![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Beznadzieja ludzi poszukujących pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- no i? Edytowane przez Grey matter Czas edycji: 2013-11-19 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
![]() Ok, jak już seriously ma ten kontakt z klientem zagranicznym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
ja dostałam ostatnio propozycję pracy w lumepksie na sortowni i w sklepie za 5 zł za godzinę bez zadnej umowy...
8 lub 10 h dziennie co o tej propozycji myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() prawdopodobnie ze wschodu... który niezbytmówi po angielsku... wiem co mówię ![]() zgadzam się, pisze się bzdury w ogłoszeniach zeby wyglądać ęą profeszynal i właściwie nie wiem po co, bo można tym odstraszyć znakomitych pracowników którzy nie wyślą CV bo nie czują się na siłach językowych by tłumaczyć korespondencję handlową. a potem wychodzi że ten angielski potrzebny jest do odczytania "on/off" na ekspresie do kawy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Grey matter Czas edycji: 2013-11-19 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- a widzisz, u mnie wymagany był tylko angielski, bo i tak czy klient z Niemiec czy z Rosji czy Szwecji to mówił po angielsku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-11-19 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłam kiedyś na rozmowie w kancelarii na stanowisko sekretarka. Oczywiście angielski biegły wymagany, a także noszenie dokumentów do urzędów oraz na dzienniki podawcze, obsługa klientów, umawianie spotkań, obsługa 4 prawników i 3 aplikantów, gdzie każdy chce coś "na już", sprzątanie kancelarii (no, ogarnianie bardziej, mieli sprzątaczkę raz w tyg.), oficjalne godziny pracy 9-17, ale zazwyczaj miałam wychodzić między 18-21, a czasem przyjść na 7:00. I to wszystko za...minimalną krajową. To ja dziękuję, wolałabym robić u siebie w sklepie, bo i płaca lepsza, i odpowiedzialność nieporównywalnie mniejsza. Byłam w ciężkim szoku:/ Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Copyraptor
|
Drabina, ale to jest wątek o doświadczeniach rekrutujących PRACODAWCÓW, a nie pracowników. Po co rozwalasz go offtopem i marudzeniem na to, czego to pracodawcy nie wymagają i jakie to nie jest głupie? Jest milionpińcet wątków o tym, jak to pracodawcy są źli i wymagania z kosmosu, czemu ten jeden sobie nie może być o tym, że niektóre CV są zwyczajnie głupie i osoby je wysyłające mają kiepskie podejście do szukania pracy?
![]() Na rozluźnienie - na własne oczy widziany przykład niemożebnych wymagań pracodawców na Śląsku ![]() wymaganiadocv.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
W poprzedniej firmie miałam przyjemność rekrutować ludzi do obsługi skupów złomu. W ogłoszeniach wyraźnie zaznaczałam, że stanowisko wiąże się z codzienną pracą fizyczną przy złomie i że pracownik będzie siedział na skupie sam, bez żadnych pomocników. Do tego - już w domyśle - wiadomo, że klientami skupów są głównie pijaczki i wszelkiej maści menele, czasem agresywni albo ze złodziejskimi skłonnościami. Nie oszukujmy się - to praca dla facetów i to też nie wszystkich. Ze względu na specyfikę stanowiska w ogóle nie zwracałam uwagi na formę albo zdjęcie w CV (choć bywało wesoło), tylko doświadczenie i wynikające z niego predyspozycje do naszej pracy.
Jednakże... Nie przesadzę, jeśli powiem, że jakieś 3/4 nadsyłanych CV pochodziło od młodziutkich dziewcząt 18-20 letnich, poszukujących pierwszej pracy tuż po liceum, pracy na wakacje albo "nowych wyzwań", mających doświadczenie jako fryzjerki, pracownice solarium, ekspedientki, hostessy i opiekunki do dzieci, trafiła się nawet niespełniona emerytowana aktorka teatralna, która wysmarowała długaśnego maila opisując przebieg swojej kariery scenicznej... Miałam wrażenie, że żadna z tych pań nie przeczytała ogłoszenia. Tony spamu skończyły się dopiero wtedy, kiedy dopisałam w wymaganiach "mile widziane uprawnienia operatora wózków widłowych". Jeśli chodzi o treść aplikacji, kilka hitów zapisałam dla potomności. Uwaga - cytuję: Z maila: "Jesteśmy rodzinnie zainteresowani do prowadzenia samodzielnego punktu skupu surowców wtórnych w X. Mąż jest biegły ze znajomością metali posiada zawody, mechanik samochodowy, ślusarz,uprawnienia na wózki widłowe wszystkie typy, Żona sprzedawca umiejąca obsługiwać komputer, córka własna działalność gospodarcza obecnie zawieszona. Inne informacje przez telefon lub e-mail." Z CV: "Posiadam umiejętności: (...) oraz inne ukryte bądź zapomniane" Z listu motywacyjnego: "Posiadam wyższe wykształcenie i pracuję w zawodzie jednak zawsze chciałem pracować na "złomie". Jest to moim marzeniem od dziecięcych lat." ps. Gwoli wyjaśnienia - wymagaliśmy tylko i wyłącznie CV, jak ktoś napisał tylko maila z opisem doświadczenia - też było OK, potrzebowaliśmy pracownika fizycznego a nie pisarza, natomiast niektórzy dołączali dziwne listy motywacyjne z własnej inicjatywy. ![]() ![]() Edytowane przez Maarit666 Czas edycji: 2013-11-19 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Ja widzę ogromną różnicę pomiędzy recepcjonistką a sekretarką. Takie swobodne tasowanie terminologią świadczy właśnie o kompletnej nieznajomości struktury, w której się pracuje, zakresu obowiązków, a tym samym braku racjonalnego określenia wymagań wobec kandydata. Nie mam pytań.
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
cholernarejestracja - jeśli nie widzisz związku między kiepsko płatną pracą i zawyżonymi wymaganiami, a tym, że kandydaci do pracy będą mało sensowni, to nie umiem ci tego związku wyjaśnić
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
A to znacie?
![]() https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1 W mojej byłej pracy hitem była chyba dziewczyna, która przychodziła na szkolenie wdrażające do pracy (na dniach miała podpisywać umowę) i pewnego dnia po prostu sobie nie przyszła, a jak do niej zadzwoniłam to stwierdziła, że rezygnuje. Na moje pytanie kiedy zamierzała o tym poinformować powiedziała zdziwiona, że przecież skoro nie przyszła to znaczy, że zmieniła zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Kończąc offtop powtórzę, że pracodawca, który szuka na recepcję pracownika z wyższym wykształceniem jest tępym butem.
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie była jedna osoba od odbierania telefonów, zamawiania długopisów, umawiania gości, kserowania papierów, układania dokumentów i zapewniania ich obiegu, organizowania kalendarza prawników, jeżdżenia do urzędów...to jak to się nazywa fachowo? Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-11-19 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
każdy to wie, bo mieliśmy tysiące wątków na ten temat, to może raz inny, tak z drugiej strony
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio koleżance szukałam sprzątaczki (tzn ostatnio, no jakiś czas temu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Sekretarka. I gdyby ktoś wpisał mi na umowie "recepcjonistka" przy takim zakresie obowiązków - byłby tępym butem. Bo potem z tego, co masz w umowie spowiadasz się w CV. To nie jest tylko fantazja szefa.
![]() |
#145 | |
Buc
|
Cytat:
i bardzo żałuję, ze temat znów wszedł na koszmarnych pracodawców, odechciewa się czytać.
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Ale wiesz drabinka, sprzątaczka to jeszcze rozumiem, w końcu może przyjdzie sprzątać u jakiego pana przystojnego i bogatego co by wyrwać można było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Jakim zakresie? Ja przecież zakresu nie podałam. Owszem spowiadam sie z tego w cv i piszę tak jak było w umowie i na świadectwie pracy, czyli pierwsza praca recepcjonistka, a druga asystentka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Suszarka mowa tutaj o 2300 zł ;- ). Jak to dla ciebie są mega kokosy to... No to, no to dla mnie po prostu nie są
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
też mnie to zdziwiło, że 2500 na rękę i prywatna opieka medyczna to dla absolwenta bez doświadczenia, pierwsza praca to mało. Nie, no generalnie wątek mi uświadomił wiele rzeczy i pokazał jak wielką frajerką byłam, bo tutaj znawczy się wypowiadają, co pracą za 2500 netto się nie skalają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
Podobno mówiliśmy o 2300 na rękę i zleceniu; - ).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.