Czy dziecko przed ślubem to naprawdę taki wstyd? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-28, 23:07   #61
_ema_
Zakorzenienie

Dot.: Czy dziecko przed ślubem to naprawdę taki wstyd?

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43934994]Serio? Naprawdę ciężko mi w to uwierzyć, dzisiaj kiedy jest taki ogrom środków antykoncepcyjnych, że wpadki zdarzają się o wiele rzadziej. Wręcz zastanawiam się w jakim środowisku się obracasz, że u Ciebie wpadki to norma. Ja kojarzę dwie wpadki w moim liceum, a teraz baardzo rzadko. Wszystkie moje znajome małżeństwa żeniły się z miłości, dzieci pojawiały się później - mniej lub bardziej, niemalże wszystkie planowane.[/QUOTE]
Serio. Zapewne jest to spowodowane tym, że niestety, ale obecnie w moim otoczeniu pobierają się głównie ludzie poniżej 20 roku życia. Starsi chyba wolą czekać. Robi się widoczna różnica, ludzie w moim wieku są pozaręczani i to masowo, są w długich związkach, ale ślubów jak na lekarstwo, natomiast pokolenia, licealistów, bądź świeżo po szkole bardzo często zaliczają wpadkę. Nie wiem czym jest to spowodowane, może narastającą z każdym rokiem głupotą ludzką. W każdym razie mnie to też przeraża.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:07   #62
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez nowa87 Pokaż wiadomość
Nie szkoda tylko nas na to nie stać... mamy dużo wydatków zwiazanych z weselem a jak pojawi się dziecko tym bardziej nie stac nas bedzie na wynajem mieszkania. Do tej pory chcielismy mieszkać u teściów póki nie odłozymy na cos własnego.. Jednak jesli sytacja sie nie zmieni nie bedzie wyjścia.. nie wiem jak w tej sytuacji rozmawiać z przyszłymi tesciami żeby zachować w miarę normalne stosunki..
Jak wydasz kupę kasy na wesele i na wyprawkę dla dzidziusia, to nie odłożysz na coś własnego, chyba że liczysz na spore datki od gości. Nie wiem, ile zarabiacie, ale potrzebujecie kilkudziesięciu tysięcy na wkład własny, a czekają Was teraz spore wydatki. Jeśli tyle macie, to dziwi mnie, że nie bierzecie kredytu przed narodzinami dziecka. Mąż przeniósłby Cię przez próg własnego mieszkania, miałabyś spokój z teściem, a kredyt prędzej czy później i tak weźmiecie. Z maluszkiem będzie Ci potem trudno biegać za płytkami i doglądać robotników.

Mieszkając u teściów musisz się dostosować, to nie Twój dom. Po narodzinach dziecka pewnie nasłuchasz się o tym, że wszystko robisz źle... Cóż, komfortu Ci nie wróżę.

Nie jest wstydem ani urodzenie dziecka przed ślubem, ani mieszkanie z rodzicami. Niestety niepojęty jest dla mnie Wasz tok rozumowania.
Stary 2013-11-28, 23:09   #63
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
zastanawia mnie jedno- macie możliwość odkładania pieniędzy na budowę przez X lat. Czyli macie dochody, dzięki którym możecie otrzymac kredyt i kupić mieszkanie. Czemu tego nie zrobicie?
Pytanie właśnie czy mają Bo tak odkładać, to można i 20 lat. Po trochu kupować materiały i zapędzać do roboty przy tym domu całą dostępną rodzinę i kogo się da ogólnie

Moja rodzina, taka dalsza trochę, kiedyś się właśnie porwała na budowę domu. Budowali go chyba z 10-15 lat i chyba nadal nie jest skończony, bo mieszkają gdzie mieszkali, w malutkim mieszkaniu
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:10   #64
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość

Osobiście też dziwię się temu co piszesz, powielacie taki typowy schemacik - ślub, kosztowne wesele choć z kasą tak sobie, mieszkanie u rodziców i uwaga uwaga, odkładamy na dom. No i do tego jeszcze dziecko.
Pewnie części par udaje się taki projekt, ale śmiem przypuszczać, że wiele z nich ląduje u tych rodziców nie na 2-3 lata jak sądzili, ale na lat 10, albo i na stałe.
tak z obserwacji zwykle to wygląda tak : odkładamy na dom,z kilku lat robi się kilkanaście,a potem budować się nie opłaca bo dom 'przepisany' i tak będzie jednego z małżonków,więc rodziną na swoim stają się po śmierci rodziców,czyli często sami będąc już w wieku bliskim bycia tesciami

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:17   #65
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa;4 3936321
tia. przecież się nie zdecydowaliście tylko zaliczyliście wpadkę.
a tak całkiem serio. wiecie, ile kosztuje budowa domu? utrzymanie dziecka? ile dochodów stracisz podczas wychowywania dziecka?
i pytanie kluczowe, ile czasu planujecie mieszkać z teściami odkładając na coś swojego? i nie mam na myśli słodkopierdzących gdybań, tylko realnych wyliczeń.
Chyba już wspominałam, że braliśmy pod uwagę to że moze pojawić sie dziecko więc to juz nie wpadka Tak wiemy ile to wszystko kosztuje dlatego mieszkajac u teściów ograniczamy wydatki (typu czynsz) zawsze jest taniej mieszkajc z rodzicami niż na własny koszt oczywiście zamierzamy sie dokładać cały czas to robimy, płacimy rachunki, robimy zakupy, mamy pietro dla siebie więc nie widzielismy potrzeby mieszkania osobno.. mieszkania kupować nie chcemy tylko budowac dom a jest to decyzja nieodwołalna.. kredyt prawdopodobnie weźmiemy po slubie i bedziemy się budować.. ile to potrwa nie wiem.. ale wynajmując stancje napewno tego nie przyspieszymy..

dziwna wasza filozofia wpadka ok nie ma problemu, niezabezpieczanie się kompletna nie odpowiedzialnosć bo was nie stac na dziecko... moze mamy czekać do 40 az nasz sytuacja finansowa się ''unormuje''??

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:39 Powód: przywrócenie posta
nowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:20   #66
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Chyba już wspominałam, że braliśmy pod uwagę to że moze pojawić sie dziecko więc to juz nie wpadka Tak wiemy ile to wszystko kosztuje dlatego mieszkajac u teściów ograniczamy wydatki (typu czynsz) zawsze jest taniej mieszkajc z rodzicami niż na własny koszt oczywiście zamierzamy sie dokładać cały czas to robimy, płacimy rachunki, robimy zakupy, mamy pietro dla siebie więc nie widzielismy potrzeby mieszkania osobno.. mieszkania kupować nie chcemy tylko budowac dom a jest to decyzja nieodwołalna.. kredyt prawdopodobnie weźmiemy po slubie i bedziemy się budować.. ile to potrwa nie wiem.. ale wynajmując stancje napewno tego nie przyspieszymy..

dziwna wasza filozofia wpadka ok nie ma problemu, niezabezpieczanie się kompletna nie odpowiedzialnosć bo was nie stac na dziecko... moze mamy czekać do 40 az nasz sytuacja finansowa się ''unormuje''??
Lepiej byłoby czekać aż się pojmie pewne niezgłębione tajemnice ludzkiej wiedzy związane z odpowiedzialnością i dorosłością.

Btw piszesz z domu rodzinnego, bo w wyniku awantury uciekłaś od teściów? Gdzie Twój przyszły mąż?
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:20   #67
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
A ja się wyłamię i powiem że bym się spaliła ze wstydu Nie mówię że myślę źle o kobietach które idą w ciąży do ślubu, ale tak osobiście, to za Chiny ludowe bym nie chciała. Ciąża to u mnie bardzo odległy temat ale jeśliby nagle do niej doszło to wzięłabym ślub po narodzinach dziecka, po co sobie szarpać nerwy w ciąży z takim przedsięwzięciem. Ale u ciebie czarno na białym widać małomiasteczkowe podejście pt zastaw się a postaw się ty w ciąży nie masz gdzie mieszkać bo macie wydatki na ślub, telenowela...
Myślę podobnie, w ogóle planując ślub nie brałam pod uwagę ciąży i wiedziałam, że w nią nie zajdę jeszcze długo, a jeśli już to na pewno po ślubie.
Nie mam nic do kobiet, które mają dzieci przed ślubem, czy pobierają się w ciąży, ale ja bym nie chciała.
Z resztą postu też się zgadzam.
Stary 2013-11-28, 23:26   #68
nowa87
Raczkowanie

Wielu naszych znajomych mieszkało z teściami i jakoś wyszli na swoje jesli byśmy chcieli kupowac nieszkanie pewnie juz byśmy w nim mieszkali i spłacali kredyt.. ale chcemy dom.. nawet jesli ma to potrwać kupe czasu..

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43936656]Lepiej byłoby czekać aż się pojmie pewne niezgłębione tajemnice ludzkiej wiedzy związane z odpowiedzialnością i dorosłością.

Btw piszesz z domu rodzinnego, bo w wyniku awantury uciekłaś od teściów? Gdzie Twój przyszły mąż?[/QUOTE]

odpowiedzialnosc i dorosłość chyba nie zależy od tego czy sie mieszka z teściami czy osobno

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:40 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:26   #69
skazana_na_bluesa
.

mam rozumieć, że nie robiliście takich wyliczeń i nie masz zielonego pojęcia, ile mniej więcej lat wam to zajmie? no to pogratulować wyobraźni. cóż, nie rozumiem, skąd ten pęd do budowania koniecznie własnego domu. tym bardziej w tak młodym wieku. może obracam się w jakimś dziwnym środowisku (sporo tu chociażby lekarzy), ale ludzie zaczynali od mieszkań, a później przy stabilnej sytuacji zaczęli budowy domów. i bynajmniej nie było to przed 30-stką.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:27   #70
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Wielu naszych znajomych mieszkało z teściami i jakoś wyszli na swoje jesli byśmy chcieli kupowac nieszkanie pewnie juz byśmy w nim mieszkali i spłacali kredyt.. ale chcemy dom.. nawet jesli ma to potrwać kupe czasu..

odpowiedzialnosc i dorosłość chyba nie zależy od tego czy sie mieszka z teściami czy osobno
nie,ale dorosły człowiek potrafi się sam utrzymać

Piszesz,ze chcecie dom koniecznie...życzę wam tego z całego serca,ale czasem ten wymarzony dom nie jest wart kosztów ,jakie trzeba ponieść,zeby go mieć,i nie mam tu na myśli finansów.

Stary 2013-11-28, 23:28   #71
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Odpowiedz proszę jeszcze na drugą część mojego pytania
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:28   #72
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Czyli jakieś 5 lat mieszkania piętro nad teściami? Mi by to nie przeszkadzało, bo jestem zżyta z rodziną i nie kłócę się z nimi, ale seksu sobie nie wyobrażam z mamą piętro niżej, brrr...

Jak zamierzasz rozwiązać konflikt z nimi? Wiesz, wypadałoby przeprosić, skoro zwalicie im się na głowę na tyle czasu. Obawiam się, że musisz schować honor do kieszeni.
Stary 2013-11-28, 23:30   #73
aer
O RLY?

Autorko, więc jaki masz plan na rozwiązanie sytuacji?

Do momentu ślubu będziesz mieszkać u siebie w domu rodzinnym, a po ślubie z powrotem u teściów?
A mąż gdzie? Skoro nie za bardzo widzi mu się mieszkać u Ciebie? U swoich rodziców?
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:30   #74
ahoooj
Raczkowanie

Cytat:

No to można wziąć kredyt na dom?
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:31   #75
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
cóż, nie rozumiem, skąd ten pęd do budowania koniecznie własnego domu. tym bardziej w tak młodym wieku. może obracam się w jakimś dziwnym środowisku (sporo tu chociażby lekarzy), ale ludzie zaczynali od mieszkań, a później przy stabilnej sytuacji zaczęli budowy domów. i bynajmniej nie było to przed 30-stką.

Mnie też się marzył dom,najpierw było mieszkanie,dość długi czas wynajmowane,pozniej wykupione,teraz segment,dom odpuszczamy,czasem nie warto przeć do marzeń za wszelką cenę.

Stary 2013-11-28, 23:31   #76
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa;4 3936770
mam rozumieć, że nie robiliście takich wyliczeń i nie masz zielonego pojęcia, ile mniej więcej lat wam to zajmie? no to pogratulować wyobraźni. cóż, nie rozumiem, skąd ten pęd do budowania koniecznie własnego domu. tym bardziej w tak młodym wieku. może obracam się w jakimś dziwnym środowisku (sporo tu chociażby lekarzy), ale ludzie zaczynali od mieszkań, a później przy stabilnej sytuacji zaczęli budowy domów. i bynajmniej nie było to przed 30-stką.
nie moge przewidzieć tego jaką sytuację finansową bede miec za rok czy dwa wiec nie wiem ile nam to zajmie.. wiem ze to są ogromne koszty.. i nie wiem w jakim środowisku sie obracasz ale wśród mojego środowiska ludzie wolą wybudowac dom niż kupic mieszkanie.. My bynajmniej tak wolimy..

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:41 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:33   #77
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ahoooj Pokaż wiadomość
Nie, bo trzeba mieć wkład własny, a tu wesele będzie. Rozumiesz
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:33   #78
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ahoooj Pokaż wiadomość
Juz pisałam, że tak chcemy.. i dlatego wolimy spłacac kredyt na dom niż płacic jeszcze dodatkowo czynsz za stancje..

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:41 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:35   #79
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
nie moge przewidzieć tego jaką sytuację finansową bede miec za rok czy dwa wiec nie wiem ile nam to zajmie.. wiem ze to są ogromne koszty.. i nie wiem w jakim środowisku sie obracasz ale wśród mojego środowiska ludzie wolą wybudowac dom niż kupic mieszkanie.. My bynajmniej tak wolimy..
sama sobie tym zdaniem zaprzeczasz.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:35   #80
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Nie szkoda tylko nas na to nie stać... mamy dużo wydatków zwiazanych z weselem a jak pojawi się dziecko tym bardziej nie stac nas bedzie na wynajem mieszkania. Do tej pory chcielismy mieszkać u teściów póki nie odłozymy na cos własnego.. Jednak jesli sytacja sie nie zmieni nie bedzie wyjścia.. nie wiem jak w tej sytuacji rozmawiać z przyszłymi tesciami żeby zachować w miarę normalne stosunki..
Skoro was nie stać to po co wesele, nie lepiej wziąć ślub, zrobić mini przyjęcie, a kasę na wesele wydać na własny kąt?
i nie.dziecko przed ślubem to nie wstyd

Wysłane z mojego GT-I9300
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:35   #81
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie, bo trzeba mieć wkład własny, a tu wesele będzie. Rozumiesz
to ze robimy wesele nie znaczy ze nie bedziemy miec wkładu własnego.. nie chcemy jedynie ponosic niepotrzebnych kosztów zwiazanych ze stancją skoro mozemy tego uniknac

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:42 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:36   #82
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
i to jest błąd niestety,pchając się w tak duże przedsięwzięcie trzeba mieć ustabilizowaną sytuację finansową i dość konkretne wyliczenia

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
to ze robimy wesele nie znaczy ze nie bedziemy miec wkładu własnego.. nie chcemy jedynie ponosic niepotrzebnych kosztów zwiazanych ze stancją skoro mozemy tego uniknac
no,czyli jeśli byłby wkład własny,to mozna brać kredyt i budować,w takim razie mieszkanie z tesciami nie jest konieczne

Stary 2013-11-28, 23:37   #83
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Stać nas na dziecko, nie chcemy marnować pieniędzy na stancje skoro mozemy zainwestować w przyszłosci na coś swojego
a do wesela jak juz wspomniałam dokładają sie rodzice.. wesela nie planujemy hucznego i na bogato więć jego koszt tez nie jest staszny.. jednak je planujemy bo chcemy ten dzień spedzic z najblizszymi i rodziną i nie wyobrazamy sobie nie miec wesela.. a utrzymać dziecko nas stac
a wynajem może nie jest strasznym wydatkiem jednak chcemy go uniknać.. nie zarabiamy tyle aby wynajmować stancje, utrzymac siebie i dziecko i dodatkowo odkładac na swoje.. tak zakładalismy planujac ślub i wesele wiec nie widzę powodu waszego oburzenia
Ale chyba zamierzacie dzielić rachunki z teściami?
Nie chcę Cię smucić ,ale o prawdziwych kosztach posiadania dziecka dowiesz się dopiero jak się urodzi,teraz to wiadomo:wyprawka itp. ale nigdy nie wiesz jaka będzie sytuacja po porodzie, nie życzę tego i trzymam kciuki, żeby wszystko było ok,ale może mieć alergię,a to generuje spore koszta mleka, kosmetyków,lekarzy, nie mówię tu o poważniejszych chorobach.Obawiam się,że wtedy będziecie potrzebowali wsparcia rodziców,a nie o to chodzi w zakładaniu własnej rodziny.Poza tym, fakt, że będzie dziecko na pewno znacznie oddali perspektywę zebrania pieniędzy na budowę domu i będziecie siedzieć z dzieckiem (może wiele lat) u rodziców ,a na przestrzeni tego czasu możesz mieć dość nawet najlepszych teściów i oni was.Dziecko będzie świadkiem tych konfliktów.Wzięcie kredytu na dom nie jest proste nawet dla par bezdzietnych ,a te z dziećmi to już nie wiem ile muszą zarabiać,by taki kredyt był udzielony,bo umówmy się,nie jest to kwestia 10.000.
Jeśli chodzi o wesele, to uważam ,że warto je zrobić,ale nie w Waszej sytuacji.Lepiej te pieniądze przeznaczyć na dom, lub dziecku założyć jakąś lokatę.
Powiem tak, za grosz nie pomyśleliście...

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:37   #84
nowa87
Raczkowanie

ehhh chyba sie źle wyraziłam na samym początku, że nas nie stac na stancje... stac ale chcąc wybudować dom, musimy oszczedzac i unikac takich wydatków.. a to ze robimy wesele i wydamy na to kase nie znaczy że nas to zrujnuje..

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:43 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:38   #85
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:

A jak żyć z takimi teściami , którzy mają staroświeckie poglądy?
on nie chce być w twoim domu, ty w jego, jak będziecie żyć? osobno?

Wysłane z mojego GT-I9300
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:39   #86
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
ehhh chyba sie źle wyraziłam na samym początku, że nas nie stac na stancje... stac ale chcąc wybudować dom, musimy oszczedzac i unikac takich wydatków.. a to ze robimy wesele i wydamy na to kase nie znaczy że nas to zrujnuje..

mały, skromny obiad po uroczystości tez by był spędzeniem czasu z najbliższymi i świętowaniem tego dnia.
ale co ja tam wiem.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:40   #87
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja;439 36917
i to jest błąd niestety,pchając się w tak duże przedsięwzięcie trzeba mieć ustabilizowaną sytuację finansową i dość konkretne wyliczenia

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

no,czyli jeśli byłby wkład własny,to mozna brać kredyt i budować,w takim razie mieszkanie z tesciami nie jest konieczne
ale zanim wybudujemy chyba musimy gdzies mieszkac prawda??

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:43 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-28, 23:43   #88
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Golgie zdrowe dziecko to przecież też ogromny wydatek,wyprawka to pikuś ,zakładając ze autorka zamierza karmić piersią odchodzą wydatki związane z mlekiem (tak przy okazji,przy alergii to tez jest dobry sposób karmienia,nawet bardziej wskazany ),ale pieluchy,ubrania,niezbędn e akcesoria typu fotelik samochodowy,czasem jakaś książka czy zabawka,wyjście gdzieś ,to wszystko generuje koszty,i wydatki rosną proporcjonalnie do wieku dziecka. Autorka jakby tego nie zauważa.

Stary 2013-11-28, 23:47   #89
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Golgie zdrowe dziecko to przecież też ogromny wydatek,wyprawka to pikuś ,zakładając ze autorka zamierza karmić piersią odchodzą wydatki związane z mlekiem (tak przy okazji,przy alergii to tez jest dobry sposób karmienia,nawet bardziej wskazany ),ale pieluchy,ubrania,niezbędn e akcesoria typu fotelik samochodowy,czasem jakaś książka czy zabawka,wyjście gdzieś ,to wszystko generuje koszty,i wydatki rosną proporcjonalnie do wieku dziecka. Autorka jakby tego nie zauważa.
I to zakładając, że dziecko urodzi się całkowicie zdrowe (czego Autorce życzę oczywiście). Przy poważniejszej chorobie koszty będą większe, a może być też tak, że jedno z rodziców będzie musiało zostać z dzieckiem w domu...

To wszystko jakieś takie od tyłka strony się wydaje.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:47   #90
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja;439 37022
a kto powiedział ze nie wiem ile kosztuje utrzymanie dziecka? wiem jakie to sa wydatki i koszty i dlatego uważacie, że mamy zamieszkac osobo wywalajac kase na czynsz itp.. wtedy bedzie nam łatwiej tak??

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:44 Powód: przywrócenie posta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości