Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-18, 14:02   #2641
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

No co się czepiacie, MUSIELI, bo co by we wsi ludzie godoli?
Stary 2013-11-18, 14:57   #2642
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cattivo Pokaż wiadomość
Dobra, wytrzymałam "szlachta nie pracuje", wytrzymałam niezdolnego do pracy tatusia, który nie może zająć się dziećmi, więc i mama siedzi w domu, ale to - to jest po prostu przegięcie pały.
kredyt na wesele mnie już nie dziwi. od lat obserwuję zjawisko "zastaw się, a pozstaw" i "wesele robi się jedno w życiu, to co sobie będziemy żałować"

Natomiast w jednym opisie zastanawiał mnie dług 4800 zł na leczenie w szpitalu. Leczenie jest bezpłatne, jeśli są ubezpieczeni. A wszyscy tam mieli emerytury, zasiłki itp, więc jak można było się dorobić długu na leczenie w szpitalu

Ju, brawo za akcję z pralką

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 16:23   #2643
201708250923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
No i proszę. Przeczytałam jeszcze raz a tam co? Operacja na nadciśnienie nadgarstków. No na bogów... I teraz pytanie, czy wolontariusz napisał źle czy potem sprawdzający poprawił bo "nie ma czegoś takiego jak cieśnie nadgarstków"?

Pani Elżbieta (40 lat) mieszka wraz z mężem Krzysztofem (48 lat) i dwójką dzieci Kacprem (17 lat) i Karoliną (14 lat).
Główną przyczyną trudnej sytuacji rodziny był wypadek pana Krzysztofa (spadł on z wozu), który wydarzył się 3 lata temu i uniemożliwił mu podejmowanie pracy przez kilka miesięcy. W tym czasie rodzina utrzymywała się z oszczędności przy wsparciu rodziny oraz przyjaciół. W tym czasie zadłużyli się w KRUS-ie, ponieważ zwyczajnie nie mieli pieniędzy, aby płacić składki ubezpieczeniowe. Pani Elżbieta nie pracowała od dłuższego czasu, ponieważ zajmowała się wychowywaniem małych dzieci, a później przeszła dwie poważne operacje na nadciśnienie nadgarstków. Teraz poszukuje pracy, natomiast nie jest to łatwe w przypadku przebytej choroby, jej wieku oraz miejsca zamieszkania (mała wieś). Karolina uczy się w gimnazjum, a Kacper uczęszcza do szkoły zawodowej. Niedawno z domu wyprowadziła się najstarsza córka, przez co rodzina straciła duże wsparcie. Dodatkowo rodzice musieli zaciągnąć kredyt w wysokości 8000 zł na wesele córki.
Rodzina mieszka w starym domu, który wymaga remontu. Wejściowe drzwi są nieszczelne, przez co w zimowe dni w mieszkaniu jest zdecydowanie chłodniej. Pan Krzysztof jest jedynym żywicielem rodziny i zarabia 1700 zł miesięcznie. Koszty utrzymania domu wynoszą 535 zł, więc na jednego członka rodziny zostaje zaledwie 291 zł.
Rodzina najbardziej potrzebuje odzieży i żywności. Pani Elżbieta skromnie wspomina też o odkurzaczu, gdyż do sprzątania domu ma tylko starą miotłę.
Rolnik ma prawo do zarobienia kolo 3 tys rocznie, dziwi mnie więc radosne przyznawanie się do oszustwa Krusu i Zusu
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 16:32   #2644
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Dodatkowo rodzice musieli zaciągnąć kredyt w wysokości 8000 zł na wesele córki.
To niech spłaca córka

Jestem w stanie (ale też nie do końca) zrozumieć, że rodzina ma stałe źródło dochodów i bierze kredyt. Nawet na to głupie wesele. A w wyniku wypadku/choroby/pożaru zostaje bez grosza przy duszy i prosi o pomoc.

Ale nie podejrzewam, ze tak było w powyższej sytuacji. Bo wszystko co da się 'sprzedać' jest opisywane dużo barwniej
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 16:34   #2645
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredot_ka Pokaż wiadomość
Rolnik ma prawo do zarobienia kolo 3 tys rocznie, dziwi mnie więc radosne przyznawanie się do oszustwa Krusu i Zusu
Być może Elżbieta jest ubezpieczona w KRUS-ie, a Krzysztof normalnie pracuje i jest w ZUS-ie.
Skoro córka była dla nich wsparciem to znaczy, że zarabiała, więc kredyt mogłaby spłacać, szczególnie, że przy takiej kwocie raty pewnie nie są wielkie.
Ale dla mnie poza tym kredytem, ekstremalny przypadek to nie jest. Facet pracuje, nie dziwię się, że ona nie może znaleźć pracy (bywa, ze wsi trudno się wydostać, są dwa-trzy PKSy i to w godzinach, które pracy nie sprzyjają i oczywiście wiek, niskie kwalifikacje, przebyta choroba)

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2013-11-18 o 16:39
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:23   #2646
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

"Pani Teresa (59 l.) i Pan Stefan (62 l.) są bardzo sympatycznym małżeństwem.
Przyczyną ich trudnej sytuacji jest niepełnosprawność Pana Stefana (II grupa inwalidzka) oraz Pani Teresy (umiarkowany stopień) przez co nie mogą podjąć pracy. Oboje chorują na zespół jelita drażliwego, mają problemy ze stawami. Pan Stefan choruje na zwapnienie stawów biodrowych, natomiast Pani Teresa ma jeszcze problemy z nadciśnieniem oraz choruje na padaczkę. Oboje przepracowali wiele lat, czekają na emeryturę i próbują jakoś przeżyć. Jest im ciężko, ale wspierają się wzajemnie.
Małżeństwo mieszka w jednopokojowym mieszkaniu z kuchnią i łazienką. Większość ich przychodów idzie na mieszkanie oraz niektóre leki, gdyż nie na wszystkie ich stać. Na przychody składa się tylko renta chorobowa Pani Teresy (794 zł) oraz dopłata do mieszkania (145 zł). Po odliczeniu opłat za mieszkanie oraz kosztów leków zostaje im 145 zł na osobę. Jedyna pomoc jaką otrzymują to sporadyczne posiłki w ośrodku blisko domu, oraz pomoc synów, którzy mieszkają za granicą i są dumą swoich rodziców, a jak przyjeżdżają (dwa razy do roku) to wykupują im potrzebne leki i trochę żywności. Pani Teresa mówiła o nich z wielkim uczuciem i była dumna, że udało im się ich wykształcić.
Rodzina najbardziej potrzebuje wersalki, ponieważ obecna ma już 27 lat i się rozpadła oraz żywności. Pani Teresa nieśmiało wspomina jeszcze, że jej mąż potrzebuje kurtkę na zimę, ponieważ nie mają na nią funduszy, a zima za pasem"

Kurcze, nie kumam, to synowie nie moga zrobić zrzute na wersalkę ? Dziwne te wtrącenie o dzieciach ihmo. Tak jakby rodzice nie chcieli ich swoimi problemami obciążać.

Czytam sobie o rodzinach w Śląskim i co rusz, to jakiś kredyt wzięty i nie spłacany a w opisie rodzin nie ma detali na co był. A wg mnie darczyńcy powinni wiedzieć, czy to kredy na telewizor 3d i playstation, czy np. na leki dla obłożenie chorego.
Nie mniej jednak tak lekką ręką te kredyty idą...
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:37   #2647
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dopiero dzis znalazlam ten watek. Przeczytalam ostatnie 10 stron i nie moge zdefiniowac swoich uczuc. Z jednej strony mi cholernie przykro (vide pan Grzegorz). Z drugiej strony zylka mi na czole pulsuje (24 latka i 5 dzieci itp.).
W swoim miejscie znalazlam dwie prosby o pomoc, ktore mnie zainteresowaly.

Czy da sie ominac jakos ta strone i nie deklarowac pomocy? Nie chcialabym deklarowac, ze pomoge tym paniom kupujac im srodki czytosci (to wlasnie chce dac), bo wtedy znikna ze strony. Potrzebuja jeszcze lozka ortopedycznego i pralki. Moze sie ktos z tymi rzeczami trafi. Czy jest jakis sposob oprocz szukania na wlasna reke wolontariusza?

Bede wdzieczna za jakakolwiek porade .

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-11-18 o 18:40
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:41   #2648
201607231707
Konto usunięte

Możesz zrobić jak Judith - znaleźć na facebooku czy gdzieś tam wolontariuszy, którzy się tymi osobami opiekują i zapytać
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:10   #2649
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
No i proszę. Przeczytałam jeszcze raz a tam co? Operacja na nadciśnienie nadgarstków. No na bogów... I teraz pytanie, czy wolontariusz napisał źle czy potem sprawdzający poprawił bo "nie ma czegoś takiego jak cieśnie nadgarstków"?

Pani Elżbieta (40 lat) mieszka wraz z mężem Krzysztofem (48 lat) i dwójką dzieci Kacprem (17 lat) i Karoliną (14 lat).
Główną przyczyną trudnej sytuacji rodziny był wypadek pana Krzysztofa (spadł on z wozu), który wydarzył się 3 lata temu i uniemożliwił mu podejmowanie pracy przez kilka miesięcy. W tym czasie rodzina utrzymywała się z oszczędności przy wsparciu rodziny oraz przyjaciół. W tym czasie zadłużyli się w KRUS-ie, ponieważ zwyczajnie nie mieli pieniędzy, aby płacić składki ubezpieczeniowe. Pani Elżbieta nie pracowała od dłuższego czasu, ponieważ zajmowała się wychowywaniem małych dzieci, a później przeszła dwie poważne operacje na nadciśnienie nadgarstków. Teraz poszukuje pracy, natomiast nie jest to łatwe w przypadku przebytej choroby, jej wieku oraz miejsca zamieszkania (mała wieś). Karolina uczy się w gimnazjum, a Kacper uczęszcza do szkoły zawodowej. Niedawno z domu wyprowadziła się najstarsza córka, przez co rodzina straciła duże wsparcie. Dodatkowo rodzice musieli zaciągnąć kredyt w wysokości 8000 zł na wesele córki.
Rodzina mieszka w starym domu, który wymaga remontu. Wejściowe drzwi są nieszczelne, przez co w zimowe dni w mieszkaniu jest zdecydowanie chłodniej. Pan Krzysztof jest jedynym żywicielem rodziny i zarabia 1700 zł miesięcznie. Koszty utrzymania domu wynoszą 535 zł, więc na jednego członka rodziny zostaje zaledwie 291 zł.
Rodzina najbardziej potrzebuje odzieży i żywności. Pani Elżbieta skromnie wspomina też o odkurzaczu, gdyż do sprzątania domu ma tylko starą miotłę.
Pogratulował. Niech sobie sami radzą.

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:11   #2650
Cattivo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
kredyt na wesele mnie już nie dziwi. od lat obserwuję zjawisko "zastaw się, a pozstaw" i "wesele robi się jedno w życiu, to co sobie będziemy żałować"
Sam fakt kredytu mnie nie dziwi, ale to, że ci ludzie znaleźli się w puli. Totalny brak pomyślunku - "a, jakoś to będzie"! I jak im dać cokolwiek, skoro własną kasę przeznaczyli na coś absolutnie zbędnego?
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:13   #2651
titina
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43774288]

Czy da sie ominac jakos ta strone i nie deklarowac pomocy? Nie chcialabym deklarowac, ze pomoge tym paniom kupujac im srodki czytosci (to wlasnie chce dac), bo wtedy znikna ze strony. Potrzebuja jeszcze lozka ortopedycznego i pralki. Moze sie ktos z tymi rzeczami trafi. Czy jest jakis sposob oprocz szukania na wlasna reke wolontariusza?

Bede wdzieczna za jakakolwiek porade .[/QUOTE]

Myślę że środki czystości przydały by się bardzo w domach Samotnej Matki:

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul....html?cookie=1

albo w hospicjach:

http://www.hospicja.pl/hospicja/article/917/919.html

Niekoniecznie musisz je przekazać dla akcji SZP.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:13   #2652
skazana_na_bluesa
.

"Pani Jolanta (48 l.) i Pan Tomasz (46 l.) mieszkają z trojgiem dzieci: Mariuszem (15 l.), Katarzyną (11 l.) i Panią Patrycją (18 l.), która samotnie wychowuje dwójkę swoich dzieci: Marka (2 l.) i Tomasza (1 l.)."

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:14   #2653
_vixen_
Zakorzenienie

Pani Patrycja dobrze rokuje na przyszlosc
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:16   #2654
skazana_na_bluesa
.

"Pani Małgorzata mieszka w domu wspólnie z mężem Panem Adrianem (22 l.), córką Anią (2 l.), tatą Panem Mirosławem (55 l.), siostrą Karoliną (17 l.) i jej synkiem Igorem (0 l.), siostrą Panią Katarzyną (22 l.) i jej synkiem Dawidem (5 l.), bratem Jakubem (9 l.) i babcią Panią Marianną (85 l.)."

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:22   #2655
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Myślę że środki czystości przydały by się bardzo w domach Samotnej Matki:

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul....html?cookie=1

albo w hospicjach:

http://www.hospicja.pl/hospicja/article/917/919.html

Niekoniecznie musisz je przekazać dla akcji SZP.
Ale ja chce pomoc tym konkretnym dwom paniom. Nie prosilam o porady w zwiazdku z dysponowaniem moimi wlasnymi pieniedzmi. Robie rocznie sporo paczek, nie zaluje kasy na pomoc innym. Nie jestem jednak Billem Gatesem. Nie dam rady pomoc wszystkim. Chce, dzieki swoim pieniadzom, pomoc tym dwom konkretnym paniom. I tego dotyczylo moje pytanie.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
"Pani Jolanta (48 l.) i Pan Tomasz (46 l.) mieszkają z trojgiem dzieci: Mariuszem (15 l.), Katarzyną (11 l.) i Panią Patrycją (18 l.), która samotnie wychowuje dwójkę swoich dzieci: Marka (2 l.) i Tomasza (1 l.)."
Mnie bardziej podnioslo cisnienie to:
Anna (lat 35) i Henryk (lat 50) mają już piętnaścioro wesołych, rumianych pociech, szesnaste w drodze. Rodzina ledwo wiąże koniec z końcem, więc rodzinie przyda się wszelka pomoc, potrzebne są artykuły codziennego użytku, jedzenie, Monster High, plecak Hello Kitty z najnowszej kolekcji Smyka, playstation i mata do tańczenia".

To sie nazywa "miec tempo". Jedna tu tez byla opisywana taka, ktora miala chyba 25 lat i 11-letniego dzieciaka .

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Pani Patrycja dobrze rokuje na przyszlosc
Gdzies tu byla 17-letnia Dzasmina () w ciazy .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:24   #2656
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
"Pani Małgorzata mieszka w domu wspólnie z mężem Panem Adrianem (22 l.), córką Anią (2 l.), tatą Panem Mirosławem (55 l.), siostrą Karoliną (17 l.) i jej synkiem Igorem (0 l.), siostrą Panią Katarzyną (22 l.) i jej synkiem Dawidem (5 l.), bratem Jakubem (9 l.) i babcią Panią Marianną (85 l.)."
I niech zgadnę, żadna nie może iść do pracy, bo się opiekuje swoim dzieckiem?

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43775074]
Anna (lat 35) i Henryk (lat 50) mają już piętnaścioro wesołych, rumianych pociech, szesnaste w drodze. Rodzina ledwo wiąże koniec z końcem, więc rodzinie przyda się wszelka pomoc, potrzebne są artykuły codziennego użytku, jedzenie, Monster High, plecak Hello Kitty z najnowszej kolekcji Smyka, playstation i mata do tańczenia".
.[/QUOTE]

To akurat chyba był fejk
Stary 2013-11-18, 19:31   #2657
ten mis
Raczkowanie

Widzę, że osoby interesujące się szlachetną paczką dzielą się zasadniczo na dwie kategorie:
- tych, którzy coś w życiu osiągnęli, cieszą się tym i swoich szczęściem chcą się podzielić
- tych, którym coś w życiu nie poszło, lub też nie potrafią cieszyć się tym mają, więc czytają profile rodzin opisanych w programie, wyśmiewają, krytykują i tym samym dowartościowują się, że są jednak coś warci

Cieszę się, że należę do tej pierwszej grupy, znalazłam osobę, której chcę pomóc, już zaczęłam przygotowania paczki, sprawia mi to wiele frajdy i już się cieszę na myśl jaka będzie radość, gdy wybrana przeze mnie osoba dostanie to, co przygotowałam.
ten mis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:33   #2658
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Kobiety w tej rodzinie ewidentnie nie lubią tracić czasu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:33   #2659
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość

To akurat chyba był fejk
Dziekuje, dobrze wiedziec .
Mnostwo jednak takich ogloszen, gdzie corki-nastolatki w ciazy lub z dzieciakami.

Przykre to wszystko bardzo. Z jednej strony mamy "Pani Marta (28 l.) i pan Arkadiusz (28 l.) wychowują czwórkę dzieci: Maję (9 l.), Julię (8 l.), Patrycję (7 l.) i Krzysia (5 l.). Dzieci są ich największą dumą i radością." Z drugiej: "Pani Regina (65 l.) z wnukiem Adrianem (12 l.) tworzą małą, ale bardzo kochającą się rodzinę. Pani Regina stanowi rodzinę zastępczą dla swojego wnuka. Jego ojciec zmarł na zawał, gdy chłopiec miał 3 lata, a matka jest alkoholiczką i nie utrzymuje kontaktu z synem. Adrian ma FAS (alkoholowy zespół płodowy) i chodzi do szkoły specjalnej. W tym roku komisja nie przedłużyła mu orzeczenia o niepełnosprawności, dlatego stracił zasiłek pielęgnacyjny i przestał go dowozić do szkoły bus dla niepełnosprawnych."

Bardzo szkoda mi ludzi, ktorzy sa w ciezkiej sytuacji nie z wlasnej winy. Oprocz pomocy od obcych ludzi, to nie maja praktycznie szans na lepsze zycie.
Stary 2013-11-18, 19:35   #2660
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ten mis Pokaż wiadomość
Widzę, że osoby interesujące się szlachetną paczką dzielą się zasadniczo na dwie kategorie:
- tych, którzy coś w życiu osiągnęli, cieszą się tym i swoich szczęściem chcą się podzielić
- tych, którym coś w życiu nie poszło, lub też nie potrafią cieszyć się tym mają, więc czytają profile rodzin opisanych w programie, wyśmiewają, krytykują i tym samym dowartościowują się, że są jednak coś warci

Cieszę się, że należę do tej pierwszej grupy, znalazłam osobę, której chcę pomóc, już zaczęłam przygotowania paczki, sprawia mi to wiele frajdy i już się cieszę na myśl jaka będzie radość, gdy wybrana przeze mnie osoba dostanie to, co przygotowałam.
Kurcze, przejrzałaś mnie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:37   #2661
Kalini
Zakorzenienie

Widocznie uznali, że FAS jest jak grypa, po jakimś czasie przechodzi
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:41   #2662
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

Ojej, czytam, krytykuję a jednocześnie chcę pomóc. Ojej, nie ma dla mnie kategorii. Smutek wielki.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Widocznie uznali, że FAS jest jak grypa, po jakimś czasie przechodzi
Znam człowieka bez ręki, który dostaje czasowe. Najwyraźniej liczą, że odrośnie.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:49   #2663
titina
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43774288]Dopiero dzis znalazlam ten watek. Przeczytalam ostatnie 10 stron i nie moge zdefiniowac swoich uczuc. Z jednej strony mi cholernie przykro (vide pan Grzegorz). Z drugiej strony zylka mi na czole pulsuje (24 latka i 5 dzieci itp.).

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43775074]Ale ja chce pomoc tym konkretnym dwom paniom. Nie prosilam o porady w zwiazdku z dysponowaniem moimi wlasnymi pieniedzmi. Robie rocznie sporo paczek, nie zaluje kasy na pomoc innym. Nie jestem jednak Billem Gatesem. Nie dam rady pomoc wszystkim. Chce, dzieki swoim pieniadzom, pomoc tym dwom konkretnym paniom. I tego dotyczylo moje pytanie.
[/QUOTE]

Myślałam że prosisz o jakąkolwiek poradę.
Chyba jednak źle Cię zrozumiałam...
Przepraszam ze się odezwałam...

Stary 2013-11-18, 19:51   #2664
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
A nie mieści Ci się w głowie, że niektórzy interesują się problemem patologii ogólnie, a SzP jest tylko jednym z powodów, dla których niektóre patologie się szerzą bez opamiętania?
Więc jest po prostu tematem do dyskusji nt. nieprzemyślanej pomocy?
A jeśli ktokolwiek się tu z czegokolwiek wyśmiewa to najbardziej z naiwności niektórych wolontariuszy ... bo nad niektórymi rodzinami to nic tylko usiąść i zapłakać.
Stary 2013-11-18, 19:55   #2665
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Myślałam że prosisz o jakąkolwiek poradę.
Chyba jednak źle Cię zrozumiałam...
Przepraszam ze się odezwałam...
Jakąkolwiek ale raczej w temacie, o który pyta
Bo chyba nie poradziłabyś jej "myj włosy metodą OMO, dzięki temu końce twoich włosów będą mniej zniszczone"?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:02   #2666
Fleur_D
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43774288]Dopiero dzis znalazlam ten watek. Przeczytalam ostatnie 10 stron i nie moge zdefiniowac swoich uczuc. Z jednej strony mi cholernie przykro (vide pan Grzegorz). Z drugiej strony zylka mi na czole pulsuje (24 latka i 5 dzieci itp.).

Trochę mnie dziwi ten system. Czy ktoś wie, czym kierowano się przy jego ustalaniu?
Myślę, że lepiej byłoby, gdyby można było zadeklarować część rzeczy, ktoś inny zadeklarowałby coś innego i tym samym byłoby pewnie więcej darczyńców. Niby można zrobić paczkę wspólnie z innymi osobami, ale szukanie ich też często stanowi problem, mogą być też przypadki, że ludziom ciężko się będzie dogadać w sprawie wybrania rodziny. Poza tym daje to większe prawdopodobieństwo, że Ci ludzie coś otrzymają, nawet gdy jedna osoba się rozmyśli. A właśnie: co się wtedy dzieje?
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:03   #2667
ten mis
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43774288]

Metodą na to jest zorganizowanie wspólnej paczki z grupą znajomych. Jest sporo osób, które chcą pomóc, ale nie mogą zaspokoić wszystkich wymienionych potrzeb.
Można zorganizować zbiórkę na przykład w miejscu pracy, u dziecka w szkole / przedszkolu, ze znajomymi, lub poszukać na forum.
Może znajdzie się ktoś, kto ma łóżko, ktoś inny kto ma pralkę, Ty kupisz środki czystości, a jeszcze ktoś inny jedzenie.

Możesz też spokojnie zadzwonić lub napisać do wolontariusza opiekującego się tą osobą i przedstawić problem. Może on Cię skontaktuje z innymi, który chcą pomóc tej osobie.
Stary 2013-11-18, 20:07   #2668
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Jakąkolwiek ale raczej w temacie, o który pyta
Bo chyba nie poradziłabyś jej "myj włosy metodą OMO, dzięki temu końce twoich włosów będą mniej zniszczone"?
Czepiasz się i tyle...

A poradziłam jej co takiego? Nie.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2013-11-18 o 20:09
Stary 2013-11-18, 20:08   #2669
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A nie mieści Ci się w głowie, że niektórzy interesują się problemem patologii ogólnie, a SzP jest tylko jednym z powodów, dla których niektóre patologie się szerzą bez opamiętania?
Więc jest po prostu tematem do dyskusji nt. nieprzemyślanej pomocy?
A jeśli ktokolwiek się tu z czegokolwiek wyśmiewa to najbardziej z naiwności niektórych wolontariuszy ... bo nad niektórymi rodzinami to nic tylko usiąść i zapłakać.
Osoby, które interesują się tematem patologi w pozytywnym sensie, żeby na przykład walczyć z patologią, pomagać ludziom wyrwać się z patologii itp. zachowują się inaczej.
Tu zaś jest spora grupa osób, które interesują się patologią właśnie z tych powodów, które opisałam... bo same mają problem ze sobą.

A pokazywanie palcami, że 17latka ma dziecko to co wnosi. Masz jakiś pomysł, jak rozwiązać problem nieletnich matek? Wiesz jak im pomóc? Wiesz czemu ten problem narasta?
Czy tylko tak ogólnie się interesujesz tematem patologii, bo Twoim głównym osiągnięciem życiowym jest, że nie wpadłaś?
Stary 2013-11-18, 20:09   #2670
WhiteCherry
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43775074]

To sie nazywa "miec tempo". Jedna tu tez byla opisywana taka, ktora miala chyba 25 lat i 11-letniego dzieciaka .
[/QUOTE]
to był mój fejk wariacja na temat 'typowej' rodziny, która wyciąga ręce po SzP

Cytat:

założeniem SzP jest pomaganie z głową, pomoc powinna trafiać do ludzi naprawdę potrzebujących. W przeciwnym wypadku przykładowo pan Grzegorz (59 zł miesięcznie) nie otrzyma pomocy, bo zginie w gąszczu fabryk dzieciorobów, zaciągających kredyty i dojących państwo gdzie się da. Nie zauważyłaś, że właśnie takie rodziny wyszydzamy? bo ciężko inaczej skomentować ludzi, którzy wstawiają sobie na fb opisy w stylu "Szlachta nie pracuje", a po paczkę na święta są pierwsi w kolejce. Szkoda, że tego nie ogarniasz, możesz już opuścić wątek z poczuciem wyższości.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości