![]() |
#2221 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Lubelskie Mamusie 2012/2012
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2222 |
Raczkowanie
|
no to widzę u nas to samo, ostatnio na wizycie pediatra powiedziała, że na zęby jeszcze poczekamy. A mała momentami jest tak marudna, że nie wiadomo co jest i ciągle pociera uszy ale nie jest to zapalenie uszu... pewnie zęby dają o sobie znać :/
![]() |
#2223 |
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny.
Ja z dobrymi wiadomościami o Em mie i Dorotce. Jak wszystko będzie dobrze to dziewczyny w sobotę wychodzą ze szpitala ![]() Uff a ja chodzę już jak tykająca bomba zegarowa ![]() Z jednej strony nie mogę się już doczekać aż nasza kruszynka będzie z nami a z drugiej żal mi trochę że ta ciąża tak szybko minęła bo generalnie to dobrze i błogo mi w niej było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2224 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Gratulacje dla Em my i Dorotki!! ![]() Teraz chyba czas na Kamę ![]() Nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego ![]() ![]() ![]() Kleik z kaszy jaglanej (podstawowy) Składniki: 2 łyżki kaszy jaglanej, 1 szkl. dobrej jakości wody (źródlanej lub przefiltrowanej), troszkę mleka matki lub mleczka migdałowego lub wody. http://ammniam.pl/pierwsze-dania-dla-maluszka/ U nas też zęby idą idą i wyjść nie mogą, mała na szczęście mocno marudna tylko czasami. Mała tez pociera uszy, ciagnie się za jedno zwłaszcza, może faktycznie to przez zęby... Mamy też już za sobą trzydniówkę :/ czy któraś z Was podaje może swojemu dziecięciu tran Mollers baby? Pytałam swojej pediatry i można już podawać maluszkowi po 6mż, i dodatkowo witamina D jak zwykle. Pozdrawiam Was Koleżanki!! Edytowane przez Clarissa20 Czas edycji: 2013-11-22 o 07:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2225 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2226 |
Raczkowanie
|
To prawda, całkiem sporo fajnych przepisów na tym blogu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2227 |
Raczkowanie
|
clarissa gotowane i rozdrobnione do zupki czy dania drugiego przetarte żeby nie zakrztusiło się dziecię
![]() a ja mam pytanie, jak podajecie kaszkę ryżową czy kukurydzianą i obiadek oraz deserek lub sok to jaki macie schemat? bo ja daję na drugie śniadanie kaszkę, na obiad jak juz dostawała cały słoiczek zupki to cały i troszkę soku a pozniej deserek tzn 2-3 godz. później, ale to chyba był błąd bo pozniej mleka mi nie chciała zjadać, w ogóle teraz to masakra jakaś z jedzeniem bo niby je 3 pierwsze posiłki chociaż trochę marudzi ale dwa kolejne to porażka bo wcale nie chce dwóch ostatnich porcji mleka pić! Niby coś tam wypije ale wczoraj o 17 wypiła 20ml mleka a pozniej przed snem tak samo i to ledwo z wielkim krzykiem :/ Nie wiem czy to zęby, czy musi dojśc do siebie po wizycie gość bo przecież chrzciny były :/ czy ja po prostu robię jakiś błąd. Zastanawiam się jak to poprzestawiać albo jak Wy podajecie swojemu dziecku te wszystkie różności? Dzisiaj zrobiłam tak że na pierwszy rzut poszła butla - wypiła całą, pozniej drugie wstawanie to kaszka zjedzona cała (nie chce pić z butelki i muszę karmić łyżeczką) następnie obiadek cały słoiczek i pół słoiczka deserku (żeby się zmieścić w czasie też) po spacerze mleko - ze 120 ml wypiła 60ml a przed snem i spróbowaliśmy dać mleko przed kąpielą (nic to nie wniosło) wypiła 20ml a po kąpieli kolejne 20ml więc cienko :/ Tak sobie myślę że może zamiennie dawać sok i deserek a nie oba tego samego dnia, ale musi pić przecież żeby płyny uzupełniać :/ już głupia jestem :/ bo w sumie dzień jak wczoraj i kilka wcześniej :/ Biorę jeszcze pod uwagę to że cieple mleko podrażnia dziąsła i mogą ją bardziej boleć i może dlatego płacze? Nie wiem sama już... a na zęby nic nie daję bo i pediatra nic nie mówiła na razie żeby cokolwiek kupować :/ ehh ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2228 |
Raczkowanie
|
A no właśnie, też miałam zamiar dawać gotowane, bo wtedy nie ma możliwości podania potencjalnie alergizującego białka, ale rozmawiałam dziś ze znajomą i zdziwiła się, bo przecież gotowane nie ma już takich właściwości jak surowe (zagotowane w zupce). Więc zostanę przy swoim i będę dawać gotowane
![]() Sopai ja nie pomogę niestety w kwestii jedzenia, bo u nas narazie schematu brak :/ po trzydniówce mała straciła apetyt, teraz czasem zje obiadek, ale częściej zaciska usta i odwraca główkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W moim schemacie żywienia z Bebiko jest napisane, żeby podawać sok albo przecier owocowy. Ja jak podam sok to mała dłużej nie jest głodna. Może to jest jakiś trop... Ogólnie to widzę, że Oliwka ładnie je, tzn. ma apetyt ![]() Edytowane przez Clarissa20 Czas edycji: 2013-11-22 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2229 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
9.30 - kasza glutenowa na 170ml mm z odrobiną owoców (ok 30g) 13.30 - zupa/danie z mięsem, z odrobiną jakiejś kaszy (jaglana, kukurydziana) lub ryżu, makaronu, ewentualnie z żółtkiem, wtedy daję dużo mniej mięsa. wielkościowo słoiczek obiadowy wypełniony po brzegi/szklanka po nutelli 16.30 - kasza bezglutenowa na 120 ml wody z owocami (ok 100g) 19.30 - 240 ml mm w międzyczasie między posiłkami daję rozcieńczony sok (30ml soku + 120 ml wody), albo kompot. taką butelkę soku/kompotu syn pije przez cały dzień, a często sporo zostawia. od początku nie przepada za piciem. ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
a pytałaś pediatrę o coś na zęby? ja w sumie kupiłam kiedyś sama z siebie żel, bo na wczasach byliśmy jak Jakub zrobił się taki marudny, ale nie dałam wtedy. zapytałam dopiero po fakcie, ale usłyszałam znajomą nazwę żelu i potem dawałam, choć staram się jak najmniej. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2230 |
Raczkowanie
|
monika na moje pytanie o zęby i pocieranie ucha oraz ewentualność zakupienia jakiegoś preparatu łagodzącego usłyszałam, że na zęby jeszcze poczekamy... i tyle :/ nie wiem może jej umknęło to albo po prostu uważa że jak nie widać to nie dajemy nic :/ ja jej nie dopytywałam bo musiałąm wyjaśnić jeszcze czemu wystawiła mi receptę na 100% płatną skoro wcześniejsze mleko miałam z 30% odpłatnością
![]() u nas plan dnia wygląda tak: 5.40-6.00 (zależy jak się obudzi)- 180ml mleka mm 10.00 kaszka bezglutenowa bananowa (150ml z mlekiem mm) 12.30-13.00 ( w zależności o której wstanie po drzemce) obiadek ok 130 g (dzisiaj żeby sprawdzić gdzie robię błąd dałam połowę słoiczka deserku) po wszystkim zaczęła marudzić i dałam jeszcze sok ale wypiła ok 10-15 ml wcześniej o 17.00 120ml mleka modyf. dzisiaj zmieniłam na godz. 15.30 nie wiem czy słusznie a i zjada ostatnio od 20-40ml i ostatni posiłek o 19.30 robię 150ml ale ostatnio zjada max 60ml może coś wyłapiecie w tym moim planie dnia :/
![]() |
#2231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym ewentualnie zmieniła przerwy w posiłkach bo po 180ml mm masz 4 godziny przerwy a po kaszy, która powinna być bardziej sycąca tylko 2,5. Jeśli tego obiadu (130g) jest mało to dawałabym większy słoiczek obiadowy (190g) zamiast łączyć obiad z deserem, bo potem na deser będzie np jogurt/twarożek z owocami, a to średnio będzie się komponowało z mięsem. po obiedzie masz znowu 2,5 godz przerwy do mleka a potem dopiero o 19.30? dobrze zrozumiałam? może pomyśl nad regularnością? 2,5 a 4 godz to spora różnica. jak po południu potrzebuje mniej jedzenia, bo piszesz o 20-40 ml mm to może właśnie tam daj deser, coś lżejszego, mniej sycącego: owoce, kasza na wodzie z owocami, kisiel owocowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2232 |
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie, jak podajecie kaszkę ryżową czy kukurydzianą i obiadek oraz deserek lub sok to jaki macie schemat?[/QUOTE]
U nas to wygląda tak, konsultowane z pediatrą i wagą dziecka (mały kończy 10m-cy): 6-7 pierś, 9- jogurcik lub deser z jogurtem 11-12 zupa z jaglaną,jęczmienną czy ryżem (ok. 200ml, ale też więcej) 14- mięsko/ryba z warzywami (ok. 200ml, ale też więcej,szczególnie jak ryba lub cielęcina) 16- deser: owoce 18-19 pierś i porcja kaszy W międzyczasie biszkopty, chleb, ciasteczka orkiszowe. po posiłku pije ale mało. Może u Ciebie też nie potrzebuje aż tak dużo pić, skoro pije ci mleko? może w pokarmie mu wystarcza i nie potrzebuje tego soku o którym wspomniałaś? ja też się martwiłam, ale skonsultowałam i tak mi doradziła pediatra. poza tym jak byliśmy u znajomych, było gorąco to Mały wypił, jak nigdy, całą butlę wody. więc ewidentnie u nas jest chłodniej i mniej mu się chce. A w ogóle testuję ten pochylony kubek i powiem Wam całkiem całkiem ![]()
![]() |
#2233 | ||
Raczkowanie
|
Cześć Clarissa, dawno Cię u nas nie było, fajnie że jesteś!
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A Ty Kama korzystaj z ostatnich chwil w dwupaku, relaksuj się na maksa i odpoczywaj! ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Widzę, że rozszerzanie diety to nie przelewki i dużo pytań i wątpliwości mnie czeka za jakiś czas ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2234 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no właśnie te dłuższe przerwy między posiłokami pojawiły się dlatego że mała do 9 śpi a pozniej jedzenie o 17 to dlatego że tak mniej wiecej wracałysmy ze spaceru a kolejny posiłek przed snem... no ale masz rację zresztą samam widziałam że jak się najadła o 17 to o 19 niebardzo chciała pić mleko... dzisiaj wstała o 8.10 drugi raz o 9 zjadła drugie śniadanie teraz się obudziła więc dam obiadek po obiadku na spacer max do 15 (no cóż koniec długich spacerów) o 15 mleko a później o 18 moze deserek i o 19 butla z mlekiem może tak spróbuję i zobaczymy... a na zęby polecacie dentinox? bo widziałam jeszcze Camilię i jakieś bobocoś tam
![]() |
![]() |
#2235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
masz chwilę czasu? ZAPRASZAM na http://drewnianyswiat.blogspot.com/ https://www.facebook.com/pages/Drewn...6730809?ref=hl Edytowane przez nieidealnamama Czas edycji: 2013-11-23 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2236 |
Raczkowanie
|
15.00 i mleko po spacerze to niewypał bo nic nie zjadła :/ no nie wiem bede czekać i zobaczę kiedy zgłodnieje :/ w sumie to 2h po obiedzie więc może jeszcze za wcześnie :/
zawsze odwiedziny rodziny która nocuje u nas wywracają wszystko o 180stopni ![]() nieidealna a Wy czego używacie?
Oliwka ur. 05.05.2013r. ![]() Julia - ur. 18.06.2015r. ![]() Edytowane przez sopai1 Czas edycji: 2013-11-23 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2238 |
Raczkowanie
|
Lilith gratulacje!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2239 |
Raczkowanie
|
Lilith Gratulacje!!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2240 |
Zakorzenienie
|
mamy się dobrze, tylko czasem malucha męczy rzuszek i wtedy bardzo płacze. A ja w roli mamy, nie dociera do mnie jeszcze że to już, ale powoli się ogarniam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2241 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
bywa ciężko rozplanować wszystko przy rozszerzaniu diety, ale nie jest to takie trudne. Jakub ślini się na widok każdego jedzenia/picia, niezależnie od tego czy jadł przed chwilą czy dopiero będzie jadł, mlaska, przełyka z nami ślinę, wyciąga ręce. dzisiaj dałam mu polizać bułkę z dżemem porzeczkowym w nadziei, że skrzywi się i da nam zjeść, ale wylizywał dżem, mlaskał i chciał więcej.. bułki nie tknął. Cytat:
gratulacje! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2242 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2243 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
Ja daję znać, że jesteśmy już w domu ![]() Poznajemy się, karmimy, śpimy, sikamy i kupkamy ![]() W kwestii szpitala - spędziłam miesiąc tam gdzie nie chciałam (lubartowska) , jednak z braku miejsca nie było wyjścia. + było to, że mogłam być w szpitalu tyle ie Dorotka. Chwilowo tyle, bo Dorotka się budzi ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2244 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nieidealnamama współczuję ![]() Moni_ka.g to jak dacie kubkowi Doidy drugą szansę daj znać jak się sprawuje ![]() Sopai ech z tymi gośćmi to fakt - wizyta u nas albo u kogoś i cały rytm od początku trzeba poznawać ![]() U nas dziś leniwa, śpiąca niedziela, mąż przeziębiony, a mała śpi i śpi - co to będzie w nocy ![]() Edytowane przez La Cocinerita Czas edycji: 2013-11-24 o 13:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2245 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chodzicie gdzieś na basen z maluszkami? Jeśli tak to napiszcie gdzie i ile płacicie..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2246 | |
Raczkowanie
|
Lilith serdeczne gratulacje!
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2247 |
Raczkowanie
|
Lilith gratulacje! Dużo zdrówka dla Was.
Em ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2248 |
Raczkowanie
|
Gratuluję świeżynkom i życzę spokoju i samych radości z maluszkami!
My chodzimy na basen do DSK. Zaczelismy jak Hania miała 4 miesiące, we wrześniu. Dużo naszych zdjęć i trochę informacji u mnie tutaj http://www.violianka.blogspot.com/se...niemowl%C4%85t Koszt jednej lekcji to 20zł.Płaci się z góry za cały kurs. Można dołączyć do grupy jeśli są miejsca. Polecam!
![]() |
#2249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2250 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do obiadków to my za jakieś 6 dni planujemy coś wprowadzać jak na razie udało mi się kupić fajną książkę na temat karmienia niby z zawodu technik żywienia ale jakoś tam w planie nauczanie nie miałam żywienia niemowląt(i w temat się nie zagłębiałam bo i po co, w tedy jeszcze nie w głowie mi było macierzyństwo) ![]() ![]() A jeśli mowa już o książkach nie wiem czy któraś z was zwraca uwagę na treść bajek. Osobiście uwielbiam czytać, a teraz czytam Idze (niewiele z tego rozumie ale mądrze się patrzy jak mama czyta ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.