jestem plaska jak deska i mam skapy okres-czy moge miec problem z hormonami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-30, 17:32   #1
Aangelek
Rozeznanie

jestem plaska jak deska i mam skapy okres-czy moge miec problem z hormonami?

tak sie zastanawiam....piersi to ja praktycznie nie mam wcale pomimo tego ze moja waga jest ok(a nawet przydaloby sie zrzucic kilka kg)i od kilku miesiecy mam bardzo skapy okres.moze cos ze mna jest nie tak?powinnam isc do ginekologa?a i mam 21 lat.
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 17:35   #2
Agentka19
Raczkowanie

Dot.: jestem plaska jak deska i mam skapy okres-czy moge miec problem z hormonami?

myślę,że może to być problem z hormonami.... pomyśl o badaniach i ginekologu.... napewno coś pomogą...
Agentka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 17:38   #3
Aangelek
Rozeznanie

Dot.: jestem plaska jak deska i mam skapy okres-czy moge miec problem z hormonami?

dziekuje bardzo.mam zamiar wlasnie udac sie do gina bo zaczynam sie niepokic i pozatym mam ogromne kompleksy z powodu moich piersi(jesli mozna je tak nazwac).po prostu nie moge na siebie patrzec
Stary 2007-05-02, 20:34   #4
Lisey Landon
Przyczajenie

Hejka
moim zdaniem powinnaś znaleźć dobrego endokrynologa-ginekologa, który przejmie się Twoim problemem i zechce sprawdzić czy wszystko jest wporządku. Badania hormonalne to podstawa. Ja z moimi wynikami byłam u 4 ginekologów. Wyniki "niby" OK. "Niby" dlatego że mieściły się w podanych przez laboratorium przedziałach ( częto zbyt szerokich )
Dopiero po długim czasie postawiono jakąkolwiek diagnozę. Mineło pół roku
schudłam i mam większe piersi (niewiele bo o rozmiar )
Pozdrówka i wytrwałości
Lisey Landon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 09:40   #5
adulka.p
Zakorzenienie

podbijam moim problemem sa tez male piersi i dosac skape okresy...bylam u ginekologa i poprosilam o skierowanie na badanie hormonow to powiedzial,ze nie widzi wskazan...:| moze powinnam mu powiedziec o "niedorozwoju" piersi<bo tak to chyba mozna nazwac>...nota bene chce znow zaczac brac tabletki<4 miesiace temu odstawilam diane35> i hmm..czy to jest podstawa do zrobienia testow hormonalnych?? czy ginekolog nie popelnia bledu,ze przepisuje tabletki bez badan...."w ciemno??

Najwazniejsze w życiu to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić.
adulka.p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 13:43   #6
flybird
BAN stały

ja też jestem płaska
ale wyniki w normie.
moim zdaniem przed przepisaniem tabsów ginekolog powienien zecić badania hormonalne, ale który to robi? nie wiem :/
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 13:53   #7
Ecstasy1985
Raczkowanie

GG do Ecstasy1985

mój badania to podstawa, gdyż tabsy bardzo obciążają wątrobe. Musisz zastosować metodę zdartej płyty, czyli gadaj mu w kółko to w końcu zrobi te badania

59 miech!!!!
_________________________ _________________________ ____

Misja w Zambii!! Pomóż!!

Ecstasy1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 18:46   #8
adulka.p
Zakorzenienie

jak mu wlasnie powiedzialm,ze do dobrania tabsow to powiedzial,ze nie ma takiej potrzeby:|:| wiec moze po prostu zrobie,ale prywatnie?? bo on powiedzial,ze moze ale prywatnie...bo bez podstaw znaczy jakis podejrzen na kase chorych nie zrobi

Stary 2007-05-18, 06:33   #9
Ecstasy1985
Raczkowanie

GG do Ecstasy1985

ale łajza z niego...:/ może idz najpierw do jakiegoś ordynatora to od razu Cie doktorek skieruje na badania z NFZ może warto zmienić na kobiete, ona zrozumie. ehh no nie wiem naprawde w sumie zdrowie ważniejsze tylko czemu trzeba za to płacić...

59 miech!!!!
_________________________ _________________________ ____

Misja w Zambii!! Pomóż!!

Ecstasy1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 08:56   #10
Lisey Landon
Przyczajenie

koniecznie dobry ginekolog i endokrynolog. Ja do mojego chodziłam przez 4 lata i wcinałam minulet, potem jeanine. Teraz odstawiłam teblety i zrobiłam badania.
Podstawa to: badanie ginekologiczne raz w roku i próby wątrobowe ( z krwi). Należy również badać piersi (czasem nadmiar prolaktyny może powodować dysplazję piersi-jednak lekarze u młodych kobiet ignorują ten fakt) Przed dobraniem tabletek nlaży zrobić hormony min. prolaktynę, estradiol E2, FSH, LH, testosteron, progesteron. Na podstawie tego gin dobierze odpowiednie hormony z większą lub mniejszą dawką estrogenów. Pozdrówka
Lisey Landon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 08:58   #11
adulka.p
Zakorzenienie

na kobiete nie chce bo ten lekarz naprawde jest ok...nie dosc,ze bardzo sympatyczny to jeszcze najlepszy w okolicy....tylko tym badaniem mi podpadl...

Stary 2007-05-20, 08:37   #12
Aangelek
Rozeznanie

hej dziewczyny.wiec ja bylam z tym problemem u lekarza (prywatnie) i tez nie zlecila badan hormonalnych...:/ w sumie dziwne no ale pomyslalam ze widocznie nie sa potrzebne.zapisala mi tabletki anty i stwierdzila tylko ze poprzednie jakie bralam mialy maja zawartosc czegos tam(nie pamietam dokladnie) i moze dlatego okres taki skapy.ale piersi nadal jak u dziecka:-(
Stary 2007-05-20, 08:55   #13
margitta
Zakorzenienie

No, bo naprawdę nie ma potrzeby Nie wiem skąd ten pomysł, taki mit się rozszerza ciągle na forum. Jeżli nie ma jakichś sygnałów, że coś jest nie tak z hormonami to ich się nie bada dla dobrania tabletek, bo to nic nie daje. Wydaje mi się, że "płaska jak deska" nie jest podstawą do przypuszczeń o zaburzeniach. W końcu mnóstwo jest takich kobiet.
Stary 2007-05-20, 11:52   #14
Aangelek
Rozeznanie

tak,ttylko ze ja oprocz tego ze nie mam piersi mam bardzo skape miesiaczki a kiedys tak nie bylo.teraz np. mam teoretycznie 2 dzien okresu a nie wysplywa ze mnie praktycznie nic:/ wiec nie wiem czy to jest akurat normalne...
Stary 2007-05-20, 12:07   #15
margitta
Zakorzenienie

pewnie nie jest normalne, ja pisałam o samym dobieraniu tabletek po wypowiedziach adulka.p.

Na twoim miejscu pewnie starałabym się dalej, ale ja nie jestem lekarzem, tylko pacjentem tak samo jak ty

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-20, 12:21   #16
@marta@
Raczkowanie

Mi tez ginekolog odmowił skierowania na badania hormonalne, więc będe musiała zrobić prywatnie (jeden hormon kosztuje ok 25 zł) No cóż ja jeszcze nie wyglądam na umierającą więc dlaczego lekarz miałby pokrywać koszty mojego badania ( Tylko nie wiem po co ja płacę ubezpieczenie )

@marta@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-20, 12:25   #17
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez @marta@ Pokaż wiadomość
No cóż ja jeszcze nie wyglądam na umierającą więc dlaczego lekarz miałby pokrywać koszty mojego badania
lekarz nie pokrywa kosztów badania

A czemu chcesz zrobić te badania?
Stary 2007-05-20, 13:56   #18
@marta@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
lekarz nie pokrywa kosztów badania

A czemu chcesz zrobić te badania?
Lekarz pokrywa koszty badan, na które skierował pacjenta z tzw. stawki kapitacyjnej, czyli pieniędzy które dostał od NFZ-u na leczenie jednego pacjenta, więc nie chce rozdawac skierowań na prawo i lewo bo sie w stawce nie wyrobi. Inaczej lekarze nie robiliby problemu z wystawianiem skierowań bo co by im szkodziło.

Chce zrobić te badania bo od pewnego czasu mam zawsze spuchnięte oczy po przebudzeniu a poza tym moja skóra stała sie bardzo wiotka (nie przesadzam), byłam już u kilku lekarzy i robilam rozne badania ale wszystko wyszlo ok. Dostałam skierowanie do endokrynologa ale ten to kompletnie mnie olał, popatrzył na mnie jak na głupią powiedział że w tym wieku (mam 20 lat) sie nie choruje i że ludzie mają ważniejsze problemy niż spuchnięte oczy, aaa jeszcze pogłaskał moją szyje i na tej podstawie stwierdził że nie mam żadnych zaburzeń hormonalnych. (Ale skoro lekarz ogólny skierował mnie do endokrynologa a nie do psychiatry to chyba miał jakieś podejrzenia? Poszlam więc do dermatologa, który przypisał mi leki przeciwhistaminowe, zeby zmniejszyc opuchlizne ale nic nie pomogly wiec kazal zrobic badania hormonów płciowych
Natomiast ginekolog po zbadaniu mnie powiedziała że nie widzi nic niepokojącego i mi nie da skierowania a i dodała jeszcze że nie wie na badanie jakich hormonow miałaby mnie skierować(to kto do ch****y ma wiedzieć?) Na pocieszenie powiedziala mi ze to napewno nie jest nic poważnego(Jasne, gdyby to było coś poważnego to z takim podejsciem lekarzy do mojego problemu już dawno bym umarla, nie wiedząc na co i wszyscy mieliby święty spokój)
Tak oto nauczona moimi doświadczeniami uważam że lekarze mojej przychodni ( z wyjątkiem Pani dermatolog) potrafią leczyc tylko grypę i żeby im jeszzce powiedzieć jakie lekarstwa mają przepisać to byliby wniebowzięci

Stary 2007-05-20, 14:26   #19
adulka.p
Zakorzenienie

@Marta@ masz racje.....oni chyba tylko grype umieja leczyc....a raczej nie grype tylko przeziebienie.....
ja badania hormonalne chce zrobic nie tylko aby dobrac tabletki..ale takze dlatego.bo mam piersi jak u 11latki<choc nawet niektore 11 maja wieksze-frustrujace> i moj okres jest tez baardzo skapy.... nie biore tabletek anty od 4 miesiecy a 2 dzien okresu prawie nic juz nie lecialo:/ a to normalne nie jest.....

Stary 2007-05-20, 14:47   #20
@marta@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adulka.p Pokaż wiadomość
@Marta@ masz racje.....oni chyba tylko grype umieja leczyc....a raczej nie grype tylko przeziebienie.....
ja badania hormonalne chce zrobic nie tylko aby dobrac tabletki..ale takze dlatego.bo mam piersi jak u 11latki<choc nawet niektore 11 maja wieksze-frustrujace> i moj okres jest tez baardzo skapy.... nie biore tabletek anty od 4 miesiecy a 2 dzien okresu prawie nic juz nie lecialo:/ a to normalne nie jest.....

I nie chciał Ci dać skierowania??? Zrób badania prywatnie, bo zanim lekarz się obudzi to Ty już wogóle nie bedziesz miała okresu. Ja bym na kompetencje lekarzy nie liczyła. Chyba powinnaś zbadać progesteron, estradiol, prolaktynę LSH ale nie wiem co w którym dniu cyklu trzeba zrobić i chetnie bym się dowiedziała.

Też mam piersi jak u 11-latki nie przejmuje sie tym ale to tylko dlatego,że mam mnóstwo innych problemów ze zdrowiem

Edytowane przez @marta@
Czas edycji: 2007-05-20 o 18:06
Stary 2007-05-20, 20:59   #21
Aangelek
Rozeznanie

hmmm ja mam prawie tak samo z tym okresem.gdybym nie zmieniala podpaski w ciagu calego okresu to na pewno starczylaby mi jedna:/sama juz nie wiem...bylam prywatnie u lekarza,kobieta bardzo mila....myslicie ze to po prostu olala?
Stary 2007-05-20, 21:04   #22
@marta@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aangelek Pokaż wiadomość
hmmm ja mam prawie tak samo z tym okresem.gdybym nie zmieniala podpaski w ciagu calego okresu to na pewno starczylaby mi jedna:/sama juz nie wiem...bylam prywatnie u lekarza,kobieta bardzo mila....myslicie ze to po prostu olala?
Myślę że powinnaś zrobić badania prywatnie, jeśli skąpe miesiączki nie są u Ciebie normą to napewno jest to objaw jakiejś choroby . Może masz zbyt wysoki poziom prolaktyny.

Stary 2007-05-21, 06:29   #23
Aangelek
Rozeznanie

jejku nie chce zeby cos mi bylo ale o jakis badaniach mowisz?ze powinnam isc prywatnie do ginekologoa?no wlasnie ja bylam prywatnie i to nawet u polecanej przez kilka osob babki...kurcze nopomozcie dziewczyny,co robic?isc do kogos innego?

REKLAMA
Stary 2007-05-21, 09:13   #24
@marta@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aangelek Pokaż wiadomość
jejku nie chce zeby cos mi bylo ale o jakis badaniach mowisz?ze powinnam isc prywatnie do ginekologoa?no wlasnie ja bylam prywatnie i to nawet u polecanej przez kilka osob babki...kurcze nopomozcie dziewczyny,co robic?isc do kogos innego?
Oczywiście że iść do kogoś innego. A po tym jak zmieniłaś tableti nie ma poprawy?
Lekarze prywatni niw wypisują skoerowań, bo za badania hormonalne i tak musiałabyś zapłacić. Proponuję zbadać poziom prolaktyny, estrogenu, progesteronu.LSH. Amasz może jeszcze jakieś objawy np. tłusta skóra, tradzik, nadmierne owłosienie?

Stary 2007-05-21, 11:42   #25
adulka.p
Zakorzenienie

ja mam znaczy wg mnie za duzo wloskow na buzce fakt ze sa jasniutkie ale jednak jest ich za duzo jak na normalna dziewczyne po bokach policzkow... cere mam tlusta tzn mieszana z tradzikiem?? hmmm nie wiem czy tradzik ale z problemami.ktore od czasu do czasu wyskakuja w wiekszym nasileniu.......no tp chyba naprawde musze sobie zrobic te badania...ekm...

Stary 2007-05-21, 14:25   #26
Aangelek
Rozeznanie

hmmm wiec jesli chodzi o mnie to nie mam wyzej wymienionych przez Ciebie problemow...owszem,od czasu do czasu wyskoczy mi jakis pryszcz ale chyba to jak u wiekszosci z nas.a tabletki dopiero zaczelam brac wiec jeszcze nie moge chyba stwierdzic czy cos sie zmienilo.hmmm chyba pojde do mojej pani do ktorej chodzilam na kase chorych i zobaczymy co mi powie.a jak tez nic z tym nie zrobi to pojde jeszcze gdzies indziej prywatnie.
Stary 2007-11-12, 19:38   #27
Hanulinka
Raczkowanie

Moim skromnym zdaniem lekarz, który przepisuje dziewczynie tabletki anty w przypadku skąpych/nieregularnych okresów, nadmiernego owłosienia, filigranowego biustu bez wszechstronnych badań hormonalnych to zwykły konował.

Tak mnie właśnie załatwili moi ginekolodzy. 8 lat na pigułach, a teraz po ich odstawieniu z powodu braku jakichkolwiek zmian na lepsze okazało się, co faktycznie było moim problemem - przysadka, jajniki i nadnercza. Wystarczyło pójść prywatnie do endokrynologa-ginekologa, żeby się dowiedzieć, w czym problem.

Polecam też przeczytanie artykułu:

http://www.dzikimietek.com/index.php...d=65&Itemid=59

Może naświetli Wam nieco problem.
Hanulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-02-01, 20:45   #28
malgosiaaa1989
Przyczajenie

Post Czy sa jakies tabletki na powiekszenie biustu!!!lub masci?

Hej...chcialabym sie dowiedziec czy sa jakies tabletki lub masci na powiekszenie biustu... fakt niemam malych piersi bo mam rozmiar B 80-85 ale pomimo wszystko chcialabym miec C jak zarowno i mój chłopak... dziewczyny czy uzywacie czegos co pomoglo by aby troche urosly?? czytalam o masazach wiec wykonuje je a mój chłopak masuje mi piersi i powiem ze to pomaga bo wczesniej mialam rozmiar B75 wiec polecam wam dziewczyny prosze o rade....z gory dziekuje
malgosiaaa1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:48   #29
Madaaa
Zakorzenienie

Dot.: Czy sa jakies tabletki na powiekszenie biustu!!!lub masci?

Cytat:
Napisane przez malgosiaaa1989 Pokaż wiadomość
Hej...chcialabym sie dowiedziec czy sa jakies tabletki lub masci na powiekszenie biustu... fakt niemam malych piersi bo mam rozmiar B 80-85 ale pomimo wszystko chcialabym miec C jak zarowno i mój chłopak... dziewczyny czy uzywacie czegos co pomoglo by aby troche urosly?? czytalam o masazach wiec wykonuje je a mój chłopak masuje mi piersi i powiem ze to pomaga bo wczesniej mialam rozmiar B75 wiec polecam wam dziewczyny prosze o rade....z gory dziekuje
A mi sie wyadje, ze ty zle mierzysz ten rozmiar stanika... Jest duza roznica miedzy 80-85 w obwodzie wiec nie wiem jak to zmierzylas. Jak urosl ci biust jak miseczke nosisz te sama?
POczytaj ten watek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=294725
Wiele dziewczyn przekonalo sie ze nosi zle dobrany stanik, a piersi ma wieksze niz myslaly.

A sprobuj sie zmierzyc i wliczyc swoj rozmiar wg tego kalkulatora
http://www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 02:52   #30
natalalala
Zakorzenienie

Dziewczyny, odświeżam temat, bo naprawde potrzebuje porady.
Pierwszy raz w wieku okolo 18 lat udałam się do lekarza, ponieważ miałam problemy z okresem- baardzo nieregularny, czasem wcale go potrafilo nie byc przez np 3 miesiace
Lekarz bez zadnych badan stwierdził ze mam niedobor hormonalny i przepisal Cilest. Bralam, ale mi nie sluzyl wiec po jakims czasie odstawilam.
Miałam dalej problemy z okresem. Zaczelam brac Yasminelle. I biore je od dwoch lat i wszystko bylo pieknie, dopoki sie nie dowiedzialam ze jestem w grupie zwiekszonego ryzyka raka piersi
Po prostu musze odstawic tabletki.
Czy teraz powinnam isc- zbadac hormony i jakby szukac przyczyny?
czy po prostu tak bywa ze tak powiem- taka tzw moja uroda?
dodam, ze biust mam tez niewielki, nie wiem czy to ma jakies znaczenie-ale w mojej rodzinie kobiety maja/mialy biust "normalnych rozmiarow"
Mam nadzieje, ze ktos mi cos poradzi. Przepraszam, ze ie tak rozpisalam, dodam ze mam 24 lata
natalalala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości