Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-24, 17:55   #2191
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Okej, niech i bêdzie...
U.

I tost (chleb graham, mas³o, szynka rodzinna, sa³ata), pomidorki, jajko na twardo (+kie³ki i sos czosnkowy), jogurt Activia wi¶niowa, cappucino czekoladowe z miodem
II gruszka, mleko sojowe waniliowe
herbata owocowa
III bu³ka z dyni± (+ mas³o, ser gouda z zio³ami, gotowany kurczak, kie³ki, pieczarki marynowane, sa³ata)
IV kasza jaglana, pieczony indyk w sosie w³asnym, buraczki, krem z broku³ z grzankami
V kawa³ek rogala z domowymi powid³ami ¶liwkowymi
VI (bêdzie) pyzy z miêsem, ogórki, pieczarki, melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 18:12   #2192
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. jajo na twardo, 2 kromki grahama z mas³em, szprotami, pomidorem
  2. plaster sera ¿ó³tego + talerz twarogu pó³t³ustego z cebul±, szczypiorem, keczupem
  3. 1/2 owocu granatu, kubek roso³u
  4. zraz - z karkówki, 3 ziemniaczki,kalafior z odrobin± tartej bu³ki
  5. kawa³ek ciasta z wisniami...

urodziny ciotki, st±d takie menu nietypowe....
jak to wygl±da?

Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 18:19   #2193
blax5
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 221

Utrzymanie:

I. pszenno-¿ytnie muffiny ma¶lane z cukrowymi, canomonowymi zawijasami w ¶rodku, tzw. cinnamon muffins, podane z jogurtem greckim (+ trochê gêstego naturalnego, gdy grecki siê skoñczy³)

II. quinoa gotowana z pomidorami oraz jajkiem posypana gar¶ci± siekanych orzechów w³oskich

III. ¿ytnia pizza na miêkkim, cienkim spodzie z sosem pomidorowym, porem, pieczarkami, szynk±, kukurydz±, pomidorami i mozzarell±

IV. serek wiejski z mandarynkami, suszonymi ¶liwkami oraz past± tahini, a do tego jeszcze jedna mandarynka

Mi siê ca³kiem podoba - no bo w koñcu i warzywa nawet s±
blax5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 18:28   #2194
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Moje P, proszê o ocenê

I: 1 i pó³ kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, mas³o orzechowe, ser ¿ó³ty, sa³ata, pomidor, papryka. Jajecznica z 1 jaja z koperkiem, cebulk± i wêdlin±. Ok 1-2 ³y¿ki sa³atki majonezowej (majonez, jaja, por, jab³ko).
Inka pó³ na pó³ z mlekiem 2% i wod±, z cukrem.
II: jab³ko, mandarynka, gar¶æ suszonej ¿urawiny, porcja makowca.
III: rosó³ na miêsnym wywarze z makaronem i marchewk±. Ziemniaki, kotlet (sma¿ony na margarynie), buraczki, broku³.
IV: 3 kromki domowego chleba z ziarnami, du¿o mas³a orzechowego, sa³ata, ser ¿ó³ty, papryka, pomidor, koperek, rze¿ucha, wêdlina, musztarda, keczup, pó³ jab³ka, wyjadanie mas³a orzechowego ³y¿eczk±.

Nutridrinki pijê co 2 dzieñ.
Erena dziêki za ocenê, zastosujê siê
Dzisiaj mo¿e jeszcze jakie¶ kakao lub czekolada gorzka wpadnie

Edytowane przez MauraPL
Czas edycji: 2013-11-24 o 18:43
MauraPL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 20:19   #2195
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

R ?

1. ¿ytnianka na mleku 1, 5% z jab³kiem, ¶liwkami, mandarynkami, jogurtem tarta malinowa i orzechami w³oskimi

2. (w autobusie)
2 kromki ¿ytniego razowca z szynk± pomidorem i ogórkiem kiszonym
+ kefir
+ 2 mandarynki

3. rosó³ z makaronem jajecznym i natk±

bia³a kie³ba z dyni±, pomidorkami, natk± i cheddarem

4. sernik z bez±
+ kawa z mlekiem

5. pierogi z ³ososiem i ricott±
( okrasa:
+ kie³ki na patelniê
+ cebulki balsamiczne
+ jogurt grecki
+ podpra¿ony s³onecznik
+ koper )

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka
A co Ty tu siê chcia³e¶ wiêdcej rozpisywaæ co? wszystko ³adnie napisane, jak zawsze smacznie i zdrowo, jak tam jaglanka z ¿ó³tkiem ? bo takiej jeszcze nie robi³am
No jakie¶ szczegó³y, to co pijê i ruch przede wszystkim
A jaglanka bardzo kremowa by³a. Teraz otwar³em paczkê p³atków ¿ytnich i jaglanka bêdzie musia³a poczekaæ na swoj± kolej, a¿ szkoda bo z tym ukrêconym jajem naprawdê mi zasmakowa³a. Jak my¶lisz do ¿ytnianki ¿ó³tko te¿ pasuje?

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-11-24 o 19:04
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 21:27   #2196
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Gratki Ciesze siê ¿e ju¿ wszystko u Ciebie dobrze z tym @. Co do jedzonka j.w.
Dziêkujê! Jestem ostatnio bardzo szczê¶liwym cz³owiekiem, pozwalam sobie na du¿o luzu, a przy tym dbam ¿eby mój organizm dostawa³ to, czego potrzebuje. Sztuka kompromisów.

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Poa_alpina, normalnie banana dosta³am na twarzy jak zobaczy³am, ¿e zosta³am pochwalona dziêki dziêki dziêki! Mojego dobrego humoru ci±g dalszy, dobrej jedzeniowej passy te¿! A borówka z jab³kiem jest nie-ziem-ska! Uwielbiam mannê z ni± ^_^

Shariana,
piszesz, ¿e masz dobr± pamiêæ do tego co jesz. Ja, umys³ ¶cis³y, te¿ j± mam :P. Od siebie mogê powiedzieæ tyle, ¿e 2 miesi±ce temu wrzuca³am jad³ospisy (ju¿ pal sze¶æ, ¿e s³abe), ale kiedy pisa³am o ogórku czy pomidorku te¿ wylicza³am je na plasterki, bo mia³o to dla mnie (i my¶la³am, ¿e dla oceniaj±cych te¿.. no dobra - g³ównie dla mnie) znaczenie. Natomiast teraz nadal mam oczy i pamiêæ, ale kiedy robiê sa³atkê z ogórkami, pomidorami, nie piszê ju¿ 1/2 pomidora, 4 plasterki ogórka. Bo zmieni³o mi siê my¶lenie, i wiem, ¿e to nieistotne, ¿e tych sk³adników trzeba dawaæ tak jak leci, na ile ma siê ochotê. A takie wyliczanie to tylko porz±dkowanie w swojej g³owie i pielêgnowanie choroby. £y¿eczka delmy? Nigdy nie bra³am mas³a na ³y¿eczkê a potem dopiero na chleb. Chcesz lepiej je¶æ, ale pielêgnujesz chorobê. Dodatkowo udzielasz siê w wielu, wielu w±tkach o chorobie. Ja te¿ tak robi³am, a¿ przesta³am, bo zobaczy³am, ¿e to wcale nie pomaga, czasami wrêcz przeszkadza. Pisanie wszêdzie chcê z tego wyj¶æ chcê z tego wyj¶æ wci±ga Ciê w jak±¶ pêtlê. Zacznij ¿yæ i cieszyæ siê ¿yciem. Odetnij siê trochê od w±tków chorobowych.

U jak s³odkie utrzymanie
¦niadanie I
4 nale¶niki na m±ce orkiszowej z dodatkiem otrêbów ¿ytnich
- 1 z musem bananowo-kakaowym (1/2 banana, ³y¿eczka kakao, odrobina mleka i wiórkami kokosowymi PYCHA
- 2 z twarogiem pó³t³ustym z jogurtem naturalnym, cynamonem, cukrem z wanili±
- 1 z domowym d¿emem porzeczkowym
+ kawa Inka

¦niadanie II
kanapka z ¿ytniego z mas³em, kie³bas± domow±, ogórkiem kiszonym + jab³ko
kanapka z ¿ytniego z mas³em, twarogiem pó³t³ustym, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem

Obiad
udziec z kurczaka pieczony w folii z curry, cebulk±, marchewk±
1/2 woreczka ry¿u br±zowego polana mase³kiem
kapusta kiszona

Podwieczorek
jogurt naturalny z pestkami s³onecznika, kostka 85%, jab³ko, orzechy laskowe

Kolacja
2 kromki ¿ytniego z mas³em, miseczka warzyw, 1/2 makreli wêdzonej
Ale¿ proszê! I chwaliæ bêdê dalej, bo Twoja wypowied¼ skierowana do Shariany równie¿ wskazuje na to, jak du¿e postêpy czynisz... A Twój jad³ospis znów bardzo dobry - warto¶ciowe i smaczne utrzymanie.

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Okej, niech i bêdzie...
U.

I tost (chleb graham, mas³o, szynka rodzinna, sa³ata), pomidorki, jajko na twardo (+kie³ki i sos czosnkowy), jogurt Activia wi¶niowa, cappucino czekoladowe z miodem
II gruszka, mleko sojowe waniliowe
herbata owocowa
III bu³ka z dyni± (+ mas³o, ser gouda z zio³ami, gotowany kurczak, kie³ki, pieczarki marynowane, sa³ata)
IV kasza jaglana, pieczony indyk w sosie w³asnym, buraczki, krem z broku³ z grzankami
V kawa³ek rogala z domowymi powid³ami ¶liwkowymi
VI (bêdzie) pyzy z miêsem, ogórki, pieczarki, melisa
Coraz wiêcej luzu, to siê chwali! Jak fajnie siê ogl±da takie postêpy, krok po kroku...

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
R
  1. jajo na twardo, 2 kromki grahama z mas³em, szprotami, pomidorem
  2. plaster sera ¿ó³tego + talerz twarogu pó³t³ustego z cebul±, szczypiorem, keczupem
  3. 1/2 owocu granatu, kubek roso³u
  4. zraz - z karkówki, 3 ziemniaczki,kalafior z odrobin± tartej bu³ki
  5. kawa³ek ciasta z wisniami...

urodziny ciotki, st±d takie menu nietypowe....
jak to wygl±da?

Nie przejmuj siê tym kawa³kiem ciasta - w koñcu mo¿na powiedzieæ, ¿e Twoje menu ma chocia¿ trochê rêce i nogi. Ciekawa jestem, czy na co dzieñ ju¿ to tak u Ciebie wygl±da . Naprawdê jest lepiej... Podgl±daj w±tek dalej i kombinuj... Bo jeszcze sporo mo¿na poprawiæ, ale w koñcu obierasz w³a¶ciwy kierunek!

Cytat:
Napisane przez blax5 Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie:

I. pszenno-¿ytnie muffiny ma¶lane z cukrowymi, canomonowymi zawijasami w ¶rodku, tzw. cinnamon muffins, podane z jogurtem greckim (+ trochê gêstego naturalnego, gdy grecki siê skoñczy³)

II. quinoa gotowana z pomidorami oraz jajkiem posypana gar¶ci± siekanych orzechów w³oskich

III. ¿ytnia pizza na miêkkim, cienkim spodzie z sosem pomidorowym, porem, pieczarkami, szynk±, kukurydz±, pomidorami i mozzarell±

IV. serek wiejski z mandarynkami, suszonymi ¶liwkami oraz past± tahini, a do tego jeszcze jedna mandarynka

Mi siê ca³kiem podoba - no bo w koñcu i warzywa nawet s±
Mi w ¶niadaniu brakuje jeszcze jakiego¶ owocka, a tak poza tym rzeczywi¶cie fajnie. Pomys³owo jak zawsze!

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Moje P, proszê o ocenê

I: 1 i pó³ kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, mas³o orzechowe, ser ¿ó³ty, sa³ata, pomidor, papryka. Jajecznica z 1 jaja z koperkiem, cebulk± i wêdlin±. Ok 1-2 ³y¿ki sa³atki majonezowej (majonez, jaja, por, jab³ko).
II: jab³ko, mandarynka, gar¶æ suszonej ¿urawiny, porcja makowca.
III: rosó³ na miêsnym wywarze z makaronem i marchewk±. Ziemniaki, kotlet (sma¿ony na margarynie), buraczki, broku³.
IV: 3 kromki domowego chleba z ziarnami, du¿o mas³a orzechowego, sa³ata, ser ¿ó³ty, papryka, pomidor, koperek, rze¿ucha, wêdlina, musztarda, keczup, pó³ jab³ka, wyjadanie mas³a orzechowego ³y¿eczk±.

Do porz±dnego P jeszcze trochê brakuje... Jajecznica z 1 jaja to jest nic. Wyliczanie warzyw sprawia wra¿enie, ¿e jedzenia jest du¿o - ale samej tre¶ci jak na P o wiele za ma³o! A sma¿enie kotleta na margarynie to najgorszy wybór...

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
R ?

1. ¿ytnianka na mleku 1, 5% z jab³kiem, ¶liwkami, mandarynkami, jogurtem tarta malinowa i orzechami w³oskimi

2. (w autobusie)
2 kromki ¿ytniego razowca z szynk± pomidorem i ogórkiem kiszonym
+ kefir
+ 2 mandarynki

3. rosó³ z makaronem jajecznym i natk±

bia³a kie³ba z dyni±, pomidorkami, natk± i cheddarem

4. sernik z bez±
+ kawa z mlekiem

5. pierogi z ³ososiem i ricott±
( okrasa:
+ kie³ki na patelniê
+ cebulki balsamiczne
+ jogurt grecki
+ podpra¿ony s³onecznik
+ koper )
Nieustannie mnie zaskakujesz. O wiele pro¶ciej ni¿ zazwyczaj, ale jak zawsze ¶wietne po³±czenia, mega smakowicie i mnóstwo warto¶ci. O mamo, Twoje jad³ospisy zawsze sprawiaj±, ¿e mi ¶lina cieknie do pasa. To siê nazywa rozs±dne zdrowe ¿arcie!

A u mnie ostatnie dni pe³ne luzu. W pi±tek 3 tre¶ciwe posi³ki ze wzglêdu na krótki dzieñ (czwartek zakoñczy³ siê dla mnie o 6stej rano). Sobota i niedziela na garnuszku Te¶ciowej, a wiêc bez moich produktów spo¿ywczych - ale ju¿ dawno przesta³am mieæ problem z tym, ¿e od czasu do czasu pojem niezgodnie z moimi przyzwyczajeniami.

PI¡TEK

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi, migda³ami i miodem wielokwiatowym
II Nototenia gotowana na parze; pó³ woreczka bia³ego ry¿u; mix sa³at z marchwi±, czerwon± cebul± i oliw± z oliwek
III Panierowany filet z mintaja sma¿ony na oleju rzepakowym; ziemniaki; surówka z kiszonej kapusty i jab³ka

SOBOTA

I 2 podwójne grzanki z jasnego pieczywa pszenno-¿ytniego z: ¿ó³tym serem, szynk±, papryk± i ketchupem
Do kawy: 50g mlecznej czekolady z nadzieniem creme brulee
II 2,5 panierowanego krokieta z kiszon± kapust± i grzybami le¶nymi sma¿onego na oleju rzepakowym; kubek barszczu czerwonego instant
III Pe³en talerz zupy pomidorowej z makaronem i mnóstwem w³oszczyzny
Do filmu: 2 piwa Fortuna Czarna

NIEDZIELA

I 2 podwójne grzanki z jasnego pieczywa pszenno-¿ytniego z: ¿ó³tym serem, szynk±, papryk± i ketchupem
Do kawy: 40g ciemnej czekolady z orzechami laskowymi i cz±stkami wi¶niowymi
II 2 plastry duszonej karkówki wieprzowej; kluski ziemniaczane w miêsnym sosie; sa³atka z czerwonej kapusty
III 3 kromki jasnego chleba pszenno-¿ytniego z:
1. jajem na twardo, mas³em, rzodkiewkami i sa³at±
2. szynk±, musztard±, pomidorem i sa³at±
3. domowym d¿emem truskawkowym i mas³em

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-24 o 21:33
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-24, 22:54   #2197
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

jak to wygl±da? próbujê jako¶ ogarn±æ moje jedzenie, ostatnio bywa³o ró¿nie.

I. Dwie kromki chleba low carb: z mas³em, camembertem, gruszk±, miodem i orzechami w³oskimi/z majonezem, rukol±, serem typu w³oskiego, awokado i szczypiorkiem; kawa z mlekiem

II. Pieczeñ z piersi indyka, sos pieczarkowy, kasza pêczak, tarte buraczki

III. Ma³y kawa³ek brownie z ciastkami oreo, kawa z mlekiem

IV. Dwie kromki chleba low carb, obie z mas³em: z pieczonym indykiem, tza-tzikami i pomidorem/z twarogiem i brzoskwiniowo-malinowym d¿emem z amaretto home made

plus z 300ml soku w ci±gu dnia

ten chleb ma na 1 kromkê 7,5g b/6g t/2g ww
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 10:42   #2198
MauraPL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Do porz±dnego P jeszcze trochê brakuje... Jajecznica z 1 jaja to jest nic. Wyliczanie warzyw sprawia wra¿enie, ¿e jedzenia jest du¿o - ale samej tre¶ci jak na P o wiele za ma³o! A sma¿enie kotleta na margarynie to najgorszy wybór...
Obiad robiony przez moich rodziców tak¿e nie mam na to wp³ywu..

Edytowane przez MauraPL
Czas edycji: 2013-11-25 o 17:09
Stary 2013-11-25, 11:15   #2199
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Moje P, proszê o ocenê

I: 1 i pó³ kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, nastepnym razem wez 2, a nawet 3 mas³o orzechowe, ser ¿ó³ty, sa³ata, pomidor, papryka. Jajecznica z 1 jaja z koperkiem, cebulk± i wêdlin±. 1 jajo to o wiele za malo - 2 co najmniejOk 1-2 ³y¿ki sa³atki majonezowej (majonez, jaja, por, jab³ko).
II: jab³ko, mandarynka, gar¶æ suszonej ¿urawiny, porcja makowca. a jakby zamiast ktoregos z owocow dac jakies bialko? nawet jogurt albo serek homo. zwlaszcza jak nie pijesz nutri codziennie
III: rosó³ na miêsnym wywarze z makaronem i marchewk±. Ziemniaki, kotlet (sma¿ony na margarynie), buraczki, broku³.co do margaryny wyjasnilas, bo tez bym sie czepnela, reszta ok
IV: 3 kromki domowego chleba z ziarnami, du¿o mas³a orzechowego, sa³ata, ser ¿ó³ty, papryka, pomidor, koperek, rze¿ucha, wêdlina, musztarda, keczup, pó³ jab³ka, wyjadanie mas³a orzechowego ³y¿eczk±. jesli duzo okladu to ok

bardzo tu brakuje jakiegos podwieczorku

Samo skomponowanie mi sie podoba, ale do P nadal brakuje. Jak juz jesz jajecznice, to niech ona bedzie z 2-3 jaj, z taka wkladka jak piszesz. Fajnie tez smakuje jajecznica z tartym zoltym serem . Drugi posilek to same cukry - fajnie ze nie masz oporow przed makowcem itp., ale przydaloby sie dodac jakies bialko - nie jesz na szczescie za duzo nabialu, wiec tu jak najbardziej jest na niego miejsce.

Brakuje piatego posilku - jakiegos podwoeczorku. Tutaj mozesz na dobra sprawe zjesc wszystko - albo na slodko, albo na slono, ale musi cos byc.

Fajnie, ze zasmakowalo Ci maslo orzechowe, ale niech ono nie bedzie jedynym Twoim zrodlem tluszczy. Dodaj maslo, wiorki kokosowe, pestki. Jak chcesz urozmaicic sobie smarowidlo na chleb, to rozgniec awokado i np. wymerdaj z odrobin oliwy, zeby mialo konsystencje pasty. Mowie to tez dlatego, ze (przynajmniej w moim przypadku) maslo orzechowe jest dosc ciezkowtrawne.

I ostatnie pytanie: dlaczego nutri pijesz co drugi dzien? Zalecenie lekarza/dietetyka czy Twoj pomysl? Jesli to pierwsze, to w dni bez nutri uzupelniah czyms kalorie.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 12:04   #2200
MauraPL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Samo skomponowanie mi sie podoba, ale do P nadal brakuje. Jak juz jesz jajecznice, to niech ona bedzie z 2-3 jaj, z taka wkladka jak piszesz. Fajnie tez smakuje jajecznica z tartym zoltym serem . Drugi posilek to same cukry - fajnie ze nie masz oporow przed makowcem itp., ale przydaloby sie dodac jakies bialko - nie jesz na szczescie za duzo nabialu, wiec tu jak najbardziej jest na niego miejsce.

Brakuje piatego posilku - jakiegos podwoeczorku. Tutaj mozesz na dobra sprawe zjesc wszystko - albo na slodko, albo na slono, ale musi cos byc.

Fajnie, ze zasmakowalo Ci maslo orzechowe, ale niech ono nie bedzie jedynym Twoim zrodlem tluszczy. Dodaj maslo, wiorki kokosowe, pestki. Jak chcesz urozmaicic sobie smarowidlo na chleb, to rozgniec awokado i np. wymerdaj z odrobin oliwy, zeby mialo konsystencje pasty. Mowie to tez dlatego, ze (przynajmniej w moim przypadku) maslo orzechowe jest dosc ciezkowtrawne.

I ostatnie pytanie: dlaczego nutri pijesz co drugi dzien? Zalecenie lekarza/dietetyka czy Twoj pomysl? Jesli to pierwsze, to w dni bez nutri uzupelniah czyms kalorie.
Dziêkujê Ci bardzo za komentarz. Co do nutridrinkow to dietetyk tak mi zaleci³a, ze wyjdzie 150 kcal dziennie.
Spróbujê to wdro¿yæ w ¿ycie, dziêkujê za rady

Stary 2013-11-25, 12:15   #2201
Erena
Zadomowienie

No to czekam na nastepny jadlospis

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 16:27   #2202
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

r z dzi¶

1. owsianka(5³y¿ek) na mleku 1,5, z ³y¿k± rodzynek i s³onecznika, ma³ym tartym jab³kiem, 4 ³y¿ki p³atków b³onnik

2. 2 razowce smarowane mas³em, plastrem grubszym domowym pasztetem z piersi i pomidorem

3. 2 ma³e ga³ki ziemniaków(z mas³em i cebul±), udko, ok 200g fasolki szparagowej+ 3 ³y¿ki domowego ketchupu z cukinii

4. gruszka w kostkê polana jogurtem naturalnym, ³y¿ka s³onecznika i rodzynek, ok 200g fasolki szparagowej

5. 2 razowce smarowane mas³em, domowym pasztetem z piersi, pomidor, +mizeria z pomidora

oko³o 1650

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2013-11-25 o 18:39
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:23   #2203
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

Dzisiejsza eRka:

¦niadanie: owsianka na mleku z suszonymi morelami, orzechy w³oskie, migda³y, ³y¿ka miodu spadziowego
II ¶niadanie: chleb razowy z mas³em szynk± i warzywami, jab³ko
Obiad: spaghetti z miêsem mielonym z indyka i warzywami, ³y¿eczka oleju
Podwieczorek: serek homo nat 200g, stewia, pasek gorzkiej czeko
Kolacja: jajecznica z 2 jaj z cebulk± i pieczarkami, ³y¿eczka oleju

105 --> 102,4 --> 75 kg

Edytowane przez natul
Czas edycji: 2013-11-25 o 17:24
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 18:34   #2204
jvlka900
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 686
GG do jvlka900

R :

I. Owsianka na mleku 1,5 % ³y¿eczka miodu, kakao, wiórki kokosowe i posypane cynamonem
II. Jab³ko i gruszka pokrojone z odrobin± jog. naturalnego i posypane odrobin± musli Sante, kromka pieczywa chrupkiego z mas³em i ¿ó³tym serem
III. Pe³noziarnista bu³ka z mas³em, polêdwic± wêdzon± z kurczaka, sa³ata, papryka i ogórek
IV. Pier¶ z kurczaka na parze z broku³ami i surówk± z kapusty, ma³a porcja makaronu pe³noziarnistego, polane niewielk± ilo¶ci± oliwy z oliwek
40 min æwiczeñ
V. Serek wiejski (200g) z warzywami

Aparatka
góra: 23.03.12
dó³ : 28.06.12

jvlka900 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 18:42   #2205
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Hej dziewczyny a Wy jak podajecie ilo¶æ ³y¿ek p³atków do owsianki to macie na my¶li ³y¿ki do herbaty czy sto³owe (do zupy)??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 18:50   #2206
Erena
Zadomowienie

Zak³adam, ¿e chodzi o sto³owe - w koñcu pisz± "owsianka z mlekiem " a nie "mleko z p³atkami". Ale ja tam nie wiem - ja sypiê szklank±
Stary 2013-11-25, 18:57   #2207
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Sto³owe moje maja po 10g ale sa tez takie i po 7g. A szklanka tzn 200g?

poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 19:02   #2208
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka¿ wiadomo¶æ
r z dzi¶

1. owsianka(5³y¿ek) na mleku 1,5, z ³y¿k± rodzynek i s³onecznika, ma³ym tartym jab³kiem, 4 ³y¿ki p³atków b³onnik

2. 2 razowce smarowane mas³em, plastrem grubszym domowym pasztetem z piersi i pomidorem

3. 2 ma³e ga³ki ziemniaków(z mas³em i cebul±), udko, ok 200g fasolki szparagowej+ 3 ³y¿ki domowego ketchupu z cukinii

4. gruszka w kostkê polana jogurtem naturalnym, ³y¿ka s³onecznika i rodzynek, ok 200g fasolki szparagowej

5. 2 razowce smarowane mas³em, domowym pasztetem z piersi, pomidor, +mizeria z pomidora

oko³o 1650
S³uchaj, s± postêpy Jest czysto, s± warzywa (nie wa¿ fasolki szparagowej - j± siê liczy jak zielone warzywo, czyli siê nie liczy do bilansu kcal ), s± BWT w ka¿dym posi³ku. Trochê schematycznie, ale jakbym mia³a w lodówce domowej roboty pasztet, to te¿ bym siê nim zajada³a.

Jak robisz ketchup z cukinii?

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ

Nie to mia³am na my¶li - takiego spustu to ja nie mam, zw³aszcza rano Sypiê szklank±, czyli wsypujê "na oko" do szklanki tyle, ile wydaje mi siê ¿e objêto¶ciowo zjem, a potem zalewam. Na sucho (przed zalaniem) wychodzi tak 2/3 sporej szklanki.
Stary 2013-11-25, 19:10   #2209
MauraPL
Raczkowanie

P. Jak dzisiaj?

I: jajko na miêkko, 2 kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, ser ¿ó³ty, pomidor, sa³ata, mas³o orzechowe, koperek, rze¿ucha. Inka pó³ wody pó³ mleka 2%.
II: 2 kromki z³o¿one chleba domowego pszennego z ziarnami, mas³o orzechowe, sa³ata, ser ¿ó³ty, pomidor, papryka, rze¿ucha.
III: 2 mandarynki, 2 du¿e kostki czekolady 70%.
IV: dwa ciasteczka fornetti (z ciasta francuskiego). Nutridrink "protein".
V: ziemniaki z rze¿uch±, 3 pulpety w sosie koperkowo-¶mietanowym (zagêszczanym m±k±), warzywa z sosem winegret, sa³atka obiadowa ze s³oika (g³ównie bia³a kapusta).
VI: owsianka na szklance mleka 2% z jajkiem (roztrzepane i gotowane razem), gar¶æ ¿urawiny suszonej, jab³ko, pomarañcza, mas³o orzechowe.

*Wiem, ¿e na ¶niadanie powinnam zje¶æ wiêcej jajek, ale jak na razie nie jestem w stanie tego zmie¶ciæ. Ale widzê po sobie, ¿e robiê postêpy. Powoli, ale idê na przód

Edytowane przez MauraPL
Czas edycji: 2013-11-25 o 19:17

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 19:14   #2210
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

A to nie dziwiê Ci siê ¿e nie potrafisz zmie¶ciæ wiêcej ni¿ 5 bo ja 4 nieraz nie jestem w stanie zje¶æ ( tyle ¿e ja daje jeszcze ca³ego banana, ca³e jab³ko, 2 ¶liwki, 2 mandarynki albo szklankê malin/borówek+ do tego pó³ kubka (125g) jogurtu i ³y¿kê/dwie jakiego¶ mas³a lub orzechów/sezamu )

Stary 2013-11-25, 20:56   #2211
Shariana
Rozeznanie

Okej...
U.

I 3 solidne kromki chleba razowego z owocami z domowymi powid³ami ¶liwkowymi (w tomie tostów); 2 suszone morele; gar¶æ mieszanki orzechów; b³onnikowa Inka na wodzie z mlekiem 1.5% i nieca³± ³y¿eczk± cukru (wiem, miód zdrowszy i generalnie go wolê, ale... ale do picia mi nie pasuje i ju¿ )
II jab³ko, ma³a pitna Activia truskawka-kiwi
III grahamka (mas³o, ser gouda z zio³ami, pomidor, kie³ki, sa³ata)
IV nieca³e 1/2 woreczka ry¿u basmati; gigantyczna pier¶ z kurczaka pieczona w sosie w³asnym (ca³a); sporo czerwonych buraczków; kubek roso³u z makaronem
V jogurt z ziarnami (jaka¶ Muslina bodaj¿e, z Biedronki), 2 herbatniki bez cukru (ostatnie )
VI 2 kromki chleba wieloziarnistego (mas³o, 2 plastry ¿ó³tego sera, kie³ki broku³u, pieczarki marynowane), sa³atka (ca³y pomidor, oliwki, fasolka szparagowa z puszki, twaróg chudy, pestki dyni, surowy broku³, ¿ó³ta papryka), melisa
Stary 2013-11-25, 21:10   #2212
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
A to nie dziwiê Ci siê ¿e nie potrafisz zmie¶ciæ wiêcej ni¿ 5 bo ja 4 nieraz nie jestem w stanie zje¶æ ( tyle ¿e ja daje jeszcze ca³ego banana, ca³e jab³ko, 2 ¶liwki, 2 mandarynki albo szklankê malin/borówek+ do tego pó³ kubka (125g) jogurtu i ³y¿kê/dwie jakiego¶ mas³a lub orzechów/sezamu )

Na opakowaniu moich p³atków - Kupiec, górskie- jest napisane sugerowana porcja 50g i tym sie kierowalam takze 4-5³y¿ek to max.
Uuu.. to mi teraz wjechales na jedzeniow± ambicjê a myslalam, ze jem normalnie a tu sie okazuje ze calkiem (za) sporo jednak
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 21:22   #2213
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Na opakowaniu moich p³atków - Kupiec, górskie- jest napisane sugerowana porcja 50g i tym sie kierowalam takze 4-5³y¿ek to max.
Uuu.. to mi teraz wjechales na jedzeniow± ambicjê a myslalam, ze jem normalnie a tu sie okazuje ze calkiem (za) sporo jednak
Pocieszy ciê, ¿e ja jada³am 4 ³y¿ki (w sumie to 3 + ³y¿ka otrêbów) na mleku, dodawa³am dodatki, zagryza³am kanapk±, a i tak by³am g³odna za godzinê? Mam zamiar spróbowaæ dosypaæ p³atki jak musli do jogurtu, mo¿e to co¶ zmieni, bo póki co, mog³abym zje¶æ chyba ca³y garnek - chocia¿bym wsta³a od sto³u opchana owsiank±, 2 godziny nie wiem, jak siê nazywam z g³odu... :P
Stary 2013-11-25, 21:31   #2214
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
No nie, w ¿adnym razie nie za sporo nawet jak te¿ dok³adasz do tej owsianki pó³ kilo owoców, jogurt i sporo orzechów to jest akurat (na redukcjê). Natomiast w Twoim przypadku to mo¿e byæ za ma³o.
Co nie zmienia faktu ¿e ja ju¿ bym wiêcej nie zmie¶ci³ bo mam refluks i znam granicê do której w miarê jeszcze mi to wszystko siedzi. Ciut przekroczê i zaraz wszystko mi do gard³a z powrotem podchodzi.
Nie sugeruj siê moimi porcjami

Stary 2013-11-25, 21:32   #2215
MelaniaJune
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 40

Cze¶æ dziewczyny!

Proszê o pomoc w ocenie jad³ospisu, ju¿ siê gubiê w tych wszystkich ogólnodostêpnych "zaleceniach"
I 5 ³y¿ek p³atków owsianych na wodzie i mleku, pó³ na pó³ + kawa z mlekiem
II du¿e jab³ko
III dwie kromki chleba wieloziarnistego, szynka, ser, pomidor
IV trzy gar¶cie makaronu rurki + przyprawiony, przygotowany szpinak, kawa z mlekiem
V dwa jajka, pomidor, kromka chleba

do tego litr/1,5 wody + herbata zielona

Powiedzcie mi czy to za du¿o/za ma³o? Mo¿e czego¶ brakuje?
Mam 19 lat, 160 cm, nie chcê chudn±æ ani tyæ
MelaniaJune jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 21:34   #2216
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741

Cytat:
Tak jak poprzednicy uwa¿am, ¿e 4-5 ³y¿ek to nie jest za du¿o. Sama te¿ robiê z takiej ilo¶ci + owoce, jogurt i orzechy/pestki/itd. i spokojnie dajê radê to zje¶æ. Tak wiêc wcinaj skoro dajesz radê, zw³aszcza na P

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-25, 21:34   #2217
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Pocieszy ciê, ¿e ja jada³am 4 ³y¿ki (w sumie to 3 + ³y¿ka otrêbów) na mleku, dodawa³am dodatki, zagryza³am kanapk±, a i tak by³am g³odna za godzinê? Mam zamiar spróbowaæ dosypaæ p³atki jak musli do jogurtu, mo¿e to co¶ zmieni, bo póki co, mog³abym zje¶æ chyba ca³y garnek - chocia¿bym wsta³a od sto³u opchana owsiank±, 2 godziny nie wiem, jak siê nazywam z g³odu... :P
I dlatego te¿ w³a¶nie ja za 2,5h jem ju¿ kanapki +co¶ :p

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-11-25 o 21:35

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 21:45   #2218
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
I dlatego te¿ w³a¶nie ja za 2,5h jem ju¿ kanapki +co¶ :p

Ja jednak wolê, jak ¶niadanko trzyma mnie d³u¿ej, z racji szko³y (po tych 3 h jem zwykle swoj± klasyczn± "przegryzkê" (owoc + co¶ mlecznego), chocia¿ zdarza³o siê je¶æ i bu³kê, je¶li by³am b. g³odna). No i owsianka to nadal taka "papka", chyba wolê na ¶niadanie co¶, przy ¿uciu czego bardziej siê namêczê.
Acz pamiêtam, ¿e kiedy¶ jada³am takie gotowe, z paczki, Nestle - z syropem klonowym albo wanili±. Nie wiem, jakby to prze³o¿yæ na ³y¿ki (raczej ma³e to, co¶ w stylu s³odkiej chwili), ale potrafi³am chodziæ po tym napchana ca³y dzieñ. o.o'

Full off-top.
Stary 2013-11-25, 22:01   #2219
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Ja siê bardzo najadam na te 2,5h i nie wyobra¿am sobie ¿e móg³bym zje¶æ co¶ wiêcej bo bym pêk³. A ¿e po tym czasie znowu mam apetyt to chyba zdrowo, trudno by³oby naje¶æ siê na d³u¿ej. Ja w swojej ¿ytniance mam co gry¼æ bo po pierwsze u¿ywam p³atków pe³noziarnistych które siê tak nie rozpadaj±, a po drugie owoce kroje do¶æ grubo bo dok³adniej mi siê nie chce :p

A co my o kinematografii holenderskiej piszemy czy o przygotowywaniu posi³ków które wchodz± w sk³ad naszych jad³ospisów? Ja tu OT nie widzê :p

Stary 2013-11-25, 22:24   #2220
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
jak to wygl±da? próbujê jako¶ ogarn±æ moje jedzenie, ostatnio bywa³o ró¿nie.

I. Dwie kromki chleba low carb: z mas³em, camembertem, gruszk±, miodem i orzechami w³oskimi/z majonezem, rukol±, serem typu w³oskiego, awokado i szczypiorkiem; kawa z mlekiem

II. Pieczeñ z piersi indyka, sos pieczarkowy, kasza pêczak, tarte buraczki

III. Ma³y kawa³ek brownie z ciastkami oreo, kawa z mlekiem

IV. Dwie kromki chleba low carb, obie z mas³em: z pieczonym indykiem, tza-tzikami i pomidorem/z twarogiem i brzoskwiniowo-malinowym d¿emem z amaretto home made

plus z 300ml soku w ci±gu dnia

ten chleb ma na 1 kromkê 7,5g b/6g t/2g ww

A to ma byæ redukcja?

I sk±d ten chleb, jak siê nazywa, gdzie go mo¿na dostaæ?

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.