Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku
Aldrin 7 25,93%
Kakusia 0 0%
Berenika_26 4 14,81%
agaaga89 2 7,41%
Ramona_85 0 0%
eweden 0 0%
Prowansja88 0 0%
Pradip 0 0%
Sola1 2 7,41%
pater86 6 22,22%
TroppoSensibile 0 0%
sylvuniaa84 0 0%
kamilla123 0 0%
beat@ 0 0%
NecroKitty 0 0%
Anteria 0 0%
Kucyk_Truskawkowy 1 3,70%
malin30 3 11,11%
alingles 0 0%
Monica80 0 0%
poziomkka 0 0%
Mala_Czarno_Biala 0 0%
Majkela12 1 3,70%
zaaaabcia 0 0%
Sylwia__88 1 3,70%
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-09, 14:18   #1741
zophiee
Zakorzenienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Zubi dopisz mnie na 16.12 na wizytę kontrolną
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 14:30   #1742
pater86
Zadomowienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Jakoś mój lekarz inaczej liczy tygodnie i dni ciąży niż ten suwaczek, który zrobiłam, ale mniej więcej jest podobnie więc niech tak zostanie
Stary 2013-12-09, 14:34   #1743
czarno_biala1987
Raczkowanie

Ja już uzupełniam wszystkie informacje:
czarno_biala1987 Karolina, 26 lat, OM 17.09.13, TP 27.06.14
Data następnej wizyty: 19.12.13
Stary 2013-12-09, 15:45   #1744
alingles
Zadomowienie

Witam Was Mamusie.
Trochę przycichłam, wykorzystałam ukończenie stażu i trochę poleniuchowałam.

Dziś byłam na wizycie, Orzeszek ma 5cm, i wg lekarza ma się dobrze.
Niestety, niepodzielę się z Wami zdjęciem, bo u mnie w przychodni po prosu 'nie rozdają' zdjęć. Ale następnym razem cyknę sobię fotkę fotki u położnej;D
Ku mojemu zdziwieniu, usg miałam przez brzuch. Lekarz oglądał brzdąca z 10 minut nic nie mówiąc. Potem uspokoił, że jest okej i pokazał mi mieszkańca.
Mało brakło i bym płakała ze szczęścia chyba;D

Wizyta kontrolna: 02.01.2014

Miłego dnia mamusie!

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
alingles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 16:10   #1745
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
już większość ładnie widzę ma suwaczki i można sobie po podglądać co u której się dzieje

od rana same Świąteczne piosenki w radiu już jakoś mi tak świątecznie się robi
A ja w tym roku nie mam jeszcze żadnego prezentu zawsze miałam już wszystkie kupione a w tym roku jakoś mi się nie chcę

Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
Oj tak
Ja już się nie mogę doczekać wprost!
Szybciutko zleci a prezenty już kupione???
Dokładnie a za rok co to będzie

Cytat:
Zubi dopisz mnie na 16.12 na wizytę kontrolną
Kochana ale ja nie prowadzę naszego wątkowego kalendarza wizyt bazile spisuje na pierwszą stronę ja prowadzę kalendarz dla 2 innych wątków

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 16:53   #1746
poziomkka
Zadomowienie

Hej dziewczyny, w końcu Was jakoś doczytałam, miałam dosyć intensywny weekend i poniedziałek, a nie wiedziałam, że aż tyle napiszecie
pater za jutrzejszy egzamin, nareszcie Ci ulży
andzia co do tż, to ja mam podobny problem, wcześniej już żaliłam się dziewczynom i póki co nic się nie zmieniło, mimo, że był ze mną na usg, niby się cieszył, ale nadal nic oprócz gier i ksw go nie interesuje. Nie widzieliśmy się 2 dni,a ten się nawet nie zapytał, jak się czułam, czy wszystko było ok czasami mam go już serdecznie dosyć, teraz jak mi szaleją hormony to już szczególnie mnie denerwuje i tak samo często przez niego płaczę. Zazdroszczę dziewczynom, które mają facetów szalejących z radości i ekscytujących się każdą wizytą u gina, każdą wiadomością na temat dzidziolka...
Sylwia88 witaj
alingles za udaną wizytę Maluszek rośnie jak trzeba mój gin też jest taki małomówny, też miałam usg i dowcipnie i przez brzuch , ale nic w sumie nie mówił, tylko jakie tętno i że wszystko ok. Denerwuje mnie tooo!

Ktoś tu dał nam znać o Drwalu, a mi już ślinka cieknie na samą myśl!!!

Mam jeszcze pytanko, czytacie może jakieś gazety o tematyce ciążowej, które mogłybyście polecić, ja zupełnie się na tym nie znam...chciałabym sobie kupić, a nie wszystkiego szukać w necie
Jeszcze trochę świątecznych ikonek z racji tego, że u nas śnieg :sl os2:
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 17:08   #1747
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny myślę, ze taka informacja każdej z Nas się przyda, i generalnie ułatwi odnalezienie się w tych tygodniach/miesiącach ciąży

Jak liczyć tydzień i miesiąc ciąży?
Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od koncepcji), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.
Miesiące i tygodnie ciąży
Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.
bardzo przydatna informacja

Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
bazile Dziękuję za dopisanie do listy. Więc póki co zamykam listę Czy któraś z Was jeszcze ma termin na koniec czerwca a nie jest dopisana na pierwszej stronie?

Na 17 mam wizytę, a pogoda jak pod psem. Od rana pada deszcz ze śniegiem i nie wygląda by miało przestać. A mój mąż nie potrafi się określić czy zdązy wrócić z pracy żeby ze mną jechać na wizytę więc wole zdążyć i jechać autobusem bryyy.

Zmieniłam lekarza bo ta u której wcześniej byłam miała zbyt olewające podejście wg mnie. Nic nie tłumaczyła, jak sama nie zapytałam to nic nie mówiła. Pierwsza wizyta z USG trwała 5 min, druga niewiele dłużej.

Dziewczyny które zmieniałyście lekarza w trakcie ciąży brałyście kartę medyczną od poprzedniego?? Bo nie wiem czy iść do tamtej przychodni po kartę czy darować sobie?
kartę ciązy masz ze sobą więc z tym idziesz do nowego lekarza... zapiski kazdy lekaz prowadzi dla siebie z tego co sie orietuje.A w karcie ciazy masz wszystko co trzeba.

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
już większość ładnie widzę ma suwaczki i można sobie po podglądać co u której się dzieje

od rana same Świąteczne piosenki w radiu już jakoś mi tak świątecznie się robi
czesto zerkam na sówaczki,swietna sprawa

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
u nas w tym roku postanowiliśmy zrobić sobie jakiś wspólny prezent, może jakiś aparat fotograficzny, bo stary to aż dziw, że jeszcze działa, a przyda się żeby dzidzi robić zdjęcia, czy coś takiego co nam się przyda to jest chyba dobra opcja
nasz pierwszy wspolny prezent to była mikrofalówka z 5 lat temu zawsze wspolnie sobie cos kupujemy

Cytat:
Jakoś mój lekarz inaczej liczy tygodnie i dni ciąży niż ten suwaczek, który zrobiłam, ale mniej więcej jest podobnie więc niech tak zostanie
tez sie w tym gubilam bo lekarz liczył inaczej,ale dziewczyny pisały juz wyjasnienia o co chodzi,ale nie umie tego tak jak one przelac abys zrozumiala

Cytat:
Napisane przez alingles Pokaż wiadomość
Witam Was Mamusie.
Trochę przycichłam, wykorzystałam ukończenie stażu i trochę poleniuchowałam.

Dziś byłam na wizycie, Orzeszek ma 5cm, i wg lekarza ma się dobrze.
Niestety, niepodzielę się z Wami zdjęciem, bo u mnie w przychodni po prosu 'nie rozdają' zdjęć. Ale następnym razem cyknę sobię fotkę fotki u położnej;D
Ku mojemu zdziwieniu, usg miałam przez brzuch. Lekarz oglądał brzdąca z 10 minut nic nie mówiąc. Potem uspokoił, że jest okej i pokazał mi mieszkańca.
Mało brakło i bym płakała ze szczęścia chyba;D

Wizyta kontrolna: 02.01.2014

Miłego dnia mamusie!
kawał orzeszka juz

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, w końcu Was jakoś doczytałam, miałam dosyć intensywny weekend i poniedziałek, a nie wiedziałam, że aż tyle napiszecie
pater za jutrzejszy egzamin, nareszcie Ci ulży
andzia co do tż, to ja mam podobny problem, wcześniej już żaliłam się dziewczynom i póki co nic się nie zmieniło, mimo, że był ze mną na usg, niby się cieszył, ale nadal nic oprócz gier i ksw go nie interesuje. Nie widzieliśmy się 2 dni,a ten się nawet nie zapytał, jak się czułam, czy wszystko było ok czasami mam go już serdecznie dosyć, teraz jak mi szaleją hormony to już szczególnie mnie denerwuje i tak samo często przez niego płaczę. Zazdroszczę dziewczynom, które mają facetów szalejących z radości i ekscytujących się każdą wizytą u gina, każdą wiadomością na temat dzidziolka...
Sylwia88 witaj
alingles za udaną wizytę Maluszek rośnie jak trzeba mój gin też jest taki małomówny, też miałam usg i dowcipnie i przez brzuch , ale nic w sumie nie mówił, tylko jakie tętno i że wszystko ok. Denerwuje mnie tooo!

Ktoś tu dał nam znać o Drwalu, a mi już ślinka cieknie na samą myśl!!!

Mam jeszcze pytanko, czytacie może jakieś gazety o tematyce ciążowej, które mogłybyście polecić, ja zupełnie się na tym nie znam...chciałabym sobie kupić, a nie wszystkiego szukać w necie
hymm a ja cały czas sie zastanawiam co to jest ten drwal ;p
Stary 2013-12-09, 17:30   #1748
Prowansja88
Raczkowanie

Witam wszystkie nowe Mamusie
za udane wizyty! I zdrowe maleństwa
Nie mam jeszcze prezentów. Na pewno musze coś kupić TŻ i bratu, bo mają imieninki i teściowej, bo 23. ma urodziny. A co z pozostałymi domownikami? W tamtym roku ustaliliśmy, że nie robimy sobie prezentów. Chyba tak zostanie

Przez te pogode jakaś taka smutna aura. Mam jakiegoś doła
Nie mam ochoty na NIC dosłownie.
Powiedzcie Kochane jak u Was z chęcia, np. na yyyyyy seks?
Jest, nie ma? Teraz, póki brzuszki małe, powinnyśmy korzystać...
Chcesz czuć się, wyglądać i żyć lepiej?
Praca z domu, praca przy dzieciach, dodatkowa podpora finansowa-> napisz!
Prowansja88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 17:43   #1749
zubi89
Zakorzenienie

Melduje, że w rossmanie płyn do kąpieli babydrem fur mama za 6,99zł !!! jutro lecę kupić bo mój się już kończy

Stary 2013-12-09, 18:05   #1750
pater86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość

tez sie w tym gubilam bo lekarz liczył inaczej,ale dziewczyny pisały juz wyjasnienia o co chodzi,ale nie umie tego tak jak one przelac abys zrozumiala
ja już nawet chyba prawie zrozumiałam te wszystkie sprawy z liczeniem, z kończącym się tygodniem, zaczynającym itd... Ale jeśli na wizycie 29-11 lekarz napisał mi w karcie ciąży, że to 12t 0d to jakby nie licząc dziś 13t 3d, a suwaczek pokazuje 13t 1d mój lekarz liczyć nie umie? Bo jeśli w tym się myli to chyba czas szukać nowego
Stary 2013-12-09, 18:09   #1751
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
ja już nawet chyba prawie zrozumiałam te wszystkie sprawy z liczeniem, z kończącym się tygodniem, zaczynającym itd... Ale jeśli na wizycie 29-11 lekarz napisał mi w karcie ciąży, że to 12t 0d to jakby nie licząc dziś 13t 3d, a suwaczek pokazuje 13t 1d mój lekarz liczyć nie umie? Bo jeśli w tym się myli to chyba czas szukać nowego
Może z usg wychodzi 12t 0d ? bo ja byłam w 12 t 5d a wg usg to 12t 4d

Stary 2013-12-09, 18:22   #1752
Monica80
Raczkowanie

Hello wszystkim!
Doczytałam jak zwykle tempo szalone u nas

Ja miałam kolejne ciężkie dni, synek zaczął zdrowieć to mnie złapało - gorączka, gardło katar - MASAKRA. Szczegolnie ze zadnego mocnego leku nie mozna brac.. meczylam sie strasznie ale juz mija... UF

Dzisiaj u mnie 11 tydzien i 4 dni, czyli środek 12 tygodnia lub ukończone 11 tygodni - podaję wszystkie wersje bo widzę że to nadal jakiś problem jest
Bylismy dzisiaj na USG. Nasze bejbi ma 5,5 cm i wszystko jest w jak najlepszym porządku! Lekarz najpierw zbadał mnie dowcipnie a potem przez brzuch żeby synek i mąż mogli wejść - sam zaproponował
I UWAGA, ja która myślałam że przeziernosc karkowa to absolutna norma- nie miałam tego badania Moj lekarz powiedział że najnowsze badania wykazują nieprecyzyjnośc tych pomiarów i częste błędy, w zwiazku z tym wielu lekarzy dzisiaj odchodzi od tego badania w 11-14 tc... Szczegółowe badania będę miała dopiero w 18 tc. Także jak widać co kraj to obyczaj i co lekarz to obyczaj

Dziewczyny ja schudłam 1,5 kg a brzuchol mam wielki Chyba jutro jeansy ciążowe zakupię bo już mi źle w normalnych.

Co do diety - jestem zdania że ten nasz organizm nie do końca wie co dla nas najlepsze. Ja np mam ochotę na zimne piwko - i w tym wypadku nie będę się go słuchała Podobnie z fastfoodami, podkusiło mnie ze dwa razy ale nie oszukujmy się, Mac itp to syf. Nie poumieramy od tego ale zdrowia nam i dziecku to nie doda
Ja mam mega szał na pomarańcze - zjadam je kilogramami! A jakies takie pyszne w tym roku!

Ja już prezenty częściowo mam, jak nigdy w sumie bo zawsze na ostatni dzwonek to zostawiam...

Faceci - temat rzeka.. ja mam jedynaka wychowywanego typowo jak jedynaka - naprawdę trzeba lat żeby coś zmienić.... Współczuję dziewczynki które czujecie się neizbyt dopieszczane, ale z nimi ak jest że trzeba po prostu jasno komunikować swoje potrzeby - sami się nie domysla... Niestety (to oczywiscie moje zdanie) po urodzeniu dziecka jest jeszcze gorzej, a czasem nawet kryzysowo.. Instynkt tacierzynski to nie to samo co matczyny i panowie niestety nie rzucają się sami do kąpania, przewijania, a nawet do bawienia.. Mój syn ma 4,5 roku i do dzisiaj muszę mężowi przypominać- idz się z nim pobaw, idzcie na dwór, wykąp go dzisiaj... gdybym tego nie mówiła siedziałby sobie przy komputerze całe popołudnie i wieczór, przekonany że nikt nic od niego nie chce i on jest w porządku. To jest irytujace bo my o wszystkim myslimy i przy takim malym dzieciatku chodzimy jak roboty - ale coz, zycie

Z kosmetyków - dzisiaj dostałam 500 ml Elancylu na rozstepy takze zaczynam akcję smarowanka

DailyMoni- o życiu, o domu, o dzieciach, o mnie

Leoś
Natasha
Monica80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 18:22   #1753
pater86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Może z usg wychodzi 12t 0d ? bo ja byłam w 12 t 5d a wg usg to 12t 4d
Właśnie nie, z USG wychodzi 12t 2d, tzn. tak jest napisane na USG no trudno, zobaczę na następnej wizycie co mi lekarz wpisze, te parę dni nie robi dla mnie większej różnicy, ale jak już myślałam, że zrozumiałam to mi suwaczek wszystko pomieszał
Stary 2013-12-09, 18:26   #1754
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie, z USG wychodzi 12t 2d, tzn. tak jest napisane na USG no trudno, zobaczę na następnej wizycie co mi lekarz wpisze, te parę dni nie robi dla mnie większej różnicy, ale jak już myślałam, że zrozumiałam to mi suwaczek wszystko pomieszał
To może się pomylił. Mój mi już 2 razy na usg wpisał inne imię i to zawsze jest Justyna

Stary 2013-12-09, 18:35   #1755
poziomkka
Zadomowienie

Monica dobrze wiedziec, ze niektorzy lekarze robia przeziernosc w 18 tyg, w takim razie istnieje szansa, ze moj gin na kolejnej wizycie zrobi mi te badania
Z tymi facetami to jest masakra...ja juz przestalam wierzyc, ze cos sie zmieni po urodzeniu dziecka. Moj tz nie jest jedynakiem, za to ma nadopiekuncza mamusie, ktora do tej pory traktuje go jak malego chlopca

Wysłane z mojego LG-P710
Stary 2013-12-09, 19:03   #1756
TroppoSensibile
Raczkowanie

Widzę, że z każdym facetem to reguły nie ma mój ma rodzeństwo, a mama była raczej osobą, która niewiele się udzielała w jego dzieciństwie... A on jak duże dziecko

Co do prezentów to my chyba nic nie kupujemy nikomu w tym roku, szykuje nam się mnóstwo wydatków, bo zaczynamy remont - więc to będzie nasz wspólny prezent żeby mieszkać w końcu jak ludzie

Jeśli chodzi o gazety też jestem ciekawa, chętnie bym jakąś ciążową poczytała także też czekam na Wasze opinie

A w temacie badań prenatalnych to powiem Wam, że mój ginek nawet o nich nie wspomniał... Trochę mnie to zdziwiło, ale poczekam do tych połówkowych jak to mówicie to może wtedy coś będę widziała. Póki co cisza, a wizytę kontrolną mam 23.12.

Prowansja88 ale temat poruszyłaś od razu moja głowa znowu zaczęła intensywniej myśleć my niestety od początku ciąży mamy zakaz współżycia nad czym bardzo boleję, bo chwilami to mnie roznosi... Na szczęście mam przyjemne sny - chociaż tyle

Monica80 trochę mnie zasmuciłaś o tym ojcostwie - przypuszczam, że wielu mężczyzn tak ma i będzie miało... ja ciągle się łudzę, że mój chłop otrząśnie się i zacznie myśleć intensywniej - czasem w szybkich rozmowach widzę małe postępy, ale wciąż czekam na czyny

A jeśli chodzi o jedzenie to ja na szczęście fastfoody omijam szerokim łukiem - na samą myśl o kanapkach i obrzydliwych frytkach mnie mdli. Lubię jeść dużo warzyw, a czasem przygryzam sobie kabanosa czy kiełbaskę. Dużo nie musiałam w diecie zmieniać nie licząc rezygnacji z tataru i codziennego rytuału picia kawy Cieszyłam się, że polepszył mi się apetyt w ciąży, a ciągle słyszę, że jestem przeraźliwie chuda. Czyżby mój mały dzidzior mi wszystko zabierał?
TroppoSensibile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 19:20   #1757
zubi89
Zakorzenienie

C0 do gazet to ja na razie kupiłam jedną m jak mama bo tak przeglądają spodobała mi się najlepiej to sobie przeglądnąć w sklepie i wybrać co komu pasuje

Stary 2013-12-09, 20:00   #1758
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Hej!
Poczułam się wywołana "do tablicy" przez Rybkę Myślałam, że tu też napisałam krótką relację z wizyty u gina, ale zrobiłam to tylko na wątku klubowym mamuś wrześniowo-październikowych 2009 (sorki, ale to moje najbardziej "macierzyste" miejsce na Wizażu i jest dla mnie number 1).

Tu czuję się trochę obco, nawet nieco pomijana, mimo że staram się dzielić swoim doświadczeniem, żebyście np. nie popadły w taką paranoję jak ja po porodzie, kiedy nikt i nic nie było w stanie zmienić mojego myślenia.

Dziewczyny, nie martwcie się teraz, że Wasze dziecko jest jakieś "małe" - na tym etapie ciąży nie można porównywać wielkości płodów, bo każda z nas ma inną wiekowo pod względem dnia zapłodnienia ciążę - to raz, dwa - pomiar podczas USG zależy często od sprzętu i umiejętności lekarza. Wielkość dziecka tak naprawdę zaczyna być miarodajna w III trymestrze. Poza tym czy Wy naprawdę chcecie rodzić wielkoludy?

Druga kwestia - pamiętajcie, że lekarz to nie wyrocznia. To tylko człowiek, który może się też pomylić (dlatego często dobrze jest zasięgnąć rady innego lekarza). Skoro jest małomówny, to pytajcie go o to, co robi! Konkretnie. Najlepiej spiszcie sobie zestaw pytań przed wizytą, bo ze stresu można coś zapomnieć. Takie nasze prawo. Gdybym przed porodem dokładnie przestudiowała Kartę Praw Pacjenta i Kartę Praw Małego Pacjenta, to nie siedziałabym w szpitalu 5 dni, tylko 2.

Co u mnie? OK. Moje drugie dziecko chyba będzie podobnie się zachowywać na USG jak pierwsze (za to synek podczas KTG urządzał "przemeblowanie" w moim brzuchu), czyli pełen relaks Dwie nóżki są, dwie rączki są, serducho bije, na pierwszy rzut oka kość nosowa jest, przezierność też jest w porządku, ale to okaże się za tydzień na badaniach w Gdyni. Doktorek się ucieszył, jak mu podałam dwa inne miejsca (łącznie z numerami telefonu) w 3mieście, gdzie się wykonuje badania prenatalne. Następną wizytę mam 8 stycznia i do tego czasu muszę zrobić na NFZ toxo, różyczkę i kiłę, a TSH niestety prywatnie. Jeśli będę chciała mieć zrobione lepiej USG, to mam się zgłosić do gina, jak będzie miał dyżur w szpitalu

Aha, poziomkka muszę Cię zmartwić, ale przezierność karkową bada się tylko i wyłącznie między 11 a 13 i 6 dni tygodniem ciąży:
Cytat:
Wczesne USG genetyczne: 11.-14. tydzień

W tym czasie większość narządów płodu jest już zasadniczo uformowana. Można więc wstępnie ocenić jego budowę i wykryć (a znacznie częściej wykluczyć!) najcięższe wady rozwojowe. Okres między 11. a 14. tygodniem to jedyny czas, kiedy da się zmierzyć szerokość tak zwanego przejaśnienia karkowego, czyli NT (z ang. nuchal transluscency). Jest to zbiorniczek płynu na karku płodu, zanikający w dalszym jego rozwoju. Zaobserwowano, że zbyt szerokie NT jest charakterystyczne dla płodów z zespołem Downa i innymi poważnymi wadami wrodzonymi. Żeby badanie było miarodajne, powinien je przeprowadzić bardzo doświadczony lekarz na dobrym sprzęcie, gdyż o interpretacji wyniku przesądzają milimetry. Ale nawet wtedy można mówić tylko o podejrzeniu wady (potwierdzić ją lub wykluczyć mogą dopiero specjalne testy krwi).

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

To jest bardzo ważne: http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_24092010.pdf

Edytowane przez malin30
Czas edycji: 2013-12-09 o 19:43
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 20:03   #1759
Monica80
Raczkowanie

Cytat:
Monica dobrze wiedziec, ze niektorzy lekarze robia przeziernosc w 18 tyg, w takim razie istnieje szansa, ze moj gin na kolejnej wizycie zrobi mi te badania
Z tymi facetami to jest masakra...ja juz przestalam wierzyc, ze cos sie zmieni po urodzeniu dziecka. Moj tz nie jest jedynakiem, za to ma nadopiekuncza mamusie, ktora do tej pory traktuje go jak malego chlopca

Wysłane z mojego LG-P710
Źle mnie zrozumiałaś. Mój lekarz nie będzie robił przezierności w ogóle. W 18 tc to będą inne badania.

Leoś
Natasha
Stary 2013-12-09, 20:15   #1760
poziomkka
Zadomowienie

Aha, chyba teraz rozumiem. Przeziernosc sie robi miedzy 11. a 14., a Ty po prostu bedziesz miala robione szczegolowe badania. Sorki, ale w tym temacie jestem totalnie zielona. Wychodzi na to, ze i ja nie bede miala robionej przeziernosci, ale chyba i tak w 18 tyg bedzie wiadomo, czy wszystko jest ok..?

Wysłane z mojego LG-P710
Stary 2013-12-09, 20:56   #1761
bazile
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BieniekI Pokaż wiadomość
Z tym brzuchem miałam tak samo-wszyscy łącznie ze mną go wypatrywali a pojawił się dopiero jakoś w 6 mc...
Ciebie tez chcialam wywolac,ale nie znalazlam Cie...a nie pamietala. dobrze Twojego nicku.To moze chcesz sie wpisac na 1 strone?
Cytat:
Ja mam według aplikacji dziś 15tydzień 2 dzień i mówię, że jestem w 15tygodniu ciąży a nie w 16
i ja tez tak mowie.
Cytat:
moze wlasnie tak jest,ze to z pomiarow usg,u mnie tez jest w karcie taki zapis,tydzien wg usg i tydz wg om
Cytat:
Napisane przez Monica80 Pokaż wiadomość
Hello wszystkim!

Ja miałam kolejne ciężkie dni, synek zaczął zdrowieć to mnie złapało - gorączka, gardło katar - MASAKRA. Szczegolnie ze zadnego mocnego leku nie mozna brac.. meczylam sie strasznie ale juz mija... UF

Dzisiaj u mnie 11 tydzien i 4 dni, czyli środek 12 tygodnia lub ukończone 11 tygodni - podaję wszystkie wersje bo widzę że to nadal jakiś problem jest
Bylismy dzisiaj na USG. Nasze bejbi ma 5,5 cm i wszystko jest w jak najlepszym porządku! Lekarz najpierw zbadał mnie dowcipnie a potem przez brzuch żeby synek i mąż mogli wejść - sam zaproponował
I UWAGA, ja która myślałam że przeziernosc karkowa to absolutna norma- nie miałam tego badania Moj lekarz powiedział że najnowsze badania wykazują nieprecyzyjnośc tych pomiarów i częste błędy, w zwiazku z tym wielu lekarzy dzisiaj odchodzi od tego badania w 11-14 tc... Szczegółowe badania będę miała dopiero w 18 tc. Także jak widać co kraj to obyczaj i co lekarz to obyczaj

Dziewczyny ja schudłam 1,5 kg a brzuchol mam wielki Chyba jutro jeansy ciążowe zakupię bo już mi źle w normalnych.

Co do diety - jestem zdania że ten nasz organizm nie do końca wie co dla nas najlepsze. Ja np mam ochotę na zimne piwko - i w tym wypadku nie będę się go słuchała Podobnie z fastfoodami, podkusiło mnie ze dwa razy ale nie oszukujmy się, Mac itp to syf. Nie poumieramy od tego ale zdrowia nam i dziecku to nie doda
Ja mam mega szał na pomarańcze - zjadam je kilogramami! A jakies takie pyszne w tym roku!

Ja już prezenty częściowo mam, jak nigdy w sumie bo zawsze na ostatni dzwonek to zostawiam...

Faceci - temat rzeka.. ja mam jedynaka wychowywanego typowo jak jedynaka - naprawdę trzeba lat żeby coś zmienić.... Współczuję dziewczynki które czujecie się neizbyt dopieszczane, ale z nimi ak jest że trzeba po prostu jasno komunikować swoje potrzeby - sami się nie domysla... Niestety (to oczywiscie moje zdanie) po urodzeniu dziecka jest jeszcze gorzej, a czasem nawet kryzysowo.. Instynkt tacierzynski to nie to samo co matczyny i panowie niestety nie rzucają się sami do kąpania, przewijania, a nawet do bawienia.. Mój syn ma 4,5 roku i do dzisiaj muszę mężowi przypominać- idz się z nim pobaw, idzcie na dwór, wykąp go dzisiaj... gdybym tego nie mówiła siedziałby sobie przy komputerze całe popołudnie i wieczór, przekonany że nikt nic od niego nie chce i on jest w porządku. To jest irytujace bo my o wszystkim myslimy i przy takim malym dzieciatku chodzimy jak roboty - ale coz, zycie

Z kosmetyków - dzisiaj dostałam 500 ml Elancylu na rozstepy takze zaczynam akcję smarowanka
gratki za wizyte i za ulzenie Twojego stresu.Dzieciaczki juz pieknie nam rosna.Wracaj do pelni zdrowia i pogon to cholerstwo w sina dal.
Ha,widzisz ja tez bylam pewna,ze moj w pierwszej ciazy robil mi ta przeziernosc,a jak sie teraz okazalo, ze jednak tego jie robi i odsyla do innego gina.Ja odpuscilam juz ta przeziernosci czekam na polowkowe.
Ah,faceci.Do tego potrzeba poprostu lat praktyki,zeby ich zrozumiec i za nich myslec.
A z tymi tygodniami,dla mnie prosta zasada,zeby powiedziec ze dziecko ma np juz miesiac,to ten miesiac musi minac,czyli 30 dni,zeby powiedziec np. ze tydzien sie skonczyl musza minac dni od poniedzialku do niedzieli i wtedy jest zaliczony tydz.I tak samo mozna mowic o tyg ciazy.

Dziewczyny jutro zaktualizuje 1 str,teraz pisze z tableta czego za bardzo nie lubie,wiec nawet nie chce mi sie bawic...
oki,ja dzis juz mykam,dobranoc

bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:52   #1762
majkela12
Zadomowienie

Dobry wieczór

Gratuluję rozpoczętych nowych tygodni, udanych wizyt
Witam nowe, nowo-stare mamusie

kamilla123
spóźnione 100 lat dla synkaczas leci jak szalony, a najbardziej widać właśnie to po dzieciach a co synek dostał??jestem ciekawa, bo w styczniu mój kończy 4, na gwiazdkę już wymyśliłam, a brakuje mi pomysłu na urodzinki.

pater86 powodzenia jutro na egzaminie a potem oblewamy

Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
Termin porodu wg OM mam na 29 czerwca 2014dziś wkroczyłam w 12 tydzień (jeśli dobrze rozumiem liczenie tygodni. Jest to moja pierwsza ciąża i w zasadzie udało się nam w 1 CS.
już nie zamykam listy gratulacje i witamy

Rybka12321 żeby to cholerstwo szybko się schowało.
A z jaką firmą walczycie z internetem bo my z byłą telekompromitacją i cały czas w ramach właśnie przeprosin "obniżają" nam abonament.

Cytat:
Oj tak
Ja już się nie mogę doczekać wprost!
Szybciutko zleci a prezenty już kupione???
No tak, wczoraj odpokutowałam to strasznym zmęczeniem, ale mam już wszystkie na święta.
Oprócz prezentów jestem jeszcze o krok bliżej do świąt, bo zakręciłam już piernik po staropolsku i dojrzewa już w lodówce. Po ciężkiej pracy padam już z nóg.

Cytat:
Napisane przez Prowansja88 Pokaż wiadomość
Na razie nie mam ochoty, bo cały czas coś mi dolega-chroniczne zmęczenie oraz nudności, ale i tak mamy zakaz od lekarza, więc tż jest wyrozumiały i grzecznie czeka

Cytat:
Napisane przez Monica80 Pokaż wiadomość
Hello wszystkim!

Ale poemacik Ci wyszedł zdrówka życzę i oczywiście

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Hej!
Poczułam się wywołana "do tablicy" przez Rybkę Myślałam, że tu też napisałam krótką relację z wizyty u gina, ale zrobiłam to tylko na wątku klubowym mamuś wrześniowo-październikowych 2009 (sorki, ale to moje najbardziej "macierzyste" miejsce na Wizażu i jest dla mnie number 1).

Tu czuję się trochę obco, nawet nieco pomijana, mimo że staram się dzielić swoim doświadczeniem, żebyście np. nie popadły w taką paranoję jak ja po porodzie, kiedy nikt i nic nie było w stanie zmienić mojego myślenia.

Dziewczyny, nie martwcie się teraz, że Wasze dziecko jest jakieś "małe" - na tym etapie ciąży nie można porównywać wielkości płodów, bo każda z nas ma inną wiekowo pod względem dnia zapłodnienia ciążę - to raz, dwa - pomiar podczas USG zależy często od sprzętu i umiejętności lekarza. Wielkość dziecka tak naprawdę zaczyna być miarodajna w III trymestrze. Poza tym czy Wy naprawdę chcecie rodzić wielkoludy?

Druga kwestia - pamiętajcie, że lekarz to nie wyrocznia. To tylko człowiek, który może się też pomylić (dlatego często dobrze jest zasięgnąć rady innego lekarza). Skoro jest małomówny, to pytajcie go o to, co robi! Konkretnie. Najlepiej spiszcie sobie zestaw pytań przed wizytą, bo ze stresu można coś zapomnieć. Takie nasze prawo. Gdybym przed porodem dokładnie przestudiowała Kartę Praw Pacjenta i Kartę Praw Małego Pacjenta, to nie siedziałabym w szpitalu 5 dni, tylko 2.

Co u mnie? OK. Moje drugie dziecko chyba będzie podobnie się zachowywać na USG jak pierwsze (za to synek podczas KTG urządzał "przemeblowanie" w moim brzuchu), czyli pełen relaks Dwie nóżki są, dwie rączki są, serducho bije, na pierwszy rzut oka kość nosowa jest, przezierność też jest w porządku, ale to okaże się za tydzień na badaniach w Gdyni. Doktorek się ucieszył, jak mu podałam dwa inne miejsca (łącznie z numerami telefonu) w 3mieście, gdzie się wykonuje badania prenatalne. Następną wizytę mam 8 stycznia i do tego czasu muszę zrobić na NFZ toxo, różyczkę i kiłę, a TSH niestety prywatnie. Jeśli będę chciała mieć zrobione lepiej USG, to mam się zgłosić do gina, jak będzie miał dyżur w szpitalu
za wizytę
----------------------------
Do podwójnych mam mam pytanie: powiedziałyście już swoim pierworodnym o rodzeństwie?? Jeśli tak, to w jaki sposób, przygotowałyście się jakoś specjalnie, książeczki itp?
My jeszcze nie powiedzieliśmy, teraz stwierdziliśmy, że jednak trochę za wcześnie, poza tym nasz synek to mała pepla i całe miasto by już wiedziało
-------------------------
Dziękuję za cynka i mam na uwadze drwala. Jak już będę mogła normalnie jeść to choćby w nocy o północy. Dobrze, że u nas mac 24h
Stary 2013-12-09, 22:26   #1763
kamilla123
Rozeznanie

Witam!

Bazile dane do listy:
kamilla123, Kamila, l.31, OM 1.09.2013, TP 18.06.2014
następna wizyta: 30.12.2013

Monia Ty mi pisz od razu czym się leczysz, bo ja też ciągle od mojego przedszkolaka coś podłapuję. Z apteki biorę tylko tantum verde, a poza tym to czosnek, cebula, imbir czy cytryna, ale potem mam strasznie podrażnione i wysuszone gardło i tak w kółki A do wiosny to jeszcze daleko...

Cytat:
Ja mam pełno gazet z poprzedniej ciąży, głównie "M jak Mama", czy po 4 latach jest coś nowego to nie wiem Dopiero od niedawna coś tam zaczęłam przeglądać, bo czasami to nawet zapominam, że jestem w ciąży. W pierwszej to bardziej chyba przeżywałam, czytałam o kolejnych tygodniach i miesiącach i płakałam Są jeszcze gazety "dziecko" czy "Mam dziecko" (czy jakoś tak) ale to są głównie łączone tematy i dla ciężarnych i dla mam

Majkela dziękujemy dostał duże LEGO prom kosmiczny, taką matę z drogami z IKEI, grę, poduszkę z wyszytym imieniem, traktor, pisaki i kredę do tablicy, jakąś książeczkę i bluzę i wieczorem powiedział, że miał super urodziny i wszystko mu się podobało On wybredny nie jest, cieszy się ze wszystkiego, jak długo się tym pobawi zobaczymy Ja właśnie mam odwrotnie, urodziny pierwsze więc szybciej coś wymyślę, a potem na Gwiazdkę nie wiem co
A dzisiaj rano się obudził i pytał się kiedy będzie miał urodziny Już nie może się doczekać

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Do podwójnych mam mam pytanie: powiedziałyście już swoim pierworodnym o rodzeństwie?? Jeśli tak, to w jaki sposób, przygotowałyście się jakoś specjalnie, książeczki itp?
My jeszcze nie powiedzieliśmy, teraz stwierdziliśmy, że jednak trochę za wcześnie, poza tym nasz synek to mała pepla i całe miasto by już wiedziało
U nas syn wiedział od początku, problemów nie było, ale on to chyba nie wie do końca o co kaman. Cieszy się, mówi że chce braciszka, zawsze uważa na mój brzuch, przytula się, głaszcze, naprawdę super reaguje Tylko on chyba myśli, że braciszek to będzie taki od razu do zabawy (taki jak jego 3-letnia siostrzenica) więc się pewnie rozczaruje w czerwcu On strasznie lubi Pingwiny z Madagaskaru i ostatnio wymyślił sobie, że on jest Skipper, ja Rico, tata szeregowy, a do fasolki mówi Kowalski
kamilla123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 22:27   #1764
Monica80
Raczkowanie

Kamila - ja tez tantum verde. Miód + mleko + czosnek + łyżka masła (zeby właśnie nie podraznic) - z deczka ohydne dla niektórych ale działa syrop z cebuli - cebula w plastry zasypane cukrem albo miodem, ja to daje tez młodemu i super działa . No i robiłam sobie inhalacje nad miska bo miałam zatkany nos aż do mózgu po dwóch dniach mozna powiedzieć ze mogłam juz normalnie funkcjonować , kaszel i katar trochę sie jeszcze beda ciagnąć ale zawsze tak jest ...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Leoś
Natasha
Stary 2013-12-09, 22:48   #1765
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Zrobiłam sobie przerwę od robótek ręcznych - robię ozdoby z masy solnej na kiermasz świąteczny do przedszkola synka. Wczoraj je "piekłam", a dziś maluję.
Cytat:
Polecam przede wszystkim "Dziecko" (i jego odpowiednik internetowy edziecko.pl) oraz "M jak mama".

Cytat:
W pierwszej ciąży sex był boski do samego końca. Po porodzie niestety zaczęły się u mnie z tym problemy, a teraz przyplątało się zapalenie i przez jakiś czas był celibat, ale wczoraj nas wzięło grubo po północy i było całkiem całkiem

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
----------------------------
-------------------------
Oj, dla mojego synka to abstrakcja. Dopiero jak zacznie mi rosnąć brzuch i zobaczy dzidzię na USG, to może do niego dotrze. Drugie dziecko to bardzo trudny temat i szukamy teraz jakiegoś wsparcia w literaturze. Na pewno sięgnę po "Franklin czeka na siostrzyczkę", a dla nas pewnie zamówię taką książkę: http://www.mamania.pl/ksiazki/drugie...przetrwania,39

Na ostatniej wizycie pytałam gina, jak to w końcu jest z tymi tygodniami. Otóż oni to liczą jako tygodnie skończone i mimo że np. jest 10 tydzień i 6 dni, to wpisują do karty tylko tydzień 10 (ale mówi się, że się jest w 11 tygodniu).

A! I dowiedziałam się, że tylko 5% kobiet rodzi dokładnie w tym terminie, który wyszedł z USG i według ostatniej @ (no to jestem wyjątkowa)
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 08:07   #1766
Aldrin
Zakorzenienie

cześć mamuśki

Cytat:

u nas jakoś mało chęci, czasem nas najdzie ale nie wiem czemu jakoś rzadko

Gazet niestety nie mam, więc nawet nie wiem co polecić. Ja mam książkę i jestem z niej zadowolona póki co
Stary 2013-12-10, 08:08   #1767
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cześć dziewczynki, nie odzywam się bo znowu mam nawał pracy i problemów zdrowotnych, dobrze że z maleństwem chyba jest wszystko dobrze. Niestety wymioty mam codziennie, do tego doszły ogromne zaparcia i wczoraj w końcu po 3 dniach mogłam załatwić tą grubszą potrzebę i tak teraz się boję że już zaczynają mi się tworzyć hemoroidy Męczące to strasznie wiecie może jak sobie radzić z takimi problemami? Ja już nie mam pomysłu, jedynym pokarmem po którym nie wymiotuje są płatki kukurydziane i fast food ale ileż można w ciąży tak jeść Ostatnio nawet na czczo brałam witaminy i nawet je zwymiotowałam jestem jakimś ewenementem

A i muszę wam powiedzieć że zdarzyło mi się czuć dwa razy coś dziwnego, nie sądzę żeby to były już ruchy dziecka ale to było takie ciekawe, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało a było to takie jak gdyby gilganie od środka, trwało chwilkę ale było takie cudne i się zastanawiam ale samej mi się wierzyć nie chce bo to jednak chyba za wcześnie
Stary 2013-12-10, 08:10   #1768
sylvuniaa84
Zadomowienie

Dziewczynki czy syrop z malin moge pic z herbata? Bo gdzieś wyczytałam ze syrop z malin wywołuje jakiś rozkurcz i prowadzi do poronień czy to prawda? Troche sie zaziebilam i chciałam syropkiem sie kurować

Stary 2013-12-10, 08:38   #1769
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, nie odzywam się bo znowu mam nawał pracy i problemów zdrowotnych, dobrze że z maleństwem chyba jest wszystko dobrze. Niestety wymioty mam codziennie, do tego doszły ogromne zaparcia i wczoraj w końcu po 3 dniach mogłam załatwić tą grubszą potrzebę i tak teraz się boję że już zaczynają mi się tworzyć hemoroidy Męczące to strasznie wiecie może jak sobie radzić z takimi problemami? Ja już nie mam pomysłu, jedynym pokarmem po którym nie wymiotuje są płatki kukurydziane i fast food ale ileż można w ciąży tak jeść Ostatnio nawet na czczo brałam witaminy i nawet je zwymiotowałam jestem jakimś ewenementem

A i muszę wam powiedzieć że zdarzyło mi się czuć dwa razy coś dziwnego, nie sądzę żeby to były już ruchy dziecka ale to było takie ciekawe, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało a było to takie jak gdyby gilganie od środka, trwało chwilkę ale było takie cudne i się zastanawiam ale samej mi się wierzyć nie chce bo to jednak chyba za wcześnie
śliwki suszone, jabłka nie wiem musisz próbować może czegoś nie zwrócisz

Cytat:
Dziewczynki czy syrop z malin moge pic z herbata? Bo gdzieś wyczytałam ze syrop z malin wywołuje jakiś rozkurcz i prowadzi do poronień czy to prawda? Troche sie zaziebilam i chciałam syropkiem sie kurować

Ja piłam gdy tylko coś mnie łapało a ostatnio mi właśnie powiedzieli, że żadnego soku z malin nie można pić w ciąży i już zgłupiałam, tak czasem się zastanawiam czy cokolwiek można w tej ciąży jeść i pić, bo zawsze coś znajdą, że szkodliwe
Stary 2013-12-10, 08:40   #1770
Monica80
Raczkowanie

Cytat:

Mozesz oczywiście . Skurcze powoduje syrop z liści malin , kupuje sie suszone liście i gotuje - robiłam to zeby przyspieszyć poród

Leoś
Natasha
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości