![]() |
#61 | |
BAN stały
|
Dot.: ślub cywilny a nie kościelny
Cytat:
![]() Nie wierzę w te zabobony z literką r (TŻ też nie), poza tym nie planujemy dzieci (TŻ ma już jedno z pierwszego małżeństwa, a ja dzieciaków za bardzo nie lubię), więc może być lipiec ![]() Ciepło i ładnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Jeżeli ktoś jest bardzo pesymistyczny (co faktycznie zrozumiałe w naszym klimacie) to faktycznie lepiej wziąć cywilny w jakimś pałacyku... Pozostaje jeszcze opcja z planem A i planem B, gdzie plan A to ślub w plenerze w pałacowym parku a plan B to przeniesienie się do tego pałacu. Choć logistycznie pewnie ciężkie do ogarnięcia... bez jakiejś firmy np. dekoratorskiej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Moderator
|
To może i ja wypowiem się na ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Ja mam ślub cywilny. Nie chciało nam się załatwiać spraw związanych z kościelnym np. nauki przedmałżeńskie. Po drugie nienawidzę (i mąż też) tego całego cyrku związanego ze ślubem, typu zespół, suknia, jakaś sala, jakieś tańce i zabawy. O nieee....
W przyszłości może weźmiemy ślub kościelny, ale byłby to ślub tylko ze świadkami i księdzem, bez sukni i tego całego cyrku. A Ty bierz ślub jaki chcesz. Jak masz ochotę na białą suknię, to ją ubierz. Ja nie wiem w czym masz problem. Każdy robi tak jak mu pasuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Ja brałam ślub cywilny rok wcześniej niż kościelny. I na obu miałam suknie ślubne, każda inna. Na cywilny miała biało czerwoną, a na kościelny cała biała. Welon darowałam. Byłam na ślubach cywilnych w plenerze, a także urzędach gdzie PM miała przepiękna suknię ba nawet welon także spełniaj marzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Ja bym normalnie założyła białą kieckę, ale skromniejszą, nie bezę i bez welonu. Moje dwie koleżanki miały tylko cywilny - jedna kupiła kieckę Pronuptia, czyli typowo ślubną, a druga białą do kolan w Zarze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
A niby dlaczego nie bezę (tzn. princeskę)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie rozumiem, skąd się wzięło to rozgraniczenie: beza, strojna suknia = ślub kościelny, suknia skromna = ślub cywilny. Skoro na ślub kościelny można założyć skromną kieckę (ja tak zrobiłam), to nie widzę problemu, by na cywilny założyć bezę i welon. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Dziwne masz poglądy.
Zwłaszcza, że ślub cywilny mnóstwo par bierze w innych miejscach niż USC, np. w Willi, Dworku, na Zamku. Zresztą, budynek i sala USC nie musi mieć obdrapanych ścian i wyglądu rodem z PRLu. Ja będę mieć princeskę, a biorę cywilny, ale obciach, nie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Wstydź się
![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Powiedziałam, że w USC, a nie że cywilny, czy że w willi, dworku czy na zamku. I nie mówiłam też, że USC ma wyglądać jak w PRL... Beza do cywilnego na zamku jest OK. Cytat:
Poza tym, tak, jestem dziwna, bo uważam, że beza w USC to kicz ![]() serio? Edytowane przez AnnBlus Czas edycji: 2013-11-21 o 15:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
zielony stworek
|
Beza to pasuje jedynie na bal przebierańców
![]() Sorki, ale to jest okropne i na cywilny i kościelny. I to całe przebieranie się w suknie księżniczek... Suknia to tylko dodatek. Na ślub to się dla Młodych idzie, a nie pooglądać kieckę Młodej ![]() Młoda ma wyglądać i czuć się wyjątkowo, niekoniecznie w bezie,ale jak chce to nawet do USC przecież może się tak ubrać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
To wszystko zależy.
U nas albo się bierze od razu ślub konkordatowy. Albo cywilny najpierw, a za kilka lat jak się uzbiera na wesele to kościelny. Albo sam cywilny. Ale szczerze PM na cywilnym w sukni z trenem i welonie odprowadzona przez ojca do biurka urzędnika wygląda komicznie moim zdaniem. Co innego pałac lub ogród. Cywilny ( bo nie mam na wesele), a bierzemy kredyt lub wpadliśmy, a za kilka lat jak uzbieramy to kościelny weźmiemy i wyprawi się wesele, to troszkę dziwi mnie, serio. A u nas takie są najpopularniejsze. Na dodatek to są dwie imprezy i podwójne koszta, bo dwa razy kreacja, dwa razy fryzjer, garnitur. Ba!! Znam nawet takie pary, co na cywilnym inne obrączki miały i na kościelny bardziej "wypaśne" sobie kupowali. Ludziom się w głowach przewraca. Dwa razy sobie przysięgę składać i jeszcze co niektórzy jeszcze ślub humanistyczny organizują... Moim zdaniem albo cywilny, albo konkordat, a nie to i to. To nie te czasy, że najpierw cywilny, a potem kościelny. Niestety do urzędu suknia biała z trenem nie pasuje i jak widzę tak ubraną PM to to jest większa pokazówka niż w kościele. Ludziom się tego nie zabroni, no ale jak ktoś zasad etykiety nie zna, to potem tak wychodzi. Dobrze wychowana osoba powinna ubiór dostosowywać do okazji i miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W twoim poście właśnie widać staromodne poglądy, do urzędu najlepiej skromna sukienusia. Przykro mi czasy się zmieniły i nie w czym ma przeszkadzać biała suknia z trenem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie np. o wiele bardziej razi panna młoda w kościele z wielkim dekoltem, z odkrytymi ramionami bez "niczego" niż panna młoda w USC w "bezie". Bo to jest brak szacunku do miejsca kultu religijnego. Natomiast komu wyraża brak szacunku PM w princesce w USC? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;43829026]Czyli ślub nie jest wystarczającym powodem by założyć białą suknię? Jaka to róznica czy w kościele czy urzędzie. Jedno jest godne bieli, a drugie już nie?
W twoim poście właśnie widać staromodne poglądy, do urzędu najlepiej skromna sukienusia. Przykro mi czasy się zmieniły i nie w czym ma przeszkadzać biała suknia z trenem.[/QUOTE] ![]() ![]() Ja jak powiedziałam,że biorę cywilny to usłyszalam, czy do ślubu pójdę w garsonce (!), więc cóż, szkoda, że niektorzy dalej mają tak zaściankowe poglądy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
BAN stały
|
I tak już wybrałam
![]() Kurczę, konkretnej daty ślubu jeszcze nie planujemy a ja już suknię upatrzyłam zaraz po zaręczynach. Ale pewnie jakoś 2015 rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Ja biorę ślub cywilny gdyż z narzeczonym jesteśmy niewierzący i mimo całej oprawy ślubu kościelnego po prostu nie byłabym w stanie przed Bogiem przysięgać wierności miłości, zapłacić za to 1000zł i wysłuchiwać bzdur na naukach przedmałżeńskich. Wesele będzie "normalne", suknię zakładam ślubną - ale nie długą. Gdy ktoś ma wątpliwości co do mało świątecznego wyglądu urzędu, niech wygoogluje zdjęcia Pałacyku ślubów w Białymstoku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
Twoja teza jest wiec czesciowo prawdziwa. Pelna jest taka, ze zacofanie w tym temacie jest w polsce miedzypokoleniowe. Sama autora watku, mloda dziewczyna, co rusz sadzi mysli w stylu: w tym nie pojde, bo tak nikt do slubu nie chodzi, to na cywilny nie przystaje, tak nie wypada itd. A ty tu o ludziach w okolicach 40tki. Swoja droga, koles ma dopiero 38 lat, a juz rozwod za soba i w kolejne malzenstwo sie pcha. Ludzie to maja fantazje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie nie wypowiem, bo "u mnie" nikt nie rozgranicza slubu koscielnego od cywilnego. Slub to slub. Kobiety na oba zakladaja dokladnie takie sukienki, jakie chca. Nawet widzialam juz krotkie w kosciele.
Pokaż suknię!
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
czytajac niektore posty wyjde na dziwna ale my w styczniu bierzemy cywilny. urodzilam coreczke i jeszcze przed ciaza zdecydowalismy ze zamiast hucznego wesela wolimy kupic mieszkanie i wyremontowac. teraz doszla dzidzi i spore wydatki i najzwyczajniej w swiecie nie stac nas na 'koscielny z prawdziwego zdarzenia'. w tym momencie wiele z was mogloby powiedziec, ze koscielny nie oznacza mega pompy i weselicha ale nie ukrywam, ze marze o takim ale realia sa realiami. dlatego teraz cyilny z rodzicami, rodzenstwem i swiadkami. a pozniej impreza u nas w domu dla znajomych. za 3 lata planujemy koscielny. i nie uwazam, ze to takie zle brac w dzisiejszych czasach dwa sluby, jeden skromniejszy a drugi za 3 lata na tzw. 'wypasie'
![]()
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Mnie się podoba Twoje podejście
![]() ![]() Aaa, a co więcej, za trzy lata będziecie mieli super słodkiego dzieciaczka do podania obrączek w kościele ![]() Edytowane przez GRUBSTEIN Czas edycji: 2013-12-06 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.