|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Śnieżek z nieba lekko prószy, ślubny sezon wkrótce ruszy! PM 2014 cz. 22
Hej Dziewczyny
My planujemy zagospodarowac poddasze w domu rodzicow TZ. Wyprowadze sie z mojego kochanego Wroclawia az 530 km, na wies. Akurat to mnie nie przeraza, bo bardzo lubie wies, ale boje sie tego, ze tescie beda caly czas z nami. Jednak jako mlode malzenstwo fajnie jest byc we dwoje, poszalec i porobic rozne ciekawe wygibasy Kazdy bedzie mial swoje pietro, ale z drugiej strony naszla nas mysl, ze szkoda pakowac 100 tys. w poddasze jak za 5 lat chcemy sie wybudowac, wzamian za to moglibymy juz np. kupic dzialeczke. Wiec mamy dylemat, czy zostac z nimi na pietrze czy, oni zrobia sobie pokoik, lazienke w piwnicy, tyle dobrze, ze ta piwnica jest na patrze, wiec maja tam duze okno itp. Jest tam kuchnia, pokoik i miejsce na lazienke. I w sumie dla nich lepiej, zeby nie musieli chodzic po schodach. No, ale jak zostaniemy na piertrze to znowu nic nie bedzie po mojemu, tylko po tesciowemu i tak na prawde tez bedzie trzeba uwazac z roznymi szalenstwami I musimy sie powaznie zastanowic...
26.06.2011 26.08.2013 27.09.2014 Edytowane przez iza1336 Czas edycji: 2013-11-29 o 13:05 |
|
|
|
#392 |
|
Zadomowienie
|
średnia cena mieszkania w wielkie płycie w warszawie za ok. 60m to 400tyś złotych. Amen
|
#393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie (małe miasto) mieszkanie 3-pokojowe 180 tys zł, w dużym mieście 100 km dalej już cena 350 tys zł. Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2013-11-29 o 13:00 |
|
|
|
|
#394 |
|
Raczkowanie
|
We Wrocku tak samo jak w Wawie, ogromne koszty...
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
u nas 3 pokoje juz od 110 tys sie kupi
ale do kapitalki ![]() a takie srednio zadbane to 150-180 tyś ![]() ale przy zarobkach 1200 zł na miesiac to i takie jest nieosiągalne |
|
|
|
#396 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja bym sie akurat wielka plyta nie przejmowala, tym bardziej, ze jak mowisz nie ma innego wyboru. Ostetcznie czasem to sa porzadniejsze mieszkania, od tych "nowych". Ja np mam uraz do pewnej znanej firmy polskiej, ktora zreszta tez dziala w "bitwie o dom". Byla w kilku ich mieszkaniach u znajomych i tragedia. Tekturkowe sciany, sasiadow slyszysz zz sciana (doslownie wszystko ) pekajace sciany, problemy z rurami... no partacza partacza. Chociaz nie mowie, ze doslownie kazde mieszkanie taki musi byc. Moze ja mialam pecha, a inne sa wporzadku? Ale to pokazuje, ze nowe nie znaczy zawsze lepsze. A nie wchodzi w gre budowa domku? |
|
|
|
|
#397 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie przejmuje się a co do domku- chcielibyśmy i pewnie tak będzie, ale to za kilka, kilkanaście lat. teraz jako młode małżeństwo chcemy się dograć, dojść, nauczyć się życia na własną rękę
|
|||
|
|
|
#398 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak jak pisałyście coś za cośteż nam przez sprawy mieszkaniowe sprawy ślubne schodzą na dalszy plan, ale staramy się cały czas robić coś do przodu a propos może dzisiaj będziemy mieli wódkę ![]() a od lekarza wzięłam tylko skierowanie i uciekłam, był b. stary i pół godziny pisał jednym palcem na klawiaturze komputera dwa zdania, modliłam się żeby wyjść jak najszybciej, trzy razy pytał czy dobrze usłyszał jakie ja chcę te badania... |
|
|
|
|
#399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ParisParisienne ten renomowany deweloper z Bitwy o Dom to jest masakra, już lepiej sobie ulepić lepiankę. A ceny z kosmosu;/
|
|
#400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do własnego M-My mielismy w planach kupić mieszkanie w Polsce ale Tż zdobył w UK dobre uprawnienia , zmienił pracę na dużo lepszą więc raczej pewniejszą mamy opcję UK niż Polski . Więc moja sytuacja teraz też jest taka na 2 razy robię w Polsce uprawnienia Rzeczoznawcy Majątkowego na dany moment za☠☠☠ista opcja ale chyba przyjdzie mi żyć na obczyźnie i wtedy chyba będę musiała wrócić do mojego wyuczonego zawodu .. fizjoterapeuty :P Niezły misz masz ysia odszczekuje to co wczoraj pisałam że pierwsze ćwiczenia na rozciąganie jest łatwe :P Myślałam że mi kolano wbije ie w podłogę :P
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00"Zestarzej się przy mnie Najlepsze dopiero się zdarzy"
Edytowane przez 21klaudyna Czas edycji: 2013-11-29 o 13:18 |
|
|
|
|
#401 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale to tez zalezy od zdolnosci. Jak zawsze ![]() Konkurencja ogromna, bo rynek jest juz praktycznie przesycony.... |
|
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście moi znajomi to osoby wykształcone, niektóre po 2 czy 3 kierunkach. Mój brat też pracował u nas za prawie najniższą krajową, bez szans awansu, podwyżki, wyjechał do dużego miasta. Pracuje w tym samym zawodzie, awansował i zarabia dużo więcej. Drugi brat nawet nie chciał po studiach wracać do naszego miasta, bo po co. Też został w dużym mieście i pracuje w zawodzie. Tylko ja głupia zamiast po studiach zostać w Bydgoszczy bo miałam opcję, żeby tam pracować, pomyślałam, a wrócę, do rodziców. Coś znajdę... i wtedy dotarło do mnie, że był to duży błąd, bo pracy nie było w moim zawodzie. Determinacja sprawiła, że i tak ciągle coś miała, czy to na krótko, czy na zastępstwo. Takie czasy nastały i trzeba to jakoś ogarnąć. Gdybym miała taką możliwość to wyjechałabym do innego miasta bez zawahania, a najlepiej do Niemiec. Co mnie powstrzymuje? TŻ ma dobrą pracę od 6 lat, ja mam wreszcie po paru latach tułania się po różnych miejscowościach i miastach, wakacyjnej pracy zagranicą szansę, że dostanę wreszcie umowę na czas nieokreślony i modę się, żeby tak było. Dobra już nie offtopuje
Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2013-11-29 o 13:33 |
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
Tak czytam o tych mieszkaniach i czuje ulgę, że ja nie mam z tym takich problemów. Co prawda na początku chciałam, żeby mama sprzedała dom i kupiła dwa mieszkania- dla siebie i dla nas ale ani ona, ani Tż nie chcą iść do bloku. Niby nie będziemy mieszkali sami tylko z mamą ale póki co nie była problemową osobą.
Pozostaje nam tylko wyremontowanie mieszkanka ale na to poczekamy do ślubu. Da się tam mieszkać tylko jest niewygodnie na dłuższą metę. |
|
|
|
#404 | |
|
Wtajemniczenie
|
hej kobietki
Alloffkowa 50 tysi kredytu alez zazdroszcze, no ale u Was ceny mieszkan jak pieszesz 190 tysiecy to taniutko ( w porownaniu z Warszawa) My planujemy albo sie zamienic i wtedy faktycznie bez kredytu sie obedziemy, ale druga wersja bardziej prawdopodobna zostawiamy to mieszkanie( teraz bedziemy wynajmowac,kiedy bedzie dla dzieci) ale wtedy kredyt na jakies conajmniej 200 tysiecy Nas czeka, cale szczescie ze cos tam mamy bo kredyt na calosc by mnie przerazila Cytat:
A co do tej Warszawy to ona wsrod "sloikow" jest przereklamowana. Serio ja to miasto kocham bo jam warszawianka z krwi i kosci ale gdybym nia nie byla dla mnie byloby to zwykle miasto jakich w Polsce wiele.
Edytowane przez Atomoowka Czas edycji: 2013-11-29 o 13:31 |
|
|
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spotykają się co 2 miesiące średnio... podziwiam. ja bym nie dała rady. ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- ok, uciekam do pracy miłego dnia !!
|
|
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
najlepsze mieszkanie ma moja ciocia
miała 18 lat jak zaszła w ciaze (teraz jej syn juz jest w liceum :P ma ich dwóch) no i wraz z zmezem szulai mieszkania... znalezli.. w starym budownictwie na 3 pietrze : duzzaa kuchnia lazienka u dwa pokoje.. pare lat pozniej okazalo sie ze sasiad nie placi czynszu i zabieraja mu dwa pokoje.. wiec kamienica wyszla do ciotki z oferta czy nie chce zbuzyc scianki i nie chce zabrac tych dwoch pokoi ;P WZIELI :p i rok temu zabrali mu nastepny pokoj
|
|
|
|
#407 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
metraż niezły, nie ma co![]() A ten jej sąsiad to mieszka teraz w kuchni, łazience? czy może ma jeszcze jeden pokój
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
ma pokój z anekem kuchennym ;D i łazienke na korytarzu :P (stare budownictwo ) ale do konca roku maja go eksmitowac całkiem bo w ogole nie płaci
ale 6 pokoju moja ciocia juz nie chce
______________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca Edytowane przez misia880 Czas edycji: 2013-11-29 o 13:48 |
|
|
|
#409 |
|
Zadomowienie
|
aloffkowa
, fajnie, że tak mało macie się dołożyć. TŻ chce przez pół roku po ślubie mieszkać w akademiku, potem wynająć kawalerkę... Kupno mieszkania jakoś mu nie leży. |
|
|
|
#410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rodzice tż mają duży dom, oni mieszkają na parterze, a my remontujemy sobie piętro (ok 70 m2). Też mamy w planach budowę własnego domu, nie chcielibyśmy całe życie mieszkać z rodzicami Zdecydowaliśmy się na ten wariant z prostego powodu, teraz domu nie wybudujemy bo nie ma za co, mamy nadzieję, że za 5 lat się uda, a szkoda kasy pakować w wynajem. Może się zdarzyć tak, że budowa ruszy nie za 5 lat a np 10. Działkę już na szczęście mamy więc trzeba zbierać na budowę
|
|
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
W Poznaniu 3 pokojowe mieszkania kosztuja ponad 300tys. My o Poznaniu nawet nie marzymy. Nasza zdolnośc na dzień dzisiejszy z kredytem na auto, który posiadamy to 180-190tys. A chcemy ten kredyt spłacić (pożyczyć od rodziny) i wtedy mamy 280 tys zdolności.
Szukamy mieszkania w okolicy Poznania, tj 10-15km do centrum, a 5km do granicy Poznania (C. do pracy miałby 5km a ja 10). Tam 3pokojowe mieszkania w stanie deweloperskim kosztuja ok 230tys + resztę byśmy wzięli na wykończenie. Byłoby super jakby sie udało! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak tak to ja tez moge tam isc do sklepu komputerowego ![]() stary ale pewnie zna sie na rzeczy. ja sie boje kto nas bedzie leczyl za 50 lat? jak dzisiejsza mlodziez jest taka jaka jest..
|
|
|
#414 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trafilas w swoj? |
|
|
|
|
#416 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() chyba będziemy się szukać na takim metrażu
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
heeej!
w temacie butów to jeszcze nie zakupiłam ![]() ale te są ładne ale cenaa http://www.rylko.com/pl/produkt/9C20...,69192,16.html |
|
|
|
#418 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Planujemy kupić ok.60 metrów (3 pokoje) Mykam robić pierniczki świąteczne Edytowane przez kroooliczek89 Czas edycji: 2013-11-29 o 14:34 |
||
|
|
|
#419 |
|
Zakorzenienie
|
te by chyba mogły by być do sukni?
http://www.rylko.com/pl/produkt/X9200_V05,47871,16.html http://www.rylko.com/pl/produkt/P9J00_643,39086,20.html
Opinia wyrażona w poście jest aktualna jedynie w momencie jej pisania. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w każdej chwili. Edytowane przez Kasiulenkowo Czas edycji: 2013-11-29 o 14:35 |
|
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak czytam o tych waszych kredytach to aż mi się słabo robi, podziwiam was za odwagę naprawdę!!!! Ja to w życiu nie zdecydowałabym się na taki duży kredyt
My na razie mieszkamy w małej części domu po babci, mamy osobne wejścia z teściami i wszystko swoje, a od jakiegoś czasu pomału dobudowujemy się, aby powiększyć nasz kącik i bez żadnych kredytów
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

My planujemy zagospodarowac poddasze w domu rodzicow TZ. Wyprowadze sie z mojego kochanego Wroclawia az 530 km, na wies. Akurat to mnie nie przeraza, bo bardzo lubie wies, ale boje sie tego, ze tescie beda caly czas z nami. Jednak jako mlode malzenstwo fajnie jest byc we dwoje, poszalec i porobic rozne ciekawe wygibasy
Kazdy bedzie mial swoje pietro, ale z drugiej strony naszla nas mysl, ze szkoda pakowac 100 tys. w poddasze jak za 5 lat chcemy sie wybudowac, wzamian za to moglibymy juz np. kupic dzialeczke. Wiec mamy dylemat, czy zostac z nimi na pietrze czy, oni zrobia sobie pokoik, lazienke w piwnicy, tyle dobrze, ze ta piwnica jest na patrze, wiec maja tam duze okno itp. Jest tam kuchnia, pokoik i miejsce na lazienke. I w sumie dla nich lepiej, zeby nie musieli chodzic po schodach. No, ale jak zostaniemy na piertrze to znowu nic nie bedzie po mojemu, tylko po tesciowemu i tak na prawde tez bedzie trzeba uwazac z roznymi szalenstwami 

) pekajace sciany, problemy z rurami... no partacza partacza. Chociaz nie mowie, ze doslownie kazde mieszkanie taki musi byc. Moze ja mialam pecha, a inne sa wporzadku?
nie przejmuje się 

jak tak to ja tez moge tam isc do sklepu komputerowego