|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3
Hej laseczki
![]() Witam się po weekendzie. Dużo nie naskrobałyście to nawet nadrobiłam. Cały weekend jeździłam po marketach budowlanych bo zaczynamy remont i nie miałam czasu wejść na wizaż nawet ![]() ![]() Co do prezentów ja mojej siostrzenicy rok temu (wtedy 2,5-letniej) kupiłam wspominaną tablicę dwustronną (z jednej można magnesy przyczepiać bądź kartki i farbami malować, z drugiej kredą malować) i powiem Wam że to był hicior. Do tej pory często z niej korzysta. Jeśli chodzi o garnuszek na klocuszek to też miała i długo się nim bawiła, a mało jest zabawek którymi się bawiła (bo przecież nie ma nic tak fajnego jak pilot czy telefon) ![]() Ja się obkupiłam witaminkami w gemini ![]()
#4172 | ||
Zadomowienie
|
Super brzusio
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Weszłam dzisiaj do 2 lumpków i nie mam tego talentu co Wy. Nic nie znalazłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4173 |
Zakorzenienie
|
a przypomnijcie mi dlaczego lepsze są takie termometry od zwykłego elektronicznego "pod pachę"? Bo powiedziałam tż że trzeba kupić, a jak sie mnie zapytał dlaczego to zamilkłam i stwierdziłam że nie pamiętam
![]() ![]() my mamy taki co całkiem szybko mierzy temp |
![]() ![]() |
![]() |
#4174 |
Wtajemniczenie
|
co znowu zmalowali
![]() bebe lej na to sikiem prostym, sie przejmowac bedziesz ![]()
![]() |
#4175 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny kliknęła któraś z was jakiś laktator?
nie mam pojęcia jaki wziąć... przy córce mialam taki najtanszy gruszkowy ale go wyrzuciłam. na elektryczny mnie nie stać - coś recznego byście poleciły? |
![]() ![]() |
![]() |
#4176 | ||
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4177 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- juz mi przeszło nie żywię długo urazy ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4178 |
Zakorzenienie
|
Ktoś oglądał dziś Modę na sukces
![]() Ależ te porody są proste, już się nie boję ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4179 |
Zakorzenienie
|
No właśnie a'propo mierzenia.
Mama mi powiedziała, że wszystkim nam zawsze mierzyła pod pachą temperaturę. Powiedziała, że przy nas nie miała problemu, bo nas wtedy te 5 minut nosiła, lulała żebyśmy wytrzymali, ale ja i tak kupię ten na podczerwień. Wyskoczył mi błąd podczas zatwierdzania zamówienia i nie mam w ogóle danych do wysyłki. Dzwoniłam, kazali dane podesłać meilem, a oni zmienią w zamówieniu. Na razie nie zmienili, a ja nie zapłacę jak nie zmienią. Najwyżej zadzwonię i poproszę o całkowite anulowanie zamówienia.
#4180 |
Zadomowienie
|
Mam takie pytanie do dziewczyn będących na zwolnieniu - czy wypłaty za pierwszy miesiąc zwolnienia dostałyście niższe czy wyższe niż zwykle? Bo mnie się wydało że powinna być wyższa, a nic mi się na koncie nie zgadza :/
#4181 | |
Wtajemniczenie
|
ag9 ja dostaję wiecej niż dostawałam ale nie mam pojęcia jak to liczą.
no ale nie wnikam ![]() bebe dzięki ![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4182 |
Zakorzenienie
|
ja wypłatę dostaję na koniec miesiąca a byłam na L4 od 13go i już dostałam wypłatę o ok 1/8 wyższą niż normalnie. Nie wiem z czego to wynika.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4183 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie nie rozumiem do konca tych zasad wypłacania wynagrodzenia L4 w ciaży. Zus zaczął mi wypłacać pensje po 11 listopada-nie wiem dlaczego tak późno, dawno już minęły te 33 dni na zwolnieniu kiedy to płaci pracodawca. Nigdy nie dostaje pieniędzy w całości, zapewne dlatego, że wypłacają po dostarczonym L4, teraz np. miałam wystawione na tydzień od mojej gin, a potem na miesiac ze szpitala i dostałam mega śmieszny przelew chyba za te 7 dni zwolnienia. Teraz czekam na kolejny za ten miesiąc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4184 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() kiedyś przypomniało mi się, jak Paulina radom pisała, ze jej lekarz się pomylił na usg i pomyślałam, ze gdyby mój tez się pomylił, to byłabym bardzo zła... nie dlatego, że nie chciałabym chłopca ale dlatego, że nie miałabym okazji utrzeć nosa Przemądrzałęj Wróżce ![]() Wkurza mnie to tym bardziej, bo od początku mówiłam, ze nie chcemy wiedzieć, chcemy niespodziankę przy porodzie, a ta zamiast zamknąć buzię (nawet gdyby jej podejrzenia byłyby uzasadnione) to klepie o tym za KAŻDYM RAZEM jak mnie widzi. Dla to mnie to czysta złośliwość bo co prawda teraz już wiem, ale przecież ona wypowiadając te swoje przesądne ciążowe brednie nie wie, że ja znam płeć dziecka, tylko myśli, że nie znam i nie chcę znać, a mimo to ciągle "wróży" psując ta domniemaną niespodziankę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Brzusio ładny ![]() ![]() dokładnie ![]() Zaś w kwestii wózka dziwna podejrzana sprawa. Jest gondola, stelarz wózka i stelarz siedziska spacerówki razem spakowane. Brakuje budki, materiału naciąganego na siedzisko i okrycia na nóżki. Pewnie są gdzieś spakowane osobno... cytując Z.Wodeckiego jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4185 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Obyśmy im utarły nosa z naszymi maluchami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4186 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thidien Czas edycji: 2013-12-02 o 15:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4187 |
Zadomowienie
|
Kurcze no to ja dostałam mniej niż zwykle
![]()
#4188 | |
Zakorzenienie
|
Co do wypłaty, to ja pierwszą od pracodawcy dostałam większą. Tzn wypłaty z ostatnich 12 miesięcy wahały mi się o jakieś 600zł. Dostałam o jakieś 4oozł więcej niż średnia. Z Zusu dostałam jeszcze stówkę więcej, więc nie wiem dlaczego Wy tak mało
![]() Tylko mi wypłaca pracodawca wypłatę Zusowską. No i mam stawkę godzinową, więc może to też ma jakies znaczenie. Cytat:
![]() Nie ważne, że czegoś brakuje, ważne, że będzie nowe ![]()
![]() |
#4189 |
Rozeznanie
|
Zus wypłaca za tyle dni na ile jest zwolnienie-suma summarum to powinno wyjsć tyle ile zarabia się przez miesiąć.Mi tak wychodzi. Za L4 płacą w ciągu 30 dni od momentu kiedy zwolnienie wpłynie do nich.
![]() |
#4190 |
Zakorzenienie
|
Ja się dużo dowiedziałam z tego linka
http://forum.infor.pl/topic/158193-w...%C4%85%C5%BCy/
#4191 |
Zadomowienie
|
Ja listopad dostałam na konto netto ok. 20% mniej niż średnia wypłata netto z ostatnich 12 miesięcy
![]() Zwolnienie miałam od 4 listopada (1-3 jako dni wolne więc się nie liczą) ale mimo wszystko coś mi nie pasuje.
#4192 |
Rozeznanie
|
oglądałam niedawno program Bosackiej o mleku akurat i ona wypatrzyła, że w mleku nie ma wapnia... i faktycznie, dzisiaj zrobiliśmy rundkę po 3 marketach (lidl, intermarche, netto) i jedno się znalazło, które w składzie miało wapń
tylko nie wiem, może to taka oczywistość, że w składzie tego nie ujmują? chociaż Bosacka też mówiła, że w takim sklepowym to tego wapnia albo wcale albo co kot napłakał oczywiście najlepsze od krówki - więc zostaje mlekomat (ale wiadomo, drożej) ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- dzisiaj widzieliśmy dokładnie taki sam w netto, za 78zł
#4193 |
Zakorzenienie
|
Byłam w netto w sobotę i u mnie na pewno nie było
![]() W gazetce też nic nie widzę, chyba, że był wcześniej i zostało.
#4194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
potem za cały następny miesiąc chorobowego wyższa niż zwykle w ogóle to bardzo się cieszę, że jestem na zwolnieniu, bo w skzole bym nie wysiedziała 27 godzin bez uszczerbku na zdrowiu fizycznym i psychicznym, tylko... nadgodzin brak :P a kasa jak wiecie same leeeeeeci :P coś za coś ale wolę jednak mniej $ i pewność, że mnie żaden maluch nie zbombarduje z drugiej strony... ciągle mi przysyłają artykuły na stronę internetową do wrzucania - "bo nie ma kto inny" (nosz kurdę informatyków nie ma? ja się na tym nie znam i robię, to inni też by mogli :/ )
![]() |
#4195 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też miałam kupować, ale u mnie na szkole rodzenia mówili tylko o przegotowanej wodzie do przemywanie wszystkiego na twarzy i w okolicach intymnych, ani słowa o soli fizjologicznej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja się dzisiaj wzięłam - wywaliłam wszystkie Ulkowe rzeczy z szafy i spisuję dokładnie co mam, ile i w jakim rozmiarze... Jestem na połowie i już nie mam sił ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie kupię laktatora ręcznego bo ile bym osób nie pytała, mówią, że to męka go używać, muszę znaleźć niedrogi elektryczny.
#4197 | |
Zakorzenienie
|
A majtki poporodowe zamawiacie te jednorazowe czy te siateczkowe wielorazowe??
![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4198 |
Moderator
|
Jaaaa - przez ten dzień darmowej dostawy postanowiłam dokupić "kilka" rzeczy i już mam 100zł w koszyku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4199 |
Rozeznanie
|
Witam się po przerwie
![]() Niestety znów mam zaległości i nie nadrobiłam wszystkiego ![]() U nas wszystko w porządku, właśnie jestem po wizycie, dostałam żelazo, zakupiłam jakiś BIOFER FOLIC, zobaczymy jak zadziała, zjadam też polecane tabletki burakowe o takim też zapachu niestety ![]() ![]() Jeszcze nie jestem na L4, dziś coś napomknęłam, ale wizyta w pośpiechu więc nie zdążyłam dopytać. Pan doktor (NFZ) jednakże nie wydawał się skory do wypisania zwolnienia, może oczekiwał jakieś gratyfikacji? ![]() Jak to u was było? Ktoś tu polecał książki do poczytania i przeczytałam DAWCĘ. Potem nie mogłam spać, bo śniły mi się przeszczepy serca ![]() Jak wasze plany sylwestrowe? My właśnie zrezygnowałiśmy z sylewstra na sali, ale za to wybieramy się na wesele 4 stycznia. Mam nadzieję, że potańczę ![]() ![]() Gratuluję oczywiście poznanych płci! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4200 |
Zadomowienie
|
Co do laktatorów to obiecano mi elektryczny pożyczyć więc czekam aż trafi w moje ręce
![]() Coś miałam jeszcze zacytować, ale mi cytaty pouciekały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.