Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-19, 23:30   #2071
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Jak uwa¿asz, tylko nie szar¿uj Nie chcê straszyæ ani nic, ale mnie te¿ siê zawsze wydawa³o, ¿e dobrze znoszê oddawanie krwi - do czasu kiedy odp³ynê³am w autobusie, bo... by³am zmuszona (do Ma³¿ona nie dotar³o, ¿e ¶redniawo siê czujê, a mnie zabrak³o asertywno¶ci) przej¶æ siê z Marceliñskiej do Starego Browaru
o kurczê, to rzeczywi¶cie kawa³ drogi!

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ

Natul ja czytam Twoje jad³ospisy i nale¿± czêsto do wzorowych jest tak jak pisa³a Erena s± omijane bo nie ma czego poprawiaæ.
dziêkujê bardzo! teraz, mogê spaæ spokojnie

105 --> 102,4 --> 75 kg

Edytowane przez natul
Czas edycji: 2013-11-19 o 23:31
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-19, 23:32   #2072
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

R

I ¶niadanie
owsianka na mleku z dodatkiem ³y¿ki musli pe³noziarnistego z rodzynkami i ¶liwk±
kawa z mlekiem

II ¶niadanie
2 kanapki: chleb pe³noziarnisty posmarowany twaro¿kiem z ogórkiem i szczypiorkiem, dwa plastry chudej szynki wieprzowej, 2 listki sa³aty lodowej, pó³ pomidora

herbata zielona z dodatkiem pó³ ³y¿eczki miodu
jab³ko

Trening

Obiad
kawa³ek fileta z mintaja sma¿onego na ³y¿ce oleju rzepkowego, pó³ torebki ry¿u, kapusta kiszona z marchewk±
herbata pomarañczowa, pó³ ³y¿eczki miodu - 20 kcal

Przek±ska

reszta kapusty kiszonej, mandarynka, gar¶æ orzechów nerkowców

Kolacja
Sa³atka: sa³ata lodowa, jajko, pomidor, szczypiorek, sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i czosnku, kromka chleba ciemnego posmarowanego twaro¿kiem z ogórkiem i szczypiorkiem
Herbata z cytryn±

Co my¶licie teraz?

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-11-19 o 23:42
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 01:04   #2073
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
U
¦ I owsianka na mleku 1,5% (tak mi siê kupi³o, ale ju¿ wiêcej nie pope³niê tego b³êdu bo zwyczajnie ju¿ mi chude nie smakuje) z 1/2 banana, du¿± ilo¶ci± wiórków kokosowych, ³y¿k± pestek s³onecznika

¦ II kanapka podwójna z chleba ¿ytniego z grub± kie³bas± robion± przez ciociê, z mas³em, ogórkiem kiszonym + GIGA jab³ko

¦ III jeszcze by³am pó¼niej g³odna wiêc jagodzianka, grzechu warta :P

O resztka zupy ogórkowej, ma³a miseczka
2 kotlety mielone wieprzowe, kasza jêczmienna (ok. 1/2 woreczka), ogórek kiszony, pó³ s³oika buraczków

nie by³am g³odna bo siê najad³am obiadkiem, wiêc P skromnie

P kawa Inka z dodatkiem mleka, kostka Milki, dwie kostki 85%, jab³ko

K 2 kromki ¿ytniego z mas³em, jedna dodatkowo z kie³bas± i ogórkiem kiszonym + 1/2 kostki twarogu pó³t³ustego z jogurtem, pomidorem, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem

zaraz bêd± wymy¶lne owsianki i nale¶niki, bo czekam na paczkê z domu z d¿emami i sma¿onymi papierówkami

Poa_alpina,
teraz utrzymujê wagê, od czasu mojego P przyty³am prawie 3kg (to dla mnie du¿o, nie wa¿ê 40kg i nie muszê dobijaæ jeszcze 20 czy co¶); teraz jem na co mam ochotê, zwykle mi siê udaje, nie mam te¿ ju¿ napadów na s³odkie, czekam na @, mo¿e siê ustabilizuje wszystko, nie wiem czy powinnam jeszcze przytyæ, czy nie.. Mo¿e nie bêdê tego potrzebowa³a? Na razie siê obserwujê, czujê siê ju¿ du¿o lepiej odk±d jem jak cz³owiek, nie jest mi zimno, mam energiê, jestem mniej zdenerwowana. A¿ mi wstyd, ¿e w wakacje potrafi³am na obiad zje¶æ 1/2 wêdzonej makreli, a jak zjad³am jajko na twardo na kolacjê OPRÓCZ serka to sz³am biegaæ. Wiem, ¿e to nie jest ku temu w±tek, ale dziêki dziewczyny za ka¿d± pomoc, na pocz±tku wesz³am tu z ja³owymi jad³ospisami, a teraz trochê siê poprzygl±da³am, wszêdzie staram siê wciskaæ surówki/warzywa, oprócz tre¶ciwego jedzenia oczywi¶cie i wreszcie czujê siê fajnie.
Wybacz, je¶li ju¿ o to pyta³am i zapomnia³am, ale robi³a¶ sobie badania hormonalne? Warto siê porz±dnie przebadaæ od góry do do³u walcz±c o @, ¿eby wiedzieæ, w któr± stronê dzia³aæ by sobie pomóc. Oj tak, normalne jedzenie naprawdê potrafi zdzia³aæ cuda w kwestii samopoczucia. Teraz Twoich jad³ospisów nie mo¿na nazwaæ ja³owymi, s± po prostu... no w³a¶nie, po prostu normalne! Sma¿one papierówki, o jeeeej . Kurczê, te¿ mam parê s³oików gdzie¶ w spi¿arni...

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
R z dzisiaj:
Dzieñ bez ruchu, z racji oddania krwi
¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek) na mleku 2% (pó³ szklanki), du¿e kaki ok.300g, 10 migda³ów
II ¶niadanie: 70g chleb razowy z szynk± i warzywami, posmarowany cienko mas³em
szybki zastrzyk kalorii po oddaniu krwi: 3 paski gorzkiej czekolady, sok jab³kowy w kartoniku, cola 0,33l
Obiad: ry¿ br±zowy 50g z pulpecikami z indyka 150g, sos pieczarkowy, buraczki mamine, mniam
Kolacja: omlet z 2 jaj i ³y¿ki m±ki pe³noziarnistej sma¿ony na ³y¿eczce oleju kokosowego, miód-³y¿ka, jogurt nat-2 ³y¿ki, gar¶æ orzechów w³oskich, szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z pomarañczy

i jak dzisiaj? czemu nikt nie ocenia moich jad³ospisów? Nie wiem czy to dobrze czy ¼le. piszê codziennie co jad³am, a nie pamiêtam kiedy kto¶ oceni³ nie wiem czy jest sens w ogóle pisaæ
Przy³±czê siê do wyra¿onej ju¿ tutaj opinii, ¿e po prostu nie ma siê czego czepiaæ na si³ê . Oczywi¶cie, ¿e jest sens pisaæ - takie jad³ospisy mog± byæ wzorem i inspiracj± dla innych! Ale rzeczywi¶cie z racji oddania krwi powinna¶ sobie pozwoliæ na wiêcej jedzonka regeneracyjnego .

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkujê bardzo Twoje jad³ospisy te¿ ¶wietne, jak zawsze

i dzisiejsze U.

¦niadanie: pe³noziarniste bananowe placki owsiane na jogurcie z rodzynkami polane miodem; kawa z mlekiem.

II ¶niadnie: grahamka z mas³em, wêdlin± drobiow±, czarnymi oliwkami, fet± i zio³ami prowansalskimi; sok jab³kowo-¿urawinowy.

Obiad: pier¶ z kurczaka gotowana na parze, ry¿ br±zowy (1/3 woreczka), sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora i papryki skropiona oliw±.

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny z gor±cym musem z malin i pra¿onymi wiórkami kokosowymi; kawa z mlekiem.

Kolacja: 2 grzanki z chleba razowego z mas³em, tuñczykiem wsw, ogórkiem kiszonym i ketchupem; marchewka.
Oj, moje ostatnio coraz rzadziej siê nadaj± do wstawienia - dzi¶ 2 mega dok³adki zupy pomidorowej (co ja poradzê, ¿e Tata robi tak± wspania³±!), du¿o za du¿o ciasta na imieninach u ciotki (Poa-ciasto¿erca w akcji!), ponadto trochê szampana i wódki...

Wstawiaj swoje jedzonko czê¶ciej! Mmm, jakie pyszno¶ci! Niby takie proste sk³adniki, ale po³±czenia genialne!No i bardzo, bardzo warto¶ciowo, zero ¶mieci - piêknie!

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Zerknie kto¶?

I jogurt naturalny 180g + 3 du¿e ³y¿ki musli bez cukru z goj± + 1 równie du¿a ³y¿ka ¿urawiny suszonej + 1/2 du¿ego banana; kromka chleba razowego wytrawnego + cienka warstwa Delmy z oliw± z oliwek + du¿y li¶æ sa³aty + plaster schabu z czosnkiem + plaster pomidora + trochê kie³ek broku³u; zielona herbata
II jab³ko (130-150 g); ma³a Activia pitna
III du¿a bu³ka z ziarnami dyni + Delma z oliw± z oliwek + 1/2 du¿ego plastra Goudy z zio³ami + sa³ata + plaster pomidora + kawa³eczek pomarañczowej papryki
IV ok. 1/2 woreczka ry¿u preparowanego z dzikim; spory kawa³ek filetu z kurczaka sma¿onego w papirusie; 3 ³y¿ki buraczków-wiórków; ma³y kubek kapu¶niaku
IV kisiel wi¶niowy ekspresowy + ³y¿eczka suszonej ¿urawiny z wi¶ni±; herbatnik bez cukru z ³y¿eczk± d¿emu o smaku owoców le¶nych
V 2 kromki chleba razowego wytrawnego + ³y¿eczka Delmy + puszka tuñczyka w bulionie warzywnym + 1/2 ogórka kiszonego; ma³a sa³atka (ca³o¶æ to kilka pomidorków, gar¶æ rukoli, 1/2 ogórka kiszonego, ³y¿eczka oliwy z oliwek; zosta³a mniej-wiêcej po³owa); melisa
Powtórzê siê - Delmê zast±p mas³em. Poza tym, plaster goudy móg³ wpa¶æ ca³y (nawet du¿y). Tobie od takich ¼róde³ t³uszczy zwierzêcych nic siê z³ego nie stanie. Co do warzyw - wiem, ¿e robi± siê coraz dro¿sze, ale pozwól sobie na du¿o wiêcej. Pier¶ z kurczaka powinna¶ zje¶æ ca³± i lepiej j± by by³o przyrz±dziæ w inny sposób, ni¼li w papirusie (to ten z paczki? ¶ciema wielka, utwardzone t³uszcze ro¶linne zawiera ). Z ciekawo¶ci - co to za tuñczyk w bulionie warzywnym? Jaka firma robi?

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-20 o 01:06
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 05:30   #2074
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
Po co umieszczasz tu swoje jad³ospisy skoro wszystkie s± beznadziejne, ludzie Ci o tym pisz±, a Ty i tak nic nie zmieniasz?

Jeszcze jaka¶ biedna dziewczyna z problemami siê nimi zainspiruje i bêdzie nie tylko krzywda dla Twojego organizmu, ale jeszcze dla kogo¶ innego.

'Jad³ospis' z dzisiejszego dnia to ju¿ szczególnie wo³a o pomstê do nieba. Dro¿dzówka, jab³ko, deser z kaszy mannej i jogurt. I to jest wszystko, z czego ma sobie wzi±æ energiê Twój organizm na ca³y dzieñ. Same wêglowodany, do tego przede wszystkim cukry. Zero bia³ka, zero t³uszczy. Zero normalnego,warto¶ciowego posi³ku. Na dodatek dalej te jogurciki jesz codziennie i to dwa razy dziennie.

Dziewczyno, zacznij stosowaæ siê do tego, co Ci ludzie tu pisz±, bo jeste¶ chora. U¶wiadomo to sobie i zacznij po prostu je¶æ warto¶ciowe rzeczy, a nie takie co¶. Ty po prostu nie chcesz przytyæ, skoro z uporem maniaka ci±gle umieszczasz te swoje bez sensu jad³ospisy i masz w czterech literach rady otrzymane na tym w±tku.

Brak s³ów.
Nie czujê siê chora, chyba, ¿e to, ¿e nie mam ochoty marnowaæ energii/czasu/kasy na zajmowanie siê jedzeniem to jaka¶ nowa jednostka chorobowa

tylko nie mam pojêcia dlaczego to mia³oby byæ dla kogo¶ inspiruj±ce

ale wczorajszego jad³a faktycznie nie wrzucam, znowu ca³y dzieñ na s³odkim, wiêc nie bêdê dra¿niæ dietuj±cych
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 07:01   #2075
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Nie czujê siê chora, chyba, ¿e to, ¿e nie mam ochoty marnowaæ energii/czasu/kasy na zajmowanie siê jedzeniem to jaka¶ nowa jednostka chorobowa

ale wczorajszego jad³a faktycznie nie wrzucam, znowu ca³y dzieñ na s³odkim, wiêc nie bêdê dra¿niæ dietuj±cych
No tak, jak nie czujesz siê chora to wszystko w porz±dku tylko ciekawe po co tu w ogóle zagl±dasz skoro po prostu nie chcesz sobie nawet po³o¿yæ wêdliny na chleb, bo to za du¿o czasu/wysi³ku/pieniêdzy?
I spoko, my¶lê ¿e nikt tu na R nie zazdro¶ci Ci Twoich pysznych jogurtów

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 07:52   #2076
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Ty chyba na serio specjalnie to robisz, ¿eby ludzi sprowokowaæ. Mo¿e rzeczywi¶cie nie jeste¶ chora, tylko jeste¶ trollem - jak kto¶ ju¿ to zasugerowa³

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-11-20 o 07:53
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 08:05   #2077
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
R

I ¶niadanie
owsianka na mleku z dodatkiem ³y¿ki musli pe³noziarnistego z rodzynkami i ¶liwk± doda³abym orzechy, najlepiej w³oskie i mo¿e jakie¶ ¼ród³o bia³ka np. jajko
kawa z mlekiem

II ¶niadanie
2 kanapki: chleb pe³noziarnisty posmarowany twaro¿kiem z ogórkiem i szczypiorkiem, dwa plastry chudej szynki wieprzowej, 2 listki sa³aty lodowej, pó³ pomidorachud± szyneczkê sobie daruj i zast±p pieczonym miêsem w domu, tym bardziej ¿e to jest przedtreningowy posi³ek (rozumiem przed si³owym?) to powinna byæ tutaj du¿a porcja bia³ka a nie 2 plasterki szynki

herbata zielona z dodatkiem pó³ ³y¿eczki miodu
jab³ko jab³ko i herbatê da³abym po trenenigu

Trening

Obiad
kawa³ek fileta z mintaja sma¿onego na ³y¿ce oleju rzepkowego, pó³ torebki ry¿u, kapusta kiszona z marchewk± nie wiem co masz na my¶li pisz±c kawa³ek, ale tutaj SOLIDNA porcja miêsa/ryby
herbata pomarañczowa, pó³ ³y¿eczki miodu - 20 kcal

Przek±ska

reszta kapusty kiszonej, mandarynka, gar¶æ orzechów nerkowców ok

Kolacja
Sa³atka: sa³ata lodowa, jajko, pomidor, szczypiorek, sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i czosnku, kromka chleba ciemnego jajka spokojnie 2posmarowanego twaro¿kiem z ogórkiem i szczypiorkiem
Herbata z cytryn±

Co my¶licie teraz?
j.w., moim zdaniem za ma³o bia³ka i te oko³otreningowe trochê nie za bardzo, te¿ nie napisa³a¶ co to by³ za rodzaj treningu, przyjê³am, ¿e si³owy
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:03   #2078
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:

Warto by by³o zdaæ sobie sprawê, ¿e poprzez Twój domniemany "brak ochoty na marnowanie energii/czasu/kasy na jedzenie" wyniszczasz swój organizm. Jasny gwint, naprawdê niewiele ¶rodków potrzeba, ¿eby dostarczyæ sobie podstawowych sk³adników pokarmowych. Nikt Ci nie ka¿e komponowaæ wymy¶lnych posi³ków. Z jakiego¶ powodu udzielasz siê w tym w±tku, biadolisz, jaka¶ Ty os³abiona, wychudzona, nerwowa, ¿e nie masz okresu - dlatego warto by by³o chocia¿ SPRÓBOWAÆ dostosowaæ siê do naszych porad. Tobie nikt tu nie chce robiæ krzywdy. To Ty sama sobie ni± wyrz±dzasz...

A Twoje "jedzenie" mo¿e staæ siê niebezpieczn± inspiracj± dla osób równie chorych jak Ty. Chorych na zaburzenia od¿ywiania!

Miej ¶wiadomo¶æ, ¿e Twoje ca³e dnie na s³odkim naprawdê nie dra¿ni± najbardziej czytaj±cych ten w±tek "dietuj±cych". Najwiêksz± szkodê wyrz±dzasz nimi SOBIE.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:29   #2079
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

cze¶æ dzisiejszy R, dzieñ treningowy, dzien z wizyta przed praca wiec troche po³amany jad³ospis

6.45 - kawa z mlekiem, bu³ka pe³noziarnista z mas³em, kie³bas± krakowsk± (wiem, ¿e ¼le ale nie mia³am swojej wêdliny gotowej pod rêk± i ogolnie za bardzo nic na szybko) i ogórkiem zielonym

11.30 - kasza gryczana, polêdwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, surówka z kapusty plus surówka z marchwi, szklanka soku z granatu 100%

14.30 - jab³ko, gar¶æ migda³ów

17.30 - potrawka : pier¶ kurczaka plus mieszanka warzyw orientalna, ry¿ (ile ³y¿ek suchego ry¿u daæ przed treningiem, ile po?)

19.30 - trening si³owy na wolnych ciê¿arach: nogi, po¶ladki, dolne plecy

21.30 - potrawka : pier¶ kurczaka plus mieszanka warzyw orientalna, ry¿

chyba dalej ma³o bia³ka. mo¿e jak±¶ serwatkê waln±æ w shake'u?czy na redukcji, jak trenujêsi³owo nie musi byæ a¿ tak du¿o bia³ka, skoro moim priorytetem jest spalanie t³uszczu?

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-20 o 11:58
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:37   #2080
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Wiem, ¿e nie bardzo jest siê czym chwaliæ, ale mam nadziejê, ¿e dziêki Waszym radom i wskazówkom bêdzie tylko lepiej

[/FONT][/COLOR]
Nie zale¿y mi na schudniêciu, chcia³abym zacz±æ siê lepiej od¿ywiaæ, ¿eby lepiej siê czuæ i mieæ wiêcej energii.

Raczej nie jem miêsa, chyba, ¿e rodzina mnie zmusi. Nie umiem i nie lubiê gotowaæ, staram siê ograniczaæ czas w kuchni do minimum. Pracujê 9-17, wiêc w domu jem tylko ¶niadania i kolacje.

Bêdê wdziêczna za wszelkie rady odno¶nie prostych sposobów na zdrowsze od¿ywianie
To jest pierwszy post Sybil w tym watku. Jadlospis wywalilam w cytowaniu.

Niby masz nadzieje, ze z nasza pomoca poprawisz sposob odzywiania, a jakiekolwiek rady sa jak rzucanie grochem o sciane. Albo jestes naprawde bardzo chora, albo jestes pospolitym trollem. I szczerze wolalabym, zeby ta druga opcja byla prawdziwa.

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ dzisiejszy R, dzieñ treningowy, dzien z wizyta przed praca wiec troche po³amany jad³ospis

6.45 - kawa z mlekiem, bu³ka pe³noziarnista z mas³em, kie³bas± krakowsk± (wiem, ¿e ¼le ale nie mia³am swojej wêdliny gotowej pod rêk± i ogolnie za bardzo nic na szybko) i ogórkiem zielonym

11.30 - kasza gryczana, polêdwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, surówka z kapusty plus surówka z marchwi

14.30 - jab³ko, gar¶æ migda³ów, ma³y jogurt naturalny

17.30 - potrawka : pier¶ kurczaka plus mieszanka warzyw orientalna, ry¿ (ile ³y¿ek suchego ry¿u daæ przed treningiem, ile po?)

Jak dla mnie mozesz nawet rozlozyc na posilki okolotreningowe caly woreczek Akurat te partie miesni, za ktore sie dzisiaj bierzesz, potrzebuja sporo paliwa.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:41   #2081
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
j.w., moim zdaniem za ma³o bia³ka i te oko³otreningowe trochê nie za bardzo, te¿ nie napisa³a¶ co to by³ za rodzaj treningu, przyjê³am, ¿e si³owy
Nie. Trening aerobowy.

Ryby na obiad by³o ok. 120 g. Niestety miêsa nie mam mo¿liwo¶ci ani czasu sobie teraz upiec. Ale jak bêdê mia³a ku temu okazjê to tak zrobiê

Za orzechami ¶rednio przepadam wiêc raczej sobie darujê wsypywanie ich do owsianki, bo dla mnie im pro¶ciej tym lepiej. Zjem je najwy¿e oddzielnie rano.

Dziêki za opinie.
Stary 2013-11-20, 12:29   #2082
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

wczorajsza R

¶n- owsianko manna po 2 ³y¿ki ricotty i serka wiejskiego, ³y¿k± s³onecznika, ³y¿eczk± cukru
przek±ska- jedna maca z serem ¿ó³tym, wêdlin± i pomidorem, mandarynka
obiad- talerz zupy warzywnej(makaron pe³noz., marchew, kilka kawa³ków ziemniaka), kromka razowca z wêdlin± i pomidorem
podw- jogobella 175g, z ³y¿k± s³onecznika, po³ow± mandarynki i ³y¿k± p³atków owsianych
kolacja- omlet z 2 jaj, 2 ³y¿ek m±ki razowej,plaster sera ¿ó³tego, 3 plastry wêdliny, du¿y pomidor, jedna maca z smarowana grubo makrel± w sosie

oko³o 1700kcal
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:44   #2083
agaczini
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:

Jak dla mnie mozesz nawet rozlozyc na posilki okolotreningowe caly woreczek Akurat te partie miesni, za ktore sie dzisiaj bierzesz, potrzebuja sporo paliwa.

Oj tak potrzebuj± ;D nie ma nic lepszego ni¿ przysiady ze sztang± ;D slyszalam ze nic nie pali wiêcej kalorii z si³owych hehe
Stary 2013-11-20, 13:32   #2084
Erena
Zadomowienie

A mozna spytac, z jakim obciazeniem przysiadasz?

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajsza R

¶n- owsianko manna po 2 ³y¿ki ricotty i serka wiejskiego, ³y¿k± s³onecznika, ³y¿eczk± cukru
obiad- talerz zupy warzywnej(makaron pe³noz., marchew, kilka kawa³ków ziemniaka), kromka razowca z wêdlin± i pomidorem
podw- jogobella 175g, z ³y¿k± s³onecznika, po³ow± mandarynki i ³y¿k± p³atków owsianych
kolacja- omlet z 2 jaj, 2 ³y¿ek m±ki razowej,plaster sera ¿ó³tego, 3 plastry wêdliny, du¿y pomidor, jedna maca z smarowana grubo makrel± w sosie

oko³o 1700kcal
Faktycznie tyle jest i calosc jest niezle zbilansowana pod wzgleden BWT. Jaka wedlina? Pytam, bo poza jajami i ewentualnie wlasnie nia nie widze za bardzo pelnowartosciowych zrodel bialka.
Stary 2013-11-20, 14:05   #2085
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:

6.45 - kawa z mlekiem, bu³ka pe³noziarnista z mas³em, kie³bas± krakowsk± (wiem, ¿e ¼le ale nie mia³am swojej wêdliny gotowej pod rêk± i ogolnie za bardzo nic na szybko) i ogórkiem zielonymdobrze, ¿e wiesz ¿e ¼le

11.30 - kasza gryczana, polêdwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, surówka z kapusty plus surówka z marchwi, szklanka soku z granatu 100%ok

17.30 - potrawka : pier¶ kurczaka plus mieszanka warzyw orientalna, ry¿ (ile ³y¿ek suchego ry¿u daæ przed treningiem, ile po?)tego Ci nikt nie powie, bo to zale¿y od twojego zapotrzebowania

chyba dalej ma³o bia³ka. mo¿e jak±¶ serwatkê waln±æ w shake'u?czy na redukcji, jak trenujêsi³owo nie musi byæ a¿ tak du¿o bia³ka, skoro moim priorytetem jest spalanie t³uszczu?
wiêc tak serwatkê w shake"u moim zdaniem nie koniecznie, lepiej bia³ko z prawdziwych ¼róde³, trenuj±c si³owo i jedz±c za ma³o bia³ka spalisz owszem ale... miê¶nie a chyba nie o to chodzi...

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajsza R

oko³o 1700kcal
ze wszystkich Twoich posi³ków warto¶ciowy jest tylko omlet na kolacjê
1)cukier na redukcji sobie daruj, miód, kaszê mannê te¿, lepiej daæ jaki¶ owoc i/lub bakalie oraz wiêcej owsianych, te serki zast±p jajkiem albo zwyk³ym twarogiem (jest najmniej przetworzony)
2) macê te¿ sobie daruj, i dodaj jakie¶ bia³ko bo go tutaj w ogóle nie ma np. kanapka na chlebie razowym NA ZAWKASIE/sa³atka z miêsem/ryb± (upieczonymi samodzielnie!)
3) zupa je¶li nie z mro¿onki ok, tê kanapkê zast±p normalnym posi³kiem, to jest obiad, tak wiêc miêso/ryba/ew. jaki¶ omlet + wêgle i warzywa
4) to jest w ogóle do wymiany, generalnie brak jakichkolwiek warto¶ci od¿ywczych
5)tê macê sobie na prawdê daruj

j.w. generalnie dieta jest do poprawy to, ¿e jesz 1700 kcal nie znaczy jeszcze ¿e jest to dieta w miarê zbilansowana, za ma³o miêsa, ryb, roslin str±czkowych, orzechów, kasz, t³uszczu.... czyli generalnie jedzenia
Stary 2013-11-20, 14:08   #2086
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 598

Moje ci±¿owe U/P (po d³uuuuugiej przerwie )

¦niadanie: jajecznica, kromka razowca z mas³em, pomidory z cebulk±; kawa z mlekiem i miodem
II ¶niadanie: dwie kromki razowca z sa³at±, wêdzon± piersi± z kurczaka, pomidorem i papryk±
Obiad: ³oso¶ pieczony z suszonymi pomidorami i mozzarell±, sma¿ona brukselka z nut± wina i musztardy, kasza jêczmienna
Podwieczorek: miseczka budyniu waniliowego, mandarynka, winogrona
Kolacja: zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem
Stary 2013-11-20, 14:32   #2087
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
wiêc tak serwatkê w shake"u moim zdaniem nie koniecznie, lepiej bia³ko z prawdziwych ¼róde³, trenuj±c si³owo i jedz±c za ma³o bia³ka spalisz owszem ale... miê¶nie a chyba nie o to chodzi...

no masz racje, po co wywalaæ kase (po pierwsze) na bia³ko zw³aszcza ¿e moje zapotrzebowanie nie jest az tak wysokie ¿ebym musia³a je¶æ ponad pojemno¶æ ¿o³±dka i mogê dostarczyæ go w normalnych posi³kach )) po prostu postaram siê kupowaæ wiêcej bia³owych sk³adników, ¿eby zawsze by³y w domu dziêki za ocenê i pozdrawiam!

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-20 o 14:37
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:33   #2088
yazmat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 717

cze¶æ, zerkniecie na moje? Docelowo U/r, ale nie wiem czy nie za du¿o tego w sumie - porcjowo to ka¿dy posi³ek = pe³na micha:

I. jaglanka + mleko sojowe + orzechy wloskie + migdaly + slonecznik + siemie + jablko + 2x kiwi
II. owsianka na sojowym + w³oskie + migda³y + siemie i s³onecznik + jab³ko + gruszka
III. soczewica + pêczak + brukselka + papryka + cebula + passata pomidorowa
IV. marchewki + papryka + jab³ko
V. to samo co III
VI. pewnie jeszcze jakie¶ jajko + sa³ata + pomidor + jakie¶ wêgle wpadn±
yazmat jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:45   #2089
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:

11.30 - kasza gryczana, polêdwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, surówka z kapusty plus surówka z marchwi, szklanka soku z granatu 100%

1/2 woreczka przed i 1/2 po i bêdzie git

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:04   #2090
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

Cytat:
zupa je¶li nie z mro¿onki ok, t
nie mój jad³ospis ale zapytam: co jest nie tak z zupa z mro¿onki? bo akurat z tego co czyta³am mro¿one warzywa zachowuj± swoj± warto¶æ a w zimiê nie zawsze ³atwo o inne
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:08   #2091
Erena
Zadomowienie

Z mrozonki (jesli to po prostu mieszanka mrozonych warzyw bez ulepszaczy) jest ok W ogole jest ok, poki nie siegniesz po zupy z puszki, ktore na liscie skladnikow maja caly szereg nie wiadomo czego
Stary 2013-11-20, 19:13   #2092
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

R z dzisiaj:

¦niadanie: 5³y¿ek p³atków owsianych górskich na szklance mleka 2%, wielkie jab³ko, ³y¿ka miodu spadziowego, gar¶æ orzechów
II ¶niadanie: 80g chleba razowego z szynk±, sa³at± i pomidorem, poci±gniête cienko mas³em
Obiad: to co wczoraj- ry¿ 50g z pulpecikami z indyka 130g, sos grzybowy, buraczki
Podwieczorek: serek homo nat 200g, pasek gorzkiej czekolady, 5 migda³ów
Kolacja: planujê fritattê z marchewk± i cukini± (2 jajka, 100g twarogu, warzywa, przyprawy), sos czosnkowy (jogurt, czosnek, pieprz)

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:07   #2093
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Dzisiejsze P ( do oceny )

Sniadanie

3 kromki ¿ytniego
- ser kozi do smarowania (grubo)
- mas³o / ponad ³yzka miodu/3 ostatnie plastry cammemberta
-roszponka/ 2 plastry szynki/ pomidor/ szczypiorek

sa³atka jarzynowa z majonezem 3 ga³ki od ziemników
herabata z miodem

2 sniadnie
-kanapki podwójna z serem kozim/ roszponka/ 2 plasrty szynki/ szczypioerk
-jab³ko
-kefir 350 ml
-5 kostek czekolady bia³ej ritter

Obiad
- 5 pieróg z szpiankiem, bia³ym serem/ smazona cebulka i czosnkiem
- 5 pierogów z kapusta i miesem

Podwieczorek (ledwo)
-kostka sernika
-5 kostek bia³ej czekolady ritter

Kolacja ( jestem pe³na xdi tylko to bym zjad³a)
-3 nalesniki
ser bia³y pe³not³usty z jogurtem i cukrem to z 3 ³y¼ki
ser ricotta z cukrem , ¶mietan± i cytryn±
-dzemem brzoskwionym 3 ³y¿ki
-kefir 250 ml robico
-po³ paska gorzkiej czekolady
a teraz czeka mnie duzo nauki

Edytowane przez essero
Czas edycji: 2013-11-20 o 20:18
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:21   #2094
Narc
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 179

Utrzymanie

1. owsianka na mleku- 5 ³y¿ek p³atków, suszone ¶liwki, ³y¿ka d¿emu brzoskwiniowego
2. spora porcja ¶ledzi w oleju z cebulk± (domowej roboty) kromka bia³ego chleba
3. 2 kromki chleba ¿ytniego, zupa krem z dyni
4. pestki dyni, jab³ko
5. 2 kromki (du¿e, pod³u¿ne) ¿ytniego z mas³em, sa³ata, ³ososiem i ogórkiem, serek wiejski 200 gram.

Nie za du¿o pieczywa?
Narc jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:36   #2095
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 165

Cytat:
Jedno pytanie - masz nietolerancjê laktozy? Je¶li nie, to czemu kasza manna na wodzie? Brak bia³ka i t³uszczu w pierwszym posi³ku bije po oczach. Reszta wydaje siê ok.[COLOR="Silver"]
nie jem nabia³u a po napój ro¶linny jako¶ mi ostatnio nie po drodze, wiêc zadowalam siê wod± dziêkujê za spojrzenie trudno mi dorzucaæ co¶ z bia³ka do s³odkiego ¶niadania, skoro nie jem nabia³u, ale o t³uszczach postaram siê pamiêtaæ

dzisiejsza R: jako¶ dziwnie dzi¶ (1600 kcal)
I:manna na wodzie, pra¿one jab³ka z cynamonem, 2 ³y¿eczki d¿emu wi¶niowego (od jutra szlaban na d¿em na pare dni )
IIgrahamka z pieczonym pasztetem indyczym, pomidor
~ przek±ska: gar¶æ orzechów w³oskich, ma³e jab³ko
III:duszona pier¶ z indyka ze szpinakiem, cebul± i czosnkiem, kasza jêczmienna, ogórkowo-paprykowa surówka octowa
~ przek±ska po obiedzie: jab³ko, suszony daktyl, cappucino orzechowe ()
IV:ma³y go³±bek z pieczarkami i ketchupem i kolejny grzeszek, ale musia³am, gdyby¶cie tylko poczuli ten zapach ¶wie¿ych bu³ek!
jeszcze ciep³a ma³a domowa grahamka z mas³em i d¿emem wi¶niowym
~ 40 minut pilatesu
V:barszcz z kiszonych buraków, jajko

Edytowane przez Reavela
Czas edycji: 2013-11-21 o 12:23
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 20:45   #2096
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
nie jem nabia³u a po napój ro¶linny jako¶ mi ostatnio nie po drodze, wiêc zadowalam siê wod± dziêkujê za spojrzenie trudno mi dorzucaæ co¶ z bia³ka do s³odkiego ¶niadania, skoro nie jem nabia³u, ale o t³uszczach postaram siê pamiêtaæ

dzisiejsza R: jako¶ dziwnie dzi¶
I:manna na wodzie, pra¿one jab³ka z cynamonem, 2 ³y¿eczki d¿emu wi¶niowego (od jutra szlaban na d¿em na pare dni ) dorzuæ siemiê lniane albo orzechy albo wiórki i bêdzie gitara
IIgrahamka z pieczonym pasztetem indyczym, pomidor
~ przek±ska: gar¶æ orzechów w³oskich, ma³e jab³ko
III:duszona pier¶ z indyka ze szpinakiem, cebul± i czosnkiem, kasza jêczmienna, ogórkowo-paprykowa surówka octowa Zak³adam, ¿e by³ jaki¶ t³uszcz do duszenia? Je¶li tak, to bomba
~ przek±ska po obiedzie: jab³ko, suszony daktyl, cappucino orzechowe ()
IV:ma³y go³±bek z pieczarkami i ketchupem i kolejny grzeszek, ale musia³am, gdyby¶cie tylko poczuli ten zapach ¶wie¿ych bu³ek!
jeszcze ciep³a ma³a domowa grahamka z mas³em i d¿emem wi¶niowym
~ 40 minut pilatesu
V:barszcz z kiszonych buraków, jajko
Wszystko fajnie. My¶lê co zrobiæ ze ¶niadaniem. W ¶niadaniu MUSI byæ bia³ko, ¿eby zahamowaæ nocny katabolizm. Jaja tolerujesz? Bo je¶li tak to zawsze mo¿na je wykorzystaæ. Manna z wkrêconym ¿ó³tkiem i potem dodan± pian± z bia³ka jest pyszna. Owsianka zreszt± te¿
Stary 2013-11-20, 21:16   #2097
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 165

Cytat:
Wszystko fajnie. My¶lê co zrobiæ ze ¶niadaniem. W ¶niadaniu MUSI byæ bia³ko, ¿eby zahamowaæ nocny katabolizm. Jaja tolerujesz? Bo je¶li tak to zawsze mo¿na je wykorzystaæ. Manna z wkrêconym ¿ó³tkiem i potem dodan± pian± z bia³ka jest pyszna. Owsianka zreszt± te¿
w³a¶nie mam zalecenie do 2 jajek tygodniowo, co mi mocno ¶rednio wychodzi, bo praktycznie codziennie jem jedno wieczorem, ale z drugiej strony nie widzê ró¿nicy w moim samopoczuciu i cerze kiedy jem (nie jad³am przez 3 tygodnie)...
tylko jak robi³am kiedy¶ owsiankê z jajem, to ba³am siê, ¿eby nie by³o surowe i d³ugo je trzyma³am na ogniu, a i tak by³ taki ma³o przyjemny zapach. Masz mo¿e jaki¶ sprawdzony sposób na dobr± owsiankê/mann± z jajkiem?
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 21:25   #2098
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
w³a¶nie mam zalecenie do 2 jajek tygodniowo, co mi mocno ¶rednio wychodzi, bo praktycznie codziennie jem jedno wieczorem, ale z drugiej strony nie widzê ró¿nicy w moim samopoczuciu i cerze kiedy jem (nie jad³am przez 3 tygodnie)...
tylko jak robi³am kiedy¶ owsiankê z jajem, to ba³am siê, ¿eby nie by³o surowe i d³ugo je trzyma³am na ogniu, a i tak by³ taki ma³o przyjemny zapach. Masz mo¿e jaki¶ sprawdzony sposób na dobr± owsiankê/mann± z jajkiem?

Polecam gotowaæ owsiankê najpierw z jab³kiem i cynamonem, a potem dorzuciæ ¿ó³tko, po chwili dodaæ ubite bia³ko. "zabijesz" trochê ten smak jajek i powinno byæ naprawdê pycha no, przynajmniej wg mnie jest
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-20, 21:36   #2099
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez maconha89 Poka¿ wiadomo¶æ
nie mój jad³ospis ale zapytam: co jest nie tak z zupa z mro¿onki? bo akurat z tego co czyta³am mro¿one warzywa zachowuj± swoj± warto¶æ a w zimiê nie zawsze ³atwo o inne
mro¿one warzywa s± zdecydowanie bardziej przetworzone ni¿ ¶wie¿e, i maj± mniej witamin, szczególnie gotowe, które s± mro¿one g³êboko, wcze¶niej obierane i obgotowywane, woda z obgotowywania jest wylewana, ponadto nie wiesz jakiej jako¶ci warzywa by³y u¿yte do produkcji mro¿onki oraz jak by³y przechowywane a akurat do zupy warzywa s± dostêpne ca³y rok (marchew, ziemniaki, por, cebula, pietruszka, kapusta...)
Stary 2013-11-20, 22:04   #2100
Narc
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 179

Cytat:
ja ubijam trzepaczk± bia³ko razem z ¿ó³tkiem na g³adk± masê, i wlewam do gotuj±cej siê owsianki ca³y czas intensywnie mieszaj±c. Gotujê jeszcze chwilê, a¿ uzyskam konsystencjê g³adkiego kremu. Nigdy nie czu³am zapachu ani smaku surowego jajka.
Narc jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.