|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jak tż przyjedzie to na pewno do niego pobiegnie Cytat:
Cytat:
która ma jeszcze właśny ogródek a ja tego nie zakodowałam? Cytat:
ja dziś ledwo z łózka się ściągnęłam. ciągle źle sypiam. i dochodzi mi nowy problem, coraz ciężej się w kurtkę zapiąć, a kupno nowej jakoś mi się nie uśmiecha
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX
Witam
Cytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#2523 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Czesc Dziewczeta.. Im dalej w ciązy tym dlużej sypiam
Nie wiem co znacza nieprzespane noce Pewnie organizm chce sie na zapas wyspac hihihiCytat:
![]() Ja bede miala cc i mysle wlasnie o tym zeby miec niskie majciochy ![]() Cytat:
No ale moge sie mylic..Ja nakupowalam tylko pajacyków niemowlecych, z dlugim rekawem, takich rozpinanych na calej dlugosci, od nogi po szyje oraz body. I je zamierzam zabrac do szpitala tylko Potem w domu tez bede tylko takich uzywac. Jeden ciuch i dziecko ubrane No przynajmniej teoretycznie tak mi sie wydaje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do dziewczynek to zamierzam je od razu ubierac inaczej. Jakos nigdy nie podobaly mi sie identycznie ubrane blizniaki. Chodzi mi o to, zeby od samego poczatku wspomagac ich indywidualnosc (chociazby strojem) ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co myslicie o piżamach po porodzie? ![]() Cytat:
![]() A u nas kolejny dzien z zamiecia sniezna, Chcialam dzis jechac do sklepu, ale stary nie daje mi wyjsc.. Znowu bede caly dzien siedziec w chacie, w pizamie i szlafroku ![]() ![]() Milego dnia Laseczki |
|||||||
|
|
|
#2524 |
|
Rozeznanie
|
Witam,wpadłam na chwilkę się przywitać i lece szykować jedzonko bo dzisiaj gości mamy
INUTIl, WIKA-ale dałam plamę z bajką, chciałam zabłysnąć ale się nie udalo wybaczcie sklerozę
|
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie Powiem, z własnego doświadczenia- kup od razu większą i dłuższą kurtę, bo zima idzie i musi wam być ciepło, wiesz, że w ciąży nie trudno o infecje. Kupisz od razu to dłużej wam posłuży, bo pewnie nie dasz rady obejść w tej kurtce całej zimy. Wiem, że się boisz, ale tu chodzi o wasze zdrowie.
Eliza Chciałam Ci coś napisać o naszym foteliku CabrioFix, ostanio złamał się ten styropian przy główce i popsuło zapięcie pasów w środku, więc sprawdzaj dokładnie jak będziecie kupować. |
|
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Ani się nie obejrzysz i będziesz wybierać
Cytat:
![]() U nas za urodzenie też nie ma prezentu, ale dostaliśmy pieniążki z ubezpieczenia U nas nie można było mieć spodni
|
|
#2527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiedyś mi przez myśl przeszło, że gdybym miała bliźniaki i byłoby mnie stać finansowo i organizacyjnie to posłałabym je do oddzielnych grup przedszkolnych/klas (musiałyby mieć każde swój podręcznik ale teraz dzieci i tak mają głownie ćwiczenia do wypełniania )podzieliłam się kiedyś tą myślą ze znajomą i spotkałam się z takim komentarzem, że zrobiłabym im tym ogromną krzywdę- nie zastanawiałam się nad tym dłużej bo póki co sprawa mnie niestety nie dotyczy ![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
chyba luty....
|
|
#2528 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, wybaczcie, że się odniosę wybiórczo, ale wczoraj kompletnie nie miałam czasu, a potem nadrabiałam w nocy na telefonie i tylko niektóre rzeczy już pamiętam:
Luna - dziwne podejście neuro. Wszędzie trąbią, żeby nie podtrzymywać dziecka, jak samo będzie umiało, to będzie siedzieć/chodzić. Jak patrzyłam na filmik z Kamilkiem, to byłam zdumiona, jak bardzo rozwinięte jest prawie 9 miesięczne dziecko, co zresztą Ci napisałam... Kubek Ty pytałaś o matę? Ja mam z Canpola jakąś tam morską, jest fajna, bo można ją poskładać i tworzy taki jakby kojec, można ją też włożyć do łóżeczka. Zabawki fajne, Artek najbardziej się interesuje piszczącą rybką, no a jak jest na brzuszku, to też mu piszczy, szeleści wszędzie, bo są poukrywane jakieś rzeczy. I odstające nóżki ośmiornicy :P Eliza ja Ci opiszę dokładnie, jak było u mnie (po cc): Dla dziecka w szpitalu potrzebowałam tylko 3 rzeczy: - pieluchy (Pampki 1) - chusteczki (Toujours z Lidla) - krem na pupę (Bepanthen, dla mnie KWCx100, w połączeniu z pampkami Artuś nigdy nie miał nawet zaczerwienionej pupci, a mi ostatnio po jednym użyciu zaleczył popękane z zimna i wody dłonie, do tego B. można używać na poranione sutki - i nie sugeruj się tym, że będziesz odciągać laktatorem, bo to też jest na początku trochę niekomfortowe) Dla siebie: - podkłady na łóżko, ale tylko 1-2 paczki - wielkie podpaski różowe Bella Mama - no tego trochę więcej, ze 3-4, a potem podpaski maxi albo nocne, nie wiem, jakich tam używasz, ja też Bella te granatowe - majtki - tylko chyba raz założyłam te siateczkowe, bo ich nienawidzę. Na samym początku najlepiej jest bez majtek, a potem zwykłe, bawełniane, tyle, że przewiewne i luźne - koszule do karmienia obowiązkowo ze 3, ja miałam je non-stop poplamione, a to z nawału, a to z Bepanthenu (ciężko schodzi niestety), a to z krwi - stanik do karmienia - wkładki laktacyjne - no u mnie laktator - woda do picia z dziubkiem, bo po cc nie można dźwigać głowy i tak Ci będzie łatwiej pić - do higieny ja też miałam Białego Jelenia, żel pod prysznic a myłam się tym cała, najlepiej coś nieuczulającego i niepachnącego A do domu najważniejsze rzeczy to: - łóżeczko z ekwipunkiem, przewijak (i podkłady do przewijania) - wanienka - płyn do kąpieli, ręcznik (z kapturkiem, ale moja uwaga: uważaj, żeby na tym kapturku nie było jakiegoś motywu, bo potem jak będziesz wycierała dzieciom główkę, to ten materiał jest taki ostry i twardy:/, lepiej kupić bez nadruków, wiem, że są takie chyba z Canpola, kosztują ok. 40 zł), krem po kąpieli (ja mam płyn Johnsona, krem Nivea) - Octenisept - witaminy (D i K+D) - sprzęt karmiący, czyli butelki ze smoczkami, u mnie od samego początku najlepiej się sprawdza Avent - smoczek - waciki, patyczki - może termometr i coś na zbicie gorączki warto mieć, ale ja nie miałam od samego początku, kupiłam w sumie dopiero po 1. szczepieniu (czopki, bo termometr wcześniej) Kurcze to chyba tyle z takich absolutnie must have'ów. Całą resztę można dokupić. Jak mi się coś przypomni, to napiszę. |
|
|
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
Eliza:
nie wiem jak po cc, ale o sn na pewno nie są dobre i trzeba mieć koszule - sprawdzają krwawienie, do badania też są wygodniejsze no i się wietrzy krocze. W sumie po cc też się krwawi są badania, więc tu tez koszula wygodniejsza. Poza tym w szpitalu jest straszne gorąco - w domu śpię w długich spodniach i bluzce z długim rękawem a w szpitalu w koszuli na ramiączkach, pod samą poszewką, z wyłączonym kaloryferem było mi gorąco (w tamtym roku w grudniu też).
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-12-07 o 12:36 |
|
|
|
#2530 |
|
Konto usunięte
|
A odnośnie ubranek jeszcze:
w szpitalu dziecko mi ubierały położne w to, co miały w domu: - body zawsze i wszędzie, na lato z krótki, na jesień i zimę z długim rękawem - na body latem półśpiochy albo śpiochy, na zimę pajac i czasami jeszcze coś, jak jest zimno; warto mieć 1 pajac albo śpiochy welurowe - czasami zakładam Artkowi na pajac półśpiochy albo śpiochy jeszcze, ale my jesteśmy ciepłolubni ![]() - a ostatnio lubię go stroić, tzn. półśpiochy i jakaś bluza do kompletu albo mam jeden pajac-polo ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- A co do piżamy: po cc (jak i po sn) trzeba pokazywać wkładkę, a naprawdę (tu chyba po cc zwłaszcza) podniesienie pupy po to, żeby rozebrać spodnie to olimpijski wyczyn, więc lepiej mieć koszulę. Kaftaniki zakładam Artkowi na pajac do spania. A właśnie, u nas super ekstra sprawdza się do spania śpiworek, ale dla takich maleństw może lepiej mieć rożek? Artek był w szpitalu mocno owijany, w domu normalnie go przykrywałam kocykiem, ale to było lato. Teraz śpi non-stop w śpiworku i jest to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kupiłam (w lumpie za 9 zł ).---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- A no i oczywiście z 5 pieluch tetrowych i ze 3 flanelowe, na początek, potem sama zobaczysz, jak co Ci będzie służyć. U nas idzie dużo tetry, a latem flanelowymi przykrywałam, więc też. |
|
|
|
#2531 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, chyba przyszła zima
![]() Ja czekam na odpowiedź - ale ponawiam pytanie bo mogło się gdzieś w natłoku postów zawieruszyć ![]() Edytte czy to Ty byłaś moją Mikołajką?
|
#2532 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
mam jeszcze 12 stron ale powoli nadrobie..
![]() Cytat:
Cytat:
będzie dobrze wiemy o tym. Mi też cuda wychodziły na USG i mam zdrowe dziecko. Ty też będziesz mieć! dwoje zdrowych dzieci!Cytat:
Cytat:
dobrze że Elizie nie wróżysz pulchnych bo to jak najbardziej się sprawdziło no ale że zdrowy też ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziś już na samym początku bym wyszła a wtedy głupia to zniosłam. pół godziny mu pobierały, miał 3 miesiące Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2533 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Nie dość, że wyszły tak jakby je robiło dziecko to jeszcze dotarły w kawałkach .Strasznie chciałam podarować coś ręcznie robionego, a wyszło jak wyszło. Ciekawa jestem po czym poznałaś że to ode mnie?
19.04.2013 r. Staś i Michaś Tracimy coś by zrobić miejsce dla czegoś lepszego.... Edytowane przez edytte Czas edycji: 2013-12-07 o 14:04 |
|
|
|
|
#2534 | |||||
|
Zakorzenienie
|
o te skarpety są super! Kamil w nich pomyka cały czas tylko ma z żabkami, no i ciepłe
![]() Cytat:
u nas też inhalator to był dobry zakup także może spróbujecie? Kubek pięknie Ci Tymuś przybiera ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kamil patrząc na wątek mamusiowy motorycznie rozwija się szybko, bo na 7 miesięcy siadał, raczkował i wstawał. No ale nie dogodzi heh |
|||||
|
|
|
#2535 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44056016]A odnośnie ubranek jeszcze:
w szpitalu dziecko mi ubierały położne w to, co miały w domu: - body zawsze i wszędzie, na lato z krótki, na jesień i zimę z długim rękawem - na body latem półśpiochy albo śpiochy, na zimę pajac i czasami jeszcze coś, jak jest zimno; warto mieć 1 pajac albo śpiochy welurowe - czasami zakładam Artkowi na pajac półśpiochy albo śpiochy jeszcze, ale my jesteśmy ciepłolubni ![]() - a ostatnio lubię go stroić, tzn. półśpiochy i jakaś bluza do kompletu albo mam jeden pajac-polo ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- A co do piżamy: po cc (jak i po sn) trzeba pokazywać wkładkę, a naprawdę (tu chyba po cc zwłaszcza) podniesienie pupy po to, żeby rozebrać spodnie to olimpijski wyczyn, więc lepiej mieć koszulę. Kaftaniki zakładam Artkowi na pajac do spania. A właśnie, u nas super ekstra sprawdza się do spania śpiworek, ale dla takich maleństw może lepiej mieć rożek? Artek był w szpitalu mocno owijany, w domu normalnie go przykrywałam kocykiem, ale to było lato. Teraz śpi non-stop w śpiworku i jest to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kupiłam (w lumpie za 9 zł ).---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- A no i oczywiście z 5 pieluch tetrowych i ze 3 flanelowe, na początek, potem sama zobaczysz, jak co Ci będzie służyć. U nas idzie dużo tetry, a latem flanelowymi przykrywałam, więc też.[/QUOTE] A u mnie w szpitalu ja przebierałam sama, bo położne nie chciały . Jak jedną poprosiłam o pomoc to mnie wyśmiała i dodała, że kto mi będzie w domu ubierał... Co do wyprawki mi brakowało smoczka, bo dziecko strasznie było rozdarte. Ja jakoś początkowo miałam wizję, że mój mały wychowa się bez smoczka i pampersów ( miały być tylko w szpitalu), że niby będę prała tetrowe ). Warto mieć też herbatkę laktacyjną, maść na brodawki ( bo po cesarce ciężko) i jakieś mleko MM w zapasie. Ja tych rzeczy nie miałam. Bardzo przydał mi się również rożek, spełniał u mnie wiele funkcji ( ja miałam dwa). Co do majtlasów , siatkowe jak dla mnie kompletna porażka ( po cesarce) bardzo niewygodne. Dziewczyny piszą o niskich, a ja powiem odwrotnie wysokie babcine. Ja miałam cięcie nisko i jak zakładałam takie zwykłe to szew miałam prawie na wysokości gumki od majtek. Cała moja bielizna którą miałam przygotowaną do porodu okazała się niewypałem i Teściowa na biegu kupowała mi na rynku najtańszą bawełnianą. Pamiętam jak mój Tż przywiózł mi ją to śmiał się i mówił że to najlepszy naturalny środek antykoncepcyjny .
|
#2536 |
|
Zakorzenienie
|
filusiek sróbuję jeszcze miesiąc wytrzymać w tym co mam. kurtki są drogie, a wydawać 200 zł na jedną zimę trochę szkoda. może w styczniu już jakieś wyprzedaże albo może uda mi się znaleźć jakąś używkę. moze któraś chce sprzedać swoją kurtkę ciążową?
|
#2537 |
|
Konto usunięte
|
Edyta, Ty pewnie miałaś synka ze sobą, mój leżał na noworodkach, to się nim zajmowały, przebierały, karmiły. Ja, jak mi go kazały ubrać pierwszy raz (a weź ubieraj 1900 gramów....), to mu założyłam jakąś bluzeczkę z krótkim rękawkiem na body z długim, kompletnie nie wiedziałam, co i jak :P Śmiały się trochę ze mnie, ale potem już go ubrały normalnie.
A mnie tak mówiły odnośnie karmienia, że muszę się nauczyć, bo kto w domu go będzie karmić (z butelki). A na początek polecam kupić takie gotowe mleczko w butelkach, ja miałam kilka, bo po co od razu całą puszkę. Berbie Fiol ma rację, ale Ty też dobrze kminisz, w styczniu po świętach będą mega wyprzedaże. W każdym razie ja nie kupowałam specjalnie kurtki, bo to "już tylko miesiąc do końca zimy", a potem zima się ciągnęła i ciągnęła, pamiętam, że na mszę za Dawidka latałam jeszcze w do połowy rozpiętym płaszczu zimowym |
|
|
|
#2538 | |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
mam problem. od kilku dni Marysia robi bardza zadkie kupsztalki, tak jakby miala biegunke, ale sa tylko 2-3 na dobe. kazda konczy sie zmiana calego ubrania, zdarza sie, ze i skarpetel tez. kupsztal jest zolty z bialymi grudkami o dziwnym, jak to okreslila pielegniarka srodowiskowa, slodkim zapachu. macie jakies sugestie co to moze byc? ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
measia@poczta.fm http://reczneadhd.bloog.pl/ https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post33507145 moje Aniołki maj 1998, 28.06.2010, Malenstwo 6.12.2010 http://www.suwaczek.pl/cache/7806573e3b.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ctgf6a72grmf9.png |
|
|
|
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44057405]Edyta, Ty pewnie miałaś synka ze sobą, mój leżał na noworodkach, to się nim zajmowały, przebierały, karmiły. Ja, jak mi go kazały ubrać pierwszy raz (a weź ubieraj 1900 gramów....), to mu założyłam jakąś bluzeczkę z krótkim rękawkiem na body z długim, kompletnie nie wiedziałam, co i jak :P Śmiały się trochę ze mnie, ale potem już go ubrały normalnie.
A mnie tak mówiły odnośnie karmienia, że muszę się nauczyć, bo kto w domu go będzie karmić (z butelki). A na początek polecam kupić takie gotowe mleczko w butelkach, ja miałam kilka, bo po co od razu całą puszkę. Berbie Fiol ma rację, ale Ty też dobrze kminisz, w styczniu po świętach będą mega wyprzedaże. W każdym razie ja nie kupowałam specjalnie kurtki, bo to "już tylko miesiąc do końca zimy", a potem zima się ciągnęła i ciągnęła, pamiętam, że na mszę za Dawidka latałam jeszcze w do połowy rozpiętym płaszczu zimowym Persi ja zapomniałam że Ty miałaś wcześniaka ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Ja dzisiaj albo jutro zamierzam zabrać się za pieczenie pierników świątecznych. Mam w planach w tym roku ozdobić choinkę własnie nimi i tymi moimi dziecinnymi ozdobami . Lepienie z masy solnej bardzo mi się spodobało, a jeszcze bardziej mojemu dziecku. Ma być tradycyjnie. Zobaczymy jak mi to wyjdzie.
19.04.2013 r. Staś i Michaś Tracimy coś by zrobić miejsce dla czegoś lepszego.... Edytowane przez edytte Czas edycji: 2013-12-07 o 15:40 |
|
|
|
#2540 |
|
Zakorzenienie
|
Luna
Na mnie pan R. ,jest wyjątkowo niemily i brak mu empatii, pozostali zawsze byli ok. Nooo jeszcze pan Krzyw. powinien się zastanowić co robi w szpitalu skoro sam nie potrafi nic sensownego powiedzieć.
|
#2541 | |||
|
Zakorzenienie
|
no właśnie ciekawe dlaczego - też chciałabym wiedzieć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
więc będzie troszkę później ![]() Cytat:
========================= ===== od wczoraj byłam u rodziców i cały czas myślałam, czy moja obdarowana już pokazała prezent i czy doszedł w nienaruszonym stanie...pierwsze co usiadłam do kompa - a tu nic...cisza...może się nie podoba bo, że doszedł to wiem na pewno...
|
|
#2542 |
|
Wtajemniczenie
|
Renka kochana
A zdjęcia może po prostu nie ma jak wstawić. W poniedziałek dojdzie reszta paczek to będzie radości i zgadywania ciąg dalszy
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
moja obdarowana nie napisała nic...
|
#2544 |
|
Rozeznanie
|
mam mam mam
byyyłyyyy pyyyyycha![]() sopelki obudziły we mnie dziecko, choineczka ze wstążki jest czaderska, w następnym tyg rozpoczynam produkcję takich u mnie w domu )reniferek umila nam czas w kuchni, a mój mąż nie może rozkminić jak została wykonana bombka... aż Ci mężczyźniWADERKO czy to Ty???? DZIĘKUJĘ:c mok:Kocurku jak tylko się ogarnę z egz wstawię zdjęcie moich "potworków" aktua lne mam na aparacie, a muszę znaleźć kabel...a fryzurką to Marcel wymiata ![]() Wika Cieszę się, że się podoba prezent ![]() rajuś nadrobię później bo jutro egz
|
|
#2545 |
|
Wtajemniczenie
|
neeee ![]()
|
#2546 |
|
Zakorzenienie
|
przejrzałam aukcję kurtek na allegro, masakra
dziewczyny możecie mi powiedzieć czy na badaniu prenatalnym (usg) od razu się dowiem wynik, czy po jakimś czasie dopiero mnie powiadomią?
|
#2547 |
|
Konto usunięte
|
Od razu
|
|
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44060384]Od razu
uuf. dzięki
|
#2549 |
|
Zakorzenienie
|
Od razu.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
#2550 |
|
Rozeznanie
|
hmmmm myślałam, że to Ciebie Waderko kojarzę z miejscowością na H...
![]() Rena??? ![]() Berbie Ty też oddajesz większe ubrania mamie? moja po mojej ciąży ma nowych kilka "perełek" a pomyśleć, że kiedyś to ja podbierałam jej ciuchy(z jej lat młodości - jak modne było retro )
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.

orzechy laskowe? 

jak tż przyjedzie to na pewno do niego pobiegnie

Nie wiem co znacza nieprzespane noce

).

będzie dobrze wiemy o tym. Mi też cuda wychodziły na USG i mam zdrowe dziecko. Ty też będziesz mieć! dwoje zdrowych dzieci!
.
byyyłyyyy pyyyyycha
coming soon lipiec'2016