|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Czy te, które z własnej winy pogarszają swoją sytuację? Na świecie... owszem! W akcji z paczkę? Nie wiem, bo ich nie znam. Chcesz mi teraz powiedzieć, że każdy wklejony tu przykład opisu rodziny, której pomoc się nie należy został zweryfikowany przez osobę go wklejającą i może ona zaświadczyć, że tą rodzinę zna i wie, że jej pomoc się nie należy? |
|
|
|
|
#2792 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze caly rok trzeba pomagac? Ja pomagam caly rok. Owszem, swoje dzialania z pewnych wzgledow intensyfikuje na swieta, ale nie zaniedbuje pomocy innym przez pozostaly czas w roku. Tobie tez to polecam. Wtedy ta Szlachetna Paczka takie emocje przestanie budzic |
|
|
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz prawa krytykować polskiej władzy, skoro nie jesteś politykiem, nie masz prawa krytykować organizacji SzP, skoro sama nie jesteś paczką. ten miś jak widać nie czyta nas zbyt dokładnie, smuteczek.
|
|
#2794 |
|
Konto usunięte
|
Ale jeśli ktoś uważa, że akcja zorganizowana beznadziejnie, to po co ma w niej uczestniczyć?
|
|
|
|
#2795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I to była jedna z pierwszych rzeczy, która mi się bardzo nie podobała. |
|
|
|
|
#2796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Raczkowanie
|
Lider też ma kogoś nad sobą,prawda?. A co rejonu, to nie ma co porównywać. Bo to tak mniej więcej jak porównywać bezrobocie w Warszawie do Białegostoku. Każde miejsce ma swoją specyfikę.
|
|
|
|
#2799 |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43780593]A ta Szlachetna Paczka to punkt kulminacyjny calego Twojego roku? Bardzo to przezywasz. Tak jak Ty teraz, to ja sie nawet na wyprzedazach nie ekscytuje. Takie emocje Ci towarzysza, ze az pozostaje zazdroscic porywow serca.
Moze caly rok trzeba pomagac? Ja pomagam caly rok. Owszem, swoje dzialania z pewnych wzgledow intensyfikuje na swieta, ale nie zaniedbuje pomocy innym przez pozostaly czas w roku. Tobie tez to polecam. Wtedy ta Szlachetna Paczka takie emocje przestanie budzic Zapewniam, że pomagam przez cały rok na dwóch frontach. Nie wiem skąd wniosek, że tak nie jest. Pomagam na przykład dzieciom w Afryce... tam z kolei wszyscy krzyczą, że po co pomagać w Afryce, skoro jest tyle głodnych dzieci w Polsce. Pomagam też usamodzielniać się młodzieży z domów dziecka. Tam z kolei słyszę, że państwo i tak za dużo dla tych dzieci robi. W SzP biorę udział pierwszy raz i nie jest to moim zdaniem ani główna forma pomocy, ani najlepsza, ani dla mnie kluczowa. Przeżywam mówisz... Tak przeżywam. Zazwyczaj przeżywam wszystko w co się angażuję. To zazwyczaj jest gwarancją sukcesu ![]() ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- To nie kwestia naiwności, tylko kwestia tego, czego szukamy. Ja staram się szukać tego co dobre, a dla złych rzeczy znajdować usprawiedliwienie. |
|
|
|
#2800 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i widzisz jakie my jesteśmy przewidywalne, skoro opisujemy dokładnie te same zachowania, które przedstawiła wolontariuszka inga_inga - rodzinki uczestniczące w każdej okazji, byle wydoić jak najwięcej od różnych instytucji. Przeczytaj uważniej temat to zauważysz, że nikt nie krytykuje osób naprawdę potrzebujących i nikt nie neguje akcji samej w sobie. Jeszcze musisz się sporo nauczyć, przebywaj tu dłużej, a posiądziesz tajemną wiedzę o brutalnym świecie zaoszczędzi Ci to rozczarowań, bo jak to sławny Polak powiedział: Naród wspaniały, tylko ludzie k.y
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-11-19 o 00:58 |
|
|
|
|
#2802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2803 | |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43780650]Raczej gwarancja zawalu badz zwiekszonej ilosci zmarszczek mimicznych. .[/QUOTE]
Ale ja się wcale nie denerwuję, więc ani jedno ani drugie mi nie grozi ![]() ---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
M.in. na tym, że chcesz autorytatywnie decydować, kto może wyrazić swoje zdanie.
|
|
|
|
#2805 |
|
.
|
to co się dzieje na fb kojarzy mi się ze sceną epoki lodowcowej, gdzie ptactwo się przekrzykuje "daj! daj! daj!".
|
#2806 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2807 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Co do kwestii religijnych to się nie wypowiadam bo... Bo nie. W zasadzie lubię forum, po co mi ban. Cytat:
Nie, kiti. To jest gwarancja wypalenia. |
|||
|
|
|
#2808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW z antykoncepcji to najlepsza tu by była wkładka. Zakłada się raz na kilka lat, kosztuje w przeliczeniu na miesiąc grosze a działa. Tabletki to trzeba jednak zjadzać a to może dla niektórych być zbyt skomplikowane. Jak dla kogoś kalendarzyk jest grzechem to niech $#@%^@#^%#. Sorry ale to nas od zwierząt różni że potrafimy (?) nad swoimi popędami panować i mamy zdolność myślenia. BWT 2. nie kalendarzyk ale metody termiczno objawowe są ok, nie jest to super antykoncepcja ale dobrze stosowana zaowocuje 2-3 dzieci a nie 5+. |
|
|
|
|
#2809 |
|
Wtajemniczenie
|
Szkoda, że wielu idzie na ilość, nie jakość. A co do rejonu, to nie wiem jak to wyglądało u Ciebie, u nas adresy są rozrzucone dosłownie po całym mieście, więc wolontariusze z dwóch różnych rejonów mają często adresy na tej samej ulicy.
|
|
|
|
#2810 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2811 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nawet mi się nie chce nacisnąć przycisku "zgłoś". Wystarczająco daję, z moich podatków. Chyba ma prawo mi się nie podobać to, że utrzymuję roszczeniowych nierobów/dzieciorobów?
|
|
#2812 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2813 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko że wielu z tych ludzi ma prace dorywcze i zarobki mają koło 500 zł miesięcznie. Zresztą takie prace też się wpisuje w dochód w papierach do OPS-u. Ciężko by było zrobić system wydolny i szczelny, niestety. |
|
|
|
|
#2814 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z reszta KAZDA antykoncepcja kwst tansza niz kolejne dziecko. |
|
|
|
|
#2816 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świadomość antykoncepcji jest nikła, ale od czego są lekarze? Nawet w necie można poczytać o metodach, ale jak ktoś ma to gdzieś, bo wychodzi z założenia, że państwo da, to wykształcenie czy jego brak nic do tego nie ma. Można być niewykształconym człowiekiem a przy tym odpowiedzialnym.
|
|
|
#2817 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mozna zapytac lekarza. Moze przeczytac w internecie. Trzeba tylko chciec. |
|
|
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że my i tak nie jesteśmy w stanie pojąc sposobu rozumowania (czy raczej funkcjonowania) 30letniej kobiety, która żyje w biedzie i już nastukała 6 dzieci. To jest inny świat, inna racjonalność, inne wzorce przekazywane z pokolenia na pokolenie, brak jakiejkolwiek refleksji, życie z dnia na dzień. To jest nie do pojęcia dla normalnego człowieka, więc jakoś cięzko oceniać ich z naszego punktu widzenia w sumie.
|
|
|
|
#2819 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz usłyszę że SZP się tym nie zajmuje, bo zajmuje się tylko dostarczaniem szlachetnych paczek i szlachetnych wolontariuszy nie interesuje czy ta pomoc ma sens i czy w niektórych przypadkach zamiast szlachetnej paczki inna pomoc byłaby dużo lepsza. Wystarczy rozdać paczki na święta i udawać że innych problemów brak, można wtedy spokojnie się podniecać tym że się pomogło. A czy taka pomoc w tym konkretnym przypadku to rzeczywiście pomoc to już nikogo nie obchodzi. A jeśli ktoś się zastanawia nad sensem takiej pomocy i proponuje inną to jest bez serca. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-19 o 13:01 |
|
|
|
|
#2820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem również główną i najważniejszą pomocą dla wielu z tych rodzin jest pomoc w zaprzestaniu hurtowej produkcji kolejnych potomków do wyżywienia. Niepojęte, że taki ogrom ludzi żyjących w ubóstwie, na granicy nędzy, nie otrzymuje podstawowej informacji, że jedyną drogą do polepszenia losu jest przestać się rozmnażać... Pisanie, że 12 osobowa rodzina mieszkająca w jednej klitce z grzybem pod sufitem i bez łazienki jest szczęśliwa i uśmiechnięta to zamykanie oczu na prawdziwe potrzeby tej rodziny i świadczy o kompletnym niezrozumieniu istoty problemu takich rodzin. Oczywiście, że kurtka czy buty są na zimę niezbędne i trzeba te dzieci ubrać. Ale co z tego, jeśli co rok przybywa do ubrania i nakarmienia kolejny człowiek?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.

A ile z wypowiadających się tu osób już sobie znalazło taką staruszkę do pomocy?

zaoszczędzi Ci to rozczarowań, bo jak to sławny Polak powiedział: Naród wspaniały, tylko ludzie k.y