Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-03, 22:05   #3181
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ta, a na nfz zrobisz, ale tylko w teorii
I tak i nie. Fakt, że na nfz "przysługuje" 1 usg na 2 tygodnie (to do monitoringu mało) ale trafiłam na lekarzy, którzy na nfz robili mi usg w celu podglądnięcia pęcherzyka, więc da się coś zrobić.

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Wiem co obejmuje, pracuję w ubezpieczeniach więc nie jestem jeleniem.
Akurat takie za 40 zł mi starcza.

Lekarz podstawowego kontaktu - w zeszłym roku miałam anginę. W związku z czym trzeba było udać się po zwolnienie + antybiotyk. Lekarza zaczęłam szukać o 7 rano, wszędzie - no wie Pani, na dzisiaj nie ma już miejsc, może jutro po południu, może za 2 dni.
Koniec, końców wybuliłam 120zł na wizytę prywatną.
To skoro wiesz to po co podajesz jako przykład? Takie ubezpieczenie jest dobre póki się jest .. zdrowym.

A co do choroby i przychodni - nie wiem, albo to kwestia miasta, albo źle trafiłaś, albo mało walczyłaś o swoje. Ja nigdy nie mam problemu, jak dzwonię to mówię, ze jestem chora i panie nawet jak mają komplet mówią, żebym przyszła poza kolejnością.

Cytat:
przez ostatnie 2 miesiące wydałam 500 zł na prywatne leczenie
w sumie, to tak, jestem jeleniem, bo mogłam wykupić drobne ubezpieczenie, które by to pokryło. i miałabym je na pół roku.
Zdradzisz na co? Bo wydaje mi się to dziwne.

Cytat:
Ja się zastanawiam co i kto musi ci uświadomić, że to że na zachodzie jest lepsza jakościowo opieka zdrowotna ..
Poczytaj sobie opinie dziewczyn, które mieszkają za granicą, choćby tych, które starają się o dziecko/są w ciąży. W wielu krajach do 12 tygodnia nikt ciąży nie uzna, w przypadku poronień nie robi się nic. U nas jedziesz na IP i dostajesz pomoc.

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
no ale można sobie wykupić takie ubezpieczenie prywatne, które w razie czego obejmuje także pobyt w szpitalu? chyba nie? przykładowo auto mnie potrąci i karetka zawiezie mnie do pierwszego lepszego szpitala, a potem wystawi rachunek na kilkanaście tysięcy? albo nie wiem... wycięcie wyrostka robaczkowego
Pewnie można. Znajdź taką ofertę i zobacz cenę.

Cytat:
Nie rozumiem argumentu... no to co że by potrzebowała 10 tysięcy? jakby te wszystkie pieniądze które idą rzekomo na opiekę zdrowotną, wziąć sobie do ręki, dołożyć 150-200 zł (które i tak się wydaje miesięcznie na prywatne wizyty i to jedną, czy dwie) i wykupić pakiet, to by ją już nigdy nic nie musiała interesować przy takim pakiecie prywatnym.
Hmm zależy ile zarabiasz, ale od takiej średniej krajowej idzie ok 200-300 na nfz o ile się nie mylę. Zobacz co za to oferują prywatni ubezpieczyciele.
A te 150-200 miesięcznie dodatkowo to chyba lekka przesada, aż tyle chorujesz?
Stary 2013-12-03, 22:12   #3182
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marudeux
Poczytaj sobie opinie dziewczyn, które mieszkają za granicą, choćby tych, które starają się o dziecko/są w ciąży. W wielu krajach do 12 tygodnia nikt ciąży nie uzna, w przypadku poronień nie robi się nic. U nas jedziesz na IP i dostajesz pomoc.
No ale to nie jest żaden wyznacznik jakości

Cytat:
Napisane przez marudexus
Hmm zależy ile zarabiasz, ale od takiej średniej krajowej idzie ok 200-300 na nfz o ile się nie mylę. Zobacz co za to oferują prywatni ubezpieczyciele.
A te 150-200 miesięcznie dodatkowo to chyba lekka przesada, aż tyle chorujesz?
no heloł, 120 zł to jest jedna wizyta u lekarza. Ginekolog co 2-3 miesiące to jest niemalże jak amen w pacierzu, ale nie będę się spowiadać do kogo latam. No to od średniej krajowej weź 300, dodaj 200 które tak czy siak się wydaje - nie wierzę że za 500 zł miesięcznie nie wykupię fajnego pakietu prywatnie ;- )

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

O leczeniu onkologicznym to ja nawet nie wspomnę. Gdyby nie to że mam dostęp do lekarzy w rodzinie, pewnie już dawno bym umarła. Tyle dobrego że termin zabiegu/operacji wyznaczono mi latem na wiosnę 2014. Czyli stosunkowo nie tak dużo. Prywatnie 10 000 zł.

;- ) a jeszcze nie wiadomo czy mi tego nie zepsują
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:12   #3183
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Są ubezpieczenia szpitalne.
Skoro w tym siedzisz, możesz podać koszt takiego ubezpieczenia, które pokrywa leczenie szpitalne? Tak z ciekawości.

O:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,305,1...okrajowca.html

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2013-12-03 o 22:15
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:14   #3184
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ile te składki na NFZ wynoszą? To grosze przy tym ile kosztuje opieka zdrowotna w razie choroby.
Ja leczyłam się przez kilka lat na dość poważną chorobę, kilka pobytów w szpitalu, rezonanse i tomografie, cały czas pod opieką specjalisty i na lekach. W życiu nie byłoby moich rodziców stać na opłacenie tego, i ze składek, i z ich pensji.
NFZ nie jest idealny, wręcz przeciwnie, ale opieka medyczna nie powinna kosztować nikogo ani grosza (owszem są składki, ale to tak jakby narzekać, że płacimy pensje policji i nauczycielom).
moi rodzice płacą składki zdrowotne od 28 lat. NIGDY nie byli hospitalizowani, nie byli na sorze, a z wizyt na NFZ/kasę chorych byli jedynie u internisty przy chorobach zakaźnych. gdyby mieli odłożoną tę kasę to mieliby pewność, że na starość mogą sobie pozwolić na prywatne leczenie (odpukać). na rezonans czy tomografię czeka się nawet pół roku, a w niektórych przypadkach to wręcz wyrok śmierci. nie każdy ma możliwość wywalić na raz 600zł na badanie.
takie cudowne te nfzty, a w połowie roku kończą się limity przyjęć do specjalistów albo czeka się na endoprotezę KILKA LAT.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:22   #3185
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
moi rodzice płacą składki zdrowotne od 28 lat. NIGDY nie byli hospitalizowani, nie byli na sorze, a z wizyt na NFZ/kasę chorych byli jedynie u internisty przy chorobach zakaźnych. gdyby mieli odłożoną tę kasę to mieliby pewność, że na starość mogą sobie pozwolić na prywatne leczenie (odpukać). na rezonans czy tomografię czeka się nawet pół roku, a w niektórych przypadkach to wręcz wyrok śmierci. nie każdy ma możliwość wywalić na raz 600zł na badanie.
takie cudowne te nfzty, a w połowie roku kończą się limity przyjęć do specjalistów albo czeka się na endoprotezę KILKA LAT.
Moi rodzice płacą od XX lat ubezpieczenie OC na samochód a nie mieli nigdy wypadku, gdyby odkładali sobie tą składkę to mieliby już ferrari ...

Czy Ty rozumiesz sens ubezpieczenia?

p.s. dla siebie znalazłam jak na razie pakiet za 425 zł, fakt, wypasiony, obejmujący wszystkich specjalistów itp, ale nie obejmujący leczenia operacyjnego. Szukać dalej?
Stary 2013-12-03, 22:22   #3186
201604181004
Konto usunięte

Tak, szukaj dalej. Jestem ciekawa ile kosztuje takie z leczeniem szpitalnym
Stary 2013-12-03, 22:26   #3187
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Skoro w tym siedzisz, możesz podać koszt takiego ubezpieczenia, które pokrywa leczenie szpitalne? Tak z ciekawości.

O:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,305,1...okrajowca.html

Wiesz, to zależy od warunków na jakich zawarta jest umowa (wysokość sumy ubezpieczenia, wiek ubezpieczonego, zakres polisy etc.).

Mogę powiedzieć tylko tyle, że dla mnie - kobieta w wieku 23 lat z zasiłkiem i świadczeniem szpitalnym to ok 125 zł/mc.
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:37   #3188
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Tak, szukaj dalej. Jestem ciekawa ile kosztuje takie z leczeniem szpitalnym
Wiesz, wydaje mi sie, ze nie da sie okreslic ceny takiego ubezpieczenia. Raz, ze nie jest ono popularne, wiec gdyby bylo wykorzystywane na szersza skale cena bylaby inna (mniejsza). Dwa, ze bardzo niewiele zabiegow da sie przeprowadzic u nas prywatnie. Owszem, mozna przeprowadzic pewne zabiegi (przyjecie porodu, wszczepienie plytki w biodro itp.), ale lista jest krotka. Wszelakie powazne operacje, przeszczepy to tylko panstwowo. Poza tym, nawet w panstwach, gdzie nie ma publicznej sluzby zdrowia panstwo pewna kwota dotuje sluzbe zdrowia. Podsumowujac moje wywody: nie da sie powiedziec, ile dokladnie kosztowaloby leczenie w Polsce, gdyby zrezygnowac z publicznej sluzby zdrowia . Obecne ceny ubezpieczen w zadnej sposob nie przystaja bowiem do takiej rzeczywistosci.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:39   #3189
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jesteśmy społeczeństwem i te pieniądze Twoich rodziców idą na leczenia np. dziecka chorego na białaczkę (wybaczcie podkolorowany przykład). Owszem system ma wady, ale to wina jego prowadzenia, biurokracji itd. Sama idea wspólnego worka, nie jest zła. Owszem, niektórzy na tym stracą bo przez całe życie będą zdrowi, ale to tak samo jakby ludzie bez prawa jazdy protestowali, że nigdy nie skorzystają z autostrady.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:42   #3190
201604181004
Konto usunięte

Dziękuję za odpowiedź
Stary 2013-12-03, 22:45   #3191
aer
O RLY?

Generalnie jeśli chodzi chodzi o ubezpieczenia szpitalne to jest to w moim mniemaniu taki dodatek.
Nie spotkałam się jeszcze z prywatnym ubezpieczeniem szpitalnym, które od A do Z przeprowadziłoby pacjenta np. przez chorobę nowotworową (aczkolwiek mogę się mylić, nie siedzę w tzw. "życiówkach" tylko ubezpieczaniach majątkowych).

Leczenie szpitalne to coś takiego:
Leżysz w szpitalu dajmy na to 7 dni. I jeśli masz to zawarte w zakresie ubezpieczenia za każdy dzień pobytu w szpitalu masz wypłacane np. 150 zł.
Czy też pacjent przechodzi przeszczep. Ma ubezpieczenie szpitalne z świadczeniem pooperacyjnym. Jeśli w katalogu operacji znajduje się przeszczep danego narządu otrzymuje za to np. 10 tys zł. od ubezpieczyciela.

Natomiast, tak jak zaznaczałam wcześniej - wysokość składki zależy naprawdę od wielu czynników i nie da się jednoznacznie określić "ile" - tutaj na forum.

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2013-12-03 o 22:46
Stary 2013-12-03, 22:49   #3192
Bysanda
Zadomowienie

Lepsze niz ubezpieczenie jest znajomy lekarz w rodzinie w swoim miescie :thumbup:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 22:56   #3193
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź
Jesli to do mnie to prosze uprzejmie .

Cytat:
Generalnie jeśli chodzi chodzi o ubezpieczenia szpitalne to jest to w moim mniemaniu taki dodatek.
Nie spotkałam się jeszcze z prywatnym ubezpieczeniem szpitalnym, które od A do Z przeprowadziłoby pacjenta np. przez chorobę nowotworową (aczkolwiek mogę się mylić, nie siedzę w tzw. "życiówkach" tylko ubezpieczaniach majątkowych).
Wlasnie dlatego, ze u nas jest publiczna sluzba zdrowia. Prywatna nie jest zadna alternatywa calosciowo. Nie ma wiec ubezpieczen szpitalnych u nas, ktore oferowalyby opieke od poczatku do konca przy kazdej chorobie.

Wzorem Stanow dobra alternatywa byloby wprowadzenie pakietow. Przy naszym panstwie opiekunczym nigdy by to nie przeszlo. Pakietowe ubezpieczenia polegaja mniej wiecej na tym, ze teoretycznie masz dostep do kazdego lekarza. Nie na wszystko mozna sie jednak leczyc.
Kazdy szpital ma swoj "cennik". Gdy ktos chce zabiegu, ktorego jego ubezpieczenie nie obejmuje to placi z wlasnej kieszeni. Kazdy szpital ma inne ceny. Bywa, ze chory prosi o przetransportowanie do innej placowki, bo w danej jest dla niego za drogo. Jesli nie ma przeciwskazan to chory w ten sposob zmienia placowke.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-12-03 o 22:58
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 23:01   #3194
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Moi rodzice płacą od XX lat ubezpieczenie OC na samochód a nie mieli nigdy wypadku, gdyby odkładali sobie tą składkę to mieliby już ferrari ...

Czy Ty rozumiesz sens ubezpieczenia?

p.s. dla siebie znalazłam jak na razie pakiet za 425 zł, fakt, wypasiony, obejmujący wszystkich specjalistów itp, ale nie obejmujący leczenia operacyjnego. Szukać dalej?
gdyby nie było obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, a ludzie płaciliby z własnej kieszeni, byłoby dużo lepiej. więc w ten sposób moi rodzice zamiast finansować innych i sponsorować bzdurą biurokrację, mieliby na własne leczenie w razie W.

Cytat:
Ale jesteśmy społeczeństwem i te pieniądze Twoich rodziców idą na leczenia np. dziecka chorego na białaczkę (wybaczcie podkolorowany przykład). Owszem system ma wady, ale to wina jego prowadzenia, biurokracji itd. Sama idea wspólnego worka, nie jest zła. Owszem, niektórzy na tym stracą bo przez całe życie będą zdrowi, ale to tak samo jakby ludzie bez prawa jazdy protestowali, że nigdy nie skorzystają z autostrady.
zapoznaj się z działaniem NFZ to będziesz wiedziała, ile kasy jest marnowana. ot, chociażby sposób rozliczania za leczenie w szpitalu. albo oszczędności nfz na leczeniu (czym si,ę chełpią). albo jakie leki zlikwidowano przy refundacji.

jamestown - każdą operację możesz sobie zrobić prywatnie jeśli masz kasę. wtedy też wybierasz chociażby prywatny szpital/klinikę, która się specjalizuje w danych zabiegach i masz większą pewność, że czegoś nie spartolą.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 23:03   #3195
Konto usunięte

Cytat:

jamestown - każdą operację możesz sobie zrobić prywatnie jeśli masz kasę. wtedy też wybierasz chociażby prywatny szpital/klinikę, która się specjalizuje w danych zabiegach i masz większą pewność, że czegoś nie spartolą.
Nie, nie kazda. Sa zabiegi operacyjne, ktorych zadna placowka w kraju nie przeprowadzi.
Stary 2013-12-03, 23:06   #3196
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

w prywatnych szpitalach też można poddać się zabiegowi w ramach NFZ :P
Stary 2013-12-03, 23:06   #3197
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
zapoznaj się z działaniem NFZ to będziesz wiedziała, ile kasy jest marnowana. ot, chociażby sposób rozliczania za leczenie w szpitalu. albo oszczędności nfz na leczeniu (czym si,ę chełpią). albo jakie leki zlikwidowano przy refundacji.
Napisałam przecież, że system ma wady np. biurokrację, ale idea jest dobra.

Bo to co jest w Stanach w praktyce prowadzi do absurdów, mój dziadek dostał w USA wylewu, miał na szczęści w miarę dobre ubezpieczenie ale np. nie obejmowało opieki pielęgniarskiej, np. gdy samodzielnie nie mógł jeść pielęgniarka przychodziła i zostawiała mu jedzenie, nie obchodziło jej co dalej, ale to czy płacą za tę usługę czy nie. I można by wymieniać mnóstwo takich przykładów. Nie mówiąc już o tym, jak wyglądały warunki dla osób z podstawowym ubezpieczeniem (niektórych było tylko na nie stać).
Stary 2013-12-03, 23:24   #3198
dudipopka
kobieta za ladą

Luba to ze mam dziecko małe to nie znaczy ze nie potrzebuje tyle kasy co na duzę duże jak sie uprze to w butach i roki pochodzi małe już nie jeść też musze kombinować w jakiej kombinacji jej dać i właśnie gotuje sama bo taniej wychodzi przy 10 czy ośmiu osobach tym bardziej to wskazane,nie mów ze matka tych studentow nie odkryła ze można taniej gotować
za rok młoda wkracza w świat edukacji więc też mnie to szarpnie po kieszeni

nie wiem może jestem pokręcona ale 400 zł na głowe po odliczeniu mieszkania i jedzenia to dla mnie dużo

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 23:55   #3199
Bysanda
Zadomowienie

400 to nie duzo, ale wystarczy Na studiach w 300-400 sie zamykalam, a nie biedowalam, tylko bylam bardziej zorganizowana
Uhh teraz doczytalam, ze po odliczeniu tez jedzenia ^^
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 10:52   #3200
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
gdyby nie było obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, a ludzie płaciliby z własnej kieszeni, byłoby dużo lepiej. więc w ten sposób moi rodzice zamiast finansować innych i sponsorować bzdurą biurokrację, mieliby na własne leczenie w razie W.
Ok, z;likwidujmy też obowiązkowe OC, zlikwidujmy ubezpieczenia mieszkania, po co, skoro każdy sobie nazbiera i w razie W będzie miał z czego zapłacić
Utopia.

p.s. wolałabym nie musieć wykorzystywać składek na nfz, które płacę ... ale skoro płacę to nie przeszkadza mi, że za nie leczy się np dzieci chore na białaczkę.

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2013-12-04 o 10:53
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 13:01   #3201
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bysanda Pokaż wiadomość
Lepsze niz ubezpieczenie jest znajomy lekarz w rodzinie w swoim miescie :thumbup:
no, to niestety jest prawda

sama niedawno miałam sytuację, że potrzebowałam NA JUŻ znaleźć się na stole zabiegowym do wycięcia czegoś bardzo niefajnego. Szpitale w mieście, w którym obecnie mieszkam - kolejka minimum miesięczna (w najlepszym wypadku).
W końcu wpadłam na pomysł, że mogę załatwić to w okolicach rodzinnej miejscowości, gdzie akurat wybierałam się na urlop.
Jeden telefon do znajomej - po godzinie wiadomość, ze są kolejki, ale przyjedź tego i tego.

Myślę, że ludzie narzekają na składki do NFZ dlatego, że te są im ZABIERANE. Nikt się mnie nie pyta, czy chcę się ubezpieczyć akurat w Narodowym Funduszu, czy nie.
A takie ubezpieczenie domu już obowiązkowe nie jest.
Stary 2013-12-04, 13:40   #3202
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
no, to niestety jest prawda

sama niedawno miałam sytuację, że potrzebowałam NA JUŻ znaleźć się na stole zabiegowym do wycięcia czegoś bardzo niefajnego. Szpitale w mieście, w którym obecnie mieszkam - kolejka minimum miesięczna (w najlepszym wypadku).
W końcu wpadłam na pomysł, że mogę załatwić to w okolicach rodzinnej miejscowości, gdzie akurat wybierałam się na urlop.
Jeden telefon do znajomej - po godzinie wiadomość, ze są kolejki, ale przyjedź tego i tego.

Myślę, że ludzie narzekają na składki do NFZ dlatego, że te są im ZABIERANE. Nikt się mnie nie pyta, czy chcę się ubezpieczyć akurat w Narodowym Funduszu, czy nie.
Ubezpieczenie OC jest już obowiązkowe. Brak takiego obowiązku w obu przypadkach byłby szkodliwy.
I serio uważacie, że z prywatnym ubezpieczeniem byłoby lepiej, w kontekście tego, że np. odszkodowania u prywatnych ubezpieczycieli są w większości przypadków zaniżane. Bałabym się powierzać zdrowie komuś, komu zależy na zarobieniu, a nie wyleczeniu mnie. I mimo tych wszystkich wad, NFZ nie szuka sposobu, aby Cię nie leczyć w przypadku drogie choroby, nie podnosi kilkukrotnie składki, gdy wzrasta zagrożenie chorobami itd.
Stary 2013-12-04, 13:50   #3203
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Ubezpieczenie OC jest już obowiązkowe. Brak takiego obowiązku w obu przypadkach byłby szkodliwy.
I serio uważacie, że z prywatnym ubezpieczeniem byłoby lepiej, w kontekście tego, że np. odszkodowania u prywatnych ubezpieczycieli są w większości przypadków zaniżane. Bałabym się powierzać zdrowie komuś, komu zależy na zarobieniu, a nie wyleczeniu mnie. I mimo tych wszystkich wad, NFZ nie szuka sposobu, aby Cię nie leczyć w przypadku drogie choroby, nie podnosi kilkukrotnie składki, gdy wzrasta zagrożenie chorobami itd.
wystarczy że noga ci się powinie (np. stracisz pracę i nie zdążysz się zarejestrować w Urzędzie Pracy, by mieć ubezpiecznie) i stracisz aktualne ubezpiecznie i trafiasz do szpitala, to nikogo nie interesuje, że przez 20 lat płaciłaś składki i dostajesz rachunek za pobyt w szpitalu, taki że możesz do końca życia spłacać
Był przykład rodziny, która ma dług 4500 zł za pobyt w szpitalu

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL

Edytowane przez beeets
Czas edycji: 2013-12-04 o 13:52
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 13:51   #3204
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, czy ja mam jakieś mylne wuobrażenia, ale ponad 400 zł na osobę po odjęciu rachunków, dodatkowo droba żywność z zakładu pracy, nie jest moim zdaniem jakąś tragiczną sytuacją życiową. Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
tak naprawde to zalezy. Jak są 3 osoby, to 1200zl szalu nie robi. Jak 400zl na osobę jest przy 9 osobowej rodzinie, to wybaczcie, ale prawie 4 kola, to calkiem sporo.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 13:52   #3205
37celina
Raczkowanie

A takie ubezpieczenie domu już obowiązkowe nie jest.[/QUOTE]

Ja myśle, że ubezpieczonych wkurzają te długie kolejki do specjalistów, na zabiegi itp. U mnie trzeba czekać 2 lata na wizytę do endokrynologa, do internisty 2 tygodnie -może z 40 stopniową gorączką przyjmą od razu.
Naczytałam sie i nasłuchałam już tyle na temat naszej służby zdrowia, że ostatnio jak ciśnienie mi skoczyło do 195/110 to nawet po pogotowie nie zadzwoniłam.
37celina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 13:53   #3206
beeets
Zakorzenienie

37celina
Ja myśle, że ubezpieczonych wkurzają te długie kolejki do specjalistów, na zabiegi itp. U mnie trzeba czekać 2 lata na wizytę do endokrynologa, do internisty 2 tygodnie -może z 40 stopniową gorączką przyjmą od razu.
Naczytałam sie i nasłuchałam już tyle na temat naszej służby zdrowia, że ostatnio jak ciśnienie mi skoczyło do 195/110 to nawet po pogotowie nie zadzwoniłam.[/QUOTE]

ostatnio było głośno, jak kobieta dostała termin na operację za 10 lat

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 14:09   #3207
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość

No i jaki jest efekt? Ano taki, że po każdej powodzi/pożarze itp mamy nagle całe stado biednych ludzi, którym żal było tek stówki czy dwóch na rok na ubezpieczenie. I kto później płaci za ich mieszkania socjalne/wszelkie zapomogi itp? My wszyscy
Stary 2013-12-04, 14:20   #3208
aer
O RLY?

Cytat:
No i jaki jest efekt? Ano taki, że po każdej powodzi/pożarze itp mamy nagle całe stado biednych ludzi, którym żal było tek stówki czy dwóch na rok na ubezpieczenie. I kto później płaci za ich mieszkania socjalne/wszelkie zapomogi itp? My wszyscy

Dokładnie.
Zwłaszcza, że w skali roku takie ubezpieczenie jest bardzo tanie.

PS. Istnieje obowiązek ubezpieczenia budynków w gospodarstwie rolnym, ale tak naprawdę sytuacja wygląda tak samo jak z OC komunikacyjnym. Wiele osób unika płacenia.

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2013-12-04 o 14:28
Stary 2013-12-04, 14:21   #3209
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
A nie powinnismy. Nie ubezpieczyli domu to ich problem.

Nie mam, szczerze mowiac, konkretnego zdania n/t sluzby zdrowia. Kiedys bylam zdecydowanie za prywatna, teraz sama nie wiem, w zasadzie wydaje mi sie, ze obydwa systemy maja wady i zalety i obydwa moga dzialac zarowno bardzo dobrze jak i bardzo zle.
Niemniej jednak uwazam, ze ubezpieczenie zdrowotne powinno byc obowiazkowe.
Stary 2013-12-04, 14:33   #3210
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o prywatną służbę zdrowia to mnie zawsze zastanawia kwestia bardzo ciężkiej choroby której leczenie kosztuje dziesiątki tysięcy złotych miesięcznie. Bo wydanie kilkuset złotych na leczenie to inna bajka niż wydanie trzydziestu paru tysięcy na miesiąc. Do tego jakieś ciężkie operacje, prywatna rehabilitacja etc. Nie wyobrażam sobie jak drogie byłoby prywatne ubezpieczenie w takiej sytuacji.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości