|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2191 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Okej, niech i bêdzie...
U. I tost (chleb graham, mas³o, szynka rodzinna, sa³ata), pomidorki, jajko na twardo (+kie³ki i sos czosnkowy), jogurt Activia wi¶niowa, cappucino czekoladowe z miodem II gruszka, mleko sojowe waniliowe herbata owocowa III bu³ka z dyni± (+ mas³o, ser gouda z zio³ami, gotowany kurczak, kie³ki, pieczarki marynowane, sa³ata) IV kasza jaglana, pieczony indyk w sosie w³asnym, buraczki, krem z broku³ z grzankami V kawa³ek rogala z domowymi powid³ami ¶liwkowymi VI (bêdzie) pyzy z miêsem, ogórki, pieczarki, melisa |
![]() ![]() |
![]() |
#2192 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
urodziny ciotki, st±d takie menu nietypowe.... jak to wygl±da? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 221
|
Utrzymanie:
I. pszenno-¿ytnie muffiny ma¶lane z cukrowymi, canomonowymi zawijasami w ¶rodku, tzw. cinnamon muffins, podane z jogurtem greckim (+ trochê gêstego naturalnego, gdy grecki siê skoñczy³) II. quinoa gotowana z pomidorami oraz jajkiem posypana gar¶ci± siekanych orzechów w³oskich III. ¿ytnia pizza na miêkkim, cienkim spodzie z sosem pomidorowym, porem, pieczarkami, szynk±, kukurydz±, pomidorami i mozzarell± IV. serek wiejski z mandarynkami, suszonymi ¶liwkami oraz past± tahini, a do tego jeszcze jedna mandarynka Mi siê ca³kiem podoba - no bo w koñcu i warzywa nawet s± ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2194 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Moje P, proszê o ocenê
![]() I: 1 i pó³ kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, mas³o orzechowe, ser ¿ó³ty, sa³ata, pomidor, papryka. Jajecznica z 1 jaja z koperkiem, cebulk± i wêdlin±. Ok 1-2 ³y¿ki sa³atki majonezowej (majonez, jaja, por, jab³ko). Inka pó³ na pó³ z mlekiem 2% i wod±, z cukrem. II: jab³ko, mandarynka, gar¶æ suszonej ¿urawiny, porcja makowca. III: rosó³ na miêsnym wywarze z makaronem i marchewk±. Ziemniaki, kotlet (sma¿ony na margarynie), buraczki, broku³. IV: 3 kromki domowego chleba z ziarnami, du¿o mas³a orzechowego, sa³ata, ser ¿ó³ty, papryka, pomidor, koperek, rze¿ucha, wêdlina, musztarda, keczup, pó³ jab³ka, wyjadanie mas³a orzechowego ³y¿eczk±. Nutridrinki pijê co 2 dzieñ. Erena dziêki za ocenê, zastosujê siê ![]() Dzisiaj mo¿e jeszcze jakie¶ kakao lub czekolada gorzka wpadnie ![]() Edytowane przez MauraPL Czas edycji: 2013-11-24 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#2195 | |
Zakorzenienie
|
R ?
1. ¿ytnianka na mleku 1, 5% z jab³kiem, ¶liwkami, mandarynkami, jogurtem tarta malinowa i orzechami w³oskimi 2. (w autobusie) 2 kromki ¿ytniego razowca z szynk± pomidorem i ogórkiem kiszonym + kefir + 2 mandarynki 3. rosó³ z makaronem jajecznym i natk± bia³a kie³ba z dyni±, pomidorkami, natk± i cheddarem 4. sernik z bez± ![]() + kawa z mlekiem 5. pierogi z ³ososiem i ricott± ( okrasa: + kie³ki na patelniê + cebulki balsamiczne + jogurt grecki + podpra¿ony s³onecznik + koper ) Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
![]() A jaglanka bardzo kremowa by³a. Teraz otwar³em paczkê p³atków ¿ytnich i jaglanka bêdzie musia³a poczekaæ na swoj± kolej, a¿ szkoda bo z tym ukrêconym jajem naprawdê mi zasmakowa³a. Jak my¶lisz do ¿ytnianki ¿ó³tko te¿ pasuje? ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-24 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2196 | |||||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A u mnie ostatnie dni pe³ne luzu. W pi±tek 3 tre¶ciwe posi³ki ze wzglêdu na krótki dzieñ (czwartek zakoñczy³ siê dla mnie o 6stej rano ![]() ![]() PI¡TEK I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi, migda³ami i miodem wielokwiatowym II Nototenia gotowana na parze; pó³ woreczka bia³ego ry¿u; mix sa³at z marchwi±, czerwon± cebul± i oliw± z oliwek III Panierowany filet z mintaja sma¿ony na oleju rzepakowym; ziemniaki; surówka z kiszonej kapusty i jab³ka SOBOTA I 2 podwójne grzanki z jasnego pieczywa pszenno-¿ytniego z: ¿ó³tym serem, szynk±, papryk± i ketchupem ![]() Do kawy: 50g mlecznej czekolady z nadzieniem creme brulee ![]() II 2,5 panierowanego krokieta z kiszon± kapust± i grzybami le¶nymi sma¿onego na oleju rzepakowym; kubek barszczu czerwonego instant ![]() III Pe³en talerz zupy pomidorowej z makaronem i mnóstwem w³oszczyzny Do filmu: 2 piwa Fortuna Czarna ![]() NIEDZIELA I 2 podwójne grzanki z jasnego pieczywa pszenno-¿ytniego z: ¿ó³tym serem, szynk±, papryk± i ketchupem ![]() Do kawy: 40g ciemnej czekolady z orzechami laskowymi i cz±stkami wi¶niowymi II 2 plastry duszonej karkówki wieprzowej; kluski ziemniaczane w miêsnym sosie; sa³atka z czerwonej kapusty III 3 kromki jasnego chleba pszenno-¿ytniego z: 1. jajem na twardo, mas³em, rzodkiewkami i sa³at± 2. szynk±, musztard±, pomidorem i sa³at± 3. domowym d¿emem truskawkowym i mas³em ![]() ![]() ![]()
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-11-24 o 21:33 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2197 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
jak to wygl±da? próbujê jako¶ ogarn±æ moje jedzenie, ostatnio bywa³o ró¿nie.
I. Dwie kromki chleba low carb: z mas³em, camembertem, gruszk±, miodem i orzechami w³oskimi/z majonezem, rukol±, serem typu w³oskiego, awokado i szczypiorkiem; kawa z mlekiem II. Pieczeñ z piersi indyka, sos pieczarkowy, kasza pêczak, tarte buraczki III. Ma³y kawa³ek brownie z ciastkami oreo, kawa z mlekiem IV. Dwie kromki chleba low carb, obie z mas³em: z pieczonym indykiem, tza-tzikami i pomidorem/z twarogiem i brzoskwiniowo-malinowym d¿emem z amaretto home made plus z 300ml soku w ci±gu dnia ten chleb ma na 1 kromkê 7,5g b/6g t/2g ww |
![]() ![]() |
![]() |
#2198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez MauraPL Czas edycji: 2013-11-25 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2199 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Brakuje piatego posilku - jakiegos podwoeczorku. Tutaj mozesz na dobra sprawe zjesc wszystko - albo na slodko, albo na slono, ale musi cos byc. Fajnie, ze zasmakowalo Ci maslo orzechowe, ale niech ono nie bedzie jedynym Twoim zrodlem tluszczy. Dodaj maslo, wiorki kokosowe, pestki. Jak chcesz urozmaicic sobie smarowidlo na chleb, to rozgniec awokado i np. wymerdaj z odrobin oliwy, zeby mialo konsystencje pasty. Mowie to tez dlatego, ze (przynajmniej w moim przypadku) maslo orzechowe jest dosc ciezkowtrawne. I ostatnie pytanie: dlaczego nutri pijesz co drugi dzien? Zalecenie lekarza/dietetyka czy Twoj pomysl? Jesli to pierwsze, to w dni bez nutri uzupelniah czyms kalorie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Spróbujê to wdro¿yæ w ¿ycie, dziêkujê za rady ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2201 |
Zadomowienie
|
No to czekam na nastepny jadlospis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2202 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
r z dzi¶
1. owsianka(5³y¿ek) na mleku 1,5, z ³y¿k± rodzynek i s³onecznika, ma³ym tartym jab³kiem, 4 ³y¿ki p³atków b³onnik 2. 2 razowce smarowane mas³em, plastrem grubszym domowym pasztetem z piersi i pomidorem 3. 2 ma³e ga³ki ziemniaków(z mas³em i cebul±), udko, ok 200g fasolki szparagowej+ 3 ³y¿ki domowego ketchupu z cukinii 4. gruszka w kostkê polana jogurtem naturalnym, ³y¿ka s³onecznika i rodzynek, ok 200g fasolki szparagowej 5. 2 razowce smarowane mas³em, domowym pasztetem z piersi, pomidor, +mizeria z pomidora oko³o 1650 Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-11-25 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2203 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
Dzisiejsza eRka:
¦niadanie: owsianka na mleku z suszonymi morelami, orzechy w³oskie, migda³y, ³y¿ka miodu spadziowego II ¶niadanie: chleb razowy z mas³em szynk± i warzywami, jab³ko Obiad: spaghetti z miêsem mielonym z indyka i warzywami, ³y¿eczka oleju Podwieczorek: serek homo nat 200g, stewia, pasek gorzkiej czeko Kolacja: jajecznica z 2 jaj z cebulk± i pieczarkami, ³y¿eczka oleju ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez natul Czas edycji: 2013-11-25 o 17:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2204 |
Zakorzenienie
|
R :
I. Owsianka na mleku 1,5 % ³y¿eczka miodu, kakao, wiórki kokosowe i posypane cynamonem II. Jab³ko i gruszka pokrojone z odrobin± jog. naturalnego i posypane odrobin± musli Sante, kromka pieczywa chrupkiego z mas³em i ¿ó³tym serem III. Pe³noziarnista bu³ka z mas³em, polêdwic± wêdzon± z kurczaka, sa³ata, papryka i ogórek IV. Pier¶ z kurczaka na parze z broku³ami i surówk± z kapusty, ma³a porcja makaronu pe³noziarnistego, polane niewielk± ilo¶ci± oliwy z oliwek 40 min æwiczeñ V. Serek wiejski (200g) z warzywami
#2205 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny a Wy jak podajecie ilo¶æ ³y¿ek p³atków do owsianki to macie na my¶li ³y¿ki do herbaty czy sto³owe (do zupy)??
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2206 |
Zadomowienie
|
Zak³adam, ¿e chodzi o sto³owe - w koñcu pisz± "owsianka z mlekiem " a nie "mleko z p³atkami". Ale ja tam nie wiem - ja sypiê szklank±
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Sto³owe moje maja po 10g ale sa tez takie i po 7g. A szklanka tzn 200g?
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2208 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak robisz ketchup z cukinii? ![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2209 |
Raczkowanie
|
P. Jak dzisiaj?
I: jajko na miêkko, 2 kromki domowego chleba pszennego z ziarnami, ser ¿ó³ty, pomidor, sa³ata, mas³o orzechowe, koperek, rze¿ucha. Inka pó³ wody pó³ mleka 2%. II: 2 kromki z³o¿one chleba domowego pszennego z ziarnami, mas³o orzechowe, sa³ata, ser ¿ó³ty, pomidor, papryka, rze¿ucha. III: 2 mandarynki, 2 du¿e kostki czekolady 70%. IV: dwa ciasteczka fornetti (z ciasta francuskiego). Nutridrink "protein". V: ziemniaki z rze¿uch±, 3 pulpety w sosie koperkowo-¶mietanowym (zagêszczanym m±k±), warzywa z sosem winegret, sa³atka obiadowa ze s³oika (g³ównie bia³a kapusta). VI: owsianka na szklance mleka 2% z jajkiem (roztrzepane i gotowane razem), gar¶æ ¿urawiny suszonej, jab³ko, pomarañcza, mas³o orzechowe. *Wiem, ¿e na ¶niadanie powinnam zje¶æ wiêcej jajek, ale jak na razie nie jestem w stanie tego zmie¶ciæ. Ale widzê po sobie, ¿e robiê postêpy. Powoli, ale idê na przód ![]() Edytowane przez MauraPL Czas edycji: 2013-11-25 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Rozeznanie
|
Okej...
U. I 3 solidne kromki chleba razowego z owocami z domowymi powid³ami ¶liwkowymi (w tomie tostów); 2 suszone morele; gar¶æ mieszanki orzechów; b³onnikowa Inka na wodzie z mlekiem 1.5% i nieca³± ³y¿eczk± cukru (wiem, miód zdrowszy i generalnie go wolê, ale... ale do picia mi nie pasuje i ju¿ ![]() II jab³ko, ma³a pitna Activia truskawka-kiwi III grahamka (mas³o, ser gouda z zio³ami, pomidor, kie³ki, sa³ata) IV nieca³e 1/2 woreczka ry¿u basmati; gigantyczna pier¶ z kurczaka pieczona w sosie w³asnym (ca³a); sporo czerwonych buraczków; kubek roso³u z makaronem V jogurt z ziarnami (jaka¶ Muslina bodaj¿e, z Biedronki), 2 herbatniki bez cukru (ostatnie ![]() VI 2 kromki chleba wieloziarnistego (mas³o, 2 plastry ¿ó³tego sera, kie³ki broku³u, pieczarki marynowane), sa³atka (ca³y pomidor, oliwki, fasolka szparagowa z puszki, twaróg chudy, pestki dyni, surowy broku³, ¿ó³ta papryka), melisa |
![]() ![]() |
![]() |
#2212 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
Na opakowaniu moich p³atków - Kupiec, górskie- jest napisane sugerowana porcja 50g i tym sie kierowalam ![]() Uuu.. to mi teraz wjechales na jedzeniow± ambicjê a myslalam, ze jem normalnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2213 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu ¿e ja ju¿ bym wiêcej nie zmie¶ci³ bo mam refluks i znam granicê do której w miarê jeszcze mi to wszystko siedzi. Ciut przekroczê i zaraz wszystko mi do gard³a z powrotem podchodzi. Nie sugeruj siê moimi porcjami ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2215 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Cze¶æ dziewczyny!
![]() Proszê o pomoc w ocenie jad³ospisu, ju¿ siê gubiê w tych wszystkich ogólnodostêpnych "zaleceniach" ![]() I 5 ³y¿ek p³atków owsianych na wodzie i mleku, pó³ na pó³ + kawa z mlekiem II du¿e jab³ko III dwie kromki chleba wieloziarnistego, szynka, ser, pomidor IV trzy gar¶cie makaronu rurki + przyprawiony, przygotowany szpinak, kawa z mlekiem V dwa jajka, pomidor, kromka chleba do tego litr/1,5 wody + herbata zielona Powiedzcie mi czy to za du¿o/za ma³o? Mo¿e czego¶ brakuje? Mam 19 lat, 160 cm, nie chcê chudn±æ ani tyæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2216 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-25 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2218 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Acz pamiêtam, ¿e kiedy¶ jada³am takie gotowe, z paczki, Nestle - z syropem klonowym albo wanili±. Nie wiem, jakby to prze³o¿yæ na ³y¿ki (raczej ma³e to, co¶ w stylu s³odkiej chwili), ale potrafi³am chodziæ po tym napchana ca³y dzieñ. o.o' Full off-top. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Zakorzenienie
|
Ja siê bardzo najadam na te 2,5h i nie wyobra¿am sobie ¿e móg³bym zje¶æ co¶ wiêcej bo bym pêk³. A ¿e po tym czasie znowu mam apetyt to chyba zdrowo, trudno by³oby naje¶æ siê na d³u¿ej. Ja w swojej ¿ytniance mam co gry¼æ bo po pierwsze u¿ywam p³atków pe³noziarnistych które siê tak nie rozpadaj±, a po drugie owoce kroje do¶æ grubo bo dok³adniej mi siê nie chce :p
A co my o kinematografii holenderskiej piszemy czy o przygotowywaniu posi³ków które wchodz± w sk³ad naszych jad³ospisów? Ja tu OT nie widzê :p Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2220 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
A to ma byæ redukcja? I sk±d ten chleb, jak siê nazywa, gdzie go mo¿na dostaæ?
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.