|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 | |
jestę wieszczę
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2912 |
Zakorzenienie
|
Tylko, ze tutaj naprawde nie chodzi o to, co Wy kupujecie i ze tanie przeciez moze byc cudownej jakosci.
![]()
#2913 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś jest w wieku i zdrowiu takim, że może spokojnie podjąć pracę zarobkową, a wolał robić dzieci - to nie jest mój problem, tylko jego, no proste... Zapomogi i pieniądze powinny iść do tych, którzy nie są w stanie pracować, i bynajmniej nie z powodu choroby alkoholowej, a wieku, inwalidztwa, niepełnosprawności. Cytat:
A jak się nie ma kasy na żarełko, ubrania, meble, sprzęty domowe i opał, to powinien ucieszyć krem Ziaja za 7 zł ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-11-28 o 13:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
kobieta za ladą
|
dlaczego nik nie napisze w SP ze wielodzietne rodziny mają dodatkową opiekę od Mopsu
w mojej gminie i mieście co jakis czas rozdawana jest żywność z Unii(u mnie rozdaje to Caritas) ludziska podjeżdzają taksówkami i ładują dzemy,mąkę,mleko! płatki śniadaniowe,ryż koserwy kasze baa rodziny z maluchami dodatkowo słoiczki z deserami(kaszki co po ponad 5 zł w sklepie kosztują)nieraz trafiały sie mleka modyfikowane mopsy opłacają dzieciom obiady w szkołach i przedszkolach kobity siedzące w domu niejednokrotnie nie radzą sobie finansowo bo najzwyczajnie nie umieją gospodarować otrzymaną kasą ,załużmy rodzina 10 osobowa ma 320 zł na osobę(po odliczeniu kwoty na utrzymanie mieszkania) co daje 3200 ![]() kartka długopis i jedziemy ![]() jeśli dostają coś z mopsu--włączyć to do jadłospisu,jeśli sie ma net poświęcić kilka chwil i poszukać przepisów ![]() nie wiem może i się mondrze ![]() ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- podliczyłam swoje dochody oo ja nawet nie mam 300 zł na osobę ![]() ![]() ![]()
#2915 |
Konto usunięte
|
Już nie wspominając o tym, że sezon grzewczy to jakieś 5-6 miesięcy w roku. No i prawie 450 zł na osobę to nie jest mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Biedny niech zyje oszczednie i idzie do pracy zamiast pisac, ze pojdzie, jak piec kaflowy bedzie lepiej mieszkanie ogrzewal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Raczkowanie
|
Ja miałam kiedyś ogromną nieprzyjemność być wolontariuszką przy pakowaniu i rozdawaniu unijnej żywności dla rodzin najbiedniejszych. Akcja odbywała się w czasie około świątecznym. Trzy dni roboty dla kilkunastu wolontariuszy - od momentu, gdy przywieziono palety z żywnością, do chwili, gdy już wszystko było rozdane. Paczki robiliśmy według list - im większa rodzina i mniejszy dochód, tym bardziej zasobna paczka.
Po te paczki przyjechały kobiety na szpilkach, w seksi futerkach i obwieszone niewyobrażalną ilością biżuterii. Podpici mężczyźni, jedna gówniara z iphonem, kilkadziesiąt samochodów i parę taksówek. Ale co mnie uderzyło najbardziej, to fakt, że cały ten tłum palił ogromne ilości papierosów. I wtedy mnie naszła taka myśl, że jak kogoś stać na utrzymanie auta, złote wisiory, wódę i fajki, to makaron i mąkę też by sobie mógł cholera jasna kupić sam. Przemilczę już zachowanie tych "najbiedniejszych", bo kontakt z tymi ludźmi to była droga przez mękę. Nigdy więcej nie wezmę udziału w żadnej akcji tego typu, bo wiem doskonale, że to się mija z celem.
#2918 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
p.s. dostałaś kiedyś Persil pod choinkę? Cytat:
Coraz bardziej utwierdzam się w tym,że SzP to kolejny bodziec do utrzymywania się patologii.
![]() |
#2919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odrzucił mnie opis rodzin i stwierdziłam że nie jest to pomoc w znaczeniu pomagania drugiej osobie. Persilu nie, ale zdarza mi się dostawać podobne rzeczy jak garnki, patelnie czy rzeczy dla dziecka jak prezent dla mnie. Napisałam o swoich odczuciach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43927289]Ja, choc nie zarabiam 20 tysiecy, to uzywam dosc drogich kosmetykow. Choc dla mnie produkty Diora sa norma to uwazam, ze dla biednego to fanaberia
![]() Biedny niech zyje oszczednie i idzie do pracy zamiast pisac, ze pojdzie, jak piec kaflowy bedzie lepiej mieszkanie ogrzewal.[/QUOTE] I ja się z wami zgadzam, ale odbiory paczek moga na to patrzec inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2922 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Zadomowienie
|
Ja już nie pomagam...
Wielką paczkę ubrań po dziecku, w tym mnóstwo markowych, zawiozłam do domu samotnej matki. Nigdy więcej. ![]() ![]() Potem już ubranka sprzedawałam na Allegro. Historia sprzed kilku lat. Pralkę, która została po poprzednich właścicielach (sprawną) ojciec oddał sąsiadowi - bo bieda, bo nie mają w czym prać. Potem na placu w innej miejscowości spotkał tego sąsiada - sprzedawał tę pralkę. Teraz pomagam od czasu do czasu jednej rodzinie, gdzie ojciec 2 dzieci jest na wózku. Dzieciaki czyste i zadbane, mieszkają w takim bloku socjalnym. Nie wnikam jak u nich z pracą, jak zostają nam zabawki, jakieś książeczki, ubranka, to dam daję. I to koniec z mojej pomocy dla innych. Pamiętam tylko taką sytuację, że chwilowo mieliśmy kiepsko finansowo, bo mąż był w szpitalu. I oprócz pomocy rodziny nic nam nie przysługiwało. A z chęcią przygarnęłabym wtedy trochę paczek żywnościowych. Ot sprawiedliwość. Tacy zwyczajni w kraju, którzy się urabiają po łokcie, nie mają prawa do niczego. ![]()
#2924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najgorsze jest to, że jak się takiemu zwykłemu Kowalskiemu noga powinie, straci zdrowie, pracę itp to w mopsie nawet go oleją, bo przecież sobie radził wcześniej to czego chce .. nie dostanie ani mieszkania socjalnego (zawodowa patologia kolejkę zajmuje) ani żadnej pomocy, która pomoże stanąć na nogi ...
![]() |
#2925 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
I tak jak tu już mówiłyście Pani zadbane, pazurki na czerowono pomalowane, tatuaże, kolczyki w pępku, nosszzzz.... ![]() Tak naprawdę osoby, które pomocy potrzebują rzadko kiedy się z tą bieda obnoszą. Najgorsi uwierzcie mi są ci pseudo biedacy, którzy tylko kombinują jak tutaj coś ugrać. A i talent aktorski też mają, bo ja nie potrafiłabym się rozpłakac ot tak na zawołanie ![]() MarudexuS masz rację, osoba która całe życie ciężko pracowała i nigdy nie oszukiwała na dochodach, gdy nagle podwinie się noga, czy też upadnie na zdrowiu- zostaje sama z tym problemem. ![]()
![]() |
#2926 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sytuacja z wczoraj: Ja: pani Krysiu, dzieciaki pani podrosly juz, moze przyjdzie pani do mnie do sklepu pracowac, bo mi sie ekspedientka zwalnia za dwa miesiace ? Pani Krysia: a ile pani placi ? Ja: no na reke 1600 zl by pani miala plus premia w zaleznosci od obrotu... Pani Krysia: a nieee, to mi sie nie oplaca, bo ja zasilkow razem z alimentami mam 2400 miesiecznie.... Ja: no to faktycznie sie pani nie oplaca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Konto usunięte
|
Klasyka. Dwojka dzieci ale w papierach ojciec nieznany bo za to sa plut. A pod tolem ojciec lub ojcowie placa dodatkowo alimenty czesto szantazowano a czesto to uklad. Fajnie co?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem co napisalas
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
Myślę że chodzi o to że formalnie ojca nie ma, nieformalnie ojciec jest i łoży, a kasę od państwa się bierze dodatkowo, bo można. Ludzie się nieraz specjalnie rozwodzą, więc nie zdziwi mnie nic.
#2932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dalej nie wiem co to jest "plut" ![]() Albo ja dziś nie kojarzę, albo drabineczka tak dziwnie sformuowała swój post, że w pierwszej chwili czytając go nie wiedziałam o co w nim chodzi.
![]() |
#2933 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2934 |
Wtajemniczenie
|
Ja stawiam że to miał być "plus"
![]() Chociaż to straszne że system wspiera dysfunkcyjne zachowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#2935 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() To jest straszne, zgadzam się. Z drugiej strony, jak ktoś faktycznie biedny czy też potrzebuje pomocy, to często o nią nie prosi i to też błąd. nasłuchałam się niedawno, będąc w Polsce, ludzi w trudnej sytuacji życiowej. Ludzie, którym się życie układało dobrze, podczas jednej doby stawali się brzydko mówiąc "warzywem" a rodziny musiały sobie radzić. I tak gadałam z tymi żonami i mężami, jak czekaliśmy na nasze rehabilitujące się "połówki" i słuchałam jak im ciężko, jak panstwo wspiera obiboków a im się nic nie nalezy itd. I w pewnym momencie, spytałam gdzie byli, gdzie przedstawiali swoją sprawę, bo można jeszcze w inne miejsca pójść i cos załatwić (ja to mam taki syndrom ![]() A co gorsza nie wiem gdzie. W klinice niby była pielęgniarka socjalna ale przez cały nasz 4 tyg pobyt nie widziałam jej na oczy, a to ona powinna udzielać takich informacji (chyba).
![]() |
#2936 |
Zadomowienie
|
Tak, byłam się rozeznać.
![]() Ale generalnie takich sytuacji jest sporo - np. mieszkania socjalne. U nas w gminie są i często są jeszcze dewastowane bardziej, bo przyznaje je się alkoholikom lub "popegeerowskim roszczeniowcom" (specyficzny typ ludzi, któremu państwo ma zapewnić wszystko) . My byśmy chętnie przygarnęli i wyremontowali jedno z takich mieszkań, ale nam się nie należy, bo mąż zarabia średnią krajową. My możemy zadłużyć się na 40 lat w banku i to spłacać, modląc się, aby któremuś z nas noga się nie powinęła. I w zasadzie byliśmy do tego zmuszeni, bo ile lat można wynajmować, a nie każdemu zostaje mieszkanie np. po babci. I stać nas na 40mkw, a nie na mieszkania 60-80 metrowe, bo takie miała do zaoferowania gmina. Ja rozumiem, że nikogo nie wyrzuca się na bruk, ale to jest dla mnie przykład, jak rodzina żyjąca na zupełnie przeciętnym poziomie nie ma prawa do niczego. Drugi przykład. Gmina dowozi do urzędu osoby "ubogie" gminnym busem. Za darmo. I byłoby fajnie, gdyby faktycznie były to osoby, które nie mają do gara co włożyć, ale skoro jest na wódę i papierosy, to nie stać na 5 zł biletu?
#2937 |
Rozeznanie
|
Najgorsze jest to że na takich kombinatorów nie ma prawa. W świetle przepisów nalezy się im zapomoga czy tez inne świadczenie i koniec. Spełniają wymagania dochodowe i już.
Uwazam, że w niektórych przypadkach bieda spowodowana jest dwoma rzeczami: alkoholizmem i lenistwem. Alkoholikowi co pomoc społeczna da to przepije a leń będzie leżał na kanapie i uważał że pomoc się mu nalezy. Tak naprawdę to pomogłabym tylko w niewielu sytuacjach, gdyby np. wskutek choroby rodzina straciła źródło utrzymania. Najgorsze jest kiedy brakuje tym osobom chęci do pracy tak jak w przypadku wspomnianej już tutaj pani Krysi ![]() ![]() I powtórze tu jeszcze raz: osoba która jest uczciwa a wpadnie w jakies kłopoty- nigdy nie uzyska pomocy, bo albo jej dochód przekroczy albo powiedzą że jak sobie dotychczas radziła to i poradzi sobie nadal.
![]() |
#2938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czym motywowano odmowę? Co do mieszkan to masz rację, zgadzam się, owszem, jakas pula dla najuboższych ale większość np dla młodych rodzin, które wynajmują albo mieszkają z rodzicami i pracują.
![]() |
#2939 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś "żyje" z tego i się utrzymuje, to ma wiedzę doskonałą - i jak grać, i gdzie iść, i co robić, i z czym udawać, i tym sposobem uczciwy Kowalski nie wie od czego zacząć, a taki obeznany się może nie tyle pławi w luksusach, co sobie spokojnie żyje bez próby wyjścia z sytuacji - bo po co ma wychodzić, skoro dostanie za darmo? A Kowalski będzie szukał sposobu żeby z sytuacji wyjść na prostą swoimi rękami, a nie sposobu jak od Państwa coś uzyskać, bo ciągle słyszy że się nie da i nie ma - a nie da się i nie ma bo zawodowe obiboki już wszystko wyciągnęły i przyssały się jak pijawki. Cytat:
W mojej rodzinnej miejscowości też jest piękna kamienica którą gmina chce sprzedać - i od 6 lat się chętny nie znalazł, właśnie ze względu na lokatorów.... Podobnie zresztą z pięknym kompleksem który niegdyś był dworem, są domki i przepiękny kiedyś park - część należy do gminy, część do spółki w stanie upadłości, kupić można tylko w całości, i że tak powiem z dobrodziejstwem inwentarza - w dworku i naokoło w domkach mieszkają z socjalu. Wszystko popada w ruinę, ale nikogo nie stać na to żeby zapewnić im "odpowiednie" warunki. I ni chu chu, nie ma opcji, nikt nie kupi, orientowałam się z mamą bo zastanawiałyśmy się czy nie sprzedać swoich dóbr wszystkich, pól, nieruchomości, i nie zrobić tam jakiegoś hoteliku z salą weselną, ale po skalkulowaniu to sól by zjadła masło - bo mimo tego że teraz to praktycznie ruina dzięki lokatorom, to trzeba by im pałac ze złotymi klamkami znaleźć. Ogólnie ta gmina baaaaaaardzo dba o swoich drogich obiboków, łącznie z talonami na jedzenie (główny elektorat burmistrza - MUSI ich czymś przyciągać), które to talony non stop próbują sprzedać. A idzie później taka Pani która talon dostała do restauracji i "uchhh, ZNOWU wątróbka" ![]() Normalni zjadacze chleba? Nic. Kompletnie nic. Mogą ewentualnie klamkę pocałować u Pani Zosi ![]() A nie myśleliście nad programem rodzina na swoim (teraz chyba jest jakiś nowy z inną nazwą, ale też coś jest finansowane w tym)?
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak chcesz się dogadać po ludzku - nie, bo nie. Tyle że nie każdy ma ochotę bawić się w sponsora wobec ludzi, którzy i tak mają Cię w czterech literach, bo trafili na jelenia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.