|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
| Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
10 | 18,87% |
| Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
|
4 | 7,55% |
| Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
14 | 26,42% |
| Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
21 | 39,62% |
| Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
|
2 | 3,77% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
Zacznę może od malinowej herbaty - seta odpada, mała ciągle na piersi i do tego większość nocy ostatnio ciągnie ![]() Diabli, nie wątp w cyce! Nelka pewnie coś tam przybrała, potem spaliła i tak stale. Ja we wtorek ważyłam małą przed jedzeniem wieczornym i się zlękłam, że straciła na wadze, a że zwykle ważę w środę rano po jedzeniu, to na drugi dzień zważyłam znów i był przyrost. Za tydzień mamy ważenie w przychodni po ponad 2 miesiącach, zobaczymy, ile przybyło. Ale to chyba normalne, że waga stopuje Nelka dba o linię od początku
|
|
#2072 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
No halo!!!! A cóż to za brzydasy Ci się w głowie rodzą? Mleko cycusiowe jest najlepsze!! Dziewczyny mają rację, bobasy teraz zdobywają nowe umiejętności, ruszają się jak chrabąszcze i spalają jedzonko. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
![]() Powodzenia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2073 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(ale to zboczenie zawodowe) ostatni raz zakładałam tżtowi pod koniec września jak się spił i musiałam go ratować, a tak to masakra z tą moją praktyką... a wcześniej zakładałam wenflonki właśnie dzieciom od urodzenia do 18rż ![]() --- idę korzystać, z tego, że Wojtuś śpi i sama spać dobranoc |
|
|
|
|
#2075 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobala mi się nieswiadomosc ile mala wazy ten miesiąc był taki "luzny". wcześniej co srode do przychodni, wazenie i zazwyczaj jakies wątpliwości, bo mało i mało ja tez wychodzę z zalozenia, ze mala dobrze wygląda, prawidłowo się rozwija, nie placze, rosnie. tylko wiesz jak to jest: jak raz ktoś powie, ze cos jest nie tak to później to już siedzi w glowie i ciężko olac temat. a jeszcze od czasu do czasu uslysze, ze dziecko blade, ze chyba anemia, watroba powiekszona, szmery w sercu, cos z odźwiernikiem...hehe. za dużo tego na jedno dziecko! http://www.bobas-bielsko.pl pierwsze wejście 29zl. karnet 290 albo 340. można kupować pojedyncze wejścia za 38zl. zrobcie sobie jedna wycieczke - grawantuje Ci, ze maz będzie pod wrazeniem...wystarczy widok dzieciakow w wodzie ![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
i sama wybierzesz co Ci się podoba hehe.
|
||
|
|
|
#2076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostra tzta jest trochę "grubszej kosci" i w kolko mowi do malej: kluska itd. ostatnio zwrocilam jej uwagę, ze ona nie jest gruba i do kluski jej daleko. ale nie pomoglo, bo znow przy następnym spotkaniu było "czesc kluska". tz uslyszal i mowi "do ciebie tez tak mam mowic? ona ma imie" powiedz, ze dajesz mu cole...i będzie po temacie
|
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2079 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zawsze musimy zaczac od "po cichutku" i "4 sloni" ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
wizyta raz w miesiącu to układ idealny
|
||
|
|
|
#2080 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
omg .... masakra ![]() zdrówka !!! Dziewczyny, pamiętacie wątek Wyobrażenia przed porodem a rzeczywistość po? już nie pamiętam wszystkiego, wypisałam to co pamiętam: moja konfrontacja z rzeczywistością przed-i-po porodzie: - ciąża miała być bezproblemowa, chciałam pracować do 4 miesiąca (praca fizyczna więc dlatego tak krótko), chodzić na fitness dla przyszłych mam itp ---> ciągle trafiałam do szpitala, od 7 tyg ciąża zagrożona, krwawienia, skurcze od 20 tyg, leżenie w domu 8 miesięcy .... - myślałam że karmienie piersią to oczywistość - Młody był karmiony mm od drugiego dnia - miałam dbać o siebie, nie zaniedbywać się, nie chodzić w dresach - no to mi akurat wychodzi, maluje się codziennie chociaż lekko, staram się ubierać wygodnie ale nie chodzić w porozciąganych ciuchach - poród miał być naturalny i nawet przez myśl mi cesarka nie przyszła - byłą cesarka, nawet nie wiem jak to mieć skurcze porodowe - ból po cesarce miał być masakryczny i miesiąc miałam dochodzić do siebie - na drugi dzień latałam po szpitalnym korytarzu, poszłam na jakiś wykład o pielęgnacji dzieci, wyszłam do domu po 48 h a następnego dnia zrobiłam spacer z Młodym do przychodni - dziecko z założenia miało spać od początku u siebie w łóżeczku - spało i śpi, zasypia sam bez problemu ![]() - miałam spać wtedy kiedy dziecię śpi. w praktyce oboje na początku prawie nie spaliśmy, trafił mi się model który po tatusiu mało śpi ![]() - byłam pewna że tak czy inaczej będę znajdować czas dla siebie w ciągu dnia, jak dziecię będzie spać. nawiązując do wypowiedzi powyżej moje dziecię śpi raczej mało, więc dwa tyg temu obejrzeliśmy z mężem pierwszy film od 7 miesięcy - po ciąży miałam zacząć odchudzanie ... yhyyy ... zabrałam się kilka dni temu
|
|
|
|
|
#2081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze mama mówiła - zobaczysz co czuję jak będziesz mieć swoje dziecko. I teraz widzę ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja narzekalam na moją marudę swego czasu a teściowie na wsi dom mają i jak tam pojechaliśmy Hela 3 dni spała jak zabita, tak jak w domu co 2 godziny jadła tak tam co 4 i musiałam ciągle latać z laktatorem. Więc średnio mi wierzyli w to jej marudzenie ![]() Diabli - dziewczyny dobrze piszą - nie wątp nigdy w swoje mleczko! I racja z tym skokiem, dziecko więcej się rusza i więcej spala. Moja ostatnio też trochę rzadziej w ciągu dnia je.
|
|
#2083 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci, że w dodatku teraz jak wprowadzasz stałe pokarmy to już w ogóle możesz się chyba mniej martwić, bo widzisz dokładnie ile zje. Cytat:
1. miałam pracować do 5-6 mies. ciąży, a o ciąży powiedzieć w pracy dopiero po 3 miesiącu - REALIA: w 8 tygodniu krwawiłam bo pojawił się krwiak i wszyscy w ten sposób dowiedzieli się o ciąży, a ja wylądowałam w domku 2. miałam po krwiaku wrócić do pracy, bo zakładałam, że sie wchłonie po 2-3 tygodniach- REALIA: wchłaniał się jakieś 2 miesiące przez które leżałam i już nie było sensu bym wracała 3. miałam w ciąży zacząć chodzić na basen, na jogę - REALIA: okropnie się rozleniwiłam i absolutnie nawet nie machnęłam palcem 4. miałam nadzieję na szybki i w miarę mało bolesny poród i wydawało mi się, że mam wysoki próg bólu -REALIA; jak zaczęły się skurcze o północy tak urodziłam dopiero o 21:41, a skurcze już w nocy nieźle dawały mi popalić, więc naprawdę miałam dość 5. Dziecko miało spać większość czasu i jeść przez pierwsze 3 mies- REALIA: Daro to ewidentnie żywy i ciekawski typ i właściwie od pierwszych dni nie spał i nie jadł na zmianę tylko 6. Dziecko od początku miało spać samo w łóżeczku- REALIA: spało z nami pierwsze 3 mies., a odkładałam go do własnego łóżeczka z wielkim bólem. A nad ranem i tak już z nami śpi 7. Łóżeczko w wieku 3 mies. miało być przeniesione do drugiego pokoju REALIA: nie jest i nie wiem kiedy będzie 8. Miałam być sexy mamusią z sexy fryzurą, butami na obcasach etc. REALIA: w d...mam obcasy, wygodniej mi na płaskim, wizyta u fryzjera skończyła się zielonkawymi włosami 9. Miałam szybko wrócić do wagi i figury sprzed ciąży REALIA: do wagi wróciłam , to fakt, bo mam jakieś 52-53 kg., ale niestety figury już nie i naprawdę póki co mi się mocno nie chce ćwiczyć Chwilowo więcej nie pamiętam A ja tu przypominam o 3 głosach dziennie dla Diabli, bo widzę, że Ktoś tam ma aż 151 głosów, damy radę to pobić https://www.bebiklub.pl/konkurs/nasz...ia/porada/1253
07.07.2012 & Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-11-21 o 22:49 |
||
|
|
|
#2084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja Was rozumiem, ze uspokajacie, ale kazda martwiłaby się, gdyby to było Wasze dziecko ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2085 |
|
siedzę i myślę
|
co do mojej przemądrej siostry... ona zawsze wie najlepiej i nie ma jeszcze dzieci... jak będzie rzygać w ciąży to jej wypomnę
|
#2086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas większym panikarzem jest tatuś...córunia tatunia ma z nim ciężkie zycie
|
|
|
|
|
#2087 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z tego co piszesz to ona Cię potrzebuje i tyle. Kiedyś zaśnie sama - jak będzie gotowa na to, tak samo jak z przespaniem całej nocy... Cytat:
Tak, że dietę należy rozszerzać po 6 miesiącu bo jelita całkiem inaczej pracują na mm niż kp ale nawet jeśli dziecko nie chce to nie musi jeszcze jeść niczego innego, nie powinno się też zbyt szybko zastępować mleka mamy innymi posiłkami. Cytat:
Cytat:
Marchewa ja wszędzie chodzę bez męża a mam o tyle trudniej, że nie mam prawka |
|||||||||
|
|
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miały być nieprzespane noce, wieczne zmeczenie i maly wrzaskun...a mam spiocha, przy którym zmeczenie sama sobie funduje kilkugodzinnymi spacerami. wyobrazalam sobie wieczne stosy pieluch i ubranek czekających na prasowanie...a żelazko widzialy raz. naprawdę u nas wszystko jest inaczej niż miało być i pewnie dlatego tak pozytywnie mnie macierzyństwo zaskakuje i co najlepsze: nie zmieniłabym nic. ps. znajoma z która lezalam podczas usuwania tarczycy (mój rocznik 85) skoczyla dzisiaj jodowanie, wyniki badan pozytywne
|
|
|
|
|
#2089 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a optymalna waga to 9-11 kg wiec Nelcia napewno ja osiagnie ![]() Cytat:
heh a co dopiero bedzie pozniej my wndomu radia WAWA sluchamy sama polska muzyka i D. Spiewa " chodze boso ...chodze boso... hehehe i podjreca zrob glosniej zrob hehe Cytat:
Hehe a Wojtus zrobi psikusa i bedzie spal hehehe cala nockr hii Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cyce, coraz częściej caly słoiczek warzyw, caly owocow... dlatego zaczelam zastanawiać się czy może te cyce nie sa jakies za mało kaloryczne, może mniej mleka? może pokarm zanika, skoro dokarmiam już czyms innym? lykam tez ten hormon, tsh wariuje...może to to? moje tsh (bez tarczycy) to norma 0,05-0,1 a mnie wyszlo 9,140 ![]() wiecie milion powodow żeby sobie wmowic, ze cos jest nie tak hehe. aaa i czy możliwe jest, ze podczas okresu mleka byłoby mniej? (tak jakos hormonalnie? |
|
|
|
|
#2091 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a poza tym myslalam, ze jak mlody bedzie mial pol roku to pojde do pracy, bo juz bedzie duzy, a teraz on jest dale taki malutki i nie poradzi sobie bez mamy, a ja nie wiem jak poradze sobie bez niego mialam byc gruba po ciazy jak moje siora + 20 kg zostalo, a zrzucilam wszystko w 2 miesiace i w lato wchodzilam w spodenki w ktore nie miescilam sie przed ciaza
|
|
|
#2092 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i niby powinnam się już z tym oswoic, a jak widzicie nie jest to takie latwe ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
i dopycha drugim cycem. stad tez rozwazania czy mleka dość...może za mało jem? Cytat:
nie wyszlo hehe. może przy drugim będę madrzejsza :d chociaż mam teraz nowa mamuske na osiedlu (rozrasta się nasz gang!) malutki ma jakies 10 dni i starszego 6letniego brata. mama zapierala się, ze teraz to już pikus i wszystko wie, wiec luzik. a już panikuje, bo mało przybiera, już wmowila sobie, ze malutki ma stan podgaraczkowy, byli u pediatry...i znow podczas spacerow wrocil nam temat "a powiedzcie mi co ja mogę jesc" hehe i nie chce wierzyc, jak mówimy, ze wszystko...z umiarem a wydawaloby się, ze przy drugim to już wszystko jasne.---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
a jednak ciaaagle sa wątpliwości Nelka w pol roku przybrala 2970, wiec może w drugiej polowie roku jakos się do tych 9 kg dokula hehe.Cytat:
---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- http://i44.tinypic.com/2a5x8iq.jpg ![]() ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- pytanie za 100 punktów - jak odbiera się bodziaka w Rossmannie po przekroczeniu tego progu? |
|||||||
|
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czekam na ten artykull A swoja droga to gdzie budyniek sie podziala??? Aas jak tam dziewczyny????? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2094 |
|
Zakorzenienie
|
CYNAMONKOWE WIESCI
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2776 |
|
|
|
#2095 |
|
Zakorzenienie
|
Diabli teraz art. Zobaczyla. Dopiero heee dobre fakt moj te sie wsluxguje i pyta dlatego Geubsona nie slucham przy nim heee
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2096 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
ja tam mam czystego męża
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() nadrobiłam mniej więcej i idę spać, Bart miał już 3 pobudki, właśnie śpi obok i się śmieje dobranoc
|
|||||||
|
|
|
#2097 |
|
Zakorzenienie
|
Diabli ja tam Ci sie nie dziwie, ze sie martwisz. Wszystkie sie o te nasze dzieciaczki martwimy i czesto panikijemy bez powodu. Ty to nawet powod masz
Ale prawda jest taka, ze powodem Waszych trosk.z pewnoscia nie jest 'ubogie' mleczko ![]() A, ze badania potwierdzaja, jedno za drugim, ze Nelcia jest zdrowa jak ryba to nie pozostaje Ci nic innego jak zwalic na spalanie kalorii w coraz szybszym tempie. Do tego ewidentnie nie rosnie Ci niejadek co jest dodatkowym dowodem.zdrowia i mozecie smialo patrzec w przyszlosc ![]() co to ja jeszcze chcialam.... ach... mamy kryzys spania. Od kilku dni, w zasadzie odkad Sofia.nauczyla sie podnosic na czworaka i pelzac do przodu z kazdym dniem wydluza sie usypianie. Ewidentnie nie moze sobie.mala poradzic z nadmiarem nowych umiejetnosci... I nie wiem jak jej pomoc.... nie da sid tych.umiejetnosci wylaczyc tak jak da sie np. zrobic polmrok w pokoju... i wyglada to tak, ze np. lezymy sobie, Sofia.je i.powoli.odplywa i przekreci glowke w druga strone, oczka zamkniete, za moment zaczyna cos.mruczyc o ciagnie reszte ciala, jak juz jest na drugim boczku to ciagnie na brzuszek, czemu nie? potem od razu na czworaka i zaczyna sie wedrowanie... Robi tak nawet jak e przebudzi w srodku nocy i jest nieprztomna. I jak w srodku nocy.wystarczy, ze ja poloze.z powrotem na boku.i przystwie do piersi to w ciagu dnia to nie dziala. Wyrywa sie, chce isc w swiat. Mimo, ze pada ze zmeczenia. Ostatecznie dziala ssanie na rekach, z bujaniem i wlaczonym szumem. Ale jak od tego triku zaczne to nic z teg i tak.nie wychodzi bo mi sie zaczyna wic w rekach we wszystke strony bo chce isc gdzies Ach i jeszcze co mnie zaniepokoilo. Dzis w pewnym momencie tego usypiania Sofia zaczela bezwladnie walic prawa raczka. Kilka razy uderzyla sie w twarz... Dziwne to bylo tak kilka razy takie bezwladne machniecia po czym cos np lapala ta raczka czy wkladala do.buzi czyli miala nad nia kontrole i znow kilka bezwladnych ruchow. Zdarza sie cos takiego Waszym dzieciom? Ja to pierwszy raz zauwazylam... Moze byc z przemeczenia?
Edytowane przez Ashyshqa Czas edycji: 2013-11-22 o 00:09 |
|
|
|
#2098 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2099 |
|
Zakorzenienie
|
Ale sie usmialam z artykulu! Choc.pewnie za pare lat nie bedzie mi do smiechu
w dodatku bede musiala ogarniac temat w dwoch jezykach a nawet teraz rzadko sie wsluchuje w tekst angielskich piosenek. No. Bedzie ciekawie
|
|
|
|
#2100 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

Zacznę może od malinowej herbaty - seta odpada, mała ciągle na piersi i do tego większość nocy ostatnio ciągnie
Nelka dba o linię od początku 

(za paczka :P) nie rozumiem strategii marketingowej, ale jeśli sprawdzają czy jutro znow przyjdę to pewnie ich nie rozczaruje
nie jest to towar, który się nie sprzedal, bo kolo 11 swiezutki, cieply. fajnie nie? 
Ślub 27. X. 2012

moje tsh (bez tarczycy) to norma 0,05-0,1 a mnie wyszlo 9,140
a nawet teraz rzadko sie wsluchuje w tekst angielskich piosenek. No. Bedzie ciekawie