Czy taka przyjaźń ma sens - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-19, 00:06   #1
coccinella7
BAN stały

Czy taka przyjaźń ma sens

Witam mój problem polega na tym ,że moja przyjaźń się sypie...a właściwie ja chce ją skończyć.,,Przyjaciółka,, jest osobą sympatyczną i uczciwą , cenie ją jako człowieka, ale... coraz częścij zaczyna mi brakować wsparcia z jej strony, zawsze tylko ja słucham , ona mówi , żali się , płacze, dzwoni o przeróżnych porach nie pyta czy śpię czy mam jutro egzamin czy jestm zmęczona.Na wszystkie moje rozterki przytakuje mi , byle co powiem to kiwa głową , nie angażuje się w moje sprawy.Gada na TŻ ,że jest do kitu i nic oprócz kasy mi nie daje (może zazdrości ,że B. obdarowuje mnie często kwiatami ).Kopiuje moje plany(rozpoczęcie drugiego kierunku studiów--identycznego) , myśli poglądy, zapisuje się na te same kursy,lubi mieć zwłaszcza to na co mnie nie stać , albo nie mam fizycznej możliwości by to zdobyć.Męczy mnie ta znajomość , czuje ,że ona wysysa ze mnie wszystkie soki Poradźcie proszę czy mam prawo być rozczaowana jej zachowaniem , przecież przyjaźń nie polega na wiecznym dawaniu
coccinella7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 08:59   #2
xyoko
Zakorzenienie

Dot.: Czy taka przyjaźń ma sens

Cytat:
Napisane przez coccinella7 Pokaż wiadomość
Witam mój problem polega na tym ,że moja przyjaźń się sypie...a właściwie ja chce ją skończyć.,,Przyjaciółka,, jest osobą sympatyczną i uczciwą , cenie ją jako człowieka, ale... coraz częścij zaczyna mi brakować wsparcia z jej strony, zawsze tylko ja słucham , ona mówi , żali się , płacze, dzwoni o przeróżnych porach nie pyta czy śpię czy mam jutro egzamin czy jestm zmęczona.Na wszystkie moje rozterki przytakuje mi , byle co powiem to kiwa głową , nie angażuje się w moje sprawy.Gada na TŻ ,że jest do kitu i nic oprócz kasy mi nie daje (może zazdrości ,że B. obdarowuje mnie często kwiatami ).Kopiuje moje plany(rozpoczęcie drugiego kierunku studiów--identycznego) , myśli poglądy, zapisuje się na te same kursy,lubi mieć zwłaszcza to na co mnie nie stać , albo nie mam fizycznej możliwości by to zdobyć.Męczy mnie ta znajomość , czuje ,że ona wysysa ze mnie wszystkie soki Poradźcie proszę czy mam prawo być rozczaowana jej zachowaniem , przecież przyjaźń nie polega na wiecznym dawaniu
Chyba sama widzisz, że to nie jest przyjaźń.
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 11:35   #3
Asi_ek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xyoko Pokaż wiadomość
Chyba sama widzisz, że to nie jest przyjaźń.
No wlasnie.
Przyjazn polega na obustronnym wsparciu.
Po 12 godzinach nazwiesz go kłamcą?

Asi_ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 13:01   #4
Engelchen
Raczkowanie

niestety tacy ludzie jak twoja przyjaciolka sa jak bluszcze- potrzebuja kogos zeby wzrastac, nic w zamian nie dajac
jezeli zalezy ci na niej to powiedz jej o swoich przemysleniach, zobacz jaka bedzie jej reakcja
mi tez to przyjazni nie przypomina,
tylko czy ona byla taka zawsze czy zmienila sie od pewnego czasu na gorsze?
bo jezeli kiedys byla inna to moze przechodzi teraz jakis ciezki okres, sprobuj cos z tym zrobic bo mozesz zameczyc sie w takim ukladzie
Engelchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 13:55   #5
coccinella7
BAN stały

Kiedyś było chyba jeszcze gorzej Teraz jak nic nie mówię do słuchawki przez 15 sekund to pyta z wyrzutem dlaczego się nie odzywam
coccinella7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 20:05   #6
laguna33
Przyczajenie

GG do laguna33

W takim razie... chyba odpowiedz jest calkiem jasna... pogadaj z dziewczyna a potem - zobacz co zrobi, czy zmieni postepowanie.

Ja tez tak mialam, to ja bylam od sluchania i pomagania, a ona od zalenia sie przez telefon w nocy o polnocy. Jednak moja byla przyjaciolka nie potrafila tego zrozumiec - ze ja tez potrzebuje wsparcia, rozmowy na moj temat, a nie tylko sluchac jaki ma nowy sposob obciagania, itp. Tak czasami bywa, ludzie sie zmieniaja. Na poczatku nie moglam odzalowac tej "straty" jednak teraz wiem, ze taka przyjazn do niczego nie prowadzi - moze tylko do psychicznego wymeczenia ciaglym zaabsorbowaniem problemami innej osoby.
laguna33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 20:25   #7
Alvesta
Zakorzenienie

polecam art. o toksycznej przyjaciółce http://old.bizz.pl/bizz/bizz/tekst.j...4&news_id=5679

Zrobisz jak uważasz, ale wg mnie przyjaźń polega na czym innym, m.in. na obustronnym wsparciu, jak pisały dziewczyny.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-19, 21:10   #8
Darin
Rozeznanie

Miałam kiedys podobną "przyjaciółke" - wszystko co robiłam, miałam, wymyśliłam - ona musiała tak samo. Po prostu mnie kopiowała.
Sama nie potrafiła wysłuchać, wesprzeć a ode mnie tego oczekiwała a ja wysłuchiwałam tych jej zali i własciwie jej problemy byly głownie tematem naszych rozmów.
Ale wraz ze studiami (w różnych miastach) nasze kontakty się ograniczyły a ja zaczęłam jej unikac. Teraz widujemy się sporadycznie - a jak się odezwie to zawsze ma jakąs sprawe, nigdy tak sama z siebie. Nie przeszkadza mi to wnajmniejszym stopniu.

Dzisiaj cieszę się że tak potoczyły się sprawy i nawet przez chwile nie było mi żal. Wiem tez że są inne naprawdę wartościowe osoby
Stary 2007-05-19, 21:20   #9
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coccinella7 Pokaż wiadomość
.Męczy mnie ta znajomość , czuje ,że ona wysysa ze mnie wszystkie soki
tutaj sama sobie odpowiedziałas

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 21:30   #10
201607291951
Konto usunięte

Męczy Cię znajomość z nią to po prostu ją zakończ.
Z tego co piszesz to nie przyjaźń.
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości