Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-19, 00:41   #2041
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Poka¿ wiadomo¶æ
Moze i racja,to ja nie wiem juz jak jesc.

Po pierwsze zacznij dziewczyno od tego i zrozum, ¿e 1,5kg nabia³u dziennie, który Ty czasem zjadasz to na d³u¿sz± metê ZABÓJCZA dawka
My¶lisz,¿e najesz siê twarogu, serka wiejskiego i od tego nabierasz kobiecych kszta³tow (tak to chyba nazywasz) i tym odbudowujesz orgnizm?
Waga ci siê waha bo pakujesz w siebie tyle nabia³u, ¿e woda Ci siê zatrzymuje i mo¿na by³oby ni± chyba niejednego cz³owieka napoiæ..
To, ¿e wyniki masz niby okej, to o niczym nie ¶wiadczy, bo nied³ugo mo¿esz ich nie mieæ..
Jedzenie sprawia Ci przyjemno¶æ? Nie widaæ.. Ci±gle jedno i to samo.. Chyba ju¿ dzisiaj wiesz co zjesz za 3dni, wspó³czujê

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:40 ----------

Gdzie jakie¶ witaminy, ¿elazo? Szpinak, buraki, warzywa, miêsa? na obiad pewnie najchêtniej te¿ by¶ zjad³a kilo sera, tylko mia³aby¶ dylemat czy solo czy z cynamonem
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 09:55   #2042
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - 3 grzanki z chleba razowego wieloziarnistego, mas³o,ser zó³ty starkowany (3³y¿ki), 4 plasterki kindziuka, ogórek ¶wie¿y, kawa z mlekiem

11.30 - sa³atka z tuñczyka, pekinki, groszku, cebulki, ogóka kiszonego, z dressingiem, bu³ka ¿ytnia, szklanka soku z granatu 100%

14.30 - jab³ko, kilka migda³ów, ma³y jogurt naturalny

17.30 - pieczona pier¶ kurczaka w musztardzie z chilli, otoczona w parmezanie i bu³ce tartej <3 pieczona brukselka, frytki z batata i marchwi

19.30 TRENING SI£OWY klatka piersiowa, gorne plecy

22.00 - ry¿ (3 ³y¿ki suchego,ugotowany) z warzywami (broku³,marchew, fasolka szparagowa, kukurydza) i jajkiem podsma¿one na oliwie z oliwek
Stary 2013-11-19, 11:35   #2043
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 113

Moja raczej standardowa Rka

I owsianka z 4 kopiatych lyzek platków, szklanka mleka, jajo, wiorki kokos, pestki dyni i slonecznika, 1/2 banana 1/2 jablka, lyzka musu z malin bez cukru + kawa z mlekiem
II 2 tosty z chleba razowego z piersia z kurczaka( 2 plastry) i serem zó³tytm, troche domowego majonezu, pomidor
III zupa ziemniaczana ugotwana na udku z kurczaka, podawana a ztym ugotowanym miesem, kopaiata micha, do tego kromka chleba razowego
IV jajecznica z 3ch jaj, lyzka mas³a ogorek kiszony 2x, kilka rozyczek ugotowanych broku³

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:35   #2044
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - 3 grzanki z chleba razowego wieloziarnistego, mas³o,ser zó³ty starkowany (3³y¿ki), 4 plasterki kindziuka, ogórek ¶wie¿y, kawa z mlekiemmoim zdaniem za ma³o bia³ka, tym bardziej ¿e jest to dzieñ treningowy, da³a bym tutaj samodzielnie pieczone miêso zamiast wêdliny

11.30 - sa³atka z tuñczyka, pekinki, groszku, cebulki, ogóka kiszonego, z dressingiem, bu³ka ¿ytnia, szklanka soku z granatu 100%ok, choæ mam nadziejê ¿e tuñczyk nie by³ z puszki

14.30 - jab³ko, kilka migda³ów, ma³y jogurt naturalnyznowu trochê ma³o bia³ka, ale jako przek±ska ujdzie

17.30 - pieczona pier¶ kurczaka w musztardzie z chilli, otoczona w parmezanie i bu³ce tartej <3 pieczona brukselka, frytki z batata i marchwiok

19.30 TRENING SI£OWY klatka piersiowa, gorne plecy

22.00 - ry¿ (3 ³y¿ki suchego,ugotowany) z warzywami (broku³,marchew, fasolka szparagowa, kukurydza) i jajkiem podsma¿one na oliwie z oliwekpo treningu polecam miêso/rybê
j.w. moim zdaniem masz trochê ma³o bia³ka i ca³y czas ten posi³ek po treningu nie za bardzo, bo 1 jajko to po treningu za ma³o bia³ka...

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Moja raczej standardowa Rka

I owsianka z 4 kopiatych lyzek platków, szklanka mleka, jajo, wiorki kokos, pestki dyni i slonecznika, 1/2 banana 1/2 jablka, lyzka musu z malin bez cukru + kawa z mlekiem
II 2 tosty z chleba razowego z piersia z kurczaka( 2 plastry) i serem zó³tytm, troche domowego majonezu, pomidor
III zupa ziemniaczana ugotwana na udku z kurczaka, podawana a ztym ugotowanym miesem, kopaiata micha, do tego kromka chleba razowego
IV jajecznica z 3ch jaj, lyzka mas³a ogorek kiszony 2x, kilka rozyczek ugotowanych broku³
generalnie jad³ospis (pod warunkiem, ¿e w 2 posi³ku sama upiek³a¶ miêso) jest bardzo dobry, jedyne do czego siê przyczepie to ma³a ilo¶æ kwasów omega 3 zadbaj o jakie¶ t³uste ryby i awokado w diecie
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:38   #2045
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 113

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ

generalnie jad³ospis (pod warunkiem, ¿e w 2 posi³ku sama upiek³a¶ miêso) jest bardzo dobry, jedyne do czego siê przyczepie to ma³a ilo¶æ kwasów omega 3 zadbaj o jakie¶ t³uste ryby i awokado w diecie
Tak, pier¶ by³a zapiekana w ziolach.

Ok 3x w tygodniu jem rybê, awokado nie lubiê Dzis akurat wypadl bezrybny dzieñ. Dziêki za ocenê

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 14:05   #2046
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
j.w. moim zdaniem masz trochê ma³o bia³ka i ca³y czas ten posi³ek po treningu nie za bardzo, bo 1 jajko to po treningu za ma³o bia³ka...
kupowanie ¶wie¿ego tuñczyka akurat do sa³atki to wg mnie trochê droga impreza bo kosztuje 100 z³ za kilogram wiêc do sa³atek u¿ywam puszkowanego. ¶wie¿y tuñczyk idzie do sushi albo albo na stek ;D ok to do kolacji pier¶ kurczaka do tego ry¿u z jajkiem i warzywami, i czy wtedy bêdzie w porz±dku? dziêkujê za ocenê!)
Stary 2013-11-19, 14:23   #2047
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 111

Tak mi sie wydaje. Po treningu mieso jest chyba najlepszym rozwiazaniem jako zrodlo latwoprzyswajalnego bialka. I jeszcze jedno mi sie skojarzylo - wieksza ilosc weglowodanow (tak jak dzisiaj batat) jedz raczej w posilku potreningowym, bo wtedy musisz uzupelnic deficyt Czyli idealnie byloby zamienic posilek przedostatni z ostatnim, jesli dasz rade.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 15:04   #2048
agaczini
Zadomowienie

dziêkujê za uwagê Erena mogê zamieniæ bo w sumie prawie wszystko tylko do odgrzania ale je¿eli tego batata s± znikome ilo¶ci (jaka¶ 1/4 du¿ego) to chyba mo¿e zostaæ i przed treningiem prawda?
Stary 2013-11-19, 17:58   #2049
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
kupowanie ¶wie¿ego tuñczyka akurat do sa³atki to wg mnie trochê droga impreza bo kosztuje 100 z³ za kilogram wiêc do sa³atek u¿ywam puszkowanego. ¶wie¿y tuñczyk idzie do sushi albo albo na stek ;D ok to do kolacji pier¶ kurczaka do tego ry¿u z jajkiem i warzywami, i czy wtedy bêdzie w porz±dku? dziêkujê za ocenê!)
Tak jak dodasz miêso do kolacji bêdzie ok, ale ogólnie zmieni³a bym jeszcze ¶niadanie, zjedz jak±¶ jajecznicê/jajka na miêkko czy jak tam lubisz, wtedy bêdzie bardzo dobrze.

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
dziêkujê za uwagê Erena mogê zamieniæ bo w sumie prawie wszystko tylko do odgrzania ale je¿eli tego batata s± znikome ilo¶ci (jaka¶ 1/4 du¿ego) to chyba mo¿e zostaæ i przed treningiem prawda?
jak to jest taka ma³a ilo¶æ to raczej daj przed treningiem, na potreningowy potrzeba by trochê wiêcej.

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, pier¶ by³a zapiekana w ziolach.

Ok 3x w tygodniu jem rybê, awokado nie lubiê Dzis akurat wypadl bezrybny dzieñ. Dziêki za ocenê
Je¶li ryby s± to w porz±dku. Jak nie lubisz awokado to polecam orzechy w³oskie, maj± bardzo fajny stosunek omega 3/6.
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 19:39   #2050
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 411

R

1. Owsianka: 3 ³y¿ki p³atków, 3 orzechy w³oskie, banan, ma³y jogurt naturalny. Kawa z mlekiem.

2. Jab³ko.

3. Kasza jaglana, kotlet mielony z cielêciny, pomidor.

4. Kromka chleba pro body, kotlet mielony z cielêciny, micha buraczków gotowanych. Kieliszek wina wytrawnego czerwonego.

Mo¿e byæ?
Normalnie jem wiêcej...
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 19:58   #2051
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 165

moje dzisiejsze R: (1650 kcal)
I:kasza manna na wodzie, cynamon, jab³ko, ³y¿ka d¿emu wi¶niowego
II:domowa grahamka z pieczonym pasztetem z indyka, pomidorem
~przek±ska: gar¶æ orzechów w³oskich, gruszka
III:w±tróbka indycza duszona z oliw± z oliwek, kasza jêczmienna, sa³atka z kiszonej kapusty
~30 minut pilatesu
IV:dwa ma³e go³±bki z indyczym miêsem i ketchup // jab³ko z marchewk±
V:barszcz czerwony z kiszonych buraków, jajko
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 20:01   #2052
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

P
¦niadanie

3 kromki zytniego
- ser kozi/ 2 plastry fileta pieczonego/ pomidor
- szynka wêdzona 2 plastry i pomidor ze szczypiorkiem
- ser cammembert 4 plastry i ³y¿ka miodu

Pó³ talerzyka sniadaniowego sa³atki jarzynowej z majonezem
Herbata z ³y¿ka miodu
Kostka czekolady delphin

2 ¶niadanie
Jab³ko
2 nale¶niki z pieczona ricotta z sosem cytrynowym
Kawa³ek sernika( kostka)

Obiad
0,5 l miska barszczu ukraiñskiego zabielanego ¶mietana + miêso z kurczaka z zupy

Podwieczorek
Opakowanie 80 g migad³ów w bia³ej czekoladzie i cynamonie z goplany
Mc wrap miodowo musztarody z mc donald (grillowany kurczak)
Herbata z miodem

Kolacja
2 kromki zytniego
- ser kozi
-mas³o / roszponka / 2 plastry fileta / pomidor
Jajecznica z 2 jaj z cebulk±
Ga³ka do ziemniaków wiêksza sa³atki jarzynowej z majonezem
Jablko

Edytowane przez essero
Czas edycji: 2013-11-19 o 20:03
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 20:01   #2053
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

U
¦ I owsianka na mleku 1,5% (tak mi siê kupi³o, ale ju¿ wiêcej nie pope³niê tego b³êdu bo zwyczajnie ju¿ mi chude nie smakuje) z 1/2 banana, du¿± ilo¶ci± wiórków kokosowych, ³y¿k± pestek s³onecznika

¦ II kanapka podwójna z chleba ¿ytniego z grub± kie³bas± robion± przez ciociê, z mas³em, ogórkiem kiszonym + GIGA jab³ko

¦ III jeszcze by³am pó¼niej g³odna wiêc jagodzianka, grzechu warta :P

O resztka zupy ogórkowej, ma³a miseczka
2 kotlety mielone wieprzowe, kasza jêczmienna (ok. 1/2 woreczka), ogórek kiszony, pó³ s³oika buraczków

nie by³am g³odna bo siê najad³am obiadkiem, wiêc P skromnie

P kawa Inka z dodatkiem mleka, kostka Milki, dwie kostki 85%, jab³ko

K 2 kromki ¿ytniego z mas³em, jedna dodatkowo z kie³bas± i ogórkiem kiszonym + 1/2 kostki twarogu pó³t³ustego z jogurtem, pomidorem, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem

zaraz bêd± wymy¶lne owsianki i nale¶niki, bo czekam na paczkê z domu z d¿emami i sma¿onymi papierówkami

Poa_alpina,
teraz utrzymujê wagê, od czasu mojego P przyty³am prawie 3kg (to dla mnie du¿o, nie wa¿ê 40kg i nie muszê dobijaæ jeszcze 20 czy co¶); teraz jem na co mam ochotê, zwykle mi siê udaje, nie mam te¿ ju¿ napadów na s³odkie, czekam na @, mo¿e siê ustabilizuje wszystko, nie wiem czy powinnam jeszcze przytyæ, czy nie.. Mo¿e nie bêdê tego potrzebowa³a? Na razie siê obserwujê, czujê siê ju¿ du¿o lepiej odk±d jem jak cz³owiek, nie jest mi zimno, mam energiê, jestem mniej zdenerwowana. A¿ mi wstyd, ¿e w wakacje potrafi³am na obiad zje¶æ 1/2 wêdzonej makreli, a jak zjad³am jajko na twardo na kolacjê OPRÓCZ serka to sz³am biegaæ. Wiem, ¿e to nie jest ku temu w±tek, ale dziêki dziewczyny za ka¿d± pomoc, na pocz±tku wesz³am tu z ja³owymi jad³ospisami, a teraz trochê siê poprzygl±da³am, wszêdzie staram siê wciskaæ surówki/warzywa, oprócz tre¶ciwego jedzenia oczywi¶cie i wreszcie czujê siê fajnie.

Edytowane przez buty_na_plaskim
Czas edycji: 2013-11-19 o 22:29
buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 20:04   #2054
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

R z dzisiaj:
Dzieñ bez ruchu, z racji oddania krwi
¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek) na mleku 2% (pó³ szklanki), du¿e kaki ok.300g, 10 migda³ów
II ¶niadanie: 70g chleb razowy z szynk± i warzywami, posmarowany cienko mas³em
szybki zastrzyk kalorii po oddaniu krwi: 3 paski gorzkiej czekolady, sok jab³kowy w kartoniku, cola 0,33l
Obiad: ry¿ br±zowy 50g z pulpecikami z indyka 150g, sos pieczarkowy, buraczki mamine, mniam
Kolacja: omlet z 2 jaj i ³y¿ki m±ki pe³noziarnistej sma¿ony na ³y¿eczce oleju kokosowego, miód-³y¿ka, jogurt nat-2 ³y¿ki, gar¶æ orzechów w³oskich, szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z pomarañczy

i jak dzisiaj? czemu nikt nie ocenia moich jad³ospisów? Nie wiem czy to dobrze czy ¼le. piszê codziennie co jad³am, a nie pamiêtam kiedy kto¶ oceni³ nie wiem czy jest sens w ogóle pisaæ

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 20:10   #2055
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 996

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Zdrowia ¿yczê w takim razie! A menu naprawdê PIÊKNE!
dziêkujê bardzo Twoje jad³ospisy te¿ ¶wietne, jak zawsze

i dzisiejsze U.

¦niadanie: pe³noziarniste bananowe placki owsiane na jogurcie z rodzynkami polane miodem; kawa z mlekiem.

II ¶niadnie: grahamka z mas³em, wêdlin± drobiow±, czarnymi oliwkami, fet± i zio³ami prowansalskimi; sok jab³kowo-¿urawinowy.

Obiad: pier¶ z kurczaka gotowana na parze, ry¿ br±zowy (1/3 woreczka), sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora i papryki skropiona oliw±.

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny z gor±cym musem z malin i pra¿onymi wiórkami kokosowymi; kawa z mlekiem.

Kolacja: 2 grzanki z chleba razowego z mas³em, tuñczykiem wsw, ogórkiem kiszonym i ketchupem; marchewka.

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 20:36   #2056
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
moje dzisiejsze R: (1650 kcal)
I:kasza manna na wodzie, cynamon, jab³ko, ³y¿ka d¿emu wi¶niowego
II:domowa grahamka z pieczonym pasztetem z indyka, pomidorem
~przek±ska: gar¶æ orzechów w³oskich, gruszka
III:w±tróbka indycza duszona z oliw± z oliwek, kasza jêczmienna, sa³atka z kiszonej kapusty
~30 minut pilatesu
IV:dwa ma³e go³±bki z indyczym miêsem i ketchup // jab³ko z marchewk±
V:barszcz czerwony z kiszonych buraków, jajko
Jedno pytanie - masz nietolerancjê laktozy? Je¶li nie, to czemu kasza manna na wodzie? Brak bia³ka i t³uszczu w pierwszym posi³ku bije po oczach. Reszta wydaje siê ok.

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
R z dzisiaj:
¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek) na mleku 2% (pó³ szklanki), du¿e kaki ok.300g, 10 migda³ów
szybki zastrzyk kalorii po oddaniu krwi: 3 paski gorzkiej czekolady, sok jab³kowy w kartoniku, cola 0,33l
Obiad: ry¿ br±zowy 50g z pulpecikami z indyka 150g, sos pieczarkowy, buraczki mamine, mniam
Kolacja: omlet z 2 jaj i ³y¿ki m±ki pe³noziarnistej sma¿ony na ³y¿eczce oleju kokosowego, miód-³y¿ka, jogurt nat-2 ³y¿ki, gar¶æ orzechów w³oskich, szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z pomarañczy

i jak dzisiaj? czemu nikt nie ocenia moich jad³ospisów? Nie wiem czy to dobrze czy ¼le. piszê codziennie co jad³am, a nie pamiêtam kiedy kto¶ oceni³ nie wiem czy jest sens w ogóle pisaæ
Nie wiem jak inni, napiszê o sobie. Ja niestety mam trochê tak, ¿e wychodzê z za³o¿enia, ¿e jak jest ok, to siê rozumie samo przez siê. Wiêc rzadko komentujê, kiedy nie ma ra¿±cych b³êdów albo autor(ka) jad³ospisu nie ma konkretnych pytañ, na które mogê znaæ odpowied¼.

Ten jad³ospis wydaje mi siê ok. Jedno pytanie - uzupe³ni³a¶ p³yny w zwi±zku z oddaniem krwi (nawiasem mówi±c w pe³ni uzasadnione - ja bym siê pewnie nie zatrzyma³a na 3 paskach czekolady Goplana?)? Nie pytam tylko o ten sok i colê bezpo¶rednio po, ale te¿ o ca³y dzieñ.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-11-19 o 20:38
Stary 2013-11-19, 20:38   #2057
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 800

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
R z dzisiaj:

trochê za du¿o wêgli w ostatnim posi³ku, ale bior±c pod uwagê ¿e oddawa³a¶ krew i zjad³a¶ tylko 4 posi³ki, chyba mo¿e byæ . reszta bez zarzutu.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 21:05   #2058
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 892

R

1. Bu³ka z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem;
Trening si³owy
2. Po³ówka kaki, porcja sa³atki jarzynowej z jajkiem;
3. Ciabatta z past± jajeczn±, papryk±, ogórkiem i kie³kami;
Chipsy b³onnikowe z zio³ami w³oskimi (dobry sk³ad, ¶mieci w nich nie ma, w sam raz, jak do domu daleko, a w brzuchu ssanie);
4. Spaghetti bolognese z serem ¿ó³tym - du¿a porcja; na deser dwie domowe muffiny kakaowe z serkiem mascarpone
Je¶li bêdê g³odna, to zjem jeszcze serek grani z pomidorem, a pewnie bêdê

+ woda mineralna niegazowana, mate, skrzypokrzywa, tran

Edytowane przez cpp
Czas edycji: 2013-11-19 o 21:36
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 21:07   #2059
natul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ

[/COLOR]

Nie wiem jak inni, napiszê o sobie. Ja niestety mam trochê tak, ¿e wychodzê z za³o¿enia, ¿e jak jest ok, to siê rozumie samo przez siê. Wiêc rzadko komentujê, kiedy nie ma ra¿±cych b³êdów albo autor(ka) jad³ospisu nie ma konkretnych pytañ, na które mogê znaæ odpowied¼.

Ten jad³ospis wydaje mi siê ok. Jedno pytanie - uzupe³ni³a¶ p³yny w zwi±zku z oddaniem krwi (nawiasem mówi±c w pe³ni uzasadnione - ja bym siê pewnie nie zatrzyma³a na 3 paskach czekolady Goplana?)? Nie pytam tylko o ten sok i colê bezpo¶rednio po, ale te¿ o ca³y dzieñ.
si, Goplana, 8 sztuk 2 gorzkie zostawi³am sobie na malutkie chwile s³abo¶ci, resztê rozda³am. P³yny uzupe³nione, 1,5l wody przed pobraniem i ok. litra po tak¿e my¶lê ¿e ok
je¶li chodzi o brak du¿ych b³êdów=brak komentarza, to chyba powinnam siê cieszyæ
Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
trochê za du¿o wêgli w ostatnim posi³ku, ale bior±c pod uwagê ¿e oddawa³a¶ krew i zjad³a¶ tylko 4 posi³ki, chyba mo¿e byæ . reszta bez zarzutu.
w³asnie pomy¶la³am ¿e trochê przesada z takim omletem na kolacjê, ale z drugiej strony a co tam, dzisiaj mi siê nale¿y

dziêki za odzew, bo ju¿ zw±tpi³am

105 --> 102,4 --> 75 kg
Stary 2013-11-19, 21:45   #2060
Bibiannaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 552

Jutro od rana mam badania, najpierw na 9,30 krew, na 12 mam usg brzucha a potem nerek, pierwszy posilek zjem kolo 16stwierdzilam ,ze umieszcze w nim sniadanie i obiad , bedzie mial jakies 1500kc al i nie,wcale sie tego nie boje. Jadlam kiedys 2 posilki dziennie i malam piekna figure...ale odwalilo i ostanowilam sie odchudzic. No ,takze jutro zaszaleje dopiero o 16.
Bibiannaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 21:53   #2061
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy

Cytat:
Jak tak czasami czytam ten watek to mi rêce opadaj±...

Chyba Ciê g³owa boli - ³y¿ka m±ki, ³y¿ka miodu, dwie ³y¿ki jogurtu i szklaneczka ¶wie¿ego soku to jest ZA DU¯O wêgli??

A Tobie natul jak odda³a¶ krew przys³uguje posi³ek regeneracyjny dostarczaj±cy 4500 kcal, oczywi¶cie jak chcesz nie musisz je¶æ tych wszystkich czekolad, ale co¶ porz±dnego zje¶æ powinna¶. A nie po ³y¿eczce tego, ³y¿eczce tamtego.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 22:04   #2062
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ

Chyba Ciê g³owa boli - ³y¿ka m±ki, ³y¿ka miodu, dwie ³y¿ki jogurtu i szklaneczka ¶wie¿ego soku to jest ZA DU¯O wêgli??

A Tobie natul jak odda³a¶ krew przys³uguje posi³ek regeneracyjny dostarczaj±cy 4500 kcal, oczywi¶cie jak chcesz nie musisz je¶æ tych wszystkich czekolad, ale co¶ porz±dnego zje¶æ powinna¶. A nie po ³y¿eczce tego, ³y¿eczce tamtego.
Jak to, nie wiedzia³e¶? Na redukcji nie wolno je¶æ na wieczór wêgli - grozi kalectwem lub ¶mierci±

A tak powa¿nie - dziêki za wyrêczenie Teraz daj± czekolady (czasem w krwiobusach wciskali jakie¶ konserwy itp. przynajmniej tych kilka lat temu, kiedy mieszka³am i oddawa³am w Poznaniu), ale ja te¿ jestem raczej za porz±dnym kawa³em miêsa z wêglami i zielenin±.

Aha, natul, bo mi umknê³o - nie wiem jak znosisz oddawanie krwi i jak wygl±da Twoja aktywno¶æ fizyczna, ale wstrzymaj siê na kilka dni z æwiczeniami - omdlenie albo oberwanie hantlem w g³owê, bo siê w niej zakrêci, to nie jest fajna perspektywa.
Stary 2013-11-19, 22:24   #2063
natul
Raczkowanie

Cytat:

pó³ godz po oddaniu zjad³am solidny obiad, ry¿ miêso buraczki (pó³ s³oika! ) . naprawdê siê najad³am, ¿eby nie powiedzieæ 'ob¿ar³am' :p, a no i chwile po energiê z czekolady i napoi dostarczy³am, potem normalnie kolacja, tak¿e my¶lê ¿e troszkê siê zregenerowa³am kieedy¶ jak by³am m³odsza i mniej ¶wiadoma albo po prostu g³upia w ogóle nie zwraca³am uwagi na to co i kiedy jem po oddaniu (ba! nawet na co dzieñ) tak¿e my¶lê ¿e teraz naprawdê spoko :p

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Jak to, nie wiedzia³e¶? Na redukcji nie wolno je¶æ na wieczór wêgli - grozi kalectwem lub ¶mierci±

A tak powa¿nie - dziêki za wyrêczenie Teraz daj± czekolady (czasem w krwiobusach wciskali jakie¶ konserwy itp. przynajmniej tych kilka lat temu, kiedy mieszka³am i oddawa³am w Poznaniu), ale ja te¿ jestem raczej za porz±dnym kawa³em miêsa z wêglami i zielenin±.

Aha, natul, bo mi umknê³o - nie wiem jak znosisz oddawanie krwi i jak wygl±da Twoja aktywno¶æ fizyczna, ale wstrzymaj siê na kilka dni z æwiczeniami - omdlenie albo oberwanie hantlem w g³owê, bo siê w niej zakrêci, to nie jest fajna perspektywa.
oddanie krwi znoszê spoko, robiê to regularnie tak¿e ju¿ zd±¿y³am wyczuæ organizm, co mogê a czego nie nie jestem w±t³± niewiast±, tak¿e nigdy nie by³o ¿adnych zas³abniêæ ani nic z tych rzeczy na szczê¶cie Jutro odpuszczê sobie jeszcze si³owe, ale pomy¶la³am ¿e zumb± sobie krzywdy nie zrobiê

105 --> 102,4 --> 75 kg
Stary 2013-11-19, 22:31   #2064
Erena
Zadomowienie

Jak uwa¿asz, tylko nie szar¿uj Nie chcê straszyæ ani nic, ale mnie te¿ siê zawsze wydawa³o, ¿e dobrze znoszê oddawanie krwi - do czasu kiedy odp³ynê³am w autobusie, bo... by³am zmuszona (do Ma³¿ona nie dotar³o, ¿e ¶redniawo siê czujê, a mnie zabrak³o asertywno¶ci) przej¶æ siê z Marceliñskiej do Starego Browaru

Zaraz nas pogoni± za offa, tak czujê
Stary 2013-11-19, 22:39   #2065
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:

Dziewczyny nie jedzenie wêgli na redukcji to jeden wielki mit!!! pisa³am ju¿ o tym wielokrotnie, kto¶ tak kiedy¶ powiedzia³ i teraz siê powiela, mnóstwo osób chudnie jedz±c kolacje z wêglami. Jak widzê pocz±tkuj±ce eRkuj±ce które pierwsze co robi± to obcinaj± wêgle z kolacji to a¿ mi rêce opadaj±.
Poza tym natul dzi¶ oddawa³a krew wiêc mog³aby i spokojnie zje¶æ dwie takie kolacje po oddaniu oko³o o,5l krwi i dalej by³a by na sporym minusie.

Natul ja czytam Twoje jad³ospisy i nale¿± czêsto do wzorowych jest tak jak pisa³a Erena s± omijane bo nie ma czego poprawiaæ.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 22:43   #2066
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 563

Zerknie kto¶?

I jogurt naturalny 180g + 3 du¿e ³y¿ki musli bez cukru z goj± + 1 równie du¿a ³y¿ka ¿urawiny suszonej + 1/2 du¿ego banana; kromka chleba razowego wytrawnego + cienka warstwa Delmy z oliw± z oliwek + du¿y li¶æ sa³aty + plaster schabu z czosnkiem + plaster pomidora + trochê kie³ek broku³u; zielona herbata
II jab³ko (130-150 g); ma³a Activia pitna
III du¿a bu³ka z ziarnami dyni + Delma z oliw± z oliwek + 1/2 du¿ego plastra Goudy z zio³ami + sa³ata + plaster pomidora + kawa³eczek pomarañczowej papryki
IV ok. 1/2 woreczka ry¿u preparowanego z dzikim; spory kawa³ek filetu z kurczaka sma¿onego w papirusie; 3 ³y¿ki buraczków-wiórków; ma³y kubek kapu¶niaku
IV kisiel wi¶niowy ekspresowy + ³y¿eczka suszonej ¿urawiny z wi¶ni±; herbatnik bez cukru z ³y¿eczk± d¿emu o smaku owoców le¶nych
V 2 kromki chleba razowego wytrawnego + ³y¿eczka Delmy + puszka tuñczyka w bulionie warzywnym + 1/2 ogórka kiszonego; ma³a sa³atka (ca³o¶æ to kilka pomidorków, gar¶æ rukoli, 1/2 ogórka kiszonego, ³y¿eczka oliwy z oliwek; zosta³a mniej-wiêcej po³owa); melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 23:07   #2067
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Dzisiejsza reReczka:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny, imbirem i ³y¿eczk± miodu lipowego (pora przej¶æ na spadziowy )

1. kasza jaglana gotowana na mleku 1,5% z kaki, granatem i orzechami w³oskimi

2. 3 kromki ¿ytniego razowca z szynk± bez konserwantów, avocado, pomidorem, czerwon± cebulk± i kie³kami broku³a
+ sa³atka z roszponki, papryki, pomidorów koktajlowych, czarnych oliwek i grillowanego tureckiego sera
+ sok z buraków, marchewki, mandarynek i imbiru
+ jab³ko

3. pierogi z indykiem (z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej) na rukoli, okraszone kie³kami z patelni (ciecierzyca, soczewica, fasola mun), suszonymi pomidorami, kie³kami broku³a, sosem czosnkowym (na jogurcie 1,5%) i odrobin± oliwy
+ surówka z kiszonej kapusty, buraków i brukselki

4. koktajl z mleka migda³owego, od¿ywki bia³kowej, p³atków ¿ytnich, mro¿onych malin, jagód goji i mas³a z nerkowców

5. pe³noziarniste penne z broku³em, papryk±, jajkiem, wêdzonym ³ososiem, szczypiorem i jogurtem greckim

+ do picia: woda, herbata z cytryn±, czarna kawa, lipa, melisa

Ruch:
- 45 minut aqua areobik (po raz pierwszy)
- wypad jednonó¿ z wyciskaniem (4 serie po 10 powtórzeñ)
- uginanie ramion z wyciskaniem (4x10)
- martwy ci±g z wios³owaniem (4x10)
- rozpiêtki z unoszeniem tu³owia (4x10)
- podci±ganie sztangielki z wyprostem (4x10)
- wej¶cie na ³awkê z wyciskaniem (4x10)
- sk³ony z unoszeniem ramion na boki (4x10)

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-11-19 o 23:09
Stary 2013-11-19, 23:11   #2068
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 563

Cytat:
Dzisiejsza reReczka:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny, imbirem i ³y¿eczk± miodu lipowego (pora przej¶æ na spadziowy )

1. kasza jaglana gotowana na mleku 1,5% z kaki, granatem i orzechami w³oskimi

2. 3 kromki ¿ytniego razowca z szynk± bez konserwantów, avocado, pomidorem, czerwon± cebulk± i kie³kami broku³a
+ sa³atka z roszponki, papryki, pomidorów koktajlowych, czarnych oliwek i grillowanego tureckiego sera
+ sok z buraków, marchewki, mandarynek i imbiru
+ jab³ko

3. pierogi z indykiem (z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej) na rukoli, okraszone kie³kami z patelni (ciecierzyca, soczewica, fasola mun), suszonymi pomidorami, kie³kami broku³a, sosem czosnkowym (na jogurcie 1,5%) i odrobin± oliwy
+ surówka z kiszonej kapusty, buraków i brukselki

4. koktajl z mleka migda³owego, od¿ywki bia³kowej, p³atków ¿ytnich, mro¿onych malin, jagód goji i mas³a z nerkowców

5. pe³noziarniste penne z broku³em, papryk±, jajkiem, wêdzonym ³ososiem, szczypiorem i jogurtem greckim

+ do picia: woda, herbata z cytryn±, czarna kawa, lipa, melisa

Ruch:
- 45 minut aqua areobik (po raz pierwszy)
- wypad jednonó¿ z wyciskaniem (4 serie po 10 powtórzeñ)
- uginanie ramion z wyciskaniem (4x10)
- martwy ci±g z wios³owaniem (4x10)
- rozpiêtki z unoszeniem tu³owia (4x10)
- podci±ganie sztangielki z wyprostem (4x10)
- wej¶cie na ³awkê z wyciskaniem (4x10)
- sk³ony z unoszeniem ramion na boki (4x10)
Jak gotowa³e¶ kaszê na ¶niadanie?
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 23:23   #2069
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Jak gotowa³e¶ kaszê na ¶niadanie?
Zwyczajnie, tak jak zawsze gotujê (tj najpierw przep³ukujê j± kilka razy w zimnej wodzie, potem zalewam na chwilê wod± 70" (¿eby pozbyæ siê tego specyficznego "smrodku"), potem wylewam t± wodê, nalewam ¶wie¿ej ponad poziom kaszy i gotujê), z t± ró¿nic± ¿e gotowa³a siê na mleku (które musia³em parê razy dolewaæ bo kasza nie¼le je wpija ). No i doda³em jeszcze waniliê oraz pó³ ³y¿eczki nierafinowanego cukru trzcinowego Pycha

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

a owoce po prostu wkroi³em ¶wie¿e, na to ³y¿ka mas³a
Stary 2013-11-19, 23:26   #2070
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 800

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny nie jedzenie wêgli na redukcji to jeden wielki mit!!! pisa³am ju¿ o tym wielokrotnie, kto¶ tak kiedy¶ powiedzia³ i teraz siê powiela, mnóstwo osób chudnie jedz±c kolacje z wêglami. Jak widzê pocz±tkuj±ce eRkuj±ce które pierwsze co robi± to obcinaj± wêgle z kolacji to a¿ mi rêce opadaj±.
Poza tym natul dzi¶ oddawa³a krew wiêc mog³aby i spokojnie zje¶æ dwie takie kolacje po oddaniu oko³o o,5l krwi i dalej by³a by na sporym minusie.

Natul ja czytam Twoje jad³ospisy i nale¿± czêsto do wzorowych jest tak jak pisa³a Erena s± omijane bo nie ma czego poprawiaæ.
wg mnie to indywidualna kwestia. tutaj jako¶ siê przyjê³o, ¿e na redukcji jednak te wêgle ograniczamy w II. po³owie dnia i pod tym wzglêdem staram siê oceniaæ . jednak uwaga na temat oddawania krwi jak najbardziej s³uszna
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.