Panny Młode 2015 cz. 10 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-28, 20:26   #1351
Vallotka
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 10

Jak ja jestem to też nikogo nie ma.
Dzisiaj dostałam zaproszenie na święta do rodziny tżeta i nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:29   #1352
existence
Zakorzenienie

ale coś się ruszyło u nas wreszcie umówiliśmy się z foto-video na podpisanie umowy w połowie grudnia po ponad pół roku wreszcie będzie umowa kolejna a potem jeszcze w styczniu pewnie z salą i znowu będzie na długo spokój

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Vallotka Pokaż wiadomość
Jak ja jestem to też nikogo nie ma.
Dzisiaj dostałam zaproszenie na święta do rodziny tżeta i nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
my zawsze się odwiedzamy nawzajem z naszymi rodzinami w święta tż zazwyczaj przychodzi do mnie na godzinkę przed Wigilią moją i jego tak posiedzieć a potem wraca do rodziców na Wigilię a ja do niego w pierwszy dzień świąt
Stary 2013-11-28, 20:33   #1353
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
my zawsze się odwiedzamy nawzajem z naszymi rodzinami w święta tż zazwyczaj przychodzi do mnie na godzinkę przed Wigilią moją i jego tak posiedzieć a potem wraca do rodziców na Wigilię a ja do niego w pierwszy dzień świąt
Ja zazwyczaj wpadała do niego w pierwszy lub drugi dzień na chwilę a w tym roku mam całe święta tak spędzić. Tż namawia ale ja jakoś tego nie widzę.

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Cytat:
ale coś się ruszyło u nas wreszcie umówiliśmy się z foto-video na podpisanie umowy w połowie grudnia po ponad pół roku wreszcie będzie umowa kolejna a potem jeszcze w styczniu pewnie z salą i znowu będzie na długo spokój
U nas nic się nie dzieje. Wszystko stoi w miejscu
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:34   #1354
Edebedowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość

I wgl znacie jakis dobry krem do rąk? !
Neutrogena czerwony ! Wydaje mi się, że najlepszy

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Wiesz, ja się czuję urażona Twoją wypowiedzią. Po pierwsze mówienie o kimś "down" jest nie na miejscu, nie ma czegoś takiego, jest zespół Downa. Po drugie, co to za stwierdzenie "nie każdy down to koniec świata". Masz w ogóle pojęcie, o czym piszesz? Zajmowałaś się osobą niepełnosprawną przez choćby kilka miesięcy, aby wiedzieć, jak to jest trudne. I mówię tu o opiece 24 godziny przez 7 dni w tygodniu. Jaki los spotyka dorosłych niepełnosprawnych, których opiekunowie nie mają siły się nimi zajmować lub czuwać, jeśli niepełnosprawny jest w dużym stopniu samodzielny? Miłość jest wielka, ale nie zagwarantuje godnego życia w tym kraju. Niestety.
Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Mam kuzynkę z zespołem downa. I ja nie traktuję jej jak kogoś "innego" .Owszem, ma trochę mniej lotny umysł,naukowcem nie będzie,ale wiecie kim jest? Aktorką w teatrze.To zawsze było jej marzenie. I też nie lubię określenia "down" bo dla mnie to takie trochę deprecjonowanie. Przecież to człowiek a nie jakiś "down". no i niestety,ale musze się zgodzić w wypowiedzią powyżej,ze zazwyczaj,żeby chore dzieci w miarę normalnie funkcjonowały potrzeba lat pracy,nie tylko miłości,ale też pieniędzy i czasu
Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
A ja nie rozumię dlaczego czujesz się urażona tą opinią, no chyba, że sama masz zespół Downa. Poza tym wydaje mi się, że określenie "nie każdy down to koniec świata" odnosiło się nie do osoby, tylko do choroby. Tak samo jest zespół Aspergera i mówi się, że ktoś ma aspergera, u nas w rodzinie był asperger (nie aspergerowiec jak osoba, tylko asperger jako choroba). A to, że komuś akurat down źle się kojarzy bo potocznie niektóre osoby nazywają tak kogoś "głupiego" - to już inna sprawa.
Ogólnie Majsterka chyba ogarnia o co mi sie rozchodzi. MartaMagda, pracuje w szpitalu i przez 3 lata studiów na praktykach zdążyłam się napatrzeć na dramaty rożnych ludzi i starych i młodych w różnym wieku i z rożnymi chorobami. W każdej chorobie potrzeba czasu, miłości i pieniędzy. Ja jestem chora na celiakię, i nie czuje się urażona jak ktoś mówi na mnie bezglutenowiec, kukurydzianka czy jakieś inne określenia a nie osoba z celiakią. Tak samo osoba chora na cukrzycę to cukrzyk, nie? Więc ja nie widzę nic złego w tej nazwie pochodzącej od nazwy choroby. Gorzej jakbym mówiła, że jest dziwolągiem i inne takie. A takich rzeczy nie mówię. To, że każdy ma określenie "down" jako coś złego nie jest moją winą.

Cytat:
Napisane przez Goonita Pokaż wiadomość
Dołączam się i ja, o ile jeszcze jest miejsce W zasadzie to wcześniej wcześniej coś tam się udzielałam w tym wątku ale to było mało, dawno i parę części temu Tym razem postaram się udzielać tu regularnie
Nasz ślub odbędzie się 15.08.2015r. Sporo osób nam mówiło, że data niebardzo, bo to jest święto, dzień wolny i może być problem z fryzjerem kwiatami, itp. Ale zdążyłam się zorientować i nie będzie z niczym problemu. Mam tylko nadzieję, że ceny nie będą jakoś zawyżone ze względu właśnie na święto i dzień ustawowo wolny od pracy.
Z kwestii organizacyjnych mamy załatwioną salę, i zespół. W nadchodzący weekend chcemy jechać wpłacić zaliczkę i podpisać umowę, a w grudniu mamy spotkać się z zespołem również podpisać umowę, Fotografa jeszcze nie mamy, i grubo zastanawiamy się nad kamerzystą. Również jesteśmy zaklepani "na brudno" u księdza, w przyszłym roku w listopadzie mamy iść już we dwoje, żeby nas ksiądz wpisał w księgę na 2015r. Do przygotowań zaliczam również założenie aparatu na zęby Mam nadzieję, że do ślubu zdążą mi się wyprostować zęby No...to narazie tyle
Heeeej my też mieliśmy mieć 15.08.15 ale jednak mamy 08.08.2015

Cytat:
Napisane przez LittleStar Pokaż wiadomość
W sumie podczytuję Was od jakiegoś czasu nie mamy jeszcze dokładnej daty, ale skłaniamy się ku wrześniu, wesele będzie skromne bo na ok 50 osób więc mamy trochę czasu by wszystko załatwiać, ja jestem rocznik 91 (studiuję) a Tż 89 (pracuje jako masażysta). Jesteśmy razem 4 lata, mieszkamy razem od roku
Hej jestęsmy w takim samym wieku i w takim samym wieku są nasi TŻci
Stary 2013-11-28, 20:36   #1355
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vallotka Pokaż wiadomość

U nas nic się nie dzieje. Wszystko stoi w miejscu
u nas też. i jeszcze przez dłuuuugi czas tak będzie, o ile kiedykolwiek coś ruszy do przodu..

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:39   #1356
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edebedowa Pokaż wiadomość
moja mama używała i czerwonego i niebieskiego i w sumie oba sobie chwaliła a i jeszcze taki z garniera czerwony do suchych rąk też jej pasował.
Mnie znowu do rąk bardzo odpowiada aloesowo-propolisowy ale to już trochę drożyzna, jednak starcza na dłuuuuugo

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
u nas też. i jeszcze przez dłuuuugi czas tak będzie, o ile kiedykolwiek coś ruszy do przodu..
no pewnie ruszy Tobie z kosmetyczką i fryzjerką i jak do USC będziecie szli, nie?
Stary 2013-11-28, 20:40   #1357
Edebedowa
Rozeznanie

Cytat:
moja mama używała i czerwonego i niebieskiego i w sumie oba sobie chwaliła a i jeszcze taki z garniera czerwony do suchych rąk też jej pasował.
Mnie znowu do rąk bardzo odpowiada aloesowo-propolisowy ale to już trochę drożyzna, jednak starcza na dłuuuuugo[COLOR="Silver"]
Ten czerwony z graniera jest spoko ale mam wrażenie, ze Neutrogena jest bardziej wydajna
Stary 2013-11-28, 20:43   #1358
Atomoowka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
No jestem jestem a tydz z OM 10 się pomału kończy

Kurde jak to sie stalo ze przoczytam takie info?
No to raz jeszcze gratuluje no i zazdroszcze Ci bardzo.

Cytat:
Wiem, że mam dużo czasu, ale ja po prostu już bym bardzo chciała... :P A tak w ogóle to kiedy macie zamair jeździć/rozsyłać zaproszenia?
Kurde ale Wy wczesnie te zaproszenia robicie juz.
A rozdawac mamy zamiar zaraz po NR, od poczatku stycznia ( slub 10 maja przypomniam)
Wow wlasnie do mnie dotarlo ze juz czas zamawiac wlasciwe zaproszenia bo zaraz bedziemy musieli rozdawac.

Cytat:
Hej mogę dołączyć?
witaj

Cytat:
W sumie podczytuję Was od jakiegoś czasu nie mamy jeszcze dokładnej daty, ale skłaniamy się ku wrześniu, wesele będzie skromne bo na ok 50 osób więc mamy trochę czasu by wszystko załatwiać, ja jestem rocznik 91 (studiuję) a Tż 89 (pracuje jako masażysta). Jesteśmy razem 4 lata, mieszkamy razem od roku

uhuhu mlodzieniaszki z Was, a ja znowu sie czuje jak stara d.pa

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:43   #1359
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:

Ogólnie Majsterka chyba ogarnia o co mi sie rozchodzi. MartaMagda, pracuje w szpitalu i przez 3 lata studiów na praktykach zdążyłam się napatrzeć na dramaty rożnych ludzi i starych i młodych w różnym wieku i z rożnymi chorobami. W każdej chorobie potrzeba czasu, miłości i pieniędzy. Ja jestem chora na celiakię, i nie czuje się urażona jak ktoś mówi na mnie bezglutenowiec, kukurydzianka czy jakieś inne określenia a nie osoba z celiakią. Tak samo osoba chora na cukrzycę to cukrzyk, nie? Więc ja nie widzę nic złego w tej nazwie pochodzącej od nazwy choroby. Gorzej jakbym mówiła, że jest dziwolągiem i inne takie. A takich rzeczy nie mówię. To, że każdy ma określenie "down" jako coś złego nie jest moją winą.

Heeeej my też mieliśmy mieć 15.08.15 ale jednak mamy 08.08.2015

Hej jestęsmy w takim samym wieku i w takim samym wieku są nasi TŻci
Nie chcę już ciągnąc tematu,ale wydaje mi się,ze tu jest trochę inny przypadek,bo "cukrzyk" nie jest kojarzony pejoratywnie,a "down" jest.Nie mówisz do kogoś "Ty cukrzyku" jak chcesz go obrazić a "ty downie" już tak. O to się rozchodzi,że to słowo jest już nacechowane w ten sposób,że nie bardzo da się używać go neutralnie.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:44   #1360
tunia89
Zakorzenienie

A ja jestem czytam i jakoś tak nie mam dziś na nic siły...

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:44   #1361
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Ten czerwony z graniera jest spoko ale mam wrażenie, ze Neutrogena jest bardziej wydajna
no tego to już nie ocenię bo mamuśka ich używa, ja nie wiem tylko, że miała bardzo ręce zniszczone właśnie od zmywania między innymi albo też od mrozu i te kremy zdały egzamin
Stary 2013-11-28, 20:45   #1362
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
no pewnie ruszy Tobie z kosmetyczką i fryzjerką i jak do USC będziecie szli, nie?
nie wiem, zobaczymy co przyszłość pokaże. Ale jeśli już to owszem, te rzeczy po wakacjach kolejnych. bo chyba nam obu się odechciało ślubu póki co. ale nie mam ochoty o tym rozmawiać więc nie pytajcie.

a ja właśnie przeglądam nowe siatki zajęć z tych 2 specjalizacji i jestem zła.. bo usunęli przedmiot na którym mi najbardziej zależało

BLOG

Stary 2013-11-28, 20:47   #1363
existence
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, zobaczymy co przyszłość pokaże. Ale jeśli już to owszem, te rzeczy po wakacjach kolejnych. bo chyba nam obu się odechciało ślubu póki co. ale nie mam ochoty o tym rozmawiać więc nie pytajcie.

a ja właśnie przeglądam nowe siatki zajęć z tych 2 specjalizacji i jestem zła.. bo usunęli przedmiot na którym mi najbardziej zależało
enooo
Stary 2013-11-28, 20:49   #1364
tunia89
Zakorzenienie

ex Dzwoniliście do tego kamerzysty, którego z was zrzynamy?

<3 33/40 <3

Stary 2013-11-28, 20:50   #1365
Edebedowa
Rozeznanie

Cytat:
Nie chcę już ciągnąc tematu,ale wydaje mi się,ze tu jest trochę inny przypadek,bo "cukrzyk" nie jest kojarzony pejoratywnie,a "down" jest.Nie mówisz do kogoś "Ty cukrzyku" jak chcesz go obrazić a "ty downie" już tak. O to się rozchodzi,że to słowo jest już nacechowane w ten sposób,że nie bardzo da się używać go neutralnie.
Ja też nie chce ciągnąć ale nie lubię jak ktoś sugeruje, że zrobiłam coś czego nie zrobiłam. To, że wszystkim kojarzy się down z brzydkim określeniem nie jest moją winą, to kwestia indywidualna. Dla mnie takie określenie kojarzy się medycznie z chorobą i nic nikomu nie ujmuje.Tyle w temacie.
Stary 2013-11-28, 20:53   #1366
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ja też nie chce ciągnąć ale nie lubię jak ktoś sugeruje, że zrobiłam coś czego nie zrobiłam. To, że wszystkim kojarzy się down z brzydkim określeniem nie jest moją winą, to kwestia indywidualna. Dla mnie takie określenie kojarzy się medycznie z chorobą i nic nikomu nie ujmuje.Tyle w temacie.
No spoko,ja nic nie neguję Mówię tylko,że osobiście nie lubię tego określenia,ale w sumie póki ktoś nie mówi tego obelżywie w moim towarzystwie,to nie mam co się czepiać

Jezusie,ależ mnie głowa boli
It never fails.
Stary 2013-11-28, 20:54   #1367
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
ex Dzwoniliście do tego kamerzysty, którego z was zrzynamy?
no ja innego nie planuję mieliśmy dzwonić w styczniu ale przycisnęłam tż, że zbiegnie nam się sala i jeszcze to na jeden miesiąc a to 2 różne miasta więc się pewnie nie wyrobimy bo w grę wchodzą tylko weekendy więc udało się dodzwonić za trzecim razem to i tak sukces powiedział nam wgl, że pozmieniało się dużo już na lepsze odkąd byliśmy, ale nie ma czasu na stronę wrzucać, że ma zdjęcia sprzed półtora roku ostatnie a teraz już są nowe, ładniejsze itp. i zaliczka ponoć jest dla wszystkich 500zł a reszta płatna dopiero jak się już odbiera gotowy materiał. Jeszcze mamy tydzień przed spotkaniem zadzwonić potwierdzić czy nic się nie zmieniło ze spotkaniem bo on jest ciągle zajęty
Stary 2013-11-28, 20:58   #1368
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mówię do nikogo "ty cukrzyku" ani "ty downie". Tak jak napisała Edebowa, nie nasza wina, że kktoś nacechował w ten sposób to słowo.

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Tunia olewasz mnie albo ja jestem ślepa? :P Bo pytałam co w końcu postanowiliście z tym kamerzystą, bierzecie, kiedy, umawiacie się...?

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 20:58   #1369
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ja nie mówię do nikogo "ty cukrzyku" ani "ty downie". Tak jak napisała Edebowa, nie nasza wina, że kktoś nacechował w ten sposób to słowo.
No nie wasza,nie nasza .Ale słowo "debil" też pierwotnie nie było uzywane jako obraźliwe,tylko jako określenie debilizmu. Też choroby. Także niektóre zwroty ewoluują.
It never fails.
Stary 2013-11-28, 21:00   #1370
iixi
Zakorzenienie

a ja właśnie zjadłam sobie całą paczkę żelków na odstresowanie i mi słoodko jak cholera.. wkurza mnie wybór tej specjalizacji bo chyba sama do końca nie wiem co chce robić

BLOG

Stary 2013-11-28, 21:00   #1371
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Czyli my za niecały rok powinniśmy już rozdawać zaproszenia? Ale fajnie Albo może jeszcze wcześniej, skoro taki nietypowy okres na ślub... :P

Stary 2013-11-28, 21:06   #1372
existence
Zakorzenienie

Cytat:
a ja właśnie zjadłam sobie całą paczkę żelków na odstresowanie i mi słoodko jak cholera.. wkurza mnie wybór tej specjalizacji bo chyba sama do końca nie wiem co chce robić
kocham żelki
a tym się nie przejmuj, ja kończę niedługo 5 rok a też nie wiem co chcę robić wiedziałam od zawsze, że chcę pomagać ale to w tym kraju bardzo mało opłacalne będzie co ma być

Majsterka ja bym się bardziej brała za wczesne wysyłanie zaproszeń na miejscu tych wakacyjnych żeby ludzie sobie wczasów nie zabukowali a Wy chyba, możecie być spokojni, no chyba, że jakieś zimowisko nie wiem no ja chcę zaproszenia na spokojnie na 3 miesiące przed zacząć rozdawać
Stary 2013-11-28, 21:07   #1373
Na biurku Oli
Zakorzenienie

Na których kamerzystów się zdecydowałyście Tusia i Majsterka?

Ja dalej nie wiem co robić z tą salą

Ta Korona jako jedyna ma wolny termin na 06.06.2015 nie jest tam źle... ale jest stosunkowo drogo w porównaniu do tej sali z wczoraj. Tutaj byłoby 170zł z ciastami i tortem, a tam 200zł bez ciast, tortu, cukierków itp

nabiurkuoli.blogspot.com

Mój facebook
Na biurku Oli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 21:10   #1374
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
kocham żelki
a tym się nie przejmuj, ja kończę niedługo 5 rok a też nie wiem co chcę robić wiedziałam od zawsze, że chcę pomagać ale to w tym kraju bardzo mało opłacalne będzie co ma być
jedyny przedmiot na którym mi najbardziej zależało i chciałabym coś robić w tamtym kierunku to usunęli.. i teraz znowu jestem w dołku z decyzją. aktualnie mam wrażenie, że wybieram pomiędzy "złym i jeszcze gorszym"..

BLOG

Stary 2013-11-28, 21:11   #1375
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Ja znalazłam tego http://weddingstudiodrsl.pl/#!/filmy
i jestem zdecydowana, teraz tylko styczeń + zgoda mojego majstra = umowa

Stary 2013-11-28, 21:12   #1376
Na biurku Oli
Zakorzenienie

zamawiała któraś coś już w etsy.com, ewentualnie z ebay? Coś specjalnego muszę mieć, żeby tam płacić? Bo chciałabym too http://www.etsy.com/listing/15876118...a_facet=straws

nabiurkuoli.blogspot.com

Mój facebook
Na biurku Oli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 21:12   #1377
Atomoowka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Na biurku Oli Pokaż wiadomość
Na których kamerzystów się zdecydowałyście Tusia i Majsterka?

Ja dalej nie wiem co robić z tą salą

Ta Korona jako jedyna ma wolny termin na 06.06.2015 nie jest tam źle... ale jest stosunkowo drogo w porównaniu do tej sali z wczoraj. Tutaj byłoby 170zł z ciastami i tortem, a tam 200zł bez ciast, tortu, cukierków itp
Ola bierz tamta sale, mowie Ci dobrze radze.
Zobaczysz masz jeszcze tyle czasu ze spokojnie do nowej daty sie przyzywyczaisz i ja pokochasz. Nie zaprzataj sobie glowy ta stara data skoro to nie zaden szczegolny dla Was dzien.

Ja z etsy nie zamawialama ale duzo PM2014 zAmawialo moze tam zapytaj?
A takie rurki nawet sama robila jedna z PM2014

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca

Edytowane przez Atomoowka
Czas edycji: 2013-11-28 o 21:14
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 21:18   #1378
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Ola a rozmawiałaś z tż na temat zmiany terminu? Może spróbuj porozmawiać z tym dj chociaż. Wstaw proszę jeszcze tu tą Twoją wymarzoną proszę

Stary 2013-11-28, 21:20   #1379
tunia89
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]Tunia olewasz mnie albo ja jestem ślepa? :P Bo pytałam co w końcu postanowiliście z tym kamerzystą, bierzecie, kiedy, umawiacie się...?
Przepraszam głowa mnie dziś boli i znowu 8 dolna się odzywa. W grudniu jedziemy na spotkanie z kamerzystą ex bo po przeliczeniu to wyjdzie w sumie 5360zł za foto + wideo (w "starej" wersji wyszłoby 5200 więc te 160zł wiosny nie czynią) i dla nas jest to najrozsądniejsze wyjście. Bo jeśli weźmiemy innego foto to będzie 5700.

<3 33/40 <3

Stary 2013-11-28, 21:25   #1380
MajsterkaANB
Zakorzenienie

To super Tunia Mi jak dobrze pójdzie wyjdzie za foto i wideo 4 tys

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości