|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
Ja - jasna - w tym roku "opalałam się" na 50 -ce i 30stce i wrociłam brązowa - jak na moje możliwości ![]() przy czym opalanie polegało na przebywaniu na słońcu, zabawie na piachu i w wodzie z młodym. Jeśli zdarzało sie usiąść na leżaku to tylko pod parasolem. Dodatkowo na głowie zawsze rondo lub daszek ![]() ZAWSZE trzeba sie smarowąc filtrem. Mąż - karnacja prawie arabska- tez go wysmarowałam i co po dwóch tyg nie ma siły - wrócił brązowy. Ja chyba wypróbuję to KHADI ![]() Dziewczyny, ja nie wiem albo jestem jakaś dziwna, ale nie umiem wyczuć które półprodukty mi służą a które nie, np to co Myszka piała - d-panhenol, zatężony aloes, wiem na pewno ze moje włosy BARDZO lubią spirulinę tylko ![]()
![]() |
#3692 |
Rozeznanie
|
Mam kolejne dziwne pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3693 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też się nie opalam ale jak już jestem w lato nad morzem to SPF 30 musi być, na twarz 50 . Ten krem z Vichy z SPF 50 to moje odkrycie roku, cudowny krem pod makijaż :d ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
![]() Wiesz jak ja odkrywałam które półprodukty lubią moje włosy? Znalazłam gdzieś przepis na psikadło nawilżające- przyspieszające wzrost włosów. Zrobiłam je wg. przepisu i używałam aż się skończyło. Poczytałam o rodzajach nawilżaczy, nabłyszczaczy, protein, żeby wiedzieć co jest czym. Następny psikacz zrobiłam na tej samej zasadzie ale np. dodałam więcej hydrolizowanej keratyny (to proteina...) I co? I koszmar, od razu po wyschnięciu włosy zamiast być miękkie i lśnić jak przez poprzedni miesiąc były matowe! Psikałam nim kilka razy i cały czas ten sam okropny efekt, dlatego dolałam hydrolatu i d-phantenolu (miały nawilżyć) Różnica od razu była widoczna, na plus oczywiście. Innym razem zrobiłam identyczny psikacz jak podstawowy ale nie dałam spiruliny. I znowu miałam gorsze efekty. Cały czas tak sobie zmieniam składniki, w minimalnych ilościach żebym była pewna co jest inaczej i co na nie działa na plus a co na minus. Mam już ![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3694 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3695 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=3CzW7JYmKKc http://www.youtube.com/watch?v=NeGPdpLVtaY Ogólnie chodzi o jakiś "czepek" - czasem satynowy z gumką, a czasem wykorzystane zostają rajstopy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3696 |
Konto usunięte
|
Cały czas szukam godnego następcy starej wersji Jantara.
Wczoraj po raz pierwszy użyłam Aktywnego Serum na Porost z Apteczki Agafii i muszę przyznać że zaczynam się napalać na jego skuteczność. Nałożyłam naprawdę sporo, w nakładaniu dość tępe - zapewne przez dużą ilość substancji tonizujących, dość trudno je wcierać, zrobiłam masaż przy okazji, ale.. po wyschnięciu nie zostawia po sobie śladu, nic mnie nie swędzi, ani włosy nie zaczęły mi wypadać (jak po nowym jantarze np.), a to już u mnie 40% sukcesu. Przy nakładaniu na skroniach czułam kilkusekundowe pieczenie, po nałożeniu na całą głowę i masażu uczucie przyjemnego rozgrzania przez dłuższy czas. Pachnie jak gaj cytrynowy, taki prawdziwy, nie mylić ze środkiem do czyszczenia toalet. ![]() Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-11-26 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3697 |
Przyczajenie
|
a ja mam kryzys
![]() chociaż wczoraj jak Was poczytałam, to uznałam, że jest on spowodowany zmianą porowatości włosów, ale sama nie wiem... wszystko mi włosy obkleja, obciąża. to co stosowalam do teraz w ogóle się nie sprawdza. wcześniej mogłam "walić" tonę kosmetyków na włosy i było im mało, teraz pięlegnacja minimum potrafi zrobić mi masakre na głowie. moze cos poradzicie? oczyszczam włosy SLSem średnio raz w tyg/ na dwa tyg.. proteiny stosuje regularnie, moze dwa razy w miesiacu, powinnam częściej? |
![]() ![]() |
![]() |
#3698 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwnie mi te odgniatanie wyszło. Z jednej strony nawet liki, z drugiej fale? Nie wiem dlaczego? Starałam się je dokładnie ugnieść, dałam sporo żelu, wszystko wyglądało ok, rano je odgniotłam bardzo delikatnie i uważnie, no i szału nie ma. Chyba muszę lniany ugotować, bo nie miałam czym ich wystylizować rano.
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Doszłam w ogóle do etapu, że nie dość, że nie muszę myć włosów codziennie, bo na drugi dzień są w idealnym stanie, żadnych oznak "nieświeżości" (a tak do niedawna miałam, że były po prostu znośne na drugi dzień, teraz są super), to jeszcze mogę spokojnie wyjść do ludzi w rozpuszczonych, nie muszę wiązać. I, uwaga, nawet wczorajszą wichurę i śnieżycę moje włosy wytrzymały i ich dziś nie musiałam myć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3701 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() U mnie kolejny zakręt ![]() Znalazałam wczoraj bloga: http://blogblondbunny.blogspot.com/2...cja-wosow.html Pewnie jest starszym wizażankom znany. Akurat trafiłam na wpisy "wojujące" z naszym tu nurtem dla kręconowłosych. Wszelkie wojenki mają zazwyczaj jakieś drugie, trzecie i "n"-te dno, w to nie wnikam. Ale co najmniej jedną rzecz znalazłam bardzo sensowną (potem poszukam ten wpis) - i to już wprowadziłam jako punkt programu u mnie. Mianowicie, że jeżeli chcę odżywić włosy, to mogę to zrobić tylko maską, po uprzednim umyciu włosów szamponem. Z prostej przyczyny - wszystkie szampony mają odczyn lekko zasadowy, i tylko taki jest w stanie otworzyć łuski na tyle, żeby składniki maski mogły zadziałać. Odżywki mają natomiast lekko zakwaszać włosy, czyli zamykać łuski (sprawdziłam dzisiaj przy okazji - balsam na propolisie ma w składzie "citric acid", czyli zakwaszacz). Czyli: 1. użycie maski po myciu odżywką - jest bez sensu 2. użycie maski po myciu płynem o kwaśnym pH (np. płynem do higieny intymnej) - jest bez sensu 3. użycie odżywki po płynie j/w również nic nie daje, tylko powoduje nadbudowanie składników odżywki na włosie 4. nie używanie masek = brak odbudowy zniszczeń włosa, skazywanie włosów na dalsze zniszczenia 5. użycie maski przed myciem szamponem - również włosów w żaden sposób nie odżywi, bo maska nie zadziała 6. użycie maski przed myciem odżywką - najwyżej nadbuduje coś na włosach, ale nie odżywi Reasumując wstępnie, co prawdopodobnie będę robić: - raz w tygodniu olejowanie na noc na sucho - rano zmycie najpierw na sucho wmasowaniem odżywki, potem szamponem - maska max 15 minut, bez wychodzenia z wanny - spłukiwanie stopniowo coraz chłodniejszą wodą - minimalna ilość odżywki b/s - stylizacja lub nie, zależnie od chęci - kolejne mycie prawdopodobnie samą odżywką + kapka jako b/s - kolejne mycie - szampon, odżywka d/s + b/s Mogą się te dni poprzesuwać, jeszcze nie wiem, i olejowanie, maskowanie się rozjedzie w czasie. Nadal omijam IPA i zwracam uwagę na to, żeby proteiny nie występowały w każdym produkcie (np. szampony Barwy mają keratynę). Zresztą na razie i tak wzięłam się za testowanie rosyjskich produktów, staram się znaleźć swoje minimum. To, że mi się porowatość już zmniejszyła, to i tak uważam za wielki sukces, mam nadzieję, że teraz uda mi się szybciej wydobyć i utrzymać skręt. Ciekawa jestem co sądzicie o takim planie ![]() Te, które myją włosy codziennie, mają trochę większe pole manewru z produktami ![]() Edytowane przez Floria Czas edycji: 2013-11-26 o 14:30 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3703 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też uważam, że za dużo tu mieszania, kombinowania, zmieniania pielęgnacji z dnia na dzień i nagle wykluczania wszystkiego. Też swego czasu miałam fobie w stylu, że IPA mi szkodzi, że betaina uczula. I faktycznie nagle widziałam mnóstwo czynników na to wskazujących. Kiedy odpuściłam okazało się, że po prostu za dużo kombinowałam, a żaden z tych składników krzywdy mi nie robi. Co do tego odchylania/zamykania łusek, to może to jakaś rewolucja, ale łuski się w ciągu dnia same też odchylają. Odżywki nie działają tak cudownie, że zamykają łuski na klucz, dają szamponowi i mówią "stary, otwórz je, jak będziesz mył". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3705 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak ale w zwiazku z tym ze wierzysz ze TYLKO po umyciu wlosow samponem otwieraja sie luski to nic ci olejowanie na sucho i mycie odzywka nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 |
Konto usunięte
|
Floria jest nowa i brak jej krytycyzmu
Ja jednak uważam, że nie należy traktować CG jako prawdy objawionej w pielęgnacji włosów, bo wiele kwestii też dla mnie jest wątpliwych Aż boję się to napisać i czuję się jakbym podważała teorie względności w gronie naukowców, ale moim zdaniem CG nie jest jedyną słuszną metodą stylizacji. Wiele efektów cg na falowanych włosach, które chociażby tutaj jest wychwalanych, dla mnie jest po prostu sklejonymi włosami a nie lokami. Co do pielęgnacji fal moim zdaniem CG wymaga sporych modyfikacji, bo uzyskuje się często sklejone włosy. Co do naprawdę kręconych się nie wypowiem. Mówię to tylko bazując na względach wizualnych, nie powiem dlaczego fale zamieniają się w strąki i jakie komponenty trzeba zmieniać bo to nie moja dziedzina. Taka jest moja opinia. Nie rozumiem tez całego zamieszania wokół rozchylania łusek i np. nabudowywania silikonów , przecież nie możemy określić kiedy łuski sa otwarte a kiedy nie, poza tym, moim zdaniem łuski włosa od tak bez powodu nie odchylają się i zamykają wciąż i wciąż zależnie tylko od tego jak je potraktujemy. Poza tym jak są zamknięte sądzicie że odzywka/olej nie zadziała? Według mnie taki pogląd to bzdura. Jeszcze gorsze są poglądy, że silikony uniemożliwiają olejom działanie...przecież nie pokrywamy włosów warstwą tytanu :P i np. mycie włosów przed naolejowaniem? Takie mycie samo z siebie a potem drugie sprawia, że bez sensu w ogóle coś nakładać, i tak to niewiele da skoro potraktujemy włosy kilka razy mocnym szamponem.. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-11-26 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mycie odżywką u mnie, ma służyć do tego, żeby umyć czymś delikatnym skórę głowy, i odświeżyć włosy, najlepiej bez otwierania łusek. I tak kiedy myję odżywką, nie nakładam innej odżywki, jakoś odruchowo mi tak wyszło, więc tu niczego nie zmieniam w pielęgnacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po prostu zauwazylam, ze Floria probuje wdrozyc wszystko co gdzies uslyszy lub przeczyta i co chwile sa to jakies newsy, a w ten sposob nigdy nie dojdzie do tego co jej sluzy. Przeciez ja nie krytykuje ani nie wysmiewam, sugeruje tylko zeby sie tak nie lapala wszystkiego na raz bo nic z tego nie bedzie. Sama nie mam jeszcze duzego doswiadczenia w cg wiec nie mam sie czym wymadrzac, wiem jednak ze wlosy trzeba obserwowac i 2 dni stosowania takich zasad, po 2 dniach zmiana na jakas nowosc i po koleknych 2 dniach cos nowego wprowadzi fo pielegnacji jedynie chaos i brak jakichkolwiek efektow. Bo nie ma szans zeby stwierdzic co jest ok a co nie.. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3710 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Całkiem się zgadzam, że to może tak wyglądać, ale nie jest tak źle, bo efekty mam, na razie pod postacią zmniejszenia porowatości. Przyszłam tu, bo mi za bardzo wypadały włosy, no i zaczęły smętnie wyglądać. Zależy mi na czasie, żeby nie wyłysieć, zanim dojdę do 100% pewności, co mam robić z włosami. Na tamtym blogu przeczytałam więcej wpisów, nie tylko jeden, i trochę jeszcze ciekawych rzeczy znalazłam. Mnie w każdym razie czynnik pH przekonuje, ale chciałam się Was spytać, zanim właśnie osobiście sprawdzę, bo to może potrwać, czy może macie jakieś potwierdzenie lub zaprzeczenie tego. Na przykład, czy dobrze działa maska lub odżywka, nałożona po umyciu płynem Facelle? U mnie na pewno raz doświadczyłam działania za bardzo stężonego roztworu octu - włosy były dosłownie obkurczone, chociaż błyszczące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3711 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Sama niejednokrotnie kończyłam ze sklejonymi włosami, niby robiąc wszystko wg cg. Cytat:
Cytat:
Gdyby odżywka domykała ładnie włosy, wszystkie nosiłybyśmy tu lśniące tafle, a tak nie jest. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3712 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
![]() Grunt to przyjąć jakieś wstępne zasady i obserwować, potem ewentualnie podążać za tym co ma dobry wpływ.
||
![]() ![]() |
![]() |
#3713 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Co do facelle, dla mnie mycie włosów płynami do higieny intymnej to istny postrach, po pierwsze ze względu na specyficzny zapach tych płynów, nie wyobrażam sobie aby moje włosy miały tak pachnieć, po drugie ze względu na pH właśnie, żele intymne są dostosowane do pH miejsc intymnych, a nie skóry i włosów, więc jeśli chcesz brac się za analizę pH weź to pod uwagę w pierwszej kolejności .. Ten nieszczęsny żel ma delikatne detergenty, ale nie ma substancji odżywczych ( z tego co pamiętam), więc samo umycie nim nie odżywi Ci włosów, ani nie sprawi że maska będzie niepotrzebna, a jedynie na dłuższą metę może poprawić stan włosów, z tego względu że te detergenty będą mniej wyjaławiały włosy. ![]() Polecam Ci dobry szampon Floria, np. fitomed z mydlnicą do włosów normalnych, który jest opary na saponinach z mydlnicy lekarskiej. Moje włosy są po nim lśniące same w sobie, zauważam że często jest tak, że gdy umyję włosy tylko nim i nic nie nałoże blask jest świetny a włosy miękkie. Ostatnio umyłam nim włosy, odżywka na kilka minut i blask większy niż gdy myje delikatnym szamponem i przetrzymuję odzywkę 2 godziny ( tak, robiłam tak!)..jak to wyjaśnisz moja droga analizując pH i stopień rozchylenia łusek? Chcę Ci po prostu dać do zrozumienia, ze nie tędy droga. Zamiast wymyślać kolejne teorie patrz, co służy Twoim włosom. Wiele osób powie Ci, że klucz to dobry szampon i ja się z tym absolutnie zgadzam. Skoro Twoja porowatość spadła nie musisz teraz skupiać się na odżywianiu włosów (chociaż oczywiście nadal powinnaś to robić), ale zacząć modyfikacje poziomów, które decydują o efekcie końcowym... Jak to jest z stylizacją fal. Waszym zdaniem powinno się dawać mocniejsze stylizatory, czy raczej te słabsze niż w przypadku włosów z naturalnym mocnym skrętem ? np. mocne mogą spowodować efekt strąków przy za słabym skręcie, a słabe mogą nie dać rady i nie przynieść efektu.. Jakie jest wasze zdanie? Powoli skłaniam się w stronę słabszych stylizatorów, mój skręt jednak nie jest (teraz) super mocny i może stylizacją powinnam je tylko dyscyplinować zamiast na siłę podkręcać, co równa się sklejeniu.. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-11-26 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3715 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale nieodgnieciony żel i strąki budzą moje obrzydzenie ![]()
![]() |
#3716 |
Zakorzenienie
|
A ja uwazam ze po to te zele sa zeby ich uzywac i ja np swoje wlosy zazwyczaj stylizuje na zel bo bardziej mi sie podobaja niz bez stylizacji, ale widze ze dzieki temu wszystkiemu co robie z wlosami zaczynaja sie co raz bardziej falowac same z siebie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3717 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3718 |
Zadomowienie
|
hej poluję na nożyczki do samodzielnego cięcia. Możecie coś polecić z niższej półki??? Rozumiem, że te Rosmannowskie to shit?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3719 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio kupiłam w Rossmanie te z serii For Your Beauty za 15,99, były jeszzce jakieś tańsze za 12,99 from Pakistan, ale stwierdziłam, że te made in Pakistan to już na pewno jakiś shit. Tną włosy, na razie nie mam zastrzeżeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do sklepu fryzjerskiego widziałam takie za chyba 50 kilka zł, ale sprzedawczyni stwierdziła, że to lipa, takie same kupię w papierniczym.... Po jej wywodach odechciało mi się zakupów w tym sklepie. Co by jednak nie było wyglądały lepiej niż te z Rossmana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.