Ja biedna, on bogaty. Moje kompleksy. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-25, 11:17   #31
vyenna
Zadomowienie

Dot.: Ja biedna, on bogaty. Moje kompleksy.

I przez 3 lata znajomości jakoś nie zauważył, że masz mniej pieniędzy?
Nie rozumiem czegoś takiego, tworząc związek wchodzi się w przeważnie poważną relacje, gdzie szczerość i rozmowy na temat problemów powinny być na porządku dziennym, żeby móc się wzajemnie wspierać. 3 miesiące związku, on już mówi o ślubie, a Ty się boisz poruszyć tematu takiej pierdoły jak kasa... Skoro będziecie się chcieli pobrać to i tak będziecie mieli pewnie wspólne konto, więc nie wiem w czym rzecz. Jeśli u Ciebie jest z kasą tak krucho i to, że on zafunduje wyjazd albo kino to raczej nie jest nic zdrożnego - bo nie chodzi o regułę typu "facet płaci, co z tego, że nie stać go na jedzenie, ale niech zapłaci za dwa bilety do kina", tylko skoro ma dużo, a Ciebie na to nie stać, to żeby gdzieś wyjść on może to zasponsorować. Skoro nie masz pieniędzy na wyjazd to po ludzku powiedz - w tym miesiącu liczyłam wydatki i przy mojej pensji nie dam rady nigdzie wyjechać, a szkoda. Nawet koleżance bym się nie wstydziła powiedzieć czegoś takiego, ludzka sprawa, a Ty się chowasz przed swoim TŻ.... :p

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 11:20   #32
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
I przez 3 lata znajomości jakoś nie zauważył, że masz mniej pieniędzy?
Pewnie zauważył, tylko autorka honorna i stara się pokazać jak to ją stać Sama sobie Autorko tą postawą robisz kuku.
Stary 2013-11-25, 11:35   #33
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Pewnie zauważył, tylko autorka honorna i stara się pokazać jak to ją stać Sama sobie Autorko tą postawą robisz kuku.
Oj tam zaraz honorna - ja ją rozumiem o tyle , że również nie dawałam za siebie płacić nigdy. Jak zaczęłam chodzić z TŻ długo nie było rozmów o kasie - ja studiowałam i coś tam sobie zarabiałam, ale niewiele, on już pracował. Jakieś obiady, kolacje, kino, wyjazdy - wszystko było na pół, nie chciałam inaczej.

Raz jeden się wkopałam i głupio mi z tym po dziś dzień... Wyjechaliśmy razem, a ja wcześniej podłapałam umowę zlecenie na sporo kasy, pracowałam żeby ją wykonać ponad rok. Tuż przed wyjazdem miałam dostać przelew, i nic - po telefonie dowiedziałam się, że jest chwilowy problem, będzie za tydzień. Miałam kasę, ale podejrzewałam, że może nie wystarczyć. I tak na wyjeździe (sami sobie 2 tyg organizowaliśmy) pojawiły się różne fajne dodatkowe rzeczy do zwiedzenia itp., z których chcieliśmy skorzystać.... W końcu kończyła mi się kasa, przelewu nie było. Chciałam wracać, TŻ chciał płacić, mi było głupio, w końcu stanęło na tym że mi pożyczy 1200zł. Obiecany przelew dostałam 2 lata później, byliśmy już po ślubie, wspólna kasa.... I jak teraz oddać??? :brzyda l:

Ale ja zawsze w przeciwieństwie do autorki wątku grałam w otwarte karty, mówiłam co i jak bez owijania.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 11:44   #34
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Oj tam zaraz honorna - ja ją rozumiem o tyle , że również nie dawałam za siebie płacić nigdy.
Ja też ją pod tym względem rozumiem. Ale jeśli ma się z tematem różnicy finansowej AŻ TAKI problem, to się o tym mówi od razu. To co robi autorka jest nie fair wobec niego, w końcu ona z nim zerwie, a on nie będzie rozumiał dlaczego...
Stary 2013-11-25, 13:13   #35
tyene
Zakorzenienie

A ja nie rozumiem nie dawania za siebie płacić przy dużej różnicy finansowej. Nie rozumiem, dlaczego nie można TŻ powiedzieć, że nie ma się na weekend ale nie rozumiem, dlaczego od razu z założenia ma się odmawiać, gdy on ma ten weekend fundować?

Mój TŻ przez kilka miesięcy sporo awansował, kupił samochód i szczerze mówiąc wydatki jakimi się dzielimy to pewnie jakieś 80/20 % i wcale nie jest mi z tego powodu źle, bo ja wkładam w związek to co mam - również finansowo - w zakresie dużym, a że mam mniej, to wychodzi tego mniej. On zaś chce, żebyśmy razem robili fajne rzeczy, podróżowali, chodzili do kina i knajp, więc za to również płaci, bo ja nie byłabym w stanie na takim poziomie tyle.

Nie rozumiem, co to ma wspólnego z honorem? Przecież nie sprzedaję siebie ani mojej relacji w zamian za to, co TŻ robi, nie wymagam tego od niego, gdyby sytuacja była odwrotna, to ja bym więcej płaciła, ale uważam, że to naturalne, że strona zarabiająca więcej zapewnia wyższy standard, bo chcę fajnych rzeczy dla siebie i swojej drugiej połówki. Nie wyobrażam sobie, że mówię "nie" i "nie" TŻ, że nie pójdziemy do kina, do restauracji i na lody, bo ja mam honor i nie dam za siebie zapłacić.

Nie wiem jak jest u Was, ale jak ja jestem przy kasie, to czasami płacę za moje przyjaciółki i odwrotnie i wcale nie ma to jakiegoś uzależniającego aspektu.
Stary 2013-11-25, 13:17   #36
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
\Nie wyobrażam sobie, że mówię "nie" i "nie" TŻ, że nie pójdziemy do kina, do restauracji i na lody, bo ja mam honor i nie dam za siebie zapłacić.

Nie wiem jak jest u Was, ale jak ja jestem przy kasie, to czasami płacę za moje przyjaciółki i odwrotnie i wcale nie ma to jakiegoś uzależniającego aspektu.
Mam identycznie.
Stary 2013-11-25, 13:21   #37
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
A ja nie rozumiem nie dawania za siebie płacić przy dużej różnicy finansowej. Nie rozumiem, dlaczego nie można TŻ powiedzieć, że nie ma się na weekend ale nie rozumiem, dlaczego od razu z założenia ma się odmawiać, gdy on ma ten weekend fundować?

Mój TŻ przez kilka miesięcy sporo awansował, kupił samochód i szczerze mówiąc wydatki jakimi się dzielimy to pewnie jakieś 80/20 % i wcale nie jest mi z tego powodu źle, bo ja wkładam w związek to co mam - również finansowo - w zakresie dużym, a że mam mniej, to wychodzi tego mniej. On zaś chce, żebyśmy razem robili fajne rzeczy, podróżowali, chodzili do kina i knajp, więc za to również płaci, bo ja nie byłabym w stanie na takim poziomie tyle.

Nie rozumiem, co to ma wspólnego z honorem? Przecież nie sprzedaję siebie ani mojej relacji w zamian za to, co TŻ robi, nie wymagam tego od niego, gdyby sytuacja była odwrotna, to ja bym więcej płaciła, ale uważam, że to naturalne, że strona zarabiająca więcej zapewnia wyższy standard, bo chcę fajnych rzeczy dla siebie i swojej drugiej połówki. Nie wyobrażam sobie, że mówię "nie" i "nie" TŻ, że nie pójdziemy do kina, do restauracji i na lody, bo ja mam honor i nie dam za siebie zapłacić.

Ja się z Tobą całkowicie zgadzam, bo jakąś paranoją jest odmawianie partnerowi robienia razem fajnych rzeczy tylko z tego powodu, że "mnie nie stać". Jak jestem z kimś, to mu ufam i nie podejrzewam, że wykorzysta finanse, stan posiadania przeciwko mnie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 13:41   #38
tyene
Zakorzenienie

Ja w ogóle nie rozumiem wizażowej finansowej paranoii, w stylu, że jak ktoś za nas zapłaci, to już pęty i w ogóle osoba za nas płacąca ma nad nami władzę. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś tam uważa, to to jest naprawdę poważniejszy problem do rozpracowania z tego, jak wyglądał nasz dom, jak postrzegamy siebie i jak ufamy niż kwestia "honoru".

Mam wrażenie, że normalnie nie pozwalanie za siebie płacić facetowi urasta do jakiejś współczesnej wersji "szanowania się" i "bycia porządną dziewczyną". Kiedyś było to pozwolenie na włożenie rąk pod bluzkę, teraz seks i pieszczoty są okej, ale z kolei płacenie za nas to jakaś forma dosłownie zeszmacenia przez kobietą.
Stary 2013-11-25, 13:47   #39
Alioth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sheera87 Pokaż wiadomość
A ja chyba mam jakąś misję udowodnienia mu, że jestem niezalezna i chcę płacić za siebie, więc nawet jesli on placi chocby za kino to ja nie czuje sie z tym komfortowo.
Może to pokręcone, ale naprawdę tak jest i nie umiem tego zmienić w swojej głowie.
Tez sie tak czulam kiedy zaczynalam swoje zycie zawodowe i nie mialam pieniedzy. Wtedy pieniadze byly dla mnie wielka rzecza. Teraz kiedy mam staly dochod nie przeszkadza mi kiedy ktos czasem za mnie placi, i tak samo ja czasem place za innych. Pieniadze licza sie dla mnie mniej.
Zapewne pieniadze nie maja duzego znaczenia dla twojego TZ, jest hojny i chce Ci cos zaoferowac. Zyskuje na tym bo moze spedzic czas tak jak chce, i na dodatek z toba. Pozwol mu zaplacic. Jakbys ty byla ta bogatsza strona zapewne tez bylabys hojna w stosunku do partnera.
Alioth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 13:53   #40
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Ja w ogóle nie rozumiem wizażowej finansowej paranoii, w stylu, że jak ktoś za nas zapłaci, to już pęty i w ogóle osoba za nas płacąca ma nad nami władzę. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś tam uważa, to to jest naprawdę poważniejszy problem do rozpracowania z tego, jak wyglądał nasz dom, jak postrzegamy siebie i jak ufamy niż kwestia "honoru".

Mam wrażenie, że normalnie nie pozwalanie za siebie płacić facetowi urasta do jakiejś współczesnej wersji "szanowania się" i "bycia porządną dziewczyną". Kiedyś było to pozwolenie na włożenie rąk pod bluzkę, teraz seks i pieszczoty są okej, ale z kolei płacenie za nas to jakaś forma dosłownie zeszmacenia przez kobietą.
Mnie się wydaje, że to niepozwalanie na płacenie ma teraz bardziej taki wydźwięk "jestem niezależna, nic mu nie jestem winna, nie powie, że lecę na kasę ani że go wykorzystuję".
Dla mnie też to paranoja, jak ja miałam więcej kasy to ja ponosiłam większość wydatków, jak TŻ ma więcej, to on ponosi większość, no i tyle.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:05   #41
roksen
Raczkowanie

Zawsze w zwiazku ktos zarabia wiecej a ktos mniej, roznice sa czasem minimalne a czasem bardzo duze, ale zawsze sa.
To samo w sobie nie jest zadnym problemem.
Pytanie, jakie sa wasze oczekiwania wobec zycia.
Swoja droga 12 000 to bardzo duzo na warunki malego miasta, ale jesli mieszkasz w Warszawie to sa to tylko 'dobre' pieniadze i nie zmienia tego fakt, ze masa ludzi zyje tam za 2000-3000 zl, bo to sa jalmuzne (Niemiec ma wiecej z zasilku, a koszty zycia podobne).
roksen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:06   #42
Fleur_D
Zakorzenienie

2200zł po studiach medycznych? Troll jak nic, więcej zarabia lekarz rezydent przez pierwsze dwa lata (bez dyżurów). A potem ma jednak widoki na lepszą pensję
Jak się zakłada trollowany wątek, to trzeba przynajmniej sprawdzić zarobki.

Poza tym ktoś tak mało bystry nie skończyłby żadnego poważniejszego kierunku- no bo jak można nie zauważyć przez 3 lata, że przyjaciel ma bogatą rodzinę? Już pomijam, że on też by chyba załapał, że autorka i jej rodzina do bogaczy nie należą. Bo pewne sprawy da się ukryć przed znajomymi (co też wymaga wysiłku i szczęścia), ale nie przed przyjaciółmi.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:21   #43
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
2200zł po studiach medycznych? Troll jak nic, więcej zarabia lekarz rezydent przez pierwsze dwa lata (bez dyżurów). A potem ma jednak widoki na lepszą pensję

Poza tym ktoś tak mało bystry nie skończyłby żadnego poważniejszego kierunku- no bo jak można nie zauważyć przez 3 lata, że przyjaciel ma bogatą rodzinę? Już pomijam, że on też by chyba załapał, że autorka i jej rodzina do bogaczy nie należą. Bo pewne sprawy da się ukryć przed znajomymi (co też wymaga wysiłku i szczęścia), ale nie przed przyjaciółmi.
Ale nie wiadomo jakie dokładnie to studia Równie dobrze może być fizjoterapia albo kosmetologia, niekoniecznie lekarski.

Z tego co autorka pisze oboje wiedzieli o swoich finansach, tyle że teraz autorka zauważyła, że to problem - ona się wstydzi przyznać, że jej nie stać, a facet jest średnio ogarnięty i chyba nie za bardzo umie liczyć.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-11-25 o 15:23
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:22   #44
roksen
Raczkowanie

Cytat:
mylisz pojecie studiow medycznych z wydzialem lekarskim na studiach medycznych, to dwie odrebne sprawy. Innymi slowy: nie kazdy absolwent studiow medycznych jest lekarzem.
roksen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:24   #45
new woman in town
Zakorzenienie

Nie doczytałam do końca, więc nie wiem na jakim etapie jest dyskusja. Mimo to, jedynym słusznym rozwiązaniem tej sytuacji jest szybkie przyznanie się do statusu materialnego. Koniec, kropka.

Nie ma co pompować problemu i udawać, że jest się inną osobą. Co mówisz, kiedy proponują Ci wyjazd, że nie masz czasu? Czy chcąc być taką samodzielną kobietą, po równo uczestniczysz w kosztach randek, bojąc się, że nie będziesz miała na opłaty? A może pozwalasz za siebie płacić i z każdym kęsem drogiej potrawy czujesz, że na nią nie zasłużyłaś?

To jest banalna sytuacja, choć wydaje Ci się potworną przeszkodą nie do przeskoczenia. Może cię zaskoczę, ale ten facet, znając cię trzy lata, zdążył zapewne zauważyć jaki styl życia prowadzisz, jakich kosmetyków używasz, jakie ciuchy ubierasz itp. a to wszystko mówi o statusie materialnym bardziej niż słowa. Więc zapewne wie w kim się zakochał...

Wydaje mi się, że każdy normalny człowiek jest w stanie zrozumieć, że jesteś w takim momencie życia, że dopiero co skończyłaś studia, kokosów nie zarabiasz, działasz żeby rozkręcić swoją działalność i cała para oraz pieniądze idą w tym kierunku. Nie będziesz biedna wiecznie, w końcu się dorobisz czegoś, jednak dziś decydujesz w jakim kierunku potoczy się wasza znajomość - powiesz prawdę, czyli spełnisz jeden z warunków normalnego, zdrowego związku, czy dalej będziesz ściemniać (a ściema wyjdzie na jaw, wcześniej czy później i to może być powodem do rozstania).

Cytat:

Równie dobrze mogła skończyć "zdrowie publiczne" i zarabiać nawet mniej niż 2200 zł...

Przepraszam - Ty nie jesteś biedna. Jesteś ambitną osobą, która po studiach zamiast siedzieć rodzicom na karku, wzięła życie we własne ręce i podjęła pracę a następnie walczy i rozkręca swój mały biznes.

Edytowane przez new woman in town
Czas edycji: 2013-11-25 o 15:31
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:26   #46
sheera87
Przyczajenie

Cytat:

Sama jesteś troll i nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Studia medyczne to nie tylko kierunek lekarski. W moim zawodzie na początku 2200 to nie jest niska pensja, pracując u kogos mozna zarobic max 3000zł. Dlatego zdecydowałam się zaryzykować i otworzyć własną firmę.

Nie wiem jakie masz relacje z przyjaciołmi, ale ja np nie wiem ile zarabia każdy z nich. Nie zapraszam ich do mieszkania, w którym mieszkaja jeszcze moi rodzice i 3 braci, raczej spotykamy się na mieście albo u tych co mogą zapraszać, bo mieszkają sami. Zdarzyło sie pare razy ze przychodzili do mnie, ale tak jak mowie, nawet nie majac kokosów mozna zrobić tak, że mieszkanie jest ładne, zadbane. Jak masz mało kasy to uczysz się jak niskim kosztem zrobic cos fajnego.

Nawet nie chodzi o to, że ukrywalam, a tyle ze nie afiszowalam się stanem konta rodziców i swoim. Pewne rzeczy zaczęły wychodzić jak skończyłam studia, jak pojawiło się więcej wydatków itd.

I uwierz mi, że nie zagladam przyjaciołom do portfela, nie pytam ich. moge zgadywać ile zarabiaja po tym co kupuja, ale jakos nigdy nie wpadlam na to, zeby pytać lub zainteresować się. Z nim chodziłam na jakies piwo, cos zjeść, tak jak wszyscy studenci. Na wyjazd raz na jakis czas bylo mnie stac, wiedzialam, że on wiecej wyjezdza, np na narty ale do niedawna w ogole się nie orientowalam ile takie wyjazdy kosztuja, bo sama nigdy na takie nie jezdzilam.
Jeżeli chodzi o wyglad to patrząc na mnie nie powiedzialabys, ze malo zarabiam Sama szyję ciuchy, przerbaiam, w lumpekscie za 50 zł można kupić sporo ciuchów, nawet markowych. Buty z outletów, wyprzedaży, allegro. Nie mówie zreszta, ze zyje w nedzy, tylko, ze nie zarabialam duzo, teraz inwestuje w firme i rzeczywiscie jest ciezko, bo okazalo sie ze koszty sa wyzsze, np remont, sprzęt i momentami ledwo starcza na wszystko.

Tłumaczę Wam dziewczyny, że to dla mnei problem bo tak zostalam wychowana. Walczę z tym. Naprawdę cięzko jest trzymać w sobie coś takiego. Macie pewnie rację, że tak nei powinien wygladac zwiazek i zdaje sobie sprawę, ze moje zahamowania moga wiele popsuc, dlatego przyjmuję Wasze opinie, choć są bolesne dla mnie. Chociaz czytanie tak dosadnych komentarzy mimo wszystko pomaga i pokazuje mi, że jestem po prostu głupia w tym aspekcie. Porozmawiam z nim. Jest naprawdę dobrym czlowiekiem, wspaniałym mężczyzną i aż głupio mi, że waham się czy nie zmieni o mnie zdania jeśli się dowie, że pochodzę z biedniejszej rodziny.

Edytowane przez sheera87
Czas edycji: 2013-11-25 o 15:37
sheera87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 15:33   #47
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe czy wiesz o tym, że lekarz który robi specjalizację, a nie jest na rezydenturze przeważnie zarabia dużo mniej? A tak się składa, że lekarze z kilkunastoletnim doświadczeniem pracujący w szpitalach na etacie mają podstawowej pensji często tyle samo lub nawet mniej niż rezydent. A widoki na lepszą się faktycznie ma jak się zapitala do padnięcia na pysk na dyżurach lub każdego popołudnia po pracy gabinet. A nie każdy tak chce spędzać czas/ma na to siły/zdrowie.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-11-25, 15:52   #48
sheera87
Przyczajenie

Staram się powtarzać sobie właśnie to: że nie siedzę na tyłku i nie narzekam, że w życiu musze sobie radzić sama, ze cieżko byłoby znaleźć dobrą pracę. Kupiłam sprzęt, meble, robie remont. Znajomi po kosztach zajmują się reklamą, ulotkami itd. Wszyscy chwalą mnie za pomysl, za odwagę.
Robie dużo, żeby moje życie było łatwiejsze, chocby pod względem finansowym. Zeby moje dzieci mogły miec spokojne życie, bez stresu, że nie ma na rachunki. Myslę, ze to jest wazne, bo znam ludzi z kasą od rodziców, którzy roztrwonili tysiące na gadżety i wyjazdy a teraz nie mają pomysłu co dalej.
Staram się nie myslec negatywnie, chociaz czsami, w chwilach slabosci wychodzą kwestie, ktore byly mi wpajane w dziecinstwie
Stary 2013-11-25, 16:21   #49
martyk
Przyczajenie

Cytat:
Sama jesteś troll i nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Studia medyczne to nie tylko kierunek lekarski. W moim zawodzie na początku 2200 to nie jest niska pensja, pracując u kogos mozna zarobic max 3000zł. Dlatego zdecydowałam się zaryzykować i otworzyć własną firmę.

Nie wiem jakie masz relacje z przyjaciołmi, ale ja np nie wiem ile zarabia każdy z nich. Nie zapraszam ich do mieszkania, w którym mieszkaja jeszcze moi rodzice i 3 braci, raczej spotykamy się na mieście albo u tych co mogą zapraszać, bo mieszkają sami. Zdarzyło sie pare razy ze przychodzili do mnie, ale tak jak mowie, nawet nie majac kokosów mozna zrobić tak, że mieszkanie jest ładne, zadbane. Jak masz mało kasy to uczysz się jak niskim kosztem zrobic cos fajnego.

Nawet nie chodzi o to, że ukrywalam, a tyle ze nie afiszowalam się stanem konta rodziców i swoim. Pewne rzeczy zaczęły wychodzić jak skończyłam studia, jak pojawiło się więcej wydatków itd.

I uwierz mi, że nie zagladam przyjaciołom do portfela, nie pytam ich. moge zgadywać ile zarabiaja po tym co kupuja, ale jakos nigdy nie wpadlam na to, zeby pytać lub zainteresować się. Z nim chodziłam na jakies piwo, cos zjeść, tak jak wszyscy studenci. Na wyjazd raz na jakis czas bylo mnie stac, wiedzialam, że on wiecej wyjezdza, np na narty ale do niedawna w ogole się nie orientowalam ile takie wyjazdy kosztuja, bo sama nigdy na takie nie jezdzilam.
Jeżeli chodzi o wyglad to patrząc na mnie nie powiedzialabys, ze malo zarabiam Sama szyję ciuchy, przerbaiam, w lumpekscie za 50 zł można kupić sporo ciuchów, nawet markowych. Buty z outletów, wyprzedaży, allegro. Nie mówie zreszta, ze zyje w nedzy, tylko, ze nie zarabialam duzo, teraz inwestuje w firme i rzeczywiscie jest ciezko, bo okazalo sie ze koszty sa wyzsze, np remont, sprzęt i momentami ledwo starcza na wszystko.

Tłumaczę Wam dziewczyny, że to dla mnei problem bo tak zostalam wychowana. Walczę z tym. Naprawdę cięzko jest trzymać w sobie coś takiego. Macie pewnie rację, że tak nei powinien wygladac zwiazek i zdaje sobie sprawę, ze moje zahamowania moga wiele popsuc, dlatego przyjmuję Wasze opinie, choć są bolesne dla mnie. Chociaz czytanie tak dosadnych komentarzy mimo wszystko pomaga i pokazuje mi, że jestem po prostu głupia w tym aspekcie. Porozmawiam z nim. Jest naprawdę dobrym czlowiekiem, wspaniałym mężczyzną i aż głupio mi, że waham się czy nie zmieni o mnie zdania jeśli się dowie, że pochodzę z biedniejszej rodziny.
Znam osoby, które pozornie wydawać by się mogło, że zarabiają bardzo dużo. Wydają masę pieniędzy na ciuchy, kosmetyki, restauracje- co więcej afiszują się tym. Jak się później okazuje przepuszczają całą pensję, nic nie oszczędzają lub popadają w jakieś długi.
Znam również osoby, które na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie przeciętnych jeśli chodzi status materialny. Ubierają się normalnie, nie kupują drogich gadżetów, fakt faktem stać ich na wakacje czy wycieczki ale nie pokazują tego po sobie. I właśnie w moim otoczeniu ta druga grupa najczęściej zajmuje wysokie stanowiska w pracy i zarabia o wiele więcej.
Autorko, jak sama pisałaś jesteś w związku dopiero od 3 miesięcy (aczkolwiek znacie się kilka lat). Twój chłopak na pewno domyśla się jaka jest Twoja sytuacja finansowa (zresztą sama pisałaś, że to wychodzi nawet na co dzień podczas jakiś wyjść). Co do proponowanych wakacji za 3 tyś. bardzo dobrze Cię rozumiem, że jest to niezręczna sytuacja bo Ciebie na nie nie stać. Czy on proponował w ogóle, że pokryje koszt tych wakacji??
Bez rozmowy się nie obędzie. Przede wszystkim nie owijaj w bawełnę, powiedz mu wszystko jasno i konkretnie bez ściemy. Nie masz się czego wstydzić! Ja doskonale rozumiem Twoje rozterki ale uwierz jeśli facet jest tak wspaniały jak go opisujesz to są one irracjonalne. I zobaczysz jak ci ulży jak tą sprawę finansów wyjaśnicie sobie.
I żeby nie było, miałam bardzo podobny problem, tylko że ja w przeciwieństwie do Ciebie straciłam pracę i od kilku miesięcy szukam. Mój chłopak pomimo, że wie o tym zaproponował mi drogiego sylwestra kompletnie wtedy zgłupiałam i nie wiedziałam, jak mu o tym powiedzieć, że po prostu nie stać mnie na to! ( myślałam, że jest choć trochę domyślny ). Więc wymyślałam jakieś dziwne wymówki dlaczego nie mogę jechać aż on w końcu zaczął myśleć, że mi na nim nie zależy! Też snułam różne wizje, że ja biedna bezrobotna a on nie i czuję(łam) się po prostu gorsza. (nie wiem skąd się to bierze może z niskiej samooceny lub jakiś wzorców zachowań?) Dziewczyny na wizażu poradziły mi powiedzieć wprost że nie mam kasy i tak zrobiłam. I o dziwo facet mnie ani nie zostawił, ani nic z tych rzeczy TYLKO strasznie przepraszał, bo nie pomyślał że chodziło mi o kasę i że dla niego jest oczywiste, że w mojej sytuacji on te koszty pokryłby.
Dlatego, autorko, gorąco Cię namawiam do szczerej rozmowy( i to jak najszybciej) Uwierz, że od razu poczujesz się lepiej

Edytowane przez martyk
Czas edycji: 2013-11-25 o 16:23
martyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 16:46   #50
JanePanzram
Zakorzenienie

dzieki temu tematowi wiem, ze miałabym taki sam problem jak autorka
gdybym ja zarabiała więcej, to właśnie bym mogła faceta zapraszać tu, tam, finansować, i bym dobrze się z tym czuła i to byłoby normalne
tymczasem na odwrót - to by się zaczął problem

EDIT: to chyba kwestia zaufania facetowi, poznania go lepszego: jeśli on jest normalny człowiek, nie trzeba się bać, że on przez to będzie się czuł ważniejszą stroną w związku, że ma prawo czegoś tam wymagać, bo ma więcej - to może wtedy taki lęk by zniknął.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-11-25 o 16:53
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 17:34   #51
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksen Pokaż wiadomość
mylisz pojecie studiow medycznych z wydzialem lekarskim na studiach medycznych, to dwie odrebne sprawy. Innymi slowy: nie kazdy absolwent studiow medycznych jest lekarzem.
Cóż, studiowałam na Uniwersytecie Medycznym, a tę nazwę stosowano tylko dla kierunku lekarskiego i lekarsko-stomatologicznego, nie sądziłam więc, że gdzieś ma inne znaczenie. Przyznam szczerze, że o ile moją analitykę medyczną można by uznać za studia medyczne, to lekko dziwnie brzmi nazywanie tak kosmetologii, ale co kto lubi

Nadal podtrzymuję swoją opinię, że nie da się nie wiedzieć jaką sytuację finansową ma przyjaciel. Nie po trzech latach. Nie mówię o recytowaniu stanu konta, ale pewne rzeczy widać. Problem polega na tym, że ludzie nadużywają słowa "przyjaźń" i określają tak nieco bliższych znajomych.

Co do sytuacji autorki, to po prostu radziłabym, tak jak wszyscy, porozmawiać spokojnie z partnerem. Także o tym, że czujesz się gorsza. Uczucie to będzie rzutowało na Waszą relację, więc powinien o tym wiedzieć. Wtedy łatwiej będzie Ci się z tym uporać.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 19:52   #52
pannajoanna71
Zakorzenienie

Tak jak wyżej: musisz porozmawiac z chlopakiem. Skoro juz mówicie o tak powaznych rzeczach, jak ślub... no to już nie byle co MIalam troche podobna sytuację. I dopiero co poznawałam Tż. Chciał spędzic ze mna wakacje, pierwszy wspolny wyjazd na dłużej. Odmówiłam, powiedziałam w prost "Słuchaj, nie mam pieniedzy, nie moge pojechać". Bałam sie reakcji, w sumie nie wiem czego sie bałam. Ale Tż mnie przytulił i powiedział, że pieniądze nie graja roli, i bedzie najszczęśliwszy na swiecie jak zechcę z nim pojechać. I spędzilismy super 2 tygodnie w Chorwacji Takze mowię Ci Autorko- to nic strasznego przyznac się do tego, jak jest naprawdę Powodzenia!

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 20:07   #53
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Autorko, glos od tej, ktora byla kiedys taka sama jak Ty. Tez chcialam byc zawsze rozliczona co do zlotowki. Tez odmawialam jak mnie gdzies zapraszano, a na co mnie stac nie bylo. Nie raz padaly propozycje "zabiore Cie na wakacje", ale rezygnowalam, bo nie znioslabym, zeby ktos mial za mnie placic, kupic sobie nic nie pozwolilam (chyba, ze sama w zamian wtedy cos dawalam), w lokalach mialo byc 50/50... A wszystko, bo wlasnie bylam wlasnie taka "hornorna" Przeszlo mi to, bo to strasznie meczace i zupelnie bez sensu. Nie istnieje prawo w ktorym pisze, ze dobierac w zwiazku powinni sie tylko i wylacznie ludzie o podobnym statusie materialnym. Ba, cos takiego byloby zwyczajnie niemozliwe. Skoro twierdzisz, ze Twoj partner na Ciebie nie zasluguje, ze jestes gorsza, to jak w ogole tutaj okreslac jakiekolwiek kategorie? Ta, ktora ma wiecej o jakies 6 tysiecy na koncie od Ciebie mialaby byc lepsza? Po co w ogole tak kategoryzowac? Sama widzisz, ze to myslenie, ktore nie daje zadnej odpowiedzi i prowadzi do nikad.

Jestes ambitna, wyksztalcona, zarabiasz na wlasne potrzeby - to bardzo duzo. Po prostu wyluzuj. Jezeli tak sie bedziesz spinac, to gwarantuje, ze z nikim sobie zycia nie ulozysz. A nuz po tym trafi Ci sie ktos kto by zarabial mniej niz Ty? I co wtedy? Ciesz sie zyciem, docen to, ze masz fajnego i kochajacego faceta przy sobie i nie szukaj problemow tam gdzie ich nie ma.

Swoja droga, jak u Ciebie bylo w domu rodzinnym? Moze stamtad wynioslas takie spaczone myslenie? U mnie w domu zawsze byly konflikty o finanse i doszlo do sytuacji, ze sie tak wlasnie moja matka z ojcem rozliczali do zlotowki. Przenioslam to pozniej do wlasnego zycia. Ale dom opuscilam, zmienilam otoczenie, dojrzalam i sie zwyczajnie wyluzowalam. Bardzo lekko mi sie teraz oddycha!

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2013-11-25 o 20:09
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 20:42   #54
Gregorius_
BAN stały

Cytat:
ja do niedawna zarabialam 2200 zł, on 12000 zł, teraz pracuje na swój rachunek ale przez dlugi czas nie dojdę do takiej sumy. On mówi o ślubie, ze jestem odpowiedzia na jego modlitwy, a ja mysle, ze on zasluguje na kogos lepszego, z lepszej rodziny, z wiekszymi mozliwosciami, na taka ktora bedzie mogla jechac z nim na wyjazd za kilka tysiecy a nie na taka z ktora bedzie musial spedzać kazdy weekend w miescie, bo na razie wszystko wsadzam w firme i musze liczyc kazdy grosz. Może to głupie ze tak o tym myślę. Tylko ze takie rzeczy wychodzą nawet na co dzien, ja nie zawsze mam kasę żeby wyjść do kina, dobrej restauracji. Nie chce zeby zawsze za mnie placil, bo zle mi z tym. Tylko jak to pogodzić.
Głupiaś

Jak facet jest normalny, ma jakiś tam kręgosłup moralny i jeśli najzwyczajniej w świecie się zakochał, no to po prostu chce się dzielić tym co ma i dla niego to, że zarabiasz 2 tys zł, a on 12 tys zł to nie problem. Zresztą, sam wiem coś o tym. Wychowany jestem trochę po staremu (i wiem, że setki, tysiące facetów dalej tak jest) tj. jestem przekonany, że facet jest jak bank - musi zarabiać. A kobieta ... może Co więcej , własnymi pieniędzmi średnio lubię zarządzać - wolę gdy robi to ktoś inny (kobieta). Ja tylko je przynoszę :P

Wiem, że masz kompleks na tle pieniędzy bo pochodzisz z innej rodziny, ale serio - pieniądze to jest jedna z ostatnich rzeczy jakie oczekuję od kobiety. Jeśli ona do mnie pasuje to z chęcią się dzielę tym co mam, a ona i tak wzbogaci moje życie w inny sposób (niekoniecznie materialny) - samym swoim istnieniem przy moim boku (ale patosem powiało ).

Czyli ? To siedzi w Twojej głowie. Skoro rozmawiacie o wielu sprawach to powiedz mu po prostu, że pieniądze to Twój kompleks, że wychowywałaś się w biednej rodzinie. Na pewno zrozumie miejsce, z którego TY startowałaś. To też osiągnięcie - założyć własną firmę i próbować stanąć dobrze na nogach. Nigdy nie wiadomo, za parę lat to Twoja firma może dostarczać większych pieniędzy. Nie zawsze liczy się TU i TERAZ. Czasem też jest kwestia perspektywy. Jeśli facet widzi, że ma kobietę , która chce no to też jest to wartość sama w sobie.

Jasne, wygodniejsze życie mógłby mieć u jakiejś córci bogatego tatusia, no ale najwyraźniej takiej nie znalazł, a może takiej wcale nie chciał bo oprócz łatwej kasy dostałby też w spadku zadarty nochal dziewczyny Reasumując, przestań patrzeć na siebie jak na jakąś sierotkę niegodną tego faceta. Skoro jest w Tobie zakochany to na pewno jesteś jego godna

Edytowane przez Gregorius_
Czas edycji: 2013-11-25 o 20:44
Gregorius_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 21:20   #55
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Temu to autorka akurat nie zaprzecza, tak właśnie u niej jest.

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
dzieki temu tematowi wiem, ze miałabym taki sam problem jak autorka
gdybym ja zarabiała więcej, to właśnie bym mogła faceta zapraszać tu, tam, finansować, i bym dobrze się z tym czuła i to byłoby normalne
tymczasem na odwrót - to by się zaczął problem

EDIT: to chyba kwestia zaufania facetowi, poznania go lepszego: jeśli on jest normalny człowiek, nie trzeba się bać, że on przez to będzie się czuł ważniejszą stroną w związku, że ma prawo czegoś tam wymagać, bo ma więcej - to może wtedy taki lęk by zniknął.
Ja chyba nie do końca jak tak sobie myślę Ale może to dlatego, że nigdy nie zarabiałam tyle aby spokojnie szastać na prawo i lewo. A poza tym mam kogoś innego(niż dorosły facet) do finansowania to i punkt widzenia sprawy nieco inny

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-11-25 o 21:22
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 21:23   #56
Kendra66
Rozeznanie

wiesz co moja babcia by na to powiedziała? "dziewczyno, ty się tego chłopa ino trzymaj!"

a tak serio to mój facet zarabia tyle samo co ja-ja w złotówkach, on w euro a zaczęliśmy się spotykać jak jeszcze bezrobotna byłam. od początku o tym wiedział. i by nie chciał takiej "bidoty", to by się z mną nie umawiał i już. radzę ci też tak na to patrzeć. aczkolwiek ja długo się broniłam przed informacją ile on zarabia (a wyszło przypadkiem i w żartach), by właśnie takiego poczucia wstydu nie było.
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 21:27   #57
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Skończyłaś medycynę, dlaczego wolisz założyć własną fimę, niż być lekarzem?
Cytat:
Napisane przez MaRtUhA Pokaż wiadomość
i na tyle mało zajęć na studiach medycznych, że Autorka mogła podjąć dodatkową pracę. Jaki to kierunek? Farmacja, stomatologia, lekarski?
I jeszcze jest świetnym specjalistą w swojej dziedzinie :P ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 21:56   #58
Ijegrina
Raczkowanie

Dziewczyno Twoje, durne kompleksy tylko Cię ograniczają. Normalnym jest, że zwykle ludzie różnie zarabiają. Tylko związek to juz nie jest ja sobie a Ty sobie, tylko jestesmy razem, zyjemy razem, również w większości przypadków, wydajemy, wspólne pieniadze razem. Nie ważne co i ile ktoś zarobił. W związku nie powinno się rozliczać i nie może być sytuacji, że ja jem łososia na obiad a Ty flondrę bo zarabiasz mniej.
Skoro macie jechać na wakacje a przynajmniej Twoj facet chce jechać to powiedz mu w prost, ze Ciebie nie stać na to. Faceci często nie patrzą na takie rzeczy i nie zwracają na to uwagi. Ty się nei odzywasz albo jeszcze mówisz, ze tak ok, fajnie byłoby pojechać to on problemu nie widzi. To Twój facet, powiedz mu, że musisz oszczędzac, nie stać Cię na wyjadny i drogie życie. To jak zareaguje będzie świadczyło o nim bo albo oleje albo będzie chciał Ci pomóc, chociażby wesprzeć finansowo a Ty będziesz wiedziała na czym stoisz i z kim masz do czynienia

Ijegrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 08:53   #59
sheera87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
I jeszcze jest świetnym specjalistą w swojej dziedzinie :P ;-)
Doczytaj wątek, a później bierz się za szydzenie Nie jestem lekarzem.

http://www.kierunki.net/medyczne Teraz już wiesz, że kierunek medyczny to nie tylko medycyna.
I tak, mam bardzo duże doświadczenie zawodowe i dużą wiedzę, więc mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem bardzo dobra w tym co robię i dla pracodawcy zarabiałam naprawdę duże pieniądze, a dostawałam z tego ułamek procenta. Może mam wiele kompleksów, ale akurat w kwestiach zawodowych jestem z siebie dumna i wiem, że to mi pomoże osiągnąć sukces.

Swoją drogą zdecydowałam się nie odkładać rozmowy na ten temat. Dzisiaj się widzimy i przełamię wstyd/lęk i powiem mu o wszystkim. Przeczytałam każdą wypowiedź, naprawdę jestem Wam wdzięczna za wiele cennych uwag. Na pewno dam znać jak poszło. Jeszcze raz dzięki, bo bez względu na efekt rozmowy wiele rzeczy zrozumiałam.

Edytowane przez sheera87
Czas edycji: 2013-11-26 o 08:57
Stary 2013-11-26, 09:29   #60
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Doczytaj wątek, a później bierz się za szydzenie Nie jestem lekarzem.

http://www.kierunki.net/medyczne Teraz już wiesz, że kierunek medyczny to nie tylko medycyna.
I tak, mam bardzo duże doświadczenie zawodowe i dużą wiedzę, więc mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem bardzo dobra w tym co robię i dla pracodawcy zarabiałam naprawdę duże pieniądze, a dostawałam z tego ułamek procenta. Może mam wiele kompleksów, ale akurat w kwestiach zawodowych jestem z siebie dumna i wiem, że to mi pomoże osiągnąć sukces.

Swoją drogą zdecydowałam się nie odkładać rozmowy na ten temat. Dzisiaj się widzimy i przełamię wstyd/lęk i powiem mu o wszystkim. Przeczytałam każdą wypowiedź, naprawdę jestem Wam wdzięczna za wiele cennych uwag. Na pewno dam znać jak poszło. Jeszcze raz dzięki, bo bez względu na efekt rozmowy wiele rzeczy zrozumiałam.
Wstydzić się powinien ten co kradnie, a nie Ty. Lęk? Potraktuj to jak sprawdzian faceta - jak jest porządny, to nie będzie to dla niego żaden problem. Jak będzie miał jakiekolwiek "ale" to ja bym nie brnęła w taki związek.

- 45/2019 (9833 strony)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości