|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
|
|
|
|
#2612 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2614 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie czy można się zgłosić jeszcze w tym roku do szlachetnej paczki? I czy można zrobić to samemu?
Mam dwoje dzieci, znajduje się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Nie chodzi mi o super wypasione prezenty dla dzieci typu laptop czy komórka. Chciałabym po prostu otrzymać zapas żywności która się szybko nie popsuje, środków czystości i może trochę słodyczy dla dzieci, tak żeby coś miały na święta. Czy mogłabym się gdzieś zgłosić? Jestem z powiatu otwockiego. Wyprzedzając pytanie... laptop i internet mam z gminy. |
|
|
|
#2615 |
|
Konto usunięte
|
Nie można się samemu zgłosić.
|
|
|
|
#2616 |
|
Konto usunięte
|
Catus, pisz tam do wolontariuszki, z moją udało się skontaktować i pan będzie miał pralkę
|
|
|
|
#2617 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
|
|
#2618 |
|
Rozeznanie
|
Ja tam się konsolom czy furbym nie dziwie. Sama jak bylam mała cudów w domu nie miałam i zazdrościłam dzieciakom fajnych ubrań czy gadżetów i jak by przyszła do mnie kobietka że będzie paczka i co chcę pod choinkę to powiedziałabym że to czy tamto. Mając zajęcia z dzieciakami widzę że teraz w sumie jest tak samo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2619 |
|
Konto usunięte
|
A ja widzę że biedne dzieci często są skromne. I jak widzą że nie ma na chleb to nie proszą o tablet czy konsoli do gier za x set/tysięcy zł.
No ale to może dzieci które znam są dziwne, albo sama byłam dziwna ;- ) |
|
|
|
#2620 |
|
Wtajemniczenie
|
W mojej rodzinie dziewczynka jako prezent (ten z kategorii tylko dla siebie, gdzie dzieciaki zazwyczaj wymieniają różne zabawki) chciała buty na zimę.
|
|
|
|
#2621 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak w ogóle, mimo że kilka stron temu ucichł ten temat, chciałabym napisać, że też uważam tak jak Kalini, że bardziej zadbana kobieta jest atrakcyjniejsza dla pracodawcy. Myślę, że taka wizyta u fryzjera czy nowe kosmetyki (nie tylko mydło i pasta do zębów ) albo modne ubrania zadziałają pozytywnie na kobietę.Nie wiem jak teraz (bo nie mam kontaktu z takimi rodzinami), ale kiedyś dzieci z biednych rodzin rozumiały, że są ważniejsze rzeczy niż najnowsze gry i drogie lalki. I nie "wymagały" tego od rodziców. Ale skoro przychodzi wolontariusz i pyta dziecko jaki prezent by chciało to nie dziwi mnie, że dziecko wymieni wymarzone zabawki. |
|
|
|
|
#2622 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli nie proszę o zabawkę rodziców, ciotki, babcię to poproszę obcych? Ja bym nie umiała. A byłam takim dzieckiem, więc to nie jest myślenie dorosłego. |
|
|
|
|
#2623 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się odniosę do pierwszego postu w wątku - zawsze uważałam, że to wspaniała akcja, ale nigdy nie zagłębiałam się dokładniej w sytuację materialną rodzin, którym pomagają. Cóż, opisy w stylu 'wychowują siedmioro dzieci, lat: 31, 29, 25, 21, 10, 9, 8" sprawiły, że musiałam zebrać szczękę z podłogi.
No cóż, w Polsce zawsze łatwiej było nierobom. Co do dzieci - także zgadzam się, że dziecko, które zna prawdziwą biedę nie poprosi o konsolę czy tablet. Takie przypadki to najczęściej dzieci, którym nic nie brakuje, ale rodzice nie są w oficjalnym związku, więc uznaje się, za 'samotną bezrobotną matkę z dziećmi', bądź inne machloje się dzieją - stąd wygórowane prośby. |
|
|
|
#2624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To smiesznie brzmi bo to tylko 20 zl ale dla nas 6 osobowej rodziny gdzie tylko tata pracowal ot bylo az. Nigdy jednak nei marzylam o tym zeby dostac komputer, telefon czy konsole. Raczej cos co bedzie mi potzrebne a nie mam na to pieniedzy, typu nowa pare butow, kurtke, jakas fajna bluzke. Rzeczy bardziej przyziemne.... Bieda to bieda, nie przekonuja mnie gadania ze teraz laptopy maja wszyscy cyz biedni cyz bogaci, teraz to juz cos co musisz miec i jest na porzadku dziennym.
Edytowane przez olka_222 Czas edycji: 2013-11-18 o 08:58 |
|
|
|
|
#2625 |
|
Przyczajenie
|
A czy jeszcze coś można zrobić? Do kogo miałabym się zgłosić żeby uzyskać pomoc? Szukałam na stronie szlachetnej paczki, ale nie znalazłam namiarów na osoby które się tym zajmują. Chodzi o osoby z mojej okolicy.
Pomoc społeczna w moim mieście nie zajmuje się tym tematem. Jak można się znaleźć w takiej szlachetnej paczce? |
|
|
|
#2626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2628 |
|
Konto usunięte
|
Pani Elżbieta (40 lat) mieszka wraz z mężem Krzysztofem (48 lat) i dwójką dzieci Kacprem (17 lat) i Karoliną (14 lat).
(...) Niedawno z domu wyprowadziła się najstarsza córka, przez co rodzina straciła duże wsparcie. Dodatkowo rodzice musieli zaciągnąć kredyt w wysokości 8000 zł na wesele córki. |
|
|
|
#2629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kto chętny złożyć się na wesele ?
|
|
|
|
|
#2631 |
|
Konto usunięte
|
Zaraz poszukam gdzie to bylo i wstawie caly.
Wlasnie troche dziwne jest to, ze jest kontrola a niektore zdania sa napisane jakby w innym jezyku. Bo na polskie to one nie wygladaja. Rozumiem, ze tego jest bardzo duzo ale moze w takim razie lepiej wydluzyc czas sprawdzania? Chociaz na fp paczki widzialam jak wolontariusze sie denerwuja, ze wyslali opisy AZ trzy dni temu a one nadal nie sprawdzone i zaakceptowane
|
|
|
|
#2632 |
|
and cigarettes
|
W zeszłym roku znalazłam rodzinę, której niezbędne było prześcieradło(!), w tym roku rodzinki chcą tablety. Ależ ten świat się szybko zmienia.
|
|
|
|
#2633 |
|
Konto usunięte
|
No i proszę. Przeczytałam jeszcze raz a tam co? Operacja na nadciśnienie nadgarstków. No na bogów... I teraz pytanie, czy wolontariusz napisał źle czy potem sprawdzający poprawił bo "nie ma czegoś takiego jak cieśnie nadgarstków"?
Pani Elżbieta (40 lat) mieszka wraz z mężem Krzysztofem (48 lat) i dwójką dzieci Kacprem (17 lat) i Karoliną (14 lat). Główną przyczyną trudnej sytuacji rodziny był wypadek pana Krzysztofa (spadł on z wozu), który wydarzył się 3 lata temu i uniemożliwił mu podejmowanie pracy przez kilka miesięcy. W tym czasie rodzina utrzymywała się z oszczędności przy wsparciu rodziny oraz przyjaciół. W tym czasie zadłużyli się w KRUS-ie, ponieważ zwyczajnie nie mieli pieniędzy, aby płacić składki ubezpieczeniowe. Pani Elżbieta nie pracowała od dłuższego czasu, ponieważ zajmowała się wychowywaniem małych dzieci, a później przeszła dwie poważne operacje na nadciśnienie nadgarstków. Teraz poszukuje pracy, natomiast nie jest to łatwe w przypadku przebytej choroby, jej wieku oraz miejsca zamieszkania (mała wieś). Karolina uczy się w gimnazjum, a Kacper uczęszcza do szkoły zawodowej. Niedawno z domu wyprowadziła się najstarsza córka, przez co rodzina straciła duże wsparcie. Dodatkowo rodzice musieli zaciągnąć kredyt w wysokości 8000 zł na wesele córki. Rodzina mieszka w starym domu, który wymaga remontu. Wejściowe drzwi są nieszczelne, przez co w zimowe dni w mieszkaniu jest zdecydowanie chłodniej. Pan Krzysztof jest jedynym żywicielem rodziny i zarabia 1700 zł miesięcznie. Koszty utrzymania domu wynoszą 535 zł, więc na jednego członka rodziny zostaje zaledwie 291 zł. Rodzina najbardziej potrzebuje odzieży i żywności. Pani Elżbieta skromnie wspomina też o odkurzaczu, gdyż do sprzątania domu ma tylko starą miotłę. |
|
|
|
#2634 |
|
Zakorzenienie
|
Czy operacje na cieśnie są takie poważne to nie wiem ...
Moja ciocia ostatnio miała, niedługo po niej wróciła do pracy ... No chyba, że to jednak nie cieśnie a nadciśnienie to się nie znam ...
|
#2635 |
|
Zakorzenienie
|
jak się nie ma kasy, pracy i dwójkę dzieci na utrzymaniu, to nie bierze się kredytów na tak niezwykle ważny cel - 8 tysi na wesele córki
ja pierniczę. Niektórzy sami się proszą o życie w biedzie.
|
#2636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja pierdacze, po prostu ;/ chociaż w sumie, tak to przecież działa. dzieci się robią, kredyty się zaciąga. YOLO.
|
|
#2637 |
|
Raczkowanie
|
wiecie w czym jest problem? Cel jest szczytny i akacja mądra, ale... SP poszła na ilość a nie jakość, tym sposobem wiele rodzin w akcji to pomyłka.
|
|
|
|
#2638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż w sumie jakoś mnie to nie dziwi. Ile znam osób zarabiających jakieś grosze, którym rodzice robili weselicha za 50-60 tysięcy. |
|
|
|
|
#2639 |
|
Konto usunięte
|
Na plotkowym jest zalozony wczoraj watek o zespole ciesni nadgarstka i operacji. Jak widac niektorym wydaje sie, ze to zagraza zyciu, no ale jak ktos ma 9 stopien w 6 stopniowej skali...
Wiec prosze tu bez smichow chichow bo to jest bardzo powazna sprawa. |
|
|
|
#2640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

) albo modne ubrania zadziałają pozytywnie na kobietę.