|
|
#601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
4 dni przed terminem. Skóra przestała jej schodzić dopiero po jakiś 6 tygodniach.
|
#602 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak miała 3-4 miesiące (pamiętam, że było lato, który miesiąc dokładnie już nie pamiętam), byłam u pediatry, bo miała na ciele taką czerwoną, kaszkowatą wysypkę. Oczywiście niczego się nie dowiedziałam. Uzywać emolienty i tyle. Unikam parafiny w kosmetykach, staram się wybierać te o krótkim składzie na bazie naturalnych składników lub takie, które z założenia są delikatne. Przez pewien czas była poprawa po różowych kremach Babydream (jeden przeciw odparzeniom, drugi do ciała, sensitive). Teraz doszła plamka na stopie i palcu u stopy. Zastanawiałam się czy może nie jest to coś grzybicznego. Ale jak to sprawdzić?
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas badania przed 3 r.życia też wzorowe U nas najprostsza diprobaza maść działa najwięcej, smarowana co dzień. Emolienty pogarszały stan skóry
|
|
|
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam czy oliwa z oliwek
córki nie wysmarować, podobno działa.
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca - a ta "letnia" wysypka to była na całym ciele?
Moja córka raz w roku, wiosną dostaje uczulenie od słońca, wygląda wtedy cała jakby wpadła w pokrzywy, czerwona skóra i całe ciało miejsc w miejsc drobne krosteczki. Nam pomaga syrop claritine na tą wysypkę, w pierwszym roku jej życia nie wiedziałam co to jest, ale teraz jak zaczyna się pojawiać to daję od razu prewencyjnie i objawy są dużo słabsze. Co do suchej skóry - moja córka uczuleniowiec, więc próbowałam sporo specyfików, fajnie też nawilża mleczko eucerin, ale cena zabójcza, w aptekach ok. 120zł, ja miałam od koleżanki dużo próbek w saszetkach... widziałam też, że na allegro można kupić trochę taniej niż w aptece stacjonarnej. A podajesz jej jakieś wapno, fenistil w kroplach albo coś innego odczulającego?
|
#608 |
|
Konto usunięte
|
Karolca, a kiedykolwiek badałaś małej poziom cukru? pytam, bo cukrzyca lubi dawać takie dupsy skórne też, i/lub grzybiczne skórne.
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
Pytania o... rozstania, pod wpływem dzisiejszej sytuacji z teściową.
Zostawała z moją Małą kiedy ja wybyłam na uczelnię, na 3h. Poradziła mi, żebym wyszła cichaczem. Na co ja, że dziecku też należy się szacunek i przytulenie na pożegnanie, informacja, że wrócę i kiedy (nawet jeśli jeszcze córka nie ma pojęcia czasu, ma 10mcy). Jestem przeciwnikiem wychodzenia po cichu, ukradkiem, wolę jasne informacje i powrót do domu wtedy kiedy zapowiedziałam dziecku. A jak wy sobie radziłyście? Córka jeszcze nie jest na etapie kiedy reaguje emocjonalnie na moje wyjścia - za to bardzo się cieszy kiedy wracam, wyrywa się i biegnie w moim kierunku z autentyczną radością Aczkolwiek wiem, że wraz z lękiem separacyjnym może nadejść czas, kiedy rozstania będą trudniejsze. Co wówczas? Jak ukoić lęk dziecięcy i płacz, jeśli się pojawia? Jak to było u Was? Zbieram doświadczenia, tak na przyszłość
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że robisz dobrze, też tak robiłam (chyba, że zdążyła zasnąć). Było kilka sytuacji, kiedy musiałam wyjść cichaczem, ale szybko ten etap minął. Teraz jej nie robi, czy się pożegam czy nie. Jak idę na chwilę, to nie mówię nic, jak będę za jakiś czas, mówię, że będę np. jak zje obiad.
|
#611 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobnie jak pijawki wiara i zabobony![]() Cytat:
Cytat:
Jak określam kiedy wrócę to mówię ile to godzin oraz co się będzie działo (pójdziesz z tatą na spacer, zjesz obiad itp)
|
|||
|
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie wychodzę ukradkiem, zawsze mówiłam, że idę, było "pa pa" tulenie itd., wiadomo, że malutkiemu dziecku nie będę tłumaczyć o której wrócę bo to bez sensu, ale zawsze mówię, że idę tu czy tam, że wrócę za jakiś czas itd.
|
#613 |
|
Raczkowanie
|
Do kiedy nalezy podawac witamine D3 ??
|
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej całe życie. A zalecenia są do 16-18 roku życia.
|
#615 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Znam pewniaki, które przestały ją uczulać i takie których nigdy nie będę chyba pewna. Na szczęście objawy ustępują powoli Acha, my mamy za sobą dwóch alergologów z których żaden za dużo nie wymyślił a nakupowaliśmy tylko nieprzydatnych kosmetyków ( ale przydatne perełki też) Cytat:
|
|||
|
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
parafiny unikam, w kremach także. Czasem przed półką z kosmetykami spędzam i pół godziny aby wybrać coś delikatnego. Miałam płyn Hipp, była super poprawa. I pewnego dnia nawrót. Teraz ma zmiany także w okolicy kostek, na łydkach. Może ma to też związek z przeziębieniem
![]() Wiem, że potencjalnego winowajcę będzie ciężko znaleźć, szczególnie, że nie mam nic podejrzanego. Może to niedostatek jakieś składnika, może jego nadmiar? Teraz zmagam się z przeziębieniem i młodej, w nocy dostała makabryczną chrypkę (katar). Ehhh... jak była kp to nie było takich problemów a teraz łapie wszystko jak leci (i nie chodzi do żłobka czy coś).
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Problem w tym że emolienty zawierają parafinę płynną. Ja też się przed nią broniłam rękami i nogami jako fanka zdrowego żywienia i używania kosmetyków bez szkodliwych substancji ale właśnie u nas najprostsza parafina działała.
Problem przeziębienia - i znalezienia syropu, wapna bez dodatku benzoesanu sodu który b. córce szkodził - można by książkę napisać. Polecam syrop z pączków(?) sosny, u nas rewelacja, po jednym dniu stosowania katar mijał i dalszy marsz przeziębieniowy zażegnany. W zeszłym roku każda gorączka to był wysyp plam czerwonych, takiej gęsiej skórki właśnie. |
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyłam, że parafina pogarsza stan zmienionej skóry.
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W domu też rzadko zdarza mi się tłumaczyć.
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olej z wiesiołka testowałam na moim TŻ, ma na twarzy suchą skórę, łuszczącą się coś jak azs i smarowanie 2 razy dziennie przynosiło super efekty. Przechowuje się go w lodówce, 3 mce od daty otwarcia. |
|
|
|
|
#621 |
|
Zakorzenienie
|
Pogrzebałam trochę w necie i te zmiany wyglądają jak łagodna forma łuszczycy
http://www.luszczyca.sos.pl/zdjecia/...lokciach_1.jpg http://i.fitness.wp.pl/gfx/wpfitnes/...1431224624.jpg ![]() i w sumie mogłoby się zgadzać, bo jeżeli w fototerapii używane jest promieniowanie UVB (którego latem jest więcej niż obecnie) i zmiany ustępują lub ulegają znacznej redukcji. Nie wiem, niezależnie od alergologa pójdę do dermatologa jednak.
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
https://www.google.pl/search?q=atopowe+zdj%C4%9 9cia&client=firefox-a&hs=i8l&rls=org.mozilla: pl
fficial&channel=fflb& tbm=isch&tbo=u&source=uni v&sa=X&ei=_M-kUvqpHYat4ATcxoCYCA&ved=0 CCwQsAQ&biw=1280&bih=707# facrc=_&imgdii=_&imgrc=6J V2Cm4EC576BM%3A%3BOlv_Dx-_kzpI0M%3Bhttp%253A%252F% 252Fwww.mamabrzuszekimalu szek.pl%252Ffotki%252Fg49 7d.jpg%3Bhttp%253A%252F%2 52Fwww.mamabrzuszekimalus zek.pl%252FAtopowe-zapalenie-skory-497.html%3B483%3B720 U nas to coś takiego. Też ustępowało zawsze w lato w dwóch pierwszych latach życia dziecka, wracało na jesieni. Edytowane przez żurawinka Czas edycji: 2013-12-08 o 21:05 |
|
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
Od 2 dni strasznie szczypie mnie po prawej stronie na dole, za wszystkimi zębami- dziąsło. I jakby się kawałek "oderwało" taki języczek jakby.. strasznie mnie to szczypie, nie mogę po tej stronie jeść przez to ani nawet językiem po tamtej stronie przejechać bo zaraz strasznie boli.
Nie mam pojęcia od czego mi się zrobiło a ósemki na pewno mi nie wyrastają- wyrosły mi już dawno pod dziąsłem i czekam już tylko na kolejne terminy do wyrwania. Co mogę zrobić żeby jakoś to zagoić? płukać szałwią, rumiankiem? smarować czymś? Już kiedyś tak miałam że po drugiej stronie też na samym końcu to dziąsło jakby się oderwało potem po jakimś czasie samo się "zlepiło" z powrotem ale nigdy mnie nie bolało a tym bardziej nie tak szczypało |
|
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
polecam dentosept, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
|
#626 |
|
Przyczajenie
|
U mojego synka miał zaledwie miesiąc pojawiły się suche plackowate plamy, potem zrobioły się czerwone i zaczęły się saczyć. Jeżdziałam od lekarza do lekarza. W efekcie zdiagnozowano AZS. Testowałam tysiące emoliantów, bałam się sterydów, ale czasami były niezbędne. Teraz syn ma 5 lat i dość ładną skórę. Niedawno zaprzyjaxniona położna poleciła mi emoliant MEDIDERM. Jest naprawdę tani np w stosunku do Lipikaru a również skuteczny.
www.mamajuma.blogspot.com |
|
|
|
#627 |
|
Zadomowienie
|
karolca dziękuję chyba przetestuję jak nie minie.
Co do suchych plam u dziecka, mój takie miał (czerwone a w środku takie suche placki) głównie na rączkach i nogach (na udach) przez nabiał (serki, mleko). Niestety lekarz który miał się na tym znać nie dosyć że nic mi nie powiedział konkretnego to ani nie chciał zapisać tego mleka mm które się kupuje w aptekach (?) i są refundowane ani w sumie nie powiedział co to dokładnie jest (potem sama się domyśliłam) tylko dała jakieś smarowidła. Ograniczyłam nabiał, zmieniłam mleko (jakoś jak miał rok to mu zaczeła alergia wychodzić) i kupowałam kremy mocno nawilżające np emolium do kąpieli i krem. Wtedy mu zeszło. Potem znowu powrót, znowu mazidła, potem znowu ok aż w końcu w ogóle nie miał z tym problemu. Teraz z kolei takie same plamki wychodzą mu jak zje za dużo cytrusów (głównie okres świąteczny- mandarynki i pomarańcze), w zeszłym roku mu taki wyskoczyły po cytrusach zobaczymy jak w tym roku będzie. Ale cały czas po kąpieli smaruję go balsamem ale już nie tymi drogimi jak emolium tylko już zwykłe np Ziaja i narazie nic nie wróciło więc albo organizm sam sobie poradził albo nawilżenie też coś dało. Edytowane przez kinia656 Czas edycji: 2013-12-09 o 09:13 |
|
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze się żegnałam ,w miarę szybko ale bez pośpiechu
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Jak przekonać dziecko żeby założyło nowe zimowe buty na nogi?
![]() Bo ja walczę od tygodnia i wymiękam
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
powiedz, że świecą w ciemności i jak ubierze to zobaczy - u nas zadziałało - ale ofc buty nie świeciły...no jak mogli sprzedać zepsute
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

córki nie wysmarować, podobno działa.

fficial&channel=fflb& tbm=isch&tbo=u&source=uni v&sa=X&ei=_M-kUvqpHYat4ATcxoCYCA&ved=0 CCwQsAQ&biw=1280&bih=707# facrc=_&imgdii=_&imgrc=6J V2Cm4EC576BM%3A%3BOlv_Dx-_kzpI0M%3Bhttp%253A%252F% 252Fwww.mamabrzuszekimalu szek.pl%252Ffotki%252Fg49 7d.jpg%3Bhttp%253A%252F%2 52Fwww.mamabrzuszekimalus zek.pl%252FAtopowe-zapalenie-skory-497.html%3B483%3B720