|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2551 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 760
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
sobotnie R:
1. placek: banan zblendowany z 3 jajkami i sma¿ony na ³y¿eczce (z górk±) oleju kokosowego; 2. kurczak w curry i mleczku kokosowym z marchewk± i cebul± czerwon± podany z ry¿em br±zowym (4 ³y¿ki) i natk± pietruszki; 3. jw. ale zamiast ry¿u- pêczak; 4. kefir (400 ml) z ³y¿eczka naturalnego kakao + sa³atka (sa³ata lodowa, kilka czarnych oliwek, 2 pomidory, ogórek, pó³ awokado, kie³ki broku³a, 2 ³y¿eczki jogurtu naturalnego). i dzisiejsze: 1. owsianka na mleku (4 ³y¿ki p³atków i 3/4 szklanki mleka 1,5%) + kaki; 2. ziemniaki, bigos i miêso wieprzowe gulaszowe (gotowane); 3. w go¶ciach: frytki i nó¿ka z kurczaka z piekarnika + sa³atka z pekinki, kukurydzy, marchewki, chrzanu i zapewne majonezu; 4. 1/4 szklanki mleczka kokosowego (resztki z kartonika ![]() ![]()
#2552 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 492
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2553 |
Zadomowienie
|
Tak, jest delikatnie s³odkie
![]() ![]() A propos, czy kasza jaglana jest dobrym ¼ród³em wêglowodanów w posi³kach miedzy treningiem si³owym?
"Je¶li nie odwa¿ysz siê zrobiæ kroku, nigdy nie dowiesz siê tego, do czego jeste¶ zdolny. Ufaj po prostu, ¿e w nowej sytuacji dasz radê"! Edytowane przez Djapira Czas edycji: 2013-12-08 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2554 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
U z dzi¶
I Jajecznica z 2 jaj z szynk± i szczypiorkiem, na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego chleba graham z serkiem pieprzowym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sa³at± II Kawa³ek tortu czekoladowo-wi¶niowego z orzechami; kostka sernika z brzoskwiniami i kruszonk±; kostka budyniowego jab³ecznika z kruszonk± (resztki po sobotniej imprezie ![]() 3 godziny spaceru III Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu; tortellini nadziewane borowikami; sos ma¶lano-¶mietanowy z groszkiem i kurkami Pó³ godziny æwiczeñ: https://www.youtube.com/watch?v=-yNfdhsgz24 IV Mix sa³at z puszk± tuñczyka w oleju sojowym, pomidorem, papryk±, ogórkiem kiszonym i pieprzem zio³owym Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa
#2555 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Mam pytanie, co my¶licie o ¶ledziach w zalewie octowej na R ?
( nie sma¿onych) uwielbiam ¶ledzie, wydawa³o mi siê, ¿ê przecie¿ to ryba, wiêc powinno byæ ok, ale gdzie¶ ostatnio pzeczytalam, ¿e niekoniecznie ok..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2558 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
dzisiejszy jad³ospis R
7.30 - kawa z mlekiem ,kromka chleba ¿ytniego, 2 jajka sadzone na plasterku boczku (zamiast mas³a), pó³ du¿ej papryki 11.30 - pier¶ indyka zapiekana, kasza gryczana, surówka 15.00 - jab³ko 17.30 - polêdwiczka wieprzowa pieczona, ry¿, pomidory z oliw± i cebulk± TRENING SI£OWY (Klatka piersiowa, plecy góra i dó³, nogi) 21.00 - szynka pieczona, 3 ziemniaki, surówka z roszponki i ¿urawiny suszonej, z oliw± i octem balsamicznym
#2560 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2561 |
Zadomowienie
|
dziêki ;D wow to mi³e uczucie! tylko jak tak sobie zerkam na niego - 3 dania obiadowe heheh jogurtoholiczki nestle fitness pewnie maj± mnie za grubasa
![]()
![]() |
#2562 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz zabra³am siê za æwiczenia po ilu¶ dobrych tygodniach przerwy, gdzie sporadycznie uda³o mi siê odpaliæ jaki¶ program na YT. Wcze¶niej jednak æwiczy³am regularnie kilka razy w tygodniu i muszê przyznaæ, ¿e programy Fitness Blender nale¿± do moich ulubionych. O efektach wy³±cznie po Fitness Blender siê nie wypowiem, bo korzysta³am te¿ w wielu innych treningów z YT ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2563 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
heheh rzeczywi¶cie moc jest - czujê siê coraz silniejsza ![]() ![]()
![]() |
#2564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :brawo: tak trzymaæ, ¶miej im siê w twarz. Ty te¿ zdrowie masz jedno i nim nie poniewierasz tylko szanujesz ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-12-09 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2565 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2566 |
Raczkowanie
|
Moje R na dzi¶
9:00 - owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± siemienia lnianego ( gar¶æ b³onnika granulowanego, gar¶æ orzechów, 3 ¶liwki suszone, gar¶æ ¿urawiny suszonej, ma³e jab³ko) Æwiczenia z XFIT 11:00 - kawa, kostka gorzkiej czekolady 12:30 - pó³ Pomelo 14:30 - sa³atka z po³owy ma³ej piersi kurczaka, z mandarynkami, migda³ami; sos z jogurtu, troszkê oliwy z oliwek, miodu i zió³ prowansalskich 18:00 - Opakowanie Marwitek 19:00 - sa³atka: 1 jajko, puszka tuñczyka w sosie w³asnym, oliwki, sa³ata + szpinak, pomidorki cherry + minimalna ilo¶æ oliwy z oliwek + zio³a prowansalskie i jak? Edytowane przez seedofwonder Czas edycji: 2013-12-09 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 319
|
Cytat:
czê¶ciowo utwardzony olej sojowy, syrop kukurydziany w proszku, ry¿ poddany obróbce cieplnej, regulator kwasowo¶ci - fosforan potasu, emulgatory - lecytyna oraz E 471, substancja przeciwzbrylaj±ca - tlenek krzemu, barwniki - E 160b (biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - ¿ó³ty, naturalny; stosowany w margarynach, olejach, serach ¿ó³tych), E 100 (kurkuma; ¿ó³ty, ro¶linny; stosowany w przyprawach, koncentratach), aromat identyczny z naturalnym. Od czego¶ takiego lepiej trzymaæ siê z daleka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2568 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Potrzebujê rady.
Kwitnê sobie na U, co prawda jeszcze mam uzupe³niaæ poziom t³uszczu, ale dieta jest wzglêdnie zbilansowana. Problem w tym, ¿e tyjê. Mam wra¿enie, ¿e zbieram wodê (³ykam hormony), ale w sumie ju¿ sama nie wiem... Oczywi¶cie, ED daje o sobie znaæ, w weekend mia³am ju¿ przez to niez³y kryzys, ale dzisiaj zaczê³am siê zastanawiaæ - ile ja musia³abym je¶æ, ¿eby w nieco ponad tydzieñ uzbieraæ 2 kilo? Zerknie kto¶? Z dzisiaj. Przed: woda z plastrem cytryny i ³y¿eczk± miodu I jajecznica z 2 jaj na odrobinie mas³a, z pomidorkami i kie³kami; ma³a grahamka z mas³em, 2 plastrami salami, papryk±; 2 mandarynki; zielona herbata II jab³ko; jogurt pitny Activia 195g III bu³ka z ziarnami s³onecznika z 2 plastrami twarogu pó³t³ustego i ³y¿eczk± domowych powide³ ¶liwkowych (raczej nies³odzone, ew. w ¶ladowej ilo¶ci) IV ok. 2/3 woreczka ry¿u bia³ego; miêso drobiowe w sosie jarzynowym; kapusta kiszona z marchewk±; kubek roso³u z makaronem V baton "owsiana przek±ska"; kisiel o smaku truskawkowym VI (bêdzie) pewnie 2 kromki z mas³em i szynk±, serek wiejski 150g + warzywa i melisa W miêdzyczasie godzina intensywnych æwiczeñ, godzina spaceru i 2 kursy po schodach na 11. piêtro. ![]() Pog³upia³am. Mam ochotê rzuciæ te tabletki, bo znowu czujê siê ze sob±... ¼le. Ale mo¿e co¶ z tym jad³ospisem jest nie tak? Edytowane przez Shariana Czas edycji: 2013-12-09 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2569 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4408682 7]A czyta³a¶ sk³ad tego mleka ry¿owego w proszku? Bo mleko w proszku (niezale¿nie czy sojowe, ry¿owe, czy owsiane) ma fatalny sk³ad. Poni¿ej sk³ad jednego niby ry¿owego: czê¶ciowo utwardzony olej sojowy, syrop kukurydziany w proszku, ry¿ poddany obróbce cieplnej, regulator kwasowo¶ci - fosforan potasu, emulgatory - lecytyna oraz E 471, substancja przeciwzbrylaj±ca - tlenek krzemu, barwniki - E 160b (biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - ¿ó³ty, naturalny; stosowany w margarynach, olejach, serach ¿ó³tych), E 100 (kurkuma; ¿ó³ty, ro¶linny; stosowany w przyprawach, koncentratach), aromat identyczny z naturalnym. Od czego¶ takiego lepiej trzymaæ siê z daleka. [/QUOTE] Rzeczywi¶cie niez³y syf... ![]() U z dzi¶ - dzieñ æwiczeniowo-naukowy ![]() I 2 kromki ziarnistego chleba graham: z kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, ogórkiem kiszonym i sa³at± / z serem brie, papryk± i sa³at±; banan 1,5 godziny æwiczeñ https://www.youtube.com/watch?v=ocWjGpBrTjg II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: jab³kiem, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, fasolk± szparagow± i pesto IV Jajecznica z 3 jaj na oliwie z szynk±, pomidorem i pieprzem zio³owym Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-09 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2570 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
![]() Nie wiem, chyba jak sobie pozwole od czasu do czasu to nci siê nie stanie ![]() Jad³ospis R z dzi¶ 1. Owsianka ( 40 g platkow owsianych, garsc orzechow, jajo, mleko 2 %, mandarynka) 2. p³at ¶ledzia w zalewie octowej, marchew, kromka razowca ze s³onecznikiem posmarowana mas³em ( ok 40 g ) 3. zupa pomidorowa gotowana na udku z kurczaka, jad³am z tym miêsem 4. kromka razowa ( ok 40 g ) posmarowana mas³em, z serem zó³tym i wêdlin± z piersi z kurczaka 5. jajecznica 2 jaja, ³yzeczka mas³a, seler naciowy, pomidor, kromka razowca ( ok 40 g )
||
![]() ![]() |
![]() |
#2571 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z jad³ospisem wszystko w porz±dku ![]() ![]()
![]() |
#2572 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem pe³na, ¿e a¿ siê obawia³am, ¿e za du¿o! ![]() Jak patrzy³am na przyk³adowe jad³ospisy podpiête na forum, na R, U, P to niektóre R maj± jeszcze mnie kcal a s± podpiête jako przyk³ad. Co do mleka... to co mam zrobiæ? Skoro nie mogê zwyk³ego, a owsianki z samej wody mi siê nie u¶miecha je¶æ :P Ju¿ nie chcê popadaæ w skrajno¶æ. + kupi³am nieproszkowane w Rossmanie za 5,99 ry¿owe i owsiane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W dodatku bojê siê, bo ten wzrost wagi nast±pi³ bardzo szybko (nie ty³am w takim tempie nawet bêd±c na P i jedz±c o wiele wiêcej! Teraz i tak jem nieco mniej, ni¿ mi kazali...) i za nic nie wiem, jak to odebraæ. Zastanawiam siê, czy mam dobrze dobrane tabletki, bo nie czujê siê najlepiej (i nie chodzi tu tylko o wagê, choæ to te¿ mnie przera¿a)... Ale dziêkujê za komplement. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2574 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() W ogóle nabia³u nie mo¿esz, czy tylko mleka? Cytat:
![]() Bo z menu to Ty nawet nie próbuj kombinowaæ ![]()
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-09 o 19:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Koniec OT. Dziêkujê. :tak: |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Moje U: dzi¶ na uczelni ca³y dzieñ wiêc i bez konkretnego obiadu, ale w sumie wydaje mi siê, ¿e jak na taki dzieñ to ca³kiem okej.. Spojrzycie?
¦:ma³y jogurt naturalny, owsianka z otrêbami, ¶liwki suszone, pomarañcza, kawa z mlekiem II¦:2 ¶rednie kromki chleba pe³noziarnistego ¿ytniego z ziarnami soi, pó³ z mas³em sa³at±, pomidorem, a drugie pó³ z mas³em orzechowym i mozarell± P:(bo obiadem nie mo¿na tego nazwaæ) serek wiejski z du¿ym pomidorem, bu³ka grahamka wieloziarnista, kawa z mlekiem K:porz±dna porcja ciep³ej kapusty kiszonej z grochem i mas³em, kromka chleba pszenno-¿ytniego z olejem kokosowym i ogórkiem, kubek zsiad³ego mleka
#2577 | |
Zadomowienie
|
Nie rozpada sie i bez maki
![]() Trzeba dobrze rozgrzaæ patelnie, potem wylaæ masê, przykryæ przykrywk±, a gdy sie zetnie (nie trzymaj za d³ugo, bo wyjdzie za suche) to k³ade na talerz i przekrêcam na drug± stronê na 20-30 sekund ![]() Cytat:
![]() Ja uwielbiam w oleju z cebul±... ![]() dzisiejsze nudne R: 1. placek owsiany (4 ³y¿ki p³atków + 2 jajka) z jab³kiem i cynamonem; 2. kefir naturalny (150 ml) 3. sa³atka - 50 gr ³ososia, jajo, kilka oliwek, pomidor, ogórek, kie³ki, lodowa, 1 ³y¿ka oliwy i 1 ³y¿eczka musztardy, pieprz; 4. tuna wsw, 4 ³yzki ry¿u basmati, 3 ³yzki kukurydzy, ogórek, por, 2 ³y¿eczki j.nat.; Æw. pump (si³owe) 5. 20:30/45 (mam wyrzuty ¿e pó¼no ![]()
![]() |
#2578 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogole. Ten jogurt w salatce to juz jest max. I to tez niecale opakowanie i tak naprawde nie powinnam za czesto... ![]() Generalnie nie liczê kcal, ale g³odna nie chodzê. Nadmieniê te¿, ¿e mam metabolizm 70 letniej staruszki. B³êdy m³odo¶ci i ED... Dlatego jedz±c tyle, to ja i tak siê ju¿ czujê bardzo pe³na. A dzi¶ akurat nie mia³am jako¶ du¿o ruchu, domowy dzieñ g³ównie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2579 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 675
|
Witajcie.
Mogê siê przy³±czyæ? Chcia³abym daæ Wam do oceny mój jad³ospis, ale przyznam siê, ¿e nie mam si³y czytaæ ca³ego w±tku, a mam pytanie, czy która¶ jest mo¿e dietetykiem i umia³aby go profesjonalnie zweryfikowaæ? Zale¿y mi na obiektywnej opinii ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki ![]()
![]() |
#2580 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Dziewczyny, bêdê bardzo wdziêczna za ocenê mojego jad³ospisu. Powoli wychodzê z redukcji,chcia³abym nieco zwiêkszyæ posi³ki i utrzymaæ moje 5 kg na minusie, po udanym odchudzaniu. Póki co jeszcze jad³ospis redukcyjny.
Proszê o rady jak bezpiecznie wej¶æ w utrzymanie. ¦niadanie, 8:00. : owsianka na mleku migda³owym z 2 ³y¿ek p³atków, z mro¿onymi malinami, mandarynk±,po³ow± banana, i 3 ³y¿kami serka wiejskiego Pi±tnicy II ¶niadanie, 11:30: kromka ¿ytniego razowca ze s³onecznikiem z past± z twarogu pó³t³ustego, wêdzonego pstr±ga, z koperkiem i pomidorem. Kawa z mlekiem 2% Obiad, 15:00: filet z soli zapiekany ze szpinakiem i czosnkiem, 2 ³y¿ki kaszy pêczak, broku³y i kalarepka na parze Kolacja,18:30 : jajko na pó³twardo, sa³atka z roszponki i rukoli, po³owy avocado, pomidora i ¿ó³tej papryki Ruch: 1,5 h na si³owni: rozgrzewka, 30 min si³owych, 40 min szybkiego stepera, rozci±ganie. Napoje: 1,5 l wody, herbata i pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.