Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-04, 08:37   #4171
iwantyou99
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

Cytat:
Napisane przez jaszczurka_2007 Pokaż wiadomość
Pojawiły się u mnie wieczorem zaburzenia widzenia :/ bez bólu głowy i podwyższonego ciśnienia ale jednak..byłam dzisiaj na wizycie u gina i wszystko z dzidzią dobrze..może to osłabienie? Dzisiaj miałam pracowity dzień..
Hmm dobrze ze cisnienie w normie bo to mogłoby byc zatrucie ale z tym wzrokiem to ja tez miałam kłopoty. Generalnie mam wadę wzroku a w ciazy miałam wrażenie ze sie pogorszyło. Teraz jest juz tak jak przed ciaza. Wiec pewnie i u Ciebie minie.

Mam nadzieje ze dzisiaj nic sie nie zmieni i wreszcie po 48 dniach spędzonych w szpitalu i na 35 dni przed planowanym terminem porodu zabiorę mojego Kluseczka do domu.
Dzisiaj Imieniny Barbary - mojej mamy wiec prezent bedzie miała wypasiony

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 08:44   #4172
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Hmm dobrze ze cisnienie w normie bo to mogłoby byc zatrucie ale z tym wzrokiem to ja tez miałam kłopoty. Generalnie mam wadę wzroku a w ciazy miałam wrażenie ze sie pogorszyło. Teraz jest juz tak jak przed ciaza. Wiec pewnie i u Ciebie minie.

Mam nadzieje ze dzisiaj nic sie nie zmieni i wreszcie po 48 dniach spędzonych w szpitalu i na 35 dni przed planowanym terminem porodu zabiorę mojego Kluseczka do domu.

Ale macie fajnie, super ze już do domku zabierasz małego
Moja teściowa też ma dziś imieniny, po południu się wybieramy
Stary 2013-12-04, 08:45   #4173
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:

Wow, ekstra! Strasznie dzielnie sobie radzi Dominik, ze tak szybko wychodzicie
Stary 2013-12-04, 08:47   #4174
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Isia - jestem zakochana w tej pościeli!!! Dosłownie cudowna!!!
Szkoda że obecnie sprzedawca nie ma nic wystawionego....
Kurcze sprawdzilam i rzeczywiście. Może spr za parę dni, bo bardzo dużo maja wysyłek i nie ogarniali tematu, może jak wyjdą dotychczasowe zamówienia to znowu wrzuca produkty.
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 08:52   #4175
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Ale macie fajnie, super ze już do domku zabierasz małego
Moja teściowa też ma dziś imieniny, po południu się wybieramy
Tez sie ciesze! Choć przyznaje ze miałam kryzys brzuszkowy. Płakałam jak widziałam kobiety w ciazy , nawet jak widziałam kasy dla mam. Miałam poczucie ze sie brzucholkiem nienacieszylam. I nawet zdałam sobie sprawę ze mam tylko jedno zdjęcie z brzuszkiem bez głowy robione w lustrze zeby wstawić na wizaz.
Wogole miałam zażarta dyskusje z panią neonatolog ( genialny specjalista) i rozmawialysmy o kg w ciazy i o wielkości brzuszka. Wnioski sa takie: ze względu na moja zwiększona wagę przed ciaza ja w ciazy pilnowalam diety - Dominik rósł ja chudlam brzuszek miałam ale raczej skromny. No i pani doktor powiedziała ze w takich przypadkach trudno jest ocenić prawidłowość przebiegu ciazy - wiadomo lepiej było ze trzymałam sie diety ale jednak zaburzalo to ocenę sytuacji. Dlatego kontrola wagi i obwodów jest ważna bo np mały brzuszek moze sugerować za mało wypełnione lozysko. Niestety moja lekarka obwodów brzucha wogole nie sprawdzała a Wasze to robią?

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 08:57   #4176
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
w ogóle to jak to czytam co napisałam hmm brzmi to jak bełkot jakiejś histeryczki-analfabetki

Nie przejmuj się. Będzie lepiej!
A każda z nas ma takie dni,że wszystko jest do bani...

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość

i chyba odszedł mi czop, chyba, bo nie wiem co to za maź była - takie gęste, lekko sztywne, koloru zielonkawo-beżowego, takiego jak te fluorescencyjne gadżety ale nie świeci w ciemnościach, sprawdzałam krwi nie było. 9 rozpoczynam 37 tydzień, więc w teorii mogę rodzić. Chociaż jak to jest - ten 37 musi być skończony, czyli to musi być 37 t 0 d czy wystarczy rozpoczęty, czyli np 36 t 1 d ?
37t 0d musi być. Ale jak czop odszedł to chociaż wiesz,że się nie przeterminujesz... I uświadomiłam sobie,że za 3 tyg i ja już w sumie mogę rodzić. Chyba wezmę się w końcu za przygotowania...

Cytat:

O to super!!
Stary 2013-12-04, 09:02   #4177
isia4891
Zadomowienie

Pilotko mam nadzieję ze się wyspalas i masz lepszy nastrój dziś
MalaMigotko nie ma jak w domu nie??
Mizianie brzucha może wywołać skurcze o to chodzi tak??
Wstaje w nocy lozeczko stoi i taka radość mnie ogarnęła z drugiej strony do 23.12 czekam na wizytę i padnie decyzja naturalnie czy cesarka .
Dziewczyny o co chodzi z tymi znieczuleniami , które lepsze to pidpajeczynowe czy zzo ??

Iwanty cieszę się bardzo ze wychodzicie , u mnie w domu co parę dni mama albo mąż pytają co u was
Gosia ja też mogłabym za 3 tyg ale chce po nowym roku, mimo tego okropnego bólu spojenia....

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-04 o 09:05
Stary 2013-12-04, 09:03   #4178
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Wiecie, mam w czwartek isc do gina. Mialam zrobic wymaz i sprawdzic gbs, tylko ze przyplatalo mi sie lekkie zapalenie i dostalam nystacyne dopochwowo. Niewiem czy badanie wyjdzie. Czyt o tym.gbs ze duzo kobiet to ma, ze swiadcza o tym infekcje (!?). Ja do teraz nic nie zlapalam, trraz tylko lekki stan zapalny, niewiem co myslec. Obym tego nie miala... mam.juz dosc zlych wynikow

GBS nie jest niczym strasznym, więc nawet jak Ci wyjdzie, to się nie przejmuj.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 09:07   #4179
AgatkaL
Wtajemniczenie

Wyjaśniło się czemu tak długo czekam na kasę z ZUSu. Okazuje się, że mój kochany pracodawca zaznaczył na druku Z-3 przekaz pocztowy, a nie podał nr konta do przelewu, więc pieniążki sobie idą już tydzień pocztą....
No i znów muszę dziś jechać do ZUS składać oświadczenie w tej sprawie...oszaleć idzie.

Orientujecie się może, czy za kwestie długów dorosłego dziecka mogą być pociągnięci rodzice? osoba ta mieszka z rodzicami.

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 09:07   #4180
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Gosia ja też mogłabym za 3 tyg ale chce po nowym roku, mimo tego okropnego bólu spojenia....

No ja w sumie też.
Nie czuję się jeszcze gotowa i chyba przez to tak zwlekam i nic jeszcze nie mam przygotowane dla małego...
Stary 2013-12-04, 09:10   #4181
isia4891
Zadomowienie

Fervex wycofany
http://pieniadze.fakt.pl/Fervex-wyco...,212966,1.html
Stary 2013-12-04, 09:39   #4182
mala098
Raczkowanie

GBS bada się zazwyczaj ok. 36 tygodnia. On często kolonizuje drogi rodne kobiety, jak np E coli w okrężnicy, dla nas jest zupełnie bezobjawowy, ale dla dzieciaczka, który przeciska się przez kanał rodny może wywołać zap spojówek lub zap płuc. Jeśli wynik jest dodatni, podaje się po prostu przed porodem jednorazową dawkę antybiotyku.
Stary 2013-12-04, 09:39   #4183
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:

trzymam mocne kciuki za wyjście ! Ale super

Dziewczyny właśnie dzwonili ze sklepu meblowego łóżeczko i komoda z przewijakiem jutro już będą Miałam czekam 4 tyg czekałam 2 tygodnie ale się cieszę !
Aż zaczęłam się bać , że tyle dziewczyn już ma łóżeczka a ja za moim muszę czekać .
Jutro o 9 mają przywieść uprzedziłam męża , że po powrocie z pracy będzie składał komodę . łóżeczko tylko odpakujemy żeby się wywietrzyło a mąż złoży jak już urodzę
Urodzę - jak to dziwnie brzmi jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić naprawdę mam bardzo niski próg bólu i nie mogę sobie tego wyobrazić mimo , że nastawiam się , że urodzę naturalnie
Stary 2013-12-04, 09:40   #4184
mala098
Raczkowanie

A tak poza tym, to witajcie w środę! Rany, jak te tygodnie błyskawicznie płyną na zwolnieniu! Dopiero jechałyśmy na groby, a to już szukamy prezentów gwiazdkowych! Niesamowite..

Miłego dnia!
Stary 2013-12-04, 09:44   #4185
magnusia
Zakorzenienie

Cześć mamuśki

Ja dziś chodzę jak połamana bo całe plecy mnie bolą- zaraz chyba sobie kręgosłup wyszarpię

Kukurydziana, Pawmaj---- rany laski nie rodźcie jeszcze... Właśnie sobie uświadomiłam że za chwilę będą same posty pt jadę rodzić jezu to już nie długo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-04, 09:49   #4186
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Dzięki za te info o GBS, mam nadzieję, że nie będę musiała się tym martwić.... Problem, że mam uczulenie na PNC, a pewnie antybiotyk jest na PNC nie nie, nie ma co się martwić pierdołami na zapas, na pewno jest jakieś wyjście w razie czego.

Co do porodów, no myślę, że za jakieś 2 tyg, to już zaczniemy jazdę :P Jak nie wcześniej, przecież mamy kilka terminów na grudzień
Stary 2013-12-04, 09:54   #4187
cayenneOna
Zadomowienie

Część Dziewczyny,
Melduję się ze zwolnienia, powiem szczerze, że nie chcialo mi się męczyć te 4 dni robocze do wtorku (od środy urlop do końca roku, później od 8.stycznia ustawowo wolne w Szkoplandii dla mam).
Ale tak się zastanawiam co ja będę robiła jak nie będę chodziła do pracy? co Wy robicie?

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 09:58   #4188
Negrid
Rozeznanie

Dzień doberek dziewczyny

Mam pytanie do tych z Was które już rodziły...
czy można (a jeśli można to w jakim stopniu) porównać skurcze porodowe ze skurczem np. łydki ? No bo dla mnie i to i to skurcz? A czasem tak mnie złapie, że płaczę z bólu to czy te porodowe też są mniej więcej takie? tylko, że boli brzuch, plecy i części intymne?
przepraszam jeśli to pytanie wyda się Wam tragicznie głupie, ja po prostu się boje i chciałabym mieć jakieś porównanie...

Dziś moja teściowa też ma imieniny i nie wiem co kupić.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:01   #4189
forester
Zadomowienie

Witojcie!

Iwantyou i Dominik będzie w domu sporo przed Świętami!

Coś mi dzisiaj macica za bardzo trenuje, chyba trzeba będzie więcej poleżeć
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:01   #4190
Le La
Zadomowienie

Hej Laski, ja dzisiaj noc o dziwo przespana, ale nadal mam nerwy na mojego meza. Wczoraj wieczorem powiedzialam mu pare rzeczy, bo mi sie skumulowalo to sie obrazil i wyszedl do drugiego pokoju, wiec juz nie wytrzymalam i mu mowie, ze jak on chce byc ze mna przy porodzie??? Bo roznie moze byc, moge sie wydzierac na niego itp.to co tez focha strzeli i wyjdzie????? Jestem tak w@&$#na na niego, ze szok, grrrrrr
Czasami mam wrazenie, ze faceci sa naprawde z innej planety.

iwantyou czyli dzisiaj Wielki Dzien?? Suuuuper!!!!!! Bardzo sie ciesze

migotka odnosnie antybiotyku przy gbs, to ja tez jestem uczulona na pnc i pytalam gina, co wtedy, to powiedzial, ze sa inne antybiotyki. Ale mam nadzieje, ze nie bedzie Ci w ogole potrzebny

Biore sie chyba za sprzatanie. Przynajmniej jakos spozytkuje nadmiar energii, wywolany podniesionym cisnieniem przez meza
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:05   #4191
katarzyniak
Rozeznanie

Witam sie z rana

Lolita, a Ty u kogo kupowalas posciele? Wiem,ze na pewno jedną w baby raju, a tą drugą w grochy?

Eh, odebralam wyniki moczu i oczywiscie leukocyty - 8-10 w polu widzenia... I jeszcze bilirubina wyszla w poczu. Ph prawidlowe. Dzwonilam do gina i podobno bez paniki mam przyjechac w sobote na wizyte:\ ehhh...dołuje sie, bo zawsze musi Wyjsc COŚ nie tak
Zaczełam kompletowac powoli wyprawke, tzn musze dokonczyc kupowac ubranka, potem posciele, a na koncu pierdułki apteczne itp. Chociaz jak wyszedl mi ten mocz zły,to nie mam weny zeby cos zamawiać ....
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:06   #4192
pilotka86
Rozeznanie

cześć
już mi lepiej dzięki za słowa otuchy

zaraz wstawiam pranie, słabo mi jak widzę tą graciarnie
dawniej to olałabym to. A już tak mniej więcej od 2-3 miesięcy nie wiem co mi się stało
denerwują mnie nawet okruszki na blacie, lekko pochlapana posadzka w łazience, plasterek cytryny w kubku zostawiony w zlewie i cała masa takich pierdół dot. czystości czy nieodkładania rzeczy na swoje miejsce (w czym wcześniej to aj byłam mistrzem).

w dodatku moja mama ma duże skoki ciśnienia i od 3 dni boli ją głowa a ja to troszkę zlekceważyłam i czuję się teraz strasznie

a tak już na sam koniec to wyżale się, że rozwalają mnie niektórzy
wystawiałam różne graty na lokalnych serwisach i jak ludzie potrafią być nieodpowiedzialni (umawianie się i nie przyjeżdżanie to standard) i roszczeniowi to głowa mała.
Wczoraj miałam telefon od babki która przebiła wszystko. Chciała żebym jej zawiozła do domu (!!!) wykładzinę bo chce kupić. Dodam, że mieszka 15 km ode mnie. A wykładzina ma prawie 5 metrów długości i 1,5 szerokości i kosztuje zawrotną sumę 15zł, bo wystawiłam żeby się tylko pozbyć z piwnicy!!! można co prawda złożyć ją w kostkę ,ale co za typka jeszcze do mnie "a to ja nie wiem czy opłaca mi się jechać, bo to 15zl stracę na paliwo i 15zl kosztuje wykładzina"

Iwantyou trzymam kciuki za wyjście Dominika!!
nie przejmuj się, że nie zdołałaś nacieszyć się brzuszkiem:głasiu: , to są tylko takie dodatki

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-04 o 10:08
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:18   #4193
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jaszczurka_2007 Pokaż wiadomość
Pojawiły się u mnie wieczorem zaburzenia widzenia :/ bez bólu głowy i podwyższonego ciśnienia ale jednak..byłam dzisiaj na wizycie u gina i wszystko z dzidzią dobrze..może to osłabienie? Dzisiaj miałam pracowity dzień..
A łykasz witaminki dla ciężarnych z DHA w składzie ?
Bo to też wspomaga wzrok w ciąży.

Może być też z przemęczenia.

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Jakież to prawdziwe...
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:20   #4194
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Witam sie z rana

Lolita, a Ty u kogo kupowalas posciele? Wiem,ze na pewno jedną w baby raju, a tą drugą w grochy?
http://allegro.pl/3cz-posciel-do-loz...693016524.html
Stary 2013-12-04, 10:30   #4195
selena85
Wtajemniczenie

Kobietki, ubranka dla maluszka prać w proszku dla dzieci i płukać w płynie dla dzieci czy w samym proszku/płynie?

Jak robiłyście?

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html

Edytowane przez selena85
Czas edycji: 2013-12-04 o 10:32
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:35   #4196
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Kobietki, ubranka dla maluszka prać w proszku dla dzieci i płukać w płynie dla dzieci czy w samym proszku/płynie?

Jak robiłyście?

Ja piore tylko w plynie do prania Bobini, ma bardzo delikatny zapach i ubranka sa po nim takie miekkie.
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:36   #4197
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Kukurydziana, Pawmaj---- rany laski nie rodźcie jeszcze... Właśnie sobie uświadomiłam że za chwilę będą same posty pt jadę rodzić jezu to już nie długo
Spoko, ja jeszcze nie rodzę Co prawda z takimi skurczami znowu zatrzymaliby mnie w szpitalu, ale póki co nie zamierzam się tam zgłaszać Ja podejrzewam, że taka już moja uroda i żadne prochy nie uregulują mi tego na stałe (i tak łykam codziennie nospę...)

A nawet jak się zacznie, to i tak weszłam już w 8 miesiąc, a młody dostał sterydy na rozwój płucek Chociaż zdecydowanie ma jeszcze czas, niech grzecznie sobie siedzi w maminej ciemnicy
Stary 2013-12-04, 10:41   #4198
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety moja lekarka obwodów brzucha wogole nie sprawdzała a Wasze to robią?
moja mi jeszcze ani razu brzucha nie mierzyła ...

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Ale tak się zastanawiam co ja będę robiła jak nie będę chodziła do pracy? co Wy robicie?
siedzimy na wizazu bo u mnie przynajmniej już nie ma co sprzątać a no i teraz to powoli pranie dzieciowych rzeczy robię i znienawidzone prasowanie...

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
a tak już na sam koniec to wyżale się, że rozwalają mnie niektórzy
wystawiałam różne graty na lokalnych serwisach i jak ludzie potrafią być nieodpowiedzialni (umawianie się i nie przyjeżdżanie to standard) i roszczeniowi to głowa mała.
no niestety takich ludzi jest od groma a najlepiej żeby im to przywieźć i jeszcze dopłacić i podziękować że w ogóle biorą ...
też mam parę rzeczy na tablicy wystawione i pytań od groma, co druga osoba "zadzwonię wieczorem to się umówimy na odbiór" a potem cisza...

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Jak robiłyście?
ja piorę tylko w proszku dziecięcym a dokładniej to teraz każde pranie w innym bo wykorzystuje próbki
Stary 2013-12-04, 10:43   #4199
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:

Jak robiłyście?

Ja piorę w zwykłym proszku, bez plynu do plukania, daje połowę zalecanej przez producenta dawki i wstawiam podwójne plukanie.
Stary 2013-12-04, 10:43   #4200
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
PawMaj, ja bym na Twoim miejscu weszła na jego konto w grze, zabiła jego postać którą tworzył pewnie miesiącami, po czym zmieniła hasła do konta, żeby nie był w stanie dojść co się stało. Jeśli dużo gra to hasło pewnie ma na autouzupełnianiu albo nie ma go wogóle na kompie którego używa w domu. Zaiste anielska Twoja cierpliwość. Co innego jakby pograł raz na jakiś czas, w wolnym czasie, a co innego jak zamiast zajmować się swoją kobietą i domem, gra. Jak dla mnie to zasłużył na karę Ale ja złośliwa jestem
Straszna jesteś

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość

Ja już od paru tyg mam osłabiony wzrok, zwłaszcza wieczorami, wszystko mi się zlewa jak patrzę z odległości 3-4m
Mój też się pogorszył ale mam nadzieję, że już niedługo wróci wszystko do normy.

Cytat:

Ale super! Oboje już pewnie macie dosyć szpitala na całe zycie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Część Dziewczyny,
Melduję się ze zwolnienia, powiem szczerze, że nie chcialo mi się męczyć te 4 dni robocze do wtorku (od środy urlop do końca roku, później od 8.stycznia ustawowo wolne w Szkoplandii dla mam).

Nabałaganie, posprzątam, coś ugotuje.....same nudy
A teraz to w sumie powoli przygotowania do świąt
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości