Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-20, 15:03   #3151
Anulka_p
Zakorzenienie

Dot.: Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
Jestem po warsztatach i..kompletnie nie będę się spieszyć z wprowadzaniem stałych pokarmów. I ściema jest ekspozycja na gluten miedzy 5-6 mies a potem dopiero w 9. Później więcej napisze,ale przynajmniej wiem co robić.

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
O, to ja czekam na info .
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:04   #3152
BrandyOrange
Raczkowanie

Dot.: Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV

czarownica kurcze to krótko śpi maleństwo, ja ubolewam jak 45 minut śpi, chyba muszę przestać narzekać

co do glutenu to jak mówiłam mamie, czy teściowej to też nie wiedziały o co chodzi...

i nie bylismy na szczepieniu, czekaliśmy na tż, ale nie dał rady sie wyrwać no i idziemy jutro...

CHLOROFORM mój mały jak u teściowej długo spał to śmieliśmy się potem ze znajomymi że też użyła chloroformu, ale dla mnie i mały zasnąć na mojej poduszce, żeby ona mogła się nim zajmować
BrandyOrange jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:07   #3153
AgaPlast
Zadomowienie

katarzynka mysle ze spokojnie mozesz nie panikowac. zacznij po tyg. :P nie serio spoko narazie
AgaPlast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:09   #3154
czarownica1
Zakorzenienie

Brandy, Antek chyba tak po szczepieniu śpi niespokojnie, bo ciągle się wzdryga albo budzi z płaczem na chwilke po czym się uspakaja i podczas bujania znów drzemie

Elaine, czekam na info o rozszerzaniu. Jestem strasznie ciekawa co i jak.
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:09   #3155
BrandyOrange
Raczkowanie

elaine-blath ja też czekam na info !

podrzuciłam śpiące dziecko sąsiadce i do spożywczaka wyskoczyłam i wcinam teraz drożdzówkę z kawą inką... boszsz już na studiach sie lepiej odżywiałam...
Stary 2013-11-20, 15:11   #3156
Anulka_p
Zakorzenienie

"Katuję" Miśka dziś tym na okrągło.

Stary 2013-11-20, 15:16   #3157
Oliath
Zakorzenienie

Jakierka, ogromnie sie ciesze, ze steryd podzialal

Iwonka, gratuluję śmierany

Margo, pozdrow kangury

Mialam Wam 2 rzeczy napisac: moj maz sie zabawil slowotwoczo i nazywa Lilo PAMPERSOŁAKIEM - to po pierwsze
Po drugie, dostalam prezent od tesciowej reczniczek z kapturkiem, i nie byloby w tym nic specjalnego, ale to jest reczniczek z kapturkiem MOJEGO MĘŻA gdy byl malutki, ktory tesciowa dostala w paczce od rodziny z RFNu, bo primo, u nich byla skrzeczaca bieda, a secundo, w Polska wtedy nie bylo takich rarytasow dla niemowlat jak reczniczki z kapturkiem. Reczniczek jest mimo swoich 35 lat wiaz snieznobialy, choc z lekka wystrzepiony na brzegach i ma kapturek w kwiatuszki . Umarlam wyobrazajac sobie moje 200% mężczyzny owiniete w kwiecisty reczniczek po kapieli!!!!...

Aaaa, ide ponadrabiac ociupinkę

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Aha, LILO DZIS KONCZY 5 MIESIECY!!!
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-20, 15:18   #3158
tweedledee
Zakorzenienie

jezu od rana probuje was nadrobic alik wstał o 6 i od tej pory nie spał, padł dopiero na cycku przed 15 po super ryku

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
Tweed- u mnie sie wszystko zchrzanilo po pieprzonych szczepieniach
Mam wrażenie, ze mały walczy z rotem. Nie wiem sama
Sam dokładnie, u mnie niby nie było trgedii po tym szczepieniu, ale cały plan dnia poszedł się piep***ć
Cytat:
Napisane przez magolina Pokaż wiadomość
Wróciliśmy od pediatry, ćwiczenia dają rezultaty i nie musimy iść na rehabilitację mamy dalej ćwiczyć w domku.

Adaś waży 6 490 g i w tydzień przybyło go 310 g

Pani doktor mnie poinformowała, że po 4 miesiącu robimy ekspozycję na gluten, wprowadzamy kaszkę i zupki jarzynowe

A w ogole to dzień dobry

Widziałyście nowe świąteczne emotikonki??? alleeeeeeeee czad

Idę nadrabiać
Brawa dla super Adaśkakawał facecika
Cytat:
Napisane przez karolajn1987 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Osiwieje przez to ząbkowanie. .dzis mialam pobudke co godzinę na cycka, ale tylko po to zeby sie przyssac. Ani smoczek, ani samo tulenie nie wystarcza..jeszcze ewentualnie smok od butli, bo przy nim też sasypia ale nie chce żeby powietrze ssala

Wysłane z mojego GT-I9300
bidulo trzymam kciuki, zeby zabki poszły jak najszybciej... szybciutko sie to u was zaczyna
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;43799301]Kurcze a my mamy miec dzisiaj II szczepienie a ja jestem od samego rana z tego powodu osrana ( doslownie) bo mam biegunke..
Nie wiem czy isc, czy nie isc... Maly ma tą skaze, i badanie wyszly mu jakies nie teges... Niby to nie jest przeciwskazaniem ale jak cos mu sie stanie to chyba strzele sobie w lep!!! Kuźwa z tymi szczepieniami to jakies wariactwo jest, dlaczego nigdzie nie mozna uzyskac mądrej informacji... Jedni tak, inni siak... A ty rodzicu wybierz sam....
W dodatku jest to tylko na mojej glowie bo tz to juz kompletnie sie nie zna i w sumie nie interesuje... [/QUOTE]
teso mam podobne odczucia co do szczepionek. Do tej pory nie wiem czy dobrze zrobilam decydujac sie na refundowane, czy nie robie tym malemu krzywdy i u nas podobnie tz jakos tematem srednio jest zainteresowany, iec decyzja spadła na mnie

Dzięki za rady dziewczyny odnosnie piersi, wczoraj zbiłam goraczke paracetamolem, dzisiaj zjadlam ibuprom i obkladam sie kapusta, modlac sie, aby przeszło no jak nie urok, to sraczka u mnie

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Napisane przez BrandyOrange Pokaż wiadomość
elaine-blath ja też czekam na info !

podrzuciłam śpiące dziecko sąsiadce i do spożywczaka wyskoczyłam i wcinam teraz drożdzówkę z kawą inką... boszsz już na studiach sie lepiej odżywiałam...
skad ja to znam
ostatnio zaczynam dzien kawa i wcinam sniadanie w okolicach godziny 15
Stary 2013-11-20, 15:21   #3159
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość

CHLOROFORM
.

Cytat:
Napisane przez katarzynkajg Pokaż wiadomość
Dziewczyny Szymuś zrobił właśnie kupkę żółta i w tej kupce były kropki pomarańczowe/czerwone. Nigdy nie zrobił takiej kupy, jadł dziś marchewkę z ziemniakiem czy to możliwe że to od tej marchewki?
Czy mam sie bać?
Ja też tak miałam po podaniu marchewki

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
[/COLOR]Aha, LILO DZIS KONCZY 5 MIESIECY!!!
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:21   #3160
lemurki_malutkie
Zadomowienie

Oliath,dla Lilood Oli,Jaśka,i od mojej skromnej osoby
Wizyty w Tczewie zazdroszczę,to rodzinne miasto mojej Mamy
lemurki_malutkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:27   #3161
katarzynkajg
Zadomowienie

Cytat:
no o 16:11 ----------

klask i:
A prezent od teściowe super perełka

Elaine - ja tez czekam na informacje.

Uff to dobrze że to normalna kupka a już się wystraszyłam

Szymuś świruje pawiana na macie

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:29   #3162
taribari
Zadomowienie

100 lat Lilo!!!!

Z tym rozszerzaniem diety to jednak trzeba sie instynktu sluchac a nie ksiazkowych wytycznych. Taka np. marchewka polecana jako pierwsza a zatwardza wiele dzieci. Seler też polecany na poczatku a to silny alergen. Zglupiec mozna. Ptyś odkad je stale pokarmy w wiekszych ilosciach gardzi mlekiem I PRZYTYŁ W 2 DNI 200 G

Elein podziel sie wiedza z wykladu . Ciekawa jestem czemu sa takie rozbieznosci w tych informacjach.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

taribari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:29   #3163
Anulka_p
Zakorzenienie

dla Lilo!
Stary 2013-11-20, 15:34   #3164
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Wczorj byliśmy na szczepieniu, Zuza waży już 7600 i ma 65 cm, przybrała w 6 tygodni 1600- chyba mam śmietane w cyckach
U doktora grzeczniutka, dała sobie zbadac buźke, uszka i wszystko inne na szczepieniu zaplakala przy wyjmowaniu igły i sobie kwiliła aż dostalismy sie do samochodu.
Idzie 90 centylem i wzrost i waga a miala 75 wzrost i 50 wage wiec neiźle sobie nabiera masy
A teraz ma poważną rozmowe z pszczółką i nie chce jej przeszkadzac

Wczoraj gadalismy juz z Tztem, ale zobaczymy czy cos zrozumiał z tej lekcji

Dzisvmusze ogarnac chate wiecvbede nadrabiać małymi kroczkami (boszz dziewczyny skad wy macie czas na taki spam )

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość
Dzień Dobry !

Witamy się po dość długiej nieobecności

Jesteśmy na etapie ząbkowania i bolącego gardełka...
Szczepienie przeszło nam bez komplikacjii a Marceli waży 7,5 kg
Zaczynamy wprowadzanie nowego jedzonka
Jabłuszko i marcheweczka bardzo smakują
Chcę zacząć gotować mu jedzonko żeby nie przyzwyczaił się do słoiczków
A widzę że gotujecie więc moje pytanie brzmi "co dajecie do zupki jarzynowej prócz marchewki ziemniaka i pietruszki?
Wczoraj próbowałam dodać troszkę zielonego groszku i mały pluł

a jeszcze jedno pytanie,
Co można dać takiemu maluszkowi na bolące gardełko?
kupiłam Tantum Verde ale może coś jeszcze?

wicie co, długo nie mogłam spaść z wagi po ciąży, zaczęłam brać tabletki i w końcu się coś ruszyło

Cytat:
Napisane przez taribari Pokaż wiadomość
kaszek nie zdarzyłam bo sie Ptysiek obudził i marudził że goraco. jutro zrobie podejscie
byłam i spojrzałam, że są dla starszych dzieci niż mój więc się nie zagłębiałam

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
a ja nie chce świąt, bo znowu będą problemy z uwawianiem się co, gdzie i kiedy i z kim, ale prezenty moge wziac
oooo rozumiem Cie i łączę się w bólu, ja mam nadzieje, że bedzie jak w zeszłym roku czyli teście pojadą na wieś

Cytat:
Jestem po warsztatach i..kompletnie nie będę się spieszyć z wprowadzaniem stałych pokarmów. I ściema jest ekspozycja na gluten miedzy 5-6 mies a potem dopiero w 9. Później więcej napisze,ale przynajmniej wiem co robić.

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
czekam na info bardzo mnie interesuje

Cytat:
Dziewczyny Szymuś zrobił właśnie kupkę żółta i w tej kupce były kropki pomarańczowe/czerwone. Nigdy nie zrobił takiej kupy, jadł dziś marchewkę z ziemniakiem czy to możliwe że to od tej marchewki?
Czy mam sie bać?
wydaje mi się ze to marchew

Cytat:

Mialam Wam 2 rzeczy napisac: moj maz sie zabawil slowotwoczo i nazywa Lilo PAMPERSOŁAKIEM - to po pierwsze
Po drugie, dostalam prezent od tesciowej reczniczek z kapturkiem, i nie byloby w tym nic specjalnego, ale to jest reczniczek z kapturkiem MOJEGO MĘŻA gdy byl malutki, ktory tesciowa dostala w paczce od rodziny z RFNu, bo primo, u nich byla skrzeczaca bieda, a secundo, w Polska wtedy nie bylo takich rarytasow dla niemowlat jak reczniczki z kapturkiem. Reczniczek jest mimo swoich 35 lat wiaz snieznobialy, choc z lekka wystrzepiony na brzegach i ma kapturek w kwiatuszki . Umarlam wyobrazajac sobie moje 200% mężczyzny owiniete w kwiecisty reczniczek po kapieli!!!!...

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

klask i:

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:41   #3165
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
Czy mam sie bać?
będąc świeżo po warsztatach: pewnie marchewka, pewnie brakuje enzymów trawiennych, czyli może być za wcześnie na posiłki stałe. To właśnie jeden z elementów - kupki. jak są kawałki niestrawione lub tylko nadtrawione to znaczy że jeszcze za wcześnie.

Cytat:

najlepszego dla Lilo!!

Zaraz wam wkleję moje notatki.

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:44   #3166
BrandyOrange
Raczkowanie

czarownica jak Antek się budzi z płaczem itp to moja mama powiedziałaby, że przestraszony... nam też pare razy tak mówiła...

a co do szczepienia mam taką traumę po ostatnim, że nie poddaję się i nadal próbuję tż wysłać jutro!

Anulka az mi ciarki przeszły przy tej piosence na myśl o świętach

oliath dla Lilo za 5 msc

...tak te dni powoli lecą, 16 już się ciemno robi mąż nie wraca, dziecko nie śpi.... cieszę się, że się w końcu odważyłam i odezwałam do Was, umilacie mi każdy dzień...
Stary 2013-11-20, 15:50   #3167
katarzynkajg
Zadomowienie

Szymek sam zasnął na macie pierwszy raz sam zasnął. Dziecko mi dorasta
Dziś na kolacje dostanie mleczko z kleikiem ryżowym ciekawe czy dłużej pośpi

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
będąc świeżo po warsztatach: pewnie marchewka, pewnie brakuje enzymów trawiennych, czyli może być za wcześnie na posiłki stałe. To właśnie jeden z elementów - kupki. jak są kawałki niestrawione lub tylko nadtrawione to znaczy że jeszcze za wcześnie.
Hmm on je stałe pokarmy od półtora tygodnia i wcześniej nie było takiej kupki. Ale wezmę to pod uwagę. Dziękuję

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 15:51   #3168
jakierka
Zadomowienie

Anulka, kiedys wlasnie dawalo sie chleb do possania W UK nie slyszalam o ekspozycji na gluten, moja mama tez pierwszy raz slyszy. Co kraj to obyczaj

Oliath, dla Lilo Super sprawa z recznikiem U nas niestety nie zachowalo sie nic a nic z dziecinstwa; moje rzeczy musielismy pozostawic w Rosji, a TZta splonely kiedys w pozarze :/

Elaine, tez jestem ciekawa co masz do powiedzenia odnosnie rozszerzania diety

Stary 2013-11-20, 15:53   #3169
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Konto usunięte

Jedna reka łaskocze Leonka po boczkach ze chichra sie i kwiczy na caly dom, druga pisze

Cytat:
Jakierka, ogromnie sie ciesze, ze steryd podzialal

Iwonka, gratuluję śmierany

Margo, pozdrow kangury

Tez mam taki jeden recznik ale nie tz-a ale moj wlasny
Sluzyl mi, mojej siostrze, mojemu bratu, Ignaśkowi a teraz malizna sie w niego wyciera troche poszczepiony i kolory wyblakle ale cudna pamiatka.
Jak bylam mała to mam zdjecia jak jestem w niego zawinieta, takie same zrobilam starszakowi, teraz czekam jak Leonsio usiadzie i tez mu zrobie

Ale maly jeczy... Chyba nie wytrzyma do 18.30 bez drzemki...
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:00   #3170
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Notatki które wrzucam, dotyczą tylko dzieci, które są karmione piersią akurat tak się złożyło, że żadna z uczestniczek nie karmi mm.

Miesiące są orientacyjne - bardzo, ponieważ najważniejsze są pierwsze pięć punktów z kartki. Jeśli większość z nich jest spełniona to dziecko dorosło do pokarmów stałych. Chwyt precyzyjny (palec wskazujący i kciuk) najczęściej wskazuje, że enzymy trawienne się pojawiły w organizmie dziecka. I OBSERWACJA Dziecka dla jednego to będzie 4-5 miesiąc, dla innego 8my. Generalnie enzymy trawienne przy kp u dziecka pojawiają się między 5-7 miesiącem życia.
Marchewka jest zatwardzająca (to wiemy już z informacji dziewczyn, które zaczęły wprowadzać pokarmy stałe) i jeśli są problemy z kupą, to zamienić na dynię.

Zamiast manny polecana jest kaszka orkiszowa (podobno lepsza manna:P).

Ekspozycja na gluten przynajmniej przez tydzień. Jeśli jest silna alergia to wyjdzie po tygodniu. Jeśli utajona to może i w 14 roku życia. także lipa trochę. Ja planuję 2-3 tygodnie próbować podawać, ze względu na to,że mamy alergie w rodzinie.

Odnośnie alergii: silnie uczulające są podkreślone na kartce. Objawy: wysypka, ulewanie, rozdrażnienie dziecka, inna kupa, zatkany nos. I jeśli dziecko uparcie ODRZUCA jakiś produkt, nie zmuszać. Może to oznaczać, że ma alergię i w ten sposób się przed tym broni . (babeczka podała np swój przykład i córki. Ona ma alergię na kartofle!! co jest b.rzadko spotykane. Od małego nie chciała jeść ziemniaków przy wprowadzaniu.). Oczywiście trzeba kilka razy próbować, żeby nie odrzucać jakis składników, tylko dlatego, że dziecku za pierwszym czy drugim razem nie podeszły.

Kolejna rzecz - na kartkach jest kolejność warzyw w kolejnych miesiącach. To też jest umowne, bo jeśli dziecko ładnie przyswaja z pierwszego miesiąca wszystko to można przechodzić dalej. Byle rozsądnie i powoli. Dotyczy to głównie warzyw. Z pozostałymi ostrożniej.

Mam nadzieję, że się rozczytacie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg marta2 001.jpg (160,1 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg marta3 001.jpg (134,3 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg marta1 001.jpg (78,6 KB, 49 załadowań)

Galeria pazurkowa:
Stary 2013-11-20, 16:07   #3171
idzia111
Zakorzenienie

hej,

dzis próbuję się do Was zgłosić chyba już z 5 raz, Moj dzieć ma nadal skoka i ,,miauczy" cały dzień

Laseczki błagam napiszcie gdzie jest ten kalendarz za free
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:12   #3172
arrabbiata
Zadomowienie

elaine, wrzuć proszę te notatki do kubu
arrabbiata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:13   #3173
czarownica1
Zakorzenienie

Cytat:
Notatki które wrzucam, dotyczą tylko dzieci, które są karmione piersią akurat tak się złożyło, że żadna z uczestniczek nie karmi mm.

Miesiące są orientacyjne - bardzo, ponieważ najważniejsze są pierwsze pięć punktów z kartki. Jeśli większość z nich jest spełniona to dziecko dorosło do pokarmów stałych. Chwyt precyzyjny (palec wskazujący i kciuk) najczęściej wskazuje, że enzymy trawienne się pojawiły w organizmie dziecka. I OBSERWACJA Dziecka dla jednego to będzie 4-5 miesiąc, dla innego 8my. Generalnie enzymy trawienne przy kp u dziecka pojawiają się między 5-7 miesiącem życia.
Marchewka jest zatwardzająca (to wiemy już z informacji dziewczyn, które zaczęły wprowadzać pokarmy stałe) i jeśli są problemy z kupą, to zamienić na dynię.

Zamiast manny polecana jest kaszka orkiszowa (podobno lepsza manna:P).

Ekspozycja na gluten przynajmniej przez tydzień. Jeśli jest silna alergia to wyjdzie po tygodniu. Jeśli utajona to może i w 14 roku życia. także lipa trochę. Ja planuję 2-3 tygodnie próbować podawać, ze względu na to,że mamy alergie w rodzinie.

Odnośnie alergii: silnie uczulające są podkreślone na kartce. Objawy: wysypka, ulewanie, rozdrażnienie dziecka, inna kupa, zatkany nos. I jeśli dziecko uparcie ODRZUCA jakiś produkt, nie zmuszać. Może to oznaczać, że ma alergię i w ten sposób się przed tym broni . (babeczka podała np swój przykład i córki. Ona ma alergię na kartofle!! co jest b.rzadko spotykane. Od małego nie chciała jeść ziemniaków przy wprowadzaniu.). Oczywiście trzeba kilka razy próbować, żeby nie odrzucać jakis składników, tylko dlatego, że dziecku za pierwszym czy drugim razem nie podeszły.

Kolejna rzecz - na kartkach jest kolejność warzyw w kolejnych miesiącach. To też jest umowne, bo jeśli dziecko ładnie przyswaja z pierwszego miesiąca wszystko to można przechodzić dalej. Byle rozsądnie i powoli. Dotyczy to głównie warzyw. Z pozostałymi ostrożniej.

Mam nadzieję, że się rozczytacie.
bardzo prosimy - do klubu z tym
dziekuje!
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:18   #3174
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

okey wrzucam do klubu
trochę chaotycznie to napisałam.

Podpytywałam też o słoiczki. Jeśli chodzi o składy to najlepsze są Holle, Hipp i BabyDream. Najgorsze gerbery...Ogólnie polecała robienie swoich, mrożenie w kostkach w zamrażarce (o czym też tutaj pisałyście).

Pytałam o stewie i xylitol. I jak najbardziej ok. Xylitol dla takich maluszków wskazany (pomimo że od 3 rż) w przypadku kiedy są problemy z odparzeniami, grzybami, pleśniawkami, bo ma działanie grzybobójcze.

Galeria pazurkowa:

Edytowane przez elaine-blath
Czas edycji: 2013-11-20 o 17:08
Stary 2013-11-20, 16:19   #3175
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;43799130]Komu dobry temu dobry... Nocka znow do d...y
A dzis w dodatku szaro i ponuro...

Robie postepy - umowilam sie na piatek do gina.. Pierwsza wizyta po porodzie

za wage i wymiary dzieciaczkow, rosną nam !!!!

ale fajne [/QUOTE]
Teso piona ja też w piatek pierwsza wizyta
Elaine dzięki za info. Ja dziś popełniłam kolejny błąd żywieniowy. Podałam Tośkowi szpinak z ziemniaczkiem. dzień z głowy mam nadzieję że chociaz do nocy przejdzie Padam z nóg a nerwy mam w strzępkach
Stary 2013-11-20, 16:23   #3176
Anulka_p
Zakorzenienie

Elaine- a jeszcze o tą kupkę chciałam dopytać. Jeśli są w niej cząstki to nie ma jeszcze enzymów trawiennych?
U Misia są często. Nie w każdej kupce, ale w 7 na 10 na pewno.
Stary 2013-11-20, 16:49   #3177
mela1234
Zakorzenienie

Stevia jest dobra w czasie leczenia kandydozy.

mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 16:56   #3178
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Jak to nie słyszeli? Nie wprowadzają glutenu do diety dziecka? Każdy produkt wprowadzamy pomału, stopniowo, więc i z glutenem jest podobnie. Po troszku. Jak inaczej wprowadzić gluten do diety? No przecież nie przez np. chleb, który ma wiele innych rzeczy w składzie niż same zboża, które są dla tak małego dziecka szkodliwe. Nie ma innego sposobu niż kaszka glutenowa po troszeczku przez jakiś czas, a dopiero później: makarony, chlebek itd.
nie,nie slyszeli i znam pare przypadkow i przeszukalam net i tez o tym pisza...poprostu dziecko dostaje pietke od chleba zeby sobie pociumkac pewnie ok 6msc i tyle i stopniowo rozne rzeczy makarony itp i tyle noema zadnego gotowania ani nic nikt wogole nie przypuszcza o tym w polsce sa takie "zasady"jakies i tyle...ja bym sie bala i robila ekspozycje czy jak to sie nazywa jak ktos w rodzinie by cjorowal na celiakie?tak to bez nerwow...szwagierka nie slyszala nigdy w zyciu o ekspozycji na gluten nigdy tak nie wprowadzala ani nic poprostu raz drugi trzeci jak byla odppwiednia pora dala mu lropke troszke chleba do ciumkania jaloez precelki to uwielbia i je mkaronu z zupa i nic mu nie jest a oczy zrobila jak 5tki jak mowilam o tym glutenie...zreszta pare przykladow moglabym podac...

co do kupek moja ma bobki kasztanki od 2dni bo je ziemniaczla z dynia i to napewno.przez to.tez ma zolte "niestrawione"rzeczy w kupce koloru zoltego ..zaczelysmy wprpwadzac nowe rzeczy woec i kupa sie zmienia nie jeztem ekspertem ale dopoki dziec nie placze nie ma wydetego twardego brzuszka i niema krwi w kupce to jest ok.
same macie nieraz jakies"czastki"w kupie to co macie nierozwiniety uklad trawienny?(nie pije tu do postu elwine czy cos w tym stylu..taki przyklad poprostu...)

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

zreszta myslicie ze nasi rodzice robili nam jakas ekspozycje?podekrzewam ze wszystkie obylysmy sie bez ekspozycji i nic nam nie jest a jak dziec ma "zakodowane"ze bedzie mialo celiakie czy jak to soe zwie to i tak bd mial...

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 17:05   #3179
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Elaine- a jeszcze o tą kupkę chciałam dopytać. Jeśli są w niej cząstki to nie ma jeszcze enzymów trawiennych?
U Misia są często. Nie w każdej kupce, ale w 7 na 10 na pewno.
wiesz w tych takich teraz, to w sumie nie wiem, ale pewnie podobnie to działa. Chodzi przede wszystkim o te robione już przy wprowadzaniu pokarmów stałych.

Dotkaa: są produkty, które nie są trawione przez dorosłych też. po prostu.

Usłyszałam że konsekwencje karmienia dzieci wcześniej niż ich organizm jest gotowy (chodzi o te enzymy) mogą się objawić dopiero w przyszłości, życiu dorosłym, np zespołem jelita wrażliwego (czy jakoś tak) i problemami trawiennymi.

Wiadomo każda zrobi jak uważa. ja ekspertem nie jestem. Przekazałam to, co się dowiedziałam od osoby, której ufam. Dodatkowo zastanawiam się, czy wziąć od niej namiary na dietetyczkę, która ustawia karmienie niemowlaków i mam wegetarian. Tyle że my ryby jemy..

Katarzynka: moze akurat tego dnia mu cos nie podeszła ta marchewka, skoro wcześniej było ok.

Galeria pazurkowa:

Edytowane przez elaine-blath
Czas edycji: 2013-11-20 o 17:07
Stary 2013-11-20, 17:07   #3180
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość

same macie nieraz jakies"czastki"w kupie to co macie nierozwiniety uklad trawienny?(nie pije tu do postu elwine czy cos w tym stylu..taki przyklad poprostu...)
Tylko Elaine pisała o gotowości do rozszerzania diety, a nie o fakcie kiedy już dietę się dziecku rozszerzyło. Mój Miś ma cząstki jedząc samo mleczko z piersi, więc to nie ziemniaczki i dynia. Może być to więc niewykształcony układ trawienny.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości