon burz", Magdalena - naparstek, bądź coś związanego z muzyką (Pani Magdalena uczy muzyki i kolekcjonuje naparstki z różnych krajów)
ja wiem ze to są szczegolne zyczenia,ale kaman, no jakos tak...

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

lol.
Cytat:
Pani Aniceta (43 l.) samotnie wychowuje dwójkę dzieci: Angelikę (20 l.) i Marcina (18 l.).
Pomimo pracy Pani Anicety na pełny etat oraz niewielkiego wsparcia finansowego (praktyki zawodowe) Marcina, rodzinie brakuje środków na podstawowe potrzeby.Pani Aniceta może liczyć na pomoc Angeliki, która łączy wymagające studia prawnicze z prowadzeniem gospodarstwa domowego.
pomijajac wychowywanie pełnoletnich dzieci, takich rodzin są tysiące. w szczególnych upominkach gra Battelfield 4
Cytat:
Pani Zuzanna (40 l.) wraz z mężem Lucjanem (43 l.) wychowują siedmioro dzieci: Samantę (22 l.), Leszka (20 l.), Piotra (19 l.), Pawła (19 l.), Annę (8 l.), Mateusza (7 l.) i Julię (10 miesięcy). Mieszka z nimi także synowa Dorota (19 l.) i wnuczka Amelia (7 miesięcy).
Pan Lucjan 4 lata temu utracił dochody, ponieważ jego miejsce pracy zostało zamknięte. Załamał się psychicznie i zaczął sięgać po alkohol. Obecnie leczy się psychiatrycznie (podejrzenie depresji).
Rodzina jest w bardzo trudnej sytuacji materialnej i mieszkaniowej. 11 osób mieszka w dwóch pokojach, bez łazienki (z "wychodkiem" na dworze), przez co zaniedbują higienę osobistą. Nie mają ciepłej wody. Śpią w kilka osób na jednym łóżku, w bardzo ciasnych pomieszczeniach. Rodzina utrzymuje się głównie z przychodów Piotra (ok. 1200 zł) oraz różnego rodzaju zasiłków (ok. 1800 zł).
Rodzinie brakuje właściwie wszystkiego poza miłością i wsparciem, jakim są dla siebie.

Blogowy świat

Edytowane przez yoona
Czas edycji: 2013-11-16 o 20:26
yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 20:21   #2324
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/laptop-pentium3-25...716333729.html
a do swojego jeszcze chyba musisz dokupić monitor itd.

Cytat:
Tak, wystarczy lepsza fryzura i pani na pewno stanie się bardziej elokwentna ..
Nie stanie się, ale chyba przyznasz sama, że ładniejszy wygląd daje większe szanse na zatrudnienie- gdziekolwiek.
Stary 2013-11-16, 20:23   #2325
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalini
Nie stanie się, ale chyba przyznasz sama, że ładniejszy wygląd daje większe szanse na zatrudnienie- gdziekolwiek.
biorąc pod uwagę jakie zawody wykonuje się z wykształceniem podstawowym, albo i bez niego, to nowa fryzura nie będzie tu miała nic do rzeczy.
Stary 2013-11-16, 20:25   #2326
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
http://allegro.pl/laptop-pentium3-25...716333729.html
a do swojego jeszcze chyba musisz dokupić monitor itd.
A czepnę się, to licytacja, ja Ci dałam link do "kup teraz" ;p
A monitor to 20-30 zł.

Cytat:
Aha. No niby tak.
Fakt, fryzjer to mniejszy koszt niż np nauka języka czy zawodu. A i efekt szybszy
Stary 2013-11-16, 20:31   #2327
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
pani joanna (33 l.) i pan jarosław (33 l.) z pomocą babci jadwigi (56 l.) wychowują siedmioro pogodnych dzieci: Sebastiana (13 l.), dariusza (11 l.), franciszka (10 l.) annę marię (7 l.), stanisława (6 l.), ilonę (3 l.) i grzesia (roczek).cała rodzina z radością oczekuje kolejnego dziecka.
Naszemu spotkaniu z małżeństwem towarzyszyły dzieci, które wnosiły dużo spontanicznych emocji do rozmowy. Bardzo nas to urzekło, bo mimo problemów w domu panuje wspaniała, ciepła i bardzo rodzinna atmosfera - upewniło nas to w przekonaniu, że rodzina potrzebuje pomocy i w pełni na tę pomoc zasługuje
:d

Cytat:
Pani Paula (28 l.) samotnie wychowuje trójkę żywiołowych dzieci: Marię (10 l.), Kacpra (6 l.) oraz Piotra (3 l.).
Sytuacja Rodziny jest ciężka. Pani Paula wraz z dziećmi zajmuje pół pokoju dzieląc go z inną rodziną. Największą niedogodnością jest brak łazienki- Rodzina myje się w misce i korzysta z latryny za domem.
jak to pół pokoju?!

Blogowy świat

Edytowane przez yoona
Czas edycji: 2013-11-16 o 20:34
Stary 2013-11-16, 20:34   #2328
201604181004
Konto usunięte

Mówcie, że jestem bez serca, ale jak widzę 10 osobową rodzinę która

Cytat:
Pani Danuta chciałaby dostać kosmetyki, Pan Ireneusz wędkę lub kołowrotek, Dagmara torbę na ramię czarną, Klaudia kolczyki przyległe do ucha, Jakub siatkę do piłki siatkowej, Wiktoria błyszczące kolczyki przyległe do ucha, Sandra lalkę Monster High (Drakulaura), Kinga zabawkową kosmetyczkę lub zestaw fryzjerski dla lalek, Karol świecący samochód, Bartosz wędkę na ryby.
a pod spodem widzę

Cytat:
Pan Stanisław (62 l.) mieszka sam od dwóch lat.
W wyniku wypadku, 10 lat temu całkowicie stracił wzrok. Dwa lata temu jego żona - jedyna towarzyszka i opiekunka, zmarła w tragicznych okolicznościach.

to tak jakoś nie wiem.
Stary 2013-11-16, 20:35   #2329
yoona
Zakorzenienie

mnie też jest żal staruszków

Blogowy świat

Stary 2013-11-16, 20:37   #2330
201604181004
Konto usunięte

No, zwłaszcza jak widzę te wielodzietne rodziny które mają po 1000-2000 zł zasiłku, a osoby starsze samotne i chore mają po 500 zł emerytury albo wcale, i jakieś zasiłki rzędu 200 zł... Mignęła mi też gdzieś starsza samotna pani chorująca na nowotwór, przy tych świadczeniach jakie otrzymywała, nie wiem jak żyje. Bo to było łącznie z 400 zł.
Stary 2013-11-16, 20:41   #2331
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Dzieci się lepiej "sprzedają".
A tak serio, ja mówiłam poważnie. Jeśli ktoś robi paczkę dla starszej, samotnej osoby z Łodzi to ja mogę się dołączyć. Sama nie zorganizuję, bo mnie nie stać na zbyt wiele no i nie chce mi się brać za organizację. Ale się dołączyć mogę.
Stary 2013-11-16, 20:43   #2332
WhiteCherry
Zakorzenienie

gdzie można poczytać opisy rodzin? chyba ślepa jestem.
Stary 2013-11-16, 21:05   #2333
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Na fb już pojawiają się oburzone osoby, które nie zostały wytypowane do Szlachetnej Paczki:

https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 21:06   #2334
201604181004
Konto usunięte

o matko
Stary 2013-11-16, 21:10   #2335
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Naszemu spotkaniu z małżeństwem towarzyszyły dzieci, które wnosiły dużo spontanicznych emocji do rozmowy.
Aha.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-16, 21:19   #2336
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Pod własnym nazwiskiem rzucać się że jak to, mi nie dali, ja tu x dzieci mam!

No wstydu za grosz.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Pani Barbara (36 l.) i Pan Andrzej (28 l.) wychowują pięcioro uroczych dzieci: Małgorzatę (8 l.), Annę (5 l.), bliźniaki Adama i Marcina (3 l.) oraz Roberta (12 m-cy.). Dla Pani Barbary dzieci są największą dumą.
Sytuacja rodziny znacznie pogorszyła się, kiedy 3 lata temu Pan Andrzej zaczął nadużywać alkoholu. Rok temu stracił z tego powodu stałą pracę. W związku z tym cały obowiązek wychowania dzieci i dbania o to, by nic im nie brakowało, spadł na Panią Barbarę, która nie może podjąć pracy w związku z opieką nad małymi dziećmi.
Ehh...
Stary 2013-11-16, 21:22   #2337
WhiteCherry
Zakorzenienie

dobra, odkryłam te opisy rodzin.

powiedzcie mi, jak to jest, że im rodzina biedniejsza, tym ma więcej pociech?
Stary 2013-11-16, 21:29   #2338
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Pani Anna (28 l.) i pan Paweł (30 l.) wychowują piątkę dzieci: Wiktorię (13 l.), Oliwię (9 l.), Darię (6 l.), Oskara (2 l.) i Weronikę (4 mies.).
Ile lat miała pani Anna kiedy zaciążyła pierwszy raz?
Stary 2013-11-16, 21:32   #2339
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Anna (42 l.) i Pan Tomasz (50 l.) mają dziewięcioro dzieci: Weronikę (22 l.), Marię (20 l.), Marcina (19 l.), Jana (13 l.), Jakuba (10 l.), Wiktorię (9 l.), Szymona (7 l.), Łukasza (6 l.) oraz Gabrielę (2 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny są niskie zarobki Pana Tomasza i jego najstarszej córki. Pensje z trudem wystarczają na zaspokojenie podstawowych potrzeb członków rodziny. Pani Anna nie pracuje, ponieważ zajmuje się najmłodszymi dziećmi.
Jedenastoosobowa rodzina mieszka w trzech pokojach.
Stary 2013-11-16, 21:53   #2340
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Rodzina Pani Ewy (39 l.) składa się z jej mamy Ireny (64 l.), dzieci Żanety (19 l.), Patrycji (14 l.), Dominika (10 l.), Martyny (3 l.) oraz 2-miesięcznego wnuczka Tomasza.
Pani Ewa już od prawie czterech lat jest samotnym rodzicem. Ojciec dzieci nie pomaga rodzinie. Także pani Żaneta, mama Tomasza, nie może liczyć na pomoc ojca dziecka.
Pani Ewa opiekuje się trzyletnią Martynką, ale podejmuje również prace społecznie użyteczne oferowane przez Urząd Pracy. Poszukuje stałej pracy. Pani Żaneta opiekuje się swoim synkiem Tomaszem
Czy każdy maluch musi mieć swoją osobną opiekunkę? Pani Ewa od czterech lat jest samotnym rodzicem, ale dziecko ma dopiero trzy. Pani Żaneta również nie może liczyć na wsparcie ojca dziecka. Rodzina prosi o buty i pieluchy.

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Pani Agnieszka (32 l.) i Pan Mariusz (36 l.) razem wychowują ośmioro dzieci : Daniela (14 l.), Wiktorię (12 l.), Żanettę (9 l.), Martynę (7 l.), Mateusza (7 l.), Damiana (5 l.), Milenę (5 l.) i Kacperka (2 l.).
Trudna sytuacja rodziny trwa od 10 lat, od kiedy na świat zaczęły przychodzić kolejne dzieci.
No, przynajmniej jest wprost.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości