Trądzik - cz. 4. - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-24, 17:40   #631
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Trądzik-cz. 4.

Nie da się. Przy PCO trzeba tabletki brać do końca życia - tak mi powiedział lekarz. Podobno po ciąży sytuacja się stabilizuje, ewentualnie jak ma się dużo pęcherzyków to można leczyć to operacyjnie. Ale ogólnie leczenie hormonalne jest niezbędne.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 19:17   #632
0efbae24da12a699834954c027e5d090e58ae2c3_63d9ab944c685
Konto usunięte

Na początek może dać Ci luteinę lub Dupahston (chyba tak to się pisze). Wywołują miesiączkę, więc to zawsze coś
0efbae24da12a699834954c027e5d090e58ae2c3_63d9ab944c685 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 19:23   #633
visionAM
Zakorzenienie

Tylko, że aby zachować ciągłość cykli trzeba czymś tę miesiączkę "przytrzymać" i niestety nic tu nie pomaga poza tabletkami hormonalnymi. Poza tym łagodzą objawy PCO.
Stary 2013-10-24, 19:29   #634
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

A jeszcze mam takie pytanie - robiłyście badania na własną rękę czy w szpitalu? Słyszałam, że można mieć robione w szpitalu na NFZ, prywatnie mnie nie to nie stać, ale nie wiem, jak można się dostać do szpitala na te badania

I właśnie u mnie jest ten problem - z miesiączką nie mam problemów, pojawia się, nawet dość regularnie. Tabsów nie mogę brać, bo dwa razy przeszłam zakrzepicę (chociaż dowiedziałam się, że PCO może ją powodować, jestem tak wściekła ).

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 19:50   #635
Konto usunięte

Miałam w szpitalu. lekarz gin daje Ci skierowanie i czekasz na okres, wtedy masz badania, a jak nie bedziesz mieć 2 miesiące to dzwonisz i idziesz też do szpitala. Dają Ci luteinę na wywołanie i jak dostaniesz to masz badania
0efbae24da12a699834954c027e5d090e58ae2c3_63d9ab944c685 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 21:51   #636
visionAM
Zakorzenienie

Ja niestety robiłam prywatnie, ale słyszałam, że wielkich problemów nie ma ze skierowaniem do szpitala na takie badania. U mnie niestety na początku ciągle trafiałam na złych lekarzy i nikt mnie nie zdiagnozował poprawnie, dopiero po przeprowadzce do Warszawy poszłam prywatnie do dobrego, polecanego specjalisty i "wyszło szydło z worka". Od tego czasu wątpię w polską bezpłatną służbę zdrowia
Stary 2013-10-24, 22:37   #637
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Dzięki dziewczyny Jutro od rana będę czytać opinie i dzwonić po przychodniach Zależy mi na czasie i na jak najszybszym leczeniu.
A jeśli nie trafię do dobrego lekarza, mam w zapasie prywatnego gina-endokrynologa, ale na niego muszę wywalić 4 stówy na starcie, więc jeszcze będzie musiał poczekać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-26, 12:29   #638
LucasTaylor
Raczkowanie

Hey. Na mnie nie działa nic , zetrę czasem skórę kwasem albo ,,Atredermem'' to bedzie dobrze na tydzien i potem balas.

- Z tego względu pytam. Słyszałem o wymazach z pryszcza , czy ktoś w taki sposób robiąc wymaz jakie tam są bakterie wyleczył się??

Czy to kolejny mit , jak leczenie sie laserem itp itd....

ps. czytałem gdzies ze to ma sens , a z kolei pytałem z rok temu lekarza to mówił że zawsze wychodzą te same bakterie i że to oszukiwanie pacjenta .....
LucasTaylor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 12:46   #639
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez LucasTaylor Pokaż wiadomość
Hey. Na mnie nie działa nic , zetrę czasem skórę kwasem albo ,,Atredermem'' to bedzie dobrze na tydzien i potem balas.

- Z tego względu pytam. Słyszałem o wymazach z pryszcza , czy ktoś w taki sposób robiąc wymaz jakie tam są bakterie wyleczył się??

Czy to kolejny mit , jak leczenie sie laserem itp itd....

ps. czytałem gdzies ze to ma sens , a z kolei pytałem z rok temu lekarza to mówił że zawsze wychodzą te same bakterie i że to oszukiwanie pacjenta .....
Mnie lekarka powiedziała, że na pewno mam gronkowca, bo przy każdym trądziku od występuje i dlatego nie zamierza leczyć gronkowca, a trądzik. Bez sensu
Brałam później mnóstwo suplementów pomocnyc w ubijaniu gronkowca i dzięki temu pozbyłam się typowo gronkowcowych bolesnych nacieków.

Stary 2013-10-26, 14:55   #640
Konto usunięte

To ja mam bardziej drobne coś jak kaszka. Bolące robią mi się rzadko.
Stary 2013-11-07, 14:18   #641
LucasTaylor
Raczkowanie

Hey , warto robić posiew z pryszcza?? Czy komuś to pomogło w leczeniu tego cholerstwa???
2 I jeśli tak to jakie antybiotyki dostaliście ?? Zastanawiam sie czy lekarz tak czy siak nie daje izotetreiny nie zależnie od tego co wyjdzie w badaniu.
LucasTaylor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-07, 16:15   #642
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Hey , warto robić posiew z pryszcza?? Czy komuś to pomogło w leczeniu tego cholerstwa???
2 I jeśli tak to jakie antybiotyki dostaliście ?? Zastanawiam sie czy lekarz tak czy siak nie daje izotetreiny nie zależnie od tego co wyjdzie w badaniu.
spróbuj moze to napewno w duzym stopniu pomoc i własnie dlatego ze dostaniesz ine leki które działały by na dana bakteie moze nie bedziesz musiał sie truc izotekiem

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 17:07   #643
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Pisząc "izotretinoina" masz na myśli leczenie doustne czy zewnętrzne (rozumiem, że doustne skoro piszesz o "antybiotyku")?
Moim zdaniem warto zrobić posiew, koszt niewielki, a nuż coś pomoże. Mnie lekarz przepisał erytromycynę i rzeczywiście - najlepiej działała na niwelowanie wyprysków, ale nie powstrzymywała ich powstawania. Zapewne dlatego, że mój trądzik ma inne, dużo bardziej skomplikowane podłoże.

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
spróbuj moze to napewno w duzym stopniu pomoc i własnie dlatego ze dostaniesz ine leki które działały by na dana bakteie moze nie bedziesz musiał sie truc izotekiem
Nie truć tylko leczyć.
Stary 2013-11-07, 17:11   #644
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Pisząc "izotretinoina" masz na myśli leczenie doustne czy zewnętrzne (rozumiem, że doustne skoro piszesz o "antybiotyku")?
Moim zdaniem warto zrobić posiew, koszt niewielki, a nuż coś pomoże. Mnie lekarz przepisał erytromycynę i rzeczywiście - najlepiej działała na niwelowanie wyprysków, ale nie powstrzymywała ich powstawania. Zapewne dlatego, że mój trądzik ma inne, dużo bardziej skomplikowane podłoże.

Nie truć tylko leczyć.
jednak chyba sama dobrze wiesz jakie ona wyżądza szkody w organiźmie i jezeli mozna wyleczyc sie inaczej, to ja bym nie brała izoteku

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2013-11-08, 17:51   #645
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
jednak chyba sama dobrze wiesz jakie ona wyżądza szkody w organiźmie i jezeli mozna wyleczyc sie inaczej, to ja bym nie brała izoteku
Prawdę mówiąc to nie wiem. Wiem, jakie może wyrządzić (ale nie że zawsze wyrządza, u mnie i u wielu innych znajomych nie wyrządziła żadnych szkód). Niestety ryzyko pojawienia się skutków niepożądanych występuje mniejsze lub większe przy wielu lekach. Nie ma co demonizować.
Jeśli jest możliwość wyleczenia trądziku w inny sposób - jasne, po co brać mocny i drogi LEK (nie żadną truciznę), skoro wystarczą inne.
To na tyle z mojej strony.
Nie ma co rozwijać tematu, bo w mojej ocenie LucasTaylor chodziło o izotretinoinę stosowaną zewnętrznie.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2013-11-08 o 17:52
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 18:00   #646
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Prawdę mówiąc to nie wiem. Wiem, jakie może wyrządzić (ale nie że zawsze wyrządza, u mnie i u wielu innych znajomych nie wyrządziła żadnych szkód). Niestety ryzyko pojawienia się skutków niepożądanych występuje mniejsze lub większe przy wielu lekach. Nie ma co demonizować.
Jeśli jest możliwość wyleczenia trądziku w inny sposób - jasne, po co brać mocny i drogi LEK (nie żadną truciznę), skoro wystarczą inne.
To na tyle z mojej strony.
Nie ma co rozwijać tematu, bo w mojej ocenie LucasTaylor chodziło o izotretinoinę stosowaną zewnętrznie.
no to masz szczęście w takim razie ze nie odczuwasz skutków ubocznych, ja nie wiem jak by bylo mnie bo nigd nie uzywałam.

a jesli chodzi o zewnętrznie stosowaną to faktycznie nie ma tematu, retinoidy zewnętrzne sa dla mnie jak najbardziej na tak (ale tez zależy od przypadku)

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2013-11-28, 20:49   #647
Kynka15
Przyczajenie

a słuchajcie czy ktoś po kuracji aknenorminem skusił sie na peeling twarzy? I po jakim czasie od zakończenia?
Kynka15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 22:18   #648
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kynka15 Pokaż wiadomość
a słuchajcie czy ktoś po kuracji aknenorminem skusił sie na peeling twarzy? I po jakim czasie od zakończenia?
Mechaniczny, enzymatyczny czy chodzi o peelingi kosmetyczne/lekarskie?
Stary 2013-11-29, 00:43   #649
Kynka15
Przyczajenie

enzymatyczny albo mechaniczny jestem już 1,5 miesiąca po kuracji i nie wiem czy nie porobią mi sie po tym peelingu dodatkowe blizny...
Kynka15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 06:51   #650
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
A ja biorę i czuję się świetnie. Nie demonizujmy. Jednemu aspiryna zaszkodzi, innemu nie. W pewnym wieku nie ma co latać za kolejnymi kuracjami, czy metodami, tylko trzeba podjąć decyzję o konkretnym leczeniu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 08:54   #651
de_wu
Rozeznanie

I trądzik powrócił po 7 miesiącach przerwy od zakończenia kuracji izotekiem

Nie wychodzę z domu.
de_wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 08:57   #652
visionAM
Zakorzenienie

ale jak powrócił? z dnia na dzień coś Ci się zrobiło, cz widzisz już jakieś małe zmiany? może to wina pielęgnacji/kosmetyków których używasz?
Stary 2013-11-29, 09:02   #653
de_wu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
ale jak powrócił? z dnia na dzień coś Ci się zrobiło, cz widzisz już jakieś małe zmiany? może to wina pielęgnacji/kosmetyków których używasz?
Od 1,5 miesiąca codziennie coś wyskakiwało. Początkowo małe krostki więc się nie przejmowałam. A teraz przez ostatni tydzień wyskakują już duże bolące, sączące zmiany, takie jak przed stosowaniem IZO.
Pielęgnacji nie zmieniałam. Używam tych samych kosmetyków
Co prawda jestem przed miesiączką, ale przez te 7 miesięcy przed okresem wyskakiwały góra dwie, małe krostki, które bardzo szybko znikały. Myślałam, że już się pozbyłam trądziku, a tu znowu... ile jeszcze? Mam 23 lata i od 10 lat problemy ze skórą.
Znowu muszę robić ciężki makijaż, żeby to wszystko przykryć, a było tak fajnie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 09:53   #654
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez de_wu Pokaż wiadomość
Od 1,5 miesiąca codziennie coś wyskakiwało. Początkowo małe krostki więc się nie przejmowałam. A teraz przez ostatni tydzień wyskakują już duże bolące, sączące zmiany, takie jak przed stosowaniem IZO.
Pielęgnacji nie zmieniałam. Używam tych samych kosmetyków
Co prawda jestem przed miesiączką, ale przez te 7 miesięcy przed okresem wyskakiwały góra dwie, małe krostki, które bardzo szybko znikały. Myślałam, że już się pozbyłam trądziku, a tu znowu... ile jeszcze? Mam 23 lata i od 10 lat problemy ze skórą.
Znowu muszę robić ciężki makijaż, żeby to wszystko przykryć, a było tak fajnie.
Idź do dermatologa, u którego się leczyłaś i zastanówcie się co dalej. Mnie moja pani dermatolog nie mamiła wizją, że trądzik na 100% nie wróci - zdarza się, że kurację trzeba wspomóc, powtórzyć etc. Nie ma co panikować, czy się załamywać, tylko trzeba zasięgnąć porady.

Jak długo trwała Twoja kuracja?
Stary 2013-11-29, 11:05   #655
de_wu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Idź do dermatologa, u którego się leczyłaś i zastanówcie się co dalej. Mnie moja pani dermatolog nie mamiła wizją, że trądzik na 100% nie wróci - zdarza się, że kurację trzeba wspomóc, powtórzyć etc. Nie ma co panikować, czy się załamywać, tylko trzeba zasięgnąć porady.

Jak długo trwała Twoja kuracja?
No tak, ale nawet jeśli dermatolog zaleci mi powtarzanie kuracji to niestety obecnie mam problemy finansowe i nie stać mnie zwyczajnie na leczenie. Jest to dość drogi lek, aczkolwiek bardzo skuteczny. Mimo nawrotu dzięki temu leku odpoczęłam trochę psychicznie i nabrałam pewności siebie. Przez tyle miesięcy miałam piękną, gładką skórę i jakbym tylko miała pieniądze to na pewno powtórzyłabym kurację.

Moja kuracja trwała 8 miesięcy po 30 mg.

A Ty jesteś na izo teraz?
Stary 2013-11-29, 11:14   #656
gogela
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Na samym wstępie chcę Was przeprosić, ale nie czytałam całego wątku. Niestety nie mam na to czasu. A chciałam coś napisać. Próbowałyście może branie witamin w większych dawkach i diety o niskim / ew. średnim ig? Ja się męczyłam z trądzikiem 8 lat ( teraz też mam ale o wiele mniejszy, w sumie od dwóch tyg oprócz zaskórników nic na twarzy nie mam). 4 miesiące temu brałam krótko izotek ( 10 mg co dwa dni i tak przez 2 miesiące). Nie chciałam kontynuować kuracji z powodu skutków ubocznych. I przerzuciłam się na tą dietę ( choć teraz pozwalam sobie na więcej zakazanych produktów: wcześniej przez 3 miesiące to jadłam tylko to co można). A jeśli chodzi o witaminy to mogą pomóc:
cynk - 5,5 mg jonów dziennie ( np. Zincas)- 1 tabletka choć ja nie raz biorę 2
witamina b6- 50 mg dziennie
witamina b2- 9 mg dziennie
tran- 1 kapsułka dziennie
U mnie to działa, bo znacznie zahamowało mi łojotok. I teraz twarz się tak nie zanieczyszcza. Dodatkowo stosuję atrederm. Myślę, że jest to metoda godna wypróbowania ( jeśli któraś z was jeszcze tego nie próbowała).
gogela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 11:18   #657
taktaktoja
Raczkowanie

Cytat:
no to masz szczęście w takim razie ze nie odczuwasz skutków ubocznych, ja nie wiem jak by bylo mnie bo nigd nie uzywałam.

a jesli chodzi o zewnętrznie stosowaną to faktycznie nie ma tematu, retinoidy zewnętrzne sa dla mnie jak najbardziej na tak (ale tez zależy od przypadku)
Wybacz,ale w związku z tym,że nie miałaś z tym lekiem nic wspólnego nazywane go trucizną jest dużym przegięciem.Gdybyś chociaż była po jakiejś kuracji,i sprawdziła jej skutki na sobie - to ok.Ale nie masz zielonego pojęcia,naczytałaś się z internetów i teraz powielasz demonizowanie tego leku.Ja jestem w trakcie 4tego miesiąca i skutki uboczne jakie mam są naprawdę minimalne,przy dużej dawce.Można powiedziec,że kuracje przechodzę wręcz luksusowo.
ty dla siebie
odchodząc zawstydzona aż brzydka zrozum
że naprawdę razem można się tylko rozstawać
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:09   #658
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez de_wu Pokaż wiadomość
No tak, ale nawet jeśli dermatolog zaleci mi powtarzanie kuracji to niestety obecnie mam problemy finansowe i nie stać mnie zwyczajnie na leczenie. Jest to dość drogi lek, aczkolwiek bardzo skuteczny. Mimo nawrotu dzięki temu leku odpoczęłam trochę psychicznie i nabrałam pewności siebie. Przez tyle miesięcy miałam piękną, gładką skórę i jakbym tylko miała pieniądze to na pewno powtórzyłabym kurację.

Moja kuracja trwała 8 miesięcy po 30 mg.

A Ty jesteś na izo teraz?
Tak, jestem obecne na izoteku. Zaczęłam chyba jakoś na początku roku, ale dokładnie nie pamiętam ile to już trwa. Na pewno niebawem będzie rok.

30 mg ze względu na masę ciała? Ja biorę 20 mg mając ponad 70 kg (przy 170 cm wzrostu). Moja pani doktor słusznie, czy niesłusznie uważa, że kuracja powinna trwać minimum rok.
Stary 2013-11-29, 12:14   #659
taktaktoja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Tak, jestem obecne na izoteku. Zaczęłam chyba jakoś na początku roku, ale dokładnie nie pamiętam ile to już trwa. Na pewno niebawem będzie rok.

30 mg ze względu na masę ciała? Ja biorę 20 mg mając ponad 70 kg (przy 170 cm wzrostu). Moja pani doktor słusznie, czy niesłusznie uważa, że kuracja powinna trwać minimum rok.
Co lekarz to obyczaj jak widzę ja przyjmuje 40 mg ważąc 49 kg<przy 164cm wzrostu>. Jak na razie to dopiero 4 miechy,i myślę,że spokojnie z jeszcze tyle przede mną.
ty dla siebie
odchodząc zawstydzona aż brzydka zrozum
że naprawdę razem można się tylko rozstawać
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:27   #660
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
Co lekarz to obyczaj jak widzę ja przyjmuje 40 mg ważąc 49 kg<przy 164cm wzrostu>. Jak na razie to dopiero 4 miechy,i myślę,że spokojnie z jeszcze tyle przede mną.
Oby nie było potem nawrotu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości