|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Absolutna zmiana kierunku rozwoju zawodowego?
Dzięki, to już zawsze jakieś rozjaśnienie.
A możesz zdradzić jaka uczelnia ?
|
|
#92 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#93 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale szkoda, że nie ma specjalizacji. Zresztą mnie i tak interesują zaoczne. Może do przyszłego roku jeszcze gdzieś pojawi się ekonomia menadżerska, chociaż wątpię
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze nie wiem
no i na razie funduszy brak. W wakacje zrobiłam pierwszy stopień rachunkowości w SKwP, drugi etap mojego planu to zaczepienie się w biurze rachunkowym i nabieranie doświadczenia. W następne wakacje zrobię drugi poziom rachunkowości w SKwP a po wakacjach, jeśli moja sytuacja finansowa mi na to pozwoli, pójdę na magisterkę. Na pewno przed 40tką zamierzam zrobić CIMę i w przyszłości pracować dla jakiegoś międzynarodowego koncernu z siedzibą w Londynie ponieważ gdyż kocham GB i chcę być tam częstym gościem
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
Bea_91, nie potrafię dokładnie odpowiedzieć bo na żadnej ekonomii nie byłam - ale czytając opisy specjalności i przedmiotów na np. Łazarskim i UW i UEWroc najbardziej przypadła mi do gusta ta specjalność, ewentualnie rynki finansowe.
monachee, czy żeby zrobić ten kurs rachunkowości to trzeba mieć już wcześniej jakieś pojęcie czy to dla każdego jest? Myślicie, że jest szansa na załapanie się w biurze rachunkowym osobie, która jeszcze nie ma żadnego pojęcia o tym wszystkim? Czy lepiej np. zrobić sobie jakiś kurs zwykły lub online i wtedy próbować ?
|
|
#97 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
![]() Myślę że bez sensu iść z zerowym pojeciem skoro jest tyle magistrów FiR, techników albo nawet kursantów SKwP.
|
|
|
#98 |
|
Wtajemniczenie
|
No cóż, jak się coś chce, to się trzeba spiąć i pouczyć, innego wyjścia nie ma.
Ten kurs to chyba nie taki głupi pomysł, ale to i najwcześniej w sierpniu.
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego jak jakiś kurs to od sierpnia, studia od października ale to ekonomia. Będę myśleć i kombinować,, ale i tak wszystko... stoi w miejscu przez ten czas.
|
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie trzeba, ja właśnie tak zrobiłam, zero pojęcia - ale - początki były dla mnie okropnie trudne, zanim "zaskoczyłam", codziennie w wolnych chwilach ślęczałam z nosem w podręczniku i książce z zadaniami, rozkminiałam, pytałam ludzi na forach - było mi trudno zrozumieć to wszystko, ale w pewnym momencie chwyciłam i dalej poszło gładko. Tyle, że to naprawdę są surowe podstawy. Co do kursu online - odradzam stanowczo - to ten typ kursu, który wymaga kontaktu z nauczycielem, poważnie. Podczas rozwiązywania zadań pojawia się masę pytań. Imo kurs online to wyrzucone pieniądze. ad2 Nie wiem, ja dopiero po kursie zabrałam się za szukanie i udało mi się. Ale zaczynam od bezpłatnego trzymiesięcznego stażu (na szczęście mogę sobie na to pozwolić) i to w biurze do którego napisałam osobiście zapytanie o współpracę - moja propozycja była taka, że zacznę od trzymiesięcznego bezpłatnego stażu, który może w przyszłości zaowocuje dłuższą formalną współpracą. Dopisało mi szczęście ponieważ kobieta odezwała się do mnie po trzech dniach od wysłania pierwszej paczki zapytań do dziesięciu różnych biur Zaczynam 2 grudnia. Widzę po sobie - to loteria. A z wypowiedzi innych forumek widać, że takie szukanie trwa czasem nawet rok - w zależności od tego jak intensywnie działasz. Łut szczęścia, nic więcej. Tak, wiem, ale na szczęście są dwa systemy - popołudniowy i weekendowy. Zobaczymy, planować to ja sobie mogę wszystko zależy od tego, czy puzelki pod tytułem finanse i godziny pracy pozwolą mi na takie szybkie tempo. Jeśli nie, cóż, mgr zaczeka na lepsze czasy nic na siłę. Do czterdziestki mam dużo czasu!
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Monachee - podoba mi się Twoje podejście, trzymam kciuki za suckes
![]() Moja sytuacja jest nieco inna, nie myślę o absolutnym zmianie kierunku, ale i tak nie wiem czy wybieram dobrą drogę. Pracuję w ogólnie pojętym budownictwie, takie też skończyłam studia 2 lata temu. Niestety, jest ciężko i nie zanosi się na poprawę. Pracuję na stanowisku technicznym, ale myślę o tym aby pójść w kierunku 'administracyjnym', jeśli tak to można nazwać. Obserwując pracę Kierowników Projektu doszłam do wniosku, że tym bym chciała zajmować się w przyszłości. Oczywiście nie od razu, jestem gotowa przejść wszystkie szczeble W związku z tym myślę o podyplomówce z Zarządzania Projektami, ale mam pewne obawy.. czy studia mi się w ogóle przydadzą, w ogłoszeniach jak zwykle wymagana 2-3 letnie doświadczenie. Jedyną szansą jest chyba bezpośrednie docieranie do firm. Co myślicie?
|
|
#103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do drugiego... to mnie się wydaje, że to dobry pomysł, jeśli wszystko się potoczy tak jak myślę, to planuję coś podobnego. A nie doczytałam wcześniej - Ty chcesz być księgową czy w coś podobnego strzelasz?
|
|
|
#104 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie jestem na etapie całkowitego przewrócenia mojego życia zawodowego do góry nogami. 11 lat pracowałam w banku a teraz zastawiam to i idę do biura rachunkowego. To praca zgodna z moim wykształceniem bo jestem po rachunkowości i finansach ale na początku za dużo mniejsze pieniądze. Mimo to bardzo się cieszę, bo nie dość, że godziny pracy są takie jak chciałam a mając dzieci ta kwestia jest też bardzo istotna, to nauczę się wielu nowych rzeczy , rozwinę skrzydła i przede wszystkim będę robiła to co od zawsze chciałam robić
![]() Decyzja odważna ale mam nadzieję, że nie będę żałować.
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
To prawda, nienormowany czas pracy, na który można często się dogadać, wiele rekompensuje a także daje możliwości dodatkowego zatrudnienia w innym biurze.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiana pracy - dylematy..
witam,
Mnie ostatnio też przychodzą do głowy myśli związane ze zmianą obecnej pracy. Ba! Zastanawiam się nawet nad zmianą zawodu... fakt pracuję w zawodzie dopiero 4 lata, ale jestem bardzo przemęczona psychicznie i fizycznie. Nie wiem, niestety w czym innym bym mogła się spełniać, ze względu na to, że mam nie za wiele możliwości - pracuję na budowie jako inżynier budowy. Sprawa wygląda też w ten sposób, że niestety gdy zmienię pracę na inną, niż w zawodzie moje zarobki pójdą o połowę niżej. Ciągła walka dla firmy, z innymi ludźmi, każdy robi pod górkę, powoduje niestety problemy z pogarszającą się atmosferą w danym miejscu pracy + ciągłe delegacje. Nie zagrzeję za długo w jednym miejscu. Ale co tam jeszcze niecałe 40 lat i emerytura. ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Och dokładnie. Albo kierownik "jestem za☠☠☠isty, robię wszystko sam a ludzi mam głęboko..."
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
Myślę, że nie ma sensu się męczyć i na siłę zostawać w pracy, która nas nie satysfakcjonuje. Może zostań w pracy i jednocześnie szukaj innej- póki nie znajdziesz, może warto utrzymać jeszcze jakieś źródło dochodów.
|
|
#109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie dziś złożyłam wypowiedzenie po 11 latach pracy w banku. W poniedziałek podpisuję nową umowę. Dylematy były ale teraz myślę będę w końcu robić to co zawsze chciałam czyli księgowa
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym zagryzła zęby i intensywnie szukała czegoś innego, lepszego zarówno pod względem finansowym (wychodzę z założenia, że jak zmieniać to na plus) jak i rozwojowym
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poza tym dlaczego miałam zaciskać zęby ??? Robiłam to dobre 6 lat W końcu spełniam marzenia. A pieniądze??? Będą takie same jak w banku więc zmiana tylko na lepsze. A i godziny pracy ludzkie
|
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A Tobie pogratulować, marzenia należy spełniać. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepszym wyjściem będzie szukanie czegoś, chodzenie na rozmowy, dni próbne... wiesz żeby porównać, zobaczyć co i jak. Początek roku to wysyp ogłoszeń dot. pracy, dobry czas
. Jak Ci się coś spodoba to po prostu zmienisz pracę i już! Powodzenia!
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie rady
Mimo niewielkiego doświadczenia i nieskończonych jeszcze studiów, udało mi się zatrudnić w branży, z którą wiązałam swoją przyszłość Na początku nie było łatwo, ale jestem bardzo zadowolona z podjętej decyzji Z perspektywy czasu mogę tylko żałować, że tak długo męczyłam się w poprzednim miejscu..
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jestem ciekawa jak Wam idzie
mam nadzieję, że wszystko po Waszej myśli
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Zmiana zaowdu ? Co jest teraz na topie ? Dobre zarobki ?
Witam,
Mam do was takie pytanie Zdrowie mi już troszkę chyba siada a najbardziej wzrok i kręgosłup... Jak na moj wiek to już tragedia. I planuję zmienić zawód... I nie wiem co jest teraz najbardziej na topie i dobrze płatna praca... Może pomożecie mi coś doradzić ? |
|
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zmiana zaowdu ? Co jest teraz na topie ? Dobre zarobki ?
Teraz na topie są techniczne kierunki związane z materiałami itp a także ludzie, którzy pracują w Internecie - copywriterzy, pozycjonerzy, informatycy, programiści
|
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Ekonomista, zawód który będzie zarabiał i na topie przez najbliższe lata, logistyka, ekonomia, rachunkowość, finanse, księgowość, marketing
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Kurde... Też dałem troszkę ciała, że nie poszedłem prosto na informatyka tylko kombinacja... Jestem po zawodówce... Za kim średnie, wyższe... To będę miał 30 lat więc to raczej od pada... A jeszcze z 4 lata temu już pisałem proste programy, przez ten czas pewnie bym już był, może za biurkiem...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.