Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-12-08, 19:58   #2551
Djapira
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 760
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

sobotnie R:

1. placek: banan zblendowany z 3 jajkami i sma¿ony na ³y¿eczce (z górk±) oleju kokosowego;
2. kurczak w curry i mleczku kokosowym z marchewk± i cebul± czerwon± podany z ry¿em br±zowym (4 ³y¿ki) i natk± pietruszki;
3. jw. ale zamiast ry¿u- pêczak;
4. kefir (400 ml) z ³y¿eczka naturalnego kakao + sa³atka (sa³ata lodowa, kilka czarnych oliwek, 2 pomidory, ogórek, pó³ awokado, kie³ki broku³a, 2 ³y¿eczki jogurtu naturalnego).

i dzisiejsze:
1. owsianka na mleku (4 ³y¿ki p³atków i 3/4 szklanki mleka 1,5%) + kaki;
2. ziemniaki, bigos i miêso wieprzowe gulaszowe (gotowane);
3. w go¶ciach: frytki i nó¿ka z kurczaka z piekarnika + sa³atka z pekinki, kukurydzy, marchewki, chrzanu i zapewne majonezu;
4. 1/4 szklanki mleczka kokosowego (resztki z kartonika); sa³atka: sa³ata lodowa, czarne oliwki, 2 pomidory, ogórek, kie³ki broku³a, pó³ awokado; jajko z dwoma ¿ó³tkami, 1 ³y¿eczka oliwy, 2 ³y¿eczki j.naturalnego, pieprz i sól.

Djapira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-08, 20:07   #2552
seedofwonder
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 492

Cytat:
Napisane przez Djapira Poka¿ wiadomo¶æ
1. placek: banan zblendowany z 3 jajkami i sma¿ony na ³y¿eczce (z górk±) oleju kokosowego;
O, brzmi ciekawie. To jest s³odkie?
seedofwonder jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-08, 21:25   #2553
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seedofwonder Poka¿ wiadomo¶æ
O, brzmi ciekawie. To jest s³odkie?
Tak, jest delikatnie s³odkie Spróbuj

A propos, czy kasza jaglana jest dobrym ¼ród³em wêglowodanów w posi³kach miedzy treningiem si³owym?

Edytowane przez Djapira
Czas edycji: 2013-12-08 o 21:29
Stary 2013-12-08, 22:38   #2554
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

U z dzi¶

I Jajecznica z 2 jaj z szynk± i szczypiorkiem, na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego chleba graham z serkiem pieprzowym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sa³at±
II Kawa³ek tortu czekoladowo-wi¶niowego z orzechami; kostka sernika z brzoskwiniami i kruszonk±; kostka budyniowego jab³ecznika z kruszonk± (resztki po sobotniej imprezie )
3 godziny spaceru
III Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu; tortellini nadziewane borowikami; sos ma¶lano-¶mietanowy z groszkiem i kurkami
Pó³ godziny æwiczeñ: https://www.youtube.com/watch?v=-yNfdhsgz24
IV Mix sa³at z puszk± tuñczyka w oleju sojowym, pomidorem, papryk±, ogórkiem kiszonym i pieprzem zio³owym

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-08, 23:01   #2555
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Djapira Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, jest delikatnie s³odkie Spróbuj
A nie rozpada siê? Nie da³a¶ ¿adnej m±ki?

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 07:46   #2556
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Mam pytanie, co my¶licie o ¶ledziach w zalewie octowej na R ?
( nie sma¿onych) uwielbiam ¶ledzie, wydawa³o mi siê, ¿ê przecie¿ to ryba, wiêc powinno byæ ok, ale gdzie¶ ostatnio pzeczytalam, ¿e niekoniecznie ok..

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 08:15   #2557
seedofwonder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Pó³ godziny æwiczeñ: [url]https://www.youtube.com/watch?
Fajne te cwiczenia? Sa efekty?

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 08:40   #2558
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
( nie sma¿onych) uwielbiam ¶ledzie, wydawa³o mi siê, ¿ê przecie¿ to ryba, wiêc powinno byæ ok, ale gdzie¶ ostatnio pzeczytalam, ¿e niekoniecznie ok..
podbijam, te¿ jestem ciekawa
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:00   #2559
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem ,kromka chleba ¿ytniego, 2 jajka sadzone na plasterku boczku (zamiast mas³a), pó³ du¿ej papryki

11.30 - pier¶ indyka zapiekana, kasza gryczana, surówka

15.00 - jab³ko

17.30 - polêdwiczka wieprzowa pieczona, ry¿, pomidory z oliw± i cebulk±

TRENING SI£OWY (Klatka piersiowa, plecy góra i dó³, nogi)

21.00 - szynka pieczona, 3 ziemniaki, surówka z roszponki i ¿urawiny suszonej, z oliw± i octem balsamicznym
Stary 2013-12-09, 10:33   #2560
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem ,kromka chleba ¿ytniego, 2 jajka sadzone na plasterku boczku (zamiast mas³a), pó³ du¿ej papryki

11.30 - pier¶ indyka zapiekana, kasza gryczana, surówka

15.00 - jab³ko

17.30 - polêdwiczka wieprzowa pieczona, ry¿, pomidory z oliw± i cebulk±

TRENING SI£OWY (Klatka piersiowa, plecy góra i dó³, nogi)

21.00 - szynka pieczona, 3 ziemniaki, surówka z roszponki i ¿urawiny suszonej, z oliw± i octem balsamicznym
widzê, ¿e fajnie ogarnê³a¶ ten jad³ospis, dla mnie idealnie
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 10:44   #2561
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
widzê, ¿e fajnie ogarnê³a¶ ten jad³ospis, dla mnie idealnie
dziêki ;D wow to mi³e uczucie! tylko jak tak sobie zerkam na niego - 3 dania obiadowe heheh jogurtoholiczki nestle fitness pewnie maj± mnie za grubasa
Stary 2013-12-09, 10:54   #2562
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Ale jakie kupujesz te ¶ledzie? Tzn. luzem gdzie¶ w rybnym, czy w pude³ku? Te od popularnych producentów czêsto s± dos³adzanie s³odzikami b±d¼ cukrem i konserwowane - warto poczytaæ sk³ad. Mo¿e to o to chodzi... Bo ¶led¼ sam w sobie jest bardzo zdrowy .

Cytat:
Fajne te cwiczenia? Sa efekty?
Teraz zabra³am siê za æwiczenia po ilu¶ dobrych tygodniach przerwy, gdzie sporadycznie uda³o mi siê odpaliæ jaki¶ program na YT. Wcze¶niej jednak æwiczy³am regularnie kilka razy w tygodniu i muszê przyznaæ, ¿e programy Fitness Blender nale¿± do moich ulubionych. O efektach wy³±cznie po Fitness Blender siê nie wypowiem, bo korzysta³am te¿ w wielu innych treningów z YT . Ale jedno jest pewne - od czasu gdy rok temu zaczê³am co¶ tam sobie æwiczyæ, moje cia³o bardzo fajnie siê wymodelowa³o.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
dziêki ;D wow to mi³e uczucie! tylko jak tak sobie zerkam na niego - 3 dania obiadowe heheh jogurtoholiczki nestle fitness pewnie maj± mnie za grubasa
Tymczasem - to jest mega moc! Jeste¶ siln± kobiet± a nie listkiem telepi±cym siê na wietrze - za tak warto¶ciowe posi³ki po³±czone z æwiczeniami nale¿± siê brawa! No i odrzuæmy w dal "dietetyczne" strachy przed t³uszczami i wieprzowin±.

Stary 2013-12-09, 11:25   #2563
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Ale jakie kupujesz te ¶ledzie? Tzn. luzem gdzie¶ w rybnym, czy w pude³ku? Te od popularnych producentów czêsto s± dos³adzanie s³odzikami b±d¼ cukrem i konserwowane - warto poczytaæ sk³ad. Mo¿e to o to chodzi... Bo ¶led¼ sam w sobie jest bardzo zdrowy .

Teraz zabra³am siê za æwiczenia po ilu¶ dobrych tygodniach przerwy, gdzie sporadycznie uda³o mi siê odpaliæ jaki¶ program na YT. Wcze¶niej jednak æwiczy³am regularnie kilka razy w tygodniu i muszê przyznaæ, ¿e programy Fitness Blender nale¿± do moich ulubionych. O efektach wy³±cznie po Fitness Blender siê nie wypowiem, bo korzysta³am te¿ w wielu innych treningów z YT . Ale jedno jest pewne - od czasu gdy rok temu zaczê³am co¶ tam sobie æwiczyæ, moje cia³o bardzo fajnie siê wymodelowa³o.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Tymczasem - to jest mega moc! Jeste¶ siln± kobiet± a nie listkiem telepi±cym siê na wietrze - za tak warto¶ciowe posi³ki po³±czone z æwiczeniami nale¿± siê brawa! No i odrzuæmy w dal "dietetyczne" strachy przed t³uszczami i wieprzowin±.

heheh rzeczywi¶cie moc jest - czujê siê coraz silniejsza )) dziêkujê za pozytywne komentarze
Stary 2013-12-09, 11:36   #2564
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:

:brawo: tak trzymaæ, ¶miej im siê w twarz.
Ty te¿ zdrowie masz jedno i nim nie poniewierasz tylko szanujesz

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-12-09 o 11:39
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 14:49   #2565
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ

:brawo: tak trzymaæ, ¶miej im siê w twarz.
Ty te¿ zdrowie masz jedno i nim nie poniewierasz tylko szanujesz

czasem cz³owiek po prostu czuje siê dziwnie gdy wszystkie skinny fat kole¿anki mowi± "ojej ty tyle jesz na dieci ?" ale mam to gdzie¶, WAKE UP, KICKASS, REPEAT
Stary 2013-12-09, 17:56   #2566
seedofwonder
Raczkowanie

Moje R na dzi¶

9:00 - owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± siemienia lnianego ( gar¶æ b³onnika granulowanego, gar¶æ orzechów, 3 ¶liwki suszone, gar¶æ ¿urawiny suszonej, ma³e jab³ko)
Æwiczenia z XFIT
11:00 - kawa, kostka gorzkiej czekolady
12:30 - pó³ Pomelo
14:30 - sa³atka z po³owy ma³ej piersi kurczaka, z mandarynkami, migda³ami; sos z jogurtu, troszkê oliwy z oliwek, miodu i zió³ prowansalskich
18:00 - Opakowanie Marwitek
19:00 - sa³atka: 1 jajko, puszka tuñczyka w sosie w³asnym, oliwki, sa³ata + szpinak, pomidorki cherry + minimalna ilo¶æ oliwy z oliwek + zio³a prowansalskie

i jak?

Edytowane przez seedofwonder
Czas edycji: 2013-12-09 o 18:03
Stary 2013-12-09, 18:13   #2567
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 319

Cytat:
Kupujê w sklepach z ¿ywno¶ci± organiczn± i ekologiczn± S± te¿ owsiane, kukurydziane, sojowe. Du¿o ró¿nych.
Ry¿owe zwyk³e jest o wiele za drogia dla mnie :x
A nie wydaje mi siê, ¿eby z tym by³o co¶ nie tak hehe
A czyta³a¶ sk³ad tego mleka ry¿owego w proszku? Bo mleko w proszku (niezale¿nie czy sojowe, ry¿owe, czy owsiane) ma fatalny sk³ad. Poni¿ej sk³ad jednego niby ry¿owego:
czê¶ciowo utwardzony olej sojowy, syrop kukurydziany w proszku, ry¿ poddany obróbce cieplnej, regulator kwasowo¶ci - fosforan potasu, emulgatory - lecytyna oraz E 471, substancja przeciwzbrylaj±ca - tlenek krzemu, barwniki - E 160b (biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - ¿ó³ty, naturalny; stosowany w margarynach, olejach, serach ¿ó³tych), E 100 (kurkuma; ¿ó³ty, ro¶linny; stosowany w przyprawach, koncentratach), aromat identyczny z naturalnym.
Od czego¶ takiego lepiej trzymaæ siê z daleka.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 18:19   #2568
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Potrzebujê rady.
Kwitnê sobie na U, co prawda jeszcze mam uzupe³niaæ poziom t³uszczu, ale dieta jest wzglêdnie zbilansowana.
Problem w tym, ¿e tyjê.
Mam wra¿enie, ¿e zbieram wodê (³ykam hormony), ale w sumie ju¿ sama nie wiem... Oczywi¶cie, ED daje o sobie znaæ, w weekend mia³am ju¿ przez to niez³y kryzys, ale dzisiaj zaczê³am siê zastanawiaæ - ile ja musia³abym je¶æ, ¿eby w nieco ponad tydzieñ uzbieraæ 2 kilo?
Zerknie kto¶?
Z dzisiaj.

Przed: woda z plastrem cytryny i ³y¿eczk± miodu
I jajecznica z 2 jaj na odrobinie mas³a, z pomidorkami i kie³kami; ma³a grahamka z mas³em, 2 plastrami salami, papryk±; 2 mandarynki; zielona herbata
II jab³ko; jogurt pitny Activia 195g
III bu³ka z ziarnami s³onecznika z 2 plastrami twarogu pó³t³ustego i ³y¿eczk± domowych powide³ ¶liwkowych (raczej nies³odzone, ew. w ¶ladowej ilo¶ci)
IV ok. 2/3 woreczka ry¿u bia³ego; miêso drobiowe w sosie jarzynowym; kapusta kiszona z marchewk±; kubek roso³u z makaronem
V baton "owsiana przek±ska"; kisiel o smaku truskawkowym
VI (bêdzie) pewnie 2 kromki z mas³em i szynk±, serek wiejski 150g + warzywa i melisa

W miêdzyczasie godzina intensywnych æwiczeñ, godzina spaceru i 2 kursy po schodach na 11. piêtro. 6h w szkole.
Pog³upia³am. Mam ochotê rzuciæ te tabletki, bo znowu czujê siê ze sob±... ¼le.
Ale mo¿e co¶ z tym jad³ospisem jest nie tak?

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-12-09 o 18:21
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 18:31   #2569
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Moje R na dzi¶

9:00 - owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± siemienia lnianego ( gar¶æ b³onnika granulowanego, gar¶æ orzechów, 3 ¶liwki suszone, gar¶æ ¿urawiny suszonej, ma³e jab³ko)
Æwiczenia z XFIT
11:00 - kawa, kostka gorzkiej czekolady
12:30 - pó³ Pomelo
14:30 - sa³atka z po³owy ma³ej piersi kurczaka, z mandarynkami, migda³ami; sos z jogurtu, troszkê oliwy z oliwek, miodu i zió³ prowansalskich
18:00 - Opakowanie Marwitek
19:00 - sa³atka: 1 jajko, puszka tuñczyka w sosie w³asnym, oliwki, sa³ata + szpinak, pomidorki cherry + minimalna ilo¶æ oliwy z oliwek + zio³a prowansalskie

i jak?
Maluuutko . Wrzuæ sobie do kalkulatora ¿ywieniowego i przekonaj siê sama, jak ma³o kalorii tu wychodzi... Pier¶ z kurczaka powinna byæ ca³a, zw³aszcza, ¿e by³a niedu¿a! Z³o¿one wêgle tylko na ¶niadanie - nie za fajnie... Plus za to, ¿e jesz du¿o orzechów i warzyw, ale reszta powinna byæ o wieeele mocniejsza...

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4408682 7]A czyta³a¶ sk³ad tego mleka ry¿owego w proszku? Bo mleko w proszku (niezale¿nie czy sojowe, ry¿owe, czy owsiane) ma fatalny sk³ad. Poni¿ej sk³ad jednego niby ry¿owego:
czê¶ciowo utwardzony olej sojowy, syrop kukurydziany w proszku, ry¿ poddany obróbce cieplnej, regulator kwasowo¶ci - fosforan potasu, emulgatory - lecytyna oraz E 471, substancja przeciwzbrylaj±ca - tlenek krzemu, barwniki - E 160b (biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - ¿ó³ty, naturalny; stosowany w margarynach, olejach, serach ¿ó³tych), E 100 (kurkuma; ¿ó³ty, ro¶linny; stosowany w przyprawach, koncentratach), aromat identyczny z naturalnym.
Od czego¶ takiego lepiej trzymaæ siê z daleka.
[/QUOTE]
Rzeczywi¶cie niez³y syf...

U z dzi¶ - dzieñ æwiczeniowo-naukowy

I 2 kromki ziarnistego chleba graham: z kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, ogórkiem kiszonym i sa³at± / z serem brie, papryk± i sa³at±; banan
1,5 godziny æwiczeñ https://www.youtube.com/watch?v=ocWjGpBrTjg
II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: jab³kiem, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, fasolk± szparagow± i pesto
IV Jajecznica z 3 jaj na oliwie z szynk±, pomidorem i pieprzem zio³owym

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-12-09 o 18:50
Stary 2013-12-09, 18:35   #2570
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Takie na wage, czyli luzem
Nie wiem, chyba jak sobie pozwole od czasu do czasu to nci siê nie stanie

Jad³ospis R z dzi¶

1. Owsianka ( 40 g platkow owsianych, garsc orzechow, jajo, mleko 2 %, mandarynka)
2. p³at ¶ledzia w zalewie octowej, marchew, kromka razowca ze s³onecznikiem posmarowana mas³em ( ok 40 g )
3. zupa pomidorowa gotowana na udku z kurczaka, jad³am z tym miêsem
4. kromka razowa ( ok 40 g ) posmarowana mas³em, z serem zó³tym i wêdlin± z piersi z kurczaka
5. jajecznica 2 jaja, ³yzeczka mas³a, seler naciowy, pomidor, kromka razowca ( ok 40 g )

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 18:40   #2571
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Potrzebujê rady.
Kwitnê sobie na U, co prawda jeszcze mam uzupe³niaæ poziom t³uszczu, ale dieta jest wzglêdnie zbilansowana.
Problem w tym, ¿e tyjê.
Mam wra¿enie, ¿e zbieram wodê (³ykam hormony), ale w sumie ju¿ sama nie wiem... Oczywi¶cie, ED daje o sobie znaæ, w weekend mia³am ju¿ przez to niez³y kryzys, ale dzisiaj zaczê³am siê zastanawiaæ - ile ja musia³abym je¶æ, ¿eby w nieco ponad tydzieñ uzbieraæ 2 kilo?
Zerknie kto¶?
Z dzisiaj.

Przed: woda z plastrem cytryny i ³y¿eczk± miodu
I jajecznica z 2 jaj na odrobinie mas³a, z pomidorkami i kie³kami; ma³a grahamka z mas³em, 2 plastrami salami, papryk±; 2 mandarynki; zielona herbata
II jab³ko; jogurt pitny Activia 195g
III bu³ka z ziarnami s³onecznika z 2 plastrami twarogu pó³t³ustego i ³y¿eczk± domowych powide³ ¶liwkowych (raczej nies³odzone, ew. w ¶ladowej ilo¶ci)
IV ok. 2/3 woreczka ry¿u bia³ego; miêso drobiowe w sosie jarzynowym; kapusta kiszona z marchewk±; kubek roso³u z makaronem
V baton "owsiana przek±ska"; kisiel o smaku truskawkowym
VI (bêdzie) pewnie 2 kromki z mas³em i szynk±, serek wiejski 150g + warzywa i melisa

W miêdzyczasie godzina intensywnych æwiczeñ, godzina spaceru i 2 kursy po schodach na 11. piêtro. 6h w szkole.
Pog³upia³am. Mam ochotê rzuciæ te tabletki, bo znowu czujê siê ze sob±... ¼le.
Ale mo¿e co¶ z tym jad³ospisem jest nie tak?
A BMI jakie masz? Je¶li ca³y czas jeste¶ gdzie¶ na granicy niedowagi, to ciesz siê, ¿e nieco przybierasz . To Ci pomo¿e w odzyskaniu @. Najlepiej by by³o, jakby¶ siê nie przejmowa³a mas± cia³a - tak wiele masz teraz do wywalczenia, a te parê kilo do przodu krzywdy Ci nie zrobi. Zreszt±, te wahania nawet 2 kg w t± czy w t±, to NAPRAWDÊ u kobiet normalka w zale¿no¶ci od cyklu, pory dnia, stopnia wypró¿nienia nawet itd.

Z jad³ospisem wszystko w porz±dku . Nie zawracaj z tej drogi, bo piêknie Ci idzie!

Stary 2013-12-09, 18:40   #2572
seedofwonder
Raczkowanie

Cytat:
Maluuutko . Wrzuæ sobie do kalkulatora ¿ywieniowego i przekonaj siê sama, jak ma³o kalorii tu wychodzi... Pier¶ z kurczaka powinna byæ ca³a, zw³aszcza, ¿e by³a niedu¿a! Z³o¿one wêgle tylko na ¶niadanie - nie za fajnie... Plus za to, ¿e jesz du¿o orzechów i warzyw, ale reszta powinna byæ o wieeele mocniejsza...
Ale na R za ma³o?
Ja jestem pe³na, ¿e a¿ siê obawia³am, ¿e za du¿o!
Jak patrzy³am na przyk³adowe jad³ospisy podpiête na forum, na R, U, P to niektóre R maj± jeszcze mnie kcal a s± podpiête jako przyk³ad.

Co do mleka...
to co mam zrobiæ? Skoro nie mogê zwyk³ego, a owsianki z samej wody mi siê nie u¶miecha je¶æ :P Ju¿ nie chcê popadaæ w skrajno¶æ.
+ kupi³am nieproszkowane w Rossmanie za 5,99 ry¿owe i owsiane.
Stary 2013-12-09, 19:05   #2573
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
A BMI jakie masz? Je¶li ca³y czas jeste¶ gdzie¶ na granicy niedowagi, to ciesz siê, ¿e nieco przybierasz . To Ci pomo¿e w odzyskaniu @. Najlepiej by by³o, jakby¶ siê nie przejmowa³a mas± cia³a - tak wiele masz teraz do wywalczenia, a te parê kilo do przodu krzywdy Ci nie zrobi. Zreszt±, te wahania nawet 2 kg w t± czy w t±, to NAPRAWDÊ u kobiet normalka w zale¿no¶ci od cyklu, pory dnia, stopnia wypró¿nienia nawet itd.

Z jad³ospisem wszystko w porz±dku . Nie zawracaj z tej drogi, bo piêknie Ci idzie!
Opieraj±c siê na tym: http://www.bmi-kalkulator.pl/ moje BMI to 20.7, wiêc ju¿ na pewno nie niedowaga... A w dodatku moje wahania wagi zawsze by³y ma³e - max. 0.2-0.4 kg w ci±gu doby, 0.5 to ju¿ by³a bur¿uazja... i to nawet w czasie, gdy mia³am straszne problemy z zaparciami. Teraz czêstotliwo¶æ wypró¿nieñ w ogóle nie pozwala mi na wiêksze odstêpstwa od tego.
W dodatku bojê siê, bo ten wzrost wagi nast±pi³ bardzo szybko (nie ty³am w takim tempie nawet bêd±c na P i jedz±c o wiele wiêcej! Teraz i tak jem nieco mniej, ni¿ mi kazali...) i za nic nie wiem, jak to odebraæ. Zastanawiam siê, czy mam dobrze dobrane tabletki, bo nie czujê siê najlepiej (i nie chodzi tu tylko o wagê, choæ to te¿ mnie przera¿a)...
Ale dziêkujê za komplement.
Stary 2013-12-09, 19:47   #2574
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Ale na R za ma³o?
Ja jestem pe³na, ¿e a¿ siê obawia³am, ¿e za du¿o!
Jak patrzy³am na przyk³adowe jad³ospisy podpiête na forum, na R, U, P to niektóre R maj± jeszcze mnie kcal a s± podpiête jako przyk³ad.

Co do mleka...
to co mam zrobiæ? Skoro nie mogê zwyk³ego, a owsianki z samej wody mi siê nie u¶miecha je¶æ :P Ju¿ nie chcê popadaæ w skrajno¶æ.
+ kupi³am nieproszkowane w Rossmanie za 5,99 ry¿owe i owsiane.
¦led¼ ten w±tek, a nie te menu podpiête sto lat temu których nieraz nikt nie weryfikowa³ . Wiêkszo¶æ jedzenia u Ciebie to warzywa, ma³o tu tre¶ci. A w koñcu te¿ æwiczysz. Ile Ci wysz³o tych kcal?

W ogóle nabia³u nie mo¿esz, czy tylko mleka?

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Opieraj±c siê na tym: http://www.bmi-kalkulator.pl/ moje BMI to 20.7, wiêc ju¿ na pewno nie niedowaga... A w dodatku moje wahania wagi zawsze by³y ma³e - max. 0.2-0.4 kg w ci±gu doby, 0.5 to ju¿ by³a bur¿uazja... i to nawet w czasie, gdy mia³am straszne problemy z zaparciami. Teraz czêstotliwo¶æ wypró¿nieñ w ogóle nie pozwala mi na wiêksze odstêpstwa od tego.
W dodatku bojê siê, bo ten wzrost wagi nast±pi³ bardzo szybko (nie ty³am w takim tempie nawet bêd±c na P i jedz±c o wiele wiêcej! Teraz i tak jem nieco mniej, ni¿ mi kazali...) i za nic nie wiem, jak to odebraæ. Zastanawiam siê, czy mam dobrze dobrane tabletki, bo nie czujê siê najlepiej (i nie chodzi tu tylko o wagê, choæ to te¿ mnie przera¿a)...
Ale dziêkujê za komplement.
Huh, no je¶li widzisz jeszcze inne skutki uboczne brania tabletek, to mo¿e rzeczywi¶cie co¶ w tym byæ... Warto skonsultowaæ siê w takim razie z lekarzem, bo my w tej kwestii za wiele nie poradzimy. Ja na moich hormonach czu³am siê doskonale, ale rozumiem, ¿e Ty dosta³a¶ co¶ na przerwanie tego Twojego w nieskoñczono¶æ przed³u¿aj±cego siê dziwnego cyklu? Czy ju¿ bierzesz co¶ nastêpnego?

Bo z menu to Ty nawet nie próbuj kombinowaæ

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-12-09 o 19:50
Stary 2013-12-09, 19:54   #2575
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Huh, no je¶li widzisz jeszcze inne skutki uboczne brania tabletek, to mo¿e rzeczywi¶cie co¶ w tym byæ... Warto skonsultowaæ siê w takim razie z lekarzem, bo my w tej kwestii za wiele nie poradzimy. Ja na moich hormonach czu³am siê doskonale, ale rozumiem, ¿e Ty dosta³a¶ co¶ na przerwanie tego Twojego w nieskoñczono¶æ przed³u¿aj±cego siê dziwnego cyklu? Czy ju¿ bierzesz co¶ nastêpnego?

Bo z menu to Ty nawet nie próbuj kombinowaæ
To chyba bêdzie jedyne rozwi±zanie, szkoda tylko, ¿e to tak daleko. :/ Co do tabsów - leki wywo³awcze zadzia³a³y tylko raz, od ponad tygodnia (czyli od kiedy waga zaczê³a wariowaæ) biorê leki na odtworzenie cyklu od absolutnych podstaw. Czy te¿ raczej "przyspieszenie" go, bo sam z siebie trwa³by jakie¶ 3 lata...
Koniec OT.
Dziêkujê. :tak:
Stary 2013-12-09, 21:02   #2576
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Moje U: dzi¶ na uczelni ca³y dzieñ wiêc i bez konkretnego obiadu, ale w sumie wydaje mi siê, ¿e jak na taki dzieñ to ca³kiem okej.. Spojrzycie?
¦:ma³y jogurt naturalny, owsianka z otrêbami, ¶liwki suszone, pomarañcza, kawa z mlekiem
II¦:2 ¶rednie kromki chleba pe³noziarnistego ¿ytniego z ziarnami soi, pó³ z mas³em sa³at±, pomidorem, a drugie pó³ z mas³em orzechowym i mozarell±
P:(bo obiadem nie mo¿na tego nazwaæ) serek wiejski z du¿ym pomidorem, bu³ka grahamka wieloziarnista, kawa z mlekiem
K:porz±dna porcja ciep³ej kapusty kiszonej z grochem i mas³em, kromka chleba pszenno-¿ytniego z olejem kokosowym i ogórkiem, kubek zsiad³ego mleka

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:17   #2577
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
A nie rozpada siê? Nie da³a¶ ¿adnej m±ki?
Nie rozpada sie i bez maki
Trzeba dobrze rozgrzaæ patelnie, potem wylaæ masê, przykryæ przykrywk±, a gdy sie zetnie (nie trzymaj za d³ugo, bo wyjdzie za suche) to k³ade na talerz i przekrêcam na drug± stronê na 20-30 sekund

Cytat:
Bardzo dobre ¼ród³o t³uszczu

Ja uwielbiam w oleju z cebul±...

dzisiejsze nudne R:
1. placek owsiany (4 ³y¿ki p³atków + 2 jajka) z jab³kiem i cynamonem;
2. kefir naturalny (150 ml)
3. sa³atka - 50 gr ³ososia, jajo, kilka oliwek, pomidor, ogórek, kie³ki, lodowa, 1 ³y¿ka oliwy i 1 ³y¿eczka musztardy, pieprz;
4. tuna wsw, 4 ³yzki ry¿u basmati, 3 ³yzki kukurydzy, ogórek, por, 2 ³y¿eczki j.nat.;
Æw. pump (si³owe)
5. 20:30/45 (mam wyrzuty ¿e pó¼no ) ca³a pojedyncza pier¶ kurczaka + 4 ³y¿ki ryzu br±zowego).

Stary 2013-12-09, 22:09   #2578
seedofwonder
Raczkowanie

Cytat:
¦led¼ ten w±tek, a nie te menu podpiête sto lat temu których nieraz nikt nie weryfikowa³ . Wiêkszo¶æ jedzenia u Ciebie to warzywa, ma³o tu tre¶ci. A w koñcu te¿ æwiczysz. Ile Ci wysz³o tych kcal?

W ogóle nabia³u nie mo¿esz, czy tylko mleka?

W ogole. Ten jogurt w salatce to juz jest max. I to tez niecale opakowanie i tak naprawde nie powinnam za czesto...

Generalnie nie liczê kcal, ale g³odna nie chodzê.
Nadmieniê te¿, ¿e mam metabolizm 70 letniej staruszki.
B³êdy m³odo¶ci i ED...
Dlatego jedz±c tyle, to ja i tak siê ju¿ czujê bardzo pe³na. A dzi¶ akurat nie mia³am jako¶ du¿o ruchu, domowy dzieñ g³ównie.
Stary 2013-12-09, 22:26   #2579
agusia8524
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 675

Witajcie.
Mogê siê przy³±czyæ?

Chcia³abym daæ Wam do oceny mój jad³ospis, ale przyznam siê, ¿e nie mam si³y czytaæ ca³ego w±tku, a mam pytanie, czy która¶ jest mo¿e dietetykiem i umia³aby go profesjonalnie zweryfikowaæ?
Zale¿y mi na obiektywnej opinii
Pozdrawiam i trzymam kciuki
Stary 2013-12-09, 22:44   #2580
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Dziewczyny, bêdê bardzo wdziêczna za ocenê mojego jad³ospisu. Powoli wychodzê z redukcji,chcia³abym nieco zwiêkszyæ posi³ki i utrzymaæ moje 5 kg na minusie, po udanym odchudzaniu. Póki co jeszcze jad³ospis redukcyjny.
Proszê o rady jak bezpiecznie wej¶æ w utrzymanie.

¦niadanie, 8:00. : owsianka na mleku migda³owym z 2 ³y¿ek p³atków, z mro¿onymi malinami, mandarynk±,po³ow± banana, i 3 ³y¿kami serka wiejskiego Pi±tnicy

II ¶niadanie, 11:30: kromka ¿ytniego razowca ze s³onecznikiem z past± z twarogu pó³t³ustego, wêdzonego pstr±ga, z koperkiem i pomidorem. Kawa z mlekiem 2%

Obiad, 15:00: filet z soli zapiekany ze szpinakiem i czosnkiem, 2 ³y¿ki kaszy pêczak, broku³y i kalarepka na parze

Kolacja,18:30 : jajko na pó³twardo, sa³atka z roszponki i rukoli, po³owy avocado, pomidora i ¿ó³tej papryki

Ruch: 1,5 h na si³owni: rozgrzewka, 30 min si³owych, 40 min szybkiego stepera, rozci±ganie.
Napoje: 1,5 l wody, herbata i pokrzywa
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.