|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
![]() Cytat:
![]() Sprawdzaliśmy też przez dotyk jak ułożone jest dziecko (to było zadanie dla TZtów) i moja Mała jest (lub była, bo nie wiem czy się nie przekręciła ![]() ![]() To były nasze ostatnie zajęcia w SR (będziemy mieć jeszcze jedne, nadprogramowe/odpłatne dot. Szpitala Św. Zofii) i bardzo mi się podobały - położna była świetna - wesoła, kontaktowa, wzbudzała zaufanie i mimo drobnej postury wydawała się być baaardzo silna (też tak wewnętrznie). Poza tym spodobała mi się, bo jako jedyna odpowiadała na wszystkie moje pytania dot. zwierząt (sama ma wiele różnych zwierząt w domu) i obalała wszystkie mity związane z tym, że gdy pojawi się małe dziecko to zwierzę trzeba usunąć ![]() ![]() Cytat:
Życzę Tobie i Mikusiowi, żeby babcia (teściowa) zawsze Was wspierała, choć na pewno nie zawsze relacje będą łatwe, ale żeby mimo wszystko zawsze kochała i stawała murem za swoim wnukiem ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W Polsce polecam Oczami Maluszka (książeczki, karty) http://www.oczamimaluszka.pl nie wiem czy w PL są dostępne takie fajne rzeczy, które w linkach wrzucała Gosia ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Ja nie mogłam się oprzeć i zamówiłam jedną zabawkę ![]() żyrafę Sophie klik |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#692 |
Zakorzenienie
|
no- mój mąż wziął się za składanie komody- obstawiam 4h i garśc soczystych przekleństw
![]()
#693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podoba mi się takie krzesełko ![]() ![]() http://www.cosatto.com/products/high...ghchair/op-pop |
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To teraz i Ty i On narzeka. Oboje możecie sobie ponarzekać do siebie, kto z Was się gorzej czuje ... <biedactwa> Trzymajcie się tam!
![]() |
#695 |
Zadomowienie
|
gratuluje zakupów
![]() Hosenka fajnie ze się unormowalo i wychodzisz do domku.Ja mam dziś podły nastrój wzięłam samochód i pojechałam na zakupy i jeszcze gorzej się zdolowalam bo juz mnóstwo sukienek sylwestrowych andrzejkowych, a ja jak słoń wygladam :'( Pampersy tylko kupilam i srodki czyszczace do domu..buuu |
![]() ![]() |
![]() |
#696 | |
Gang Iren
|
Cytat:
http://www.fabrykawafelkow.pl/ Zoske mial i Eryk,czasem ja memlal,ale generalnie az takiego szalu nie bylo. Kacper dostanie w spadku ![]()
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż ja przy nieograniczonych funduszach kupilbym takie: http://www.stokke.com/en-pl/highchai...t-concept.aspx
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nie czuję potrzeby kupowania zabawek... poza tym podejrzewam ze mala dostanie w postaci prezentów całe mnóstwo
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#699 |
Wtajemniczenie
|
O to super! a oglądaliście razem z Waszym wózkiem ten o nazwie Camarelo tyle, że Sevilla ? Bo widzę, że też taki jest z tej serii i zastanawiam się czym się różni od Carerea <hmmmm>
#700 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ładne mają zabawki, szkoda tylko, że takie drogie sa - te o właściwych walorach edukacyjnych i estetycznych ![]() Będzie trzeba coś pokombinować ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
Hehh skończyliśmy remont
![]() ![]() ![]() ![]() Pozostały drobiazgi do zrobienia ale to już naprawdę chwila ![]() Mąż nawet miał trochę czasu i skręcił łóżeczko Lenki, pokoik nasze dziecko ma zrobiony, teraz jeszcze tylko coś kolorowego na ścianę by się przydało a no i od jutra piorę, prasuje no i układam do nowej komody małej ubranka, szafę jej też właśnie mąż opróżnia i przenosi ubrania z szafy przesuwnej którą teraz odziedziczyła Lenka do naszej nowej garderoby ![]() Już myślałam że ta chwila nie nastąpi, 3 miesiące to piekło trwało ale warto było, ta przestrzeń jest cudowna ![]()
#702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Lolita - gratuluję
![]() Z okazji Światowego Dnia Wcześniaka szpital na Żelaznej/Św. Zofii podświetlony na fioletowo ![]() https://www.facebook.com/media/set/?...3923206&type=1 ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Fajny projekt artystyczny (poniżej polski opis) http://www.fpięć.pl/domtofrajda/2013...e-od-24-godzin a tu zdjęcia ze strony autorki (bez reklamy Ikei ![]() http://jennylewis.net/projects/one-day-young/2605 |
![]() ![]() |
![]() |
#704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serce mi mięknie jak widzę takie obrazki ![]() Czy wy też tak czekacie na Święta?? ja mam nadzieję jakąś dyspensę dostać od diabetologa na Wigilię....... może cukry do tego czasu się unormują? i pochłonę rybę, barszcz i ... grochówkę (tak u mnie jest grochówka) i kapuchę z grochem mmmmmmm uwielbiam po prostu!! Nawet pozwolę sobie wcisnąć kompot z suszu :P I te reklamy świąteczne, dzwoneczki itp ![]()
![]() |
#705 | |
Rozeznanie
|
Hej laski...
wiem, że opuchlizna w ciąży jest normalką, ale... dziś się przeraziłam. Obudziłam się i miałam dłonie tak spuchnięte, że myślałam, że mi zaraz pęknie na nich skóra. Każdy milimetr ciała miałam spuchnięty, jak naciskałam palec, to zostawał taki odcisk specyficzny, chwila mijała, nim znikał. Do tego ból głowy koszmarny. Naczytałam się o zatruciu ciążowym i teraz nie wiem co robić, w ciągu dnia to "rozchodziłam" i jest OK, zobaczymy co będzie jutro rano. Któraś miała podobnie?... Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#706 | |
Zadomowienie
|
A wiec oficjalnie informuje ze po 4 tygodniach i jednym dniu od porodu zanikł mi pokarm
![]() Ehh... Miałam nadzieje ze dotrwam do momentu przystawiania do piersi i ze wtedy coś ruszy. Dziękujemy za wszystkie lampki soczku ![]() Przydadzą sie naszym maluszkom. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Rozeznanie
|
nie mam ciśnieniomierza w domu :/ jak mierzyłam u lekarza na wizytach to było takie w normie 110/70, 110/65 , czasem nawet niskie 100/60.
Twarz nie była spuchnięta, albo nie tak bardzo jak reszta. Przeraziły mnie dłonie i nogi oraz brzuch. Kolejna wizyta 27.11. nie wiem czy tyle czekać, czy coś z tym zrobić ![]()
#708 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze poprostu zadzwoń do lekarza i opisz sytuacje? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#709 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Próbowałas pobudzac laktatorem według wytycznych (3 minuty z jednej piersi, 3 z drugiej, 5 z jednej, 5 z drugiej, 7 z jednej, 7 z drugiej) nawet jesli nie leci? Moze jeszcze cos ruszy? ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
Mnie czasem puchna dłonie, ale zdecydowanie nie tak jak opisujesz ![]()
![]() |
#710 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
O rany
![]()
#712 | ||
Wtajemniczenie
|
Kiedy zgłosić się niezwłocznie do lekarza podczas ciąży / przy jakich objawach/dolegliwościach:
http://naobcasach.pl/objawy-w-ciazy-...domic-lekarza/ ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
![]() Gniazdko już uwiłaś? ![]()
![]() |
#713 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja planuje kupic taka zabaweczke : http://www.sosrodzice.pl/superzabawka-mr-b/ A tak w ogole to jakby ktoras miala na zbyciu 1000 e to moze zostac posiadaczka dzieciecego whirlpoola http://www.baby-walz.de/ROTHO-Baby-S...html?group=119 ![]() Wlasnie zamawiam przewijak z Ikei ale w sklepie internetowym nie ma tej gabki, musze na ebayu szukac..
![]() ![]() |
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do spakowania torby zabieram się jak sojka za morze, wstawilam dzisiaj pierwsza pralkę dziecięcego prania, ale to bardziej z rozsądku niz z instynktu ![]()
![]() |
#715 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
super ![]() ![]() u mnie komoda prawie stoi- ostatnia szuflada się skręca i nawet gładko poszło ![]() jutro musze kupić proszek do prania dla Adasia i zaczynam prać jego ciuszki aha- i zamówiliśmy dziś wózek ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
a może Ci sie woda zatrzymuje? lepiej może powiedz o tym lekarzowi...
![]() |
#716 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Podziwiam Twój stoicki spokój, opanowanie i poczucie czasu ![]() Ja to już powoli na samą myśl zaczynam mieć "srakietę" a to ze strachu, a to z myśli że nie zdążę, że to, że tamto itd ![]()
![]() |
#717 | |
Gang Iren
|
Super!
![]() Cytat:
![]() A może jeszcze warto powalczyć? Ponoć nawet 3 miesiące od zaprzestania karmienia można pobudzić na nowo laktację...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja czuje, ze duuuzo z Was urodzi, zanim Joachim raczy się przywitać ze światem ![]()
![]() |
#719 |
Wtajemniczenie
|
10 faktów z życia po porodzie:
1. FIGURA Po porodzie będziesz nadal wyglądała jak w szóstym miesiącu ciąży, więc zapomnij o pakowaniu na porodówkę rurek rozmiar 34, bo wciągniesz je co najwyżej do kolan przy okazji wyrywając szlufki. 2. BIUST W 3-4 dobie po porodzie będzie przypominał najbardziej znaną część Pameli (sugeruję utrwalić to na zdjęciach!), jednak szybko wróci do rozmiaru sprzed ciąży. Niestety skóra na nim już nie do końca. Inaczej mówiąc: znienawidzisz grawitację. 3. SKÓRA Smarowałaś swój słodki brzuszek kremem przeciw rozstępom? Teraz używaj go jeszcze namiętniej i także na inne części ciała, bo szybka utrata wagi może sprawić, że rozstępów zrobi się więcej niż przy ciążowym tyciu. 4. WŁOSY Pamiętasz te piękne i grube włosy w ciąży? Otóż większość z nich po porodzie wypadnie. I to na raz! Więc przygotuj się na ich duże ilości w wannie (ohyda, zazwyczaj wołałam M. na ratunek) i na podłodze i na ubraniach i wszędzie. Mi posypały się tez paznokcie. 5. SEN DZIECKA Czy wiesz, że ono wcale tak dużo nie śpi? No może po zsumowaniu tych wszystkich 5 minutowych drzemek co 10 minut wyjdzie nam te 20h snu, ale tak w ogóle to słabo. Znajoma M. trafnie to ujęła: „Nie sztuką jest uśpić – sztuką jest odłożyć”. O! 6. SEN MATKI Rady w stylu „śpij wtedy, kiedy śpi dziecko” możesz sobie wsadzić między książki nie tylko ze względu na powyższy punkt, ale także dlatego, że to będzie jedyny moment, żeby w spokoju zjeść/umyć się/wejść na bloga czy inne. Przy drugim dziecku nikt już nawet nie spróbuje ci takich złotych rad udzielać. Wierzcie mi: jedno dziecko to pikuś. Bliźniąt nie jestem w stanie sobie w ogóle wyobrazić. 7. INTRUZI Nawet jeżeli jesteś Zosią-Samosią, to przyjmij pomoc mamy/teściowej/przyjaciółki/pani z kiosku czy innej w opiece nad dzieckiem/przygotowaniu posiłku/posprzątaniu/czegokolwiek. Docenisz każdą minutę takiej pomocy. 8. TY Będziesz płakać bez powodu, pocić się jak w saunie (leżąc i nic nie robiąc) i w ogóle PMS do kwadratu. Hormony będą szaleć. I zapewne będziesz nienawidzić swojego partnera, więc jeżeli będziesz miała ochotę rzucić w niego laktatorem, to po prostu rzuć. Chociaż raczej to nic nie zmieni (poza szczelnością laktatora). 9. WIEDZA Jak nie będziesz czegoś wiedzieć to pytaj, ale nie forumowiczek, o których poniekąd pisałam TU. Zaufaj też sobie i swojemu instynktowi. Wsłuchaj się w siebie i swoje dziecko. W końcu kiedyś nie było Googla. I „last but not least” 10. BEZPIECZEŃSTWO Noworodek ma to do siebie, że lubi się zakrztusić mlekiem i oczywiście nie zrobi tego w szpitalu, gdzie sztab lekarzy jest za drzwiami, tylko zrobi to, gdy będziecie sami w domu. Dobrze jest więc być przygotowanym na taką sytuację i poprosić chociażby na porodówce o pokazanie, jak prawidłowo złapać dziecko i jak mu pomóc.
#720 |
Rozeznanie
|
mój lekarz na telefon dostępny nie jest... zresztą przyjmuje tylko raz w tygodniu w tej przychodni... masakra, jeśli przyjdzie mi jeszcze raz prowadzić ciążę, to dostępność lekarza będzie czynnikiem decydującym przy wyborze... Zobaczę rano, jeśli znów będę tak spuchnięta to pójdę do pobliskiej przychodni zmierzyć ciśnienie, a popołudniu będę w SR, zapytam tamtejszych położnych co one na to i będę wtedy dosłownie 5 kroków od IP więc jeśli powiedzą, że lepiej się temu przyjrzeć, to podejdę na IP i się zdam na nich. Mam "stracha" przed zgłoszeniem się na IP i nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć skąd się on bierze...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.