|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Początkujące Włosomaniaczki :) Cz. II
będę dzisiaj testować płukankę z siemienia lnianego, później zdam relację
|
#2672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2673 |
|
Rozeznanie
|
Jak robicie taką płukankę?
|
|
|
|
#2674 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze się ruszałam, ale nie miałam super motywacji. Tym razem jednak poprosiłam chłopaka, aby zrobił mi fotki (tyłka, brzucha i boczków), to mnie zmotywowało. Tzn nie jestem jakaś okrągła (170cm i ok 56-58kg), ale chcę zobaczyć efekt po (głownie podnieść pośladki i pozbyć się boczków). Na początku było ciężko, ale myślałam sobie "na zdjęciach po musza być efekty, muszą się różnić". A po tygodniu weszło już w krew i nie ważne czy godzina 15, 19 czy 23 ćwiczę codziennie. No i oczywiście liczę, że jak zrobię zdjęcia po to zobaczę efekt wow.
|
|
|
|
#2675 |
|
Przyczajenie
|
To i ja się przywitam, jako początkująca włosomaniaczka, i z góry proszę - wybaczcie mi moje wypociny, ale muszę się gdzieś wygadać, marne włosy to obecnie jeden z moich kilku największych kompleksów
![]() Podczytywać blogi i porady włosowe zaczęłam jakoś w wakacje - od razu kupiłam i zaczęłam stosować łagodne szampony do mycia na stałe, a tych silniejszych od tamtej używam raz na tydzień, ale na tym się skończyło. Poza tym zaniedbałam moje włosy strasznie, podcięłam je w tym roku w marcu, a potem dopiero... w październiku. Przez kilka miesięcy nie łykałam żadnych suplementów przeciwko wypadaniu, czasami (jak mi się przypomniało) olejowałam, a odżywkę nakładałam na włosy po ich umyciu, po czym myłam całe ciało i spłukiwałam odżywkę razem z pianą - w sumie nie była na włosach nawet pięciu minut... Po drodze było lato, słońce, farbowanie chemiczne i henną, ocknęłam się, kiedy włosy zaczęły mi wychodzić dosłownie całymi długimi pasmami, przed myciem, po myciu, po czesaniu, czy nawet po zwykłym przeczesaniu ich palcami. W efekcie dziś mam rzadkie, cienkie i nędzne włosy oraz coraz bardziej widoczne zakola Nigdy zresztą nie miałam przesadnie gęstych, ale tak rzadkich - też nie...Zaczęłam od podcięcia martwych, pokruszonych i rozdwajających się końcówek w połowie października, poleciało dobre 6cm. Parę dni wcześniej zaczęłam łykać Merz Spezial i póki co udaje mi się być w tym systematyczną Całkiem niedawno kupiłam sobie maski, Alterrę z granatem i aloesem, i czarną marokańską z Planeta Organica, kupiłam też czepek, i teraz nie ma, że się nie chce, staram się po każdym myciu trzymać maskę pół godziny na włosach. Mam wrażenie, że są po tym lekko obciążone (może niedokładnie spłukuję?) i chyba szybciej się przetłuszczają, ale równie dobrze może to być spowodowane porą roku i noszeniem kaptura... Za to na pewno po zastosowaniu masek włosy są bardziej błyszczące i nawilżone Kupiłam też "jedwab" z Green Pharmacy na końcówki i kurację Joanna Rzepa, ale zastosowałam je na razie dwa razy, więc ciężko coś powiedzieć o efektach i stwierdzić, czy mi służą Co jakiś czas nakładam oleje, amla i kokosowy Dabur Vatika, ale tylko na włosy po długości, po kokosowym wtartym w skórę głowy wypadało mi dwa razy więcej włosów niż normalnie...Podsumowując powyższe zabiegi - jest jeszcze o wiele za wcześnie, by było widać jakąś poprawę, a szkoda, bo to jednak demotywuje. Czasem mam wrażenie, że włosów po myciu wypadło mi znacznie mniej niż zwykle, ale moja radość trwa 2-3 dni, czyli do następnego mycia, przy którym wypada mi ich jakaś koszmarna ilość... Suplement, jak już pisałam, łykam od połowy października, czyli dopiero półtora miesiąca, efekty są ponoć po trzech - czekam (nie)cierpliwie ![]() Póki co czytam różne włosowe blogi i fora, wynotowuję kosmetyki i zabiegi do wypróbowania. Muszę się wziąć do intensywnej i systematycznej pracy, by naprawić krzywdy, które wyrządziłam moim kłaczkom i mam nadzieję, że uda mi się je zagęścić i doprowadzić do przyzwoitego stanu... Liczę, że mi w tym pomożecie!
|
#2676 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Długo mnie tu nie było, uczelnia zżera mi cały czas i nie mam nawet czasu nałożyć czegoś na włosy przed myciem. Przez ostatni tydzień ograniczyłam się do mycia Kallosem Latte, nakładania Nivei Long Repair/Isany z arganem i gluta lnianego. O dziwo, nie zaszkodziło to za bardzo moim włosom, ale w tym tygodniu mam zamiar je bardziej dopieścić. Miłej niedzieli wszystkim
|
|
|
|
#2677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() moje wrażenia po płukance z siemienia lnianego: żadne ![]() od razu wydawało mi się to trochę głupim zabiegiem, bo polewając włosy wodą z siemienia i ziarenkami musiałam jakoś spłukać te ziarenka z włosów, a przy tym spłukałam wszystko co dobre, więc w sumie po co w ogóle to nakładałam? w przepisie który znalazłam jest, żeby nie zmywać tego siemienia które wylejemy na włosy, ale w takim razie chyba musimy chodzić z ziarenkami, albo je wyczesać. Nie zrażam się i będę próbować dalej, bo widziałam, że siemię wypuszcza bardzo fajną maź i myślę, że z glutkiem który byłby gęstszy mogłyby być jakieś efekty ![]() przepis na płukankę, którą robiłam: 1. Wsypać 2 łyżki siemienia i zalać 2 szklankami gorącej wody 2. Poczekać, aż ostygnie i ziarenka zaczną wypuszczać kleik 3. Umyć włosy, jeśli trzeba nałożyć odżywkę i spłukać wodą, a następnie polać ostudzonym siemieniem (samą wodą z siemienia lub z ziarenkami) i nie spłukiwać, zostawić włosy do wyschnięcia ![]() najwięcej dobrego jest w ziarenkach, ale nie polecam ich wylewać na włosy, bo wczoraj miałam w nich całą wannę
|
|
#2678 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też,ale się zbieram i zbieram. Ja zauważyłam,że moje włosy lubią minimalizm raz w tygodniu funduję im tylko masło shea i wystarcza. Zresztą ostatnio mi urosły jak szalone może to zasługa delikatniejszego szamponu i odżywki z Alterry i nie drapanie głowy paznokciami tylko masowanie podczas mycia
|
|
|
|
#2679 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja używam go jako odżywki b/s, to moje absolutne KWC, bo efekty są świetne.
|
|
|
|
|
#2680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja swoją płukankę z siemieniq robię już dość długo, nawt odstawiłam ocet i rumianek, płuczę siemienim po każeym myciu. Włosy są teraz takie miękie i śliskie A robię tak: Do metalowego rondelka wsypuję 1.5 łyżki ziarenek, zalewam je mniej więcej 0.5 litra wrzącej wody (zwykle więcej, koło litra). Następnie idę umyć głowę. Maska lib odżywka d/s, zależy od dnia. Później biorę to wszystko do łazienki, przecedzam do umywalki (zamkniętej, raz zapomniałam ), dolewam zimnej wody, płuczę, polewam itp. Voilla Polecam! |
|
|
|
|
#2681 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Dzisiaj: 1. olejowanie: olej słonecznikowy + odżywka 2. mycie: szampon Volume Diplony 3. maska: Kallos Honey 4. zabezpieczenie: Joanna jedwab stylling |
|
|
|
|
#2683 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Aredhel125 Czas edycji: 2013-12-01 o 19:30 |
|
|
|
|
#2684 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2685 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak z naftowych przetworów najbardziej uwielbiam ją z jajkiem i na ok 30 min. Efekty powalające. I jak się spisuje ten olej ze słodkich migdałów? |
|
|
|
|
#2686 |
|
Rozeznanie
|
hejka
jak tam ostatki? u mnie już tradycyjnie w domu;/ niestety muszę znów podciąć końcówki, bo widzę, że znów się rozdwajają, łamią (mam takie białe kropki na końcach lub przy końcach włosa) no więc długo nie będę mieć wymarzonych długich włosów. Mam nadzieję, że kozieradka coś da, wcieram ją już tydzień jej zapach wcale mi jakoś nie przeszkadza hehe potem Jantar więc zobaczymy.... lecę zaraz z dzieckiem na zakupy póki mam pogodę a tak w ogóle to od wczoraj jest mi smutno bo zginął w wypadku mój ukochany aktor amerykański Paul Walker ( <chlip>
|
|
|
|
#2687 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zaintrygowałaś mnie tym szamponem Bioxine. Ja narazie jestem wierna Revitaxowi, mimo że ostatnio podejrzewam go o przesusz moich włosów.Cytat:
![]() A ja wczoraj zrobiłam eksperyment i umyłam włosy Żelem do intymnej z Białego Jelenia i byłam bardzo mile zaskoczona efektami. Oprócz tego przyjechała moja paczuszka z Lawendowej Szafy-tym razem zamówiłam tylko Mumijo w płynie do picia. Ciekawe czy zadziała? Słyszałyście o nim kiedyś?? Miłego dnia |
|||
|
|
|
#2688 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratulację, tyle zmian na plus, oby tak dalej Cytat:
Ciekawi mnie ten olejek O Mumio czytałam o tym u Eve, ale ona pisała o tym m.in. jako o wcierce ![]() KLIK KLIK
Podcięcie 03.11.2016r. Włosomaniactwo od 21.08.2013r. Edytowane przez Blondyna66 Czas edycji: 2013-12-02 o 12:21 |
||
|
|
|
#2689 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny!
Dawno mnie tu nie było ![]() Tak sobie myślę, że dzisiaj z okazji dnia darmowej dostawy i urodzin sobie pobuszuję po sklepach i sprawię sobie prezent (chociaż nie bardzo mam co wydawać ), no i na jednej stronie natrafiłam na szczotkę z włosia dzika za 26zł. Myślicie że to za tanio? Bo widziałam że takie szczotki kosztowały ponad 40zł i to dla mnie trochę podejrzane
|
|
|
|
#2690 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny. Zapomniałam dodać, że szamponu używają także moja babcia (używa też ampułki tej samej firmy), mama i siostra, wszystkie są zadowolone i u wszystkich zahamowało wypadanie. Słyszałam kiedyś o tych tabletkach mumio, podobno są bardzo dobre i polecane dla ludzi po chemii, aby włosy szybciej rosły itp. Dodatkowo chyba nie drogie. Wklejam link, gdzie dziewczyna o nich mówi http://www.youtube.com/watch?v=F5i6bbq6SQ8 Edytowane przez mulankasia Czas edycji: 2013-12-02 o 13:58 |
||
|
|
|
#2691 |
|
Zadomowienie
|
mulankasia nie przetłuszczaja się Tobie włosy po Barwie?
|
|
|
|
#2692 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Przed myciem maska kallos color + olejek łopianowy Nevaskaya Korona na ok.25min Mycie GP łopian większy Maska GK oil nutritive od ucha w dół na ok.30min Na końcówki serum GP
|
#2693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prostu najpierw spłukuję odżywkę d/s zwykłą wodą, a potem płuczę w wodzie z siemieniem |
|
|
|
|
#2694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
hej, weekend bardzo, bardzo udany
TŻ na mikołajki sprezentował mi kurtkę na motor, taką super dopasowaną i podkreślającą talię
|
|
|
|
#2696 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Same perełki,będzie ładne testowanko a włoski na pewno się będą cieszyć, zazdroszczę sesy i balsamow rosyjskich
Edytowane przez barylka666 Czas edycji: 2013-12-02 o 17:07 |
|
|
|
|
#2697 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- To jest kallos KJMN? Ma proteinki lub IPA? |
|
|
|
|
#2698 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2700 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, znacie jakieś fajne produkty na ELEKTRYZUJĄCE się włosy?
Czytałam, że to oznaka, tego że są suche. Jednocześnie szybko mi się przetłuszczają (pewnie od kapelusza/czapki). Już nie wiem co robić, bo tak jak zwykle bylo ok, tak teraz dramat. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

Nigdy zresztą nie miałam przesadnie gęstych, ale tak rzadkich - też nie...
Liczę, że mi w tym pomożecie!

), dolewam zimnej wody, płuczę, polewam itp. Voilla 

Zaintrygowałaś mnie tym szamponem Bioxine. Ja narazie jestem wierna Revitaxowi, mimo że ostatnio podejrzewam go o przesusz moich włosów.