![]() |
#631 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik-cz. 4.
Nie da się. Przy PCO trzeba tabletki brać do końca życia - tak mi powiedział lekarz. Podobno po ciąży sytuacja się stabilizuje, ewentualnie jak ma się dużo pęcherzyków to można leczyć to operacyjnie. Ale ogólnie leczenie hormonalne jest niezbędne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Konto usunięte
|
Na początek może dać Ci luteinę lub Dupahston (chyba tak to się pisze). Wywołują miesiączkę, więc to zawsze coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Zakorzenienie
|
Tylko, że aby zachować ciągłość cykli trzeba czymś tę miesiączkę "przytrzymać" i niestety nic tu nie pomaga poza tabletkami hormonalnymi. Poza tym łagodzą objawy PCO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Zakorzenienie
|
A jeszcze mam takie pytanie - robiłyście badania na własną rękę czy w szpitalu? Słyszałam, że można mieć robione w szpitalu na NFZ, prywatnie mnie nie to nie stać, ale nie wiem, jak można się dostać do szpitala na te badania
![]() I właśnie u mnie jest ten problem - z miesiączką nie mam problemów, pojawia się, nawet dość regularnie. Tabsów nie mogę brać, bo dwa razy przeszłam zakrzepicę (chociaż dowiedziałam się, że PCO może ją powodować, jestem tak wściekła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
Konto usunięte
|
Miałam w szpitalu. lekarz gin daje Ci skierowanie i czekasz na okres, wtedy masz badania, a jak nie bedziesz mieć 2 miesiące to dzwonisz i idziesz też do szpitala. Dają Ci luteinę na wywołanie i jak dostaniesz to masz badania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety robiłam prywatnie, ale słyszałam, że wielkich problemów nie ma ze skierowaniem do szpitala na takie badania. U mnie niestety na początku ciągle trafiałam na złych lekarzy i nikt mnie nie zdiagnozował poprawnie, dopiero po przeprowadzce do Warszawy poszłam prywatnie do dobrego, polecanego specjalisty i "wyszło szydło z worka". Od tego czasu wątpię w polską bezpłatną służbę zdrowia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#637 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() A jeśli nie trafię do dobrego lekarza, mam w zapasie prywatnego gina-endokrynologa, ale na niego muszę wywalić 4 stówy na starcie, więc jeszcze będzie musiał poczekać. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#638 |
Raczkowanie
|
Hey. Na mnie nie działa nic , zetrę czasem skórę kwasem albo ,,Atredermem'' to bedzie dobrze na tydzien i potem balas.
- Z tego względu pytam. Słyszałem o wymazach z pryszcza , czy ktoś w taki sposób robiąc wymaz jakie tam są bakterie wyleczył się?? Czy to kolejny mit , jak leczenie sie laserem itp itd.... ps. czytałem gdzies ze to ma sens , a z kolei pytałem z rok temu lekarza to mówił że zawsze wychodzą te same bakterie i że to oszukiwanie pacjenta ..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brałam później mnóstwo suplementów pomocnyc w ubijaniu gronkowca i dzięki temu pozbyłam się typowo gronkowcowych bolesnych nacieków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 |
Konto usunięte
|
To ja mam bardziej drobne coś jak kaszka. Bolące robią mi się rzadko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Raczkowanie
|
Hey , warto robić posiew z pryszcza?? Czy komuś to pomogło w leczeniu tego cholerstwa???
2 I jeśli tak to jakie antybiotyki dostaliście ?? Zastanawiam sie czy lekarz tak czy siak nie daje izotetreiny nie zależnie od tego co wyjdzie w badaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#642 |
Zakorzenienie
|
spróbuj moze to napewno w duzym stopniu pomoc i własnie dlatego ze dostaniesz ine leki które działały by na dana bakteie moze nie bedziesz musiał sie truc izotekiem
![]() |
#643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem warto zrobić posiew, koszt niewielki, a nuż coś pomoże. Mnie lekarz przepisał erytromycynę i rzeczywiście - najlepiej działała na niwelowanie wyprysków, ale nie powstrzymywała ich powstawania. Zapewne dlatego, że mój trądzik ma inne, dużo bardziej skomplikowane podłoże. Nie truć tylko leczyć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jest możliwość wyleczenia trądziku w inny sposób - jasne, po co brać mocny i drogi LEK (nie żadną truciznę), skoro wystarczą inne. To na tyle z mojej strony. Nie ma co rozwijać tematu, bo w mojej ocenie LucasTaylor chodziło o izotretinoinę stosowaną zewnętrznie.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2013-11-08 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jesli chodzi o zewnętrznie stosowaną to faktycznie nie ma tematu, retinoidy zewnętrzne sa dla mnie jak najbardziej na tak (ale tez zależy od przypadku)
![]() |
![]() |
#647 |
Przyczajenie
|
a słuchajcie czy ktoś po kuracji aknenorminem skusił sie na peeling twarzy? I po jakim czasie od zakończenia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Zakorzenienie
|
Mechaniczny, enzymatyczny czy chodzi o peelingi kosmetyczne/lekarskie?
![]() |
![]() |
#649 |
Przyczajenie
|
enzymatyczny albo mechaniczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 |
Konto usunięte
|
A ja biorę i czuję się świetnie. Nie demonizujmy. Jednemu aspiryna zaszkodzi, innemu nie. W pewnym wieku nie ma co latać za kolejnymi kuracjami, czy metodami, tylko trzeba podjąć decyzję o konkretnym leczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Rozeznanie
|
I trądzik powrócił po 7 miesiącach przerwy od zakończenia kuracji izotekiem
![]() Nie wychodzę z domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Zakorzenienie
|
ale jak powrócił? z dnia na dzień coś Ci się zrobiło, cz widzisz już jakieś małe zmiany? może to wina pielęgnacji/kosmetyków których używasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pielęgnacji nie zmieniałam. Używam tych samych kosmetyków ![]() Co prawda jestem przed miesiączką, ale przez te 7 miesięcy przed okresem wyskakiwały góra dwie, małe krostki, które bardzo szybko znikały. Myślałam, że już się pozbyłam trądziku, a tu znowu... ile jeszcze? Mam 23 lata i od 10 lat problemy ze skórą. Znowu muszę robić ciężki makijaż, żeby to wszystko przykryć, a było tak fajnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#654 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak długo trwała Twoja kuracja? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja kuracja trwała 8 miesięcy po 30 mg. A Ty jesteś na izo teraz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Na samym wstępie chcę Was przeprosić, ale nie czytałam całego wątku. Niestety nie mam na to czasu. A chciałam coś napisać. Próbowałyście może branie witamin w większych dawkach i diety o niskim / ew. średnim ig? Ja się męczyłam z trądzikiem 8 lat ( teraz też mam ale o wiele mniejszy, w sumie od dwóch tyg oprócz zaskórników nic na twarzy nie mam). 4 miesiące temu brałam krótko izotek ( 10 mg co dwa dni i tak przez 2 miesiące). Nie chciałam kontynuować kuracji z powodu skutków ubocznych. I przerzuciłam się na tą dietę ( choć teraz pozwalam sobie na więcej zakazanych produktów: wcześniej przez 3 miesiące to jadłam tylko to co można). A jeśli chodzi o witaminy to mogą pomóc: cynk - 5,5 mg jonów dziennie ( np. Zincas)- 1 tabletka choć ja nie raz biorę 2 witamina b6- 50 mg dziennie witamina b2- 9 mg dziennie tran- 1 kapsułka dziennie U mnie to działa, bo znacznie zahamowało mi łojotok. I teraz twarz się tak nie zanieczyszcza. Dodatkowo stosuję atrederm. Myślę, że jest to metoda godna wypróbowania ( jeśli któraś z was jeszcze tego nie próbowała). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#658 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
30 mg ze względu na masę ciała? Ja biorę 20 mg mając ponad 70 kg (przy 170 cm wzrostu). Moja pani doktor słusznie, czy niesłusznie uważa, że kuracja powinna trwać minimum rok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#660 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.