|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy dziecko przed ślubem to naprawdę taki wstyd?
Cytat:
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2013-11-29 o 09:45 Powód: przywrócenie posta |
|
|
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a) wszystkie Wasze wydatki pochałania wesele (jakby to miał być najważniejszy dzień w życiu - a co potem?) b) pojawi się dziecko, pal licho, jakby to była wpadka, zdarzyło się, przecież trzeba urodzić i wychować, ale Wy się o to dziecko staraliście, mając świadomość, że nie stać Was nawet na mieszkanie bez rodziców To się pytamy, z czego macie zamiar utrzymać dziecko? Z tego co się orientuję, wynajem kawalerki nie jest większym wydatkiem niż dziecko
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz to już po ptokach, ale dla większości dziewczyn z forum niezrozumiałe jest to, że zdecydowaliście się na dziecko, jeżeli Was nie stać i nie macie gdzie mieszkać. Nie mam dzieci, ale z tego co mi się wydaje, to mając chociaż 1 i nie zrabiając kokosów, szanse na odłożenie kasy na dom/mieszkanie maleją do zero. Tak więc trochę od dupy strony zaczęliście.
Rozumiem, że nie jesteś jakąś gimnazjalistką, która zaciążyła i 27 lat to dobry wiek na dziecko, ale jednak jakaś kolejność powinna być. I nie mam tu na myśli ślubu.
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem w ciąży, nie mamy ślubu, nie planujemy takowego - chyba, że cywilny kieeeedyś. Mieszkamy i żyjemy sami na własny koszt. Nie nie czuję wstydu - to nasza decyzja. Żyjemy jak małżonkowie, tylko bez papierka
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Tak, dla mnie to jest dziwne, że decydujecie się na dziecko nie mając mu do zapewnienia nic poza kącikiem u teściów. Jest również dla mnie ekstremalnie dziwne, że ktoś woli wydać pieniądze na wesele niż na wynajem własnego lokum. Nie potrafię zrozumieć takiego beztroskiego podejścia, tym bardziej w Waszym wieku.
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, nie znam Waszej sytuacji materialnej, ale za dużo razy padło słowo "nie stać nas", aby wiedzieć, ze zbyt dużo nie macie, pomijam, ze dziecko koszty jednak generuje.No i wydatkiem najpilniejszym staje się ..... wesele. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-11-28 o 22:20 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2013-11-29 o 09:45 Powód: przywrócenie posta |
|
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Ja tam w sumie wolałabym mieszkać na swoim i być panią własnego losu, niż płacić fortunę za weselicho, a później robić maślane oczka (teściowa, tak się składa, echmm... pieluszki się skończyły, a dokonale wiesz, że nas przecież nie stać... te wesele takie drogie...)
---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
Rozumiem teściów zdecydowanie, skoro są w swoim mieszkaniu, to mogą tworzyć swoje zasady, nawet jeśli to Tobie nie jest na rękę. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43934994]Wręcz zastanawiam się w jakim środowisku się obracasz, że u Ciebie wpadki to norma. Ja kojarzę dwie wpadki w moim liceum, a teraz baardzo rzadko. Wszystkie moje znajome małżeństwa żeniły się z miłości, dzieci pojawiały się później - mniej lub bardziej, niemalże wszystkie planowane.[/QUOTE]
u mnie identycznie,zdecydowana większość ma dzieci planwoane Autorko,jesli dziecko przed slubem to wstyd,to co powiedziec o ludziach,którzy świadomie decydują się na dziecko,a slubu zadnego nie planują nigdy? ![]() Co do reszty,niestety musisz liczyć się z tym,ze spięcia z tesciami będą się pojawiać,a kiedy pojawi się dziecko % sytuacji konfliktowych znacznie wzrośnie.I tak jak inne dziewczyny nie rozumiem wyrzucania kasy na ślub,kiedy nie jest się samodzielnym.
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
ale po co masz odkladac na mieszkanie skoro mozesz pojsc do banku wziac kredyt i sie wyprowadzic,skoro cie stac na odkladanie to chyba bank wam przyzna kredyt i bedziecie mogli splacac i zyc na swoim.
odkladanie na mieszkanie ile mialo potrwac twoim zdaniem? jeszcze ci sie czkawka te mieszkanie u tesciow odbije,juz pokazuja gdzie twoje miejsce. Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2013-11-28 o 22:28 |
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;43935381]chcecie odkladac na mieszkanie mieszkajac u tesciow?
skoro was stac na takie odkladanie to na waszym miejscu nie szlabym na wynajmowane tylko wziela kredyt i zamieszkala na swoim pomalu splacajac. dziecko nie jest wstydem,obciachem jest mieszkac z tesciami po slubie[/QUOTE] Autorko, a dlaczego nie kupicie mieszkania biorąc kredyt i go spłacając, tak jak wyżej? Finansowo wyjdzie na to samo, a od razu będziecie na swoim. |
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja akurat nie mam nic przeciwko mieszkania z teściami, o ile ku temu są warunki i teściowie sami tego chcą/proponują to. Nie mniej jednak wiadomo, że dwie rodziny w jednym domu - nieważne, że jedno u góry a druga na dole - to nie drażliwy temat, bo każdy chce "po swojemu". U nas "teściowa" namawiała na wesele jak się dowiedziała, że jesteśmy w ciąży. Szybko ją poinformowaliśmy, że to nie jest najważniejsze w tej chwili i pieniądze przeznaczamy na co innego. Ciąża była planowana, aczkolwiek zaskoczyło Nas to, że tak szybko się udało przy moim schorzeniu. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-11-28 o 22:29 |
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Czy wy uważacie, że ludzie biorący ślub, robiący wesele i zamierzający mieszkać z teściami są nieodpowiedzialni??
Moje stosunki z nimi były do tej pory dobre i wszystko sie układało i mam nadzieje ze też bedzie tak później.. Chodzi mi jedynie o tą sytuację gdy stwierdzili że dziecko przed slubem to tragedia.. oboje sie zdziwilismy tą sytuacją i teraz jest napieta atmosfera.. którą chciałabym załagodzic..
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2013-11-29 o 09:46 Powód: przywrócenie posta |
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli byłoby was stać na utrzymanie rodziny to moglibyście mieszkać sami,taka jest niestety brutalna prawda. Utrzymanie = opłaty stałe (czynsz,media) ,wydatki związane z jedzeniem,ubraniem,chemią ,lekarzem.
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A do autorki: chyba jedyne co możesz zrobić to pogodzić się z teściami. Przeszłości nie zmienisz. |
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2013-11-29 o 09:46 Powód: przywrócenie posta |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są niesamodzielni,a człowiek niesamodzielny nie ma prawa samostanowienia tak z założenia,musi kłaść uszy po sobie,zeby nie podpaść osobie od której jest zależny. Rozumiem mieszkanie z rodzicami/teściami ,jesli jest to układ równorzędny,czyli np. bliźniak czy dom piętrowy z dwoma samodzielnymi częściami,dwoma licznikami,wspólnym ponoszeniem wszelkich kosztów.Wiszenie na rodzicach jak plan na życie kiepsko oceniam. ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- To zastanów się czy chcesz marnować pierwsze lata małżeństwa i macierzyństwa na utarczki z teściami.
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi zwyczajnie szkoda byłoby pierwszych lat małżeństwa, rodzicielstwa marnować na docieranie się też na mieszkanie z teściami, gdy sami dopiero własną rodzinę tworzycie. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-11-28 o 22:33 |
|
|
|
|
#50 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no ale co kto woli jak wolisz kisic sie u tesciow i ogladac ich kwasne miny to good luck! |
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym nie chciała wydawać na wynajem. Tylko że ja w Twojej sytuacji wzięłabym kredyt i nie mieszkała kątem u teściów. Nie wiem, dlaczego tak nie zrobicie.
Jak już musicie mieć wesele, to trudno. Ja wolałabym wydać nawet te 10 tys( bo zakładam, że za mniej nie robicie) na urządzenie sypialni w nowym mieszkaniu.
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak w ogóle to pytaliście rodziców czy nie będą mieli nic przeciw żebyście z dzieckiem tam mieszkali??
|
|
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;43935381]chcecie odkladac na mieszkanie mieszkajac u tesciow?
skoro was stac na takie odkladanie to na waszym miejscu nie szlabym na wynajmowane tylko wziela kredyt i zamieszkala na swoim pomalu splacajac. dziecko nie jest wstydem, obciachem jest mieszkac z tesciami po slubie [/QUOTE] Zastanawia mnie dlaczego około 90% osób na wizażu tak uważa? Rozumiem, że teściowie lubią się nieraz wtrącać w życie młodych, ale czy to od razu obciach z nimi mieszkać? Co jest złego w tym, że oni pomogą np przy bawieniu wnuków, a za to ich dzieci pomogą im na starość gdy będą tej pomocy potrzebować?
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obciachem wg mnie jest niesamodzielność w momencie świadomego zakładania rodziny,czyli np. częściowe utrzymywanie młodych małżonków przez teściów. Po co brać slub w sytuacji kiedy nie mozna zapewnić sobie podstawowej niezależności?
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale uważam, że planowanie mieszkania z teściami po ślubie, jeśli mieszkało się wcześniej, ale wybuchła wielka awantura w wyniku której brzemienna panna młoda wraca do swoich rodziców, a przyszli państwo młodzi nie mają innej opcji jak tylko mieszkać z teściami - tak to już jest obciach. |
|
|
|
|
#56 | |
|
.
|
Cytat:
a tak całkiem serio. wiecie, ile kosztuje budowa domu? utrzymanie dziecka? ile dochodów stracisz podczas wychowywania dziecka? i pytanie kluczowe, ile czasu planujecie mieszkać z teściami odkładając na coś swojego? i nie mam na myśli słodkopierdzących gdybań, tylko realnych wyliczeń.
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
No ale przecież mieszkając u teściów tez będziecie ponosić koszty związane z rachunkami, prawda? A gdybyście wynajęli to rachunki byłyby w koszcie wynajmu? (Jak coś mieszam to przepraszam). Więc tak czy tak kasa wam będzie ubywać i w jednej w drugiej sytuacji możecie odkładać.
Ale pewnie jest tak, że wy będziecie mieszkać z teściami oni będą płacić wszystkie rachunki, a wy sobie będziecie żyć spokojnie i odkładać pieniądze. |
|
|
|
#58 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
dziecko przed ślubem to nie wstyd.
zastanawia mnie jedno- macie możliwość odkładania pieniędzy na budowę przez X lat. Czyli macie dochody, dzięki którym możecie otrzymac kredyt i kupić mieszkanie. Czemu tego nie zrobicie? |
|
|
|
#59 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
No i może inaczej by się patrzyło na taki układ gdyby obie strony się na to decydowały dlatego, że im razem się mieszka super, a nie dlatego, że ich nie stać żeby się wynieść. Co do tematu wątku, to autorko, rozumiem, że chciałabyś usłyszeć rady jak się dogadać z teściami? Może być ciężko, bo oni swój światopogląd pewnie mają już mocno utrwalony. Dodatkowo są u siebie i stąd też będą mieli poczucie, że mogą to robić. Ciężko Ci doradzić, chyba najlepiej jest puszczać takie uwagi mimo uszu i już. Osobiście też dziwię się temu co piszesz, powielacie taki typowy schemacik - ślub, kosztowne wesele choć z kasą tak sobie, mieszkanie u rodziców i uwaga uwaga, odkładamy na dom. No i do tego jeszcze dziecko. Pewnie części par udaje się taki projekt, ale śmiem przypuszczać, że wiele z nich ląduje u tych rodziców nie na 2-3 lata jak sądzili, ale na lat 10, albo i na stałe. |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam,ze jeśli kogoś stać na utrzymanie się i odkładanie takiej sumy,która pozwoli w krótkim czasie kupić mieszkanie,to stać go też na kredyt i mieszkanie samemu.A jesli kogoś na utrzymanie się nie stać ,to powienien zaczekać ze ślubem,tym bardziej z dzieckiem,bo to żadna dorosłość,raczej zabawa w domu zatwierdzona powagą państwa.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.

Moje stosunki z nimi były do tej pory dobre i wszystko sie układało i mam nadzieje ze też bedzie tak później.. Chodzi mi jedynie o tą sytuację gdy stwierdzili że dziecko przed slubem to tragedia.. oboje sie zdziwilismy tą sytuacją i teraz jest napieta atmosfera.. którą chciałabym załagodzic..
A tak w ogóle to pytaliście rodziców czy nie będą mieli nic przeciw żebyście z dzieckiem tam mieszkali??