Wesela, pierścionki, zaręczyny - wszystkie o tym wciąż mówimy PM2016 Cz.3 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-17, 21:53   #571
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Wesela, pierścionki, zaręczyny - wszystkie o tym wciąż mówimy PM2016 Cz.3

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Za jaką odwagę?

Co do współżycia to różnie to bywa, dziewicą nie jestem. Nie jestem ani z tego zadowolona ani niezadowolona. Staram się przestrzegać zasad wiary i zdarzają nam się długie okresy wstrzemięźliwości ale same wiecie, że ciężko zapanować nad sobą. Także w skrócie: bywa różnie.
Ja bym się nie zdecydowała na ślub nie wiedząc jaki facet jest na co dzień. Bo chociaż sama głosiłam teorie,że można się super poznać widując codziennie (a widywałam się z tż codziennie po kilka/kilkanaście godzin) to jednak to jest TOTALNIE co innego niż mieszkanie razem
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 21:53   #572
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
To i tak nieźle. tata mojej koleżanki uważa,że jego córka powinna nie mieć nigdy faceta,tylko dać się jakiemuś zapłodnić,wtedy on by wziął dziecko i je wychowywał. Nie wiem czemu sam sobie nie zrobi,skoro ma takie parcie.
Skąd się biorą tacy ludzie

U mnie tata by chciał byśmy wzięli ślub i co chwila mi powtarza co on mysli o naszym mieszkaniu bez zobowiażań, no bo przecież A. mnie zostawi i zostanę z rozwalonym życiem bez mieszkania. Na moje argumenty, że nie mamy warunków on ma swoje, bo niby mieszkanie mamy, A. pracuje i ja trochę też, wesele on zasponsoruje...
Tylko, że wtedy rodzice dofinansowywali mnie, obecnie już nie.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 21:54   #573
kognisia
PeEma

Cytat:
Za jaką odwagę?

Co do współżycia to różnie to bywa, dziewicą nie jestem. Nie jestem ani z tego zadowolona ani niezadowolona. Staram się przestrzegać zasad wiary i zdarzają nam się długie okresy wstrzemięźliwości ale same wiecie, że ciężko zapanować nad sobą. Także w skrócie: bywa różnie.
W takim razie, moim zdaniem wspólne mieszkanie, czy nie mieszkanie nie ma już znaczenia, jeśli to sprawy religijne tylko wchodzą w gre

Ale ja tylko swoje zdanie mowie, bo jestem niewierzaca :p

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-17, 21:55   #574
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez kognisia Pokaż wiadomość
Też chciałam o to spytać

Wysłane z mojego Note II
hehe, powyżej moja odpowiedź

znam pary, które nie współżyły w ogóle do ślubu ale tak szczerze mówiąc sama nie wiem, co o tym myśleć. muszą mieć silną motywację.

kognisia, dla nas wchodzą w grę. To, że w naszym życiu różnie bywa nie znaczy, że popieramy życie ze sobą jak mąż i żona przed ślubem. Mi to nie przeszkadza u innych ludzi ale sama nie popieram. Co do współżycia także zdarzają się nam długie okresy wstrzemięźliwości właśnie przez religię. Ideałem b było, gdybyśmy w ogóle tego nie robili nigdy ale jest bardzo ciężko. Mieszkanie ze sobą przed ślubem to w perspektywie osoby wierzącej dodatkowo jakby gorszenie innych

Ale to oczywiście tylko tłumaczę, jak na to się zapatruje kościół. Nikogo nie potępiam, mam dużo znajomych mieszkających razem. To kwestia wyboru i tyle.

lolusl, wiele razy słyszałam takie opinie :P no ja się niestety nie zgadzam

Edytowane przez Lilly Greace
Czas edycji: 2013-11-17 o 21:59
Lilly Greace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 21:57   #575
kognisia
PeEma

Cytat:
Ja bym się nie zdecydowała na ślub nie wiedząc jaki facet jest na co dzień. Bo chociaż sama głosiłam teorie,że można się super poznać widując codziennie (a widywałam się z tż codziennie po kilka/kilkanaście godzin) to jednak to jest TOTALNIE co innego niż mieszkanie razem
już kiedyś o tym rozmawiałyśmy i przyznałam Ci rację:p bo wiem jak baaaardzo różni się obraz R przed mieszkaniem razem, a po różnice o których nawet pojęcia wcześniej nie miałam

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-17, 21:59   #576
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
W takim razie, moim zdaniem wspólne mieszkanie, czy nie mieszkanie nie ma już znaczenia, jeśli to sprawy religijne tylko wchodzą w gre

Ale ja tylko swoje zdanie mowie, bo jestem niewierzaca :p

Wysłane z mojego Note II
Mam takie samo zdanie W tym momencie to trochę hipokryzja udawać,że ze względów religijnych nie chcecie mieszkać razem
Cytat:
hehe, powyżej moja odpowiedź

znam pary, które nie współżyły w ogóle do ślubu ale tak szczerze mówiąc sama nie wiem, co o tym myśleć. muszą mieć silną motywację.
Jak dla mnie to trzeba mieć coś z głową
Serio,seks jest tak ważnym elementem związku,że nie wyobrażam sobie nie wiedzieć,czy jest się dopasowanym przed ślubem. A potem ewentualnie spędzić życie z człowiekiem,z którym nie możemy dojść do porozumienia w tej kwestii.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
już kiedyś o tym rozmawiałyśmy i przyznałam Ci rację:p bo wiem jak baaaardzo różni się obraz R przed mieszkaniem razem, a po różnice o których nawet pojęcia wcześniej nie miałam

Wysłane z mojego Note II
Dokładnie! I tu nie chodzi o skarpety,czy też nie.Po prostu często odkrywasz nową osobę,mimo że znana.Pytanie,czy to się zaakceptuje,czy nie.
It never fails.
Stary 2013-11-17, 22:03   #577
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Mam takie samo zdanie W tym momencie to trochę hipokryzja udawać,że ze względów religijnych nie chcecie mieszkać razem

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

[/COLOR]
Dokładnie! I tu nie chodzi o skarpety,czy też nie.Po prostu często odkrywasz nową osobę,mimo że znana.Pytanie,czy to się zaakceptuje,czy nie.
oj, nie przesadzajmy. Względy religijne to tylko nie współżyć do ślubu? Nie tylko o to chodzi. Wiele osób patrzy na to właśnie w taki jednowymiarowy sposób. To jest jakaś ogólna postawa, np staranie się żyć we wstrzemięźliwości. My się staramy i często to nawet wychodzi. Natomiast mieszkając ze sobą byłoby to bardzo trudne i mieszkanie ze sobą to otwarte powiedzenie, że nie popiera się stanowiska kościoła w pewnych kwestiach. No a ja je popieram i staram się przestrzegać. To, że nie jestem już dziewicą dyskwalifikuje mnie jako osobę wierzącą, która nie chce mieszkać przed ślubem ze swoim chłopakiem? Trochę zbyt ostre myślenie.

Po prostu chodzi o pewną postawę a nie o to, czy jestem dziewicą czy nie jestem. Jak nie jestem to też mogę mieć religijne poglądy :P

W ogóle lepiej zakończyć ten temat bo nigdy nie dojdzie się w nim do porozumienia i zawsze jest nieprzyjemnie.

Edytowane przez Lilly Greace
Czas edycji: 2013-11-17 o 22:04
Stary 2013-11-17, 22:06   #578
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Znam jedną taką parę, bardzo religijną, która czekała z seksem do ślubu. Przed ślubem byli ze sobą dwa lata; ona miała 20 lat, kiedy za niego wyszła, on chyba 4 lata starszy.
Mój kuzyn -ksiądz -ciągle stawia nam ich za wzór (mnie i tżtowi) ale zawsze mu mówię, że na pewne sprawy trochę już za późno
W każdym razie nie układa im się najlepiej; był czas, że było bardzo źle. Ale to nie wynika z tego, że nie współżyli i nie mieszkali ze sobą przed ślubem. On to typ prostego chłopaka (chłopa), który oczekuje, że żona się wszystkim zajmie w domu i wszystko zrobi (pracując na cały etat) a on jedynie wróci z pracy i zje obiad.
Nie jest zły, po prostu nie umie okazać czułości. Ale znali się krótko, to był jej pierwszy chłopak i chyba po prostu nie zdążyła tego zauważyć- tak mi się wydaje.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

A, są teraz 5 lat po ślubie.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 22:09   #579
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
Znam jedną taką parę, bardzo religijną, która czekała z seksem do ślubu. Przed ślubem byli ze sobą dwa lata; ona miała 20 lat, kiedy za niego wyszła, on chyba 4 lata starszy.
Mój kuzyn -ksiądz -ciągle stawia nam ich za wzór (mnie i tżtowi) ale zawsze mu mówię, że na pewne sprawy trochę już za późno
W każdym razie nie układa im się najlepiej; był czas, że było bardzo źle. Ale to nie wynika z tego, że nie współżyli i nie mieszkali ze sobą przed ślubem. On to typ prostego chłopaka (chłopa), który oczekuje, że żona się wszystkim zajmie w domu i wszystko zrobi (pracując na cały etat) a on jedynie wróci z pracy i zje obiad.
Nie jest zły, po prostu nie umie okazać czułości. Ale znali się krótko, to był jej pierwszy chłopak i chyba po prostu nie zdążyła tego zauważyć- tak mi się wydaje.
No tak, różnie bywa. Ale jak widać to jego charakter robi problemy a nie brak seksu przed ślubem.

Ja tam nie uważam kwestii seksu za najważniejszą wśród wierzących par, serio. Dla mnie to, czy ktoś współżył przed ślubem czy nie w ogóle nie warunkuje tego, jakim jest katolikiem. Ok, idealnie by było gdyby pary, które zawierają ślub w kościele tego nie robiły ale to idealizacja. Seks jest bardzo ludzki, chyba najbardziej... Trzeba być naprawdę bardzo silnym, żeby się powstrzymywać. Wiem co to znaczy
Stary 2013-11-17, 22:10   #580
lolusl
Japońska rzepa

Postawy,jakie reprezentuje KK to jest relikt wszechczasów Może jakby trochę zmienili swoje średniowieczne zasady,to ludzie by przestali odchodzic od niego
It never fails.
Stary 2013-11-17, 22:14   #581
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
No tak, różnie bywa. Ale jak widać to jego charakter robi problemy a nie brak seksu przed ślubem.
Dokładnie

Mnie trochę śmieszy teoria o ,,dopasowywaniu" się. Bo z moim facetem jest fajnie, ale co, jeśli z innym będzie jeszcze lepiej? Trzeba może spróbować. A może z jeszcze innym to już w ogóle odlot? Na wszelki wypadek jemu też się wskoczy do łóżka.
Tak do można do śmierci się dopasowywać i testować.
Seks jest w miłości ważny ale jeśli nie ma tego, co powinno być budulcem związku to nawet najlepszy seks niczego nie utrzyma.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-11-17, 22:16   #582
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Dokładnie

Mnie trochę śmieszy teoria o ,,dopasowywaniu" się. Bo z moim facetem jest fajnie, ale co, jeśli z innym będzie jeszcze lepiej? Trzeba może spróbować. A może z jeszcze innym to już w ogóle odlot? Na wszelki wypadek jemu też się wskoczy do łóżka.
Tak do można do śmierci się dopasowywać i testować.
Seks jest w miłości ważny ale jeśli nie ma tego, co powinno być budulcem związku to nawet najlepszy seks niczego nie utrzyma.
też nie wierzę w teorię o dopasowywaniu się. Jeżeli jest wielka miłość to co, pryśnie jeżeli coś jest nie tak w łóżku? Problemy są po to, żeby je rozwiązywać.
Stary 2013-11-17, 22:16   #583
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alancia Pokaż wiadomość
Jeszcze nie próbowałam, bo wczoraj zrobiłam biszkopt i namoczyłam śliwki, a zaraz lecę robić krem

Jesteśmy z mazowieckiego
a skąd dokładnie? albo mniej wiecej

Cytat:
Ja też nie obchodzę w zasadzie niczyich. Tylko życzenia składam.
u mnie też sie nie obchodzi. Tż tata to Andrzej wiec wtedy robia impreze
Cytat:
u mnie pytają, ciągle pytają. Moi rodzice są super zgraną parą i uważają małżeństwo za coś najwspanialszego na świecie chyba ii już się martwią o mnie czy TŻ się zdecyduje mimo, że mam dopiero niecałe 21 lat Ale wiecie, zanim wesele super zorganizować to tak z 2 lata od zaręczyn.....
nie prawda

uu temat KK ja dziewica nie jestem i ciesze sie z tego niezmiernie z duzego doswiadczenia juz nie-bledy mlodosci
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 22:16   #584
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Postawy,jakie reprezentuje KK to jest relikt wszechczasów Może jakby trochę zmienili swoje średniowieczne zasady,to ludzie by przestali odchodzic od niego
Nie ma przymusu przynależności do Kościoła. Jeśli komuś się nie podoba- droga wolna. Nikt po nikim nie płacze.
Jeśli ktoś określa się jako osoba wierząca to się zgadza z tymi ,,reliktami wszech czasów". A jeśli nie- do kościoła nie chodzi i nie korzysta z sakramentów. Nie można sobie wybierać, w co się chce wierzyć i czego przestrzegać a czego nie.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-11-17, 22:17   #585
Karolllka7
Zakorzenienie

Abstrahując już od seksu przed ślubem czy też po, bo to jak z depilacją jedni stosują inni nie (ale porównanie walnęłam! haha) to bardzo chciałabym zamieszkać z Tż za rok , ale właśnie wyczuwam niechęć mega wierzących rodziców Tż co do tego pomysłu To znaczy oni jeszcze o tym pomyśle nie wiedzą, ale to nie jest takie nierealne znów. Ciekawe jak to się wszystko potoczy. Chyba byłabym najszczęśliwsza na świecie gdyby tak się stało Co najlepsze jakoś za bardzo nie przeszkadza im, że jak jeżdżę do Tż studenckiego mieszkania lub on do mnie, albo razem jedziemy na wakacje to śpimy razem Chyba są tego świadomi
Stary 2013-11-17, 22:18   #586
201604261006
Konto usunięte

a seks na zgodę i po długim niewidzeniu sie jest w ogóle boski
Stary 2013-11-17, 22:18   #587
deksterowa
Zakorzenienie

Cytat:
Coś kupiliście?
Kupilismy stol

U mnie nikt nie pyta o wesele, wiec ich zaskoczymy Tylko z mama o tym rozmawiam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Wzięliśmy ślub 26-09-2015

Lipcowa mama 2016
deksterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 22:18   #588
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
też nie wierzę w teorię o dopasowywaniu się. Jeżeli jest wielka miłość to co, pryśnie jeżeli coś jest nie tak w łóżku? Problemy są po to, żeby je rozwiązywać.
Wiadomo, problemy z seksem mogą frustrować i poniekąd przyczynić się do rozpadu związku. Ale w większości przypadków problem nie tkwi w samym seksie ale w tym, że ludzie nie chcą i nie potrafią ze sobą rozmawiać. A po tym sypie się już wszystko inne.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-11-17, 22:20   #589
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Abstrahując już od seksu przed ślubem czy też po, bo to jak z depilacją jedni stosują inni nie (ale porównanie walnęłam! haha) to bardzo chciałabym zamieszkać z Tż za rok , ale właśnie wyczuwam niechęć mega wierzących rodziców Tż co do tego pomysłu To znaczy oni jeszcze o tym pomyśle nie wiedzą, ale to nie jest takie nierealne znów. Ciekawe jak to się wszystko potoczy. Chyba byłabym najszczęśliwsza na świecie gdyby tak się stało Co najlepsze jakoś za bardzo nie przeszkadza im, że jak jeżdżę do Tż studenckiego mieszkania lub on do mnie, albo razem jedziemy na wakacje to śpimy razem Chyba są tego świadomi
My nawet nie rozmawialismy o mieszkaniu przed slubem, bo to Tż nie chce ale spedzam u niego kazdy weekend i chyba doskonale wiedza co robimy w pokoju w dzien i w nocy
Stary 2013-11-17, 22:21   #590
kognisia
PeEma

Cytat:
Nie ma przymusu przynależności do Kościoła. Jeśli komuś się nie podoba- droga wolna. Nikt po nikim nie płacze.
Jeśli ktoś określa się jako osoba wierząca to się zgadza z tymi ,,reliktami wszech czasów". A jeśli nie- do kościoła nie chodzi i nie korzysta z sakramentów. Nie można sobie wybierać, w co się chce wierzyć i czego przestrzegać a czego nie.
Aaaaa no właśnie, jeśli się jest wierzącym to przyjmuje się wszystkie dogmaty kościoła, a nie tylko te, które akurat pasują. Mój dziadek jest Świadkiem Jehowy i tam jak nie stosujesz się do dogmatów, to dostajesz 3 ostrzeżenia później wykluczają. Tak powinno być moim zdaniem

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-17, 22:22   #591
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Mhmm, no właśnie. Moim zdaniem większą hipokryzją jest otwarte demonstrowanie oderwania od poglądów KK, np właśnie mieszkanie ze sobą przed ślubem a potem ślub kościelny jak gdyby nigdy nic :P Nie mam nic do takich osób, wiem że tu też pewnie takie są i nie oceniam, po prostu jeżeli cokolwiek jest hipokryzją to bardziej to niż para która stara się trzymać zasad ale czasem upada . Ale każdy ma swoje życie i decyzje Zauważyłam na wizażu wiele kłótni o sprawy religijne i tutaj nie widzę na szczęście takiej zawziętości ale w innych wątkach najwięcej jakoś do powiedzenia naprawdę przykrych rzeczy w stronę osób wierzących miały osoby, które nawet nie próbowały żyć tak jak KK ''nakazuje''
Stary 2013-11-17, 22:24   #592
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
a seks na zgodę i po długim niewidzeniu sie jest w ogóle boski
Nie wyobrażam sobie stosować seksu na zgodę. Dla mnie w ogóle nie do przyjęcia.
Stary 2013-11-17, 22:25   #593
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Aaaaa no właśnie, jeśli się jest wierzącym to przyjmuje się wszystkie dogmaty kościoła, a nie tylko te, które akurat pasują. Mój dziadek jest Świadkiem Jehowy i tam jak nie stosujesz się do dogmatów, to dostajesz 3 ostrzeżenia później wykluczają. Tak powinno być moim zdaniem

Wysłane z mojego Note II
a skąd by np wiedzieli że współżyjesz przed ślubem? ciekawi mnie
Stary 2013-11-17, 22:26   #594
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:

Wysłane z mojego Note II
Akurat świadkowie Jehowy to słaby przykład. Znałam kilku młodych Świadków osobiście i naprawdę dużo z tych ludzi nie jest szczęśliwych a nawet zmuszanych do bycia w tym. Co do stosowania się do zasad to też bywa baaardzo różnie więc nie przesadzajmy
Stary 2013-11-17, 22:27   #595
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Wiadomo, problemy z seksem mogą frustrować i poniekąd przyczynić się do rozpadu związku. Ale w większości przypadków problem nie tkwi w samym seksie ale w tym, że ludzie nie chcą i nie potrafią ze sobą rozmawiać. A po tym sypie się już wszystko inne.
Zgadzam się.
Cytat:
Mój dziadek jest Świadkiem Jehowy i tam jak nie stosujesz się do dogmatów, to dostajesz 3 ostrzeżenia później wykluczają. Tak powinno być moim zdaniem

Wysłane z mojego Note II
Haha nie obrażając nikogo, ale Świadkowie Jehowy (tych których znam i tych których miałam okazję poznać, a było ich naprawdę dużo ) to chyba ludzie, którzy najbardziej łamią zasady swojej "religii". Nie prawda, że wykluczają. Naprawdę trzeba coś przeskrobać, żeby zostać wykluczonym. Tak samo nie mogą pić alkoholu, a nieraz urywa im się film.
Stary 2013-11-17, 22:27   #596
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie stosować seksu na zgodę. Dla mnie w ogóle nie do przyjęcia.
może źle się wyraziłam, myslałam o kochaniu się już po pogodzeniu
Stary 2013-11-17, 22:29   #597
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
może źle się wyraziłam, myslałam o kochaniu się już po pogodzeniu
No to chyba że. Chociaż u mnie i tak to nie przejdzie. Nie lubię łączyć emocji negatywnych z pozytywnymi. Muszę do końca wyciszyć emocje negatywne, zanim nastąpią emocje pozytywne.
Stary 2013-11-17, 22:30   #598
kognisia
PeEma

Cytat:
Mhmm, no właśnie. Moim zdaniem większą hipokryzją jest otwarte demonstrowanie oderwania od poglądów KK, np właśnie mieszkanie ze sobą przed ślubem a potem ślub kościelny jak gdyby nigdy nic :P Nie mam nic do takich osób, wiem że tu też pewnie takie są i nie oceniam, po prostu jeżeli cokolwiek jest hipokryzją to bardziej to niż para która stara się trzymać zasad ale czasem upada . Ale każdy ma swoje życie i decyzje Zauważyłam na wizażu wiele kłótni o sprawy religijne i tutaj nie widzę na szczęście takiej zawziętości ale w innych wątkach najwięcej jakoś do powiedzenia naprawdę przykrych rzeczy w stronę osób wierzących miały osoby, które nawet nie próbowały żyć tak jak KK ''nakazuje''
Tolerancja! Słowo, ktore w Polsce zaczyna być całkowitą abstrakcją... a szkoda, ja jestem osobą niewierzacą, bardzo szanuję osoby wierzące (to, ze się z nimi nie zgadzam nie wyklucza szacunku!), jak również mnie szanują ludzie wokół mnie jedynie z nietolerancją w stosunku do mojej osoby spotkałam się w internecie, niestety. Ale tutaj mnie to nie spotkało

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-17, 22:31   #599
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Tolerancja! Słowo, ktore w Polsce zaczyna być całkowitą abstrakcją... a szkoda, ja jestem osobą niewierzacą, bardzo szanuję osoby wierzące (to, ze się z nimi nie zgadzam nie wyklucza szacunku!), jak również mnie szanują ludzie wokół mnie jedynie z nietolerancją w stosunku do mojej osoby spotkałam się w internecie, niestety. Ale tutaj mnie to nie spotkało

Wysłane z mojego Note II
No i masz fajne, zdrowe podejście
Stary 2013-11-17, 22:31   #600
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Ludzie chcieliby śluby kościelne, katolickie pogrzeby i ochrzczone dzieci ale burzą się, jak muszą cokolwiek z siebie dać
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości