|
|
#181 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 315
|
Dot.: Zdradzi³y¶cie ch³opaka?
Ja tam uwa¿am, ¿e to ¿ycie weryfikuje nasze pogl±dy i nigdy nie mów nigdy
Mo¿na g³osiæ utopijne idee idealnych zwi±zków bez zdrad, ale czasem rzeczywisto¶æ okazuje siê znacznie brudniejsza ni¿ my¶limy. Nikomu nie ¿yczê przechodzenia przez ró¿ne rozsterki moralne, ale wiem po sobie, ¿e ¿ycie pisze w³asne scenariusze. A nazywanie kogo¶ podludziem.... có¿, wspó³czujê tylko takim ludziom, ¿e w³asne prawdy moralne odebra³y im szacunek do istoty ludzkiej. Pewien pan z w±sikiem te¿ g³osi³ teorie o podludziach i wszyscy wiedz±,jak to siê skoñczy³o
Edytowane przez ahoooj Czas edycji: 2013-11-24 o 17:31 |
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 291
|
a ja widzê, ¿e te osoby od "nigdy nie mów nigdy" itp to w wiêkszo¶ci te, które same zdradzi³y. nie wiem czy jest to forma usprawiedliwiania siê na si³ê przed sob± i ca³ym ¶wiatem, ale chcia³abym, ¿eby wreszcie dotar³o, ¿e ludzie s± ró¿ni. jednemu moralno¶æ pozwala na zostawienie psa przywi±zanego do drzewa w lesie, jeden nie widzi problemu oblaniu kwasem by³ej dziewczyny, kto¶ inny zdradza, a jeszcze inny nie ¶ci±gn±³ nawet nielegalnej mp3. nikt nikogo do niczego nie zmusza³. zrobi³y¶cie co¶, sta³o siê. nic nie zmieni tego, ¿e nie by³ to dobry uczynek
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 164
|
Cytat:
bo jak tu ju¿ by³o napisane, jak co¶ siê dzieje to próbuje naprawiaæ, jak uczucia ju¿ nie ma to siê odchodzi a nie zdradza i wymy¶la miliardy wymówek. |
|
|
|
|
|
#184 |
|
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 768
|
nikt nie twierdzi, ¿e zrobi³ dobry uczynek albo ¿e anielskie skrzyd³a mu powiewaj± za plecami, ale mówienie, ¿e zdradzaj±cy to nie ludzie, jest co najmniej niestosowne. Nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e wyzywanie od puszczalskich te¿ jest poni¿ej krytyki. A ja bym nigdy w ¿yciu nie zrobi³a krzywdy zwierzêciu, ale zdrada mi siê zdarzy³a. I co? jestem cz³owiekiem czy podcz³owiekiem?
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
nigdy nie mów nigdy, skoro zdradziæ mog³a¶ faceta, to i krzywdê zwierzêciu bêdziesz mog³a zrobiæ, w koñcu nigdy nie mo¿na byæ pewnym tego co siê zrobi w przysz³o¶ci
![]() poza tym to ciekawe ¿e krzywdziæ zwierz±tek nie chcesz, ale krzywdziæ ludzi ju¿ mog³a¶. |
|
|
|
|
#186 |
|
Naczelna Nastolatka
|
nie ma ludzi niewinnych i krystalicznych. Ale mówienie o kim¶, ¿e jest podcz³owiekiem i dziwk±, jest zupe³nie nie na miejscu. A tak na marginesie, mam 40 lat i wiem, ¿e ¶wiadomie zwierzêcia nie skrzywdzê. Ze zdrad± nie mia³am takiego przekonania od bardzo dawna.
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 142
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Naczelna Nastolatka
|
zdaje siê, ¿e autorce koncepcji puszczalskich chodzi³o o prostytutki wiêc sorry, ale prostytutka to nie to samo, co osoba zdradzaj±ca.
|
|
#189 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 291
|
o puszczalskich i podludziach napisa³y 2 wiza¿anki w 2óch postach, a ci±gniecie temat od 7 stron. Ty wiesz, ¿e nie skrzywdzisz zwierzêcia, a ja wiem (i wiele innych równie¿), ¿e nie zdradzê.
|
|
|
#190 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11 232
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- I jeszcze jedno dla potomnosci : Tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono. Znam wiele osob, ktore sie zarzekaly, ze nigdy by czegos nie zrobily, ze jak w ogole mozna, ze oni to by...etc. A potem jak przyszlo co do czego to bywalo roznie, oj roznie. To daje do myslenia. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#191 |
|
Naczelna Nastolatka
|
z tego ca³ego tematu interesuje mnie tylko i wy³±cznie kwestia nazywania kogokolwiek podcz³owiekiem, wiêc do tego siê odnios³am.
|
|
#192 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 583
|
Nie zdradzi³am i nie pochwalam tego, ale wiem, ¿e ró¿ne sytuacje w ¿yciu siê zdarzaj±, szczególnie jak zwi±zki zmierzaj± ku koñcowi. Tylko, ¿e nie chcia³abym byæ z partnerem, który kiedy¶ np. zdradzi³ dla mnie, bo ba³abym siê, ¿e skoro zdradzi³ swoj± poprzedni± partnerkê, to i mnie to spotka.
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to skoro mia³a¶ takie przekonania, to nie trzeba by³o zdradzaæ, wystarczy³o to ³atwiej za³atwiæ, bo za jaki¶ czas te¿ mo¿esz zmieniæ przekonania i ju¿ wtedy bêdziesz mog³a zwierzaka ¶wiadomie skrzywdziæ. |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja mam takie zasady, a ty inne, co nie znaczy, ¿e które¶ z nas jest podcz³owiekiem. Od jakich¶ 30 lat moje zdanie w kwestii zwierz±t pozostaje niezmienione i nie podejrzewam, ¿e nagle ulegnie przemianie. Super, ¿e siê zgadzamy w kwestii, ¿e osoba zdradzaj±ca nie jest synonimem dla prostytutki
Ma³gorzata i spó³ka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2013-11-24 o 19:49 |
|
|
|
|
#195 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 997
|
|
|
|
|
|
#196 |
|
Naczelna Nastolatka
|
idiotami i kretynami bez uczuæ, ale nie podcz³owiekiem. Poza tym, ja wolê i bardziej szanuj± zwierzêta ni¿ wiêkszo¶æ ludzi. Wiêc dla mnie kto¶, kto krzywdzi bezbronne i zale¿ne od niego zwierzê ma bardziej zdegradowany system warto¶ci ni¿ kto¶, kto zdradza.
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 533
|
A ja otwarcie mówiê, nawet bliskiej mi osobie ¿e jest najgorsz± szmat± na ¶wiecie jak wskoczy do ³ó¿ka komu¶ obcemu bêd±c w zwi±zku.
Jasne, ka¿dy ma swój krêgos³up moralny, jak ktos chce zdradzaæ to niech zdradza, niech dorabia sobie do tego ideologiê i usprawiedliwia siê na ró¿ne mo¿liwe sposoby- to sprawa takiej osoby. Ja jednak otwarcie mówiê takim ludziom w twarz co o nich s±dze gdy zapytaj± mnie o zdanie albo pojawia siê temat zdrad. Dla mni osoba która zdradza siê szmaci i na prawdê ma³o mnie obchodz± pobudki jakie tak± osobê popchnê³y do fikania z kim¶ bez wiedzy partnera. Dziwnym trafem ci zdradzaj±cy rzadko kiedy mówi± wprost "¼le zrobi³em/am, jest mi wstyd i nie chce nigdy tego powtórzyæ". Na ogól to jest "¼le ¿e go/j± zdradzi³am, ale on/ona robi³/a to i siamto, zachowywa³/a sie tak a nie tak" (wiêc w gruncie rzeczy to sam/a zas³u¿y³/a na zdradê).
|
|
#198 |
|
Naczelna Nastolatka
|
tutaj pad³y teorie, ¿e to nie ludzie. A to gówno prawda, ja jestem cz³owiek i ty jeste¶ cz³owiek i tyle.
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 533
|
Cytat:
No, to dla mnie jest akurat jasne. Nie nazwa³abym osoby która zdradza podcz³owiekiem, tak samo jak osoby która jest wierna nadcz³owiekiem.
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczê nie wiem czemu tak przyczepili¶cie siê do s³ownictwa, w wielu teoriach filozoficznych/etycznych/bioetycznych te¿ niektórych ludzi wyklucza siê ze zbioru "osoba", np. taki Peter Singer (ojciec ruchów wyzwolenia zwierz±t) otwarcie pisa³, ¿e jego zdaniem pies czy kot zas³uguje na miano osoba bardziej ni¿ osoba niepe³nosprawna umys³owo. Te¿ by³ krytykowany ale potrafi³ to uargumentowaæ na tyle, ¿e osoby, które czyta³y wszystkie jego publikacje/ksi±¿ki/artyku³y zaczê³y siê zastanawiaæ czy nie ma racji. Ja inaczej bym ni¿ on poprowadzi³a swój tok rozumowania bo dla mnie np. na miano osoba nie zas³uguj± mordercy (nie wrzucam do worka tutaj np. osoby, która zabi³a "przypadkiem" lub w obronie w³asnej - tylko taki prawdziwy seryjny morderca albo taki co zabija dla kasy czy czegokolwiek), osoby krzywdz±ce ludzi/zwierzêta (do tego zbioru wrzucam takie osoby jak pedofile, gwa³ciciele no i osoby katuj±ce zwierzêta/dzieci/osoby starsze) itd. Dla niektórych z kolei osoba zdradzaj±ca mo¿e nie zas³ugiwaæ na miano osoby - ka¿dy ma inny system warto¶ci. Ale nikt mi nie wmówi "nigdy nie mów nigdy" - skoro masz czas przespaæ siê z kim¶ czy fantazjowaæ o zdradzie to masz te¿ czas, ¿eby zastanowiæ siê nad obecnym zwi±zkiem i albo go naprawiæ albo siê rozstaæ i wtedy sobie robiæ co tam chcesz. Moim zdaniem tak jest po prostu fair. Jest takie ³adne powiedzenie traktuj inne osoby jak chcia³by¶ byæ potraktowany. Jak kto¶ chce byæ zdradzony to spoko nic mi do tego. Ale ja nie chcê i dlatego nie zdradzam. Rozstajê siê je¿eli chcê to zrobiæ. Np. taka sytuacja. Odezwa³ siê do mnie mój by³y, nie ukrywam, ¿e nigdy nie przesta³am go kochaæ, odrodzi³y siê jakie¶ dawne uczucia i chêci wiêc porozmawia³am normalnie z partnerem, ¿e to nie ma sensu, ¿e go nie kocham i takie tam bla bla bla. Rozstali¶my siê. Jaki¶ czas pó¼niej bez wyrzutów sumienia mog³am siê kokosiæ z moim exem w jego mieszkaniu. Oboje obecnie s± moimi dobrymi znajomymi. Dlaczego? A no dlatego, ¿e ja ich szanujê i oni mnie szanuj± wiêc mam na kogo liczyæ np. jak muszê podjechaæ z psem na szczepienie, kto¶ mi musi wêgiel do domu wtachaæ, kto¶ mi musi pomóc posprz±taæ piec czy zrobiæ du¿e zakupy. Mogê do ka¿dego zadzwoniæ o ka¿dej porze dnia i nocy i wyryczeæ siê z ka¿dej sytuacji.
|
|
#201 |
|
Naczelna Nastolatka
|
nikt zdrady nie usprawiedliwia, ale owszem, ja siê uczepi³am tego dzielenia na ludzi i podludzi, bo nie lubiê takich skrajnych os±dów. Poza tym, naprawdê ¿ycie nie jest dla wszystkich takie proste, a zwi±zki tak klarowne jak u ciebie.
|
|
#202 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 917
|
Cytat:
Inaczej! Po prostu s± ludzie bezcenni (wierni) i s± ludzie bezwarto¶ciowi (zdradzaj±cy). |
|
|
|
|
|
#203 |
|
Naczelna Nastolatka
|
masz prawo do takiej subiektywnej oceny
|
|
#204 | ||
|
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 314
|
Cytat:
|
|
|
|
#205 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja bym jednak by³a ostro¿na z mówieniem, ¿e nigdy co¶ tam. Chyba, ¿e kto¶ ma 100 procent pewno¶æ, ¿e za 10 lat nie bêdzie w jakim¶ zupe³nie popieprdzielonym, toksycznym zwi±zku, w którym wiele rzecz i warto¶ci stanie na g³owie albo straci na znaczeniu.
|
|
#206 | |
|
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 314
|
Nie by³am w toksycznym zwi±zku wiêc trudno mi siê postawiæ na miejscu takich osób, aczkolwiek nie wydaje mi siê, ¿eby popierdzielony zwi±zek by³ powodem do zdrady - mo¿na poznaæ kogo¶ nowego i z jego pomoc± wyj¶æ z toksyny bez wcze¶niejszego pakowania mu siê do ³ó¿ka albo zdrady s³ownej. Ka¿dy cz³owiek pope³nia jakie¶ b³êdy, jestem przekonana ¿e pope³niê w ¿yciu niejeden, ale jestem pewna ¿e nie bêdzie to zdrada, bo siê paskudnie ni± brzydzê, i tyle. Tak samo jak wspomnianym seksem z koniem, którego te¿ nigdy nie bêdê uprawiaæ. Je¶li kto¶ nie chce mówiæ "nigdy" to niech nie mówi, ja mówiê bo wiem ¿e s± rzeczy, których po prostu nie zrobiê.
|
|
|
|
#207 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 328
|
Ja jeszcze nigdy nie zdradzi³am. Ba³abym siê konsekwencji.
|
|
|
|
|
#208 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11 232
|
Pamietam jak bliska mi osoba pisala do drugiej bliskiej mi osoby, ze nigdy jej nie zdradzi, nigdy przenigdy za nic na swiecie. I co? Pare lat pozniej okazalo sie, ze zdradzala od paru lat, regularnie. Nie wierze w te obrzydliwe zapewnienia. Za wiele widzialam, zebym miala wierzyc w bajeczki typu "och nigdy nie zdradze bo sie tym brzydze jak seksem z koniem". Btw gratuluje porownania. Ciezko o bardziej idiotyczne.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#209 |
|
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 583
|
¯eby z pomoc± "kogo¶ nowego" wyj¶æ z toksyny, ¿eby znale¼æ w sobie t± si³ê, najczê¶ciej musi doj¶æ do zaanga¿owania. Czyli co najmniej do zdrady emocjonalnej. A ta jest przez wielu ludzi postrzegana jako gorsza ni¿ fizyczna. No i co, te¿ taka osoba jest bezwarto¶ciowa, niemoralna?
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 812
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-11-24 o 22:50 |
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.