|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: tytuł III części | |||
Mleko już mi nie smakuje, teraz sobie kartofla spróbuje! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 2,70% |
Mm, kp? To była rozgrzewka, teraz już będzie tylko marchewka! |
0 | 0% |
Mamo, tato, robotę dla was mam, pampers przecież nie przewinie się sam! |
3 | 8,11% |
Już przed nami wielkie szczęście, pierwsze święta razem wreszcie! |
6 | 16,22% |
Tu uśmieszek, tam koleczka, podejdź mamo do łóżeczka. |
2 | 5,41% |
Główkę ładnie podnosimy, do mamusi się tulimy. |
7 | 18,92% |
Czy to KaPe, czy eMeM, będę duży, ja to wiem! |
1 | 2,70% |
Kochamy nasze pociechy, bezcenne są ich uśmiechy. |
3 | 8,11% |
Chociaż nocki nieprzespane- nasze dzieci przekochane. |
0 | 0% |
Mleczko piję, szybko rosnę, wnet i tatę ja przerosnę. |
3 | 8,11% |
Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek. |
11 | 29,73% |
Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy, cz.
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3062 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy, cz.
Cytat:
![]() szczerze mówiąc to dziwię się, że z nim siedzisz ![]() ![]() Snow, pisz pisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3063 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3064 |
Wtajemniczenie
|
JA-IKA lejemy z was
![]() ![]() NATALA już jest znacznie lepiej. Wieje bo my na wyspie i tu zawsze wieje ale orkan przeszedł. Koło południa było już ok. Najgorzej było wczoraj a potem polazło do was ![]() Uwaga uwaga jutro zadanie specjalne mam, jadę kupić spodnie ![]() ![]() ![]() Wiecie co... zrobiłam staremu z okazji mikołaja lasagne taco a on mi kupił piwo 2, 5% w prezencie ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3065 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3066 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też karmię tylko jedną piersią podczas jednego karmienia. I dorardca laktacyjny na zajęciach mówił, że jeśli dziecko się najada to ok. No i bądź tu mądry - kto ma racje ![]() Z przesypianiem nocy problemu nie mam bo Pola standardowo budzi się o 2 i o 6 rano, więc luz. Muszę obczaić jak chwyta tego cyca i smoka, bo w sumie nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Otwiera szeroko buźkę i łapie całą brodawkę, nigdy mi jej nie poraniła nawet na początku, więc myślałam, że jest ok, ale jak się okazuje niekoniecznie ![]() ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3067 | ||
Zakorzenienie
|
własnie przejrzałam H&M home z zamiarem wybrania sie jutro
ale nie powala na kolana wiec sobie daruje ![]() a taaakie nadzieje pokladalam ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
bo sie najadal a tutaj ostatnio takie wariacje i w sumie na logike biorac karmilam mlodego 5 razy na dobe (z czego raz wieczorem z butli) wiec moje cycki byly oporczninae max 3 razy na dobe (2razy przez dziecko i raz prze laktator) czyli wychodzi ze co 8h... wiec w momencie kiedy zwiekszylo sie zapotrzebowanie Macka na jedzenie przestały dawac rade bo nie produkuja na biezaco tylko "wiedza" ze maja kupe czasu do kolejnego karmienia zeby sie zapełnic...wiec sie ociagaja ![]() mnie Maciek na pocztaku poranil brodawke dlatego przeszłam na nakładki. przypuszczam ze Pola ładnie łapie ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
generalnie chodzi o to, zeby najpierw oprzec jego brode o piers, dziecko wtedy otwiera buzie, a dopiero wtedy wpakowac mu cyca do buzki ![]() bo moj potrafil sam sobie zlapac (z czego bylam dumna jak cholera ![]() ![]() ![]() a jak lapie sam to lapie owszem cala brodawke ale w same usta, a jak mu sie zacznie od brody, to wiekszosc brodawki ma na jezyku, gorna warge ladnie uklada i zaczyna pracowac rzuchwa a druga metoda, to po prostu delikatnie palcem w trakcie karmienia odwijac mu ta warge, wtedy sie go zmusza do innego ssania ah i dziecko musi miec brode i nos calkowicie przy piersi niby o tym wiedzialam ale nie wydawalo mi sie jakos istotne skoro ladnie ssał...ale jednak - nos powinien byc praktycznie wcisniety w cycka
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, to wszystko naprawde jest mocno skomplikowane ![]() Lece szukać Poli z babcią bo polazły już na spacer dawno temu i ich nie ma i nie ma, a zimno dziś i babcia po angielsku nie mówi, więc lepiej żeby się gdzieś nie zgubiły w okolicy.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3069 |
Rozeznanie
|
ja
![]() ![]() logoasia- oj współczuje tych kupek. Nie ma ich źle, są za często źle ![]() Ale miałam przed chwilką niespodziankę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3070 |
Zakorzenienie
|
jestem w swoim żywiole
![]() Tassia To tak, z tą górną wargą rzeczywiście jest tak, ze powinna być wywinięta do góry przy piersi, butelce i smoczku..aleee.. jeśli dziecko ma zbyt krótkie wędzidełko pod wargą to niekoniecznie wywinie się wtedy do góry, a może się zwyczajnie rozpłaszczyc przy piersi. W każdym razie starajcie się, żeby przynajmniej tej górnej nie zasysał. Jeśli chodzi o prace żuchwy.. to jeśli maleństwo zbyt płytko chwyci sutek to istnieje prawdopodobieństwo że żuchwa wysunie się za bardzo do przodu (przodożuchwie), co z kolei może być przyczyna seplenienia w późniejszym etapie rozwoju. Do 6mż staw skroniowo żuchwowy nie ma „zawiasów” i pracuje tylko poziomo, dlatego bardzo łatwo nim manipulować i przy złych nawykach żuchwa zwyczajnie wysuwa się albo za bardzo do przodu, albo do tylu. Zbyt płytkie ssanie jest tez przyczyną skrócenia wędzidełka podjęzykowego, bo jeśli sutek układa się tylko na końcu języka to nie pracuje niestety cala reszta, przez co powstaje tzw. serduszko, co pociaga za sobą już poważniejsze konsekwencje. Jeśli chodzi o przystawianie od brody to w porządku, choć można tez od noska, a później pierś delikatnie cofnąć do góry żeby wywinąć górną wargę i włala. Może wspomagać pracę tej wargi wkładając palec do buźki Maćka i wywijając wargę, nawyk szybciej się wyrobi. A jeśli podejrzewasz, że Maciej może mieć zbyt krótki język żeby odpowiednio złapać sutek to rób masaże wędzidełka podjęzykowego i samego języka od nasady po czubek, ale uważaj żeby nie wywoływać odruchu wymiotnego. Najlepiej poszukaj instrukcji u wujka Google I rzeczywiście, jak już karmisz jedną piersią, a z drugiej nie chce, to wtedy ściagaj. Z dopajaniem jest tak, że dziecko może/powinno wypić dziennie jedną porcję wody ( w takiej samej ilości, w jakiej dostaje jednorazowo mleko, czyli powiedzmy ok. 150ml) bez konsekwencji zmniejszenia laktacji. choć różne są szkoły. |
![]() ![]() |
![]() |
#3071 |
Zadomowienie
|
Mi polozna na wizycie patronazowej mowila ze karmie jedna piersia, druga daje na dopojenie i nastepne karmienie zaczynam od tej od dopojenia, wychodzi wtedy 1,5 piersi. Wychodzi roznie.. bo w nocy czesto przy pierwszej zasnie, a w dzien zdarza sie ze dwie wycycka i jeszcze mm.
#3072 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do laktacji. .. to doradce chyba trzeba indywidualnie traktować bo ja mam wszystko niby nie tak jak trzeba a karmię bez problemów, na razie tfu tfu... Jedno karmienie jeden cycek, warga schowana, w nocy nie karmię ok 7 do 10 godz bo tak mi śpi. .. młoda przybiera... mleko się produkuje. .. ale oczywiście na twoim miejscu spróbowałabym wszystkiego co ci doradzila, bo serio całe to kp oprócz tego że jest och i ach to jest też trudne i baaaardzo indywidualne. trzymam kciuki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- No dobra. .. przeczytałam post logoasi i się seschizowałam ta warga... muszę obczaić to jutro. . ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3073 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja swojej robie 120 ml czyli wychodzi 135ml, generalnie czasem zje calosc, czasem tylko 90. je co 4-4,5 h Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() witam sie, nie nadrobilam zbytnio tylko przelecialam, ale mam dzis chu*jowy dzien.... nie dosc ze pizga konkretnie, dzis jeszcze gorzej jak wczoraj to jeszcze jak z tz pojechalismy do miasta to jakies bezmozgie yeti przecielo nam opone pod media marktem... no malo nas nie trafilo. aczkolwiek na poczatku myslelismy ze jaki gwozdz. tz wzial sie za wymiane, a tu ni chu chu bo lewarek jakis kurde nie teges, za cholere nie dalo sie go podlozyc, tz walczyl chyba z 30 min na tej pizgawicy, w miedzy czasie padal deszcz, snieg i pare razy oberwal po twarzy jakas torba ![]() w koncu sie wpienil i poszedl po nowy lewarek, na szczescie carefour blisko byl. rach pach i zalozyl dojazdowke. w wulkanizacji uswiadomili nas ze ktos nas ladnie zalatwil tnac opone przy feldze... takim sposobem dzis wypierdzielilam w kosmos 400 zl dzieki jakiemus frajerowi bo musialam kupic nowa opone ![]() a przez to zamieszanie nie zalatwilismy tego co mielismy zalatwic ![]() wrocilismy do domu, tz robi herbate a tu kurna kubek pekl... i znowu nerw ![]() jak zawozilam Blanke do przedszkola to malo jakis poryp we mnie nie wjechal jak skrecalam z glownej w prawo a kolo z naprzeciwka i tez skrecal gdzie ja. przez to wywalilo mnie na pobocze. ale za to po poludniu mikolaj aka tz zakupil mi pod choinke nowego lapka ![]() ![]() teraz tak wieje, ze mam wrazenie xe dach pozrywa, co chwila cos lupie :/ dobranoc ![]() Edytowane przez bajka1807 Czas edycji: 2013-12-06 o 22:13 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3074 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() oczywiscie nie chodzi o to, ze was to czeka bo robicie zle.// ale przez dwa miesiace oprocz oczywistego kryzysiu laktacyjnego nie mialam zadnego problemu z karmieniem przyszedl drugi kryzys, ktory sie skonczyl a po jego skonczeniu zaczely sie masakryczne problemy, nie wiedziec czemu dlatego tak spanikowalam i w tej sprawie tyle tutaj postow naprodukowalam bo kazdego dnia bylo coraz gorzej/ placz, ryk przy cycku, wrazenie ze mleka coraz mniej, Maciek glodny, plucie piersia, jedzenie tylko z butli prawda jest taka, ze pewnie jakbym tej kobiety nie wezwala to jeszcze porpobowalabym metodami googlowo-forumowymi pare dni i bym sie poddała a co ciekawe.... odkad przyszla ta Pani znow karmie piersia, a nie z butelki bo te metody działaja ...owszem nadal sie rzuca przy cycku, ale przynajmniej wiem jak go ujarzmic i mysle ze za pare dni juz bedzie ok ![]() ona powiedziala ze 5-14 dni trwa takie rozchulanie lkatcji poprzendio udalo mi sie w 3 dni jak byl mega kryzys, wiec licze ze i tym razem przez weekend mi sie uda ![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- bajka pochwal sie lapkiem akcja z oponą rzeczywiscie niezla... myslisz ze to ktos kogo znacie czy po prostu jakis łor?>???? kupiłam dziś Maciusiowi hustawke ![]() ![]()
![]() |
#3075 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() lapek taki http://www.mediamarkt.pl/notebook-asus-r510cc,id-907076 a co do opony, to bylo to pod sklepem, wiec przypadek :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3076 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tassia, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Super opisałaś ![]() Z tą wargą też Julka poobserwuję, ale pamiętam, że jak był mały to położna mówiła, cytuję: Jak on pięknie je! ![]() ![]() Zmartwiło mnie to, że nakładki tak obniżają laktację, ale bez nich naprawdę nic z tego nie będzie ![]() Rezygnacja z nocnego karmienia?? Ja zaraz będę ściągać, czyli powiedzmy ok. północy, a potem karmię ok. 5 rano, to ta północ jest już nocą, a 5 to już rano czy jeszcze noc??? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Madziuchna27 Czas edycji: 2013-12-06 o 22:32 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3077 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze no niby przypadek ale kurde ludzie maja zryte czachy ![]() Cytat:
ona powiedziala ze jak sie da to lepeij bez, ale jak sie nie da to trudno ![]() ona mi powiedziala ze mam dwa razy w nocy sciagac ale mowie jej ze sciagam ok 23/24 i mlody je ok 6-7 to powiedziala nze wystarczy raz o 3
![]() |
#3078 |
Wtajemniczenie
|
Tassia-świetna huśtawka.I za fajną cene
![]() super opisałas wizyte u połoznej laktacyjnej.Napewno przydadzą się te wskazówki dziewczyną które karmią. bajka-nie zazdroszcze sytuacji pod sklepem..Boze ze niektórzy mają takie ☠☠☠☠☠☠☠nięcie w głowie.. na co oni to robią?mają jakąs przyjemnosc z tego czy jak?komp świetny.Bebechy pierwsza klasa ![]() ![]() ![]() ![]() wogole to dzis mi się straaaasznie pod prysznicem nudziło.tak sobie siedziałam i postanowiłam sprawdzic swoją pamięć.Próbowałam przypomniec sobie Wasze niki i imię dzieciaczka każdej mamusi.Udało mi się przypomniec tylko 44..kiepska ta moja pamięć.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jak pamietam wiecej niz 10 to jest sukces chyba sie naucze ![]()
![]() |
#3080 |
Zakorzenienie
|
No wiesz co Poli.... pod prysznicem to sie o mezu mysli a nie o kolezankach wizazankach
![]() Ja z kolei tv zazdroszcze ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3081 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam zguby. Spacerowały sobie po sąsiedztwie. Pola spała aż miło - jakoś w domu nie może dobrze zasnąć, a na świerzym powietrzu jak zaśnie to śpi takim fjnym spokojnym snem - nawet jak ją po chwili do domu wprowadze. Także już wiem co było przyczyną rzucania się przy cycu od rana dziś. Była zmęczona i brzuszek męczył bo od wczoraj kupy nie było. Jak się wyspała na spacerku to przyszła i uwcaliła taką kupę, że wyleciało obiema nogawkami i przez plecki w pieluszce. I jak ją po tym przystawiłam to zajadała aż jej się uszy trzęsły
![]() ![]() I przyjrzałam się jak chwyta cyca i warga jednak odwinięta na zewnatrz, łapie od dolnej wargi, bródka i nosek przy cycu więc chyba jest ok. logoasia, dzięki za opis fachowy co jak i dlaczego ![]() tassia, dobrze że poszłaś do doradcy - jednak fachowa pomoc to co innego niż nawet najlepsze info z googla. No i pokazała Ci na żywo co i jak. No i przy okazji my się trochę dowiedziałyśmy ![]() bajka, pod sklepem oponę Wam ściachali? Bez kitu co za debilstwo.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Rozeznanie
|
Ja znów dziś tylko o sobie, ale nie mam głowy narazie. Jeździłam załatwiać różne sprawy, policja itp dzisiaj. Chciałabym Wam podziękować za kciuki, za wsparcie i za dobre słowa
![]() ![]() Cytat:
I nikt nie wie co się zapaliło ![]() ![]() ![]() Ja 15 min wcześniej do rodziców z małą pojechałam. TZ mówi że dobrze że mnie nie było, ale bym wcześniej zauważyła. Najważniejsze że Zuzi się nic nie stało, nie nawdychała się tych oparów moja Myszka malutka.
![]() |
#3083 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas mega ciężkie popołudnie. Pola znowu szalała przy jedzeniu i zresztą nie tylko. Pierwszy raz płakała z innego powodu niż głód. Ona serio nigdy nie płacze, tylko jak jest głodna to chwilke ale po cycu zaraz spokój, a dziś nic jej nie pasowało jadła co chwila po 3 minuty i koniec, a zaraz znów głodna. Spać źle, bawić się też źle, spacer chwila i też histeria, nie wiem co jej się stało. Dopiero kąpiel ją wyciszyła i chyba tak się tym wszystkim zmęczyła, że padła jak zabita do snu. Mam nadzieję, że jutro będzie miała lepszy dzień, bo serce mi się kraje jak dziecie wyje a ja nie wiem jak pomóc bo pojęcia nie mam co jej.. Oby to był tylko gorszy dzień.. Edytowane przez ja :) Czas edycji: 2013-12-07 o 05:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3084 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja się witam. I oświadczam że jestem w szoku. Nie wierzyłam że ta noc nastąpi ale dzisiaj moje kochane dziecko obudziło się tylko raz w nocy. Jak zjadł wczoraj około 20 to dopiero obudził się o 1 30 i spał znowu do 6 rano. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3085 |
Zakorzenienie
|
Tasia fajnie, ja akurat z tymi wargami wyczytałam w poradniku z niebieskiego pudełka
![]() ![]() to ja chyba też mam nie rozhuśtaną laktację ![]() ![]() Larysa ten Twój chłop jest daremny ![]() ![]()
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2013-12-07 o 07:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3086 |
Zakorzenienie
|
poli
![]() ![]() ![]() kama trzymam kciuki za męża i żeby ustalili coś z ubezpieczeniem na waszą korzyść ![]() bajka co za ..... ![]() ![]() tassia cieszę się, że Ci pomogła ![]() Larysa ja nie wiem jak Ty z nim wytrzymujesz ![]() ja eh, niestety u nas też bywają takie dni.. ![]()
#3087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- ja tez ale mam dwie dziewczynki chociaz ![]() wczoraj artur zjadl kingi czekoladki z kalendarza adwentowego, dzis znalazlam jeszcze jedna w jego poscieli - niestaty juz rozpuszczona... witki mi opadaja na jego pomysly... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3088 |
Zakorzenienie
|
Tz się na mnie obraził za zdjęcie z nimw K.
![]() oglądam śpiworki i nie wiem, który lepszy lękam się tej wełny ![]() czarny z wełną łowcy ![]() czarno-czerwony lub czarno-turkusowy ![]() ![]()
#3089 |
Zakorzenienie
|
#3090 |
Zakorzenienie
|
no śpi z Mikosławem teraz, jak wstanie to już pewnie nie będzie pamiętał
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.