|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku | |||
| Aldrin |
|
7 | 25,93% |
| Kakusia |
|
0 | 0% |
| Berenika_26 |
|
4 | 14,81% |
| agaaga89 |
|
2 | 7,41% |
| Ramona_85 |
|
0 | 0% |
| eweden |
|
0 | 0% |
| Prowansja88 |
|
0 | 0% |
| Pradip |
|
0 | 0% |
| Sola1 |
|
2 | 7,41% |
| pater86 |
|
6 | 22,22% |
| TroppoSensibile |
|
0 | 0% |
| sylvuniaa84 |
|
0 | 0% |
| kamilla123 |
|
0 | 0% |
| beat@ |
|
0 | 0% |
| NecroKitty |
|
0 | 0% |
| Anteria |
|
0 | 0% |
| Kucyk_Truskawkowy |
|
1 | 3,70% |
| malin30 |
|
3 | 11,11% |
| alingles |
|
0 | 0% |
| Monica80 |
|
0 | 0% |
| poziomkka |
|
0 | 0% |
| Mala_Czarno_Biala |
|
0 | 0% |
| Majkela12 |
|
1 | 3,70% |
| zaaaabcia |
|
0 | 0% |
| Sylwia__88 |
|
1 | 3,70% |
| Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Hej, ja tak na szybko. Ważna informacja dla tych, które chodzą do gina na NFZ - tu podane są wszystkie badania, które przysługują nam na "fundusz', czyli nic nie płacimy, a lekarz musi nam wystawić skierowanie: http://www.ciazowy.pl/artykul,bezpla...fz,2689,1.html
|
#992 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
|
|
#993 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Jaka pyszna pomidorowa mi wyszła wczoraj to sobie nie wyobrażacie Zauważyłam, że jak gotuję w ciąży to te potrawy mają o wiele lepszy smak W sumie nigdy nie były złe, ale nie aż tak idealne Ale skromna jestem ![]() Rybka ja też tak mam ze swoim brzuchem, to chyba są jakieś wzdęcia, chociaż wzdęta się nie czuję, ale na wieczór ma wielki bęben, jak w 5 mies, a rano płaska jak deska... ![]() ANTERIA za wizytę i czekamy na sprawozdanie ![]() ![]() zophiee Cieszę się, że wszystko dobrze i maleństwo zdrowe Do wszystkich dziewczyn mających problem z trądzikiem: http://portal.abczdrowie.pl/problemy-z-cera-w-ciazy tutaj podają kilka domowych sposobów na walkę z tym szatanem Mi pomogła woda z cytryną, jak już gdzieś wcześniej pisałam
|
|
|
|
#994 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny ja jestem w 11 tygodniu, dalej nie mam karty ciąży bo u lekarza byłam raz w 7 tygodniu, zlecił badania i jak nic złego się nie będzie działo kazał przyjść za 4 tygodnie... Ale ja przyjdę dopiero po 5 bo wcześniej nie dam radę iść do niego bo mam wyjazd z pracy a lekarz przyjmuje tylko w piątki i w soboty...
Teraz się przeraziłam jak Wy już po 3 wizyty macie, może iść do innego wcześniej? Nie będzie za późno na te genetyczne badanie pod koniec 12 tygodnia? |
|
|
|
#995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badania prenatalne powinno robić się między 11tc a 13t6d więc spokojnie się łapiesz
|
|
#996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem w połowie 13 - dziś robiłam to badanie, i lekarka powiedziała, że lepiej robić bliżej 13 niż na samym początku 11- więcej można uwidocznić po prostu Jeżeli jest wszystko dobrze, to lekarze zazwyczaj zapraszają kobiety co miesiąc. Ja miałam już 5 wizyt ale to przez te plamienia Z resztą ja ostatnią wizytę miałam 2,5 tygodnia temu a kolejna dopiero pod koniec przyszłego tygodnia... |
|
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Co do zapomogi socjalnej w Austrii to jest ona bardzo duża, przede wszystkim mama pracująca dostaje odpowiednik macierzyńskiego polskiego, podobno 100% pensji co miesiąc, do tego rodzinne, nie wiem dokładnie ile ale około 100 E miesięcznie plus kasa na dziecko i tutaj można sobie wybrać opcję, my pewnie się zdecydujemy na wypłatę 1000 E miesięcznie przez 12 miesięcy, ale jest jeszcze kilka innych opcji, także jest na prawdę dobrze, a im więcej się dzieci ma tym więcej się też pieniędzy dostaje
![]() Pater86 Nie przejmuj się nic, ja mam wizyty dużo częściej ze względu na moją wadę macicy, i mam wizyty co 2 tyg chyba żadna z dziewczyn tutaj nie ma ich tak często jak ja, swoją drogą ciekawe czy zrobi mi dzisiaj usg, boję się że takie usg co dwa tyg non stop nie zaszkodzi dziecku...
|
#998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnie wizyty masz dobre i wystarczającą ale w Polsce trzeba mieć kartę ciązy do 10 tygodnia aby dostać becikowe, to jedyny minus
|
|
|
|
|
#999 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po następnej wizycie 4.12 chyba nie będę chciała usg do połówkowego a wizyty tylko na przedłużenie zwolnienia albo wypisanie badań, skoro prenatalne wychodzą dobrze to niech dzidzia rośnie spokojnie ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
ale u nas w mieście i tak to nie wystarczy bo musi być zaświadczenie od gina, że prowadził ciążę od 10 tc
|
|
#1000 |
|
Raczkowanie
|
Aldrin no ja też powoli zaczynam mieć myśli o nie prgapieniu tego momentu na smarowanie, żebym potem nie pluła sobie w brodę. Mnie powstrzymuje jeszcze fakt, że ja dość mocno nie lubię zapachów tych wszystkich smarowideł. Nawet mydła używam białego jelenia, a teraz w ciąży to już w ogóle nawet to mydło mi trochę przeszkadza.
Poziomka ja to już zapomniałam, jak moja kuchnia wygląda odkąd jestem w ciąży nic nie ugotowałam, bo każda próba wejścia do kuchni albo otwarcia lodówki kończy się w toalecie Mój mąż musiał przygotowywać wszystkie posiłki, no a teraz mama. Dziewczyny ta wrażliwość na zapachy kiedyś mija prawda? ![]() Co do cery, to ja nigdy nie miałam problemów, dopóki nie przekroczyłam 30 Wtedy miałam straszny trądzik, z rok walczyłam z takim bardzo dużym wysypem, potem miałam trochę miej, a w ciąży wrócił ![]() Ja mam wizytę za tydzień, to będzie 11 tydzień, lekarz mi nic nie mówił o badaniu genetycznym, czy to oznacza, że potem w 12 tyg znów będę szła? Edit: już doczytałam. Edytowane przez Rybka12321 Czas edycji: 2013-11-20 o 12:09 |
|
|
|
#1001 |
|
Zakorzenienie
|
Minie i wrażliwość na zapachy i mdłości. A do tego czasu trzeba się jakoś przemęczyć.
Mi ostatnio wróciły mdłości ale jedynie wieczorami. Lepiej tak bo jak bym miała mieć je 24 na dobę jak wcześniej to bym oszalała chyba A co do tych badań genetycznych to u mnie ginka nawet nic nie wspominała o tym. Może to nie każdy ma robic
|
|
|
|
#1002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nawet nie wiem co u nas dokładnie jest potrzebne, tylko na necie wyczytałam o tym 10 tygodniu, pewnie u nas też jakieś zaświadczenia będą potrzebne Tak mówicie o tych genetycznych a ja nie byłam i chyba nie pójdę, może w 20 tyg, się zdecyduje |
|
|
|
|
#1004 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka jeżeli tylko jest taka potrzeba, to lekarz nie oszczędza badań usg
on dobrze wie co zaszkodzi maluszkowi a co nie i napewno gdyby to miało szkodliwy wpływ to nie badałby Cię każdorazowo, nie martw się ![]() Aldrin może jednak jeszcze to usg genetyczne zrobisz? Dużo ważnych pomiarów lekarz ocenia, a potem możesz dać sobie spokój do połówkowego ![]() Nie martwcie się dziewczyny, mnie te mdłości i zmęczenie przeszły dosłownie z dnia na dzień... Jednego dnia nie mogłam wstać cały dzień z łóżka, a w drugim dostałam taki zastrzyk energii, że góry mogłam przenosić i tak już zostało Zaraz wszystkie przejdziemy ten próg
|
#1005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci że Austriaczki wcale nie rodzą więcej dzieci, austriacka rodzina to zazwyczaj model 2+1 no góra 2, tutaj najwięcej na pomocy socjalnej korzystają obcokrajowcy a szczególnie Turcy oni dostają jeszcze więcej kasy bo mają status uchodźców i nie mogą wrócić do swojego kraju, a tutaj to już jest plaga, Tureckie rodziny mają po 10 dzieci i rodzice w sumie nie muszą pracować, bo państwo ich utrzymuje, myślę że nie potrwa to już długo bo powoli Austriacy zaczynają się buntować. ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Potruje wam jeszcze, ale ja tak się okropnie teraz czuję, w głowie mi się kręci i głowa mnie boli, do tego mdłości... a boje się położyć bo zaraz znowu zacznie mnie boleć noga
|
|
#1006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już jestem w 13 tygodniu wiec troche za późno chyba, bo pewnie na takie badania trzeba czekać, po drugie nie interesowałam się tym gdzie to zrobić a po trzecie lekarz bardziej polecał te w 20 tygodniu, no i nie wiem co robić |
|
|
|
|
#1007 |
|
Zadomowienie
|
Rybka mnie też potrafi odrzucić w trakcie gotowania i odechciewa mi się wszystkiego
No i najgorsze jest to, że czasem mam zachcianki na jakieś danie, które muszę ugotować sama, bo nikt za mnie tego nie zrobi :/ ale już się wyszkoliłam, że jak zaczyna mi śmierdzieć, to wychodzę z kuchni, piję wodę, jem paluszki i wracam ![]() ANTERIA faktycznie zapomogi w Austrii są bardzo korzystne dla rodzin wielodzietnych, ale zastanawia mnie fakt komu oni tak na prawdę robią dobrze, skoro model rodziny austriackiej to nadal 2+1, czyli dla rdzennych obywateli ta zapomoga jest właściwie zbędna, a najbardziej korzystają z niej Ci, którzy chcą w ten sposób uniknąć pracy, bo w sumie po co im pracować, jak zarabiają rodząc dzieci... |
|
|
|
#1008 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuję utarczek, czyli tak chwaliłam, a okazało się, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma po prostu ![]() A jaka wyszła Ci morfologia? Nie martw się na zapas, może Tobie uda się przejść zdrowiej tą ciążę Cytat:
A kiedy masz nast. wizytę? Skoro lekarz Ci nie sugerował to może wystarczy mu usg z wizyty i te pomiary
|
|
#1009 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, widzę, że chyba wszystkie z Was robią te badania prenatalne? Czy musi być konkretny powód żeby na to pierwsze usg pójść na NFZ? Mam wizytę w poniedziałek i jestem ciekawa co powie, bo właśnie ma mi dać skierowanie na kolejne usg ( swoją drogą "uwielbiam" te przychodnie rejonowe bez sprzętu...).
Jeśli chodzi o balsamy to używam tą rossmanową emulsję dla mam i jestem bardzo zadowolona... na wieczór mam wielki brzdęc więc tym bardziej się martwię o rozstępy (szczególnie, że i ja, i mama jesteśmy bardzo szczupłe, a jej brzuch po ciążach wygląda jak zasuszona śliwka). Łączę się w bólu z trądzikowymi problemami - moja buzia wygląda gorzej niż podczas dojrzewania... szczególnie kiwi, mandarynki, naleśniki z serem... I zrobiłam się też pazerna na cukierki (jak nigdy)
|
|
|
|
#1010 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Ale sam pan doktor powiedział, że do becikowego wystarczy to , ze wyzyte bedzie miał juz tą zapisana.
tęsknie. nie ważne, czy jesteś jeden kilometr ode mnie, czy tysiąc kilometrów ode mnie... i tak tęsknie . Krzyś: http://www.suwaczki.com/tickers/dxgi3ew1dblq93ps.png Nasze Maleństwo: http://www.suwaczki.com/tickers/orefskjolqcz6tby.png |
|
|
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
btw. marzę o tym dniami i nocami, żeby nareszcie być w II trymestrze
Każda mówi, że dostaje się wtedy takiego mega powera, gdzie przy moim obecnym zmęczeniu największym powerem jest ugotowanie obiadu, zrobienie prania i zmycie garów jednego dnia Po takim "powerze" zasypiam w 2 min
|
|
|
|
#1012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1013 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejną wizytę mam dopiero 20 grudnia, no chyba, że zacznie się coś dziać złego to od razu do niego dzwonić i albo on przyjedzie do mnie albo do szpitala mnie wyśle Cytat:
|
||
|
|
|
#1014 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
wydaje mi się, że wynajduje sobie powody do zmartwień i panikowania... Jak nic nie boli i nic niepokojącego się nie dzieję to trzeba się cieszyć ![]() Trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty! |
|
|
|
#1015 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
współczuję, ale myślę, że jeśli masz ludzkiego lekarza to pomoże Ci i nie będzie używał zbyt wyszukanego słownictwa.. A mąż po pracy przytuli, wycałuje Ciebie i brzuszek i już nie będziecie się złościć !
|
|
#1016 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja z początku jak miałam "tylko" mdłości, to byłam w stanie tylko iść do pracy i ledwo przetrwać, teraz jak od tygodnia leżę w łóżku to przyznaję, że trochę opadłam z sił i w zasadzie wyzwaniem jestvdla mnie stanie pod prysznicem. Ale będzie dobrze, jeszcze trochę.A właśnie już wcześniej chciałam napisać, że podczytując Was podziwiam dziewczyny, które mają mdłości, zle się czują, a mają już dzieci i się nimi zajmują. Wiem, że jak już są dzieci, to pewne rzeczy są po prostu inaczej, ale i tak podziwiam ![]() Cytat:
![]() Acha i już trzy razy chciałam odpisać bazile i ciągle zapominam |
||
|
|
|
#1017 |
|
Zakorzenienie
|
Pater martwisz się o Was, to normalne
Do panikowania Ci jeszcze baaaardzo daleko, uwierz, to jest po prostu zdrowa troska o maleństwo ![]() Aldrin wow, trochę ten Twój lekarz wysunął z tym usuwaniem równie dobrze prenatalne może Ci zrobić u siebie w gabinecie (o ile ma sprzęt usg), a w razie jakichś nieprawidłowości odesłać Cię na dodatkowe badania. Może wystarczył mu obraz maleństwa do tej pory i nie dopatrzył się niczego co by źle rokowało...
|
#1018 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1019 |
|
Zakorzenienie
|
Aldrin mieszkasz w Polsce, tak?
|
#1020 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli co myślisz, że jak chodzę prywatnie to mimo, że lekarz nie jest specjalistą w tej dziedzinie to te genetyczne mi wykona? Co do zmiany lekarza to raczej odpada u nas w rejonie to 2 z najlepszych lekarzy, u tego 1 w rankingu byłam ale to istny koszmar dla mnie, skasuje 150 zł a nawet usg nie zrobi ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- tak kochana w Polsce na śląsku
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

Ale skromna jestem 
za wizytę i czekamy na sprawozdanie 

Wtedy miałam straszny trądzik, z rok walczyłam z takim bardzo dużym wysypem, potem miałam trochę miej, a w ciąży wrócił 
współczuję utarczek, czyli tak chwaliłam, a okazało się, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma po prostu 
szczególnie kiwi, mandarynki, naleśniki z serem... I zrobiłam się też pazerna na cukierki (jak nigdy)