Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-07, 21:00   #4801
frogutka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3

elunka88 i tu masz rację! popieram Cię w 100% skoro się placi to powinni gwarantować, że taki poród rodzinny będzie, no chyba, że wyjdzie cesarka- to już siła wyższa. Śmiechu warte, że tylko 1 sala, a jak porodów będzie akurat ze 3-4 Kpina i wyciąganie kasy
elunka88 rodzisz teoretycznie tydzień przede mną to będę czekać na wieści
Stary 2013-12-07, 21:03   #4802
margo80
Zakorzenienie

hej ho!
skąd Wy macie tyle śniegu? u nas ledwie poprószyło...

gratuluję udanych wizyt i dużych dzieciaczków oraz kolejnych zaczętych miesięcy.

yoki - wygrałaś z ZUSem - gratki

mara - super, że Cię wypuścili i że jest dobrze

[aż jestem ciekawa, jak tam moja niby skracająca się szyjka. w środę wizyta, to się dowiem]

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
witajcie dziewczynki, mam do Was pytanie z mojej serii dziwne i gUpie

czy jak mam ochraniacz długi na łóżeczko 120x60 (320cm), to jakoś będzie można je dopasować do łóżeczka 170x40? wykombinowałam, że może da sie jakoś jedną część zawinąć (w nogach), ale... mam pościel jeszcze nie rozpakowaną i nawet nie wiem jak wygląda dokładnie :P

może ktoś kiedyś kombinował jak ja (czyli pod górę)?
próbowałam tak przy Ewci. tzn. łóżeczko 140x70, a mama kupiła ochraniacz 120x60, bo jej kobieta wmawiała, że też będzie ok. i co? i efekt nie był ten sam. ochraniacz nie układał się ładnie, może dlatego, że te sznureczki do przywiązania go do szczebelków miał dokładnie tam wszyte, gdzie powinien się załamywać na rogach łóżeczka, a to jednak było całe 10 cm dalej. oddałyśmy go.

ps. teraz doczytałam, że pytasz o długi ochraniacz takiego wcale nie miałam. sorry za zamieszanie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
A ja dziś po raz pierwszy powiedziałam do brzucha: Lenko
Jutro będę mówić: Ewo. A pojutrze: Igo. Któraś z tych wersji w końcu się przyjmie
polecam imię Ewa - uniwersalne, dobrze pasuje do każdego wieku i zawodu, wymówią na całym świecie, a tyle jest zdrobnień:
Ewcia, Ewunia, Ewusia, Ewulek itp. nasza Ewa jest głównie "Ewulkiem", bo to taki czorcik mały

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:05   #4803
frogutka
Zadomowienie

właśnie uslyszałam w rmf, że w Paryżu policja szuka 10-letniego nożownika. Tak! 10 (dziesięć) lat chłopiec. Ciężko ranił już 2 kobiety. Rany co się robi z tymi dziećmi
Stary 2013-12-07, 21:06   #4804
asienka213
Wtajemniczenie

aaaaaaaaaaaa ja tez was nawet lubie i pieknie wszystko nadrobilam, odpisalam i nacisnal mi sie nie ten klawisz i caly post poszledl sie wa....ic

Caly tydzien pamietam o tym mikolajkowym bloku reklamowym a wczoraj zapomnialam

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Uff padam na twarz powiesiliśmy z mężem firanki, zasłonki poustawialiśmy meble, pomalowaliśmy parapety i salon zaczyna wyglądać przytulnie
Jeszcze tylko narożnik i parę detali i będzie gotowe
kupa roboty za wami czekamy na efekt koncowy

czabasia, side za 7 miesiac
dla reszty dziewczyn tez za kolejne tygodnie, miesiace i trymestry Tyle tego, ze juz sie pogubilam

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Hej Kochane!!
Zacznę od tego, że wychodze Wszystkie badania wykazały że mie ma mowy o skracającej się szyjce, ale lepiej sprawdzić wszelkie wątpliwości. Mały w 22t4d mam 535g i wszystko z nim dobrze. Dziękuje za wszystkie miłe słowa, kciuki i wsparcie. Co do misiaków to muszę się pochwalić, aczkolwiek nie widziałam go jeszcze, ponoć w domu czeka na mnie jakiś, nie wiem jaki :banghead: to niespodzianka od tż.
Jeszcze raz dziekuje i buziakuje was mocno!!!
swietne wiesci

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Dzień Dobry Mamuśki
Niedawno wstałam i mnie natchnelo na imię, mimo, że mialam już parę typow..
Jak Wam się podoba imię Antoś? W Szkoplandii nawet występuje w podobnej formie, jako Anton,a już zdrabniac można jak sie chce...tu akurat jest popularne mówić Anton, w sumie jako nastolatek brzmi lepiej niż Antoś
ladnie chociaz duzy Antoni mi sie srednio podoba

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
nie wiesz że Oleńki są takie słodziutkie, grzeczniutkie? Moja mama też się martwiła a miała najspokojniejsze dziecko na ziemi które ani nigdy smoczka nie miało, spało na zawołanie i sikało od półtorej roczku samo I grzecznie mleczko ciągneło zasypiając przy tym co chwilę. A potem się pięknie uczyło w szkole i dalej było takie grzeczne
i wyrastaja na bardzo skromne osobki

Cytat:
Brawo za 7 miesiąc
a ja Cie nie pocieszę, bo może chłopaki inne są mój wariował w brzuchu i wariuje po dziś dzień ale ja sie bardzo z tego cieszę, flegmatyczne dzieci nie są takie fajne i pocieszne jak te zwiercone.
I pryz takim małym wariatku waga szybko leci w dół

Mój mąz nie chodził do szkoły rodzenia a wszystko robił przy dziecku odkąd wróciliśmy ze szpitala. Oprócz karmienia piersią oczywiście Jak z czymś miał problem, bał się, to mówiłam: twój syn to kąp/ubieraj/przewijaj itd. I to wszystko robił. No ale pewnie nie każdy facet jest taki
1. racja Za kazdym razem sie tak pocieszam, ze przynjamniej wiem, ze mam dziecko w domu

2. moj tez co mnie torche dziwilo, bo niczego sie nie bal robic, mimo tego ze wczesniej nie mial z noworodkami do czynienia

My niedawno wrocilismy z kiermaszu swiatecznego ehh jak mi bylo zal tego grzanca bo zmarzlam strasznie Ale co tam, za rok sobie odbije

Aaa wczorajsza akcja ,,Mikolaj'' zakonczona uratowana klapa mala od razu sie kapnela, ze to przebrany tata bo troche mu bylo zarost widac no ale tata byl przeciez w pracy, a Mikolaj sie bardzo spieszyl do innych dzieci

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:07   #4805
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez ladylazarusIE Pokaż wiadomość
A jak akurat nie będzie to gdzie, przepraszam, będziesz rodzić? Na korytarzu??
Czy Ci chodzi o tą salę rodzinną?
Ech, mnie to czasami aż brakuje takiego naszego polskiego pokłócenia się

A w ogóle to pozdrów Kielce ode mnie Mieszkałam na Słonecznym Wzgórzu przez rok daawno temu
Mówię o sali do porodów rodzinnych
Jak mnie nie wkurzą to pozdrowię a u Ciebie nie można się pokłócić?
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość

polecam imię Ewa - uniwersalne, dobrze pasuje do każdego wieku i zawodu, wymówią na całym świecie, a tyle jest zdrobnień:
Ewcia, Ewunia, Ewusia, Ewulek itp. nasza Ewa jest głównie "Ewulkiem", bo to taki czorcik mały
Idąc tym tropem z Elą mamy podobnie plus dostojnie i królewsko - Elżbieta

Frogutka
przetrę szlaki bo rozumiem, że Ty też kościuszki?

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:26   #4806
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
Jak masz miejsce to ja bym brala jedno i drugie tak naprawde to zalezy od potrzeb Mysmy kupowali od razu caly pokoik, lozeczko, szafa i komoda z przewijakiem i pomalu sie te meble zapelnialy

ja bym sie w zyciu w komodzie nie zmiescila Trzymalam tam wszystkie przybory toaletowe, pieluchy tetrowe, jak byly promocje to kupowalam wieksze ilosci pampersow, chusteczek wilgotnych i wszystko tam ladowalam takze komoda zawsze byla pelna szafa byla u nas niezbedna
Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość

ja bym wzięła i szafe i komodę
zawsze się znajdą jakieś rzeczy które trzeba powiesić w szafie a wiadomo dziecko rośnie,potrzeba więcej miejsca ,ja bym w komodzie ciuszków mojej córy nie zmieściła
chociażby kurtki,kombinezony buciki itd - to wkładam do szafy
dzięki za odzew i podpowiedzi w sprawie mebelków dla Hani. Weźmiemy szafę i komodę. Miejsce jest- cały Hankowy pokój pusty Wiadomo początkowo pewnie nie tylko dziecinne rzeczy będą w szafie ale z czasem jak Hania podrośnie to się przyda. Na początek łożeczko będzie u nas w sypialni, ale jej ubrania, zabawki, przybory chciałabym żeby miala w swoim pokoju.
Stary 2013-12-07, 21:30   #4807
thidien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
próbowałam tak przy Ewci. tzn. łóżeczko 140x70, a mama kupiła ochraniacz 120x60, bo jej kobieta wmawiała, że też będzie ok. i co? i efekt nie był ten sam. ochraniacz nie układał się ładnie, może dlatego, że te sznureczki do przywiązania go do szczebelków miał dokładnie tam wszyte, gdzie powinien się załamywać na rogach łóżeczka, a to jednak było całe 10 cm dalej. oddałyśmy go.

ps. teraz doczytałam, że pytasz o długi ochraniacz takiego wcale nie miałam. sorry za zamieszanie
cos mi się wydaje, że z moim kombinowaniem by wyszło dokładnie tak samo

zaczęliśmys ie ostatnio zastanawiwać nad łóżeczkiem i w sumie mąż zasugerował 140x70, bo będzie dzieć dłużej w nim spał

choć w sumie wydaje mi się, że jak wyrośnie z tego klasycznego 120x60, to i tak kupimy zwykłe i dokupimy barierkę i będzie też git chyba
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-07, 21:31   #4808
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Frogutka
przetrę szlaki bo rozumiem, że Ty też kościuszki?
tak też na kościuszki. Siostra tam rodziła i 2 koleżanki i mowią, że było ok. Siostra miała opłaconą położną i mowi, że bardzo jej pomogła, dzięki niej ponoć rodziła tylko 3-4 godziny
Stary 2013-12-07, 21:40   #4809
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie do mnie, ale odpowiem - szpitale w Kielcach mają tak, ze jak nie chodzisz do ich szkoły SR to musisz płacić za poród rodzinny
no żesz rwa mac, to w ogóle jest legalne

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
właśnie uslyszałam w rmf, że w Paryżu policja szuka 10-letniego nożownika. Tak! 10 (dziesięć) lat chłopiec. Ciężko ranił już 2 kobiety. Rany co się robi z tymi dziećmi
sposób wychowania poprzez brak czasu dla dziecka to raz, narkotyki dostępne nawet dla dzieci to dwa, o kretyńskich bajkach dla kilkulatków nie wspomnę

Cytat:
Idąc tym tropem z Elą mamy podobnie plus dostojnie i królewsko - Elżbieta
Pewnie pani Elżbieto ale u mnie tylko krótka opcja dwusylabowa wchodzi w grę. Tak więc jutro moja córka będzie Ewą

Byliśmy u znajomych, odkąd się znamy po raz pierwszy było spotkanie bez alkoholu, nawet piwka i wiecie co, zdałam sobie sprawę, że nie pamiętam kiedy ostatnio spotkaliśmy się w gronie znajomych, przyjaciół bez procentów Podczas takich spędów zawsze sie zdarza, że ktoś nie pije bo nie może, nie chce, jest kierowca, ale i alkohol jest zawsze, chocby po piwku.
A mnie się ta opcja nie picia bardzo spodobała, może w ogóle zejdziemy z mężem na złą drogę i po narodzinach dziecka tez nie będziemy wcale pić

Zobaczyłam dzisiaj zwiastun Love Actually w tv i tak mnie naszło, że zaraz sobie obejrzę. Uwielbiam ten film.
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:44   #4810
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
cos mi się wydaje, że z moim kombinowaniem by wyszło dokładnie tak samo

zaczęliśmys ie ostatnio zastanawiwać nad łóżeczkiem i w sumie mąż zasugerował 140x70, bo będzie dzieć dłużej w nim spał

choć w sumie wydaje mi się, że jak wyrośnie z tego klasycznego 120x60, to i tak kupimy zwykłe i dokupimy barierkę i będzie też git chyba
moja siostrzenica spała w łożeczku 120x60 do 3 roku życia. A dodam, ze jest wysoką 3 latką- ubrania na 110/116, także mniejsze łożeczko długo posluży a potem kupicie doroślejsze z ew. barierką
Stary 2013-12-08, 07:49   #4811
Ela87
Zakorzenienie

Witam się w ten piękny, zaśnieżony, słoneczny niedzielny poranek

WItam się też w III trymestrze i 7 miesiącu

Jeszcze 3 miesiące

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 08:17   #4812
teQiba
Moderator

Dzien dobry

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość

Jeszcze 3 miesiące

U mnie jakos malo tego sniegu... Ale wazne ze w ogole cos jest
Dzisiaj zakladamy lampki zewnetrzne wiec troche swiateczniej sie zrobi
Stary 2013-12-08, 08:18   #4813
amelka2006
Raczkowanie

Witajcie niedzielnie,
Mnie po trzech dniach przywrócono internet. Śniegu tyle napadało, że linie telefoniczne pozrywało.
W piątek byłam z moimi przedszkolakami na wycieczce w Kopalni Złota. Chwila nieuwagi, poślizgnęłam się na śliskim podkładzie kolejowym i przewróciłam się kolanami prosto w szynę kolejową. Kolana zdarte do krwi, krwiak i siniaki. Ledwie mogę chodzić. A dziś muszę jechać do Wrocławia znów, bo jutro mam być o 8:00 w szpitalu, na echo serca mojej malutkiej córeczki. Nie chcę jutro wstawać o 3 w nocy, żeby na rano dojechać, więc jadę już dziś. Powiem Wam jeszcze, że w piątek kurier mi przywiózł wózek .
Ale zamiast koloru koralowego (Africa limited), dostałam taki malinowy (Asia). Wściekłam się jak diabli. Ale jak mu się poprzyglądałam wczoraj w świetle dziennym, to doszłam do wniosku, że jest śliczny i już zostanie. Nie będę reklamacji składać. A wózek naprawdę super. Bardzo jestem zadowolona.
Oby tylko dzidziuś nie wywinął już numeru i chłopcem się nie stał
Ale dwóch różnych lekarzy mówiło, że dziewczynka, więc mam nadzieję, że tak się nie stanie.
A jak u Was niedziela? Też Was śniegiem zasypało? Szykujecie się już do świąt? Ja wczoraj poczęłam przygotowania do bigosu. Dziś muszę skończyć przed wyjazdem. Całuję Was
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 08:23   #4814
Trisdom
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Witajcie niedzielnie,
Mnie po trzech dniach przywrócono internet. Śniegu tyle napadało, że linie telefoniczne pozrywało.
W piątek byłam z moimi przedszkolakami na wycieczce w Kopalni Złota. Chwila nieuwagi, poślizgnęłam się na śliskim podkładzie kolejowym i przewróciłam się kolanami prosto w szynę kolejową. Kolana zdarte do krwi, krwiak i siniaki. Ledwie mogę chodzić. A dziś muszę jechać do Wrocławia znów, bo jutro mam być o 8:00 w szpitalu, na echo serca mojej malutkiej córeczki. Nie chcę jutro wstawać o 3 w nocy, żeby na rano dojechać, więc jadę już dziś. Powiem Wam jeszcze, że w piątek kurier mi przywiózł wózek .
Ale zamiast koloru koralowego (Africa limited), dostałam taki malinowy (Asia). Wściekłam się jak diabli. Ale jak mu się poprzyglądałam wczoraj w świetle dziennym, to doszłam do wniosku, że jest śliczny i już zostanie. Nie będę reklamacji składać. A wózek naprawdę super. Bardzo jestem zadowolona.
Ale dwóch różnych lekarzy mówiło, że dziewczynka, więc mam nadzieję, że tak się nie stanie.
A jak u Was niedziela? Też Was śniegiem zasypało? Szykujecie się już do świąt? Ja wczoraj poczęłam przygotowania do bigosu. Dziś muszę skończyć przed wyjazdem. Całuję Was
Witam sie niedzielnie.
To bylas w mojej rodzinnej miejscowosci w tej kopalni... Zloty Stok... Za 10 dni przybywam
Powodzenia na usg- na Borowska jedziesz??

Milego dnia, u mnie sniegu nie widac na razie.

Edytowane przez Trisdom
Czas edycji: 2013-12-08 o 08:24
Trisdom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 08:46   #4815
kate1623
Zadomowienie

Hej
Dzisiaj znowu leniwie pisze z telefonu Zapomniałam napisać ze wczoraj kupiliśmy Mele
Ela87 gratuluje III trymestru
Mój ból zebra nie ustępuje :-( jutro mam wizyte wiec zapytam gina o to.
Dzisiaj lecimy z mężem po duperele do salonu, później do Was zajrze

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 08:48   #4816
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
tak też na kościuszki. Siostra tam rodziła i 2 koleżanki i mowią, że było ok. Siostra miała opłaconą położną i mowi, że bardzo jej pomogła, dzięki niej ponoć rodziła tylko 3-4 godziny
A ja własnie ostatnio słyszę, ze wszyscy sa na nie.
A połozna jak będzie chciała w łapkę po fakcie to też będzie miła a ode mnie dostanie co najwyżej czekoladę
Cytat:
no żesz rwa mac, to w ogóle jest legalne
Nie bardzo

Cytat:

Jeszcze 3 miesiące

Cytat:

U nas własnie śnieg topnieje, słońce sie pokazało za oknem
Przygotowań do świąt jeszcze nie czynię, za wczesnie dla mnie.

Dzień dobry z kawką

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 09:34   #4817
baja_86
Zakorzenienie

Cześć

Gratuluje rozpoczętych miesięcy i innych ważnych dat

U mnie w pokoju już świątecznie stoi choinka ubrana pierwszy raz w życiu tak wcześnie. No ale zamawialiśmy na all nową, kurier przywiózł w tamtym tyg. Miałam ją rozpakować i sprawdzić jaka jest, ale tak się namachałam przy układaniu gałązek, że stwierdziłam, że nie mam sił jej chować i układac na nowo za tydzień czy dwa. No i tak stała w kącie nieubrana. Wczoraj dokupilismy trochę ozdób i bombek i ubrałam ją co by jej smutno nie było
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 09:42   #4818
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:

Jeszcze 3 miesiące

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
U mnie jakos malo tego sniegu... Ale wazne ze w ogole cos jest
Dzisiaj zakladamy lampki zewnetrzne wiec troche swiateczniej sie zrobi
my juz mamy od wczoraj i sie zrobilo pieknie nastrojowo

Cytat:
Witajcie niedzielnie,
o jej, teraz musimy uwazac na siebie jeszcze bardziej
Dobrze, ze Ci sie ten wozek spodobal, pokaz nam go na zywo

U mnie zero sniegu, za to slonecznie W ramach Swiat ja tylko zaczelam generalniejsze porzadki i tyle

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Witam sie niedzielnie.
To bylas w mojej rodzinnej miejscowosci w tej kopalni... Zloty Stok... Za 10 dni przybywam
a my za 2 tygodnie o tej porze bedziemy w drodze ile masz km do pl

Ide robic obiad, dzis typowo slasko, rolady, modra kapusta i kluseczki no i rosol potem bedziemy z cori piec ciasteczka czyli dzis mam dzien przy garach a po calej robocie idziemy na kiermasz swiateczny

Milej niedzieli

Edytowane przez asienka213
Czas edycji: 2013-12-08 o 09:44
asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 09:49   #4819
amelka2006
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Witam sie niedzielnie.
Powodzenia na usg- na Borowska jedziesz??

Milego dnia, u mnie sniegu nie widac na razie.
No proszę, to my chyba jakoś blisko siebie mieszkamy. A w Złotym Stoku mam przyjaciół.
Na echo serca jadę do kliniki na Chałubińskiego.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

[QUOTE=asienka213;44065766]

my juz mamy od wczoraj i sie zrobilo pieknie nastrojowo

o jej, teraz musimy uwazac na siebie jeszcze bardziej
Dobrze, ze Ci sie ten wozek spodobal, pokaz nam go na zywo

U mnie zero sniegu, za to slonecznie W ramach Swiat ja tylko zaczelam generalniejsze porzadki i tyle

Na razie go złożyłam do kartonu i tż wywiózł do rodziców, bo u nas miejsca nie ma, a jeszcze będziemy Amelkę przeprowadzać do innego pokoju, w związku z czym remont dwóch pokoi przed nami.
Stary 2013-12-08, 10:12   #4820
amelka2006
Raczkowanie

A tak mam za oknem

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1386497542579.jpg (95,0 KB, 22 załadowań)
Stary 2013-12-08, 10:55   #4821
vivien39
Rozeznanie

Cytat:
A tak mam za oknem

jak z bajki a u nas we Wrocławiu-śniegu nie ma

mamusia marcowa 2014
vivien39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 10:57   #4822
cayenneOna
Zadomowienie

Dzień Dobry Mamuśki

To ja może rozpoczne dyskusje:
1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13?
2. Jakie potrawy wigilijne koniecznie muszą znaleźć się na stole wigilijnym?
3. Jakie są Wasze ulubione potrawy?
4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu?
Uwielbiam przygotowania do Świąt..o ile nie zacznę zbyt późno

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:14   #4823
mmhym
Zadomowienie

Dzień dobry U nas wczoraj śnieżek padał, a na wsi u teściów, to w ogóle zima poważna, a dzisiaj słoneczko od rana i po śniegu

Cytat:

Jeszcze 3 miesiące
Gratulacje

I za wczorajsze miesiące i tygodnie też brawka - 8. miesiąc... Niewiarygodne

Cytat:
Witajcie niedzielnie,
Ale miałaś przygodę - boli Cię ta noga teraz? Trzymam mocno kciuki za badanie córy
Z tym wózkiem... To na moje koralowy kolor też średni dla chłopca, więc jak Ci się malinka podoba, to nie ma co się zastanawiać Brawo za zakup

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Cześć

Gratuluje rozpoczętych miesięcy i innych ważnych dat

U mnie w pokoju już świątecznie stoi choinka ubrana pierwszy raz w życiu tak wcześnie. No ale zamawialiśmy na all nową, kurier przywiózł w tamtym tyg. Miałam ją rozpakować i sprawdzić jaka jest, ale tak się namachałam przy układaniu gałązek, że stwierdziłam, że nie mam sił jej chować i układac na nowo za tydzień czy dwa. No i tak stała w kącie nieubrana. Wczoraj dokupilismy trochę ozdób i bombek i ubrałam ją co by jej smutno nie było
O ludzie, u mnie jeszcze nic - tylko świeczka srebrna, niby zimowa wystawiona na regale Już się nie mogę doczekać - ale tylko 2 tygodnie
U mnie miasto w tym roku jakoś przyspało czy coś. Wiszą jakieś gwiazdki na latarniach na ulicach, ale zawsze światełka na drzewach już przed Mikołajem rozwieszali, a teraz cisza. No i w różnych fontannach jakieś formy ze światełek też a tu nic.

Cytat:
A tak mam za oknem
No u teściów tak samo - śmiesznie wczoraj było. W Tarnowie lekko zmrożone krzaki, minęliśmy znak końca miasta i nagle śniegu 20 cm

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:25   #4824
amelka2006
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vivien39 Pokaż wiadomość
jak z bajki a u nas we Wrocławiu-śniegu nie ma

Za godzinę właśnie wyjeżdżam do Wrocławia i szczerze się cieszę, że tam śniegu nie ma. Bo np. wczoraj drogi u nas były poblokowane i z naszych Gór Stołowych nie dało się wyjechać. Liczę, że dziś będzie już lepiej
Stary 2013-12-08, 11:31   #4825
thidien
Rozeznanie

Cytat:
1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13?
4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu?
1. bosz... kto by tyle zjadł :P no może jak się rodzina powiększy do kilkunastu osób, to się i dania kiedyś 'rozmnożą', ale póki co nie ma takiej opcji, żeby dobić nawet do 10 (6?7? może...)
2 i 3. dla mnie Święta, czy BN czy W to sałatka jarzynowa :P wiem, mało świąteczne :P i się cieszę, jak jest ryba po grecku - pozostałe potrawy moga dla mnie nie istnieć :P
4. jakoś 'tradycyjna' nie jestem.. poza kolacją wigilijną tradycji u mnie w domu brak (może dlatego, że mało osób przy stole i nawet kolacja trwa max. pół godziny :P)
II kreski 1.12.2015
Stary 2013-12-08, 11:58   #4826
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
1. bosz... kto by tyle zjadł :P no może jak się rodzina powiększy do kilkunastu osób, to się i dania kiedyś 'rozmnożą', ale póki co nie ma takiej opcji, żeby dobić nawet do 10 (6?7? może...)
2 i 3. dla mnie Święta, czy BN czy W to sałatka jarzynowa :P wiem, mało świąteczne :P i się cieszę, jak jest ryba po grecku - pozostałe potrawy moga dla mnie nie istnieć :P
4. jakoś 'tradycyjna' nie jestem.. poza kolacją wigilijną tradycji u mnie w domu brak (może dlatego, że mało osób przy stole i nawet kolacja trwa max. pół godziny :P)
1. U nas jest taka tradycja nie chodzi o to, żeby byli np 10 karpii, tylko z każdej z tych 12 potraw po trochu to ponoć ma zapewniać obfitość na następny rok...i każdej trzeba obowiązkowo spróbować tyle, ze odwieczną dyskusja 12 czy 13
2.i3. Jak to, a pierogi?????? Nie wiem czy dałabym radę, podobnie jak bez czystej grzybowej mojej babci
4. U nas w tym roku tylko 3 osoby przy stole (czwarta w brzuszku), ale potraw 12 będzie

Stary 2013-12-08, 12:18   #4827
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

1. U nas często jest więcej jak 12, zależy ile przygotujemy
2. Obowiązkowo zupa grzybowa-bez niej nie wyobrażam sobie wigilii, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami i ze serem-choć to mało wigilijne, ale mój brachol tylko takie je, makiełki, kapusta z grzybami, kompot ze suszu, ryba w zalewie octowo-pomidorowej, smażona ryba, ryba po grecku, śledź w śmietanie, jakies jeszcze ryby zależy od weny, ciast nie liczymy do wigilijnej wieczerzy
3. Zupa grzybowa, bardzo postna, bo gotowana na wodzie, a nie na rosole, ale ma genialny smak, kojarzy mi się z babcią, bo to ona zawsze robiła, ale w zeszłym roku nauczyła i mnie
4.W wielkopolsce- makiełki-czyli kluski z makiem, mlekiem, miodem i bakaliami, w każdym domu wygląda trochę inaczej, u nas to robiony domowy, szeroki i gruby makaron w takim makowo-mlecznym gęstym sosie.
Dzieciom prezenty przynosi Gwiazdor-odpowiednik Mikołaja

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
O ludzie, u mnie jeszcze nic - tylko świeczka srebrna, niby zimowa wystawiona na regale Już się nie mogę doczekać - ale tylko 2 tygodnie
U mnie miasto w tym roku jakoś przyspało czy coś. Wiszą jakieś gwiazdki na latarniach na ulicach, ale zawsze światełka na drzewach już przed Mikołajem rozwieszali, a teraz cisza. No i w różnych fontannach jakieś formy ze światełek też a tu nic.
U mnie w miasteczku też nie ma dekoracji, pewnie z powodu wichury nie montowali wcześniej, a w mieście obok światełka są już przed 6 grudnia wieszane, ale świecą dopiero od 6.

Cytat:
A tak mam za oknem

rewelacja, u nas śnieg jest, ale dużo mniej
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:22   #4828
frogutka
Zadomowienie

witam się niedzielnie
u mnie od ponad tygodnia Tż słucha świątecznych piosenek. Tak je lubi, że mogłby przez cały rok, ale pozwalam mu od grudnia
na wigilii zawsze jest min. 8 osób i teoretycznie 12 potraw: musi być grzybowa- choć ja nie lubię próbuję z przesądu co by mnie cos dobrego w nowym roku nie ominęło pierogi z grzybami obowiązkowo i krokiety z pieczarkamik+ barszczy- pycha, ryba, śledzik i sałatka warzywna, kompot z suszu. Tyle jest zawsze w standardzie, a do tego ciasto i inne drobiazgi to 12 wyjdzie jak nic
U nas kolacja trwa zwykle od 18:30 do pasterki, koło 22 są prezenty. Niby wszyscy dorośli, no poza 3 letnią siostrzenicą, ale każdy czeka i cieszy się na te prezenty jak dziecko
Potem kto może i kto chętny idzie na pasterkę. To w telegraficznym skrocie nasze święta
Stary 2013-12-08, 12:23   #4829
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
1. U nas często jest więcej jak 12, zależy ile przygotujemy
2. Obowiązkowo zupa grzybowa-bez niej nie wyobrażam sobie wigilii, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami i ze serem-choć to mało wigilijne, ale mój brachol tylko takie je, makiełki, kapusta z grzybami, kompot ze suszu, ryba w zalewie octowo-pomidorowej, smażona ryba, ryba po grecku, śledź w śmietanie, jakies jeszcze ryby zależy od weny, ciast nie liczymy do wigilijnej wieczerzy
3. Zupa grzybowa, bardzo postna, bo gotowana na wodzie, a nie na rosole, ale ma genialny smak, kojarzy mi się z babcią, bo to ona zawsze robiła, ale w zeszłym roku nauczyła i mnie
4.W wielkopolsce- makiełki-czyli kluski z makiem, mlekiem, miodem i bakaliami, w każdym domu wygląda trochę inaczej, u nas to robiony domowy, szeroki i gruby makaron w takim makowo-mlecznym gęstym sosie.
Dzieciom prezenty przynosi Gwiazdor-odpowiednik Mikołaja

U mnie w miasteczku też nie ma dekoracji, pewnie z powodu wichury nie montowali wcześniej, a w mieście obok światełka są już przed 6 grudnia wieszane, ale świecą dopiero od 6.

rewelacja, u nas śnieg jest, ale dużo mniej
U nas identyko zwl ta zupa babci, z taką zasmazka z cebuli i masła, pyyycha, no bez tego nie ma Wigilii )
Właśnie zastanawiam się nad jakaś słodka potrawa, bo oprócz ciast się u nas nie robiło, trudne te makielki?

U nas z tradycji jeszcze do kolacji siada się jak pierwsza gwiazda zaświeci (na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej), wolne nakrycie dla wędrowca albo osoby, ktora zmarła, czytanie Pisma Świętego.. łamanie opłatkiem i kolędowanie ofkorz tez

Stary 2013-12-08, 12:34   #4830
thidien
Rozeznanie

nie no, barszcz jest jak byłam mała i wszyscy zjeżdżali do naszego domu do babci, to było tego wiecej, ale tak naprawdę od lat "nie opłaca się robić 12 czy 13 dań w małej ilości", bo nie ma potem nawet gdzie miseczek z tym trzymać :P a kupne (żeby było mało, a różnorodnie) to już nie to samo.. może kiedyś się to zmieni, ale póki co nie da rady 12 potraw :P i tak tych kilku nie ma komu jeść (każdy zje po trochu z tych 5 czy 6 i już pełen)
II kreski 1.12.2015
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości