Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-18, 22:37   #2731
a34
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Czemu tych opisów rodzin nikt nie sprawdza przed umieszczeniem na stronie? "Dodatkowo Seweryn jest dzieckiem niepełnosprawnym-choruje na brak samodzielnej egzystencji."
Wolontariuszki pisały chyba, że czyta to kilka osób przed publikacją
a34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 22:38   #2732
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Wolontariuszki pisały chyba, że czyta to kilka osób przed publikacją
no właśnie widać jak czytają.
Stary 2013-11-18, 22:39   #2733
dudipopka
kobieta za ladą

nie wiem ale ja pracuje w miejsu gdzie kazda pracownica ma dziecko albo dwa ,byłam zapytana na rozmowie czy mam dziecko powiedziałam ze mam i było po temacie--zostałam przyjęta

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:01   #2734
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Widocznie uznali, że FAS jest jak grypa, po jakimś czasie przechodzi
ta, komisje lekarskie mają zdolności uzdrawiające.

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
I najlepsze, że często w takich akcjach biorą udział wolontariusze. Jest tyle miejsc, gdzie można by wysłać tych zasiłkowców, właśnie do robienia tych kanapek dla dzieci, do sprzątania boksów w schroniskach dla zwierząt, do pomocy w domach dziecka, hospicjach, domach opieki. Tam ciągle brakuje rąk do pomocy. Niechby każdy dostawał obowiązkowo do odbębnienia ileś godzin w miesiącu na prace społeczne, i niech ma możliwość wyboru, jak facet potrafi coś zrobić to niech idzie do domu dziecka i zaproponuje np drobne naprawy, pyk, pieczątka, godzinka odbębniona. Kobita np potrafi szyć, gotować, idzie do domu dziecka i robi mały kursik dla starszych dzieci, pyk, godzinka zaliczona. Ktoś nie potrafi niczego, idzie do dowolnej instytucji, zamiecie chodnik, odśnieży, pyk, godzinka zaliczona. Nawet niech zamiecie godzinę po poprzednim. Ale niech coś ZROBI żeby zarobić na ten zasiłek, nierzadko jak się do kupy je policzy to przecież niezła pensja wychodzi ...
wiesz... sęk w tym, że sporo takich osób pracuje na czarno i nawet nie mieliby kiedy odbębnić takich godzin

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:01   #2735
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Czemu tych opisów rodzin nikt nie sprawdza przed umieszczeniem na stronie? "Dodatkowo Seweryn jest dzieckiem niepełnosprawnym-choruje na brak samodzielnej egzystencji."
Przebiłaś operację nadciśnienia nadgarstków.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:08   #2736
KOOL SHEN
Rozeznanie

Ktoś dał fajny przykład z pracami społecznymi, takie rzeczy ludzi nauczyłyby ludzi samodzielności. Są rzeczy które by można robić samemu , w mieszkaniu.
Sam pomysł szlachetnej paczki uważam za dobry pomysł ale jako dodatek, powinno się to bardziej kontrolować .
Stary 2013-11-18, 23:14   #2737
WhiteCherry
Zakorzenienie

podobnie jak Drabina monitoruję fb Szlachetnej Paczki i to jest jakaś masakra! babki piszą posty w stylu "dlaczego jeszcze nie ma mnie w bazie?? chciałabym paczkę dla dzieci" itp., no kurna. I zgadzam się z jednym z komentarzy

Cytat:
ręcę opadaja jak widzę jak niektórzy DOMAGAJĄ się tej paczki .... ja wybrałam Rodzinę i liczę, że oni naprawdę potrzebują mojej pomocy a nie oczekują gratisów na Święta ... i nie wypisują upominających postów ze swojego smartphona ....
pełno postów w stylu ''czekam na wprowadzenie do bazy'', ''ja też czekam'' wysyłanych z komórek (tanie te internety widać), wchodzę na fb tych osób, a tam z częstotliwością co godzinę/dwie jakieś obrazeczki, fejsbukowe gry... rozumiem, że tak teraz kręci się życie ubogich rodzin.

Parodia.
Stary 2013-11-18, 23:22   #2738
201604181004
Konto usunięte

Ja to samo, jedna Pani jednocześnie pisze komentarze na szlachetnej paczce i gra w gry prosząc o wysyłanie zaproszeń (redaguje je własnoręcznie, to nie jest spam wysylany przez aplikacje )
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:26   #2739
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Przebiłaś operację nadciśnienia nadgarstków.
I niedrożność dróg oddechowych....
Nosz kurcze jak sami organizatorzy i wolontariusze mają ludzi za idiotów lub tez tak olewają swoją pracę bo to przecież "dobroczynność" to jak my mamy traktować akcję poważnie?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:29   #2740
201604181004
Konto usunięte

Mnie najbardziej rozbawiła ciężka choroba przedszkolaka "skaza białkowa" z powodu której matka nie może iść do pracy.

Stary 2013-11-18, 23:36   #2741
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
podobnie jak Drabina monitoruję fb Szlachetnej Paczki i to jest jakaś masakra! babki piszą posty w stylu "dlaczego jeszcze nie ma mnie w bazie?? chciałabym paczkę dla dzieci" itp., no kurna. I zgadzam się z jednym z komentarzy

pełno postów w stylu ''czekam na wprowadzenie do bazy'', ''ja też czekam'' wysyłanych z komórek (tanie te internety widać), wchodzę na fb tych osób, a tam z częstotliwością co godzinę/dwie jakieś obrazeczki, fejsbukowe gry... rozumiem, że tak teraz kręci się życie ubogich rodzin.

Parodia.
Tak. Jedna pyta kiedy do niej przyjda. Na swoim profilu fest umalowana. Lajkuje strony z cichami, cukiernie, kosmetyki Bourjois, zagraniczny serial, gabinet kosmetyczny. Nowy wymiar biedy .
-------------------------------------------------------

Wlasnie przegladam strone Szlachetnej Paczki. Organizacja mnie zadziwia.

Cytat:
X, to wolontariusze odnajdują potrzebujących, nie można się do nas zgłosić. Pedagog szkolny mógł poprosić Cię o wyrażenie zgody
Cytat:
Y,wolontariusze otrzymują od lidera listę adresów rodzin, które następnie odwiedzają. Każda sytuacja jest rozpatrywana osobno, może się zdarzyć i tak, że wolontariusze w tym roku nie spotkają się z Twoją rodziną.
Co za mistrz organizacji to planowal?

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej rozbawiła ciężka choroba przedszkolaka "skaza białkowa" z powodu której matka nie może iść do pracy.

Moze swoich rodzicow zglosze? Biedni nie sa, ale ja jestem powaznie chora, wiec moze akurat sie uda . Skoro ktos moze wychowywac 31-letnego syna, to moi rodzice mnie moga wychowywac . Przydalby mi sie Samsung Galaxy S4 i projektor cyfrowy. Kto mi zrobi paczke?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:41   #2742
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
łową, pomoc powinna trafiać do ludzi naprawdę potrzebujących. W przeciwnym wypadku przykładowo pan Grzegorz (59 zł miesięcznie) nie otrzyma pomocy, bo zginie w gąszczu fabryk dzieciorobów, zaciągających kredyty i dojących państwo gdzie się da. Nie zauważyłaś, że właśnie takie rodziny wyszydzamy? bo ciężko inaczej skomentować ludzi, którzy wstawiają sobie na fb opisy w stylu "Szlachta nie pracuje", a po paczkę na święta są pierwsi w kolejce. Szkoda, że tego nie ogarniasz, możesz już opuścić wątek z poczuciem wyższości.
Świetny sport, wyszydzanie innych, bo mają dużo dzieci, bo są mniej inteligentni od siebie, bo są mniej zaradni niż Ty, bo 17 latka zaszła w ciążę, bo rodzice nie poradzili sobie z jej wychowaniem.

To może zostać wolontariuszem i poszukaj rodzin, które bardziej potrzebują pomocy? Ach sorry, przecież to nie jest takie fajne, jak wyszydzanie pracy innych, nawet jeśli nie wszystko idzie idealnie.
ten mis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:43   #2743
201607231707
Konto usunięte

Powiedzmy sobie szczerze, że jeśli ktoś czuje się lepszy od ludzi, którzy nie ogarniają, że jak nie mają pieniędzy na dzieci, to lepiej ich nie robić, to ma do tego pełne prawo...
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:45   #2744
201604181004
Konto usunięte

ten mis - masz jakąś misję? kto cię przysłał?
Stary 2013-11-18, 23:47   #2745
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ten mis Pokaż wiadomość
Świetny sport, wyszydzanie innych, bo mają dużo dzieci, bo są mniej inteligentni od siebie, bo są mniej zaradni niż Ty, bo 17 latka zaszła w ciążę, bo rodzice nie poradzili sobie z jej wychowaniem.
Ale antykoncepcja to nie opracowywanie nowej formuly biopaliwa. To calkiem latwa do przyswojenia wiedza. Zreszta ile mozna wiec wpadek? 5? Litosci.
Niektorzy po prostu nie chca pracowac. To, co pisze White Cherry to nie wyszydzanie, ale prawda. Jak jestes taka wrazliwa i Cie boli to, co ona pisze to nie czytaj.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:50   #2746
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
A co to znaczy interesować się patologią w pozytywnym sensie?
(w ogóle interesować się czymkolwiek w pozytywnym sensie?)
Można się czymś interesować, żeby zrobić coś dobrego, albo żeby zaszkodzić.

Cytat:
Jesteś wróżką, czy psychologiem z magicznymi umiejętnościami diagnozowania w 5 minut po przeczytaniu paru wpisów w necie?
kilkuset ociekających jadem...

Cytat:
Tak, tak samo, jak ogólnie interesuję się filmem, książkami, polityką, sportem, gospodarką, itp co nie znaczy, że jestem gotowa pomagać autorom pisać dobre książki czy scenariusze, startować w wyborach na prezydenta, uprawiać wszystkie sporty, zakładać firmę itp. Jeśli tego nie robię znaczy, że nie mam prawa o tym myśleć i rozmawiać?
Świetne hobby, krytykowanie życia innych lub faktu, że jeszcze inni chcą im pomóc. I oczywiście, że masz prawo o tym myśleć i rozmawiać, a nawet afiszować się tym jaka jesteś <inne_słowo>

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2013-11-19 o 11:24
Stary 2013-11-18, 23:53   #2747
a34
Zakorzenienie

Cytat:

Świetne hobby, krytykowanie życia innych lub faktu, że jeszcze inni chcą im pomóc. I oczywiście, że masz prawo o tym myśleć i rozmawiać, a nawet afiszować się tym jaka jesteś pusta.
Nie poniosło Cię trochę?
Stary 2013-11-18, 23:53   #2748
201604181004
Konto usunięte

Tak mi smutno, pomagam, ale i jestem krytyczna.
Czy to się leczy?
Stary 2013-11-18, 23:55   #2749
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Tak mi smutno, pomagam, ale i jestem krytyczna.
Czy to się leczy?
Obawiam się, że bezkrytycznością (gorącym sercem) musi obdarzyć los
Stary 2013-11-18, 23:55   #2750
201607231707
Konto usunięte

Ja pierdzielę, ten mis, zachowujesz się jakbyś była jedną z krytykowanych tu matek.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:57   #2751
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

To może zostać wolontariuszem i poszukaj rodzin, które bardziej potrzebują pomocy? Ach sorry, przecież to nie jest takie fajne, jak wyszydzanie pracy innych, nawet jeśli nie wszystko idzie idealnie.
Nie rozumiem cię. Jak możesz tak tracić czas na nas kiedy w tym czasie mogłabyś pomóc tylu 19latkom z dwulatkami? Oburzające
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-18, 23:58   #2752
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
One chcą znać powody, zastanawiają się dlaczego sytuacja wygląda tak a nie inaczej, potrafią dostrzegać wady i mają pomysły na zmiany na lepsze.
No wątek aż się roi od pomysłów jak coś zmienić na lepsze. Setki tysiące pozytywnych pomysłów i tylko trochę krytyki.
I to jeszcze same pomysły jak coś ulepszyć z życia wzięte, bo każda jedna tak tu pomaga innym, że może się swoim doświadczeniem dzielić na prawo i lewo.
Stary 2013-11-19, 00:01   #2753
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Świetne hobby, krytykowanie życia innych lub faktu, że jeszcze inni chcą im pomóc. I oczywiście, że masz prawo o tym myśleć i rozmawiać, a nawet afiszować się tym jaka jesteś pusta.
a dla ciebie jest normalna wpadka 16 latki, a za rok czy dwa kolejne dziecko (wątpię, że można wpaść dwa razy)? Wiesz, że i ty za to płacisz?

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ----------

Cytat:
No wątek aż się roi od pomysłów jak coś zmienić na lepsze. Setki tysiące pozytywnych pomysłów i tylko trochę krytyki.
I to jeszcze same pomysły jak coś ulepszyć z życia wzięte, bo każda jedna tak tu pomaga innym, że może się swoim doświadczeniem dzielić na prawo i lewo.
wiesz, dla mnie to lepiej dać wędkę a nie rybę, tylko problem, że wielu wędki nie weźmie, bo nie
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:02   #2754
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety widzisz tylko to, co chcesz widzieć. Od początku jest rozgraniczenie na rodziny, które znalazły się w trudnej sytuacji nie z własnej winy (starość, wypadek, niepełnosprawność) i te, które z premedytacją brną w coraz gorsze położenie. Zaprzeczysz, że są rodziny takie i takie?
Stary 2013-11-19, 00:05   #2755
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
no właśnie widać jak czytają.
czytają... ale widzę, że przechodzi to wszystko ze skrajności w skrajność. Mi opisy potrafiły wrócić po kilka razy do poprawki. W pewnym momencie zastanawiałam, się czy to nie było działanie złośliwe, bo w swojej grupie miałam wykształconych wolontariuszy i ich opisy były niezłe. Niestety nie przechodziły, natomiast gnioty podobne, do tych cytowanych przez Was szły dalej jak po maśle.
inga_iga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:05   #2756
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Moim zdaniem to nie zasiłki i paczki same w sobie szkodzą, tylko fakt, że daje się je zupełnie za darmo. Wg mnie te rodziny powinny robić cokolwiek, by te zasiłki dostać (paczki wtedy byłyby miłym dodatkiem i nie szkodziłyby tak bardzo).
Kurcze, że sama na to nie wpadłam. W tym roku wybrałam do pomocy 75 letnią kobietę, która nie może chodzić, bo ma zwyrodnienie stawów i potrzebuje kule. To ja jej te kule kupię, jak mi okna umyje. Wtedy na pewno bardziej doceni.

Masz jeszcze jakieś świetne pomysły?
Stary 2013-11-19, 00:07   #2757
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez inga_iga Pokaż wiadomość
czytają... ale widzę, że przechodzi to wszystko ze skrajności w skrajność. Mi opisy potrafiły wrócić po kilka razy do poprawki. W pewnym momencie zastanawiałam, się czy to nie było działanie złośliwe, bo w swojej grupie miałam wykształconych wolontariuszy i ich opisy były niezłe. Niestety nie przechodziły, natomiast gnioty podobne, do tych cytowanych przez Was szły dalej jak po maśle.
widocznie nie wstrzeliłaś się w schemat pisania tego

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:08   #2758
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, że sama na to nie wpadłam. W tym roku wybrałam do pomocy 75 letnią kobietę, która nie może chodzić, bo ma zwyrodnienie stawów i potrzebuje kule. To ja jej te kule kupię, jak mi okna umyje. Wtedy na pewno bardziej doceni.

Ty zupełnie nie rozumiesz postu, który zacytowałaś.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:08   #2759
a34
Zakorzenienie

Cytat:

Czy ktoś napisał, że tacy ludzie mają się czymś odwdzięczać? Naprawdę tego nie rozumiesz, czy tylko prowokujesz? Myślisz, że ja od kobiety, która ma 87 lat będę oczekiwać rewanżu - nie. I gwarantuję Ci, że żadna z wypowiadających się tu osób by nie oczekiwała.
Stary 2013-11-19, 00:12   #2760
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

nic mnie tak nie denerwuje jak cwaniactwo i kombinatorstwo. Skoro na fb pojawiają się posty w stylu ''byli wolontariusze, nie ma nas jeszcze w bazie, gdzieee myyy sooom", to znaczy, że tę rodzinę ktoś musiał uznać za ubogą i tym samym zgłosić do akcji. Tak, te osoby, które napierniczają regularnie posty przez telefony komórkowe - jestem wręcz pewna, że nie są to ceglane modele sprzed 15 lat, ale nowsze modele, które ogarną fejsbuka. I jestem wręcz pewna, że nie mają jednej komórki na całą rodzinę. I tak, takie właśnie osoby wymienią jako podstawowe potrzeby - artykuły spożywcze, buty dla dzieci itp, inaczej wolontariusze nie przepchnęli by ich dalej. I aż ciśnie się na język - może mniej siedzenia na necie, zmniejszenie rachunków za tel, a wtedy ryż i chleb na stole zagoszczą? I ciekawa jestem, ile tego typu kombinatorskich rodzinek znalazło się w bazie. I co mnie najbardziej boli? A więc to, że gdy ktoś się wzruszy opisem biednej rodzinki z 10tką rumianych pociech, jedenastym w drodze (a prawda może być bardziej bolesna), to gdzieś obok bez pomocy pozostanie ktoś naprawdę jej potrzebujący, który nie ma szans dorobić, dostaje od państwa ochłapy, ciuła ledwo grosz do grosza by przeżyć, a smartfona widział co najwyżej na billboardzie w mieście. Kupisz paczuszkę rumianej rodzince, a oni za miesiąc wpadną na genialny pomysł, że w sumie plazma by się przydała, bo dzieci będą programy przyrodnicze oglądać (ehe), a więc szybciutko puk puk providencie. I jeśli czytam któryś z kolei opis rodzinek z kilkunastoma dziećmi na karku+ ich wnuczętami, biorących kredyty na najpilniejsze potrzeby - mikser, frytkownicę, pozostających permanentnie bez pracy - nie, nie współczuję im. I nie wymagaj, by ktokolwiek z minimalnym rozumem współczuł.

idea akcji fajna, jak zwykle w PL - organizacja kuleje.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-11-19 o 00:14
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości