|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1951 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
To fakt, najwa¿niejsze to je¶æ co¶ w ogóle... Ja sama d³ugo jecha³am na jogurtach i innych takich, bo zwyczajnie to lubi³am najbardziej - dopiero z czasem pozwoli³am sobie wprowadziæ zbilansowan± dietê (a i tak cholera wie, jak to siê potoczy, jak mi dadz± "woln± rêkê"...). Grunt to siê prze³amaæ, definitywnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1952 | ||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
jesli owsianka, to MUSI byæ na mleku ![]() wiem, ze malo ale jednoczesnie sama po sobie widze, ze juz tak "nie wyliczam" i po prostu jem. Odeszlam tez od wazenia kaszdego produktu.. jesli chodzi o ta kasze: uwielbiam od dziecka ![]() ![]() np. ostatnio jadlam do ryby ryz brazowy przyprawiony imbirem, kurkum±, z groszkiem i marchewk± i oczywiscie z olwi± ![]() ![]() ![]() Mam jeszcze problem z watrob± tzn. Ost jadlam smazonego lososia, kapuste kiszon± z olejem i smazone ziemniaki i bardzo mnie bolala i czulam ciezkosc na zoladku. Jadlam to w restauracji (dobrej, nikomu nic nie bylo po tym daniu tylko mi) wiec bylo "standardowe i tluste" i chyba po prostu za duzo tego dobrego w jednym daniu ![]() Broku³ to warzywo kapustne, bardzo lubie i moglabym zjesc calego ALE pozniej mam rewolucje... (sprawdzilam). I co jak co ale warzyw to u mnie nie brakuje. Dzisiejsza kolacja: 3/4 puszki tunczyka w sosie wlasnym + polowa awokado + dwie garscie roszpunki, kiellki rzodkiewki, 5 rzodkiewek, ogórek zielony, natka pietruszki, skropione sokiem z cytryny+ 2 grzanki z chleba razowego z olwia z olwiek (lyzka stolowa). najadlam sie masakrycznie ALBO zapchalam warzywami ![]() @ badañ krwi: o dziwo robilam i nie mam niedoborów ![]() tylko tkanki tluszczowej jak na lekarstwo. za to "nadmiar" tkanki miêsniowej jak to okreslil lekarz ![]() Cytat:
nigdy nie jadlam mleka z tubki ![]() ale chyba po prostu znajde jakies "inne smako³yki, kojarzace sie z dziecinstwem" np takimi rzeczami sa te babeczki ktore dzisiaj jadlam ![]() Cytat:
Jajko sadzone, roszpunka, awokado i grahamka ![]() Cytat:
¦wiete slowa ![]() Ost. Mam fazy jedzeniowe. Przeszla mi faza na "wszytsko co slone" i teraz mam faze na ostre przyprawy, jajka, awokado, krewetki (i owoce morza), oliwki, cebule, grzanki, pomidory, makaron i wino wytrawne ![]() wlasnie! Co z alkoholem%? ![]()
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-15 o 21:10 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1953 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
U dzisiejsze
![]() ¦ I owsianka - p³atki + ry¿ br±zowy, mleko 3.2% do gêsto¶ci, duu¿o wiórków kokosowych + 1/2 banana, pyszno¶ci ¦ II dro¿d¿óweczka domowa pszenno-orkiszowa z mas³em, 1/2 banana, kawa Inka O 2 ma³e kotlety mielone wieprzowe odgrzewane na oliwie z oliwek, kasza jêczmienna (na oko, bo z paczki, nie z woreczka ![]() P miseczka warzyw gotowanych + pestki s³onecznika pó¼niej pó³ cappuccino Milki na wodzie z dodatkiem mleka, kostka Milki z Oreo, kostka 85% K 3 kromki chleba ¿ytniego z mas³em + micha sa³atki z: twaro¿ku granulowanego (150-200g, nie wiem, bo z du¿ego kube³ka), ok. 1/3 makreli wêdzonej, pomidory, ogórek, papryka, szczypior.. no du¿o wysz³o! ostatnio moja ulubiona kolacja ![]()
#1954 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1955 |
Raczkowanie
|
Staram siê nie szaleæ, wiêc nie dobijam jakimi¶ lukrowymi ciastkami dlatego na U (tak jak pisa³am, w domu poszala³am i szybko mi przysz³y 2 kg a¿ siê przerazi³am!) ; ) ale ju¿ nied³uga droga przede mn± chyba!
Z aktywno¶ci to przez najbli¿sze dni tylko umys³owa i krótkie spacery dla przewietrzenia - duuuuuuu¿o nauki, tyle tylko, ¿eby rozprostowaæ nogi i znowu zasiadaæ. ![]()
#1956 |
Zakorzenienie
|
Wczorajsza R:
Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny, imbirem i ³y¿eczk± miodu 1. ¿ytnianka na mleku migda³owym z bananem, granatem, jab³kiem, kaki i mas³em z nerkowców 2. 3 kromki ¿ytniego razowca z avocado, jajkiem na twardo, plastrami buraka, ogórkiem kiszonym, czerwon± cebul± i kie³kami broku³a + 2 du¿e filety ¶ledziowe typu Bismarck + pomidor 3. I : krem z papryki i pomarañczy II: 3 nale¶niki z razowej m±ki orkiszowej z pieczonymi i marynowanymi wcze¶niej (w oliwie z czosnkiem, papryczk± chilii, zio³ami i sokiem z limonki) warzywami (papryka, cukinia, bak³a¿an, cebula, i pieczarki), czerwon± fasol± i bryndz± + surówka z marchewki, selera, jogurtu greckiego, ¿urawiny i orzechów w³oskich 4. dro¿d¿ówka z serem i makiem ![]() + jab³ko + kawa z mlekiem 1,5% 5. sa³atka z tofu, br±zowego ry¿u, pomidorków koktajlowych, pomarañczowej papryki, pora, jab³uszek kaparowych i czarnych oliwek z dresingiem z oliwy, soku i skórki z cytryny + do picia: woda, herbata z cytryn±, kefir Robico, lipa, melisa |
![]() ![]() |
![]() |
#1957 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#1958 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1959 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1960 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
![]() ![]() Dezett jak by¶ zauwa¿y³a ja te¿ czêsto do Ciebie piszê ale jako¶ ignorujesz to. Temat Twojej dietetyczki by³o omawiany ju¿ kilka razy, jak nie kilkana¶cie i w kó³ko jest to samo. Du¿o osób pisa³o Ci ju¿ ¿eby¶ nie korzysta³a z tego jad³ospisu od niej tylko jad³a wiêcej, a Ty dalej swoje. Mija kilka dni i od nowa "diet mi kaza³a to i tamto" ludzie Ci odpisuj± udzielaj± rad, Ty wci±¿ zadajesz te same pytania...mija kilka dni i znów wpadasz z jad³sopisem, znów "diet mi kaza³a" i znów te same pytania i jak kto¶ czyta regularnie w±tek (jak ja ![]() Chcesz konkretnej rady , bierz przyk³ad z essero pisa³am Ci ju¿ o tym i mnóstwo innych rad Ci te¿ ju¿ pisa³am.... ![]() Niestety jeste¶ bardzo zaburzona widaæ to po Twoim my¶leniu, zachowaniu, po tym co piszesz... teraz sama tego pewnie nie rozumiesz, ale mo¿e za kilka lat, gdy przejrzysz na oczy sama zobaczysz jaka "by³a¶".
![]() |
#1961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1962 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
Dziêkuje
![]() ![]() A i jeszcze jedno co do tych jajek ja jem min 35 jajek tygodniowo + staram siê jesc zbilansowane posi³ki i niec mi nie jest organizm czerpie z tych jaj na odbudowe ![]() Edytowane przez essero Czas edycji: 2013-11-16 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1963 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Rowniez spozywam ok 20jaj tygodniowo,czasem wiecej i uwaga wyniki mam idealne! Zale¿y jak le¿y
![]() dzi¶ znow byl maraton za mala marlenke,poszlam do grupy seniorow,zeby sie z nimi toczyæ. Czym by tu dobrym nadrobic 200kcal spalonych podczas 8h powolnego spaceru? Poleccie cos ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1964 |
Zadomowienie
|
Dziekujê Wam za rady.
Wizyte kontroln± u Diet. odwo³a³am bo chyba nie ma to sensu.. A i tak nikt mnie za reke nie bedzie prowadzi³, jesli sama nie zaczne jesc i myslec. I powoli wroci mi apetyt na stale.. Waga na TYM jedzeniu i tak podskoczy³a mi o 1.5kg. od 2 tygodni chociaz ze wzgledu na moje problemy z jelitami trudno ocenic czy to naprawde skok czy "woda" itd..... Straszne sa te wahania. Jeszcze mam pytanie o ten nieszczêsny alkohol.. (wino do obiadu/drinki 1x w tygodniu wieczorem - zblizaja sie Andrzejki...) Naprawde jest niewskazany w moim przypadku?
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-16 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#1965 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
![]() ![]() Taak, portery by³y. Zaczê³am studia to i u mnie wiêcej alkoholu go¶ci ![]() ![]() ![]() ![]() To od razu U z dzisiaj bo wczoraj zabalowa³am nie¼le ale w sumie to jad³ospis ca³kiem spoko wygl±da jak na lekko kacowy dzien :P I 2 grzanki z razowca z pesto bazyliowym, sa³at±, serem capri, pomidorem i szczypiorkiem II du¿y i gruby nale¶nik z m±ki orkiszowej z ricott± i musem jab³kowo-cynamonowym III domowe kotleciki rybne w panierce z bu³ki graham ![]() kawa czarna, 2 paski gorzkiej czekolady IV bêd± grzanki z chleba orkiszowego z bazyliowym pesto, wêdzon± to³pyg±, blanszowanym szpinakiem i pomidorem do picia ponadto: woda, pokrzywa x2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1966 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U
![]() ¦ I owsianka z dodatkiem kaszy jêczmiennej, mleko 1,5% (takie akurat mi siê kupi³o), 2 ³y¿ki domowego d¿emu, 2 ³ychy twarogu pó³t³ustego (mój debiut je¶li chodzi o owsiankê z twarogiem, pycha ; )) ¦ II kanapka podwójna: 2 kromki chleba ¿ytniego z mas³em, twarogiem pó³t³ustym i pomidorem, mandarynka O micha pomidorowej z ry¿em br±zowym + gotowany udziec z kurki bez skórki Podwieczorek, chocia¿ raczej kolejny porz±dny posi³ek :P od nauki mam mega apetyt jajecznica: 1 du¿e jajo + mieszanka z kilku pieczarek, kawa³ka pora, selera na oliwie z oliwek + kromka razowca z mas³em / + kawa Inka z dodatkiem mleka, kostka Milki, kostka 85% K sa³atka: twaro¿ek granulowany + makrela wêdzona + warzywa + 2 kromki chleba ¿ytniego z mase³kiem mi³ego wieczoru!
jesiennie szczê¶liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-16 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1967 |
Zadomowienie
|
No dobra...
Z dzisiaj- ciêzki dzieñ. -jestem chora, caly dzien pod kocem z gor±czk± ![]() przed. szklanka cieplo-letniej wody z cytryn± i ³y¿eczka miodu Manuka. Po¼ne ¶niadanie. Owsianka 50g platków na szklance mleka 2%, ³yzka otrab zytnich (nasypa³am te otraby z przyzwyczajenia), ³y¿ka goji, platser twarogu gruby, garsc (12 sztuk) orzechów laskowych; po. zielona herbata, grapefruit. [ strasznie sie zapcha³am ta owsiank± i kompletnie nie bylam glodna do obiadu..... ] Obiad. Dorsz 200g. (musze wyje¶æ a by³ rozmro¿ony akurat nast razem bedzie losos) pieczony z plastrami imbiru, cytryn±, koperkiem i oliw± z oliwek. ponad polowa woreczka kaszy gryczanej polana tym sosem z ryby i olwia z oliwek surówka (micha) z: kapusty pekiñskiej, pomidorów 2, marchewki, kie³ek, koperku. Tej oliwy nie zalowa³am..... Podwieczorek. jogurt 150g, garsc migda³ów, wkrojone ogromne jablko uprazone z cynamonem; kawa. Kolacja. beda 3 kromki chleba posmarowane ma¶³em, 2 calej jajka wiejskie L na twardo, roszpunka, kie³ki rzodkiewki i rzodkiewi, ogorek, pietruszka. po. zapewne herbata z pokrzywy, i leki na gor±czke typu Teraflu
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-16 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1968 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1969 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze P
jakos jestem dzisiaj przejedzona ,ale nie odpuszczam ¿adnemu pois³kowi ![]() Sniadanie o 11 xd (wsta³am o 10:45) -3 kromki ¿ytniego mas³o/ 2 plastry fileta pieczonego/ ogórek lazur b³êkitny 4 plastry ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± i 1 ³y¿k± miodu pó³ talerza takiego na sniadanie sa³atki jarzynowej z majonezem 2 sniadanie ( w terenie) -ciastko na ciep³o z mc donald -2 pralinki ¶liwka na³êczowska w czekoladzie druga takiej samej wielko¶ci tylko w ¶rodku karmel <3 Obiad makaron z bia³ym serem , mas³em i cukrem ( 200 g makaronu suchego , 300 g twarogu , 3 ³y¿ki cukru i ³y¿ka mas³a) Podwieczorek -pe³na miska barszczu ukraiñskiego z faolk± na 4 udkach ![]() -jab³ko Kolacja i tu nie wiem ile zjem bo jestem przejedzona ,ale napewno bedzie mleko z miodem i z 2 kanapki bo nie udpuszcze ,ale nie wiem czy cos do tego mo¿e serek wiejski ,a kanapki na s³odko z serem bia³ym i miodem i powid³ami bo innych teraz bym nie prze³knê³a ![]() Jest dobrze bo jest moc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1970 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Dobrze jest, dajesz radê
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1971 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 973
|
Cytat:
![]() Twoje ¶niadanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1972 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kolacja 2 kromki ¿ytniego x2 z serem bia³ym pe³notlustym z mas³em i jedna z ³yzeczk± miodu druga z ³y¿k± powide³ serek wiesjski 150 g z ³y¿k± miodu herbata z ³y¿k± miodu xd 2 ciastka z³otok³ose SAN <33 1 delicja rz±dek ritter rumowa Edytowane przez essero Czas edycji: 2013-11-16 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1973 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
U/P
I ¶niadanie: owsianka 20g p³atków + 10g otrêbów z jajkiem, kostk± gorzkiego Wedla, jab³kiem i s³upkami migda³owymi; kawa z odrobin± mleka 1,5% - trening 30 Day Shred level 2, 8 minut cardio, 7 minut abs, 30 minut hula hop II ¶niadanie: du¿a kromka chleba s³onecznego posmarowana czym¶ typu almette, jedna z pomidorem, druga z 3 oliwkami, kawa³ek (50g) ³ososia wêdzonego; przek±ska owsiana i kawa z mlekiem 1,5% obiad: talerz zapiekanki: ry¿ + wo³owina + kalafior, broku³ i cukinia + p³aska ³y¿ka ketchupu przek±ska: 20g s³onecznika, marchewka kolacja: 1/2 du¿ej grahamki posmarowana a'la almette, na to papryka + sa³atka: broku³, kukurydza, ³oso¶ wêdzony, por (miseczka by³a); ³y¿eczka kakao naturalnego + 1/2 ³y¿eczki lnu mielonego z 2/3 szklanki mleka 1,5% u znajomej: gingers, paczka ¿elek, delicja dodatkowo p³yny: zielona herbata x2, earl grey, 1l wody |
![]() ![]() |
![]() |
#1974 |
Rozeznanie
|
Okeej...
Moje pierwsze rasowe U - z normaln± wag±, z nadziej± na @, z niepewno¶ci±, czy jest ju¿ ok? I kromka chleba orkiszowego z Delm± (cienka warstwa), sa³at±, kilkoma plastrami pomidora i mozzarelli; gêsty jogurt naturalny z otrêbami owsianymi, dwiema du¿ymi ¶liwkami, ³y¿k± mieszanki orzechów i ³y¿eczk± miodu; zielona herbata w miêdzyczasie: jab³ko II bu³ka grahamka - 1/2 z Delm±, 1/2 z twaro¿kiem czosnkowym, do tego plaster wieprzowej szynki z czosnkiem, kawa³eczek czerwonej papryki, spory pomidorek, 2 oliwki i chyba trochê kie³ek broku³u; sok jab³kowy 100% 200 ml III ok. 1/2 woreczka preparowanego ry¿u; kawa³ek ³ososia sma¿onego na teflonie; szpinak ze ¶mietan± i czosnkiem (taki z mro¿onej kostki; tyle, ¿eby solidnie zakryæ rybê); kilka ³y¿ek tartych buraczków; zupa jarzynowa (du¿y kubek, trochê zosta³o) IV budyñ malinowy (z 1/2 paczki, bez cukru, na mleku 1.5%) z wiórkami kokosowymi (niepe³na ³y¿eczka) i herbatnikiem bez cukru z b³onnikiem V 2 kromki chleba orkiszowego z twaro¿kiem czosnkowym, kie³kami broku³u, jajkiem na twardo i ma³ym marynowanym grzybkiem (nie pamiêtam, jakim...); sa³atka z pomidorków koktajlowych i miksu sa³at z rukol±, ³y¿eczk± musztardy i ³y¿k± pestek dyni; melisa I jak...? |
![]() ![]() |
![]() |
#1975 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
moja dzisiejsza, straaasznie s³aba Redukcja:
¦niadanie 11:00 : owsianka (5³y¿ek) na mleku 2% pó³ szklanki z malinami, ³y¿ka miodu, gar¶æ orzechów w³oskich II ¶niadanie 14:00 : pierwszy grzech od pó³tora miesi±ca- kawa³ek pizzy z tuñczykiem ![]() Obiad 17:00 : ry¿ 50g z kurczakiem 130g i warzywami, na ³y¿eczce oleju Kolacja 21:00 : omlet z 2 jaj, ³y¿ka m±ki, wanilia, ³yzka miodu, 125g twarogu chudego
#1976 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 42
|
Moje wczorajsze U. Bardzo proszê o ocenê
![]() I - jajecznica z jednego jajka, plaster szynki z indyka, kromka chleba ze s³onecznikiem, warzywa (pomidor, rzodkiewka, papryka, szczypiorek) II - owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, pó³ szklanki mleka, kilka orzechów laskowych, pó³ jab³ka, ³y¿ka otrêbów pszennych, cynamon) III - makaron pe³noziarnisty z duszonymi polêdwiczkami wieprzowymi, kalafior, broku³y IV - jab³ko (bardzo du¿e ![]() V - omlet z jednego jajka ze szczypiorkiem, pó³ serka wiejskiego lekkiego, warzywa (pomidor, rzodkiewka, papryka) do picia: 2x kawa z mlekiem, czerwona herbata, woda
"Cz³owiek, który podj±³ decyzjê, by zwyciê¿yæ, nigdy nie powie: niemo¿liwe" — Napoleon Bonaparte "Kapitalizm to nierówny podzia³ bogactwa, za¶ socjalizm to równy podzia³ biedy." — Winston Churchill Edytowane przez Divino Czas edycji: 2013-11-17 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1977 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1978 |
Zakorzenienie
|
To samo pomy¶la³am.. i jeszcze ten omlet z jednego jajka... po takim jedzeniu tylko le¿eæ... Mi to wygl±da na R a nie U
#1979 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Wczorajsze P. Postanowi³am siê prze³amaæ ale dalej my¶le tylko jedno jem po to ¿eby przytyæ ...Chce je¶æ lu¼no jak jetem g³odna a nie schematami takimi jak 8.00 ¶niadanie 11.00 II ¶niadanie , 14.00 obiad , 16.30 podwieczorek i 19.00 kolacja -.-. Czy wy te¿ tak macie ?? i jeszcze jedno pytanie pomimo ,¿e tyle zjad³am dalej wieczorem by³am g³odna ... Czy jak zjem na ¶niadanie np. ma³± bu³eczkê z pomidorem i serkiem ze szczypiorkiem + ma³e jabko i siê nie najem to powinnam co¶ jeszcze zje¶æ ??
¦niadanie: miska p³atków zbo¿owych z czekolad± ,jab³ko ,mandarynka II ¶niadanie:ciastko z wi¶ni± <z lidla> , gruszka obiad:takie miêso <te¿ z lidla >z serem i szynk± , surówka z pora, gruszka podwieczorek: 180 g jogurtu z musli<musline z biedronki> kolacja: ma³a bu³eczkê fitnnes z pomidorem i serkiem ze szczypiorkiem |
![]() ![]() |
![]() |
#1980 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:27.