Koty - część VII - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-28, 18:18   #3361
monika_sonia
KOTerator

Dot.: Koty - część VII

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Monika - to przede mną jeszcze 18
Powiem Ci jak się kot zachowuje po 30, 40, 50 badaniach, bo jestem na dobrej drodze, żeby się tego dowiedzieć .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 18:49   #3362
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Tak się zastanawiam, bo odkad mam kota, to nie zapalałam zadnych swieczek i kominków z olejkam/woskami. Jak koty reagują? Czy może sobie coś zrobić? Wiadomo, że tylko pod moim nadzorem, no ale kot po stole chodzi...
Ja uwielbiam wszelkie świeczki i kominki, niestety mam tylko jedną szafkę, nad którą nic nie mam (w sensie inne półki są w regałach i góra może się zapalić) i ona jest akurat koło mojego łóżka.

Jeżeli palę coś tylko dla światełka to używam latarenki, natomiast zapachowe świeczki/kominki wkładam do ażurowych, wysokich lampionów. I jest ok, na pewno bezpieczniej niż postawiona sama świeczka. Kot nie ma dostępu bezpośrednio do płomienia (np. gdyby z rozpędu wskoczył na szafkę).

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2013-11-28 o 18:51
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 18:55   #3363
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Powiem Ci jak się kot zachowuje po 30, 40, 50 badaniach, bo jestem na dobrej drodze, żeby się tego dowiedzieć .
Co znowu cuduje?
Stary 2013-11-28, 20:00   #3364
Sloneczko19_
Raczkowanie

korzystalyście może z uslug sklepu internetowego kakadu?

http://mi-mundo-subterraneo.blogspot.com/
Sloneczko19_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:08   #3365
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od wczoraj mam kominek z woskiem YC, koty są dziwnie zainteresowane, ruszają noskami i próbują włożyć głowę do kominka .
mojego kominek nie interesuje tylko woski zapakowane w te cudownie szeleszczące woreczki śniadaniowe

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Nawet herbatkę popija przy tym

Są blokady, np. takie dzieciowe ja się kiedyś w biedronce obkupiłam. Tylko w sumie zostaną pewnie szybko rozpracowane...
nooo tak..
czyli nie ma sensu. moj zaraz pewnie rozgryzie

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość

"Pańcia"? Ja o sobie mówię "mamusia"
u nas jest mamcia i tatko:P

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Mój wczoraj genetykę ogarniał
Tak się zastanawiam, bo odkad mam kota, to nie zapalałam zadnych swieczek i kominków z olejkam/woskami. Jak koty reagują? Czy może sobie coś zrobić? Wiadomo, że tylko pod moim nadzorem, no ale kot po stole chodzi...
u mnie kot nie ma wstępu na 1 komode wie tam zazwyczaj stoi kominek. Generalnie zainteresowania świecami brak. bardziej opakowania od wosków są pociągające.
Pozatym mój kot miał aromaterapie od pierwszych dni u mnie bo ja mam fioła na punkcie zapachów
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:21   #3366
Suvia
Zakorzenienie

Morda śpi i spogląda na mnie ta swoja trzecia powieką. Zombieee

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:35   #3367
daktylek1987
Wtajemniczenie

A Wasze koty też śpią ostatnio więcej niż zwykle? Bo moje zamieniły się od kilku dni w straszne śpiochy. Tylko by spały (najlepiej pod kołdrą z pańcią). Nawet jak się gdzieś za mną przemieszczają, to tylko po to, żeby spać dalej
Stary 2013-11-28, 20:49   #3368
Suvia
Zakorzenienie

moja ma kryzys wieku średniego. lata jak pokręcona, zrzuca rzeczy, ciągle chce się bawić. Zaraz kupi sobie ferrari

~ Hank Moody
Stary 2013-11-28, 21:02   #3369
Malla
Nie depcze krokusów

Jakie koty? Nie widziałam ich od obiadu...
Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Zaraz kupi sobie ferrari
Stary 2013-11-28, 22:07   #3370
Regista
Meravigliosa creatura

Moje stwory zdrowieją. Majkę wręcz energia rozpiera (dowód, w postaci zwisu kociego, poniżej), za to George, jak zwykle, ma wy... tentegowane na wszystkich i głównie śpi

Ostatnio marudziłam mojej mamuśce, że mała taka niemiziasta, na rączki nie lubi, burczy zawsze wtedy na mnie, a miała być taka milusińska... Na to mama, że przecież wiadomo było, że taka nie będzie. Ja: ??? Na co słyszę: "No spójrz na jej mordkę..."

Moja siostra i szwagier mówią bez ogródek, że Majka im starsza tym "wredniejsza z mordy".

No to i Wy oceńcie, na jakiego kota wygląda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zwis koci.jpg (42,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Majątek.1.jpg (43,6 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez Regista
Czas edycji: 2013-11-28 o 22:19
Regista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 22:09   #3371
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
A Wasze koty też śpią ostatnio więcej niż zwykle? Bo moje zamieniły się od kilku dni w straszne śpiochy. Tylko by spały (najlepiej pod kołdrą z pańcią). Nawet jak się gdzieś za mną przemieszczają, to tylko po to, żeby spać dalej
Mój tak od 2 tyg.
je i spi. rano ma głupawke 30min i ok 18 z 15min a tak to spi
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Stary 2013-11-28, 22:25   #3372
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Co znowu cuduje?
Nie wiem czemu mi to robi...

Ja się też tłumaczę kotom, mówię, że pańcia idzie, ale wróci i żeby były grzeczne, spały, pilnowały domu i nikogo obcego nie wpuszczały . Co ciekawe jak wychodzę do sklepu mają mnie w nosie, ale jak wychodzę na dłużej to kręcą się koło mnie i żegnają. Nie wiem skąd wiedzą kiedy gdzie idę Pewnie ja się inaczej zachowuję jak wychodzę na krótko/długo, a one zawsze uważnie mnie obserwują .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:29   #3373
Kusum
Zakorzenienie

Dawno nie było fotek, muszę Was trochę pomęczyć. Nasze wynudzone kociaki:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0688.jpg (100,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0689.jpg (47,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0711.jpg (62,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0718.jpg (47,1 KB, 25 załadowań)
Stary 2013-11-28, 23:51   #3374
mycha9393
Zakorzenienie

dziewczyny jak reagować na kota który siedzi na kolanach i nie z gruchy ni z pietruchy gryzie i drapie do krwi?
Tż prawie oko wydrapał, ja mam całe ręce podrapane..

Nie mam już sił... w końcu któreś z nas skrzywdzi poważnie
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Stary 2013-11-29, 00:34   #3375
Malla
Nie depcze krokusów

Kusum - jaka lśniąca czerń!

mycha9393 - powinniście już znać tryb życia kociaka. Trzeba go wybawić wtedy, gdy spodziewacie się wzmożonej aktywności.
Stary 2013-11-29, 00:45   #3376
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:

mycha9393 - powinniście już znać tryb życia kociaka. Trzeba go wybawić wtedy, gdy spodziewacie się wzmożonej aktywności.
wybawiamy.. znam dokładne godziny głupawek..
Laserek, wędki, myszki, aportowanie, zabawa piłką-pełen wypas...
On niby spi a tu nagle odpał;/
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Stary 2013-11-29, 02:45   #3377
Regista
Meravigliosa creatura

Kusum, jakie fajne cudaki Ten drugi nie ma najprzyjaźniejszej miny Super

mycha9393, a jak kicia śpi na kolankach to ją miziacie? Bo może ona nie chce i dlatego drapie i gryzie. Moja mała lubi spać przytulona, ale często nie chce, żeby ją wtedy głaskać. Tyle, że ona najpierw dość delikatnie odpycha ręce łapkami, ewentualnie burczy ostrzegawczo. Ale jak się jej nadal nie daje spokoju, to wtedy broni się, drapiąc i gryząc, a potem odsuwa się z zasięgu rąk, albo całkiem ucieka.

Może za każdym razem, kiedy śpiąc na Waszych kolanach, Was zaatakuje, zdejmujcie ją z kolan i odkładajcie na podłogę. Może załapie, że jeśli chce być na kolanach, to nie może drapać ani gryźć.

Edytowane przez Regista
Czas edycji: 2013-11-29 o 03:01
Regista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 07:32   #3378
sheena84
Rozeznanie

Cytat:
Mój wczoraj genetykę ogarniał
ja pale male swieczuszki w specjalnych malych podgrzewaczach ale Myszka i tak potrafi tam mordke wstawic - raz sobie spalila wibrysa (o dziwo jednego - i jej sie zakrecil tylko), wiekszych szkod nie bylo.

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Maz jest na L4 i wlasnie wczoraj stwierdzil ze ostatnio Mysza spi duzo - duzo wiecej niz wczesniej. Ja wieczorem tez to zauwazylam.
sheena84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 08:44   #3379
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Regista Pokaż wiadomość
mycha9393, a jak kicia śpi na kolankach to ją miziacie? Bo może ona nie chce i dlatego drapie i gryzie. Moja mała lubi spać przytulona, ale często nie chce, żeby ją wtedy głaskać. Tyle, że ona najpierw dość delikatnie odpycha ręce łapkami, ewentualnie burczy ostrzegawczo. Ale jak się jej nadal nie daje spokoju, to wtedy broni się, drapiąc i gryząc, a potem odsuwa się z zasięgu rąk, albo całkiem ucieka.

Może za każdym razem, kiedy śpiąc na Waszych kolanach, Was zaatakuje, zdejmujcie ją z kolan i odkładajcie na podłogę. Może załapie, że jeśli chce być na kolanach, to nie może drapać ani gryźć.
on nie odpycha, nie burczy. czasem zadrży mu koniszek ogona i wtedy atakuje. czasem robi to bez ostrzeżenia. Tak samo z akcjami ide już mu z miską z żarłem a on mnie w noge gryzie i ucieka.
poprostu bardzo zabawne?;/
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Stary 2013-11-29, 08:51   #3380
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Kusum - jaka lśniąca czerń!

Malla, Pańcio jest taki lśniący, a koteczka to chodzący puszek
Moje koty wcale więcej nie spią. Wręcz przeciwnie. Może to też przez to, że my jesteśmy bardziej zabiegani? W tym tygodniu nie miałam wieczoru na kanapie przed tv

Pouczenie na dziś:
http://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/ko...ia-dowiedziona
Stary 2013-11-29, 10:59   #3381
regularkate
Zadomowienie

Cześć dziewczyny, mam do Was małe pytanie, może któraś z Was miała podobną sytuację ze swoimi kotami

Mam dwie kotki, jedna 7, druga 6 m-cy, młodsza ze schronu (ale to chyba nie ma znaczenia). Dogadują się bdb, bawią, śpią razem. Ale kiedy przychodzi czas gonitwy po mieszkaniu, starsza (i większa, ta ze schronu należy do malutkich gabarytowo kotów) notorycznie łapie młodszą i podgryza ją za kark, lub w sumie gdzie popadnie, jeśli się uda, to przytrzymuje ją, jeśli nie - goni ją dalej. Mała przy tym warczy i 'płacze', przynajmniej tak mi się wydaje, więc najczęściej odganiam starszą, ale i tak sytuacja ciągnie się, dopóki Vesper się nie zmęczy.

Konfiguracja odwrotna zdarza się bardzo rzadko, a już z pewnością bez gryzienia ze strony małej - ona tylko biega za dużą.

W przypadku kocurów, wyczytałam, chodzi o ustalanie hierarchii, a w przypadku kotek? Skoro nie ma w pobliżu kocurów, to one też ją ustalają? Czy po prostu się bawią? Nie robią sobie krzywdy, ale mała najczęściej wściekle krzyczy przy tych spotkaniach

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 11:06   #3382
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
on nie odpycha, nie burczy. czasem zadrży mu koniszek ogona i wtedy atakuje. czasem robi to bez ostrzeżenia. Tak samo z akcjami ide już mu z miską z żarłem a on mnie w noge gryzie i ucieka.
mi to wygląda na zły sen i stąd może taka reakcja obronna?

ZakkAtak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 11:11   #3383
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
nie wierze ze robi to bez powodu, tak zostal nauczony przez Was, poprostu wczesniej jak byl mniejszy nie zwracaliscie na to uwagi, jak kociak maly to gryzienie jest bezbolesne i nie ma krwi, im kotek starszy tym mocniej gryzie, tym mocniej drapie

Wychowanie kota to ciagla praca, praktycznie nigdy sie nie konczy. Jesli chodzi o gryzienie i drapanie nalezy do wyeliminowac jak najwczesniej, i nie to ze sie nie da, mam 3 koty i kazdego wychowalismy tak ze nawet im do glowy nie przyjdzie drapac czy gryzc czy to w zabawie czy to przy zabiegach pielegnacyjnych ktorych nie lubia (kazdy kot pochodzi z innego srodowiska, inne geny, inne rasy, niby Cyc i Skuter to dachowce ale i tak jest miedzy nimi roznica w budowie ciala).

Obecnie macie utrudnione zadanie ale mozna cos z tym zrobic z tym ze nie na chwilke (cos mi sie kojarzy ze to Ty pytalas o syczenie) a potem znow nic, to jest ciagle szkolenie i trening dla kota w celu najpierw nauczenia sie a potem utrwalania nawyku.

Kota trzeba wybawic, dac mu sporo zajec (rozne zabawki, podawalam kiedys linka jak zrobic samemu zabawki), za kazdym razem jak ugryzie czy podrapie obsyczec groznie zrzucajac z kolan i przez jakis czas udawac ze kota sie nie widzi.

Moja rada – wiecej sie bawic z kotem, mniej glaskac i piescic, widac macie taki typ (ja na 3 koty tak naprawde mam tylko jednego nakolankowca, i zeby bylo jasne to nie jest Skuter, Skuter raz na kilka miesiecy przyjdzie na kolana, tak to jest pan niedotykalski, jedynie w nocy spi ze mna, ale i tak go najbardziej kocham). Po domu chodzic w grubych dresowych spodniach i jak kot zaatakuje obsyczec, krzyknac glosno nie wolno i potem udawac ze kota nie ma. Byc stanowczym i twardym. I nie pare dni, NA ZAWSZE.

Kot traktuje was na rowni ze soba, nie robi nic dziwnego, nic nadzwyczajnego. Robi to co kazdy kot robi z rodzenstwem i innymi znajomymi kotami. (moje koty leja sie i gryza czasami dosc mocno by za moment wylizywac sie i zasnac wtulone w siebie, nigdy mnie to nie przestanie zadziwiac)

Pokazcie kotu ze jest czescia stada ale sa zasady ktore musi respektowac. Koniec i kropka. Inaczej w koncu sie go pozbedziecie jak trafi niechcacy pazurem w oko Tobie lub Tz. Smutne ale prawdziwe.

Zanim mi odpiszesz ze od poczatku sie przylozylas do wychowania kota, ze nie pozwalaliscie mu gryzc rak itp to przemysl to i przypomnij sobie jak to bylo od poczatku jak do Was trafil. Nic nie ma bez przyczyny.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 11:38   #3384
Kusum
Zakorzenienie

Rybiorku święte słowa. Kot to drapieżnik, a nie pluszowa maskotka. A jak się zapatrujesz na pacnięcie kota między oczy (coś co robią koty między sobą) albo na szurnięcie szmatą po tyłku?
U mnie pacnięcie okazało się 100% skuteczne przy gryzieniu po nogach. Kilka dni temu pojawił się ten problem przed jedzeniem. Kot się łasił do nóg, ocierał i nagle: dziab w kostkę. Kilka razy krzyknęłam, w końcu pacnęłam go w łeb. I pomogło. Na razie mam spokój.
Stary 2013-11-29, 11:41   #3385
ZakkAtak
Rozeznanie

macie może jakieś zdjęcia jak wygląda obcinaczka do paznokci kocich?

ZakkAtak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 11:42   #3386
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZakkAtak Pokaż wiadomość
macie może jakieś zdjęcia jak wygląda obcinaczka do paznokci kocich?
Ja mam taką i sprawuję się świetnie:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwe..._pazurow/30626
Stary 2013-11-29, 11:43   #3387
marea
Wtajemniczenie

Witam po sluzszej przerwiw wrocilam z wojaży ale wciaz jet lag mnie meczy więc chodze nieprzytomna huh. Kotki przezyly moja ponad 2 tyg nieobecnosc w b dobrej formie. Mojo ciutku schudl Szila ciutku przytyla ale roszice dobrze sie nimi opoekowali i spedzali z nimi czas. W tym tyg poszla tez do nowego domku mała kicia od rodzicow Rubi, ta szylkretowa. Przyjechala moja ciocia w odwiedziny i zakochala sie w malej i juz na drugi dzien byla u niej. Nie planowala kota, poprzedni odszedl 6 lat temu ale straciła meza w u roku i w domu pusto wiec....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 12:17   #3388
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Rybiorku święte słowa. Kot to drapieżnik, a nie pluszowa maskotka. A jak się zapatrujesz na pacnięcie kota między oczy (coś co robią koty między sobą) albo na szurnięcie szmatą po tyłku?
U mnie pacnięcie okazało się 100% skuteczne przy gryzieniu po nogach. Kilka dni temu pojawił się ten problem przed jedzeniem. Kot się łasił do nóg, ocierał i nagle: dziab w kostkę. Kilka razy krzyknęłam, w końcu pacnęłam go w łeb. I pomogło. Na razie mam spokój.
Widac ze jestes tu nowa, od samego poczatku glosze ze pacniecie miedzy uszy to najlepsza metoda na wychowanie gryzacego i drapiacego kociaka (pacniecie miedzy uszy a nie walenie), nie boli to kota ale uderza w jego kocia dume.

U mnie sprawdzilo sie u calej trojki.

Szmaty nie stosowalam, nie mam takiej potrzeby. Ja wystarczy ze zasycze albo powiem imie kota glosno i groznie i kot zaprzestaje robic to co robi i zwiewa w popolochu.

Maz jak pamietam przylozyl Cyckowi scierka kuchenna za wdrapywanie sie na suszace sie pranie (posciel i reczniki) a potem drugi raz na wdrapywanie sie na pusta suszarke. Przylozyl to za mocne okreslenie, no ale przejechal mu po grzbiecie.

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Witam po sluzszej przerwiw wrocilam z wojaży ale wciaz jet lag mnie meczy więc chodze nieprzytomna huh. Kotki przezyly moja ponad 2 tyg nieobecnosc w b dobrej formie. Mojo ciutku schudl Szila ciutku przytyla ale roszice dobrze sie nimi opoekowali i spedzali z nimi czas. W tym tyg poszla tez do nowego domku mała kicia od rodzicow Rubi, ta szylkretowa. Przyjechala moja ciocia w odwiedziny i zakochala sie w malej i juz na drugi dzien byla u niej. Nie planowala kota, poprzedni odszedl 6 lat temu ale straciła meza w u roku i w domu pusto wiec....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ale fajnie, buziaki dla Cioci
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 12:21   #3389
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czemu mi to robi...
Sonik, nie męcz Pańci!

Cytat:
Dawno nie było fotek, muszę Was trochę pomęczyć. Nasze wynudzone kociaki:
O, jaki nieproporcjonalny koci nastolatek na ostatnim zdjęciu <3

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Fajnie, że kociaki dały radę same I świetna wiadomość o szylkretce

Cytat:
Przeczytalam i:

Cytat:
Białe koty są uważane za uniwersalne. To głównie te koty wybiera się do celów terapeutycznych.
To dobra wiadomośc dla ZakkAtak, od jutra ma domową terapię Nimfa ma juz od dawna.

Natomiast cały cytat dał mi do myślenia:
Cytat:
Białe koty są uważane za uniwersalne. To głównie te koty wybiera się do celów terapeutycznych. Wskazane są dla spokojnych, cichych osób, ponieważ dodają im energii życiowej. Czarne koty, wręcz przeciwnie - uwalniają swoich właścicieli od negatywnej energii. Są wskazane dla temperamentnych osób. Rude koty poprawiają nastrój swoim panom
Czyli Felut jest ultra terapeutyczny z tym swoim ubarwieniem, no na to wychodzi

~ Hank Moody
Stary 2013-11-29, 12:26   #3390
Kusum
Zakorzenienie

Moje to dopiero są uniwersalne: jak leżą na plecach - terapeutyczne (białe), a jak na brzuchu to energetyczne (czarne).

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości