|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Reakcja rodziców na seks
Dla mnie to też szokujące, że rodzice zabraniają dorosłemu chłopakowi seksi u tego, by przyprowadzał swoją dziewczynę.No ok ich dom, to może nie chcą, by zapraszał, jeszcze ujdzie, ale zabranianie spotkań? W życiu nie zgodziłabym się na tak absurdalny zakaz, na pewno bym i tak spotykała się i powiedziałabym im jasno, że i tak się spotykam, że nie interesuje mnie co oni myślą, bo to moje życie, więc nie słucham się ich głupiego zakazu. Zachowują się, jakby nie wiem co ona im zrobiła. Jakby chodziło o zwykłą obawę przed wpadką, to na pewno by inaczej to rozegrali niż zakazywanie seksu i niezgadzanie się, by dziewczyna chłopaka do nich przychodziła. Od razu widać, że matka chłopaka ma problem z tym, że chłopak chce mieć dziewczynę, uprawiać seks, jakaś toksyczna relacja, przynajmniej z jej strony mi się rysuje.
Chłopak owszem, mieszka z nimi, ale ma 22 lata i to normalne, że może mieć dziewczynę, może uprawiać z nią seks itp. To normalne, że chłopak ma potrzebę miłości, bliskości, seksu itp. A postawa matki dla mnie nie jest normalna. Coś jak szpieg, który tylko węszy w pokoju syna, co tam nie znajdzie... Ja bym na jego miejscu czy analogicznie na swoim, gdyby u mnie w domu, coś podobnego się wydarzyło, to twardo powiedziałabym, że mimo że mieszkam z nimi, to nie będę jak potulna owieczka, że jak dalej będą się tak zachowywać to stracą mnie jako córkę. Tak, powiedziałabym tak ostro, bo do takich ludzi chyba nic innego nie dociera. Jak nic innego by już wcale nie dotarło, to jak najszybciej bym wyprowadziła się, odcięła od nich lub znacznie chociażby ostudziła kontakty, bo jeśli rodzice tak traktują swoje dziecko, to wtedy nie chciałabym mieć z nimi kontaktu, a sama zamieszkałabym z chłopakiem, założyła z nim rodzinę, odcinając się od toksycznej mamy. Nie wiadomo jednak czy chłopak ma "jaja", podejrzewam, że nie ma, bo inaczej pewnie już ta sprawa byłaby załatwiona, np tak jak napisałam. Ja bym naprawdę tak postąpiła. Jestem kobietą, ale mam przysłowiowe jaja, więc powiedziałabym stanowczo co myślę. Za to miałam koleżankę, której jak np mama zabraniała się widywać z chłopakiem, to ona potulnie się słuchała.. Ja bym tak nie umiała, zawsze walczę o swoje i miałabym to czego chcę, bo to moje życie i nikt za mnie go nie przeżyje, więc nie pozwoliłabym by rodzice sterowali mną czy podejmowali za mnie decyzje- O NIE. To, że mieszka się z rodzicami to nie powinno się pod każdym względem się słuchać, a oni mogą to na wszystkie sposoby wykorzystywać. Dla mnie po prostu to niefajne, a Tobie autorko polecę nie mieszać się do tego, bo to jak pisałam wyżej powinien zrobić Twój chłopak. Jeśli zrobi, to ok, bo wtedy na pewno Wam się ułoży, a jeśli nie, to przykro mi to pisać, ale lepiej wtedy zastanowić się nad sensem związku, gdyż takie toksyczne relacje, jeśli np nie umie się przeciwstawić nie wychodzą na dobro i wtedy związek po prostu tak czy siak upadnie, jak się będzie ślepo mamy słuchał . Mam jednak nadzieję, że Twój chłopak się nie da
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-11-21 o 03:00 |
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie nie znam, muszą być chyba naprawdę wyluzowani? |
|
|
|
|
|
#183 |
|
Rozeznanie
|
Albo być świadomym co się w tym wieku robiło
![]() Moja mama wpadła jak miała lat 20, ja w tym wieku zaczełam mieć pierwszego poważnego chłopaka więc poprosiła tylko byśmy się dobrze zabezpieczali i przeprowadziłysmy rozmowe na ten temat - sama zapytala czy uprawiamy seks i powiedziala,ze jesli wpadniemy to mam pod żadnym pozorem nie usuwać bo dziecko to skarb i ona w razie czego mi pomoże [mam rodzenstwo starsze o 6 i 7 lat ]tata jak pierwszy raz usłyszał,że mam chłopaka od pół roku to równiez pierwsze co powiedział to żebym pod żadnym pozorem nie robiła głupot gdybyśmy wpadli i nie usuwała dziwnie sie poczułam Jak pierwszy raz chłopak przyjechał do domu [po 7 miesiach związku] to przygotowała mi moje łóżko na 2 osoby - wiedziała już wcześniej,że w mieście gdzie studiuje chłopak u mnie nocuje i stwierdziła,że bez sensu jest udawanie.Ale z drugiej strony wie,że jestem odpowiedzialna i że może mi zaufac No ale u rodziców tża to udawanie pełną parą - jestesmy razem 2 lata a wciąż śpimy osobno choć wiedzą,że przyjezdza do mnie na kilka dni [do kawalerki ] co tydzień no i zadnej rozmowy o seksie nigdy nie miał z rodzicami
|
|
#184 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Czas zacząć dziergać beret z moheru. Wyluzowani ? Nie są zakłamani po prostu albo w wersji light - późno dopada ich starcza demencja
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dodam coś od siebie: mój TŻ jest jedynakiem - i w większości przypadków syn-jedynak jest synusiem mamusi ale nie tylko gdy jest jedynakiem - ja mam brata o 10 lat młodszego - jest totalnym synusiem mamusi. Pamiętam, że jak ja byłam w jego wieku miałam wiele wiele więcej zakazów, progów itp ale ze strony mamy - bo ja z kolei byłam i jestem córeczką tatusia - z mamą kontaktu na szóstkę nigdy nie miałam i mieć nie będę, ponieważ mamy podobne charaktery i żadna nigdy nie odpuści jak dochodzi do jakiejś konfrontacji, nawet w bardzo błahej sprawie. tak się w sumie mówi - córeczka tatusia i synuś mamusi ![]() Ale wracając do tematu wątku i tej chorej sytuacji, w której znajduje się Mahalkitta - tak jak napisałaś Candy_lips - mamusia najwyraźniej nie chce, aby synuś miał dziewczynę. Zawsze miała synka na wyłączność a teraz jest stopniowo zabierany przez inną kobietę... Co do rozwiązania - - postąpiłabym dokładnie tak samo jak Ty, bo też mam przysłowiowe "jaja" i nie dam sobą rządzić, tym bardziej, że chłopak ma 22 lata! Mamusia nie jest mu już potrzebna (w sensie opieki) - nie będzie przecież podcierać mu tyłka, prowadzić za rączke na spacerze czy odprowadzać do pracy (albo na studia).Ale to wszystko zależy od tego czy chłopak ma swoje zdanie a nie słucha we wszystkim mamy, którą uważa za swoje guru. Czy będzie umiał stanowczo, lecz spokojnie, bez krzyku i kłótni powiedzieć, co myśli na cały ten temat. |
|
|
|
|
|
#186 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Są tak życzliwi dla siebie i otoczenia, aż mnie to rozczula. Widzą błędy popełniane przez ich dzieci, starają się ROZMAWIAĆ, ale nic nie narzucają. Jak trzeba, to pomagają, nawet jeśli popełniona została głupota. Jedni mają dwójkę dorosłych dzieci, które układają sobie bardzo fajne życie. Nie było wpadek, nie było pijaństwa, burd. Normalni, ciepli ludzie. Najważniejsze to wiedzieć, że dziecko to człowiek, odrębna jednostka, a nie przedłużenie ego rodzica ![]() Cytat:
Cytat:
daj dziewczynom szansę na refleksję, a nie od razu w moher
|
|||
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43814594]zgadzam się na 10000000%
dodam coś od siebie: mój TŻ jest jedynakiem - i w większości przypadków syn-jedynak jest synusiem mamusi ale nie tylko gdy jest jedynakiem - ja mam brata o 10 lat młodszego - jest totalnym synusiem mamusi. Pamiętam, że jak ja byłam w jego wieku miałam wiele wiele więcej zakazów, progów itp ale ze strony mamy - bo ja z kolei byłam i jestem córeczką tatusia - z mamą kontaktu na szóstkę nigdy nie miałam i mieć nie będę, ponieważ mamy podobne charaktery i żadna nigdy nie odpuści jak dochodzi do jakiejś konfrontacji, nawet w bardzo błahej sprawie. tak się w sumie mówi - córeczka tatusia i synuś mamusi ![]() Ale wracając do tematu wątku i tej chorej sytuacji, w której znajduje się Mahalkitta - tak jak napisałaś Candy_lips - mamusia najwyraźniej nie chce, aby synuś miał dziewczynę. Zawsze miała synka na wyłączność a teraz jest stopniowo zabierany przez inną kobietę... Co do rozwiązania - - postąpiłabym dokładnie tak samo jak Ty, bo też mam przysłowiowe "jaja" i nie dam sobą rządzić, tym bardziej, że chłopak ma 22 lata! Mamusia nie jest mu już potrzebna (w sensie opieki) - nie będzie przecież podcierać mu tyłka, prowadzić za rączke na spacerze czy odprowadzać do pracy (albo na studia).Ale to wszystko zależy od tego czy chłopak ma swoje zdanie a nie słucha we wszystkim mamy, którą uważa za swoje guru. Czy będzie umiał stanowczo, lecz spokojnie, bez krzyku i kłótni powiedzieć, co myśli na cały ten temat. [/QUOTE] Zgadza się ![]() Tak właśnie zrobiłabym jak napisałam, ale na szczęście nie musiałam, bo mama moja mimo że wpadła w wieku 17 lat z moją przyrodnią siostrą, to nie przekładała tych obaw na mnie. Oczywście uświadamiała, ale nie zabraniała. Ja rozpoczęłam z byłym chłopakiem współżycie jak miałam 15 lat i wiem, że dla niektórych to może być patologią, ale robiłam wszystko z głową. A w razie czego, jak bym wpadła nawet tak młodo, to wiem, że mama by mi pomogła, choć wiadomo, że nie byłaby specjalnie szczęśliwa, no ale nie przyszło jej do głowy zabraniać mi, bo takie zabranianie w tej kwestii jest moim zdaniem głupie. Przy czym nie mówię, że każdy rodzic ma pomóc, jak nastolatek zaliczy wpadkę, bo wiadomo, że nie można tego wymagać, ale chodzi o to, by jednak zrozumieć, że nawet nastolatek pod tym kątem ma prawo do swoich decyzji. Teraz piszę o nastolatkach, ale oczywiście do tego chłopaka się nie odnosi, mam 22 lata jak ja i nie jest nastolatkiem, więc tym bardziej jego mama robi źle. Ja mam fajnych rodziców moim zdaniem, czasem np chłopak u mnie nocuje i tak, śpimy w jednym łóżku, rodzicom to nie przeszkadza- ani mamie ani tacie. Owszem, nie jest to często, teraz np raz na 2 tygodnie góra, a zazwyczaj z raz na miesiąc, dwa czy nawet 3 miesiące, bo nie chce wykorzystywać dobroci rodziców, ale czasem nocuje. Tzn jak miałam 15 lat, to na początku nie była przekonana, by wpadał do mnie chłopak, bo miała schemat w głowie stworzony przez jej mamę, że to nie wypada do domu zapraszać chłopaka- tzn tak jej mama uważała i za bardzo nie pozwalała. No, ale przetłumaczyłam mamie, bo mamy dobry kontakt, więc to wystarczyło i zapraszałam. Z tym, że były chłopak, tylko raz u mnie nocowa na sylwestra, a byliśmy razem 2 lata, a obecny nocuje u mnie nie tak często, nie ciągle, ale jednak już sporo razy, a 4 i pół roku już razem. Wiadomo, mając 15-17 lat jak byłam z byłym, to nie czułam takiej potrzebvy, by czasem zanocować ,co innego teraz No i wiadomo, że wtedy jak miałam 15-17 lat to rodzice mogliby być mniej przychylni, niż teraz jak jak mam będąc z obecnym chłopakiem 18-22 lata. Nie traktują mnie jak dziecka po prostu i dobrze.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-11-22 o 02:16 |
|
|
|
|
#188 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale w 100% rozumiem Twoje relacje z rodzicami i facetem bo u mnie jest tak samo a tym,że to mój pierwszy i pewnie ostatni (oby ) i mamy za sobą już 6 lat |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
|
#190 | |
|
sissy that walk
|
Możesz równie dobrze znaleźć za 2-3 lata.
|
|
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Za 2 watpie, za 3 tez raczej naciagniete, bo moja corka to grzeczna i powazna dziewczynka, bardzo dobrze uczaca sie w prywatnym gimnazjum.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-11-22 o 10:20 |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą czy można wymagać myślenia od kogoś, kto mówi, że nie znajdzie gumek w pokoju swojego 13 letniego dziecka, bo ono jest dobrze wychowane ? I nie wiadomo, czy nie znajdzie, bo pomimo tego, że dziecko współżyje, to ma w pokoju porządek i wszystko pochowane tak jak trzeba przed okiem 'gościa', czy nie współżyje tylko dlatego, że jest 'kulturalne' - małe dziecko, zaznaczmy! To, że małoletnie dzieci nie prowadzą życia seksualnego, to chyba nie jest głównie kwestia dobrego wychowania ? 'Mamusia by nie była zadowolona, to nie będzie seksu z Krzysiem z V b'. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-11-22 o 11:01 |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I mam tak samo jak Ty - w domu moich rodziców chłopak może nocować, teraz już nawet nie uprzedzam mamy, że zostanie na noc. Po prostu jesteśmy dorośli i uważam to za naturalne (moi rodzice chyba też - sami byli młodzi i teraz mimo, że są już starsi to nie zmienili poglądów - np. nie zabraniają mi kontaktów z chłopakiem, seksu przedmałżeńskiego bo sami wiedzą jak było jak oni byli młodzi ), że czasem może zostać. Też oczywiście nie jest tak, że śpi u mnie codziennie. Bo nie chcę nadużywać tego zaufania rodziców. Raz na miesiąc zostanie, może nawet rzadziej. Ale w domu mojego chłopaka, nawet jak kiedyś była sytuacja, że byłam na urodzinach jego mamy, to zaproponował mi (za zgodą mamy!!!) żebym została na noc to nie zgodziłam się, bo wiem, jaki jest stosunek jego mamy do seksu przedmałżeńskiego - nie zgadzam się całkowicie z jej poglądem ale szanuję - bo każdy ma prawo do własnego światopoglądu ![]() A co do mojej ewentualnej wpadki w młodym wieku - na pewno nie byłby to dla moich rodziców "wstyd na wsi", czy inne takie sprawy. Na pewno nie kazali by nam wziąć ślubu, bo jak to"nieślubne dziecko". Nie wiem jak było by to z moimi przyszłymi teściami - ale nie chcemy na razie tego sprawdzać I nie zgadzam się z postem Pffe - oczywiście, że nie można w młodym wieku uprawiać seksu bez zabezpieczeń i kończyć w środku bez prezerwatywy Ale to nawet nie chodzi o głupie podejście - bo uprawiając seks należy mieć pełną świadomość, że seks jest głównie po to aby były z tego dzieci Ale świadomość, że ma się wsparcie w przypadku wpadki jest bardzo "komfortowe psychicznie". Bo nie będzie stresu w przypadku niespodziewanej ciąży "o boże, co ja powiem rodzicom, wyrzucą mnie z domu, chłopak każe usunąć". Po prostu wpadki się zdarzają, nawet jeśli ludzie się zabezpieczają, ale nie chodzi o to, żeby decydować się na dziecko mając 17 lat, nie mając pracy ani nawet ukończonej szkoły, bo "mama na pewno pomoże". |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jezeli chodzi o bunt nastolatki, o ktorym ktos inny wczesniej pisal w przypadku mojej corki, to tez w zwiazku z powyzszym wielkiego buntu sie nie spodziewam, zeszta ma juz 13 lat, a buntu ani sladu...
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
hahaha właśnie, to że "prywatna szkoła" nie ma nic wspólnego z seksem to jedna sprawa.
A druga to, że właśnie w tych "dobrych" i podobno "lepszych od publicznych" prywatnych szkołach zdarzają się niezłe akcje, wpadki i inne kwiatki. Moim "skromnym" zdaniem prywatna szkoła to najgorsze co może być. Nigdy nie zapisała bym do niej mojego dziecka. |
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Z seksem w wieku 13 -15 lat, wspolnego ma duzo, rzadko w takim wieku seksia sie dzieci pokroju mojej corki, to nie jest ten typ.
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43831910]hahaha właśnie, to że "prywatna szkoła" nie ma nic wspólnego z seksem to jedna sprawa. A druga to, że właśnie w tych "dobrych" i podobno "lepszych od publicznych" prywatnych szkołach zdarzają się niezłe akcje, wpadki i inne kwiatki. Moim "skromnym" zdaniem prywatna szkoła to najgorsze co może być. Nigdy nie zapisała bym do niej mojego dziecka.[/QUOTE] We Francji, niezle te najgorsze akcje zdarzaja sie w publicznych i to glownie tych w "odpowiednich" dzielnicach. O akcjach w prywtnych, jakos nigdy nie slyszalm. Przede wszytkim do prywatnych przyjmuja tylko dzieci z bardzo wysoka srednia z podstawowki, trzeba miec minimum 16/20, a w przypadku niektorych prywatnych i tyle nie wystarcza. Dzieki temu jest w nich i poziom wysoki i spokoj. Jak dziecko ma nizsza srednia, to mozesz i miec pieniadze na prywatna i chciec zapisac do prywatnej, a i tak ci dziecka nie przyjma.
|
|
|
|
#198 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Szokująca jest twoja mentalność skoro wydaje ci się, że wystarczy wychować dziecko na 'ułożoną dziewczynkę', posłać do prywatnej szkoły i będzie się miało pewność, że nie spotka je krzywda. Odpadam, serio, masakra. |
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie koniecznie zauważysz to w jej zmianie zachowania. Pewnego dnia możesz znaleźć u niej paczkę prezerwatyw lub opakowanie pigułek antykoncepcyjnych (i nawiasem mówiąc - oczywiście nie popieram, że 13-sto latka jest jeszcze gotowa na seks - będzie to świadczyło o jej dużej odpowiedzialności). Jak chodziłam do gimnazjum, w 1 klasie właśnie taka "cnotka" zaszła w ciąże, co było ogromnym zdziwieniem dla wszystkich uczniów i nauczycieli. A takie co łaziły po dyskotekach, miały makijaż jak na imprezę i wulgarny sposób bycia "jakoś się uchowały". Dlatego nawet taka 13-sto letnia, dobra, miła, posłuszna, nie zbuntowana uczennica może zajść w ciąże. |
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja byłam świadkiem paru dzieci w prywatnych szkołach i się przeraziłam... Ale może później to opowiem. Żeby dostać się do szkoły prywatnej fakt, trzeba mieć dobre oceny i wysoką średnią. Ale co oceny i wysoka średnia, a także dodając od siebie: uczynność, pracowitość, świetna opinia innych (nauczycieli, kolegów) i same najlepsze cechy charakteru, mają do tego, że dziecko z tymi wyżej wymienionymi cechami nie może zajść w ciąże? ![]() Nie ma reguły, w ciąże może zajść każda dziewczynka, kobieta. I nie ma najmniejszego znaczenia czy będzie to prostytutka, prawniczka, lekarka, nauczycielka czy 13-sto letnia dziewczynka. |
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43832142]Lazurowewybrzeze ale nie możesz nie dopuszczać do siebie myśli, że Twoja córka może w wieku nawet 13 lat uprawiać seks. Nawet jeśli (przepraszam za określenie, być może być dla niektórych obraźliwe) jest cnotką, to zawsze może się to zmienić.
I nie koniecznie zauważysz to w jej zmianie zachowania. Pewnego dnia możesz znaleźć u niej paczkę prezerwatyw lub opakowanie pigułek antykoncepcyjnych (i nawiasem mówiąc - oczywiście nie popieram, że 13-sto latka jest jeszcze gotowa na seks - będzie to świadczyło o jej dużej odpowiedzialności). Jak chodziłam do gimnazjum, w 1 klasie właśnie taka "cnotka" zaszła w ciąże, co było ogromnym zdziwieniem dla wszystkich uczniów i nauczycieli. A takie co łaziły po dyskotekach, miały makijaż jak na imprezę i wulgarny sposób bycia "jakoś się uchowały". Dlatego nawet taka 13-sto letnia, dobra, miła, posłuszna, nie zbuntowana uczennica może zajść w ciąże.[/QUOTE] Dokładnie, to że Twoja córka Lazurowewybrzeze nie uprawia seksu to nie masz pewności że nie będzie go uprawiać w wieku 14 czy 15 lat. Chyba, że wierzysz w nią jak w Boga. Masz dziecko to powinnaś wiedzieć, że nie ma określonego wieku gdzie dziecko dojrzewa. Może jeszcze nie dojrzała na tyle aby myśleć o seksie ale uwierz mi, to się stanie jeszcze przed tym jak ukończy 18lat. I też znałam takie "ciche wody" które zaszły prędzej w ciążę niż ich przeciwieństwo. Śmierdzi tu też tym, że uważasz, że Twoja córka jest lepsza od innych dzieci bo przecież chodzi do prywatnej szkoły, ma nienaganne oceny i zachowanie itp. |
|
|
|
|
#203 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeżeli ktoś zakłada, że jego dziecko czegoś nie zrobi tylko dlatego, że jemu się to nie mieści w głowie, albo, że zakłada, że w otoczeniu nie ma złych ludzi, to niestety żyje w ułudzie i może się jeszcze bardzo zdziwić. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-11-22 o 11:40 |
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zadomowienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43832142]Lazurowewybrzeze ale nie możesz nie dopuszczać do siebie myśli, że Twoja córka może w wieku nawet 13 lat uprawiać seks. Nawet jeśli (przepraszam za określenie, być może być dla niektórych obraźliwe) jest cnotką, to zawsze może się to zmienić.
I nie koniecznie zauważysz to w jej zmianie zachowania. Pewnego dnia możesz znaleźć u niej paczkę prezerwatyw lub opakowanie pigułek antykoncepcyjnych (i nawiasem mówiąc - oczywiście nie popieram, że 13-sto latka jest jeszcze gotowa na seks - będzie to świadczyło o jej dużej odpowiedzialności). Jak chodziłam do gimnazjum, w 1 klasie właśnie taka "cnotka" zaszła w ciąże, co było ogromnym zdziwieniem dla wszystkich uczniów i nauczycieli. A takie co łaziły po dyskotekach, miały makijaż jak na imprezę i wulgarny sposób bycia "jakoś się uchowały". Dlatego nawet taka 13-sto letnia, dobra, miła, posłuszna, nie zbuntowana uczennica może zajść w ciąże.[/QUOTE] Tak, bywaja takie przypadki, ale zdarzaja sie jednak rzadziej, niz w przypadku tych wulgarnych, wymalwanych i chodzacych w bardzo mlodym wieku na dyskoteki. Sama piszesz, ze sie zdziwiliscie, bo w przypadku tego pokroju dziewczynki fakt, ze jest to dziwne, bo rzadko sie zdarza, co nie wykucza, ze moze sie zdarzyc. Gdybym znalazla u 13-16 latki, bylabym mocno niezadowolona, bo nie chce zeby corka w takim wieku uprawiala seks. Od 17 lat, gdyby miala juz jakiegos stalego chlopaka, przez dluzszy czas mysle, ze jakos bym to przelknela. Bo nie ma co sie oszukiwac, rzadko teraz ludzie czekaja z seksem na po slubie. Chciaz wolalabym, zeby miala przynajmniej te 18 lat. A, ze jest ladna, to chlopaki z gimnazm, juz zaczynaja sie krecic w kolo niej jak muchy, narazie corka wszystkim odmawia i nie chce z nkim chodzic i o wszystkim opowiada mamie, ale za kilka lat moze zechciec z kims chodzic. Nie wykluczam tego. ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43832270]ale Ty chyba mieszkasz w Polsce a nie we Francji? ja byłam świadkiem paru dzieci w prywatnych szkołach i się przeraziłam... Ale może później to opowiem. Żeby dostać się do szkoły prywatnej fakt, trzeba mieć dobre oceny i wysoką średnią. Ale co oceny i wysoka średnia, a także dodając od siebie: uczynność, pracowitość, świetna opinia innych (nauczycieli, kolegów) i same najlepsze cechy charakteru, mają do tego, że dziecko z tymi wyżej wymienionymi cechami nie może zajść w ciąże? ![]() Nie ma reguły, w ciąże może zajść każda dziewczynka, kobieta. I nie ma najmniejszego znaczenia czy będzie to prostytutka, prawniczka, lekarka, nauczycielka czy 13-sto letnia dziewczynka.[/QUOTE] No co ty mieszkam we Francji i to od 15 lat, poza tym nawet w podpisie mam moje miasto, z ktorego klikam. Jak chcesz to moderator lub administrator, moze ci potwierdzic, skad klikam, po adresie IP.
|
|
|
|
#205 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ty tu piszesz o dobrej nauce, powadze i prywatnym gimnazjum, co naprawdę ma się nijak do emocji, tego co mysli i co zrobi dziecko/bardzo młoda osoba. [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;43832270]ale Ty chyba mieszkasz w Polsce a nie we Francji? [/QUOTE] naprawdę uważasz, ze Marsylia leży w Polsce? ![]() Cytat:
najważniejsze jest to jak Ty z córką rozmawiasz, co jej przekazujesz a nie to do jakiego "wypaśnego" gimnazjum chodzi.
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Lazurowewybrzeze fajnie, że wychowujesz swoją córkę w normalnych warunkach i jest dobrze wychowana i grzeczna, ale proszę cię, weź pod uwagę, że życie seksualne (głównie jego rozpoczęcie) nie zależy tylko od tego. 13 lat to mała kobitka, okres buntu, jej pierwszych zauroczeń itp - to wszystko tak naprawdę przed tobą. I nie mów, że cię to ominie, bo tak może nie być. Na dodatek nie będziesz miała wpływu, czy w wieku np. 17 lat twoja córka nie postanowi stracić dziewictwa. No chyba, że ja wyślesz do szkoły zakonnic i będziesz trzymać w klatce, aby czasami nie miała żadnego kontaktu z chłopakami.
W pewnym wieku to nie ty będziesz decydować, o pożyciu/sprawach miłosnych twojej córki.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Luba, moja corka wlasnie jest rozsadna i jak do tej pory, rozmawia tez ze mna duzo i raczej chyba jak narazie niczego nie ukrywa, bo mowi mi i o chlopakach, ze ten i ten ja o chodzenie dzis prosil, ale, ze ona wszystkim odmawia,bo chce chodzic z kims dopiero jak bedzie na studiach. Ale to temu, ze mama tak mowi (uczy), ze wczesniej chodzenie z chlopakami jest bez sensu, bo odciaga tylko od nauki, a i tak, rzadko potem chodzenie w gimnzjum lub liceum, konczy sie slubem. Ciekawe, czy za kilka lat tez, tak corka bedzie mowic, ja osobiscie mam taka nadzieje, ale jak bedzie okaze sie. Seks w wieku 17 lat, mowiac szczerze wolalabym nie. Fajnie by bylo, gdyby chodzic zaczela dopiero na studiach i to z dobrym chlopakiem, ktory bylby potem jej dobrym mezem, ale to sa tylko takie pobozne zyczenia mamy. Mam nadzieje, ze sie spelna, ale to jest tylko taka moja nadzieja. Dluzsze chodzenie, no przynajmniej ten rok chodzenia.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-11-22 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#208 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Dziwię się, że postrzegasz gotowość czy ochotę na seks przez pryzmat wyników szkolnych. Jak będzie miała te 16 lat i chłopaka, to bez względu na to ile płacisz za jej szkołę, prawdopodobnie zechce rozpocząć współżycie. Dbaj teraz o takie relacje z nią, żeby przyszła i Ci o tym powiedziała, zapytała o radę, a nie tajniaczyła się ze swoim życiem intymnym z obawy przed rozczarowaniem Ciebie (bo przecież taka grzeczna i dobrze się uczy, a chłopaki i seksy jej w głowie).---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
Zrozum, że pierwsze miłości to coś naturalnego. Teraz masz w domu dziecko, to jeszcze ten czas gdy chłopaki mogą być nawet zupełnie fuj. Ale nie spodziewaj się, że przez najbliższe 10 lat będzie podobnie, bo to bardzo naiwne. Z roku na rok Twoja córka będzie inną dziewczyną i to, że w wieku np. 16 lat zapragnie mieć chłopaka i zdobywać pierwsze doświadczenia to nie znaczy, że zacznie zawalać szkołę i stanie się mniej dojrzała/rozważna. Nie każdy związek musi kończyć się ślubem, firmą rodzinną i dwójką uroczych dzieci.
|
|
|
|
#209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-11-22 o 12:34 |
|
|
|
|
|
#210 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

A to tylko 6 lat różnicy 
Dla oprzytomnienia.
no i zadnej rozmowy o seksie nigdy nie miał z rodzicami
- postąpiłabym dokładnie tak samo jak Ty, bo też mam przysłowiowe "jaja" i nie dam sobą rządzić, tym bardziej, że chłopak ma 22 lata! Mamusia nie jest mu już potrzebna (w sensie opieki) - nie będzie przecież podcierać mu tyłka, prowadzić za rączke na spacerze czy odprowadzać do pracy (albo na studia).