Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-20, 19:16   #3631
Sanya
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
Hmmm...a gumę można żuć w aparacie?? Bo ortodontka mi mówiła, że nie
*ekhem ekhem* no nie można ale ja i tak to robię Nic się z tego powodu nie dzieje i wogóle...
Ale absolutnie nie chcę, żebyś potem miała jakieś kłopoty z aparatem przeze mnie, bo kompletnie nie wiem jakie są konsekwencje żucia gumy, wiem tylko, że nie wolno... I broń Boże, nie chcę Cię do tego zachęcać, powiedziałam tylko jak ja radzę sobię z jedzeniem w szkole/na mieście i w innych miejscach, gdzie nie mam możliwości umycia ząbków.

19.05.2011
Sanya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-20, 19:56   #3632
Haylee
Zakorzenienie

Jak miałam aparat to prawie codziennie gumę żułam
W zasadzie nie miałam zadnych komplikacji - chyba ze guma dostala sie na zamki na przednie ząbki.. wtedy było niezbyt ciekawie
Stary 2007-05-20, 20:03   #3633
smv
Zakorzenienie

kazda orto powie to smao w i ak sie zuje, ja czekam az zeby mnie przestana bolec i bede zula a co;P
Stary 2007-05-20, 21:08   #3634
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Ej... wiecie co?

Właśnie umyłam ząbki, patrzę w lusterko i co widzę? Na 3 przednich zamkach mam takie czarne plamki... tak jakby mi się zdrapało coś z niego. Ale on chyba powinien być cały metalowy a nie powlekany więc jak może się zdrapać?! Beznadziejnie to wygląda :/

Ale co będzie jak mi jeszcze bardziej zczarnieje?! Przecież dopiero 18.05 założyłam... to do zdjęcia w ogóle czarny się zrobi!

Nie wiecie co się dzieje?? Może któraś tak miała? Boże... tak się cieszyłam z aparatu a teraz... Ja nie chcę mieć czarnego aparatu...

Załamka... ;(

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-20, 21:16   #3635
Isenia
Rozeznanie

Dzieki za odpowiedzi , pewnie się zdecyduje na metalowy i tak widać i tak widać . Najchetniej to bym sobie robiła kolorowe gumki pod swatcha, które uwielbiam, ale obawiam się że w mojej poważnej pracy mogliby co poniektórzy paść na zawał, więc narazie stopniowo trzeba oswoić otoczenie
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-20, 21:55   #3636
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
A ja mam aparacik od piątku

Jak narazie tylko na górze. Na dół będę miała po wakacjach

Jak narazie to ząbki bolą bardzo jak coś jem... Dziś np. musiałam jeść zmiksowany bigos lol

Tak się zastanawiam... Jak ja w szkole wytrzymam bez jedzenia. Bo ja jestem strrrraszny żarłok. I po takich 8 lekcjach to padne całkiem.

Poza tym nawet jak już dam radę zjeść jakąś kanapkę w szkole to gdzie ja zęby umyję?? Bo tak publicznie w łazience to głupio trochę :P

Jak Wy sobie radzicie z jedzeniem w szkole?? (jeśli tu już gdzieś o tym była mowa to przepraszam... ale przeszukanie 121-stronicowego wątku jest jak mission-impossible ).

A i czy dbacie tak pedantycznie o higienę zębów? Tzn. myjecie zęby nawet po zjedzeniu loda czy kawałka czekolady?? Czy wystarczy wypłukać tylko zęby?? ;>

Mogę jeszcze dodać, że mam turkusowe gumeczki xD A następnym razem zamierzam wziąć zielone Niestety nie mam jak wstawić zdjęcia

hej kanapki normalnie sie je w szkole trzeba tylko opanowac jedzenie tak zeby nic nie zostalo i nosic lusterko sprawdzasz czy cos jest jak jest to toaleta wykalaczka i po sprawie. ja tam nie uwazalam za nic dziwnego umycia zebow w szkole :P co do mycia zebow to nie mozna dac sie zwariowac dbac o higiene owszem ale bieganie po kazdej herbacie zeby umyc zeby to dla mnie paranoja, po slodyczach to i owszem o ile to jakies dziady co sie do zebow i zamkow kleja ale jak zwykly cukierek to nie lece zaraz :P

Cytat:
Hmmm...a gumę można żuć w aparacie?? Bo ortodontka mi mówiła, że nie
wiesz trzeba znalezc gume, ktora nie klei sie do zamkow i tyle ;]

Cytat:
Ej... wiecie co?

Właśnie umyłam ząbki, patrzę w lusterko i co widzę? Na 3 przednich zamkach mam takie czarne plamki... tak jakby mi się zdrapało coś z niego. Ale on chyba powinien być cały metalowy a nie powlekany więc jak może się zdrapać?! Beznadziejnie to wygląda :/

Ale co będzie jak mi jeszcze bardziej zczarnieje?! Przecież dopiero 18.05 założyłam... to do zdjęcia w ogóle czarny się zrobi!

Nie wiecie co się dzieje?? Może któraś tak miała? Boże... tak się cieszyłam z aparatu a teraz... Ja nie chcę mieć czarnego aparatu...

Załamka... ;(
a to nie sa przypadkiem te oznaczniki jak nalezy zamki przykleic? to sie po kilku myciach zmywa a na poczatku jest w rogu zamkow

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
Dzieki za odpowiedzi , pewnie się zdecyduje na metalowy i tak widać i tak widać . Najchetniej to bym sobie robiła kolorowe gumki pod swatcha, które uwielbiam, ale obawiam się że w mojej poważnej pracy mogliby co poniektórzy paść na zawał, więc narazie stopniowo trzeba oswoić otoczenie
metalowy jest swietny sluchaj i tak bedzie widac, ze masz aparat wiec po co sie meczyc w np. srebrnych gumkach lepiej sobie kolorowe zalozyc. aparat teraz to zadne wow po prostu inwestycja we wlasne zdrowie ^^ i nie ma sie co z tym ukrywac czy wstydzic, dumnie nosic zelastwo i usmiechac sie od ucha do ucha ^^

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 05:29   #3637
smv
Zakorzenienie

Cytat:
a to nie sa przypadkiem te oznaczniki jak nalezy zamki przykleic? to sie po kilku myciach zmywa a na poczatku jest w rogu zamkow
tak to na pewno te plamki wiec nie martw sie!

metal rządzi:P:P hehe....i tak go widac i tak więc nie wiem po co wydawac tysiac złotych więcej za łuk i chyba wizyty w tym przyapdku tewz drozeją jak mozna miec fajny metal i kombinowac z kolorami

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-21, 06:56   #3638
alufa
Zakorzenienie

witam Aparatki! dwie sprawy na dzień dobry

1. czy piaskujecie zęby podczas leczenia, jak często i czy same z własnej woli czy za poleceniem orto?

2. Któraś Wizażanka zamieściła link, który prowadził do fotki obrazującej wachlarz gumeczek. mogę prosić o link lub o namiar na link? chcicałam pokazać kumpeli jak wielki jest wybór

do orto idę za kupę czasu (06.06) i muszę pomyśleć jakie gumki wybrać, bo wybieram sie na 8nastkę kumpeli...

po trzech miesiącach z aparatem wogóle zapominiam o jego istnienu przypomnij mi się tylko co jakiś czas jak stuknę zębami w któreś żelastwo
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 12:25   #3639
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

a ja coś czuje że podczas następnej wizyty bede miała zakładany aparat na dół bo górne zęby tak mi sie odchyliły do przodu że zaczełam mieć trochę problemy z wyraźnym mówieniem. Mam nadzieje że mi to przejdzie.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 13:13   #3640
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Uff... a już byłam bliska załamania

Mi się wydawało, że wcześniej nie było tych czarnych plamek.

Tak jak mówicie one są w rogu zamka...

Teraz zauważyłam że po lewej stronie mam takie same plamki tylko zielone xD Ale nie na wszystkich zamkach. To pewnie na reszcie się zmyły.

Dzięki, że mnie oświeciłyście Już miałam rozpaczać

Stary 2007-05-21, 14:33   #3641
kasienkakg
Zadomowienie

Czesc! A ja zakladam aparacik 10 lipca, na razie tylko na gore, pozniej na dol. Wybralam metalowy. Troche boje sie,bo nie chce zeby mnie bolalo :\ Przekopalam juz troche ten watek w poszukiwaniu zdjec roznych kolorow gumek,ale bede wdzieczna jesli ktoras z Was umiesci jakies zdjecia albo linka Niestety nie znam zadnego forum o apartach zeby zobaczyc zdjecia.
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-21, 15:38   #3642
smv
Zakorzenienie

polecam to forum http://aparatki123.p2a.pl/index.php trzeba sie zalogowac i zobaczyc kolorki!
zeby beda bolec w takim czy innym, mie juz bola 5 dzien troche mniej ale bola i gryzc przednii zebami nie moge jeszcze ale tylynymi juz spokojnie
tez mam metal i jest okej
Stary 2007-05-21, 16:05   #3643
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
polecam to forum http://aparatki123.p2a.pl/index.php trzeba sie zalogowac i zobaczyc kolorki!
zeby beda bolec w takim czy innym, mie juz bola 5 dzien troche mniej ale bola i gryzc przednii zebami nie moge jeszcze ale tylynymi juz spokojnie
tez mam metal i jest okej

a ile tam wizażanek mi chodziło a taki wachlarz utworzony z ligaturek... gdzieś był zmieszczony taki link ale ja nie mogę go znaleść
Stary 2007-05-21, 18:40   #3644
stasiaczka
Raczkowanie

GG do stasiaczka

Ja wlasnie wrocilam z pierwszej wizyty u ortodontki, myslalam, ze tylko obejrzy a nastepna wizyte wyznaczy mi za jakis czas, a ku mojemu zdziwieniu, wyrwala mi jednego zeba, zrobila odlew, wsadzila gumki miedzy zeby musze zrobic zdjecia szczeki i za 2 dni zakladam aparat na gore Z nerwow rozbalala mnie glowa, do tego dochodzi bol po wyrwanym zebie ale jakos to wytrzymam
stasiaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 18:46   #3645
Caprice
Rozeznanie

mija mi chyba 10 miesiąc noszenia, widać dużą różnicę jeszcze tylko niech 2 wejdzie na swoje miejsce i będzie idealnie ojjj chciałabym nosić tylko 1,5 roku no ale cóż jak będzie dwa lata to trudno, jakoś to przeboleję, przyzwyczaiłam się już do druciaka, ale w sumie miło by też było zdjąć go już z ząbków i cieszyć się pięknym zgryzem. ahh już niedługo
Stary 2007-05-21, 19:07   #3646
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
a ile tam wizażanek mi chodziło a taki wachlarz utworzony z ligaturek... gdzieś był zmieszczony taki link ale ja nie mogę go znaleść
http://www.ortodonta.com.pl/symulator/
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 20:20   #3647
Mysia_Pysia
Zadomowienie

A oto moje ząbki

Fotki trochę niewyraźne bo robione komórką...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg APARAT.JPG (37,8 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg APARAT 2.JPG (37,8 KB, 39 załadowań)

Stary 2007-05-22, 05:00   #3648
smv
Zakorzenienie

mysia bardzo ladny aparacik
Stary 2007-05-22, 07:59   #3649
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Tak sie zastanawiam, jak to jest z całowaniem. Piszecie,że spoko, ale czy Wasi mężczyźni także mają aparat??
pozdr
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-22, 14:27   #3650
kasiek87
Kokon pro

moj byly facet mial gdy ja jeszcze nie mialam i bylo ok teraz ja mam a moj obecny nie ma i tez jest spoko i bez problemow ;D poznalam to z dwoch stron i nie widac roznicy to po co sie martwic

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-05-22, 15:02   #3651
smv
Zakorzenienie

a ja jakos sie nie umiemm calowac
on sie boi zeby mnie nie zaboalo ja sie boje zeby go nie skaleczyc;/ ogolnie nic fajnego jak na poczatkej ale moze dlatego ze mnie wszystko bolalo matko nie hcce przez 3 lata sie nie calowac;P;P
Stary 2007-05-22, 15:27   #3652
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
własnie nie o to mi chodziło
Stary 2007-05-22, 17:03   #3653
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Cześć Dziewczyny
jest sprawa czy te z Was, które miały zamykaną diasteme(przerwa między jedynkami) miały możeusuwany nadmiar dziąsełka który narósł między zębami?? bo mi się szparka ładnie schodzi, ale czuję że tego dziąsła między jedynkami mam stanowczo za dużo i zastanawiam się co to będzie... wizyte mam za 2 tyg i napewno zapytam o to orto, ale może Wy coś wiecie na ten temat ;>

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-22, 18:18   #3654
smv
Zakorzenienie

Djanko slyszalam ze sie usuwa owe dziasełko nosi sie opatrunek przez jakis czas i po krzyku...
byc moze ze dziaslo samo sie ulozy.
Stary 2007-05-22, 22:05   #3655
Isenia
Rozeznanie

No to byłam dziś u orto i można powiedzieć, że z grubsza wiem jak bedzie wyglądało leczenie Więc tak do usunięcia dolna szóstka (nawet się cieszę bo wiecej w niej plomby niż zęba, juz dawno chciałam się jej pozbyć - tylko nie było po co ), a jak sie z tym uporam to zostanie mi założony aparat na dwa zamki, żeby przeciągnąć zęby do tyłu, a potem jak się zrobi miejsce na trójki to orto mi założy cały łuk dolny. Góra to tam jakos w między czasie i nie będe miala usuwanych ząbków tylko przypiłowane - nie wiem czy to dobrze , ale plus jest taki, że się wymigałam od opcji z prętem wokół głowy

Może wiecie ile kosztuje prywatnie wyrwanie zęba ?

Buziaki
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-22, 22:54   #3656
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
a ja jakos sie nie umiemm calowac
on sie boi zeby mnie nie zaboalo ja sie boje zeby go nie skaleczyc;/ ogolnie nic fajnego jak na poczatkej ale moze dlatego ze mnie wszystko bolalo matko nie hcce przez 3 lata sie nie calowac;P;P
heh na poczatku no moze byc ciezko jak ogolnie wszystko jest wrazliwe na dotyk, ale pozniej wierz mi aparat w niczym nie przeszkadza badz cierpliwa faceta nie skaleczysz chyba ze to jakis super hardcorowy sadomasochistyczny pocalunek :P

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
No to byłam dziś u orto i można powiedzieć, że z grubsza wiem jak bedzie wyglądało leczenie Więc tak do usunięcia dolna szóstka (nawet się cieszę bo wiecej w niej plomby niż zęba, juz dawno chciałam się jej pozbyć - tylko nie było po co ), a jak sie z tym uporam to zostanie mi założony aparat na dwa zamki, żeby przeciągnąć zęby do tyłu, a potem jak się zrobi miejsce na trójki to orto mi założy cały łuk dolny. Góra to tam jakos w między czasie i nie będe miala usuwanych ząbków tylko przypiłowane - nie wiem czy to dobrze , ale plus jest taki, że się wymigałam od opcji z prętem wokół głowy

Może wiecie ile kosztuje prywatnie wyrwanie zęba ?

Buziaki

ja prywatnie ze znieczuleniem w gabinecie ze wszystkimi bajerami placilam 50 zl za zab a usowalam w sumie 4 tylko 4 wczesniej troche :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-05-23, 05:13   #3657
smv
Zakorzenienie

ja za prywatne wyrywanie zeba zaplacilam 80 zł za sztuke;P
kasiek bo Ty tez mialas wyrywane czwóreczki wytlumacz mi jak te zeby maja mi sie niby przesunac;/ to jest gdzies ze 2 cm razem nie kapuje jak tem zeby maja misie przesunac, wnioskujac z moich rozwazan stweirdzam ze pojawi mi sie szpara...juz miedzy jedynkja i dwójka zaczyna sie robic jakas szparka ble ja tak nie chce...
co do calowania to mam nadzieje ze sie naucze ;-)heh....

widze ze wszyscy na a6w sie rzucili;P widzicie efekty?ja wczoraj zaczelam tlyko ze diety zadnej nie mam...w sumie malo jem i tak wiec ...chce tylko brzuchol ukszratowac;-) heh wczioraj myslalam z eumarłam na podlodze po skonczeniu serii 6 cwiczen:P
Stary 2007-05-23, 08:15   #3658
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Dziewczyny, może to glupie pytanie, ale co to jest to a6w??
Jakaś dieta, ćwiczenia??
Z góry dzięki za odpowiedź.
Stary 2007-05-23, 09:09   #3659
smv
Zakorzenienie

wpisz w wyszukiwarkje to sa takie cwiczenia na miesnie brzucha zobaczymy co za efekty beda poki co to ja mam zakwasy:P
Stary 2007-05-23, 09:22   #3660
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Cytat:
wpisz w wyszukiwarkje to sa takie cwiczenia na miesnie brzucha zobaczymy co za efekty beda poki co to ja mam zakwasy:P
Wpisałam, ale linki nie chcą mi się otwierać, a przelecenie tylu stron, aby znaleźć jakiś aktywny, jest zniechęcające.
A może masz taki zestaw ćwiczeń, który mogłbyś mi wysłać??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości