|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Ponadto wyszłam z założenia, że skoro wiele dziewczyn opisuje tutaj rodziny jako "niewdzięczne" (tzn. mają postawy roszczeniowe), to to jest właśnie wina złej selekcji - i nadal myślę, że wszystkie te roszczeniowe rodziny, które się kwalifikują, to właśnie Ci korzystający z MOPSowych zasiłków zamiast pracować - no i z tego co dziewczyny tu pisały, to można wnioskować, że takich jest większość... Ale tak jak mówię, nie przeczytałam całego wątku więc pewnie podane tu zostały też kontrprzykłady ![]() Szkoda, że do stypendiów socjalnych nie są podliczane dochody wg tego, co opisałaś ![]() Cytat:
![]() A precyzując, chodziło mi o to, że np. w oczach MOPSu czy standardów przyznawania stypendiów socjalnych takie rodziny nie są biedne, mimo, iż nie starcza im od pierwszego do pierwszego, co jest po prostu śmieszne... No nieźle, jak zadałam to pytanie w wątku o OFE, to zostałam zjechana przez (chyba) zwolenników PO ![]() I próbowano mi siłą udowadniać, że to w OFE kradną nam pieniądze, a ZUS to przecież super instytucja jest i jak najprędzej trzeba tam pieniądze z OFE przelać ![]() PS. A pieniądze poszły oczywiście na bieżące wydatki, a że u nas rządziciele uważają, że lepiej jest się zadłużyć, ale zainwestować w coś, aniżeli mieć nadwyżkę budżetową na chude lata, no to efekt mamy jaki mamy :/ Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2013-12-07 o 17:00 |
||
|
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I trzeba opłacić wszelkie rachunki (sam czynsz to pewnie jakieś 500zł), kupić jedzenie, czasem wypadają jakieś leki...
|
|
|
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
A jak Wam się podoba pomysł posła Gowina, aby 1 obywatel równał się 1 głosowi. Czyli rodzina, która ma ośmioro dzieci będzie miała 10 głosów
|
|
|
|
#3274 |
|
O RLY?
|
|
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3276 |
|
O RLY?
|
Doczytałam - chce zmienić prawo wyborcze. Poroniony pomysł.
Edytowane przez aer Czas edycji: 2013-12-07 o 20:02 |
|
|
|
#3277 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiaj do mojej sąsiadki zajechała szlachetna paczka... Ok 15 dużych paczek. Sąsiadka ma dwoje dzieci, ok. 5 i 3 lata, każde z innym tatusiem i obaj ja zostawili. Ciagle imprezy i chlanie tanich alkoholi. Dziecko 5 letnie o godz. 22 włóczy sie pod blokiem bo matka pije i ma to w d..e Sama mieszkańia nie opłaca (bogata ciotunia) ale na alkohol i papieroski zawsze ma. Uważam ze rodziny nie są sprawdzane tak jak powinni byc, ponieważ znam wiele osób biednych, ale bez nałogów i "normalnych" ale nie zgłaszają sie do takich akcji...
|
|
|
|
#3278 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko już w rozmowie z wolontatiuszem.
|
|
#3281 |
|
Rozeznanie
|
W Lbnie są "reklamacje" na szlachetną paczkę:
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15138847.html Ech, wszystko powinno być nowe i modne, Pani w byle czym używanym nie będzie chodziła ;-) |
|
|
|
#3282 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
#3283 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3284 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubie wybrzydzania, ale rozumiem, ze w paczce znajdowaly sie w zasadzie smieci, wiec jak inaczej do tego podejsc?
|
#3285 |
|
Konto usunięte
|
Kwestia gustu
|
|
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli rzeczy byly brudne, za duze i zniszczone, to to nie kwestia gustu.
A na podstawie zdjec trudno cokolwiek stwierdzic, ktos powinien ocenic obiektywnie stan rzeczy i tyle.W kazdym razie tak, jak uwazam wybrzydzanie za niedopuszczalne, tak samo uwazam, ze wysylanie komus smieci nie powinno miec miejsca.
|
#3287 |
|
Zakorzenienie
|
no jeśli ktoś zrobił sobie przegląd szafy i stwierdził, że pozbędzie się wszystkich starych, zniszczonych, rozciągniętych ubrań i przekaże je w formie Szlachetnej Paczki, no to to jest mocno słabe, żeby nie powiedzieć gorzej. Mi by było wstyd przekazać komuś coś, co najchętniej wywaliłabym do śmietnika.
|
#3288 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie słabe rzeczy, jeśli ktoś decyduje się zrobić szlachetną paczkę, niech nie wrzuca do niej zbytków z szafy. Rzeczy nie muszą być nowe, ale niech powinny nadawać się do noszenia, bo ja też mam mnóstwo ciuchów na strychu z poprzedniej epoki, ale wiem, że nikt będzie nosił czegoś co było modne w latach 90...
|
|
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba byc niezlym chamem zeby stare/ brudne/ zniszczone szmaty wysylac...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc, ja się tej pani nie dziwię. Te rzeczy były naprawdę straszne, co to za dobroczynność w postaci opróżniania szaf ze staroci takich jak ta biała spódnica. |
|
|
|
|
#3291 |
|
Wtajemniczenie
|
Dawanie starych znoszonych szmat jest żałosne, a niestety to częsta praktyka by biednych obdarować byle łachem.
|
|
|
|
#3292 | |
|
Przyczajenie
|
Takie organizacje istnieją;PCK,opieka społeczna(GOPS<MOPS),PCPR i Caritas.Tam też organizuje się paczki ale...sprawdza się rodziny przez zaakceptowaniem.Pomaga się tylko tym,którzy mają udokumentowany dochód lub jego brak(powiedzmy) ,jakiś etap weryfikacji istnieje.Środowisko jest monitorowane przez pracowników społecznych,siostry pck i wolontariuszy.Nie przejdzie sciema;nie mam pracy i mam stado dzieci z czego połowa jest ciężko chora,trzeba mieć zaświadczenie lekarskie,orzeczenia,zaśw iadczenie z UP i skarbówki.Nie przejdzie też teks;mamy 400 zł dochodu i jest nas 5 ro.To fikcja.Podliczajac zasiłki od rodzinnych poprzez te z opieki społecznej ,stypendium szkolne,alimenty - z tych 400 zł robi się 1200.Ale nikt tego nie weryfikuje,nikt tego nie sprawdza .Żałosne.Takie akcje to raj dla oszustów i naciągaczy i podobnej masci indywiduum.
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Hahaha...myślisz,że ktoś tam to wszystko kontroluje?Cała ta paczka to żenada,przerost formy nad treścią.Miała być mała pomoc ale dla wszystkich potrzebujących a mamy kilkanaście paczek o wartości kilka tys -dla jednej rodziny.CHORE!Nie ma kompetentnego monitoringu,w moim mieście o szlachetnej paczce opieka społeczna nic nie wiedziała.Więc kto i na jakich zasadach wyznacza te"potrzebujące" rodziny?Panienka wolontariuszka,która nie ma pojęcia jakie są zasiłki i komu przysługują,nie umie zadać konkretnego pytania,sugeruje się brudnymi ścianami i ilościa równie brudnych pociech? ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- " - Cały czas liczymy, ale taka przeciętna paczka to kilka do kilkunastu pudeł, do tego meble, do tego sprzęt. Mogę powiedzieć, że pierwszy darczyńca, który dostarczył dziś paczkę do magazynu to było 11 pudeł. Są też meble i trochę większy sprzęt, który nie pakuje się w pudła. Część tych prezentów przyjedzie bezpośrednio do rodziny, bez kontaktu z naszym magazynem zabierając wolontariusza ze sobą, by był obecny do końca" – tłumaczu Lider Rejonu Katarzyna Janke. Nie dziwię się,że jest ostry sprzeciw.Po co komuś kto od lat nie płaci komornego,nie kupił nigdy książki ani farby na odmalowanie ścian-komputer i nowe meble?PROMUJECIE CWANIACTWO. NIE POMAGAJMY aspołecznym,roszczeniowym cwaniakom-nierobom.Wysyłajmy ich na naukę życia ,funkcjonowania w społeczeństwie.Tylko kto by chciał tego rodzaju pomocy? ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Edytowane przez monk221 Czas edycji: 2013-12-18 o 09:51 |
|
|
|
|
#3293 |
|
Rozeznanie
|
A to?
https://www.facebook.com/szlachetna....52032574593614 Bunt wolontariuszy czy zaje.bista akcja Paczki, żeby o nich pisali. |
|
|
|
#3294 |
|
Konto usunięte
|
boże ale to jest niesmaczne
i te komentarze nie czytam tego bo szkoda mojego wieczoru |
|
|
|
#3295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3296 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
W całej tej debacie zapomnieliście ,że o być albo nie być PACZKI decydują DARCZYŃCY.Jeśli czytam,że rodziny wyznaczane są na zasadzie widzi mi się lub nie widzi,przez osoby z księżyca( nikt z nich nie ma pojęcia o polityce społecznej)-to mam już pewność,że nie wezmę w tym udziału.Każdy w miarę inteligentny człowiek wie,że tym rodzinom nie pomoże nowa lodówka i dywan,pralka i 30 kg makaronu, bo to tylko mydlenie oczu i poczucie ,że coś się dla nich ROBI. Ludziom uwikłanym w długi, bez perspektyw na jutro ,z niskim dochodem nie pomoże paczka,podarek,suwenir ,trzeba działać długofalowo i rozsądnie.Aby zmienić ich los trzeba zmienić ich mentalność i sprawić by" chciało się im chcieć", tego nie udało się nawet ministrowi pracy i polityki społecznej poprzez kursy i wieloletnie szkolenia z wynagrodzeniem-KOMUŚ KTO nie chce zmian-nikt i nic nie pomoże. W małych miejscowościach świecą pustkami świetlice,wybudowane w szczytnym celu;wyrównywania szans( hahah) i zero vel null zainteresowania kursami,są pieniążki,są wykładowcy tylko tych "potrzebujących zmian " nie widać. Druga strona medalu; pomoc rodzinom aspołecznym ,niewydolnym przez innych jest postrzegana jako;WYNAGRADZANIE nieudolności ,POMOCY nie kieruje do tych co coś robią,pracują,zmagają się z życiem tylko do tych co się już dawno poddali i żyją na koszt państwa. To społecznie niesprawiedliwe i takie są też reakcje. Pamiętacie o tych ludziach przez resztę roku czy to taki myk od Paczki do Owsiaka a potem wszystko zakrywa kurtyna milczenia....?
|
|
|
|
|
#3297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tego co napisałaś, to praktycznie wszystkie się z tym zgadzamy, co innego pomoc leniwym nierobom dzieciorobom obinokom roszczeniowym, którzy na pomoc nie zasługują, a co innego komuś kto nie poradzi sobie sam (chory, niepełnosprawny, stary) I już pomijam fakt że te paczki z prezentów na święta, którymi z założenia miały być (jedzenie na świąteczny stół + upominek), stały się kolejną pomocą na cały rok i zastępującą myślenie (nie odłożę na pralkę, tylko poproszę o nią w paczce). I tym sposobem nie zrobi się paczki do 1000 zł, ale tak za 5-6 tys to chyba minimum obecnie :/ I to całkowicie przeczy temu co było początkowo.
|
|
#3298 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I w ogóle wkurza mnie to wszystko. Teraz te "świąteczne" akcje po hipermarketach robione, cholera wie kto bierze tę kasę i na co. Wysługują się dzieciakami żeby ludziom miękła rura, a co rusz wywala jakaś afera o złodziejach działających pod płaszczykiem dobroczynności. W ogóle nie mam zaufania do tych wszystkich akcji zbieraczkowych. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-12-18 o 11:02 |
|
|
|
|
#3299 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się,takie akcje są często organizowane na zasadzie impulsu,przyłączanie się do nich również.Irytująca jest ta agresywna forma,niekompetencja,brak organizacji.Darczyńca nie musi być nagabywany,nie trzeba wciskać mu ulotek,zaczepiać.Każdy kto się zadeklaruje jako ewentualny sponsor-znajdzie sam wolontariusza i sam określi formę pomocy.Smutnym jest to,że jak każda rewolucja pożera własne dzieci,tak i tutaj mamy przykłady na to,że wolontariat zaczyna się wynagradzać,część wpływów odpływa na utrzymanie biur,miejsc,ludzi...wkrac za wszechobecna biurokracja,liczby i wskaźniki.To już nie jest spontaniczna pomoc to jest już...wyścig.
Bawi mnie fakt; że na potrzeby PACZKI szkoli się wolontariuszy by umieli rozmawiać i wyłapywać 'tych naprawdę potrzebujących'( bez komentarza). Po co? To juz jest zrobione i to za darmo,takie dane mają wszystkie Ośrodki Pomocy Społecznej,organizacje pozarządowe(PCK,Caritas), które dysponują fachowym wywiadem rodzinnym.Wystarczy by te organizacje współdziałały ze sobą. Swoją drogą ,z innej beczki.Czy ktoś pomyślał o tym,że paczka o wartosci kilku tys powinna być opodatkowana?A jak wiemy zaraz będziemy się rozliczać (PIT) Tymi podarunkami zajmie się US,każda zmiana sytuacji materialnej zgłaszana powinna być do opieki społecznej,jestem pewna że 'dobry sąsiad ' nie zapomni szybko o tym fakcie tych instytucji powiadomić ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- O jakich pieniądzach mowa?Ile pracodawca potrąca Ci składek i czy ich potem nie odzyskujesz po rozliczeniu podatku?Podatki płacą tylko nieliczni,większość ma zwrot nadpłaconego podatku.Przyjrzyj się liczbom w PIT11 ,wtedy będziesz wiedziała gdzie i jakie to są pieniądze.
|
#3300 |
|
Przyczajenie
|
mam na imie marta wychowuje z konkubentem dwoje dzieci corke Natalke 7 lat i syna Kacpra 4 lata , dostalismy mieszkanie z Zakładu Gospodarki Komunalnej ktore mieszkanie bylo do remontu . jest nam ciezko bo konkubent pracuje dorywczo a ja wychowuje dzieci . Rzeczy ktorych najbardziej potrzebujemy to zywnosc, srodki czystosci , szampony ,odżywki , proszki do prania, ubran dla dzieci , cieplych kocy . mieszkamy w gminie [] bede bardzo wdzieczna za jaka kolwiek pomoc [numer telefonu]
Edytowane przez sublime Czas edycji: 2014-02-10 o 17:01 Powód: Złamanie regulaminu |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.

Po prostu znam osoby korzystające z zasiłku dla bezrobotnych, więc trochę na ten temat wiem.

I trzeba opłacić wszelkie rachunki (sam czynsz to pewnie jakieś 500zł), kupić jedzenie, czasem wypadają jakieś leki...