|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Dlatego jest problem z ubezpieczeniami - te dosc podstawowe sa relatywnie tanie i szeroko dostepne, wiec wydaja sie swietne, ale co jesli zachoruje sie na cos powaznego? A prywatnym ubezpieczycielom nie zalezy na zdrowiu ludzi.
![]() Generalnie publiczna sluzba zdrowia mimo wszystko, jesli dobrze zorganizowana, wydaje mi sie tansza i bardziej stabilna. Wiem, ze w PL nie wszystko dziala tak, jak powinno, delikatnie mowiac, ale to nie znaczy od razu, ze sie nie da.
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znalazłam wypowiedź Polki o tym jak w praktyce wygląda leczenia w USA: http://salon.polonia.net/2008/09/20/...rowotne-w-usa/ |
|
|
|
|
#3213 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak macie wypadek to ubezpieczyciel tak chętnie wypłaca odszkodowanie? Jak spali się mieszkanie to z uśmiechem na ustach przynoszą walizkę kasy? Nie. Szukają haka, odwlekają sprawę itp. Wg mnie prywatne firmy bardziej kroiłyby obywateli. A takie ubezpieczenia byłyby pewnie zależne od stanu zdrowia. I co, zachoruje Wam (tfu tfu) dziecko na białaczkę i całe życie ma mieć przesrane, bo podwyższą mu hardkorowo składkę? (jak oc) Czy np przewlekle chorzy? Ja na prawdę wolę nie korzystać z tych pieniędzy, które na nfz płacę ... Cytat:
Ludziom się wydaje, że są okradani, bo płacą składki. Owszem, są okradani, ale nie tam,gdzie im się wydaje. System jest mało szczelny, aż się prosi o wały. Nigdy nie słyszałyście jak aptekarze z lekarzami kradną? poza tym, powinny być kary dla tych, co zapisują się u 10 lekarzy i potem nie przyjdą. Składki powinny być zwiększane ale nie tym, którzy chorują a tym, którzy nie szanują wspólnego dobra.
|
|
#3214 | ||
|
Konto usunięte
|
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/zarz...z-milosc/djh16
---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
. No, ludzie...Cytat:
Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-12-04 o 18:08 |
||
|
|
|
#3215 |
|
Zakorzenienie
|
Z FB:
Pani A: "ylko dlaczego wolontariusze nie odwiedzają rodzin potrzebujących ?" Pani B: "bo jest ich za mało" Pani A: "to wczesniej powinni zaczynac szukac rodzin ." Pani C: " nikt niczego nie powinien moja droga, wolontariusze robią to z dobrego serca, i pośwęcają mnóstwo swojego wolnego czasu, aby trafić do odpowiednich rodzin" Pani A: "to dlaczego nie poświęcili mi tego czasu . u sąsiadki która pije to mieli czas . wstyd . " Pani B: "pani Katarzyno za rok może Pani zostać wolontariuszką" Pani A: "nie dziękuję . tak samo pomogę innym tak samo jak oni pomogli mi . " Chyba komentarz jest zbędny, dodam jeszcze jedynie, że Pani bardzo potrzebująca dodaje posty z telefonu komórkowego.
|
|
|
|
#3216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jeszcze nic! Bezdzietni są egoistami moja droga, parszywymi egoistami bo nie myślą o przyszłości! W ogóle o przyszłości nie myślą, w przeciwieństwie do rodzin wielodzietnych, bo te dzieci będą na emerytury tych bezdzietnych pracować, na emerytury tych wrednych egoistów którzy nie robią sobie dzieci!. A "Myślenie typu "najpierw zapewnię warunki, potem urodzę" " powoduje katastrofę demograficzną ![]() Więc wybaczcie dziewczyny mi mój parszywy egoizm, że w moim wieku rozrodczym jeszcze nie mam swojej wesołej gromadki która będzie was utrzymywać, że moim myśleniem powoduję katastrofę demograficzną, ale nie strachajta, dziecka z tych patologii które są nauczone że za nicnierobienie się dostaje wszystko, na pewno zapracują na wasze i moje emerytury
Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-12-04 o 20:05 |
|
|
|
|
#3217 |
|
O RLY?
|
Jestem ciekawa, czy wobec tej kobiety, która napisała niedawno, iż proponowała pomoc jednej z "krzykaczek" a została przez nią olana zacznie się hejt od podobnym roszczeniowych.
|
|
|
|
#3218 | ||
|
.
|
Cytat:
mało to przypadków, gdzie pacjentowi NIE NALEŻY SIĘ SKUTECZNE LECZENIE, bo np. jest za stary?! albo przyznawane jest za mało dawek leku, bo jest drogi? brak rehabilitacji dla dzieci chorych, a jak jest to za mało, żeby był efekt? może najpierw poczytajcie trochę, nawet w internetach, a później piszcie posty. Cytat:
nie wiem, czemu się uparłyście na tych prywatnych ubezpieczycieli. nic nie pisałam o takiej alternatywie.
|
|
#3219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w tym przypadku masz prawo narzekać i domagać się zmiany pakietu świadczeń, tam dostaniesz rachunek z radą, że trzeba było kupić lepsze ubezpieczenie. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-12-04 o 20:10 |
|
|
|
|
#3221 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3222 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3223 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Kilkaset osób w kraju czeka na operacje z tykającą bombą zegarową w głowie, bo funduszowi skończył się limit na operowanie tętniaków. |
|
|
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sposobem jest poszerzanie koszyka świadczeń, o co cały czas się walczy. I osoby, które nie otrzymują pomocy to niewiele w porównaniu z tymi, którzy ją otrzymują. Trzeba doprowadzić do sytuacji, kiedy nikt nie zostanie pozostawiony sam sobie, ale prywatne ubezpieczenia nie są dobrym sposobem. |
|
|
|
|
#3225 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie vo ja mysle? Ze hak sie nie ma kasy na studia to sie idzie naa zaoczne i do roboty a nie po paczki chodzi.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#3226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3227 |
|
Konto usunięte
|
Przeczytałam tylko pierwszą wiadomość, nie wiem jak dyskusja się potoczyła ale chcę się wypowiedzieć.
Otóż: jestem w paczce pierwszy raz. Wciągnęła mnie koleżanka, która razem ze swoją rodziną siedzi w tym od 5lat, w ogóle bardzo jest tym zajarana, pomyślałam, że fajna sprawa. Jestem jako wolontariusz, nie darczyńca. I co? Nic. Beznadzieja... Przede wszystkim wolontariusz musi określić, czy dana rodzina 'nadaje się' czy nie, co jest bardzo trudne, bo kim ja jestem, by takie coś oceniać na podstawie rozmowy, czy też ankiety Po drugie, często są to rodziny wielodzietne i też nasuwają mi się myśli 'po co tyle tych dzieci robić, skoro bieda', choć może to niesprawiedliwe. Idąc dalej: dzwonię do rodzin, że finał tużtuż i chcę się umówić na spotkanie i rozdanie paczek. I co słyszę? 'OO to pani, i co będzie ta paczka, nie będzie? Bo już nie wiem, czekam i czekam.' I odechciewa mi się. Dalej: idę do rodziny, dzieci nastoletnie, trójka chłopaków, facet bez pracy 2 miesiące a kobieta 5lat! Jak to? Tyle lat bez pracy? I dziwota, że nie ma pieniędzy. To jest tak, jakbym teraz też trzasnęła sobie trójkę dzieci i nie pracowała. Może paczka i mnie by odwiedziła Mam bardzo negatywne odczucia co do tej akcji. Oczywiście, są ludzie NAPRAWDĘ potrzebujący, to na pewno. Ale niestety, moje skądinąd malutkie doświadczenie pokazuje, że większość może ale nie chce. Nie podoba mi się to, nie poczułam magii paczki jak to określa moja koleżanka Jakkolwiek to nie zabrzmi: większą radość mam z tego, jak nakupuję karmy, kocyków, misek i zawiozę to do schroniska.
|
|
|
|
#3228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogę Ci jedynie podpowiedzieć że w SZP trzeba mieć tzw "twardy tyłek" i wprowadzić na tyle ostrą selekcję na ile się da A jeśli uważasz że zakwalifikowałaś rodzinę, a ona później okazała się jednak roszczeniowa, to napisz o tym koniecznie w raporcie końcowym, aby w przyszłym roku nie była brana pod uwagę.
|
|
#3229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3230 |
|
Konto usunięte
|
Rodziny moga uczestniczyc wiecej niz raz, teraz mam rodzine, ktora brala w tym udzial kilka lat temu. I jak przyszlysmy na wywiad to byla przygotowana tak, ze rozmiary/wymiary wszystkich czlonkow rodziny miala spisane na kartce
|
|
|
|
#3231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że jak pojadę do moich rodzin z paczkami, to wszystko będzie ok i utwierdzę się w przekonaniu, że dokonałam dobrego wyboru
|
|
|
|
|
#3232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
eh, az zle sie czuje, ze tak mysle |
|
|
|
|
#3233 |
|
Szalony Kapelusznik
|
|
|
|
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
ale nie na każdym telefonie śmiga facebook...
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
Kurna, wiedziałam, że z moją nokią 1616 jest coś nie tak ...
|
#3236 |
|
zawsze mam racje
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44016651]
Jak mozna takie idiotyzmy pociskac? Ktos poswieca czas i pieniadze, aby dla kogos zrobic zakupy, a tu sie okazuje, ze tak naprawde paczka jest fe i doluje . No, ludzie....[/QUOTE] Co jest złego w kaszy czy mące? A przepraszam to nie dla szlachty, która nie pracuje
|
#3237 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3238 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44016651]To juz kolejny glos o tym, ze SP mija sie z celem. Ja zdecydowanie SP odpuszczam.[/QUOTE]
Ależ to wcale nie jest dziwne, że SP mija się z celem. Przecież rodziny do udziału w SP WYBIERA MOPS. A kto korzysta z MOPSu? ... ... no właśnie. Podpowiem, na pewno nie uczciwi obywatele w trudnej sytuacji materialnej, którzy chwytają się byle jakiej pracy, by związać koniec z końcem, bo przecież tacy nie dostaną zasiłku DLA BEZROBOTNYCH - który to zasiłek można dostać dopiero PO PÓŁ ROKU BEZROBOCIA - normalna uboga rodzina w trudnej sytuacji materialnej zdechłaby z głodu w tym czasie. |
|
|
|
#3240 | |
|
Zakorzenienie
|
Szlachta nie pracuje to mały pikuś.
Jedna pyta na fb: Cytat:
A u innej w profilu zdjęcie niemowlaka (dziecka tej Pani), który od kogoś wącha Tatrę. Mocną
Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-12-05 o 23:44 Powód: nie oddzielilam jednej rodziny od drugiej, zjadło kawałek tekstu |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.

. No, ludzie...

Po drugie, często są to rodziny wielodzietne i też nasuwają mi się myśli 'po co tyle tych dzieci robić, skoro bieda', choć może to niesprawiedliwe. Idąc dalej: dzwonię do rodzin, że finał tużtuż i chcę się umówić na spotkanie i rozdanie paczek. I co słyszę? 'OO to pani, i co będzie ta paczka, nie będzie? Bo już nie wiem, czekam i czekam.' I odechciewa mi się. Dalej: idę do rodziny, dzieci nastoletnie, trójka chłopaków, facet bez pracy 2 miesiące a kobieta 5lat! Jak to? Tyle lat bez pracy? I dziwota, że nie ma pieniędzy. To jest tak, jakbym teraz też trzasnęła sobie trójkę dzieci i nie pracowała. Może paczka i mnie by odwiedziła